經過呢一間店時,見到入面傳統懷舊既裝修,以及大大個百子櫃,一開始以為係舊式中藥店,上網一睇原來呢到曾經係一間創立於1932年的中藥店,如今已經改建成為一個富有歷史韻味的咖啡店。精心保留的建築特色、充滿歷史氣息的擺設,配上一杯濃香的咖啡,令人有了一種穿越時光的錯覺。豬柳蛋漢堡飽滿多汁的豬柳肉配上恰到好處的煎蛋,夾在軟滑的漢堡麵包中,完美地融合在一起,為這個簡單的漢堡增添了別樣的層次感。咬下第一口,肉汁瞬間在口中爆發,回味悠長,令人垂涎欲滴。大和堂曲奇我們試了紅豆和椰汁班蘭兩款,都讓人難忘。曲奇餅外層酥脆,內裡鬆軟綿密,配上微甜的餡料,令人忍不住一口接一口。特別是椰汁班蘭餅乾,散發著濃郁的香氣,回味無窮。冷萃咖啡帶有濃郁的咖啡香氣,入口不會過苦,是炎熱夏日裡的絕佳解渴之選。皇牌氣血茶以為會好重藥材味,但飲落清清甜甜,健康之選。大和堂咖啡室成功地將香港中藥舖的歷史內涵與現代生活品味融合在一起,為顧客營造出一個獨特舒適的打卡環境。鐘意呢類特色咖啡店嘅人不妨試一試。📍大和堂咖啡店九龍城衙前塱道24號地舖#大和堂咖啡室 #九龍城美食 #香港歷史建築 #精品咖啡 #特色飲品

豬柳蛋漢堡

大和堂曲奇

冷萃咖啡

皇牌氣血茶
以為會好重藥材味,但飲落清清甜甜,健康之選。

📍大和堂咖啡店
九龍城衙前塱道24號地舖

2024-05-24 2318 瀏覽
香港有不少有歷史的地方,近年也有不少地方經過活化翻新,成為新一個打卡熱點。這次去了家位於九龍城的咖啡店,前身是中醫館改建而成。環境保留了原有設施,百子櫃仍在店內,簡約裝修環境舒適🙈。-▪︎大和堂拿鐵咖啡|污糟啡+HKD$21跟餐點飲品有優惠價升級,熱飲咖啡有可愛拉花欵🤭。拿鐵咖啡加入百花蜜和伯爵茶,拉花是可愛的貓貓,咖啡味道香濃,多了百花蜜的香甜味。污糟啡有層次感,先攪拌均勻再飲,咖啡質感順滑,感覺咖啡味較重。-▪︎大和堂咸班戟 HKD$98熱辣辣的味道挺香,可因喜好而加食物。裡有煙肉、煎蛋及荷蘭醬,另有蜜糖配著吃。咸班戟堆砌成小山丘📸,蛋味香濃質感鬆軟濕潤。煙肉配煎蛋口感較豐富。-▪︎大和堂聯乘李輝記漢堡包 HKD$168漢堡用料豐富賣相吸引,另有香脆的粗薯條配著。裡有李輝記安格斯牛肉、芝士、焦糖洋蔥及煎蛋。安格斯牛肉較厚身,肉質軟腍帶肉汁。-▪︎大和堂曲奇 HKD$48有三款口味選擇,想得特別一些點了加應子,把中式食物加進去,帶來不一樣的口感。加熱後的味道挺香欵😎,曲奇鬆脆的口感,加應子味道微甜,味道配合無違和感。-

▪︎大和堂拿鐵咖啡|污糟啡+HKD$21
跟餐點飲品有優惠價升級,熱飲咖啡有可愛拉花欵🤭。

▪︎大和堂咸班戟 HKD$98

▪︎大和堂聯乘李輝記漢堡包 HKD$168

▪︎大和堂曲奇 HKD$48
2024-05-22
2024-11-11 0 瀏覽
一直想試呢間大和堂好耐見佢裝修幾得意 今次我就試左雞蛋仔與雞本身同事仲怕我食唔飽 不過原來都幾大份個炸雞好食🤤炸到好脆但仲keep到入面好滑配埋個醬酸酸甜甜好開胃而且同雞蛋仔又幾夾另外仲叫左兩年芝士蛋糕正常發揮 都好味既 滿足!
一直想試呢間大和堂好耐

炸到好脆但仲keep到入面好滑
配埋個醬酸酸甜甜好開胃
而且同雞蛋仔又幾夾
另外仲叫左兩年芝士蛋糕
正常發揮 都好味既 滿足!
2024-10-13 317 瀏覽
其實我都好鍾意試新嘢...外觀絕對能吸引我,經過仲有時見有人排隊添!由於早,唔使排隊,畀次機會佢啦😉服務員態度良好,放低menu,話可以掃QR code落單.呢度都有早餐供應啦亦都有午餐同埋all day menu.今次我就點咗一個牛角酥, 飲品方面呢就點咗一杯抹茶latte,同埋一杯污糟兒.牛角酥唔係話經為天人嗰種鬆脆,我估係交返嚟唔係有餐廳自己做嘅. 上枱之前焗熱咗, 食落去不過不失咁啦,但就係要買30蚊一個,真心有啲貴😅 跟住就上咗我杯污糟兒,我揀咗用citrus嘅豆,係要另外加錢.我都幾鍾意嗰個豆味☺️另外一杯抹茶latte好濃嘅抹茶味啦,好厚好濃,拉花係貓貓,好可愛👍整體上綜合格嘅😉
服務員態度良好,放低menu,話可以掃QR code落單.
呢度都有早餐供應啦亦都有午餐同埋all day menu.
整體上綜合格嘅😉
抹茶latte
牛角包 & dirty
2024-10-12
$75 (早餐)
抹茶latte
牛角包 & dirty
2024-09-26 367 瀏覽
週四早上,路過一家中式咖啡館,感覺裝修很有特色就進去坐一下。被不起眼的食物驚艷了。看似平凡無奇的牛油果吐司居然可以這麼好吃,配上一杯暖茶,開啟初秋的早上,再好不過了。
2024-09-14 520 瀏覽
食環境嘅Cafe📸裝修真係好特別,好感受到以前啲人等睇中醫嘅情況,最少見係舊式嘅百子櫃,同啲贈送畀醫生嘅各式各樣嘅鏡,影相好有feel。食物方面,可能都係睇落去少見而特別食落就⋯⋯菠蘿包👍🏻👍🏻個包細細舊,少少脆,入面搽咗牛油,中間夾咗塊鴨肝,可能食慣菠蘿油,唔係好習慣咁fusion嘅菜,食落覺得唔係好夾,鴨肝冇乜嘢特別嘅香味,或者口感又唔係外脆內軟。啡走👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻size細細哋,上面1/3係泡泡,啡奶比例唔錯,夠甜夠啡味。濃濃朱古力👍🏻👍🏻👍🏻朱古力味濃,但唔係特別香,一上枱,面層嘅泡温度合適,再飲埋下面嘅朱古力就太熱。朱古力酥👍🏻👍🏻焗到酥皮面脆脆哋,入面就軟軟哋,朱古力醬喺頭尾同正中間,唔算多。整體嚟講,未必返轉頭
食環境嘅Cafe📸

裝修真係好特別,
好感受到以前啲人等睇中醫嘅情況,
最少見係舊式嘅百子櫃,
同啲贈送畀醫生嘅各式各樣嘅鏡,影相好有feel。

食物方面,可能都係睇落去少見而特別
食落就⋯⋯

菠蘿包👍🏻👍🏻
個包細細舊,少少脆,
入面搽咗牛油,中間夾咗塊鴨肝,
可能食慣菠蘿油,唔係好習慣咁fusion嘅菜,
食落覺得唔係好夾,
鴨肝冇乜嘢特別嘅香味,或者口感又唔係外脆內軟。

啡走👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
size細細哋,上面1/3係泡泡,
啡奶比例唔錯,夠甜夠啡味。

菠蘿包(鴨肝)

濃濃朱古力👍🏻👍🏻👍🏻
朱古力味濃,但唔係特別香,
一上枱,面層嘅泡温度合適,
再飲埋下面嘅朱古力就太熱。

朱古力酥👍🏻👍🏻
焗到酥皮面脆脆哋,入面就軟軟哋,
朱古力醬喺頭尾同正中間,唔算多。

整體嚟講,未必返轉頭

2024-09-14
2024-08-20 792 瀏覽
McGriddle 初初出嗰陣時, 全城搶購, 但好多人食過都話麻麻地, 梗係啦, 始終連鎖快餐店預先整好, 芝士溶曬, 班戟包皮又淋曬, 點會好食呀!其實香港好多cafe都有類似嘅菜式, 新鮮整出嚟, 用料又靚啲, 完全兩回事!「大和堂」嘅「豬柳強」絕對係熱香餅豬柳蛋漢堡嘅天花板!首先啲pancake雖然冇楓糖粒, 但新鮮整出嚟嘅pancake軟熟又好味, pancake索咗附送嘅楓糖漿, 正呀!最重要塊芝士完好無缺, 小小溶咗喺豬柳嘅中間, 邪惡得嚟非常好味!流心煎蛋當然好過一嚿熟曬嘅煎蛋啦, 啲蛋漿流咗落去pancake同啲豬柳到, 冇得彈啦!鹹甜加埋嘅味道啱啱好!價錢當然係貴過麥當勞好多啦, 但其實有兩層豬柳同兩層pancake, 等於食咗一個豬柳漢堡加一個豬柳蛋漢堡啦!去大和堂點會少得咖啡, 我叫咗杯自家製黑糖鮮奶咖啡, 黑糖味唔係太濃, 咖啡body豐富!呢個先至係真正嘅熱香餅豬柳蛋漢堡!

自家製黑糖鮮奶咖啡

呢個先至係真正嘅熱香餅豬柳蛋漢堡!

2024-08-19
$84.5 (早餐)
自家製黑糖鮮奶咖啡
2024-07-28 643 瀏覽
難得去到九龍城,見到呢間一直人氣高企嘅咖啡店☕️唔駛等位,即管入去打個卡。以藥材舖嘅格局變奏出懷舊感覺,其實都幾有特色,但係除咗環境同設計風格之外,食物同飲品都好需要豐富同吸引,先至可以繼續保持熱捧嘅氣勢🤔.———————————————————————————🍽️芫茜🌿炸雞🍗包💬在餐牌中有限嘅選擇中,揀咗比較特別嘅一款。夾有芫茜🌿同芫茜醬🌿嘅蒸包,中間嘅炸雞🍗係乾同無乜味道,亦唔太有油份唔juicy ,感覺很一般,價錢亦不便宜🤔.☕️大和堂鮮奶咖啡 & Flat White💬咖啡當然係單點,感覺到係用心沖調,但熱飲要夠熱先至得。味道正常,大和堂杯招牌咖啡☕️係多咗種茶香,比較出色🤔
———————————————————————————
🍽️芫茜🌿炸雞🍗包
☕️大和堂鮮奶咖啡 & Flat White
2024-07-21
2024-07-20 470 瀏覽
《My Chill Club推介🥜》大和堂咖啡店 藥材舖改成 特色鵝干醬菠蘿包 好脆皮 層次感夠哂加埋佢哋個 雞蛋仔雞排 有大樹菠蘿干 連咕嚕肉汁 超滿足 但咖嘛就偏甜左少少 有待改善地址:九龍城衙前塱道24號地舖#mychillclub推薦#九龍城好去處 #打卡餐廳 #思思帶你周圍食
《My Chill Club推介🥜》
加埋佢哋個 雞蛋仔雞排 有大樹菠蘿干 連咕嚕肉汁 超滿足
但咖嘛就偏甜左少少 有待改善
地址:九龍城衙前塱道24號地舖

#mychillclub推薦
#九龍城好去處 #打卡餐廳 #思思帶你周圍食
2024-07-08 521 瀏覽
今次我介紹呢間咖啡店就真係犀利,從外表睇第一啲都睇唔出嘅咖啡店,因為佢係由傳統嘅中藥店改建而成。店入面保留咗好多中藥店原本嘅擺設,再加以改良善用。它不僅糅合了傳統與現代,更成功打造出一個兼顧味蕾與養生的嶄新體驗。🤩** 大和堂菠蘿包**說到它的招牌菜式,先來細細品嚐一下大和堂的「菠蘿包」。這個看似平凡無奇的點心,卻藏有不少驚喜。外表金黃酥脆,一咬下去卻意外地鬆軟爽口,餡料更是別出心裁。餡料中的鵝肝醬與桂花糖漿交織出濃郁的香氣,絲滑的質感更是讓人意猶未盡。😋** 皇牌氣血茶**這可不是一般的茶飲,而是由六種中藥材精心調配而成的養生靈丹。桂圓、紅棗、千日紅、康仙花、金盞菊和玫瑰花等,每一味都蘊含著豐富的保健功效,再加上質感濃郁的黑枸杞,讓這款飲品既能補充元氣,又能滋潤肌膚,真係一道好健康嘅飲品。😆

** 大和堂菠蘿包**

** 皇牌氣血茶**
已經係第三次嚟呢一間位於九龍城嘅特色茶餐廳,餐廳內同餐廳外面裝修懷舊,有舊香港嘅情懷,打卡一流!喺7月1日嘅早上,九龍城非常之靜,所以呢一間打卡王亦都唔使排隊。後來發覺點解唔需要排隊,因為佢最出名嘅雞蛋仔雞係要11點後先至會出爐。小妹完全唔記得咗,所以好失望。退而求其次唯有叫佢嘅早餐,叫咗煙三文魚滑蛋三文魚子多士。有驚喜,入口爆珠,味道豐富。另外友人叫咗豬柳強,即係pancake加honey加豬柳。可能本人唔係太好pancake,所以覺得麻麻地。不過朋友就覺得好好食。敗筆之處居然係佢哋嘅主打大和堂鮮奶咖啡。鮮奶味完全蓋過咖啡味,我同朋友飲咗一啖就冇再飲啦。

2024-07-01
$150 (早餐)
🏬 大和堂 Tai Wo Tang Cafe九龍城衙前塱道24號地舖💰 價格合理,讓人物超所值🏙️ 大和堂位於戰前建築物內,前身是「大和堂蔘茸藥行」,見證了香港悠久的歷史。🎨 將中西文化巧妙結合,營造出奇妙的化學反應,讓人倍感新鮮和奇特。🕰️ 走進大和堂,彷彿穿越時空,在古老與現代的交替中感受到獨特的氛圍。🍝 我們點了:- 番茄花甲意粉- 小山園抹茶鮮奶🍴 番茄花甲意粉,酸甜可口,蔬果搭配新鮮,口感豐富。☕ 小山園抹茶鮮奶,濃郁醇厚,恰到好處的甜度,令人回味無窮。🌟 大和堂成功地融合了中西文化,創造出獨特的用餐體驗,絕對是值得一試的好去處。
🏬 大和堂 Tai Wo Tang Cafe
九龍城衙前塱道24號地舖

💰 價格合理,讓人物超所值

🍝 我們點了:
- 番茄花甲意粉
- 小山園抹茶鮮奶

🍴 番茄花甲意粉,酸甜可口,蔬果搭配新鮮,口感豐富。

平時很少去九龍城,有機會去當然要試下這間由八十年歷史嘅蔘茸藥行活化而成的懷舊𝚌𝚊𝚏𝚎🥰這裏裝修很有舊時代的氣息,保留了很多以前的百子櫃同牌匾等物件📚食物方面都很有特色,有些港式𝚇西式的菜式🍲雖然價錢不算很便宜,不過份量十足👍值得一試~🐓雞蛋仔與雞 $𝟷𝟹𝟾其實就是炸雞+雞蛋仔,這個配搭很有趣🤣甜+鹹的組合,雞蛋仔是偏軟身的口感,有點像雞蛋糕🥪口水雞三文治 $𝟷𝟸𝟾哩個很推薦給鍾意吃辣的朋友✨雖然口味跟想像有出入,不過超級惹味也很辣🔥☕️自家製焦糖拿鐵咖啡 $𝟺𝟼☕️玫瑰拿鐵咖啡 $𝟺𝟼兩杯的正常好喝👍比其他咖啡店的沒那麼甜,漸層很漂亮✨

🐓雞蛋仔與雞 $𝟷𝟹𝟾

🥪口水雞三文治 $𝟷𝟸𝟾

☕️自家製焦糖拿鐵咖啡 $𝟺𝟼
☕️玫瑰拿鐵咖啡 $𝟺𝟼
兩杯的正常好喝👍比其他咖啡店的沒那麼甜,漸層很漂亮✨
2024-06-26 488 瀏覽
九龍城特色咖啡店咖啡店內充滿左舊🇭🇰香港特色 新舊交融由昔日既老字號中醫館改建成懷舊咖啡店保留左具百年歷史既百子櫃, 金漆牌匾,復古鐵閘同木製長凳等 真係令人彷如走進左以前既九龍城💯🌟 英式早餐呢份all day breakfast都好足料有蕃茄,茄汁豆,煙肉,薯餅,太陽蛋,磨菇同Frankfurt 🌟沙嗲牛肉闊麵沙嗲味香濃而唔會死鹹食到有粒粒花生 而牛肉腍滑兼牛味濃而闊麵亦好掛汁 中西合璧又幾好味😋🌟山政小山園槙之白抹茶鮮奶甘味和澀味較平衡入口帶有回甘 餘韻帶清爽奶同茶比例剛好🌟鮮奶咖啡飲落偏Nutty 香醇順口
九龍城特色咖啡店
咖啡店內充滿左舊🇭🇰香港特色 新舊交融
由昔日既老字號中醫館改建成懷舊咖啡店
保留左具百年歷史既百子櫃, 金漆牌匾,
復古鐵閘同木製長凳等

奶同茶比例剛好

🌟鮮奶咖啡
飲落偏Nutty 香醇順口
2024-06-25 323 瀏覽
宋王臺呢一帶多咗好多打卡餐廳,呢間Cafe好靚呀,原來以前係九龍城著名嘅藥材舖,保留返原有面貌,但係入邊已經變咗新舊融合嘅Cafe,成個感覺都好靚好舒服,完全冇違和感,所以我喺度坐咗成日🫨❤️自家製三文魚慕絲炒蛋多士配三文魚子面頭嘅炒蛋炒得好靚上面配脆卜卜嘅三文魚子😍咬落去食到啖啖鮮味。個底係酸種麵包烘到香脆,鹹香嘅味道混合。由於太口痕,所以加咗條腸。只要叫指定食物就可以半價加配嘢飲,揀咗玫瑰咖啡☕️拉花靚飲落又唔算太甜整體感覺唔錯!大和堂曲奇,佢哋嘅曲奇都配合返餐廳主題薑加nuts,感覺好特別,而且超大塊都係要同朋友仔share先食得晒,切開真係有啲薑粒粒,環境食物都配合返藥材舖嘅主題真係好有心思!

自家製三文魚慕絲炒蛋多士配三文魚子

• 玫瑰鮮奶咖啡