2025-02-17 0 瀏覽
今個週末,我同朋友六個人去左大圍小館飲茶,結果真係好失望。首先,環境雖然幾舒服,但食物質素就完全唔夠水準。每一碟點心嘅價錢都有d貴,尤其是考慮到份量實小,根本唔夠過癮。例如,蝦餃雖然皮薄餡多,但蝦肉味道普通,完全冇驚喜。燒賣亦都係,味道一般,根本冇咩特別之處,可以唔洗叫,真係名過其實。至於文昌雞卷,好似好新式既點心咁,但只不過係普通春卷入面加左舊雞同飯,實在無法彌補整體嘅失望。整體來講,食完之後感覺好唔值,真心唔建議大家特意來呢度。如果想飲茶,其實有好多其他選擇會好過,唔好浪費時間同金錢喺呢度。希望以後可以改善,但我唔會再光顧了。蝦餃燒賣平平無奇既陳村粉好普通既XO腸粉文昌雞卷

蝦餃

燒賣

平平無奇既陳村粉

好普通既XO腸粉

文昌雞卷
2025-02-03 457 瀏覽
高價食一般水準仲要預早一個月book位真係嘥氣叉燒普通就好似食神套戲入邊咁搞呢様搞嗰樣好睇嘅,但味道一般囉要好食去蒙面食叉燒好食過佢乳豬皮唔脆收咁嘅價錢真係好嘢👏最差係百幾蚊食一碟菜心質素仲衰過街邊雲吞麵舖嘅油菜講真如果貨源唔得,寧願唔好賣啦全部份量偏細,我哋五個人每樣餸都唔係好夠好彩係幾老友食飯大家圍威喂冇所謂,如果同唔熟嘅人去真係幾囉 好少寫食評,但係覺得寫出嚟減少啲人中伏五個人食平均每人350食物正常冇服務 奇怪點解仲咁多人讚
高價食一般水準仲要預早一個月book位真係嘥氣
要好食去蒙面食叉燒好食過佢
乳豬皮唔脆收咁嘅價錢真係好嘢👏
最差係百幾蚊食一碟菜心
質素仲衰過街邊雲吞麵舖嘅油菜講真如果貨源唔得,寧願唔好賣啦
全部份量偏細,我哋五個人每樣餸都唔係好夠
好彩係幾老友食飯大家圍威喂冇所謂,如果同唔熟嘅人去真係幾囉
好少寫食評,但係覺得寫出嚟減少啲人中伏
五個人食平均每人350
食物正常
冇服務
奇怪點解仲咁多人讚
2024-12-04
5 分鐘 (堂食)
2025-01-29 2152 瀏覽
夜晚嚟食真係要卜枱,開門前已經好多人等緊入,全部都係卜咗枱佢有好多懷舊嘅菜式,其中之一係八寶鴨,份量好大,入面既糯米量都好足,鴨都算肥瘦適中,不過少人真係食唔曬茶燻雞,又係無乜其他地方食到嘅菜,一上菜已經聞到茶燻味,好特別,食落味道有少少似煙鴨胸,雞嘅肉質都滑叉燒,佢會係上枱之後再用火槍燒,有視覺效果,味道都唔錯,唔會柴羊腩煲,連煲上,份量好多,好香,唔會好蘇,枝竹好入味薯仔牛肉粒,嘢味,不過略嫌牛肉切得太大粒瑤柱菜,不過不失
夜晚嚟食真係要卜枱,開門前已經好多人等緊入,全部都係卜咗枱

羊腩煲,連煲上,份量好多,好香,唔會好蘇,枝竹好入味

薯仔牛肉粒,嘢味,不過略嫌牛肉切得太大粒

瑤柱菜,不過不失
2025-01-21 3022 瀏覽
大圍小館價錢: $52/ $48/ $52/ $33/ $68/ $33/ $44/ $33/ ~$60/ $48好味程度: 4.5/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3/5回頭率😚: 4.3/5-終於食到大圍小館! 無想像中咁難book,但早一星期打電話去都係基本😗 同埋飲茶有分幾round,當日只淨返最尾個round,所以沙翁同菲林卷都賣曬😭😭 電心單睇價錢確實唔平,但午市粉麵飯六十幾蚊一大碟,超抵食!所以食出來都係人均$120左右,又唔貴borr!-✅✅韭黃蝦腸。蝦腸嘅皮好滑,厚薄適中,食落唔會感覺落咗好多澄麵,煙煙韌韌咁,係好軟滑👅蝦好大好爽。連腸粉豉油都係有整過,鹹中偏甜,夠杰身可以掛喺啲腸粉度🤓-✅✅文昌雞卷飯。呢個超特別🤯春卷炸得好脆,入面包住海南雞飯,飯黏黏的小小似糯米飯🤯飯有黃薑粉味,雞肉唔係好嫩,但比其他野shift左focus,唔係好覺!仲有條青瓜🥒解膩。-✅✅流心煎糯米雞。糯米雞好足料,未食過咁多冬菇同肉餡嘅糯米雞😍炸得脆脆,又有啲似飯焦咁。加埋隻流心蛋黃一啲都唔乾🥳-✅✅蛋黃千層糕。哇呢個千層糕熱辣辣超好食🥹軟熟得來中間食到層次,鹹蛋黃超香
大圍小館
好味程度: 4.5/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3/5
回頭率😚: 4.3/5

✅✅蛋黃千層糕。哇呢個千層糕熱辣辣超好食🥹軟熟得來中間食到層次,鹹蛋黃超香超多,起晒沙❤️鹹蛋黃味>奶皇,7:3咁,啱我口味。

✅✅避風塘蘿蔔糕。呢個蘿蔔糕比較鬆散,證明唔係落咗好多粉。食到蘿蔔清甜同臘味嘅香味。炸嘅粉漿好薄,滿滿嘅胡椒粉調味同埋炸蒜,好惹味😛

✅蝦子扎碲。第一次食呢個點心!係啲腐皮卷埋,中間好多蝦子,食落係啖啖蝦子香,口感食到好多層☺️

✅香茜牛肉腸。同蝦腸的皮一樣都係夠薄又滑。入面係芫荽牛肉,佢哋嘅牛肉真係比其他地方好食,又夠多芫荽。

✅干蒸牛肉燒賣。一向唔食牛肉球的我,呢個都OK!因為食到佢地係牛肉的質感,唔會溝過多粉/合成肉,好恐怖咁😂蒸出來唔會太濕。

✅雪菜鴨絲炆米。大碟!呢個價錢就來同點心差吾多🤪 炆米夠濕潤,好入味。米粉條條分明,好似江門排粉咁。鴨絲好多之餘,仲有芽菜、唐芹、蘿蔔配菜,好多餸,豐富的!

🆗鴛鴦臘腸卷。其實都OK,不過比較起上來一般,就係臘腸同饅頭的包包住咁。淡味的包+臘腸的濃鹹味,味道係中和到的,同埋個包好軟熟😌

佢哋飲嘅茶都唔係普洱香片,咩鳳凰牡丹。差在食唔到沙翁叉燒🫠 一定要再去過
2025-01-20 2689 瀏覽
分三輪 唔可以早入座 但你提早離席佢就提早比下一輪入座 想買外賣等前立後 搵店長求助又話店長休息。入座同外賣安排都談不上米芝蓮標準。只係食物好味道係唔夠的。因為我吃完埋單未夠1:30想買埋外賣,佢又話唔接單要等。之後又見有人行入來落單買外賣,咁我又馬上去排,點知佢收完錢就攞張單入廚房,跟住個門口知客就話外賣要等15分鐘1,因為陸續入緊客,我話而家1:30未夠點解可以入客,我頭先12點要等到準時至可以入座。佢的員工呢的服務係米芝蓮殺手,老闆的食物做得更好,都比唔上員工嘅怠慢客人。唔通因為外賣平就可以怠慢客人?
2025-01-20
10 分鐘 (外賣自取)
$260 (早餐)
  • 奶黃千層糕
2025-01-09 3897 瀏覽
📍大圍小館Siu sei其實原本其實係黎諗住食點心㗎, 但係點解會約夜晚嘅🥸😹 ok冇點心…咁叉燒啦, 點知老闆話冇叉燒?!! Ok…所以我地係嚟做咩😓不過好彩最尾突然又有叉燒, the last one!!!1️⃣ lucky 🍀 btw 又係入到去先知原來係米之連😗❣️第一叉第一眼望到嚿叉燒… 厚叉, 不過望住佢將蜜糖搽係叉燒上面再用火槍燒真係一種享受✨一入口…it’s so good🫶🏻✨雖然係瘦叉但係真係好淋好軟, 真心第一次覺得原來瘦叉都可以咁好食😭(唔肥唔食🙋🏼‍♀️)而且用火槍燒過之後多咗陣焦糖香 it’s so good 🫶🏻💰188❣️蝦醬生啫唐生菜煲到第二碟餸就會覺得大圍小館真係好有表演成份, 叉燒會喺你面前燒, 生菜煲都會喺你面前炒兩炒( 即使佢大可以喺廚房搞掂佢😹 ) 不過個生菜煲所有嘢都係啱啱好✨唐生菜好新鮮翠綠, 蝦醬份量味道啱啱好🫶🏻唔會好咸/太淡 (成日覺得蝦醬好容易落太多變得太咸) 唔鍾意食菜嘅都覺得好味🍀💰138❣️乾炒和牛河原本其實對依道餸冇太大嘅期望, 諗住就係一碟普通嘅乾炒牛河. 河粉食落去真係普通甚至有少少偏淡. 但係wow 佢個selling poi
📍大圍小館

❣️第一叉
💰188

❣️蝦醬生啫唐生菜煲
💰138

❣️乾炒和牛河
原本其實對依道餸冇太大嘅期望, 諗住就係一碟普通嘅乾炒牛河. 河粉食落去真係普通甚至有少少偏淡. 但係wow 佢個selling point 係喺個牛到😋原來和牛係真係唔同啲😹本身鍾意乾炒牛河淨河嘅我難得鍾意食牛多過河oiishii 陣味好特別, 就係會令你覺得mmm~真係好好食🤤
💰168

❣️瑤柱蛋白炒飯
好足料嘅炒飯🫶🏻肉眼可見好多瑤柱😋配埋粒粒分明嘅飯 pretty nice~

❣️是日糖水
唔係講笑, 真係好好味✨好甜好順口但係又唔係死甜. 越嚟越覺得傳統糖水aka中式糖水真係好正好足料✨仲有桃膠添

✨切餅費 is 0
雖然完全唔關大圍小館事, 不過係依日食嘅就寫埋喺度. 個蛋糕(kew+)真心唔錯, 梳乎厘蛋糕, cream 都好軟滑. 佢地員工真係好好 🫶🏻 買咗個生日牌但係最尾唔記得攞, 點知個staff追我地追咗幾層樓俾個生日牌我地🥹

#大圍小館 #大圍美食#大圍酒樓 #大圍好去處
2025-01-06 4407 瀏覽
之前成日都訂唔到位,尋晚終於有機會食到呢間得獎餐廳!今次係兩家人一齊食飯,有老人家有細路仔,菜式老少咸宜,上菜又溫度,服務親切,果然名不虛傳!炒嘢好有鑊氣,叫咗個炒蜆,送啤酒一流!另外隻雞非常之皮脆肉嫩,食到舔舔脷!其實仲有好多想食嘅嘢,例如圓體啦,不過人唔係好多,叫唔到好多餸菜。希望下次可以叫多啲朋友一齊嚟試吓。食完之後侍應送咗一啲自家製嘅焦糖核桃,係幾香口,仲可以買走。不過我哋冇買 。有鑊氣,讚!乳鴿都好食,不過點菜時冇留意,又食雞又食乳鴿,感覺多咗啲 。可惜你喺呢度附近泊車唔係好方便,如果坐港鐵過嚟大圍站,行5分鐘就到就唔錯嘅。

有鑊氣,讚!

2024-12-23 6121 瀏覽
大圍小館肯定算是香港的知名餐廳,訂位困難餐廳,但是不管中午飲茶或晚飯,不提前一星期以上,就肯定無位,可知受歡迎程度。懷舊點心,就是兒時常見常食的,或兒時不懂欣賞,大了就不常見的點心!大圍小館,除保持以前的特色外,還有一點改進,所以都有不少驚喜的。煎糯米雞就是有點fusion 感的點心,牛骨髄,千層糕更是少見的點心,蛋散做得鬆軟,滿滿的蛋香,韭黃鮮蝦腸、臘腸卷、燒賣等都是必然的選擇,而家,要老人家食得開心、滿意的餐廳,也確實買少見少。想食好嘢,就真的要點耐性,要點準備!
韭黃鮮蝦腸粉
銀針粉
20080 瀏覽
2085 瀏覽
2024-12-02
15 分鐘 (堂食)
韭黃鮮蝦腸粉
沙爹牛骨髄
臘腸卷
流心煎糯米雞
銀針粉
  • 糯米雞、千層糕、蛋散
2024-12-15 5931 瀏覽
今日同屋企人食飯,知道大圍小館好出名,有朋友介紹,決定book位試下,食晚飯記住要book位,見佢基本上無乜預枱for walk-in叉燒一碟有六舊,好大舊,同埋肉質好嫩,鐘意叉燒既值得一試八寶鴨,懷舊菜式,要事前預約,份量好多,加上入面好多飯,叫咗呢道菜基本上唔洗再叫飯茶燻雞,都係要事前預約既一道菜,燻味好重,我覺得味道上有啲似煙鴨胸,個人覺得煙燻味有啲過重,不過雞既肉質嫩滑羊腩煲,連爐上,另外仲有一大煲菜,羊腩既份量都幾多,同埋煮到超腍,枝竹個啲配料都入味,推薦👍蜜椒一口和牛,佢唔係超甜個隻蜜汁,不過都入味,牛肉都一樣好嫩,略嫌切得太大舊🤣瑤柱豆苗,想像中既味道

叉燒一碟有六舊,好大舊,同埋肉質好嫩,鐘意叉燒既值得一試

瑤柱豆苗,想像中既味道
2024-12-09 4428 瀏覽
📍大圍小館🐟竹籤蒜香九肚魚好大條 好酥脆 冇油膩感 入面好~~~~滑 咬兩啖唔小心跌左落喉嚨吞左果隻🫢 🐷第一叉 第一叉即係劏豬既第一刀 佔脢頭肉既20% 搽上麥芽糖後用火槍燒 不過隻甜味有啲假 每件都係燶邊厚切 肥瘦均勻 肥美多汁軟腍腍又帶點爽口 係好食嘅!🍚砂鍋蝦頭膏炒飯用砂鍋上已經感覺好有鑊氣 炒飯粒粒分明乾身香口 仲有幾粒彈牙嘅🍤家住大圍咁多年都係第一次試佢! 附近有心機小店真好! 大圍是個好地方!🤝@taiwaidining
📍大圍小館

🐟竹籤蒜香九肚魚

🐷第一叉

🍚砂鍋蝦頭膏炒飯

@taiwaidining
同朋友在此飲過茶,食物都OK。今天13:00特登去買外賣點心給老人院的長者,芝麻卷❌️,骨髓又是❌️,再睇其他比較適合長者吃的/長者喜歡的食物,結果都是❌️。最終失望和激氣離開。乜Q都❌️!如果我下次堂食,叫晒❌️的食物,每樣食一啖,然後全部攞走(食唔晒),咁又點樣?有冇得打包?如果有得打包,點解無得外賣?貴店的點心一定要堂食?長者不能外出,不能堂食,不能夠吃貴店的點心?太失望!懶巴閉!已經限時限刻,未夠鐘就吹生吹四。不會再去,會告訴朋友不滿。
同朋友在此飲過茶,食物都OK。
最終失望和激氣離開。
如果有得打包,點解無得外賣?
貴店的點心一定要堂食?
長者不能外出,不能堂食,不能夠吃貴店的點心?
太失望!懶巴閉!已經限時限刻,未夠鐘就吹生吹四。
不會再去,會告訴朋友不滿。
2024-11-23 5256 瀏覽
一直都想試依間米芝蓮推介餐廳,但食完可以肯定無下次。 食物同服務質素都唔掂。 先講食物:琵琶鵝-預訂菜式時其實想試八寶鴨,但見openrice 人人都推介琵琶鵝,所以決定食鵝。我真係唔覺佢有好食過燒味舖嘅燒鵝,除咗無咁油。 唔知八寶鴨會唔會唔伏,但已經唔會係依間試。第一叉 - 叉燒係好食,肉質好,因為佢係用到最靚個舊一號背肌肉,但整體性價比低。 其實要講味道,有其他自家燒叉燒嘅小菜館同樣好味,只是人地唔係用上最靚個條肉。瑤柱蛋白炒飯- 菜心係苦的,個飯係無味的。豆辦醬鵝腸-土瓜灣某普通小菜館嘅鵝腸都好食過佢蒜香九肚魚- 家母表示土瓜灣某普通小菜館嘅椒鹽九肚魚都好食過佢冰梅咸檸骨-依個係好食的,但覺得甜酸咸味還可以再平衡啲薑米蒜香籠仔蒸蟹飯 - 隻蟹完全唔新鮮,d肉散散地。個蟹蓋係黑色,一滴肉一滴膏都無 (唔記得影返張相)鹹香三鮮牛骨髓煲 - 依個可以,因為牛骨髓本身係無味,一定係要用濃d嘅味去整。你當係魚香茄子味嘅牛骨髓煲。白果腐竹糖水- 我食咗三粒白果都係苦,其他人都食到係苦,連白果點處理都唔識真係好唔掂服務方面,其實你個定位係稍為高級嘅小菜館,唔係普通茶記,就應該要有相應嘅服務。我

瑤柱蛋白炒飯- 菜心係苦的,個飯係無味的。

豆辦醬鵝腸-土瓜灣某普通小菜館嘅鵝腸都好食過佢

冰梅咸檸骨-依個係好食的,但覺得甜酸咸味還可以再平衡啲

服務方面,其實你個定位係稍為高級嘅小菜館,唔係普通茶記,就應該要有相應嘅服務。我哋張枱係餐廳最入嘅「房」入面,好似俾人遺忘咁,除左上菜外,無見過有staff 主動嚟睇吓我哋有冇咩需要。 我哋嘅水壺茶壺無水幾轉,要落單,要搵人清理隻從天而降嘅飛蛾,要催隻斬左三個字都未斬到出嚟嘅鵝,要幫手影合照,我哋每次都係等左起碼五分鐘都無人入嚟,跟住親自出去叫人入嚟。我唔知係佢人手安排有問題定點啦,正常係應該有特定staff負責招呼邊幾張枱咁,但佢哋係每次上菜都可以唔同staff, 感覺上就無安排邊個staff邊張枱,所以房入面的枱都被遺忘。 仲有除咗見到有兩個阿姐叫做有笑容,其他staff 都無乜禮貌,尤其有個四眼後生仔,唔想做咁款,黑我哋面。 到我地離開沿路行出門口,途經好幾個staff都無人講bye bye, 得門口個位有講。

總括而言,我就唔明點解間野會咁出名,可能大家都係為咗米芝蓮推介而嚟,但我就唔會再有下一次。
2024-11-02 6976 瀏覽
聽講好出名,所以入嚟試吓。望落個點心紙,好多嘢都幾吸引。款式唔算多,斷估係每樣都會做得好精。遞咗張點心紙俾職員之後,三個字之後先入機比單我哋,咁我當佢好多人好忙啦,我哋都唔趕時間。1. 鴛鴦臘腸卷:普,冇乜特別,純粹冇食過,所以叫嚟試吓。同大家樂大快活啲臘腸差唔多,但係佢收我$53,大跌眼鏡。2. 奶皇包:味道正常,口感一般。包皮來略嫌厚,第一啖以為自己食緊饅頭,有成寸都係包,唐記個包都好食過佢。個餡有啲沙沙地,都叫做識流心。蛋黃味唔重,奶味都唔岀,唔會大家搶戲,因為都唔香。3. 金沙豆腐:渣。你炸到皮肉分離俾我,個皮咁厚都包唔實個豆腐,咁你想點?仲要冇鹹蛋黃味。墊底成啖油,都唔知係你揸得唔夠乾爽,定係咩。4. 千層糕:普,個樣黃色白色咁係幾吸引,但食落去就完全唔係嗰回事。都係嗰個問題,鹹蛋黃冇鹹蛋黃味,我當你係糕點想整甜啲啦,但係又唔甜喎,一咬落去碎開晒。中間仲有紅豆綠豆,我個人係幾唔鍾意,影響口感,又唔係特別有味,有1秒以為係老鼠屎。5. 蝦餃:正常,係佢最正常嗰樣嘢。6.辣椒又幾好。
聽講好出名,所以入嚟試吓。
5. 蝦餃:正常,係佢最正常嗰樣嘢。
6.辣椒又幾好。
2024-10-08 8539 瀏覽
咕嚕肉:呢個係媽咪最鍾意食嘅菜式,我哋覺得佢淨係上都幾好食,因為佢嘅炸粉唔會太厚,而且採用嘅豬肉都應該幾新鮮下,因為咬落去我哋都覺得非常鬆軟,再加埋餐廳自己條配嘅咕嚕肉醬汁,成個我哋都覺得非常開胃,而且味道幾好,可惜份量就唔係太大!蟹肉荷葉飯,用咗原隻嘅本地蟹!我哋都忍唔住即刻攞電話出嚟打卡,而且隻蟹真係非常新鮮佢嘅蟹肉非常鮮甜!鍾意食蟹嘅朋友唔可以錯過,可以返吸收咗呢一隻蟹嘅鮮味,令到佢更加有一種特別嘅味道芝麻卷,都係屋企人最愛,呢個好少喺出邊食到啦而家餐廳係自家製嘅芝麻卷充滿黑芝麻嘅香味,鍾意食嘅朋友都可以試吓

2024-09-26 8531 瀏覽
要做一個月book嘅大圍小館,期待咗一個月,終於嚟到大圍小館。見到入邊嘅裝修非常之有特色。每個人坐嘅空間都好好,坐得好舒服,唔會覺得好迫。我哋點咗最出名嘅叉燒,同埋其他一啲特色點心。最後同埋叫咗一個沙翁。叉燒非常之好食,雖然唔係入口即溶,但係都好腍,唔會黐牙。最後見到每台都會叫莎翁嚟食,我都忍唔住叫咗嚟食,食唔晒仲可以打包添。食完呢餐之後我都好想約埋屋企人過嚟食,但係要約好耐我諗都要啲時間計劃一下。
叉燒非常之好食,雖然唔係入口即溶,但係都好腍,唔會黐牙。
午餐