2018-08-26 205 瀏覽
今日做野又做遲左,到下午茶時間,行過見到平時夜晚排隊嘅大壹冰室今日冇人等。就試呢間啦!有位大叔服務都幾好,見椅上污糟,主動幫我抺乾淨👍🏻揀左個蘇格蘭煙三文魚.蜆肉习草炒天使麵,加咖啡。意粉材料都幾多,個汁都美味,但略為唔夠味,可以鹹番啲。天使麵有啲粗🤭同平時食開嘅天使麵唔一樣。但整體係大份,味道都ok 嘅。而咖啡標榜係巴西咖啡,烘焙味係好香,但after taste 就有啲淡。整睇黎講,呢餐都係大件夾抵食嘅👌🏻

有位大叔服務都幾好,見椅上污糟,主動幫我抺乾淨👍🏻

揀左個蘇格蘭煙三文魚.蜆肉习草炒天使麵,加咖啡。
整睇黎講,呢餐都係大件夾抵食嘅👌🏻
蘇格蘭煙三文魚.蜆肉习草炒天使麵
蘇格蘭煙三文魚.蜆肉习草炒天使麵
2018-08-13 147 瀏覽
荃灣一向都好多好野食🤣今次去到呢間冰室食下午茶見到餐廳門口下午茶價錢吸引 款式又多冰室環境唔算好大 枱與枱之間比較逼但入面裝修都好有氣氛.蘇格蘭煙三文魚 蜆肉 忌廉汁 炒天使麵 $43任何茶餐 +$4 可追加一個餐湯估唔到餐湯仲配埋蒜蓉包 真係好抵😱一黎到見到成碟份量真係好大份😱仲勁多忌廉汁👍🏻😆食哂成碟仲有好多汁淨🤣.雜錦肉排配黑椒汁 $58有一塊雞排 一塊豬排份量都好大😆😂略嫌黑椒汁少左d值得一讚係條肉腸🤣 啖啖肉🤤
荃灣一向都好多好野食🤣

份量都好大😆😂
略嫌黑椒汁少左d
值得一讚係條肉腸🤣 啖啖肉🤤
2018-07-24 175 瀏覽
同朋友睇完戲就系附近搵間餐廳食下飯 傾下計行左一陣都未搵到適合既餐廳 結果行到兩點半 見到大壹已經有下午茶 就覺得食佢啦下午茶選擇好多 有兩頁餐牌野不過有d野可能會賣曬本身我地想食牛排 落單個時店員話已經賣曬 所以就轉左食第二樣馬蘇芝士焗吞拿魚意粉芝士黎到個時仲好熱 可以拉絲 吞拿魚分量都算多鮮茄焗雞排珍珠飯同另一個餐一樣 上台個時都系好熱 雞排好多 食曬飯都仲有淨所有下午茶餐都包野飲 以下午茶黎計分量適中 唔會話太少座位有少少迫 不過好多卡位 坐得算舒服

下午茶選擇好多 有兩頁餐牌野

所有下午茶餐都包野飲 以下午茶黎計分量適中 唔會話太少
座位有少少迫 不過好多卡位 坐得算舒服
2018-07-18
2018-07-01 198 瀏覽
唔明點解有咁多人排隊,多次行過都見到有長龍,今晚路經冇長龍便去試一試。嘩! 啲枱與枱之間好窄,要打側身才可進入座位。我們叫了二個晚餐 黑松露香菇大蝦意粉 和 黑魚籽蟹肉燴闊條麵。 先講餐湯 羅宋湯可以啦,冇什麼特別,忌廉湯是煙肉洋蔥忌廉湯,飲唔到有什麼洋蔥味,又冇煙肉味😅,二件法包質地麻麻。黑松露香菇大蝦意粉,蝦當然沒有期望太高(以價錢計),意粉味道也不錯,合格。等了很久我的黑魚籽蟹肉燴闊條麵都未到,來了,是否廚房忘記了落鹽呀!一點味道都沒有,要客人自己加上很多的鹽,是否比較失敗。我們餐飲都要熱奶茶,但比較苦,平常飲靚奶茶我不會加糖,少苦的會加半包,這杯我加了包半糖呀。

2018-06-10 163 瀏覽
昨天到荃灣吃午餐,見到一間餐廳仔門口 排了人龍,又貼了一些藝員在這裡做節目的相,於是排隊入去試試,午餐牌上的價目由$50-$70左右,看落有些少特色,但最後都是揀了雜扒飯,跟湯及一片蒜蓉多士,另外有飲品,本來50多元,以餐廳來計都算抵食,但質素麻麻地,蒜蓉多士有油益味,豬扒,雞扒及條腸都並無特別,侍應好壞參半,有些很好態度,有些像審犯:要咩呀,飲咩呀!而且環境擠迫,必需要搭枱,這類餐廳近年越開越多,去過多間都是一個模式,靚裝修,標榜不同類型的特色,找些藝員宣傳,就會招來大批食客,但食品質素多數較為中下,價錢就偏向中上,所以找食店都不要只看外表。
2018-06-05 144 瀏覽
週末去開荃廣行街, 眼見商場裡的餐廳都排滿人, 所以轉移去荃廣對面既食街搵食對面街其實有好多價錢大眾化既餐廳選擇! 大壹冰室開左咁耐都未試過, 今次就去試下7 點幾門口都有3 - 4 組人等緊, 慶幸冇商場裡排得咁瘋癲, 等左10 幾分鐘就有位了有晚市套餐選擇, 餐湯鋸扒連飲品加一都係100蚊鬆D 落完單後, 侍應好迅速到送上湯同包味道OK 啦, 正常貨色點左個美國肉眼扒配薯菜, 扒都幾大件, 對得起價錢既質素薯菜就炸得幾香脆另一款三文魚扒都OK, 魚肉幾滑, 意粉都夠多, 一定食得飽個泡沫冇乜味, 反而有D阻住食野, 我覺得唔加都唔大問題XD整體質素比茶餐廳係好D既, 當然冇咁經濟實惠, 不過就坐得舒服好多!
有晚市套餐選擇, 餐湯鋸扒連飲品加一都係100蚊鬆D

落完單後, 侍應好迅速到送上湯同包
味道OK 啦, 正常貨色

點左個美國肉眼扒配薯菜, 扒都幾大件, 對得起價錢既質素
薯菜就炸得幾香脆

2018-05-26
2018-05-25 112 瀏覽
今次用餐等得算快3個字就入到叫咗2個餐威靈頓牛柳同西冷 前者整體不錯但問題嚟啦個西冷叫7成嚟3成好 佢入去整返熟d但整完之後極難切最後女友人只食了一啖就無要同經理反映佢極速收走,一個唔好意思都無咩都無講過好難想像咁既態度不可一不可再不可一不可再不可一不可再好重要所以講三次
今次用餐等得算快

好 佢入去整返熟d
但整完之後極難切
最後女友人只食了一啖就無要

同經理反映
佢極速收走,一個唔好意思都無
咩都無講過
好難想像咁既態度

好重要所以講三次
2018-05-25
比60蚊食呢個lunch真係無下次,服務態度差到爆,同佢講冷氣滴水落黎,同我講係咁嫁,開門閂門係會有倒汗水,我真心燥,同佢講調去格離,佢話格離都會,之後我話滴左落d食物到點,佢無應我行左去,大牌到呢。另一方面,勸大家有心理準備d餐等好耐下,一d快到五分鐘,有d慢到15分鐘,朋友見到凍哂叫我食住先,我朋友個餐係我食完都未上,真心唔好意思,份量少到嘔,d牛肉熟到咬唔開,d豬扒仲有有骨碎,真係食個還境咋。
比60蚊食呢個lunch真係無下次,
服務態度差到爆,
同佢講冷氣滴水落黎,
同我講係咁嫁,開門閂門係會有倒汗水,
我真心燥,同佢講調去格離,
佢話格離都會,
之後我話滴左落d食物到點,
佢無應我行左去,
大牌到呢。
另一方面,
勸大家有心理準備d餐等好耐下,
一d快到五分鐘,有d慢到15分鐘,
朋友見到凍哂叫我食住先,
我朋友個餐係我食完都未上,
真心唔好意思,
份量少到嘔,
d牛肉熟到咬唔開,
d豬扒仲有有骨碎,
真係食個還境咋。

2018-05-24
2018-04-15 179 瀏覽
星期六晚上真係唔知食啲乜好,行一大個圈,最後發現都係食返呢一間西式嘅冰室,雖然環境比較狹窄.......每個座位都不太寬闊,但係食物及價錢非常扺吃,值得推薦,確實很大眾化、而且每侍應生服務也很好
星期六晚上真係唔知食啲乜好,
行一大個圈,最後發現都係食返呢一間西式嘅冰室,
雖然環境比較狹窄.......
每個座位都不太寬闊,但係食物及價錢非常扺吃,
值得推薦,
牛扒
牛飯
牛扒
2018-04-08 138 瀏覽
☝🏻羊架意粉由於個意粉同啲醬係分開,所以食落唔夠入味,而且個意粉好凍冰冰,明顯係之前整好咗再放落碟🙈🙈另外,羊架唔夠新鮮,唔新鮮唔係一個問題,個問題係我媽咪食完唔太舒服🤦🏻‍♀️☝🏻T字骨配薯菜明明叫左8成熟,結果得6成熟,我唔太鐘意太生嘅牛肉,所以麻麻地🙈但係,佢嘅肉質都算軟嘅,合格。👆🏻咩記得咩牛肉配薯菜叫左6成熟,但都好硬嘅肉質,好難咬。薯菜就凍凍地,唔夠熱。👆🏻天婦羅蛋包飯呢個係咁多樣入面最好食嘅,個天婦羅炸得好好。另外,個飯都炒得好好味,又足料。整體來說,呢個係最值得推薦☺️

☝🏻羊架意粉

☝🏻T字骨配薯菜

👆🏻咩記得咩牛肉配薯菜

叫左6成熟,但都好硬嘅肉質,好難咬。薯菜就凍凍地,唔夠熱。

👆🏻天婦羅蛋包飯
今日和朋友去大壹冰室食午餐。裝修ok,不過坐位有少少迫。餐飲先到,2杯熱檸水,一杯熱菜蜜和一杯熱奶茶,沒什麼特別。跟餐送牛油餐包,包很軟熟餐湯點了羅宋湯,少少辣,幾開胃。我們點了4個餐一起share食,首先來的是烤焗豬柳配西班牙野菌汁,豬肉太韌,飯太生,味道一般。然後來的是香燒雞扒配西西里番茄汁,雞扒煎得幾香口,味道不錯,但紅米飯都是生了點。接著來的是日式鰻魚汁海鮮炒飯,味道還不錯,飯不像之前那兩碟那麼生,不過它只有蛋,魷魚,少量蜆肉,沒有放蝦。如果多放幾隻蝦會好點。幾惹味,豬排煎得香,炒意粉味道有少少似干炒牛河。埋單4個人吃才$184元,幾抵食。總的來說,食物質素ok,但服務態度則有待改善。上菜速度慢,問了一次但侍應沒跟進,要問第2次才理會。
今日和朋友去大壹冰室食午餐。

裝修ok,不過坐位有少少迫。

餐飲先到,2杯熱檸水,一杯熱菜蜜和一杯熱奶茶,沒什麼特別。

跟餐送牛油餐包,包很軟熟

餐湯點了羅宋湯,少少辣,幾開胃。

烤焗豬柳配西班牙野菌汁

香燒雞扒配西西里番茄汁

日式鰻魚汁海鮮炒飯

粗黑椒野菌豬排炒意大利粉

幾惹味,豬排煎得香,炒意粉味道有少少似干炒牛河。

2018-04-02
香燒雞扒配西西里番茄汁
日式鰻魚汁海鮮炒飯
粗黑椒野菌豬排炒意大利粉
2018-03-18 115 瀏覽
睇完戲都8:00,要食晚飯啦,要試試新的餐廳,見呢間裝潢設計幾靚咁,又好快有位,是但啦,因為太肚餓啦,入面燈光幾昏暗,有格調,但是空間有限,座位之間又好貼近,有壓迫感,唔理咁多,叫左野食先,要食好DD,叫左個板焼牛柳粒,七成熟,預左質素不會太高,始終係冰室嘛,等一下會,牛柳上枱,有汁要淋落鐵板,聽到D汁吱吱咋咋聲勁興奮切下去,感覺到肉質係淋淋的,咬一口,肉質果然係勁淋!佢將火喉控制得十分好,好像炆完後的牛肉咁淋,又有濃濃的牛味,黑椒味辣辣的,食到身體都發熱加上牛柳的size亦是不細的,夠新鮮!飯又多,有甜甜的汁在飯之上,實在太好味!冰室的食物質素都可以咁好,一定有下次!
2018-03-11 85 瀏覽
成日lunch 都排隊 今日見早無乜人 就再食下 點知都係失望之前食過其實都覺得好普通 只係有d 裝潢咁解 選擇係多不過味道就好一般 甚至難食今次叫個三文魚芝士焗飯 其實真係差過大家樂個飯無送 得幾粒三文魚 洋蔥 青椒都無塊 而且個汁仲要係無乜味 得少少芝士係有味同樣地三文魚都係無淹過成個飯勁頹 又無味 唔好話好味 個湯也是麻麻地 得個咸字 完全無蕃茄既酸甜味 又無乜菜成餐最好食應該係個蒜蓉包 勝左蒜蓉夠多 不過又係又唔脆又唔軟咁 唔新鮮 其實如果食扒飯 去隔離普洱仲好
成日lunch 都排隊

勝左蒜蓉夠多
不過又係又唔脆又唔軟咁 唔新鮮
其實如果食扒飯 去隔離普洱仲好

2018-02-24 719 瀏覽
在放假的日子,如果還在辦公室附近吃東西,那就太過浪費。結果就乘車到了荃灣,本身一心想吃午市火鍋,卻又見到非常冷清,的不起心肝進去;另一間新開快餐店,裝修又不太吸引,結果又沒有進去;結果,就由午餐時間,一直走到下午茶時間,到了下午茶時間,才去吃車仔麵,好像有點兒蝕底,結果就到了冰室吃下午茶,奢侈到可以用45分鐘找餐廳用膳🤭。雖然網上世界的食評,看來這間餐廳表現一般,但是吃過之後,卻認為不算太差,未至於要負評。我點了個蛋包海鮮飯,選配即磨巴西咖啡。安排座位上,員工將單人的食客都安排一起坐,也無可厚非,畢竟商業社會,又適逢農曆新年期間。室內燈光昏暗,牆壁上面有很多掛畫,然後餐桌上又有很多小型正方形的階磚砌成。蛋包飯不算等得太久,碟子上有一件大大件的蛋包飯,外皮不算太厚,但是完全沒有漏,以雞蛋的外皮,亦有少許流心狀態,是煮蛋包飯比較難做到的一點。內裏的飯,輕輕炒過,或混入茄醬,不至於蛋包飯裏面是白飯,也不錯👍🏿。當然,所謂的海鮮,你也不能期望太多,但是海鮮的內容也有不少魷魚粒,蜆肉,已經不錯。即磨巴西咖啡,味道不算非常香濃,但是也算是可以接受。下午茶一大個蛋包飯,再加杯熱飲,只是40多元,如人
,奢侈到可以用45分鐘找餐廳用膳🤭。

當然,所謂的

即磨巴西咖啡,味道不算非常香濃,但是也算是可以接受。

下午茶一大個蛋包飯,再加杯熱飲,只是40多元,如人流不多,也舒適。
下午茶
2018-02-21 93 瀏覽
年初四好多餐廳都未開 行行下見到大壹冰室有開 排左一陣隊就入得😃新年有加一服務費 平時應該係無的佢有餐湯, 餐包, 同飲品☕️🍵跟的 所以其實夠飽我點左紅湯 (羅宋湯) 夠味, 有蕃茄粒粒 , 少濃 , 好飲!屋企人飲白湯 (忌廉湯) 佢話入面有大粒硯肉, 食材都幾豐富.屋企人食蛋包飯我見佢入面粒粒帶子 我本身怕黑松露個味所以無食 我屋企人話唔覺佢有黑松露味😂可能係落漏左 可能係好少呀真係🌚蛋無流心 但屋企人話好食 成個食曬 (可能佢第一次食蛋包飯要求唔高)我本身想食羊架, 但賣曬 就點牛柳配大蝦加薯菜牛柳點了五成熟 切開後中間有好多肉汁, 正 ! 但略嫌味道唔夠 大蝦係泡沫係面頭 幾特別有得睇下 但切既時候都會消失蝦評價好過牛, 好香同新鮮 蝦肉爽!佢另外有配自家製野菌燒汁 但我唔中意野菌所以無點相信點左味道會多啲!
新年有加一服務費 平時應該係無的

佢有餐湯, 餐包, 同飲品☕️🍵跟的 所以其實夠飽

屋企人食蛋包飯我見佢入面粒粒帶子
我本身怕黑松露個味所以無食
我屋企人話唔覺佢有黑松露味😂可
能係落漏左 可能係好少呀真係🌚蛋無流心
但屋企人話好食 成個食曬 (可能佢第一次食蛋包飯要求唔高)

我本身想食羊架, 但賣曬
 就點牛柳配大蝦加薯菜
大蝦係泡沫係面頭 幾特別有得睇下
但切既時候都會消失

蝦評價好過牛, 好香同新鮮 蝦肉爽!
佢另外有配自家製野菌燒汁 但我唔中意野菌所以無點
相信點左味道會多啲!
意大利黑松露帶子蛋包飯
紐西蘭A級穀飼牛柳伴大頭蝦
題外話/補充資料: 整體黎講有80分 但服務真係麻麻 有位男侍應非常無禮貌 點菜既時候講得超快完全聽唔到 之後行開既時候仲要黑面, 仲聽到佢口upup疑似鬧人!!! 不過另外2個侍應就好有禮貌 相信係個別人既問題.
2018-02-19
意大利黑松露帶子蛋包飯