餐廳: 大家樂
資訊:

2021-10-06 128 瀏覽
近來放工迫車好累,晚餐有時會去快餐店快速攪掂。今日我去咗大家樂order蜜糖烤雞二人餐$89。套餐包括一隻蜜糖烤雞、肉醬意粉、兩棵粟米同埋兩杯紅豆冰。我仲加$9要左一碟灼菜。蜜糖烤雞真心好食,我自己自細就好鍾意食雞髀肉,啲雞髀肉真係超級滑。粟米亦係我嘅至愛,超級清甜。肉醬意粉就普普通通。紅豆沙就超級好飲,唔係太甜,啱晒我,食埋啲紅豆已經非常飽。總括來講,呢個餐真係超值,因為味道唔錯,性價比極高👍🏻
近來放工迫車好累,晚餐有時會去快餐店快速攪掂。

粟米亦係我嘅至愛,超級清甜。

肉醬意粉就普普通通。

紅豆沙就超級好飲,唔係太甜,啱晒我,食埋啲紅豆已經非常飽。

總括來講,呢個餐真係超值,因為味道唔錯,性價比極高👍🏻
2021-10-05
外賣自取
原本諗住係megabox大快活食焗豬,點知12點鬆D已經賣晒。。。。😑😑結果去左德福大家樂食,反正都好耐無食大家樂既版本,順便比較下都好~(兩間都係$44唔包飲品)俾錢果陣店員同我講定要等10分鐘問我有無問題?最後等左唔夠5分鐘就有👏🏻個人認為大家樂唔太岩我口味,原因如下:- 對於我呢個唔太食芝士既人黎講,大家樂呢個除左有芝士醬之外仲有芝士粉,比較難清除得晒😅 (4重芝士係佢既賣點) - 炒飯底比較淺色,同另一間比無咁香- 汁唔夠多撈飯 (如圖所示)- 蕃茄太生太大粒同偏酸,另一間係細粒版似車厘茄,味道偏甜👍🏻- 呢度既豬扒係經過煎同炸先再焗,但其實我唔中意食一塊有炸粉但變淋左唔脆口既扒😅😅 對我黎講個口感變到多左一層淋左既油🙈大家樂優勝之處:- 記得上次食另一間係原個錫紙上,呢度係焗盤上,呢個相對D邊位比較焦香👍🏻- 呢度既豬扒明顯比另一間嫩滑,但另一間又未至於鞋口,所以綜合咁多點我都係覺得另一間岩我心水多D🙊有機會既話可以比較埋兩間既燒味😂因為早幾日係另一間食果陣發覺左邊同右邊張檯既人都係叫燒味😮而今次係大家樂同我同檯既又係食燒味,好好奇邊間會岩自己口味多D😁

個人認為大家樂唔太岩我口味,原因如下:
一哥焗豬扒飯

- 炒飯底比較淺色,同另一間比無咁香

- 汁唔夠多撈飯 (如圖所示)

大家樂優勝之處:

有機會既話可以比較埋兩間既燒味😂
因為早幾日係另一間食果陣發覺左邊同右邊張檯既人都係叫燒味😮
2021-09-08
用餐優惠
優惠券
2021-05-26 118 瀏覽
多謝各位 #兄弟姊妹 嘅幫忙,今日終於 #功德圓滿🥳 人愈大,先明白 #職場之間 人脈真係唔少得,呢日有份幫手嘅 #同事、#演講嘉賓… 全部都係 #義務性質,雖然呢刻疫情稍為緩和,不過實在難得🙇🏻‍♀️ 「阿四」嘅生涯真係唔易做,琴晚O.T整好晒啲文件,仲諗住今日可以輕鬆啲… 點知Boss臨時先叫我加多個 #presentation 喺openings 👉🏻👈🏻 再加上我枱頭個「熱線電話」響過不停… 最終都係趕到開場前40分鐘先搞得掂😅 梳梳個頭又要準備出門口做「迎賓」…. 呢份工真係比我好有 #存在感😉 好在一切順利,執埋啲手尾,七點前走到實在 #可喜可賀😆 見咁 #高興,個肚又餓到打晒鼓,咁梗係要去「大家樂」慶祝吓㗎啦🤣 講得咁開心,又點少得我至愛嘅 #焗豬扒飯 呢🤤 都唔知係咪佢哋啲 #焗飯 啱啱賣晒,我等咗差唔多15分鐘有多先輪到我… 不過見到個飯咁燶,心諗「唔得囉😕」,可能係我個樣做得太出,#大家樂 個 #職員 主動換咗另一個外觀比較好少少嘅比我,不過一睇就知一樣係 #overcooked 👉🏻👈🏻 不過算啦… 我都唔想再等喇😅 整體味道都可以嘅,

都唔知係咪佢哋啲 #焗飯 啱啱賣晒,我等咗差唔多15分鐘有多先輪到我… 不過見到個飯咁燶,心諗「唔得囉😕」,可能係我個樣做得太出,#大家樂 個 #職員 主動換咗另一個外觀比較好少少嘅比我,不過一睇就知一樣係 #overcooked 👉🏻👈🏻 不過算啦… 我都唔想再等喇😅 整體味道都可以嘅,不過可能係個飯焗得太耐,啲醬汁都乾乾地,#豬扒 🐷 嘅口感都比較老身😅  … 有少少失望囉😮‍💨
2021-05-25
用餐優惠
信用卡優惠
2021-03-20 301 瀏覽
「九龍灣」「德福廣場」裡面,有很多售賣食品食材裡面有「牛腩」的食店,上至大型西餐廳,下至美食廣場裡面的小型潮州粉麵檔攤,還有連鎖港式快餐店。晚上我在「德福廣場」六樓光顧連鎖炸雞快餐店,剛剛享用完「越南」「牛油」口味的炸雞食品之後,轉往光顧旁邊的連鎖港式快餐餐廳「大家樂」。「大家樂」雖然是有售賣晚餐版本的「咖喱牛腩飯」食品,但是「大家樂」的晚餐「咖喱牛腩飯」實際售價價錢跟港式茶餐廳相若,沒有飲品跟餐的話賣港幣五十一元。幸好現在的「大家樂」裡面,設置了一部自助飲水機器,食客可以自行無限次取用熱水或者凍水,足夠讓我一邊喝水,一邊享用「咖喱牛腩飯」。「大家樂」廚房花了不算很長時間,不到十分鐘就已經順利製造出,以餐碗裝起的「咖喱牛腩」,還有一碟「白飯」。「大家樂」「咖喱牛腩」實際製成品裡面的「咖喱」汁味道很辣,「咖喱」汁裡面的辣味甚至把「牛腩」跟「馬鈴薯」徹底染辣,反而擺放在「白飯」旁邊的甜味「雜菜」比較幸運,沒有受「咖喱」汁的辣味所波及。雖然「咖喱牛腩」裡面的「牛腩」實際肉質煮得尚算是軟腍,但是「牛腩」味道被「咖喱」汁辣味所徹底浸到變辣,就算有甜味「雜菜」幫忙,結果也是徒然。至於「馬鈴薯」的口

咖喱牛腩飯

至於「馬鈴薯」的口感,就稍嫌「大家樂」廚房煮「馬鈴薯」煮得不夠腍,空有辣味「咖喱」汁調味,然而「咖喱」汁辣味始終未能完全滲透進入「馬鈴薯」裡面。

結果大而無當的「馬鈴薯」,今次反而變成了「大家樂」「咖喱牛腩飯」實際製成品味道和口感裡面最弱一環,「馬鈴薯」又沒有辣味,口感又偏硬,難以完全嚼爛和吞嚥消化。

由於「大家樂」「咖喱牛腩飯」實際製成品裡面的味道實在太辣,結果令我前後來回取了很多杯水,飲很多次水才能化解「大家樂」「咖喱牛腩飯」裡面的強烈辣味。

但是既然「大家樂」的「咖喱牛腩飯」沒有以限量方式供應,我去到接近晚上七點,在「大家樂」裡面仍然購買到,已經是不幸中之大幸,將來如果沒有其他食店選擇的話,還可能會考慮。

2021-02-26
6 分鐘 (堂食)
2020-12-25 182 瀏覽
久違了的大家樂招牌焗猪扒飯今日打算回味一下可惜不似預期還好現在依然係用炒飯底但猪扒麻麻哋唔明點解咁厚粉食焗飯一定要夠熱!可惜佢唔夠熱要讚一下佢哋會自動比杯熱水而且會間中過嚟問你要唔要水/牙籤/紙巾etc…
2020-08-08 280 瀏覽
我食過好多西餐廳,發覺大家樂個價錢又抵,而且個水準都唔差嘅燒雞。當然有時候中一次半次可能會烤得比較乾或者會鹹,但係今次啱啱好又有汁,吾太鹹,連雞胸也唔覺得鞋,好欣賞今次隻雞好大隻而且又脆皮。個肉醬意粉當然唔好要有咁高,純粹係覺得飽肚,都有肉醬嘅,如果冇咁鹹就更加好。成個餐真係非常抵食一百元仲要有找(80元),佢個供應期有限唔知幾時會下架。已經包兩杯紅豆冰、一個意大利粉和一隻大燒雞,我哋屋企2成人加1小童份量啱啱好。

燒雞餐
燒雞餐
  • 燒雞套餐
2020-01-05 312 瀏覽
又到吃午飯時候,每天都要想午餐吃什麼其實都幾吃力,幸好今天同事一致想食「大家樂」,所以我就不用想去那裡了,跟著他們去「大家樂」吃午飯便可。睇過餐牌後,我選了一個吉列豬扒配卡邦尼意粉和一杯意式風味咖啡。吉列豬扒炸得金黃香脆,不會乾身,份量都尚可。再配上煮得軟硬度適中的卡邦尼汁意粉,都做得不錯。但當然仍有進步空間。意式風味咖啡,都幾香濃,中規中矩!總括來講,快餐店的特色就是要快、靚、正,價錢合理。這幾點他們都可算是合格啦!
吉列豬扒卡邦尼意粉和意式風味咖啡

吉列豬扒卡邦尼意粉

吉列豬扒卡邦尼意粉

意式風味咖啡,都幾香濃,中規中矩!
意式風味咖啡

2019-12-31 240 瀏覽
今日和同事到這間大家樂吃午飯 ,我們分別點了一個焗豬扒飯及一個咖喱牛腩飯一起吃,這間大家樂時常都那麼多人,很不容易才找到位。焗豬扒飯依然是我的首選,因為厚切豬扒是最主要的原素,我不喜歡吃薄身豬扒,薄身豬扒沒有咬口,而厚身豬扒就啖啖肉,吃起來較滋味,又多汁。喜歡大家樂焗豬扒飯的另一個原因是飯底,現時好多食肆為求減省成本,均以白飯作為飯底,不似大家樂仍一貫沿用炒飯,吃起來甘香有蛋味,簡直是必叫之選。另外,這裏的咖喱牛腩飯亦是我的至愛,以快餐來說 ,咖喱做得算出色,香濃樸鼻,牛腩燘得好軟腍,還有我最愛的牛筋、薯仔都很入味,一兜咖喱汁足以令人不經不覺將整整一碗白飯吃完,所以每次來到我都會見好多人叫這個飯。可謂另一皇牌之選!

招牌焗豬扒飯

招牌焗豬扒飯+可樂

2019-11-01
招牌焗豬扒飯
招牌焗豬扒飯+可樂
2019-12-15 141 瀏覽
同同事吃午飯,首選一定要平,德福間間食店都比較貴,所以都沒有什麼可選擇,唯一是選快餐店吧,這裡最近公司的快餐店,首選是這間大家樂。我選了一碟叉燒油雞飯,叉燒和油雞份量加埋都幾足,叉燒略為嫌瘦了少少,但好彩未算鞋,油雞都幾嫰,有雞味,油雞味道都不會太咸,白飯份量都夠多,一個男人吃都一定足夠。旁邊還有一些菜心,加起來總算有肉有菜,幾平均。這裡的燒味都總算不過不失,這個價錢其實在德福已經很難找到了,慶幸還有這些快餐店。

2019-11-01
2019-12-15 75 瀏覽
大家樂有乜嘢好嘢食呢?!大家都心知肚明啦,去得大家樂,大家就預期咗究竟會有乜嘢質素。 只不過,冬天天氣凍,大家都對食物係有期待嘅,尤其係又熱又暖嘅飯同燒味。 冬天食燒味就係最窩心。燒味雙拼飯「燒肉拼叉燒」,一大碟飯,真係有好多飯,菜都唔算少,先食一條菜,真心覺得都ok嘅,不過就係有啲揸,所以扣分。叉燒切得好大嚿,我預期嘅叉燒係偏瘦嘅叉燒,但係呢啲叉燒係偏肥,咬落去又比較乾硬,味道都幾咸。燒肉食落都好硬,皮又唔夠脆,味道都好咸。 唔好食。

2019-10-27 64 瀏覽
今早去完美孚考完試,回到九龍灣肚仔餓,所以走去食個午飯,來到這間大家樂,這裡的大家樂不是很大間,但成日都很多人,今日見個福建炒飯很像很抵食,所以就叫了一個福建炒飯,我們買完飛後就去搵到位,跟著可以等食。福建炒飯材料都算多,有肉,有帶子仔,份量都很多,炒飯又很多,雖然味道唔錯,但有少少偏鹹,但整體來說都說唔錯,這個餐又包飲品,套餐都只是$35,真得幾抵食。其實除了福建炒飯,還有一個荷葉飯都是很抵食,下次可以試下。

2019-10-23
星期六晏晝同女朋友一齊食飯,好多餐廳都好多人,我哋又想慳下錢,見到大家樂就試吓啦。咁我哋叫咗一份福建炒飯跟熱檸水,同埋一份好似係新出嘅日式豬扒天婦羅丼飲凍低糖綠茶。福建炒飯快靚正又抵,想慳錢又飽肚又唔想放棄味道嘅人可以食呀。至於呢個餐,首先一上嚟,賣相真係麻麻,乜唔係日式咩,個器皿同茶餐廳豬扒飯一樣,完全唔吸引。第二,啲汁淋到一邊咁樣,仲要自己撈呀?第三,乜日式會食埋呢啲燒味飯都出現嘅椰菜架?好啦咁食落去啦,啲醬汁太濃,天婦羅蟹柳OK。咁白飯份量又夠嘅,但係你真係叫呢個做丼???又唔係珍珠米如果唔係平都唔會特登試,好彩一開頭就冇任何期望。相比較,福建炒飯真係更加值得食如果唔係平都唔會特登試,好彩一開頭就冇任何期望。相比較,福建炒飯真係更加值得食。

$36.5 (午餐)
2019-09-28 81 瀏覽
天氣咁熱每日喺條街度都好口渴。唔想成日飲塑化劑落肚,行過大家樂帶咗一杯紅豆冰。記得細細個最鍾意媽咪帶我哋落大家樂食紅豆冰配油脾。所以大家樂嘅紅豆冰對於我黎講別有一番滋味。紅豆份量比較多,煮得都好淋,唔會太硬。不過今次啲冰比較多,令到椰汁味較淡。
紅豆份量比較多,煮得都好淋,唔會太硬。
不過今次啲冰比較多,令到椰汁味較淡。
2019-07-28 601 瀏覽
我雖然平日很少光顧「大家樂」,亦很少光顧「大家樂」招牌晚市一人火鍋套餐,最多偶然食一兩次午餐或者下午茶,所以我對「大家樂」印象頗為糢糊。不過,「大家樂」的而且確有一款招牌常規食品,值得我久不久就光顧「大家樂」一次,專門購買試食,這「大家樂」食品正正就是「咖喱」飯,以前「大家樂」分別有「咖喱牛腩飯」跟「咖喱雞飯」可供選擇。不過我就不是很喜歡「大家樂」的「咖喱雞飯」,因為「大家樂」通常會選擇以連骨的雞髀肉,而且廚房的人用刀把未去骨的雞髀肉,直接斬開數段再放入咖喱裡面烹煮,所以「大家樂」「咖喱雞」實際食到的肉少之又少。相反,「大家樂」的另一款招牌常規食品,「咖喱牛腩飯」的用料和烹煮方式,就比「咖喱雞飯」多得很了。而且「大家樂」最後還有為「咖喱牛腩飯」專門拍廣告宣傳。所以我今日專門來到九龍灣「德福廣場」,找到「大家樂」在「德福廣場」二期新開發的樓層裡面,新開張營業已經一年有多的新分店,看看新九龍灣分店「大家樂」有沒有「咖喱牛腩飯」售賣。結果九龍灣「德福廣場」分店「大家樂」還是沒有令我失望,「咖喱牛腩飯」仍然如常供應,只是現在的「大家樂」「咖喱牛腩飯」價錢賣港幣五十一元,比以前昂貴了很多而已。至

至於「大家樂」「咖喱牛腩飯」的套餐方面,可以選擇配價錢比較便宜的「鴛鴦檸檬冰」,又或者加多點錢,選擇價錢稍貴一點的「紅豆冰」。

就連「大家樂」的「紅豆冰」,竟然也有分為兩款口味的「紅豆冰」,包括有傳統的「粒粒紅豆冰」,還有加上甜味雪糕球的「雪糕紅豆冰」。

結果我選擇了價錢稍為昂貴一點的「楊枝金露冰」飲品,配「大家樂」的「咖喱牛腩飯」。「大家樂」現在隨著物價通漲,「咖喱牛腩飯」配「楊枝金露冰」價錢也都不便宜了,要收港幣六十一元。

幸好「楊枝金露冰」在餐牌價目表裡面的造型,跟「楊枝金露冰」實際製作品的賣相都是幾乎一模一樣,兩者相差幅度小到幾乎是「零」。

「楊枝金露冰」裡面除了擁有非常濃厚的芒果汁「橙色」色澤,而且芒果汁裡面的芒果甜味也都非常之強烈,「楊枝金露冰」裡面芒果的甜味感覺很自然,而且沒有後加的砂糖甜味。

而且「楊枝金露冰」的芒果甜味除了感覺自然之外,而且有原粒的芒果果肉。我拿着匙羹嘗試攪拌搜索「楊枝金露冰」,立刻被飲品裡面刮起找到了,我期待已久我柚子果肉。

「楊枝金露冰」裡面的柚子果肉,不單止完全吸收芒果汁裡面的甜味,而且柚子果肉還有新鮮而爽口的口感,感覺真的很像從新鮮柚子裡面拿出來似的。

至於「大家樂」的招牌「咖喱牛腩飯」,「大家樂」安排了咖喱牛腩跟白飯分開各自另上,不用擔心白飯的口感,會因為太早吸收咖喱汁而變腍。

「咖喱牛腩飯」裡面的咖喱汁除了色澤偏向比較深色之外,而且還有加入了切片辣椒,切片辣味或多或少,都對「咖喱牛腩飯」裡面的咖喱汁加添了辣味。
咖喱牛腩飯

而且「大家樂」的「咖喱牛腩」,牛腩的實際數目也不算少,牛腩的實際體積也算頗大,牛腩吸收了很多,來自「大家樂」咖喱裡面的香料味跟辣味。

至於牛腩在加進「大家樂」咖喱裡面煮,煮完出來的咖喱牛腩,牛腩口感出奇地也都有軟腍的感覺,牛腩入口感覺不算難咀嚼,咀嚼後發現牛腩肉沒有遺留夾於在牙縫裡面。

「大家樂」「咖喱牛腩飯」唯一需要批評的地方,就是「大家樂」廚房加入了太多馬鈴薯,奈何馬鈴薯實際上被烹煮的時間仍然不足,令馬鈴薯實際的口感感覺還是很硬,我咀嚼了幾下就發現馬鈴薯味道感覺淡而無味。

本來「大家樂」「咖喱牛腩飯」,「咖喱牛腩飯」裡面的咖喱汁味道還算很濃厚,而且我食到咖喱汁裡面的香料味和辣味,可惜馬鈴薯還未煮腍,口感變得太硬,是「大家樂」咖喱汁裡面的最令人失望的地方。

幸好咖喱牛腩裡面實在有很多的咖喱汁,咖喱汁的份量足夠讓「咖喱牛腩飯」裡面所有的白飯,都足夠配搭到濃厚辣味的咖喱汁,很快就可以食完整碟白飯。

總而言之「大家樂」「咖喱牛腩飯」裡面的咖喱汁味道香而有辣的感覺,配白飯絕對值得食到「汁都撈埋」,辣味的咖喱汁也不能浪費,要全部吃清光。
楊枝金露冰

最後我喝完「大家樂」整杯甜味的「楊枝金露冰」,「楊枝金露冰」裡面的芒果肉跟柚子肉味道也很甜,配甜味芒果果汁感覺十分合襯。

而且「大家樂」實際上也提供了份量不小的餐杯,去盛載甜味的「楊枝金露」芒果汁。所以我可以享用有大量甜味芒果的「楊枝金露」,「大家樂」「楊枝金露冰」性價比很高,感覺真的很抵飲。
2019-07-24
8 分鐘 (堂食)
楊枝金露冰
2019-03-08 182 瀏覽
相信大家都成日食大家樂,但係德福呢間嘅大家樂食物質素比其他分店較高,服務亦都比較好!所以推薦大家如果食大家樂,又近大家嘅話,可以揀德福呢一間!唔知大家知唔知道,大家樂推出左佢自己嘅Apps,食嘢嘅話可以儲分,儲夠一定嘅分數就可以換食物!新開個Apps嘅話,仲有$20迎新coupon,所以好抵食架!會員記住每一次都俾佢掃一掃個QR code,就可以輕鬆儲分㗎啦!今次lunch食咗大家樂嘅招牌,一哥焗豬扒飯!豬扒好林,個焗飯味道好好,嗰醬汁令到成個飯都可以升華咗!