餐廳: 大家樂
資訊:

2015-11-27 469 瀏覽
連續幾天看報見大家樂廣告,介紹慢煮咖喱牛腩飯,下午經過大家樂,又有點肚餓,就試試吧!慢煮咖喱牛腩 $43 + 配金黃油酥餅 $2捧出來,賣相頗吸引,聞到陣陣咖喱香味,廣告云以九份香、一份辣調配而成的咖喱算是不錯,先以咖喱汁撈飯,果然味道香濃;再試牛腩,店方宣傳是以矜貴牛坑腩及肋肉,一層筋一層肉;慢煮至腍至入味,但食落牛腩不算軟腍帶爽。牛腩味香,帶香濃咖喱味,功勞應歸於調味料,牛腩卻是一般。加二元配金黃油酥餅,酥餅不夠香脆,當然$2一塊酥餅是超值,但欠蛋味,且預早製作,屬一般貨式。
慢煮咖喱牛腩 $43 + 配金黃油酥餅 $2
慢煮咖喱牛腩 + 配金黃油酥餅
2015-02-01 220 瀏覽
    大家樂又有新的下午茶餐供應,就是雜菌湯法包餐,有好幾款,我選擇的就是香腸配蛋沙律吞拿魚蒜蓉法包配熱奶茶,我不曉得原來要雜菌湯就不能要熱飲,我還點了熱奶茶。  香腸就乏善足陳,因為沒有醬料也沒有調味,就香腸一條。法包卻有驚喜,烘得很脆,恰到好處,加上薄薄的牛油與蒜蓉,十分香脆,其上塗上一團蛋沙律撈吞拿魚,味道很鮮,很搭調。不錯。咬下去很有層次,口感很豐富,先冷先軟先鮮然後脆和熱。  很可惜沒有嘗到雜菌湯,希望下次有機會一嚐。  不過我覺得28元實在有點貴,不過扣除了會員積分只需23元。

很可惜沒有嘗到雜菌湯,希望下次有機會一嚐。

不過我覺得28元實在有點貴,不過扣除了會員積分只需23元。
香腸吞拿魚碎蛋蒜蓉法包下午茶餐
2013-09-24 64 瀏覽
唉,家陣食個lunch, 閒閒地都要好幾十蚊,日日如是,你都咪話唔甘 唔通日日捱豬仔包咩! 好彩,近期 大家樂 推出 「天天超值選」來打救我呢條窮鬼,話晒點都叫做有啖飯到肚吖。所謂「天天超值選」就係三十蚊就有一碟超值飯、 配- 茶/啡/汽水/凍低糖綠茶。當日嘅  「天天超值選」就係 「貴妃鮑片雞粒炒飯」,我又配凍檸茶。原來凍檸茶係要另加兩蚊!貴妃鮑片雞粒炒飯,大佬果d鮑片就梗係 ((仿鮑)) 啦,不過碟飯都算大碟夾抵食傢,雞粒又多又夠嫩,d飯係乾硬佐d,但係我超like個汁, 鹹鹹地甜甜地,用嚟撈飯一流! 大男人都食得飽呀!凍檸茶,d冰多過乜,檸檬味道唔苦澀,茶味都算幾重,算OK好飲啦。結論,大碟夾抵食,Very Good 呀

貴妃鮑片雞粒炒飯
凍檸茶

結論,大碟夾抵食,Very Good 呀
2013-08-28
5 分鐘 (堂食)
貴妃鮑片雞粒炒飯
凍檸茶
2012-12-28 34 瀏覽
平安夜的早上, 要盡最後時間買派對中的食物, 買前先醫肚...原來十一時半還有早餐供應, 根本很少機會會食大家樂早餐, 不知道會有什麼特別??終於選了一款魚柳煎厚蛋早餐, 看圖片都幾吸引...直至排隊等取食物才想起「煎厚蛋」, 究竟是如圖片的厚層炒蛋, 還是......, 不過「煎蛋」又怎可以煎厚呢???如是者排隊等早餐排第尾, 等到排第一, 再排番第尾, 我份早餐還未煮好, 連俾熱奶茶我的那位女主任都話:「杯茶凍咗唔好飲, 我倒過杯俾你。」而男主任就不斷嗌入廚房:「條魚炸好未? 隻蛋煎好未?」在等待期間, 聽到不論主任還是樓面、收銀員的對話, 他們的伙伴關係尤如親人, 會噓寒會問暖, 就算對待聾啞員工也很親切我份brunch終於送上「煎厚蛋」就是煎太陽蛋, 的確蛋白是厚dd, 我估是用mold去固定雞蛋位置, 從而令蛋白積聚, 煎起就厚dd;最好味就是蛋黃味濃郁, 塗多士妙絕炸魚柳並非四方一片, 看外貌是魚型, 食落啖啖魚鮮, 魚肉有用鹽輕輕調過味, 魚肉亦是片片雪白的緊貼在一起, 沾他他醬已味不可抵擋嘆埋杯茶香奶滑熱奶茶, 精神一振的走餘下旅程

終於選了一款魚柳煎厚蛋早餐, 看圖片都幾吸引...

在等待期間, 聽到不論主任還是樓面收銀員的對話, 他們的伙伴關係尤如親人, 會噓寒會問暖, 就算對待聾啞員工也很親切

我份brunch終於送上

嘆埋杯茶香奶滑熱奶茶, 精神一振的走餘下旅程
2012-12-24
$24 (早餐)
慶祝紀念
聖誕節
2012-12-10 24 瀏覽
近期的special, 路過幾次大家槳都想試, 終於是日有機會了套餐的份量都有點兒令我驚喜, 尤其是湯, 竟然不是小湯碗, 而是令人窩碗呢 泡菜湯很不錯, 泡菜味很夠, 很有水準, 雖然不是最正宗的, 但絕對是在大家樂裡的驚喜, 而且味道香而不辣, 怕辣的人都可接受呢! 內裡有不是魚蛋/片的物體, 還有半雙熟了的溫泉蛋, 材料不吝嗇喔!份量不少的石窩飯, 真沒想過, 三塊雞扒, 很嫩滑, 很大塊, 不是淡而無味的, 飯方面沒有飯焦, 但很多, 少許咖喱汁及芝士, 咖喱不是我以為會是的日本咖喱磚味, 而是一些另製味道, 不過不失
日式咖哩雞石窩飯
咖喱雞肉飯

2012-11-30
日式咖哩雞石窩飯
咖喱雞肉飯
2012-10-14 25 瀏覽
依家食嘢影相真喺變成好普通嘅行為,不論你影嚟寫食評,抑或放上面書定微博,周圍都見到。自己既然寫開食評,雖然仲喺揸部傻瓜DC仔,都會多咗留意下人哋影嘅食物相,點構圖,點攞角度,可惜,技術仍然好水皮,哈哈!老婆加班,所以又喺成為懶煮嘅一晚,既然夜咗,快餐店搞掂就算,一於大家樂啦。香煎龍脷柳飯 $35是晚100分皇牌套餐之一,價錢由$33 - $39,已包埋熱飲,屬慳錢之選。香煎龍脷柳飯,可配香濃粟米汁、洋蔥汁或黑椒汁,我就揀要洋蔥汁,飲熱奶茶。雖然早陣子大家樂被批評為「太刻薄」,觀乎依個龍脷柳飯,對客仔唔算刻薄,飯多塊龍脷柳又大大件,幾條四季豆就寒酸啲。條龍脷柳確喺煎得唔錯,幾有牛油香氣,當然幾十蚊貨仔唔好再諗住有魚鮮味,肉質又嫩又滑喇,而洋蔥汁另上,淋多淋少自己控制,味道港式,但都好有洋蔥味。紐西蘭爵士牛鐵板餐 $52老婆心癮起,突然想鋸扒,鐵板餐賣$48 - $52,配洋蔥圈加酥皮海鮮湯或雪糕涼粉,就要咗最貴嗰個紐西蘭爵士牛。睇見張宣傳單張拍到個扒餐鬼死咁靚,尤其喺件扒同個洋蔥圈,正到無得彈。無期望就唔會有失望,預咗實物有一定嘅距離,件紐西蘭爵士牛西冷扒,雖然薄咗啲,個形狀又巖巉,配上
,哈哈!

香煎龍脷柳飯 $35
紐西蘭爵士牛鐵板餐 $52
「官方宣傳相」真喺拍得靚一靚,值得參考借鏡!
無期望就唔會有失望,預咗實物有一定嘅距離,件紐西蘭爵士牛西冷扒,雖然薄咗啲,個形狀又巖巉,配上黑椒汁味道仍然喺唔錯,只喺伴碟嘅時蔬好「求其」;而洋蔥圈就最唔得,炸到樣樣衰衰咁,仲得幾舊咁大把
;反而個酥皮海鮮湯最對辦,焗好個海鮮湯層酥皮漲卜卜,鬆脆又香,裡面海鮮料又比想像中多
雖然雪藏貨,但內裡都有唔少海鮮配料。
好又一餐,唔好又一餐,今餐?中規中矩啦!
「官方宣傳相」真喺拍得靚一靚,值得參考借鏡!
2010-08-09 19 瀏覽
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^耐不耐都會幫襯大家樂嘅晚飯套餐兩個人食一百蚊有找, 味道亦都唔錯喜歡它的中式小炒和老火湯今次係冬瓜盅 + 菠蘿生炒骨和醇香酥排菜飯配滷蛋涼菜菠蘿生炒骨 ; 肉多骨少, 酸酸甜甜味道唔錯仲有兩小片菠蘿 , 有d西蘭花 , 醇香酥排都係肉多骨少啖啖肉咁 , 加上一小杯的醬汁都幾好味配菜有滷蛋,生菜,炸菜,車厘茄, 青瓜冬瓜盅 , 雖然用料及味道不如酒樓般好不過價格便宜 , 冇乜味精 , 清清哋好過飲一般例湯服務d阿姐係上左紀嘅員工 , 態度友善 , 工作都有效率 相反 , 個年輕女收銀員就欠缺效率 , 服務有待改善我買票時候 , 前面只係有2個人 , 但好似有10個人買嘢咁耐 其實嗰2個人都只係買2個餐 , 我買我嗰2個餐都唔使1分鐘 ,真係唔明白做好個顧客就好似被冷落咁 , 做個麻煩客就會有更好對待?^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

耐不耐都會幫襯大家樂嘅晚飯套餐
兩個人食一百蚊有找, 味道亦都唔錯
喜歡它的中式小炒和老火湯
今次係冬瓜盅 + 菠蘿生炒骨醇香酥排菜飯配滷蛋涼菜
菠蘿生炒骨 ; 肉多骨少, 酸酸甜甜味道唔錯
仲有兩小片菠蘿 , 有d西蘭花 ,
醇香酥排都係肉多骨少啖啖肉咁 , 加上一小杯的醬汁都幾好味
配菜有滷蛋,生菜,炸菜,車厘茄, 青瓜
冬瓜盅 , 雖然用料及味道不如酒樓般好
不過價格便宜 , 冇乜味精 , 清清哋好過飲一般例湯
d阿姐係上左紀嘅員工 , 態度友善 , 工作都有效率

相反 , 個年輕女收銀員就欠缺效率 , 服務有待改善

真係唔明白做好個顧客就好似被冷落咁 ,
做個麻煩客就會有更好對待?

醇香酥排菜飯配滷蛋涼菜
3 分鐘 (堂食)
  • 老火湯,中式小炒
2009-05-11 13 瀏覽
公司附近... 美孚一帶都冇乜好野食,來來去去都係那三、五間。就算"曼坊"開張,至今仍然只是多了一間酒樓,沒有驚喜。這間大家樂就平均一星期食一次。本來都唔想寫,不過這肉醬千層粉真係太 "貨不對辦":廣告就影到似漲漲的 Cheese Cake, 但出品... 唉  少了一半... 漏晒氣咁,碟就大,份量少,價錢貴!雖然都幾好味,不過overall 就打晒折扣!還有,這裡一有新菜色推出就十分慢,上次的 "和風飯" 系列,最初人真的叫等10分鐘!好在服務都幾OK,有個盡責的阿姐,在午飯繁忙時間,如見你一個人搵位,都會幫你搵,及問D吉位有冇人...可惜是現在大家樂的菜式選擇不夠美心MX 或大快活多...如果美心MX 在美孚開分店就好了 (荔枝角有兩間呀!)

公司附近... 美孚一帶都冇乜好野食,
來來去去都係那三、五間。
就算"曼坊"開張,至今仍然只是多了一間酒樓,沒有驚喜。

這間大家樂就平均一星期食一次。

本來都唔想寫,不過這肉醬千層粉真係太 "貨不對辦":
廣告就影到似漲漲的 Cheese Cake,
但出品... 唉
 少了一半... 漏晒氣咁,
碟就大,份量少,價錢貴!

雖然都幾好味,不過overall 就打晒折扣!

還有,這裡一有新菜色推出就十分慢,
上次的 "和風飯" 系列,最初人真的叫等10分鐘!

好在服務都幾OK,有個盡責的阿姐,在午飯繁忙時間,
如見你一個人搵位,都會幫你搵,及問D吉位有冇人...

可惜是現在大家樂的菜式選擇不夠美心MX 大快活多...
如果美心MX 在美孚開分店就好了 (荔枝角有兩間呀!

好似漏左氣咁...
2009-04-23
2008-01-28 12 瀏覽
天寒寒, 得番呀媽同我兩個人係屋企, 無暇煮食. 2人走落樓下, 吃個火鍋暖暖身. 隻火鍋船, 有肥牛, 雞肉, 粟米, 冬菇, 大蝦一隻等.......認真十足. 值得一讚是個沙爹湯底, 香濃, 不惜當湯飲左兩碗.一隻火鍋船, Advertise話係一個人份量, 但同場, 絕大部份人都是二人一鍋. 可惜現在沒有選擇, 得一款火鍋, 今晚連湯底都冇得揀...九點前, 火鍋Sold out. 證明今晚, 好寒, 人人一鍋, 保暖.

值得一讚是個沙爹湯底, 香濃, 不惜當湯飲左兩碗.

2007-12-31 45 瀏覽
今年的冬至, 爸爸一早訂了這裡的盆菜. 好像要很早訂的, 很快便向隅了.年三十晚吃過一次, 今次再吃, 沒有了細份的, 價錢係向上直指. 當然, 比起係街食, 這個價錢係相宜的.紅燒龍蝦竹笙海皇翅$148: 8分, 每訂一個盆菜, 就可以用加配優惠價$148要一個紅燒龍蝦竹笙海皇翅. 相當足料, 大大煲, 入面係有龍蝦仔, 竹笙, 龍利, 魷魚, 日式魚翅等等. 龍蝦仔都幾大粒, 份量不少, 碗翅飲落口不太杰, 係加上龍利感覺怪怪的.鮑魚瑤柱福袋盆菜$463: 8分, 又係斤兩十足. 入面有10隻清湯鮑, 10個黃金福袋, 10粒原粒瑤柱, 日本蠔豉, 花菇, 白切龍崗雞, 燒鴨, 南乳炆蓮藕, 南乳炆腩, 仔, 沙爹豬皮, 沙爹魷魚, 蠔菇, 鴨掌, 栗子, 支竹, 芋頭, 蘿蔔, 炸蒜子, 同埋另上的10隻茄汁中蝦和西蘭花. 材料太多, 只能夠每樣試小小. 清湯鮑都幾大隻, 也炆得幾淋, 算不錯的. 福袋比上次的好吃, 清清地, 記得上次的係炸物為主. 芋頭夠淋, 好入味, 也忍不住要碗白飯來送. 南乳炆腩又是另一個好好送飯的項目. 瑤柱大大粒, 不過也不敢吃太多, 驚唔消化. 茄

鮑魚瑤柱福袋盆菜$463: 8分, 又係斤兩十足. 入面有10隻清湯鮑, 10個黃金福袋, 10粒原粒瑤柱, 日本蠔豉, 花菇, 白切龍崗雞, 燒鴨, 南乳炆蓮藕, 南乳炆腩, 仔, 沙爹豬皮, 沙爹魷魚, 蠔菇, 鴨掌, 栗子, 支竹, 芋頭, 蘿蔔, 炸蒜子, 同埋另上的10隻茄汁中蝦和西蘭花. 材料太多, 只能夠每樣試小小. 清湯鮑都幾大隻, 也炆得幾淋, 算不錯的. 福袋比上次的好吃, 清清地, 記得上次的係炸物為主. 芋頭夠淋, 好入味, 也忍不住要碗白飯來送. 南乳炆腩又是另一個好好送飯的項目. 瑤柱大大粒, 不過也不敢吃太多, 驚唔消化. 茄汁中蝦係凍食的, 無乜蝦的鮮味, 比那個濃濃的茄汁味掩蓋了.

一家人高高興興地吃餐飯, 已經值得感恩了.
2006-05-12 26 瀏覽
家裡沒做晚餐,跟老爸到這兒吃晚餐。我選了「上海排骨菜飯」($29.5),配紅豆冰(另加$4.5)。經店員推薦,老爸選了改良版的「揚州炒飯」($30),跟中式例湯(青紅蘿蔔豬肉)。再買一份「灼西生菜」($5)。購票後,埋位等候五分鐘,便有得食。店員亦主動幫我把兩盤食物拎埋位。上海排骨幾入味,鬆化,唔會油淋淋。菜飯大大碗,惜菜量奇少。紅豆冰依然好味!經改良的「揚州炒飯」,黃金色的,蛋香强勁,份量亦巨,配料頗多。最厲害的就是,…,居然有「鑊氣」!講都唔信!在連鎖快餐店,五蚊油菜的出現,係好的現象。算係對政府那‘每日三份蔬菜,兩份水果’的提倡,作出支持。
家裡沒做晚餐,跟老爸到這兒吃晚餐。
再買一份「灼西生菜」($5)。
2005-12-27 25 瀏覽
好味,好香既芝士味本來只係貪過癮食下,去拎果陣已經聞到好香既芝士味,到煲緊果陣仲香唯一要彈既係芝士偏少,食晒d 料已經冇晒不過$39 唔可以要求太高,比我預期中好!!
好味,好香既芝士味
唯一要彈既係芝士偏少,食晒d 料已經冇晒
不過$39 唔可以要求太高,比我預期中好!!
前言:跟老爸來這兒吃晚飯,為的是用那張「十元現金卷」。食物和評語:兩個大男人,點了兩份晚市套餐。原價$65.5 ,折扣優惠後,合共$45.5。 1. 上海排骨菜飯套餐($33.5): a. 上海排骨:一塊港式炸豬扒,一開四。味道偏淡,相當油膩。 b. 烤夫粒粒:伴食小菜,偏油,但味道尚可。 c. 菜飯:菜量少得可憐。一大碗白飯裡,肯定少於兩片上海白菜。白飯頗「爛」,無味道! d. 鮮人蔘雞燉素翅:相當的人蔘味,雞肉乃雪藏連皮雞腿肉,素翅好比粗粉絲! 2. 燒味雙拼套餐($32):整體上,出奇地好! a. 燒味雙拼(脆皮燒腩、明爐燒鴨):燒腩皮脆肉嫩,五花腩肥瘦均勻,罕有地「掂」。燒鴨皮脆肉鮮滑,少肥多肉少骨,出奇地好!墊底的花生香脆。 b. 油菜:淋上相當多豉油的白菜仔,略油膩,但好過無菜食! c. 白飯:一般貨色,份量偏多,足夠男士食用。 d. 熱檸水:店內罕有的質素可靠的食物。註:燒味雙拼出奇地好,大概都是「好彩」而已。
前言:跟老爸來這兒吃晚飯,為的是用那張「十元現金卷」。
1. 上海排骨菜飯套餐($33.5):
b. 烤夫粒粒:伴食小菜,偏油,但味道尚可。
2. 燒味雙拼套餐($32):整體上,出奇地好!
b. 油菜:淋上相當多豉油的白菜仔,略油膩,但好過無菜食!
c. 白飯:一般貨色,份量偏多,足夠男士食用。
d. 熱檸水:店內罕有的質素可靠的食物。
註:燒味雙拼出奇地好,大概都是「好彩」而已。