2019-08-19
土瓜灣北帝街係我成日揾食既地方,貪佢易揾到位擺車,餐廳選擇又多,今日同女友話想食上海菜,大川滬可謂不異之選!點解? 呢度既上海小籠包價錢實惠質素好,比起某連鎖拉麵小籠包的質素更好!大大隻熱辣辣小籠包,一咬開都充滿住豐富既湯汁,餡肉鮮甜,外皮厚度適中,唔會一夾就散! 亦都可以好好咁保存到湯汁喺湯包入面!另一個必食點心係大大隻既香煎鮮肉窩貼,煎得外皮香脆既外皮,一咬落去都有熱辣辣鮮甜帶點油既肉汁爆出嚟,真係要小心燙口! 配上自家製既豆瓣醬,真係無得彈!賣相十足蒜泥白肉,好快都送到嚟,白肉片切得好薄,底層有粉皮,蒜泥用上乾蒜,而唔係用生蒜!夾住粉皮同有咬口既白肉同乾蒜,由煙韌到咬口既口感都齊備,個人覺得再辣d仲惹味!食晒d 小食,主菜都係時間出場,鑊氣十足既川式回鍋肉先到,同上海式最大分別係帶多一點麻辣,喜歡食回鍋肉既朋友千祈唔好錯過!肉片同蒜泥白肉一樣切得薄,容易入口,令人唔會覺得太滯既應覺,食多2片都ok! 另一主菜熱辣辣既雲吞雞(例) 都跟住送到!!雞湯味香噴噴,雲吞大大隻,儘管只係例牌都有半隻雞喺入面,真係用料十足!雞肉雖然煲過湯,食落感覺都仲嫩滑,而且雞湯幾鮮甜,相信都係由新鮮
雞肉雖然煲過湯,食落感覺都仲嫩滑,而且雞湯幾鮮甜,相信都係由新鮮雞做!
最正係大大粒用料十足既雲吞,咬開好多鮮甜既肉汁,睇到白菜幾鮮綠,相信都係新鮮包既,因為擺左落雪櫃會好快黃!真係好鬼好食!
最後埋單3百幾蚊都幾底食,食到我哋兩個捧住個肚走!
老闆臨走時提我哋有做宵夜時段,而且價錢都好優惠,我見到都真係幾抵食,下次宵夜又多個好去處!