餐廳: 大快活
資訊:

2022-03-30 317 瀏覽
今日下午茶唔知食咩好😫,所以去左大快活嗌左碟叉燒飯同碗仔翅,岩曬唔係好肚餓又口痕既人食!🤪🤪兩樣野都不過不失地好食,碗仔翅正正常常,叉燒飯既叉燒有d瘦!如果半肥瘦就好出!
2021-07-11 171 瀏覽
夜晚係屋企附近唔知食咩就試下一年四季都有既晚市火鍋,晚市有💁🏻‍♀️送餐服務,點完餐比個號碼器你放係枱面,就有專人成個餐送到枱,唔洗自己拎。取餐處都有擺鼓油、湯底、碗筷攞。​​試左一個🍅蕃茄湯底同一個🥜沙嗲湯底,兩個湯底既味道都偏淡。套餐跟一碟肥牛🐂同一碗蔬菜🥙,包括生菜、金菇、粟米、南瓜、貢丸、腐竹、墨魚卷。餐飲揀左青檬梳打,味道唔錯。​​肥牛比較肥,生菜既份量比得幾多,食極都仲有既感覺,但菜葉面頭有d黑,自己搣咗黑色既部份先淥。佢所有蔬菜都冇預先幫你放入鍋,呢樣既幾好,可以慢慢淥,想食個時先落。烏冬唔係日本手打烏冬,唔彈牙。​

2020-06-08 245 瀏覽
兩點之後大快活有下午茶餐, 我而家食嘅呢個係34蚊嘅豉油蜜汁雞髀配米粉或者上海麵(sorry i already ate some, it was much bigger before haha), 我之前以為佢會將雞髀擺番啲面上面, 但其實佢係好貼心咁樣將雞髀同埋麵分開, 34蚊有咁嘅份量, 其實係拍得住一個輕量嘅午餐, 所以我覺得非常值得試!!
2019-12-09 186 瀏覽
今日嘅午餐時間呢天氣凍凍哋所以我哋咗大快活食嘢喎,左揀右揀實在太多選擇啦,我平時都幾鍾情呢個焗豬扒飯,不過今日天氣凍凍地嘅時候竟然俾我發現到嘢叉燒糯米。實在太開心太有驚喜。我買咗嚟食啦個糯米都幾香,而且裏面有啲花生嗰啲呢好有咬口。不過呢個叉燒就偏瘦咗少少啦,我本身個人呢鍾意食啲半肥瘦嗰啲。所以呢,我嗰啲有少少肥肉係會好食啲。不過整體嚟講呢四十幾蚊呢個價錢呢有呢個質素都係相當之唔錯。冬天下午食一個糯米飯都幾暖身正。
今日嘅午餐時間呢天氣凍凍哋所以我哋咗大快活食嘢喎,
不過整體嚟講呢四十幾蚊呢個價錢呢有呢個質素都係相當之唔錯。

冬天下午食一個糯米飯都幾暖身正。
2019-07-08 186 瀏覽
屋企廚房個水槽壞咗漏水,煮唔到飯,所以落咗樓食大快活⋯⋯好彩menu水牌的選擇唔算少既,我叫咗沙薑雞飯(有湯送),媽媽叫咗咕嚕肉飯,夾埋$95。沙薑雞啲雞肉大部分都係偏「鞋」,呢層都係意料之內,好彩啲沙薑醬救到,用黎撈下白飯都唔錯。湯入面有瘦肉同蓮藕,又可以做埋餸料,呢一餐唔算好dry。咕嚕肉我無食,但有3塊綠椒切片都炒得幾香既。夜晚係侍應送餐,同埋會奉上暖水一杯,呢一點係OK既👍🏻
咕嚕肉我無食,但有3塊綠椒切片都炒得幾香既。
夜晚係侍應送餐,同埋會奉上暖水一杯,呢一點係OK既👍🏻
2019-06-19 60 瀏覽
同阿爸落街食breakfast,佢叫咗好普通的牛扒+滑蛋+火腿通粉+麵包+熱好立克,水準都仲保持到,尤其係個滑蛋,一向都係我家的心頭好,係為咗佢先揀大快活而我自己就想健康啲,叫咗個牛奶無糖燕麥+奶油豬+熱好立克。以為個燕麥會無味+好難食,但又唔錯喎!視乎想像地甜甜地幾好食

2018-08-10 225 瀏覽
得我同阿媽,廢時煮,所以落樓食就算見大快活咁少人,所以入去食之前無食過J27 菠蘿黑醋燜雞(見個數字咁大,應該係新菜式),然後我們加多咗$12配灼菜同唔落味精老火湯。總共$60,2個人食。(唔知點解張單係寫豆豉南瓜牛肉飯)我媽話食落似咕嚕肉,但係帶薑醋味😂佢覺得麻麻地。而賣相的確一般,有啲肉比較硬,但兩個雞翼就好冧。生菜就偏乾,但係個湯好飲,可以食紅蘿蔔同瘦肉黎充饑。總體黎講係比較難食~
得我同阿媽,廢時煮,所以落樓食就算

見大快活咁少人,所以入去食

總共$60,2個人食。(唔知點解張單係寫豆豉南瓜牛肉飯)

總體黎講係比較難食~
2018-07-05 92 瀏覽
Weekday放假一天,訓到王朝八晏就買個下午茶做lunch!原來有印尼炒飯可以揀😯有四種配搭!最後我揀咗S06 印尼炒飯+蜜味燒雞翼,飲熱檸水。(3:45已經無蜜味燒雞脾!好可惜)$39。隻蛋煎得幾靚,篤穿蛋黃撈炒飯食好味。蛋下面有咖哩雞肉串燒,略為生少少,如果燶啲就好。炒飯就偏油,好邪惡但好味既。雞翼就一如既往的表現,不過不失啦!熱檸水啲檸檬就苦咗啲。整體份量都算多,啱男仔食。結論:食厭咗一般茶餐既話,可以一試。

$39。

結論:食厭咗一般茶餐既話,可以一試。
外賣自取
2017-04-05 348 瀏覽
今日一早同屋企人去拜山,搞到三點先走得,見有d肚餓又見到車站附近有間大快活,去食埋個下午茶先返屋企,點左個下午茶餐,燒雞翼西多士配凍綠茶,盛惠二十九個大洋,真係五平。杯綠茶多冰好夠凍,但味道偏苦。雞翼燒得五錯,夠入味又五會太燶,食落去仲有淡淡的蜜糖甜味。西多士就普普通通,五知係米假日太多人,件西多士五係太熱,牛油五搞左好耐先完全溶化晒,再淋埋d煉奶,好味道!份量其實對男士而然就五算太飽,不過都可以加錢加多個細既粉麵。
杯綠茶多冰好夠凍,但味道偏苦。
雞翼燒得五錯,夠入味又五會太燶,食落去仲有淡淡的蜜糖甜味。
2017-04-04
5 分鐘 (堂食)
2016-07-15 517 瀏覽
十年都唔來一次上水, 真係唔係好姊妹幫佢交收網店貨品絕對唔會踏足呢一度事源佢病左,又話唔甩得人,咁就叫左我去, 都唔知咩地方搵到我死最後都係搭的士人係拎單claim番佢啦去到一個人生路不熟嘅地方梗係搵啲正冇野食下穩陣啦, 呀姐介紹,冬瓜豬軟骨飯係新嘢喎是但啦有得食都冇咁多野講囉, 又唔洗點等, 冬瓜得兩舊不過分得好林好入味, 真係入口即溶豬軟骨煲炆得好林,而且送飯一流覺得唔算太鹹, 豬軟骨痴住少少肥膏, 豬油味十分甘香, 最後要多飯, 係為左送埋舊豬軟骨, 結果我食左一碗半飯

2016-04-07 331 瀏覽
滑蛋雞扒脆皮腸蘿蔔糕,西色炒滑蛋,牛油味突出,甜味濃厚既結實滑蛋,合格。不過我偏好中式咸味有鑊氣嫩口滑蛋囉,依件太實淨喇。脆皮腸非常正常無過咸,脆卜卜又夠熱,一啖通粉一啖腸仔好好味,依個配搭正到震!微暖蘿蔔糕可接受,味道及用料都比以前香濃有進步,好食!沾上辣椒醬更醒胃。雞扒依舊比全熟更熟,二十成熟。肉質實淨而嫩滑,微微肉汁未算乾涸,不幸地雞皮焗到太乾而變韌,叉都不易穿過呢。外觀有點甩皮甩骨之感,整體滿意好味既。火腿通粉,最開心有熱騰騰出晒煙既通粉,加上胡椒粉暖笠笠湯底,不其然將所有雞湯連通粉倒晒落肚啊!好味道呀。再不是腿絲,已改為原塊火腿,各有各好啦。煎過既火腿特別香口,味道特別濃郁。有 heart 無偷懶,讚!仲係用緊坑紋通粉,但無坑紋既會更薄更滑更彈呢,您估有坑紋真係帶湯多啲咩!係咪都會連湯一齊倒入口架啦,多此一舉。一大清早要我鬧人,等左 45 分鐘先有的士!已提早 call 定的士,到夠鐘都無覆電話,火都黎!好明顯唔記得啦!走落街食住早餐等啦,一開始食的士就到,玩咩!要我 5 分鐘整個早餐倒晒落肚!

滑蛋雞扒脆皮腸蘿蔔糕
2016-03-03
$35 (早餐)
滑蛋雞扒脆皮腸蘿蔔糕
2016-01-23 240 瀏覽
今日放假由於太凍所以都留係屋企,晏晝見無咁凍就去左大快活買左個茶餐,有糯米飯,有D硬,可能糯米唔係太熟,花生都係炒得未夠時間,唔夠香;碗紅豆沙味道則唔錯,唔會太甜,煲到起沙,尚算有水準。整體唔錯,可以一試
岀街前約左朋友落樓下食早餐,都幾大份,食到好飽。d蛋炒得好滑,但個包烘得再乾d脆d好食d,可能我自己中意食d香口d既野卦。杯好茶都係拉,淡左d,可能佢地落得太多冰,通粉夠熱夠味,整體上可接受。
早餐set
岀街前約左朋友落樓下食早餐,都幾大份,食到好飽。

早餐set
2014-11-19 226 瀏覽
好耐無去大快活食早餐喇!今日要返珠寶展,的士有排都未到,嘆埋個早餐先!細細個到依家既習慣都係先食扒,後食通粉。太陽蛋雞扒蘿蔔糕,到底點解依家既雞扒可以煮到無晒肉汁又乾又硬架呢?全部雞扒都係焗熟去?皮就非常香喇,不過腍劈劈呢,配埋個茄汁,味道都滿意。太陽蛋,暖暖地啦,味道無問題,好食 ﹗係咪依家仲有唔熱包換依個服務架?蘿蔔糕配辣椒醬好好味喎,進步左,蘿蔔味濃左、蘿蔔絲多左,口感又夠軟墊,好味道。不過依然有點單調,如果加點蝦米、叉燒,就更好食啦。火腿通粉,熱辣辣香濃雞湯底,加包胡椒粉同吃就更美味可口。火腿煎過好香口,有誠意!好味道!讚呀 ﹗通粉合格,彈牙無過腍,配上胡椒雞湯,正 ﹗發現依家好認真地將泡麵放埋上 menu,諗起都驚!以前試過凍滾水浸麵。咁難食,比大陸人食啦 ﹗

太陽蛋雞扒蘿蔔糕
2014-09-18
$30 (早餐)
2014-08-04 174 瀏覽
返工要快食個下午茶,去了天平邨!門口可以泊車!地方光猛!桌椅乾淨,快快脆脆去counter叫個:燒鴨米--食物好快整好,不過係鴨背,鴨件排到散晒,鴨肉比較嚡,鴨皮比較韌,點酸甜醬會好啲,兩條生菜爽脆!米粉正常!湯底唔算味精,可以接受!份量都夠飽!好普通嘅一碗麵!熱檸水正常!店員勤快,不過唔夠細心,食光鴨要嘅酸甜醬,要我問先比!大堂阿姐執枱有禮!難得係廁所乾淨無異味!

熱檸水正常!

2014-08-04