餐廳: 大快活
資訊:

2023-11-07 106 瀏覽
做了大快活會員在報稱的生日月份就可獲特價生日餐優惠, 我就選了下午茶餐,以$9.9就可享用特定茶餐,以往茶餐可選炸雞肶配熱飲的,但是次優惠券並無列出此選項,幸好收銀靚女確認我可選。$9.9就可嘆炸雞肶配熱啡,真的時光物價倒流30年以上才可做得到, 多謝大快活!
會員優惠~炸雞肶茶餐
2023-11-01
10 分鐘 (堂食)
$9.9
會員優惠~炸雞肶茶餐
2021-10-25 404 瀏覽
每次外賣,要求多汁的話都唔會俾你,今次仲誇張,扣減醬汁!呢間服務正常可以接受,但出品係点各位都心知肚明,味道正常,但醬汁永遠唔會俾多你,如果原因是因為要控制成本,咁攪法d客都會去少d啦!
每次外賣,要求多汁的話都唔會俾你,今次仲誇張,扣減醬汁!
鐵板餐
2021-09-15 184 瀏覽
好耐無食大快活,今日收工行去淰住買個飯,見佢出左新野-白咖喱豬扒,就想試下。叫左白咖喱豬扒鴛鴦米,即係米粉加粉絲。返到屋企,一打開個盒,呆左。有無搞錯,46蚊一個餐,d豬扒,肉碎咁,咩事啊。仲要一攞起睇,薄過紙皮啊,炸粉仲厚過d肉,咩玩法啊。咁少咁薄嘅肉,真係難為炸嘅果個員工啦,咁考功夫,真係犀利啦。個飯應該叫做白咖喱豬肉碎喔,咁先貼切嘛。而且份量少到咁,應該正常人都唔會夠食嘅。味道就一般啦,好淡味。
叫左白咖喱豬扒鴛鴦米,即係米粉加粉絲。
返到屋企,一打開個盒,呆左。
2021-03-10 211 瀏覽
平時早餐都會過嚟叫過脆炸魚柳加太陽蛋加多士再加多杯熱阿華田,味道正常,魚柳炸得外脆內軟,多士更加可以轉為蘿蔔糕,不過平時早上去食,人會比較多,較難搵位!建議下次可以早少少過去等位!
迷你煎蛋餐肉泡麵,都唔算迷你,算正常, 佢個面質唔錯,如果同而家嘅福麵比,佢好十倍! 唯一唔得嘅佢隻煎蛋, 試過揀荷包蛋,又試過揀太陽蛋,好多次都係全熟曬嘅荷包蛋。 荷包蛋係兩邊都煎曬,太陽蛋淨係煎一面, 兩款蛋個黄都唔會全熟。唔好同我講因為外賣搞到全熟,我試過一兩次外賣係個黃仲生歐歐嘅。西多冇花生醬(我嘅口味 ),要好睇運氣,如果少人叫嘅時候,係室溫同硬嘅。蜜糖燒雞髀,一年前係真係有蜜糖嘅, 但係而家啲雞髀就越嚟越冇蜜糖味。.迷你熱狗其實幾好味,條腸係脆皮。

迷你熱狗其實幾好味,條腸係脆皮。
2021-02-25
外賣自取
講起大快活,識食一定要食佢個下午茶!平時見到啲人,通常都係等到1430,先一次過排隊落單,相信就係為咗食佢個下午茶。😋而我最鍾意就係食C04,亦即係雞翼+煎蛋公仔麵+一杯飲品。佢嘅雞翼熱辣辣,沾上蜜糖好開胃,加埋香草就更惹味。😚至於煎蛋公仔麵就係正正常常嘅味精公仔麵,不過隻蛋就係半生熟,蛋黃嘅汁流出嚟,令到成碗麵更香更入味。😛至於飲品方面,我就揀咗熱檸水,佢就正正常常。其實平時嘅我會揀凍嘅低糖綠茶,之不過近期天氣太凍,所以要揀番啲熱飲暖胃。🥰成個餐都係三十幾蚊,絕對係抵食下午茶呀!😋
講起大快活,
識食一定要食佢個下午茶!
平時見到啲人,
通常都係等到1430,
先一次過排隊落單,
相信就係為咗食佢個下午茶。😋

而我最鍾意就係食C04,
亦即係雞翼+煎蛋公仔麵+一杯飲品。

佢嘅雞翼熱辣辣,
沾上蜜糖好開胃,
加埋香草就更惹味。😚

至於煎蛋公仔麵就係正正常常嘅味精公仔麵,
不過隻蛋就係半生熟,
蛋黃嘅汁流出嚟,
令到成碗麵更香更入味。😛

至於飲品方面,
我就揀咗熱檸水,
佢就正正常常。
其實平時嘅我會揀凍嘅低糖綠茶,
之不過近期天氣太凍,
所以要揀番啲熱飲暖胃。🥰

成個餐都係三十幾蚊,
絕對係抵食下午茶呀!😋
2019-06-08 309 瀏覽
最近愛上左大快活,晚餐真係唔錯!今次叫咗個鐵板餐! 揀咗個集扒鐵板餐,會送迷你粟米肉粒飯,仲有嘢飲,五十幾蚊晚餐算好抵!之前以為細細份啦,點知原來分量十足!雞牛豬,件件都大大件。 仲有條珍寶腸! 以為跟餐嘅迷你粟米肉粒飯好細碗啦,所以仲叫咗加飯底。 俾多半碗紅米飯。 唔到個粟米肉粒飯都唔細碗。 大快活嘅粟米肉粒飯由細到大都好鐘意食,忌廉汁香濃,粟米甜甜地, 小朋友最愛豬扒夠淋, 雞扒都煎得唔錯! 牛扒都算厚身。又唔會好硬。 但當然唔好要求好優質靚牛扒啦! 配埋杯凍檸茶! 超級大滿足!

配埋杯凍檸茶! 超級大滿足!
2019-06-05 48 瀏覽
平時都係食早餐多,因為呢間大快活好似特別早關門。平時八點幾都好似冇晒嘢食。今日難得路過見佢仲未開始執嘢,就衝入去博一博啦。八點幾選擇所剩無幾。今次叫咗個菠蘿咕嚕生炒骨,配白飯。唔錯!生炒骨唔算肥,同埋今次炸得好好呀,唔會成嚿都係粉,真係有肉㗎哈哈!(都係果句啦,依家啲餐廳,想食魚有魚味、雞有雞味,已經唔係必然㗎啦!所以生炒骨唔係得嚿炸粉。其實已經好難得㗎啦哈哈哈)菠蘿咕嚕汁酸酸甜甜好開胃。不過略嫌佢酸咗啲,

菠蘿咕嚕汁酸酸甜甜好開胃。不過略嫌佢酸咗啲,
2019-05-14 162 瀏覽
今日難得大女唔使返學,送完細女返學就去食早餐。第一次食鮮奶麥皮,感覺良好。以前好怕啲麥皮超級甜,呢間竟然唔甜。味道啱啱好!配炒蛋多士,唔知點解多士俾人飛邊!不過講真,飛邊又幾好食嘅今日啲滑蛋特別滑,要讚下,哈哈哈! 兩個人真係好煩惱,叫一個餐又唔夠,叫2個餐又食唔晒。今次叫一個餐另外再加$7加一碗火腿通粉。個大人+1個小朋友,分量剛剛好。 其實每朝嚟食早餐,都係為咗杯即磨咖啡啫!哈哈哈!點解石硤尾區想搵杯好飲啲嘅咖啡都咁難呢?

今日啲滑蛋特別滑,要讚下,哈哈哈!

其實每朝嚟食早餐,都係為咗杯即磨咖啡啫!哈哈哈!
點解石硤尾區想搵杯好飲啲嘅咖啡都咁難呢?

2019-04-06 118 瀏覽
今晚有事過開尼石峽尾,有啲趕時間就入左大快活食,叫左一個蘑菇汁玉子豆腐紅米飯,$41,連一杯熱檸水而家大快活又會送餐又會俾定杯野飲俾你,真係好方便!送到尼個賣相就唔係算好好架喇🤣🤣無咩美感咁樣但係估唔到個蘑菇汁都好夠味,好香,撈飯一流!個紅米飯口感都好適中,唔會過硬或者過軟。個玉子豆腐都煎過,雖然成碟都無肉,但係食落去你就會覺得好豐富,一啲都唔會dry, 而且個份量都係好足夠,汁同飯個比例都係好適中

而家大快活又會送餐又會俾定杯野飲俾你,真係好方便!
送到尼個賣相就唔係算好好架喇🤣🤣無咩美感咁樣

2019-04-06
2019-01-04 105 瀏覽
今日黎大快活食個午餐先返學,好耐無食過😳😳午餐人流不多,所以座位較多,唔使去茶記同人迫👍🏻午市套餐都好多款,價錢$3x-$4x,好多個都想食,揀唔落手,原本想試下煲仔飯😱但又驚又等好耐,最後選擇左個比較穩陣既《鮮茄魚柳蛋白飯》$40首先菜係凍既,仲煮到好林🙄🙄最離譜既係d魚柳唔好話熱,暖都唔係幾暖,皮又厚又乾,完全唔係食緊魚柳,係食緊炸皮🙃茄汁又比得少,本身塊魚已經乾,仲要唔夠汁⋯蛋白又得個丁碎禁多,我知道快餐唔可以要求禁多,但無理由差到咁掛?

2018-06-23 194 瀏覽
今日和媽媽撐檯腳,就屋企附近搵好食好滑魚块,炸過好香西蘭花好甜,帶子厚肉,都有6粒,50幾元都可以食到咁豪油菜爽甜加少少甜豉油飲埋例湯,好滋潤肌膚食埋白飯,好飽
今日和媽媽撐檯腳,就屋企附近搵好食

栗米魚块

好滑魚块,炸過好香

帶子炒西蘭花

西蘭花好甜,帶子厚肉,都有6粒,50幾元都可以食到咁豪
油生菜

油菜爽甜
加少少甜豉油
青紅蘿蔔豬骨湯

飲埋例湯,好滋潤肌膚

白飯

食埋白飯,好飽
栗米魚块
帶子炒西蘭花
油生菜
青紅蘿蔔豬骨湯
2017-07-18 276 瀏覽
由於昨晚太早吃過晚餐,今早起床確實有點肚餓,見又有充裕的時間,所以就到公司附近的大快活買份早餐吃。平時到茶餐廳裡吃早餐,多數是腸仔,火腿,煎雙蛋等,今天看到有輕怡燕麥早餐,卡路里只有三百多,售價還只是$20,所以就決定一試。說實話,平時買個麵包都起碼十元八塊,現在有麥皮,烚蛋,多士,再加杯coffee(多奶),$20真的無得輸吧!牛油配多士必定不會差,麥皮也有質素,杰杰的,不會像水一般,咖啡比茶記好,再加隻烚蛋,真的讓人飽足一個早上呢!
,所以就決定一試。

外賣自取
2016-09-11 250 瀏覽
久不久就會有一股焗豬扒飯的癮起,今晚就決定去就近的大快活一止心癮。我們點了一個菠蘿咕嚕肉飯 $39 和一個焗豬扒飯 $40,再另加$6 配一份唐生菜。點餐後,把感應器放到對應的位置上,食物準備好便會有專人奉上,不需再像從前般排隊。焗豬扒飯 $40 配唐生菜 $6焗豬扒飯可算是大快活其中一個經典菜式,以酥軟的豬扒,配合香濃味美的鮮茄醬和酸酸甜甜的菠蘿塊,再加上惹味的炒飯底,真是色香味俱全!香濃茄醬味道依然,但是次的豬扒好像比從前薄身了不少,而且炒飯也頗黏濕,明顯是準備時間不足,確實令人有點少失望。菠蘿咕嚕肉飯 $39一份有5塊咕嚕肉,咕嚕肉酥香脆口,醬汁酸酸甜甜,非常醒胃, 洋蔥和青椒也非常新鮮爽脆。
久不久就會有一股焗豬扒飯的癮起
點餐後,把感應器放到對應的位置上
,食物準備好便會有專人奉上,不需再像從前般排隊。
焗豬扒飯 $40 配唐生菜 $6
焗豬扒飯配唐生菜
焗豬扒飯可算是大快活其中一個經典菜式
,以酥軟的豬扒,配合香濃味美的鮮茄醬
和酸酸甜甜的菠蘿塊,再加上惹味的炒飯底,真是色香味俱全!
焗豬扒飯
香濃茄醬味道依然
,但是次的豬扒好像比從前薄身了不少
,而且炒飯也頗黏濕
,明顯是準備時間不足,確實令人有點少失望。
焗豬扒飯
菠蘿咕嚕肉飯 $39
菠蘿咕嚕肉飯
一份有5塊咕嚕肉
,咕嚕肉酥香脆口,醬汁酸酸甜甜,非常醒胃
, 洋蔥和青椒也非常新鮮爽脆。
菠蘿咕嚕肉飯
2016-09-07
10 分鐘 (堂食)
2016-08-06 169 瀏覽
數數原來已經很久沒有有吃大快活。今天不太想吃肉,便點了素菜意粉。*素菜意粉($28)這個素菜意粉比我想像中的賣相要好得多,色彩很繽紛,又綠又紫又紅又黃,有菇、西蘭花、南瓜、番茄和茄子;蔬菜都很新鮮,尤其南瓜,煮得又軟又甜;意粉煮得剛好,不會太軟,有西餐廳的水準,而且很濕潤,不會很乾。
數數原來已經很久沒有有吃大快活。

今天不太想吃肉,便點了素菜意粉。

*素菜意粉($28)

2016-07-23