大滾友火鍋 (紅棉大廈)

Big Boil's Club (Kapok Mansion)
餐廳: 大滾友火鍋 (紅棉大廈)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
玲瓏浮凸•花膠雞湯鍋(半隻)💰328私心推薦❗️超岩小c妹口味 係就咁飲都可以既湯底🤪一開始小c妹已經飲左半煲湯咁濟🤭重點係仲有幾塊大大塊既花膠同半隻雞🐣好似又多左個餸咁 賺左✨大滾友牛肉拼盤(細)💰428推薦推薦❗️雖然係細份 但勝在咩牛牛都可以試下🤪岩哂小c妹呢啲選擇困難症既人🤭小c妹同朋友仔兩個人share岩岩好👍伊比利亞橡果豬💰228肉質好厚實 好彈牙🐷重點係大大塊 口感好好✨食肉就係要大大啖先過癮🤪大滾友雜菜拼盤💰118又係選擇困難症人士既福音✨咩菜都有啲 食左咁多肉肉🥗食啲菜感覺會舒服啲 清一清🤪如果再多啲金菇就好lu😗手打蟹子鮮蝦丸•四粒💰72蝦味夠 都好彈牙😋半熟五花腩💰98肉質偏淋 如果再彈牙啲就好lu🤫火焰豆腐花💰(會員迎新優惠)店員會預先問落酒精o ng ok✨好貼心 打卡一流 好食又好睇👍如果覺得唔夠甜既話仲有糖水同黃糖可以自己加💕自家製足料竹蔗茅根 (凍)💰78醬介💰26/位

玲瓏浮凸•花膠雞湯鍋(半隻)💰328

手打蟹子鮮蝦丸•四粒💰72
蝦味夠 都好彈牙😋

半熟五花腩💰98
肉質偏淋 如果再彈牙啲就好lu🤫

火焰豆腐花💰(會員迎新優惠)
店員會預先問落酒精o ng ok✨
好貼心 打卡一流 好食又好睇👍
如果覺得唔夠甜既話
仲有糖水同黃糖可以自己加💕

自家製足料竹蔗茅根 (凍)💰78

醬介💰26/位

2024-04-19 41 瀏覽
和友人到荃灣吃火鍋。這間火鍋店非常特別,門口招牌和裝潢已充滿中國特色。入內後,灰色的牆磚襯托着紅色的天花板,還有大紅燈籠高高掛。中國式木質的傢俬配襯着枱上具有中國藍色青花瓷花紋的碗筷,在宮廷風格裝潢再加上中式典雅音樂的襯托下,令人恍如坐進時光機,返回古代的中國宮廷享用美食一樣。餐廳的菜牌亦非常特別,如「鴛鴦氣熱底」、「飽暖思牛肉」、「一親香澤」等,看得出全部都很有心思。湯底玲瓏浮凸•花膠雞湯鍋(半隻)店員呈上雕刻龍紋鍋爐的人氣花膠雞湯鍋,滿滿的一盤花膠,非常吸睛。供我們拍照後,店員將花膠剪成片狀放在鍋裏,還叮囑我們先喝湯。湯底很濃稠鮮美,入口黏黏的,感覺有很多骨膠原喝進嘴裏。雞肉很大盤,份量很多,灼熟後入口鮮嫩多汁。大滾友牛肉拼盤(細):單是賣相已完勝!整盤牛肉拼盤擺放得十分精美,放在中式盤上,相機食先是常識吧!內有牛頸脊、牛舌、牛柳粒等,牛肉十分鮮嫩可口,入口仍能保持嫩滑多汁。手打鵝肝墨汁墨魚丸(4粒):手工打造的鵝肝墨汁墨魚丸呈黑色,外型賣相有趣。一啖咬下去,內裏的鵝肝有濃郁的香味,入口亦十分彈牙漱口,很好吃。伊比利亞橡果豬:豬肉充滿豐富的油脂和如大理石紋般的油花,肉味芳香濃郁,口

湯底
玲瓏浮凸•花膠雞湯鍋(半隻)
大滾友牛肉拼盤(細):
手打鵝肝墨汁墨魚丸(4粒):
伊比利亞橡果豬:
豬肉充滿豐富的油脂和如大理石紋般的油花,肉味芳香濃郁,口感嫩滑。

大滾友雜菜拼盤:
以多種蔬菜的組合呈現,有粟米、蕃茄、萵筍、金菇菜、黃芽白、小棠菜等。所有蔬菜都鮮嫩且味道鮮美。
澳洲帶子片:
帶子很鮮甜,入口有柔軟的口感。

自家製足料竹蔗茅根一渣:
入口具有清新的口感和微甜的風味。
火焰焦糖豆腐花:
我們做了會員,所以有迎新甜品。當店員呈上這一套火焰焦糖豆腐花時,我們都覺得十分
「驚艷」。那別緻的酒樽,內裏裝着糖水;那雅致的小白瓷碗,內裏是黃糖。店員首先放上黃糖,然後輕輕用火槍把豆腐花的表面燒成焦糖面,就像是把傳統的中式甜品與西式Creme Brtlee結合。豆腐花很嫩滑,加上微焦黃糖濃郁的甜味,真的有中西合璧的感覺。
2024-04-16 57 瀏覽
火鍋🍲既季節仲未完,當然要捉緊涼天氣既尾巴到打多轉邊爐😊,荃灣大滾友都成日聽朋友黎食,今次黎試一試,果然好食😋餐廳環境都好有風格,好有中國特色,座位都幾闊落,坐得舒服,整體食物質素都Good👍🏻周公之禮.消暑冬瓜瑤柱鍋湯頭好清甜,好真材實料,入面仲有好多唔同既海鮮,滿滿既瑤柱係入面,一滾起聞到勁香甜,未開始打邊爐就已經飲左幾碗湯先🤤大滾友牛肉拼盤(細)款款牛都牛香濃郁,明明係細size,但份量都幾多,牛牛既愛好者必叫🩷店長推介🔸伊比利亞橡果豬非常好食,切得偏厚身,食落啖啖肉,肥瘦均勻,豬香幾出,好好食大滾友雜菜拼盤好多款式,起碼有8款以上,都好新鮮金屋藏嬌和牛墨魚丸4粒口感好彈牙自家製炸魚皮脆卜卜既炸魚皮,大塊又香脆會員迎新仲有甜品送☺️,出火豆腐花,豆腐花好滑,豆香都幾出自家製足料竹蔗茅根都非常清甜👍🏻

周公之禮.消暑冬瓜瑤柱鍋

大滾友牛肉拼盤(細)

店長推介🔸伊比利亞橡果豬

好多款式,起碼有8款以上,都好新鮮

金屋藏嬌和牛墨魚丸4粒
口感好彈牙

自家製炸魚皮
脆卜卜既炸魚皮,大塊又香脆

會員迎新仲有甜品送☺️,出火豆腐花,豆腐花好滑,豆香都幾出

自家製足料竹蔗茅根都非常清甜👍🏻
唔係話唔想撑本地餐廳,留港消費!但係你畀咁嘅份量咁嘅食物質素加上服務態度,真係唔知點樣可以有回頭客😅豬肉係好食,好似有八片,$228啲雞“鞋”個我條牛仔褲鮑魚同埋蟶子新鮮👍四隻大蝦啲肉都係梅嘅😭一開波仲要叫我裝apps話下次再嚟,有優惠.........😂😂多謝曬先兩大人+兩小朋友,如圖再加兩份烏冬,三杯啤酒,連醬料收費&加一,盛惠$17xx.........😂🤣冇service + 啲蝦肉係梅嘅🙈兩個字總結“搞笑”!!!
唔係話唔想撑本地餐廳,留港消費!

豬肉係好食,好似有八片,$228
啲雞“鞋”個我條牛仔褲
鮑魚同埋蟶子新鮮👍
四隻大蝦啲肉都係梅嘅😭

2024-04-08 67 瀏覽
荃灣千色附近呢間火鍋店,閒日都好旺場✨湯底🍲翻雲覆乳 $328-香濃豆乳木瓜龍躉雞湯鍋 上桌時有3朵豆乳玫瑰花 店員將雞湯慢慢加入 後 散發出仙景般的煙霧 湯底十分甜 龍躉片啖啖肉 吸收哂湯底嘅甜味 帶魚油香味🔔即炸黃金響鈴 $88-鹹蛋黃依附在鬆化脆口的響鈴上 口感好好 🐂大滾友牛肉拼盤(細) $428-頂級安排斯牛小排 本地手切牛頸脊 澳洲和牛金錢展 美國頂級雪花肥牛 牛黃喉 牛肉粒 牛舌花 一共7款牛的不同部位 每款都可以食少少 特別要讚讚牛小排又嫩又香牛味 而較為特別嘅牛黃喉好爽 口感似食緊魷魚🐖伊比利亞橡果豬 $228-豬肉的味道比一般較為香口 而且幾收口 味道都較為重 而肉色均勻 🥬大滾友雜菜拼盤 $118-雜菜有不同蔬菜 當中較為特別有紫准山 吸收花青素👍🏻 入口粉粉地嘅感覺 另外生菜油麥菜吸哂湯汁精華 相當好食🍡金屋藏嬌 $78-和牛墨魚丸4粒 黃金墨魚肉外層包裹和牛餡 先彈牙後勁香 🍸自家製竹蔗茅根 $78-蔗水器皿係中式壺具 甜得嚟有少少清新 解渴⚪️火焰豆腐花-最後會送一個火焰豆腐花 加少少黃糖再倒入酒 然後點🔥 令到和糖有少少焦脆總括嚟講,火鍋質素幾高,服務唔錯,
荃灣千色附近呢間火鍋店,閒日都好旺場

✨湯底

-和牛墨魚丸4粒 黃金墨魚肉外層包裹和牛餡 先彈牙後勁香

🍸自家製竹蔗茅根 $78
-蔗水器皿係中式壺具 甜得嚟有少少清新 解渴

⚪️火焰豆腐花

總括嚟講,火鍋質素幾高,服務唔錯,值得一試
朋友邀約去試呢個龍躉木瓜魚湯底我發現好多人都唔鍾意鹹嘅木瓜湯我偏偏係魚同木瓜嘅支持者😆而且呢個湯底唔鹹又唔腥好正✨除咗有新鮮嘅龍躉片連魚皮仲有半個木瓜成舊豆腐成包金菇份量係意想不到嘅多真係值得推介🤎 竹蔗茅根🤎 牛肉拼盤(細)🤎 龍蝦墨魚丸(4粒)🤎 伊比利亞橡果豬🤎 大滾友雜菜拼盤🤎 鬼馬油炸鬼🤎 火焰焦糖豆腐花嘢食份量夠四個女仔一齊食除咗肉類唔薄切冇雪味最令我驚喜嘅係個雜菜拼盤個拼盤有九款唔同種類嘅蔬菜連比較少見到嘅淮山同蓮藕都有最後嘅豆腐花亦非常適合打卡加咗酒之後就有火焰嘅效果唔止淨係影相連個味道都唔錯質地係滑溜嘅豆腐花✨總結係我會想再到訪嘅火鍋店🍲
朋友邀約去試呢個龍躉木瓜魚湯底
我發現好多人都唔鍾意鹹嘅木瓜湯
我偏偏係魚同木瓜嘅支持者😆
而且呢個湯底唔鹹又唔腥好正✨
除咗有新鮮嘅龍躉片連魚皮
仲有半個木瓜成舊豆腐成包金菇
份量係意想不到嘅多真係值得推介

🤎 竹蔗茅根
🤎 牛肉拼盤(細)
🤎 龍蝦墨魚丸(4粒)
🤎 伊比利亞橡果豬

唔止淨係影相連個味道都唔錯
質地係滑溜嘅豆腐花✨
總結係我會想再到訪嘅火鍋店🍲
2024-03-29 2270 瀏覽
前排搭小巴見到”大滾友“嘅招牌好搶眼,所以今日同朋友經過就決定入去試下佢咩料~🏮宮廷風格裝潢、雕刻龍紋鍋爐、青花瓷用具,好似置身宮廷享用美食一樣,環境舒適又別緻!🐓花膠雞湯鍋(半隻)人氣花膠雞湯鍋,香濃雞湯底,加上鮮雞同花膠再煮,啖啖精華,雞味極濃郁!店員奉上湯鍋後,會即場剪開花膠放入,建議湯滾起可以先飲一兩碗再落雞,食幾多落幾多,就唔怕滾到老晒😍🐂牛肉拼盤(細)牛肉拼盤有幾個唔同部位,包括牛頸脊、牛舌、牛柳粒,全部都好有牛味,擺盤又靚又特別,每片淥數秒可食,啱晒花心想試唔同牛肉嘅我!🐖伊比利亞橡果豬粉紅色超薄切,有大理石紋般的油花,肉味更芳香濃郁,而且唔油膩!🍡手打鵝肝墨汁墨魚丸及蟹子鮮蝦滑口感好豐富,好彈牙!🥗大滾友雜菜拼盤蔬菜拼盤好靚,真心夠三四個人食,包羅萬有!🥃竹蔗茅根渣打邊爐又點少得竹蔗茅根,大大壺,消暑又解渴!🔥火焰焦糖豆腐花店員喺豆腐花上面加啲黃糖,再加少少酒,然後點火,效果好似火焰雪山咁,真係睇得又食得,滿足!
🐓花膠雞湯鍋(半隻)

🐂牛肉拼盤(細)

🐖伊比利亞橡果豬

🍡手打鵝肝墨汁墨魚丸及

蟹子鮮蝦滑口感好豐富,好彈牙!
🥗大滾友雜菜拼盤
蔬菜拼盤好靚,真心夠三四個人食,包羅萬有!

🥃竹蔗茅根渣
打邊爐又點少得竹蔗茅根,大大壺,消暑又解渴!
🔥火焰焦糖豆腐花

2024-03-20
  • 伊比利亞橡果豬
  • 大滾友雜菜拼盤
  • 自家製足料竹蔗茅根
  • 手打蟹子鮮蝦丸
  • 出火豆腐花
  • 大滾友牛肉拼盤(細)
2024-03-26 33 瀏覽
✨龍躉木瓜魚湯鍋魚湯呈奶白色 濃郁鮮甜 帶木瓜清香 龍躉片魚皮爽彈 肉質結實 鮮味✨大滾友牛肉拼盤點左細size 但份量都唔少拼盤有七款牛肉 包括本地手切牛頸脊頂級安格斯牛小排 澳洲和牛金錢展美國頂級雪花肥牛 牛肉粒 牛舌同牛黃喉牛肉新鮮肉質軟腍 牛舌爽滑 牛黃喉爽口✨伊比利亞橡果豬橡果豬肉質軟嫩 甘香唔油膩 推介✨珊瑚蚌珊瑚蚌新鮮 口感爽脆✨金屋藏嬌和牛墨魚丸墨魚丸彈牙 內藏有一小粒和牛呢個配搭特別 幾有趣✨大滾友雜菜拼盤蔬菜包括有生菜 娃娃菜 油麥菜 萵筍 蓮藕 金菇 蕃茄同粟米等種類豐富 夠新鮮✨火焰焦糖豆腐花上枱時店員會加入黃糖同酒再點火豆腐花滑溜 帶焦香 唔太甜✨自家製足料竹蔗茅根味道清甜 解渴總結:食物可以 賣相吸引 打卡一流環境有特色 服務正常 價錢可以 可以一試
✨龍躉木瓜魚湯鍋

味道清甜 解渴

總結:食物可以 賣相吸引 打卡一流
環境有特色 服務正常 價錢可以 可以一試
2024-03-21 116 瀏覽
📍🍲大滾友火鍋 (荃灣) 今日同事last day大家一齊farewell「大滾友」打邊爐🍲,大滾友系Openrice同Google評分都好高,我哋就覺得言過其實lor。個爐等好耐只係起微泡滾,成晚都係微微滾,我地當晚係平日大約6:30pm就唔係好滿座,所以職員幾友善,一埋位就D配料比我地溝左先,都係好普通既醬,唔似其他有特別既醬汁,例如: 餐廳提供嘅醬料冇沙茶醬或麻醬之類。食材方面其實幾新鮮,擺盤一睇就知有放心思既,不過認真好多同一價位既火鍋店既食材都新鮮同埋好有牛肉味,而今次我只係覺得打邊爐lor,如果要我又要book枱又要等位既話,都唔會有下次。可惜咁啱果晚嘅組合嘅人都唔係太食牛同海鮮,亦唔飲酒,成晚個感覺無對任何野有印象,有印象既係唔好食,非常失望。性價比極低。
📍🍲大滾友火鍋 (荃灣)

雖然我哋好鍾意打邊爐,但我哋就好少喺屋企打邊爐。因為每次打邊爐都好大陣仗,又要買、又要洗,食飽仲有勁多碗要洗,所以每次想打邊爐,都係「請你滾滾出去」啦!講到出去打邊爐,最重要真係個湯底,其次係高質嘅食材,而荃灣嘅大滾友火鍋,就完全滿足到以上嘅要求。花膠雞鍋呢個花膠雞鍋落足本,夠晒真材實料!店員會將又長又厚嘅花膠剪細放入窩,滾起後再將五成熟嘅雞件放埋落鍋一齊煲滾。當再次滾起,就可以先品嚐一下湯底。花膠厚身軟綿,一入口就感受到充滿着滿滿嘅骨膠原;雞件亦非常嫩滑,兩者嘅精華令花膠雞湯充滿鮮甜味,真係令人飲完一碗又一碗!大滾友牛肉拼盤呢個大滾友牛肉拼盤包括頂級安格斯牛小排、本地手切牛頸脊、澳洲和牛金錢展、美國頂級雪花肥牛、牛黃喉、牛舌,估唔到食牛都食得咁International啊!而且每一塊牛都非常新鮮嫩滑,油脂甘香,充斥住濃濃嘅牛香。伊比利亞橡果豬呢個被譽為「豬肉中嘅和牛」,果然非同凡響!除咗有大理石紋嘅油花之外,肉味仲非常濃郁,絕對係嚟到大滾友火鍋嘅必食推介。新鮮鮑魚食得太多肉都要食吓其他嘢,所以就嗌咗海鮮嘅代表:鮑魚。鮑魚爽口彈牙,非常新鮮,而且價錢親民,食多幾隻都唔肉赤呀!大滾友雜菜

大滾友雜菜拼盤
呢度嘅雜菜拼盤,除咗蔬菜外仲有蕃茄、粟米、金菇、蓮藕、萵筍、木耳、仲有好特別嘅紫淮山。紫淮山比一般淮山有更高營養價值,打完邊爐咁肥膩,當然要食返啲補下脾胃啦!

自家製竹蔗茅根
大滾友火鍋嘅竹蔗茅根係自家製,絕對係誠意之作。飲落非常滋潤解渴,而且唔算好甜,飲完即刻覺得冇咁熱氣啊,減少罪惡感。

火焰焦糖豆腐花
打完邊爐咁熱,當然要食返甜品,透心涼一下。呢個火焰焦糖豆腐花,唔好以為係熱嘅,其實佢係一個凍嘅豆腐花呢!頂層加上一層少量食用酒精,即場燒成焦糖。加上糖水同黃糖嘅陪襯,一碗滑捋捋又解暑嘅豆腐花就誕生啦!
2024-03-18
2024-03-20 49 瀏覽
📍大滾友火鍋荃灣青山公路 - 荃灣段125-133號紅棉大廈地下A&B號鋪大滾友火鍋店一直都系喺我嘅bucket list入面。因為之前聽同事朋友食過都已經贊不絕口!質素對得住個價錢!湯底方面揀咗花膠雞湯。見到金黃色嘅湯底已經好吸引! 未開始打邊爐已經先飲咗兩碗😋😋職員好貼心將花膠剪細舊放落鍋度,還溫馨提示我哋把半熟雞不用放太久,否則肉質會比較老!果然真系非常嫩滑😋😋整體食物質素都非常之好!唔系淨系得個樣!蟹黃餃真系好有蟹肉味!推薦大家如果鐘意食蟹粉可以試嚇😉🍲玲瓏浮凸・花膠雞湯鍋(半只) $328🥩大滾友牛肉拼盤(細)$428🐷伊比利亞橡果豬 $228🥬大滾友雜菜拼盤 $118🔅金屋藏嬌和牛墨魚丸4粒 $78🔅蟹黃餃4粒 $78🥤自家制足料竹蔗茅根 $78竹蔗茅根甜度適中唔會過甜,打邊爐飯就啱曬幫助降火!🍬出火豆腐花 呢個豆腐花真系好有驚喜!火焰焦糖再加豆腐花,豆腐花亦都好滑溜,為呢一餐飯畫上一個完美嘅句號😘除咗荃灣之外,仲有兩間分店⬇️🏠大埔舊墟直街4-20號美新大廈地下B2號鋪🏠元朗鳳攸南街9號好順利大廈一座地下G4-G5號鋪
📍大滾友火鍋

大滾友火鍋店一直都系喺我嘅bucket list入面。
因為之前聽同事朋友食過都已經贊不絕口!質素對得住個價錢!

湯底方面揀咗花膠雞湯。

整體食物質素都非常之好!唔系淨系得個樣!
蟹黃餃真系好有蟹肉味!推薦大家如果鐘意食蟹粉可以試嚇😉

🍲玲瓏浮凸・花膠雞湯鍋(半只) $328
🥩大滾友牛肉拼盤(細)$428

🐷伊比利亞橡果豬 $228

🥬大滾友雜菜拼盤 $118
🔅金屋藏嬌和牛墨魚丸4粒 $78
🔅蟹黃餃4粒 $78

🥤自家制足料竹蔗茅根 $78
竹蔗茅根甜度適中唔會過甜,打邊爐飯就啱曬幫助降火!

🍬出火豆腐花

除咗荃灣之外,仲有兩間分店⬇️
🏠大埔舊墟直街4-20號美新大廈地下B2號鋪
🏠元朗鳳攸南街9號好順利大廈一座地下G4-G5號鋪
2024-03-19 37 瀏覽
#港女覓食到荃灣位於荃灣嘅港式邊爐店,入面座位闊落,裝修呈宮廷風格主題。✨玲瓏浮凸•花膠雞湯鍋(半隻) $328職員會首先先將花膠放入雞湯底,叫我哋煮滾後可以先飲湯,然後再加入雞件。雞湯濃味唔會死咸,飲落仲有花膠嘅膠質添。雞件熟左再食肉質爽口彈牙。同埋半隻雞都幾大份。✨ 大滾友牛肉拼盤 (細) $428鍾意食牛嘅人點可以唔點併盤呢?呢個併盤入面分別有頂級安排斯牛小排、本地手切牛頸脊、澳洲和牛金錢展、美國頂級雪花肥牛、牛黃喉、牛肉粒及牛舌花。牛小排,牛頸脊,金錢展,肥牛,牛肉粒食落牛味重,牛肉薄切成一片片,油花分布適中。而爽口嘅類別就有牛黃喉&牛舌花。✨ 伊比利亞橡果豬 $228可以媲美着豬中嘅和牛級別🤩肥瘦適中。✨ 手打蟹子鮮蝦丸(四粒) $72咬到蟹子嘅粒粒,蝦丸嘅蝦味濃郁。食落爽口又彈牙。✨ 大滾友雜菜拼盤 $118入面都幾多蔬菜,有生菜、娃娃菜、金菇、蕃茄、蓮藕片等等。✨黑松露午餐肉 $88新鮮熱辣炸好嘅午餐肉,可以即食。黑松露味突出😙😙仲有少少豬肉絲咬到!✨竹蔗茅根一渣 $78竹蔗茅根清熱解渴一流,飲落清甜。✨火焰焦糖豆腐花 職員會係豆腐花上加上黃糖再點火,視覺效果一流,豆腐花
#港女覓食到荃灣
位於荃灣嘅港式邊爐店,入面座位闊落,裝修呈宮廷風格主題。

✨玲瓏浮凸•花膠雞湯鍋(半隻) $328
同埋半隻雞都幾大份。

✨ 大滾友牛肉拼盤 (細) $428
鍾意食牛嘅人點可以唔點併盤呢?

而爽口嘅類別就有牛黃喉&牛舌花。

✨ 伊比利亞橡果豬 $228
可以媲美着豬中嘅和牛級別🤩肥瘦適中。

✨ 手打蟹子鮮蝦丸(四粒) $72
咬到蟹子嘅粒粒,蝦丸嘅蝦味濃郁。
食落爽口又彈牙。

✨ 大滾友雜菜拼盤 $118
入面都幾多蔬菜,有生菜、娃娃菜、金菇、蕃茄、蓮藕片等等。

✨黑松露午餐肉 $88
新鮮熱辣炸好嘅午餐肉,可以即食。
黑松露味突出😙😙仲有少少豬肉絲咬到!

✨竹蔗茅根一渣 $78
竹蔗茅根清熱解渴一流,飲落清甜。

✨火焰焦糖豆腐花
職員會係豆腐花上加上黃糖再點火,視覺效果一流,豆腐花嫩滑豆味濃。

餐廳有另收醬料費(每位$26)及有小食青瓜咬下。
佢地個醬料架係九宮格款架🤩

✨總結
人均消費💸:$760/1人(餐廳需收加一服務費)
味道:🌕🌕🌕🌕🌑
份量:🌕🌕🌕🌕🌑
服務:🌕🌕🌕🌑🌑
質素:🌕🌕🌕🌕🌑

🍴 大滾友火鍋(荃灣) @bigboilsclub.yl.tw
📍荃灣青山道125-133號紅棉大廈

::::::::୨୧::::::::୨୧::::::::୨୧:::::::::୨୧:::::::::
#hkfoodie#eat#gathering
#food #foodphotography #foodblogger #foodstagram #instafood #hkfood #foodpics #photooftheday #foodie #foodlover#foodholiceatdiary #foodielife
#大滾友 #荃灣 #荃灣美食 #火鍋 #生啤 #打邊爐 #手切牛肉 #花膠雞湯鍋 #卜卜蜆 #火鍋
2024-03-17 29 瀏覽
🤓 今日同朋友去左荃灣食火鍋😍,環境好清靜舒服,食物質素又高,幾有特色,好啱同朋友屋企人去食🥳🫶🏻✨玲瓏浮凸•花膠雞湯鍋(半隻)湯底濃郁鮮美,花膠滑嫩,雞肉鮮嫩多汁。一啖湯汁入口,滋味濃郁👍🏻👍🏻😭✨大滾友牛肉拼盤(細)牛肉質鮮嫩,口感彈牙,帶有豐富的牛肉香氣。拼盤中有唔同部位牛肉,都好正😚🤍✨手打蟹子鮮蝦丸(4粒)口感鮮美豐富,仲有啲蟹籽喺上面,口感幾得意😋😋✨伊比利亞橡果豬肉質鮮嫩,帶有濃郁的豬肉香氣,肉質更加豐潤,正🥹👍🏻✨大滾友雜菜拼盤呢個雜菜拼盤包含多種新鮮蔬菜,健康又美味,有油麥菜娃娃菜,金菇,蕃茄,粟米等等🤣✨極品棉花魚肚鮮嫩滑脆,質地綿密,值得一試!😆🤟🏻✨竹蔗茅根一渣清涼解渴。竹蔗和茅根結合,口感香甜清爽,帶來一種自然的味道😋✨火焰焦糖豆腐花色澤金黃,豆腐花滑嫩細軟,焦糖的甜味與豆腐花的清香相輔相成,帶來一種濃郁的甜蜜滋味🥰🥰

✨玲瓏浮凸•花膠雞湯鍋(半隻)

✨大滾友牛肉拼盤(細)

✨手打蟹子鮮蝦丸(4粒)
口感鮮美豐富,仲有啲蟹籽喺上面,口感幾得意😋😋

✨伊比利亞橡果豬
肉質鮮嫩,帶有濃郁的豬肉香氣,肉質更加豐潤,正🥹👍🏻

✨大滾友雜菜拼盤

✨極品棉花魚肚
鮮嫩滑脆,質地綿密,值得一試!😆🤟🏻

✨竹蔗茅根一渣

✨火焰焦糖豆腐花
.📍#大滾友 呢間名牌火鍋店,深受不同年紀嘅人去食,幾時食都咁高質素,喺火鍋界上面響負盛名,品質至高,服務非常好,座位寬闊舒適,性價比很高。🩵雪白誘人. 龍躉木瓜魚湯 $308龍躉木瓜魚湯味道十足,配上雪白豬骨湯底鍋,鮮味瞬間提升,清甜木瓜及重魚味,沒有味精,材料絕對有誠意。建議首先先飲一飲湯,食嚿木瓜同埋龍躉,再開始食其他火鍋配料。🩵大滾友牛肉拼盤(細) $428呢個拼盤性價比高,因為岩曬我呢d 腌尖嘅人食牛肉,有小排,牛舌,牛喉,薄切牛肉等。肉質鬆軟,入口即溶,實屬佳品。🩵大滾友雜菜拼盤 $118一向對綠色嘅嘢冇乜好感,但今次呢個湯底用嚟煮菜簡直係一流,雞湯嘅甜味,非常入味,建議先食菜後食肉,味道會更佳。有娃娃菜,油麥菜,生菜,金菇,粟米等等,雜菜拼盤蔬菜類十分新鮮🌽🩵 伊比利亞橡果豬(店長推介) $228我第一次聽呢個個名,經上網查證後係最高級別嘅豬,豬味濃郁,由於橡果含豐富嘅油份及蛋白質,放牧6個月的伊比利亞黑毛豬,不但肥美,肉味芳香濃郁,不加任何調味,好味到爆!🩵金屋藏嬌和牛墨魚丸(4粒) $78手打和牛墨魚丸,黃色既手打丸幾有創意嘅fusion,爽口又彈牙,餐牌仲有其他唔同
📍#大滾友

🩵雪白誘人. 龍躉木瓜魚湯 $308

🩵大滾友牛肉拼盤(細) $428

🩵大滾友雜菜拼盤 $118

🩵 伊比利亞橡果豬(店長推介) $228

🩵金屋藏嬌和牛墨魚丸(4粒) $78
手打和牛墨魚丸,黃色既手打丸幾有創意嘅fusion,爽口又彈牙,餐牌仲有其他唔同既手打肉丸🍡

🩵陳年花雕醉雞 $88
差唔多有半隻雞咁多,吃起上嚟非常入味,酒味同埋甜度非常配合,
記住雞件只需要淥4分鐘,如果太老嘅話呢,雞件就會黐牙唔夠滑,呢份就食到好嫩骨!

🩵自家製足料竹蔗茅根 $78
竹蔗茅根水是一道以竹蔗、茅根、荸薺、胡蘿蔔等作為主要原料的養生涼茶,具有清熱下火、生津止渴、潤肺排毒、清肝和胃的功效。

🔥火焰焦糖豆腐花
用木埇煮成既豆腐花,再用米酒澆上,再加黃糖,點火,利用燒焦嘅黃糖造成一層焦糖,冷熱分明,十分好吃。

**需另收加一服務費**
  • 伊比利亞橡果豬
  • 大滾友牛肉拼盤(細)
荃灣必食高質打邊爐🤤荃灣站B1出口,步行約5分鐘❤️一入到餐廳裝潢充滿宮廷風格,連上碟嘅食物盤都好似穿越左古代咁😬 無論係鍾意打卡又或者一大班朋友聚會都岩曬一齊黎打邊爐❤️1. 玲瓏浮凸·花膠雞湯鍋 (半隻) $328-花膠雞同湯係分湯上,店員會先剪開花膠,等湯滾起就可以先飲湯同花膠😋湯底味道鮮甜唔會飲得出係味精湯🤩唔單止雞肉非常嫩滑,花膠食落都好有口感,特別啱晒女仔滋陰養顏😙2. 大滾友牛肉拼盤 (細) $428-牛用拼盤有唔同部位嘅牛比你試,包括金錢展、牛小排、雪花肥牛、牛舌、牛肉粒、牛喉同牛肩頸🥩🐮口感各有唔同,其中牛舌好重牛味,鍾意食牛嘅朋友一定要試😋3. 龍蝦墨魚丸 (四粒) $72龍蝦墨魚丸咬開入邊幾彈口,可以一試👍🏻4. 店長推介 伊比利亞橡果 $228-呢款豬肉片係店長推介,聽講係食橡果大嘅豬🐖 肉質鮮甜而且味道濃郁,必試!😎5. 大滾友雜菜拼盤 $118-雜菜拼盤有唔同嘅菜,包括唐生菜、娃娃菜、金菇、粟米、雲耳、蕃茄、蓮藕、竹筍🥬 全部都好新鮮,配埋佢個湯底好清甜🥳6. 新鮮鮑魚兩隻 $98-鮑魚新鮮爽口🤪鍾意食海鮮嘅朋友可以試😋7. 自家製足料足蔗茅根 $78-飲落唔甜
荃灣必食高質打邊爐🤤
荃灣站B1出口,步行約5分鐘❤️

1. 玲瓏浮凸·花膠雞湯鍋 (半隻) $328

2. 大滾友牛肉拼盤 (細) $428

3. 龍蝦墨魚丸 (四粒) $72
龍蝦墨魚丸咬開入邊幾彈口,可以一試👍🏻

4. 店長推介 伊比利亞橡果 $228

5. 大滾友雜菜拼盤 $118

6. 新鮮鮑魚兩隻 $98
-鮑魚新鮮爽口🤪鍾意食海鮮嘅朋友可以試😋

7. 自家製足料足蔗茅根 $78
-飲落唔甜,而且介用宮廷酒壺裝住非常有趣🤣岩曬打卡嘅朋友😌

總括嚟講,無論環境或者食物都好高質😎值得大家黎一試😍🥰😘