2019-09-19 666 瀏覽
在得寶商場,環境雖少,亦不會太舒服但食物是非常新鮮,有點出乎意料之外魚生井好好味,有蟹肉個種最正但個人覺得在這位置,而這種價值算比較貴要100多元一碗飯,在牛頭角不值這個價
在得寶商場,環境雖少,亦不會太舒服
但食物是非常新鮮,有點出乎意料之外
魚生井好好味,有蟹肉個種最正
但個人覺得在這位置,而這種價值算比較貴
要100多元一碗飯,在牛頭角不值這個價
2019-08-10 412 瀏覽
突然間知道今天晚上家裏沒有飯吃,所以就立即找了一位也在附近工作的朋友一起吃晚飯喔!由於是即興,所以就問了同事有沒有餐廳介紹。同事就介紹我到她家樓下的日本餐廳。一到餐廳,感覺餐廳雖小但很有日本風情!我們看了看餐牌,見到有晚市定食,就不想太多,直接點這個。定食配沙律、茶碗蒸及味增湯:很喜歡茶碗蒸,因為雞蛋很滑還有冬菇雞肉呢!三點刺身:三文魚、油甘魚、帆立貝,全部厚切,三文魚肥美,油甘魚爽彈,帆立貝鮮甜什錦天婦羅:南瓜、蕃薯、海老、茄子天婦羅揸得剛剛好,不會太油膩,十分脆口香蔥拖羅蓉手卷:壽司飯都經過調味,拖羅蓉則入口即溶!迷你冷手蕎麥麵:夏天最好吃冷麵,所以這個蕎麥麵就最好不過,麵質 Q 彈朋友就點了二點刺身:時令魚,甜蝦壽司:三文魚、白身魚、蟹籽、芥辣八爪魚、海膽拖羅蓉卷迷你紫菜湯烏冬朋友跟我都覺得這間日本餐廳性價比高呢!

一到餐廳,感覺餐廳雖小但很有日本風情!

我們看了看餐牌,見到有晚市定食,就不想太多,直接點這個。

味增湯

茶碗蒸

三點刺身:三文魚、油甘魚、帆立貝,
全部厚切,三文魚肥美,油甘魚爽彈,帆立貝鮮甜

三點刺身:三文魚、油甘魚、帆立貝

三文魚

什錦天婦羅:南瓜、蕃薯、海老、茄子
天婦羅揸得剛剛好,不會太油膩,十分脆口

什錦天婦羅:南瓜、蕃薯、海老、茄子

香蔥拖羅蓉手卷:壽司飯都經過調味,拖羅蓉則入口即溶!

迷你冷手蕎麥麵

朋友就點了
二點刺身:時令魚,甜蝦
壽司:三文魚、白身魚、蟹籽、芥辣八爪魚、海膽拖羅蓉卷
迷你紫菜湯烏冬

朋友跟我都覺得這間日本餐廳性價比高呢!
三點刺身:三文魚、油甘魚、帆立貝
三文魚
迷你冷手蕎麥麵
2019-08-03 201 瀏覽
約了朋友到九龍灣吃飯,這次我們在得寶商場吃日本野。看看餐牌食物種類選擇非常多,還有產地直送的飛機貨。我們點了兩個定食,定食套餐有沙律、茶碗蒸和麵豉湯,非常經濟實惠。我點了個套餐H ,二點刺身:分別是白身魚2件和拖羅蓉海膽。另外還有唐揚炸雞,炸雞外脆內嫩滑多汁,相當好吃。十勝豚丼,豚肉用醬油烤過,味道香且配飯一流,好快就吃完一碗飯。朋友點了另一定食,有一件拖羅、白身魚薄切4件、三文魚2件、油甘魚2件、甜蝦1隻、刺身新鮮,雜錦天婦羅亦炸得香脆。整體味道不錯,值得一試。
約了朋友到九龍灣吃飯,這次我們在得寶商場吃日本野。

看看餐牌食物種類選擇非常多,還有產地直送的飛機貨。

我點了個套餐H ,二點刺身:分別是白身魚2件和拖羅蓉海膽。另外還有唐揚炸雞炸雞外脆內嫩滑多汁,相當好吃。

整體味道不錯,值得一試。
2019-08-02 147 瀏覽
呢一日收工係附近搵野食,唔講唔知原來得寶商場開左幾間新野,我地想食日本野,所以就揀左呢間啦😬我地點左兩個晚市定食,這樣就唔使揀來揀去啦,因為定食包左一個茶碗蒸,沙律和麵豉湯,都算經濟實惠👍🏻五點刺身 HKD208包左一件拖羅,白身魚薄切4件,三文魚2件,油甘魚2件,甜蝦1隻,刺身都算新鮮,而且三文魚好厚身,口感不錯雜錦天婦羅食日本野點雜錦天婦羅少得天婦羅呢,呢個雜錦就有齊咁多款蔬菜,南瓜和番薯都好好味😋朋友食左另一個二點刺身和唐揚炸雞,炸雞好嫩滑估唔到細商場都有水準的日本野食👍🏻👍🏻

五點刺身 HKD208

雜錦天婦羅

食日本野點雜錦天婦羅
朋友食左另一個二點刺身和唐揚炸雞,炸雞好嫩滑

估唔到細商場都有水準的日本野食👍🏻👍🏻
2019-08-02 152 瀏覽
食完再食,好味之極!之前食過午餐,發覺唔錯,於是又走嚟食過晚餐,叫咗個二人前,呢個隱世食府,真係有啲唔食唔得呀!包括前菜一漬物三點,沙律一松葉蟹鉗野菜沙律,刺身一用三文魚2切油甘魚兩千八爪魚兩切,甜蝦兩隻。卷物一海膽香蔥拖羅斷四件,蒸物一黑松露茶碗蒸。燒物一串燒牛肩胛骨。煮物一清酒清酒煮蜆。食事一沖繩豬軟骨湯烏冬。甜品雪糕。呢個二人前埋單348但要食之極!前菜漬物三點用嚟醒醒味覺,小食即可。松葉蟹鉗野菜沙律蟹鉗肉定冇畀沙律搶曬鏡頭,食到尾都依然見佢嘅蹤影, 好正呀!刺身三文魚2切油甘魚兩切八爪魚兩切甜蝦兩隻講到刺身唔使多講,只要食材新鮮,乜嘢味道都返曬嚟呀!海膽香蔥拖羅斷四件見到拖羅又見海膽,海膽放上面,最好就海膽再多啲,就更加好啦!黑松露茶碗蒸 呢次成片黑松露,在面上就好少有啦!非常滿意呀!燒牛架骨肉小食再提味蕾,香口嘢點會唔正呀!煮物清酒清酒煮蜆 蜆都幾大粒,一路食都一路食唔晒,好正!沖繩豬軟骨湯烏冬烏冬就唔係好多喇,剛剛好食咗咁多嘢,清清哋加個湯底清一清喉嚨。甜品雪糕 食早又係芝麻一個綠茶非常正呀!
食完再食,好味之極!

前菜漬物三點
用嚟醒醒味覺,小食即可。

松葉蟹鉗野菜沙律

刺身
三文魚2切
油甘魚兩切
八爪魚兩切
甜蝦兩隻
講到刺身唔使多講,只要食材新鮮,乜嘢味道都返曬嚟呀!

海膽香蔥拖羅斷四件

黑松露茶碗蒸
 呢次成片黑松露,在面上就好少有啦!非常滿意呀!

燒牛架骨肉
小食再提味蕾,香口嘢點會唔正呀!

煮物清酒清酒煮蜆
蜆都幾大粒,一路食都一路食唔晒,好正!

沖繩豬軟骨湯烏冬

甜品雪糕
食早又係芝麻一個綠茶非常正呀!

2019-08-01 50 瀏覽
行經德寶商場 有間好吸睛既日本野 menu係一set set既定食 好吸引揀左個超豐富既set A! 餐廳先來個吞拿魚手卷 最令我驚喜係啲飯本身已經帶豉油 唔係齋壽司飯👍🏻紫菜好香趣 吞拿魚非常新鮮 天婦羅即炸 蕃薯夠甜 餐內仲有我最愛既茶碗蒸 蛋唔會蒸得太老 味道唔會太咸 岩岩好 食完個人暖笠笠 刺身方面 食落口唔會帶雪味! 三文魚夠肥美 蕎麥面好彈牙 建議食前落少少wasabi 味道會變得豐富 又唔會太搶味 非常開胃! 整體黎講 有誠意之作 絕對會再幫襯

刺身方面 食落口唔會帶雪味! 三文魚夠肥美
整體黎講 有誠意之作 絕對會再幫襯

2019-07-30 49 瀏覽
喺九龍灣同朋友睇完戲,朋友知我鍾意食日本野就帶咗我嚟呢間大漁屋台!我都幾鍾意呢度嘅環境,日式風味十足!至於食物方面,我就覺得佢哋個晚市定食相當唔錯啦!價錢合理又多嘢食👍🏻晚市定食J -三文魚刺身三件-吉列炸蠔-牛肉湯手打烏冬-日式蒸蛋我自己係好鐘意食烏冬嘅,覺得呢度嘅烏冬夠彈牙👍🏻好食啊!三文魚刺身都好正啊!夠多油脂同埋夠新鮮,一啲雪藏味都唔會有,抵讚!至於日式蒸蛋就夠晒滑口感一流!咁我本身就唔鍾意食一啲味精味好重嘅日式蒸蛋,而呢度嘅蒸蛋就完全冇呢個問題啦!淡淡地食到蛋香味!晚市定食B 三點刺身 雜錦天婦羅 香蔥拖羅蓉手卷 迷你冷蕎麥面 日式蒸蛋我朋友就叫咗B餐,好豐富呀!刺身都有三款~試咗一啖佢個拖羅手卷,好正啊!拖羅用油脂多口感順滑,個飯本身又有調味!味道一流👍🏻

晚市定食J

-三文魚刺身三件

-吉列炸蠔

-牛肉湯手打烏冬

-日式蒸蛋

我自己係好鐘意食烏冬嘅,覺得呢度嘅烏冬夠彈牙👍🏻好食啊!

晚市定食B

三點刺身
雜錦天婦羅
迷你冷蕎麥面
日式蒸蛋
我朋友就叫咗B餐,好豐富呀!刺身都有三款~
2019-07-30 52 瀏覽
旅行回來,約朋友吃吃飯見見面。到了九龍灣,這裏對我們來說都比較方便。朋友的同事介紹了位於得寶商場裏面的一家日式餐廳。地方細小但環境舒適。我們各自點了個套餐,我的是《二點刺身》,而她的是《三點刺身》。《二點刺身》有時令魚2切,甜蝦2隻,肉質鮮甜。壽司方面有6件,分別是三文魚,白身魚,蟹籽,芥辣八爪魚,海膽拖羅蓉卷2件。這裏的壽司飯全部都是已經調味過的。因為我這個餐是以壽司為主,所以吃完這6件已經飽飽。除此之外,還有麵豉湯,沙律和蒸蛋。麵豉湯不會很咸,蔬菜清甜,蒸蛋很滑。再加一個很彈牙的烏冬,有兩片很香的紫菜,簡直是滿足的一餐呀!

時令魚刺身

蒸蛋
  • 白身魚
  • 時令魚
2019-07-28 1116 瀏覽
晚餐時間來到了得寶花園的大漁屋台。小店內播放著日文歌,掛了充滿日本元素的掛飾,真是有點日本feel 呢!定食定價親民,有齊刺身,丼飯, 沙律,麵豉湯,百來二百元就有交易,比日式連鎖餐廳便宜得多。定食H ($138)二點刺身刺身有兩款,包括拖羅茸海膽及白身魚(魴鮄魚)兩件。海膽色澤鮮亮, 味道新鮮無腥,甜美有回甘。拖羅茸魚味濃郁,口感柔軟嫩滑。一啖吃下兩種海鮮,鮮甜dounle up!魴鮄魚我是第一次吃呢!雖然魚油不算豐富,但味道鮮甜清爽,有魚味,無腥味。想不到一份百多元的定食,其刺身的質素也如此對辦!十勝豚丼豚肉用上豬腩的部位,邊位燒得焦香,帶點脆脆的口感。豚肉肥瘦相間,有油脂香,口感爽彈,加上照燒汁及海量的蛋絲,相當惹味,三扒兩撥就KO 一大碗飯。唐揚炸雞炸雞炸得香脆,炸粉有點甜甜的味道。而雞肉亦很嫩滑。茶碗蒸蒸蛋蒸得好滑,而且材料豐富,有雞肉,冬菇,魚旦,白果等,材料味道跟蒸蛋混成一體,簡單但好吃。一個餐有齊幾款食物, 而且樣樣有質素, 真是物有所值, 令我喜出望外!
定食H ($138)
二點刺身刺身有兩款,包括拖羅茸海膽及白身魚(魴鮄魚)兩件。

想不到一份百多元的定食,其刺身的質素也如此對辦!

十勝豚丼
唐揚炸雞
炸雞炸得香脆,炸粉有點甜甜的味道。而雞肉亦很嫩滑。
2019-07-22
  • 十勝豚丼
  • 拖羅茸海膽
2019-07-25 598 瀏覽
舊年嚟食過大漁屋台已經很難忘, 難忘日本旅行的滋味,因為呢間選食材係好新鮮呢!廚師好有心機製作,侍應生又熱情招呼,所以今日再嚟再嚟食大漁🐟 環境依舊冇變,好有日本feel🏮侍應生笑容滿面😁至於廚師手勢👍當然一絕冇失手勢啦👍我哋都係食二人晚餐👩👨因為唔使諗咁多呀嘛,個晚餐都好豐富呢👍👍有9樣食物,長長久久呀嘛。我諗係掛!哈哈😂😂前菜:漬物三點,蒜蓉好香脆口㗎!仲有凍豆腐添。沙律:松葉蟹鉗野菜沙律,蟹鉗都幾肥美,再配埋魚子卜卜聲,食落口好鮮好爽口。刺身:有三文魚 油甘魚 八爪魚和甜蝦各2件卷物:海膽香蔥拖羅蓉卷四件蒸物:黑松露茶碗蒸 燒物:串燒牛肩胛肉 著物:清酒煮蜆 食事:沖繩豬軟骨湯烏冬 甜品:雪糕刺身勝在夠鮮味就係掛住呢仲味到喇海膽拖囉我的至愛啊!鮮味到呢! 串燒牛肩肉 肉質淋和夠牛鮮味大大粒的蜆肉再飲埋湯讓味蕾有少少微辣好合配本人覺得加少少七味粉配豬軟骨好夾呢我哋將佢變成鴛鴦雪糕每人都食到豆腐味綠茶味

前菜:漬物三點,蒜蓉好香脆口㗎!仲有凍豆腐添。

刺身:有三文魚 油甘魚 八爪魚和甜蝦各2件

食事:沖繩豬軟骨湯烏冬

甜品:雪糕

刺身勝在夠鮮味
就係掛住呢仲味到喇

海膽拖囉我的至愛啊!鮮味到呢!

串燒牛肩肉

• 海膽香蔥拖羅蓉卷
  • 串燒牛肩胛肉
  • 清酒煮蜆
2019-07-25 50 瀏覽
是晚與友人到九龍灣購物,剛好可以幫襯這間之前想試的日式食店。食店位置方便,環境不俗,定食價錢吸引而且很豐富。時令魚2切當日的時令魚是池魚剌身,肉質鮮嫩,味道清新。甜蝦2隻甜蝦很新鮮,味道鮮甜。三文魚壽司油脂平均,肉質嫩滑。白身魚壽司魚肉光澤,味道清淡好味。蟹籽壽司口感爽脆,食物很新鮮。芥辣八爪魚壽司芥辣味道較重,配上八爪魚爽爽辣辣很好味。迷你紫菜湯烏冬烏冬硬度適中,口感很好,湯底不會太咸,份量剛好。除價錢吸引,而且食材新鮮且份量多,確實難得。
食店位置方便,環境不俗,定食價錢吸引而且很豐富。

時令魚2切
當日的時令魚是池魚剌身,肉質鮮嫩,味道清新。

甜蝦2隻
甜蝦很新鮮,味道鮮甜。

三文魚壽司
油脂平均,肉質嫩滑。

白身魚壽司
魚肉光澤,味道清淡好味。

蟹籽壽司
口感爽脆,食物很新鮮。

芥辣八爪魚壽司
芥辣味道較重,配上八爪魚爽爽辣辣很好味。

迷你紫菜湯烏冬
烏冬硬度適中,口感很好,湯底不會太咸,份量剛好。

除價錢吸引,而且食材新鮮且份量多,確實難得。
2019-07-22
2019-07-20 40 瀏覽
住在九龍灣附近也滿常到這間大漁屋台吃晚飯的!環境挺有日式風味的!今次2個人來就簡簡單單一人一個晚市定食就好了!食物種類有好幾款我是挺喜歡的👍🏻!晚市定食B $178(三點刺身 雜錦天婦羅 香蔥拖羅蓉手卷 迷你冷蕎麥面 日式蒸蛋)刺身好新鮮!三款入面我就最愛三文魚,厚度適中而且油脂多😋好好食! 香蔥拖羅蓉手卷也非常出色,真的好高質!飯本身有調味的,但不會過重味搶了拖羅的鮮味!👍🏻拖羅份量又不少!日式蒸蛋超級滑,口感太好了!而味道方面則是偏淡味~晚市定食J(三文魚刺身三件 吉列炸蠔 牛肉湯手打烏冬 日式蒸蛋)三文魚刺身很好吃,這個餐有三塊!好滿足喔~我本身就好喜歡吉烈炸蠔了,外脆內軟入面又鮮味十足~手打烏冬夠彈牙,不錯喔~

日式蒸蛋超級滑,口感太好了!而味道方面則是偏淡味~

三文魚刺身很好吃,這個餐有三塊!好滿足喔~
我本身就好喜歡吉烈炸蠔了,外脆內軟入面又鮮味十足~

手打烏冬夠彈牙,不錯喔~

2019-07-18 68 瀏覽
和女友途經牛頭角,在商場竟然發現了這間優質餐廳。餐廳格局非常像日本居酒屋,置身其中,寧靜的氣氛,非常適合情侶或朋友前來。餐廳有不同套餐選擇,有着不同的口味,有拉麵,烏冬和飯。叫了一個帶飯的套餐,最後後悔了,不是因為難食,而是份量極度充足,差點吃不完。首先上的是麵豉湯,不同其他餐廳的是,麵豉湯非常之熱,像是即整的,非常有誠意。接着就是它的套餐,刺身出奇地新鮮,當中拖羅最肥美,吃完一口鮮味,大滿足。天婦羅也是炸得非常香脆可口,最令我印象深刻的就是他的炸蝦,非常酥香鮮甜。吃著幾口炸物,魚生,吃幾啖白飯,真是飽上心頭。

吃著幾口炸物,魚生,吃幾啖白飯,真是飽上心頭。

2019-07-05 52 瀏覽
偶爾經過,見幾多人排隊就諗住試下。午市一個餐都幾抵,嗌左個手握壽司御膳,呢個價錢仲有茶碗蒸同前菜,真係好抵食!而且味道都唔錯!如果係附近做野我一定餐餐過黎食xd
偶爾經過,見幾多人排隊就諗住試下。
而且味道都唔錯!
如果係附近做野我一定餐餐過黎食xd
2019-07-01 78 瀏覽
👭大漁屋台(九龍灣)👭1️⃣極上花魚生丼 $128個丼一上到枱,38即時感到有啲失望😅刺身較薄,味道都唔算好鮮甜,而且飯量十分少,一個女仔食哂都唔會夠飽🤔不過值得一讚既係佢啲飯整得幾好食,壽司醋既份量岩岩好,而且唔會好散。2️⃣定食C $158呢個set相比起個丼顯得抵食好多,成個set有刺身、壽司、烏冬、蒸蛋同沙律。佢刺身得蝦同另一款是日刺身,38都唔識呢款叫咩刺身,只見佢個邊皮有些許格紋,食落十分爽口彈牙,好有咬口,令38勁驚喜🤪其他食物都比較平均,但特別在於佢碗蒸蛋有瘦肉係入面...食落有啲奇怪😂3️⃣關東煮 $52餐廳提供好多款食材比客人自己搭配,38就揀左竹輪、黑蒟蒻、魚餅、年糕福袋同淮山魚卷。湯底富有蘿蔔既甜味,可惜湯底份量較少,滿足唔到38飲湯既欲望🙈,配料基本上都唔錯,唔會過軟/硬,而且又好吸湯👍🏾推薦度:7/10🏠牛頭角牛頭角道3號得寶商場地下123號舖🕐11:30am-3:00pm & 6:00-11:00pm
👭大漁屋台(九龍灣)👭

1️⃣極上花魚生丼 $128

2️⃣定食C $158
呢個set相比起個丼顯得抵食好多,成個set有刺身壽司、烏冬、蒸蛋同沙律。佢刺身得蝦同另一款是日刺身,38都唔識呢款叫咩刺身,只見佢個邊皮有些許格紋,食落十分爽口彈牙,好有咬口,令38勁驚喜🤪其他食物都比較平均,但特別在於佢碗蒸蛋有瘦肉係入面...食落有啲奇怪😂

3️⃣關東煮 $52

推薦度:7/10