2024-04-09 66 瀏覽
又再去搵食啦🤭哩個又係網上有人推介既大澳必食之一~大澳蝦膏腩肉因為即叫即烤,所以都要等一陣架一邊等既時候巳經嗅到好香燒好之後立即試食又係超好食👍🏻👍🏻👍🏻好有蝦膏味,又燒得好香,唔會覺得油膩我一個人都食左2串啦😂大家入開大澳都可以試吓架
又再去搵食啦🤭

哩個又係網上有人推介既大澳必食之一

~大澳蝦膏腩肉

因為即叫即烤,所以都要等一陣架
一邊等既時候巳經嗅到好香

燒好之後立即試食
又係超好食👍🏻👍🏻👍🏻
好有蝦膏味,又燒得好香,唔會覺得油膩
我一個人都食左2串啦😂

大家入開大澳都可以試吓架

2023-11-17 138 瀏覽
由於先吃了張財記蝦醬的蝦豬餅打底,逛著逛著就來到了大澳士多,見到有燒烤,就進去試試,看圖選擇,先試試人氣大澳蝦膏腩肉及蒜香大蝦,先來的是大澳蝦膏腩肉,腩肉是稍厚的肉片,塗了蝦膏燒烤,充滿了鹹香的味道,喜歡蝦膏的朋友不可錯過。蒜香大蝦鋪了滿滿的蒜蓉,樣子比味道好,蝦還是挺新鮮的。跟著再叫了一口牛肉及全雞翼,牛肉一般,雞翼塗了蜂蜜燒烤,充滿中學時期和同學一起去郊外燒烤的快樂回憶。最愛還是惹味大澳蝦膏腩肉,下次一個人起碼要吃兩串……

蒜香大蝦鋪了滿滿的蒜蓉,樣子比味道好,蝦還是挺新鮮的。

最愛還是惹味大澳蝦膏腩肉,下次一個人起碼要吃兩串……
大澳蝦膏腩肉
蒜蓉大蝦
燒烤全翼
一口牛肉
大澳蝦膏腩肉
週末繼續出走,尋找不同地方美食。今天來到香港現存最著名的一條漁村 - 大澳。大家可以在東涌東薈城坐11號巴士,或者在東涌碼頭坐船前往。沿着永安街一直走 (先不要過大澳涌行人橋對岸),左方有一家串燒店,設少量座位。推薦必點:大澳蝦膏腩肉、瀨尿蝦乾、雞軟骨串、雞腎串。回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕
推薦必點:大澳蝦膏腩肉、瀨尿蝦乾、雞軟骨串、雞腎串。
回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕
2023-01-26
2022-11-14 228 瀏覽
閒日入左大澳,行到攰見到巷仔呢間串燒店,諗住嗌幾串醫下肚先啦,嗌左雞肉,豬頸肉,玉子燒同扇貝,點知又有驚喜喎!老闆娘好有心機燒,等左一陣先有得食雞肉,豬頸肉同玉子燒(扇貝唔記得影相)d串燒燒到金黃色,賣相已經唔錯👍🏽味道都ok😃之後加嗌墨魚,雞全翼,老闆收到order後又係慢慢燒,雞全翼燒得好香,皮好脆!加埋蜜糖好好味👍🏽墨魚個燒汁都好夾!👍🏽價錢都唔貴,好抵食~下次黎大澳都會再幫襯😃
閒日入左大澳,
行到攰見到巷仔呢間串燒店,
諗住嗌幾串醫下肚先啦,
嗌左雞肉,豬頸肉,玉子燒同扇貝,
點知又有驚喜喎!

老闆娘好有心機燒,
等左一陣先有得食

雞肉,豬頸肉同玉子燒
(扇貝唔記得影相)
d串燒燒到金黃色,
賣相已經唔錯👍🏽
味道都ok😃

之後加嗌墨魚,雞全翼,
老闆收到order後又係慢慢燒,

雞全翼燒得好香,皮好脆!
加埋蜜糖好好味👍🏽
墨魚個燒汁都好夾!👍🏽

價錢都唔貴,好抵食~
下次黎大澳都會再幫襯😃

2022-09-05 195 瀏覽
去大澳行到攰攰地 搵到間串燒就坐落去試下 價錢唔算太貴 都唔算等好耐就有得食 幾欣賞佢地個燒牛肉 好夠味 仲唔會好乾tim 細細間店 但係個老闆好有心機燒 下次有機會再返黎試下先
2020-05-17 978 瀏覽
假日去大澳閒逛,看到有很多小食,但這家小食店卻人流不斷,而且燒食物也燒得很香,選擇較多,地方亦較清潔,所以最後跟家人,還是選了這店🤣🤣🤣在門口看了又看,店家已很熱情,不停詢問,要入內坐下慢慢選嗎?外面天氣較熱,跟小朋友入去邊坐邊吃有冷氣,聽完後,立刻進店🤣🤣我快熱熔了小食方面,推介蝦醬豬腩肉,超正的蝦醬味,跟肥瘦剛好的豬腩肉,不吃後悔🤣🤣雞軟骨,燒玉子,燒蝦干及燒賴尿蝦都很好吃,而燒蝦干及燒賴尿蝦真的是大澳專利,外面沒得吃,看到一定要試🤣🤣很香脆的

2020-03-07 547 瀏覽
黎到大澳見到呢間串燒好吸引!即叫即燒,新鮮熱辣辣🔥款式約21款,特別啲仲有瀨尿蝦乾、台灣麻吉燒同大澳炸醬腩肉✨店內位置唔算多,亦冇特別裝修,但就俾人種好溫馨既感覺🏠呢到應該係家庭式經營,媽媽負責燒野食,而小妹妹同小弟弟就負責落單/送上食物😝👧🏻🧒🏻小妹妹見到我係到影相仲幫我擺好,串燒教我點影得靚啲🤣💕🐚蒜香扇貝 $25 (8.5/10)有驚喜呀!勁新鮮!🤤肉質結實厚肉 味道鮮甜落咗大量蒜蓉調味 濃濃的蒜香🧄蒜香十足 好惹味ლ(´ڡ`ლ)🍗#燒雞翼 $25/2隻 (8.5/10)雞皮燒得微焦 超級香脆🤤雞肉肉質嫩滑有肉汁,皮脆肉嫩超正😚落埋調味粉再搽上蜜糖🍯味道有層次 十分滋味(๑´ڡ`๑)🥖司華力腸 $18 (8/10)好耐冇食司華力腸😝燒得外皮脆脆的,又唔會燒得太乾再搽上蜜糖,蜜糖甜甜地又香~好好味呢!🐥雞軟骨 $13 (6/10)🐙墨魚仔肉 $16 (7/10)燒得好香 火候時間控制得剛剛好口感有咬口 搽左燒汁更加惹味😚🌹#洛神花茶 $15 (9/10)黎到大澳點可以唔飲返支洛神花茶呢😝顏色好靚♥️味道飲落酸酸地唔會太甜,飲落好清新開胃!整體黎到大澳都好推介可以黎呢間坐低食下串燒!串
黎到大澳見到呢間串燒好吸引!
即叫即燒,新鮮熱辣辣🔥款式約21款,
特別啲仲有瀨尿蝦乾、台灣麻吉燒同大澳炸醬腩肉✨

店內位置唔算多,亦冇特別裝修,
但就俾人種好溫馨既感覺🏠
呢到應該係家庭式經營,
媽媽負責燒野食,而小妹妹同小弟弟就負責落單/

🐚蒜香扇貝 $25 (8.5/10)
有驚喜呀!勁新鮮!🤤
肉質結實厚肉 味道鮮甜
落咗大量蒜蓉調味 濃濃的蒜香🧄
蒜香十足 好惹味ლ(´ڡ`ლ)

🍗#燒雞翼 $25/2隻 (8.5/10)
雞皮燒得微焦 超級香脆🤤
雞肉肉質嫩滑有肉汁,皮脆肉嫩超正😚
落埋調味粉再搽上蜜糖🍯
味道有層次 十分滋味(๑´ڡ`๑)

🥖司華力腸 $18 (8/10)
好耐冇食司華力腸😝
燒得外皮脆脆的,又唔會燒得太乾
再搽上蜜糖,蜜糖甜甜地又香~好好味呢!

🐥雞軟骨 $13 (6/10)
🐙墨魚仔肉 $16 (7/10)
燒得好香 火候時間控制得剛剛好
口感有咬口 搽左燒汁更加惹味😚

🌹#洛神花茶 $15 (9/10)
黎到大澳點可以唔飲返支洛神花茶呢😝
顏色好靚♥️
味道飲落酸酸地唔會太甜,飲落好清新開胃!

整體黎到大澳都好推介可以黎呢間坐低食下串燒!
串燒質素唔差,食得出老闆娘係好有心機燒,
價錢亦好合理!絕對係值得支持既小店😆🙌🏻
2018-11-04 548 瀏覽
剛剛才在大澳文物酒店享用過下午茶,仍未完全消化, 但又想在大澳用過晚膳才回市區。經過永安街,看見有間小店,老闆娘正在叫賣大澳蝦醬燒豬腩肉串,就被吸引入內了。小店賣的東西不多,只有十數款串燒,貴精不貴多。大部份串燒只賣十數元,價錢絕對是街坊良心價。大澳蝦醬燒豬腩肉($15)應該是店子的招牌吧!老闆娘都極力叫賣。外層燒得焦脆,豬腩肉肉質相當爽脆,沒有好油膩的感覺,加上蝦醬的鹹香,相當匹配及好吃。而且充滿大澳風味。蒜香扇貝($18)扇貝大大隻, 雖然不是本地新鮮貨,但肉質爽脆,味道鮮甜,而且不會燒得過熟。最吸引的是加入大量蒜蓉。蒜蓉是老闆親自剝,親自剁,親自炒,所以有別於瓶裝來貨的味道。味道極為惹味,沒甚辣味,忍不住連蒜蓉都吃個清光。蒜香焗蠔($15)燒生蠔的size 也是不小,燒烤完也沒有縮水。食落去蠔汁豐盈,蠔肉水嫩水嫩的,味道鮮甜不腥。跟帶子一樣加入大量蒜蓉,很惹味。一口牛肉串($18)牛肉粒燒得剛剛好 ,牛肉中心仍有肉汁,肉質軟腍。店子應該是一家人經營的,媽媽在燒烤食物,爸爸在款待客人,小女兒牙牙學語,學爸爸歡迎客人。老闆老闆娘非常熱情,會跟客人閒聊,感覺非常溫馨。下次我一定會再來啊

大澳蝦醬燒豬腩肉($15)
應該是店子的招牌吧!老闆娘都極力叫賣。
蒜香扇貝($18)

蒜香焗蠔($15)
一口牛肉串($18)
牛肉粒燒得剛剛好 ,牛肉中心仍有肉汁,肉質軟腍。
店子應該是一家人經營的,媽媽在燒烤食物,爸爸在款待客人,小女兒牙牙學語,學爸爸歡迎客人。老闆老闆娘非常熱情,會跟客人閒聊,感覺非常溫馨。下次我一定會再來啊!
2018-10-27
  • 大澳蝦醬燒豬腩肉
  • 蒜香焗蠔
2018-05-12 409 瀏覽
呢間大澳士多真係平靚正,俾到驚喜我!我同朋友叫左扇貝、蠔、一口牛、蜜汁豬頸肉同雞腎,全部都好好味!佢既扇貝真係好鮮味,而且仲好大粒,一粒先hkd18,真心好抵!老闆話佢地既扇貝係日本北海道送黎,唔怪得咁好味!個蠔都好味,新鮮,係韓國入口的!而佢地既串燒都impressive, 好香好味!
Couple拍拖入大澳玩食影相❤️ 行過見到個蝦醬炒魷魚超香!!本來見人少 打算行個圈再睇下有咩食 點知番轉頭既時候勁多人💁‍♂️💁‍♂️但女朋友想食 就唯有一齊等啦🙊 小食店都算好 有好多俾你坐住等!因為太多人叫 所以我地等左好耐 成15-25minutes🤔 有得食啦!未食都smell到超香蝦醬味 食左一條 簡直成口都係😂😂😂 魷魚都好新鮮咁 算幾大條 配蝦醬炒熱辣辣食一流啊!!入到黎大澳一定要食蝦醬啊!!!
蝦醬炒魷魚
2017-11-26
$35 (其他)
蝦醬炒魷魚
2017-11-07 175 瀏覽
星期日想去行山,所以去左行東澳行到累就想食甜品同小食點知間間都好滿見到呢間無咩人就入左去串燒都唔錯(淨係食左雞翼同墨魚仔但離譜既係......個綿綿冰相係好正既(有椰果同朱古力碎但最後係咩都無 呢下好失望、分量又細所以甜品就無下次,串燒都可以
星期日想去行山,所以去左行東澳
行到累就想食甜品同小食
點知間間都好滿
見到呢間無咩人就入左去
串燒都唔錯(淨係食左雞翼同墨魚仔

但離譜既係......
個綿綿冰相係好正既(有椰果同朱古力碎
但最後係咩都無

呢下好失望、分量又細

所以甜品就無下次,串燒都可以
2017-11-05
2017-06-30 229 瀏覽
what should we do at 32-33' Cwe grilled at the carbon stove the red hot weather is great for Spicy BBQ chicken wings iced drinks 🍹 go together with Spicy 🌶 chicken wings and all grilled things You have to admit although this Tai O store It was just ok Not half good as the 'fat Sister "Which was no one ☝️ but still crispy and hot with 'Chi In' Xichan pepper seasoning powder 25$ 2 whole chicken wings Fair price Ok Not delicious enough!Just wandering aimlessly with easiness 65%!
what should we do at 32-33' C
but still crispy and hot with
25$ 2 whole chicken wings
Fair price
Ok
Not delicious enough!
65%!
2017-06-30
10 分鐘 (外賣自取)
  • Grilled  dried whole squid
2017-04-03 249 瀏覽
難得入大澳但閒日好多店舖都唔開,臨走想食多轉小食先走,BBQ只有佢開檔就試試選擇唔多叫幾樣試下味蒜香扇貝-蒜蓉有小小過咸,扇貝燒到唔會太熟還可以雞軟骨-燒得夠香脆卜卜咸咸香香墨魚仔串-變左墨魚鬚,而且番燒成串凍冰冰但肉又熟晒,燒汁應該係熟左後加上所以墨魚本身全冇味道鹽燒中蝦-一咬殼同肉分離左肉梅晒勁唔新鮮蒜香焗蠔-蠔燒到剛剛熟但全冇鮮味,蠔水都飲埋但小小蠔味都感覺唔到一口牛肉串-頭2粒都還可以有小小牛味,燒得唔會太熟有肉汁,但尾2粒勁多根咬極唔開總結:最後一餐想醫醫肚點知非常失望,加上閒日唔夠新鮮試唔真,但都唔會再試啦
選擇唔多叫幾樣試下味
蒜香扇貝
蒜香扇貝-蒜蓉有小小過咸,扇貝燒到唔會太熟還可以
雞軟骨,墨魚仔串,鹽燒中蝦
雞軟骨-燒得夠香脆卜卜咸咸香香
鹽燒中蝦-一咬殼同肉分離左肉梅晒勁唔新鮮
一口牛肉串
2017-03-29
2016-09-15 348 瀏覽
係風和日麗既日子,最適合就係去郊遊嫁啦。今日就同女友一齊去大澳魚村,一同感受下到既鄉土風情。大澳真係好靚,好多野玩,好有香港特色,我地行左陣,搭住船仔穿梭沿路既排屋,覺得餓餓地,就一同去搵野食。行行下,突然有陣好香既燒烤味撲鼻而來,吸引了我們上前看看,就發現到呢間士多,姐姐係門口到燒緊海鮮。正正肚餓既我地,聞到陣味,見到d海鮮已經流哂口水,於是我地念都唔念就入左去啦。呢度有各式各種唔同既海鮮食,我地就叫左帶子、蠔、同埋黃花魚子。等左陣,可愛既小妹妹就為我們送上美食,相信呢到係家族生意黎既,很有人情味。帶子好大粒好肥美,見到已經好想食,肉質得嫩口,好鮮甜,加上蒜蓉一起燒,很惹味,值得一讚。呢到既蠔十分豪氣,而且好新鮮,有著濃濃既海水鮮味,一d都唔腥,好食到停唔到口呀。黃花魚子很有大澳特色,燒得很香脆,魚子粒粒分明,甘香又可口,鹹鹹地,沾上了蜜糖汁更惹味,味道層次很高。

呆在喧囂的市區太久,偶爾也需要出走一下,到郊外走一趟,釋放積存的負能量💨,吸一口清新的空氣,享受原本的寧靜🔇。愛看海的兔小妹,這次選擇到大澳去,感受一下香港昔日的漁鄉風情,當然,少不了吃吃最愛的海鮮~😆走進人來人往的永安街,即嗅到不遠處飄來一陣陣即烤海鮮的香氣。跟著香氣走去,來到一間小店,門前的老闆娘正對著炭爐,埋頭燒烤著新鮮肥美的海鮮,看得兔小妹肚子咕咕叫,沒多想就跑進店子去坐下來了。小小的店舖,沒有什麼裝潢,簡簡單單,卻坐滿了食客,看來這平民小店的口啤應該不錯~ 揭開餐牌,除了即叫即燒的海鮮,亦有其他選擇,如雞翼﹑司華力腸﹑日本甜薯🍠等,更有夏季限定的綿花冰,而且價錢相宜。兔小妹為海鮮而來,又怎會錯過呢~ 一口氣點了蒜香焗蠔 ($15@) 和燒蒜香扇貝 ($18@) 各兩隻,和一客只有大澳才吃到的燒黃花魚魚子 ($30)。點完菜,在店舖幫忙的可愛小妹妹👧倒給我一杯清水,還禮貌的說因即叩即燒,需要等一等。等了一會,另一個在店子幫忙的小弟弟👦送來了蒜香焗蠔和燒蒜香扇貝。雖然蠔和扇貝比想像中細小,但驟眼看上去,肉質光潤有色澤,的確挺新鮮。挑起蠔肉,一口吃下,蒜香味濃,但沒有蓋過蠔的鮮味。

走進人來人往的永安街,即嗅到不遠處飄來一陣陣即烤海鮮的香氣
,沒多想就跑進店子去坐下來了。

挑起蠔肉,一口吃下,蒜香味濃,但沒有蓋過蠔的鮮味。蠔肉嫩滑多汁,鮮甜而帶有鹹鹹的海水味,而且完全沒有腥味,很不錯!
蒜香焗蠔
再試扇貝,帶子肉質結實,味道鮮甜,粒粒的蒜蓉令帶子更香更惹味。
蒜香扇貝
最後試大澳的特色美食 - 燒黃花魚魚子。橙黃色的魚子,粒粒分明,口感結實,但比較硬身,而且味道亦比較鹹,幸好魚子上有加入蜜糖🍯,勉強能中和重身的鹹味,然不太適合 “空口食”,但作佐酒小吃應該不錯🍺。
燒黃花魚魚子
在香港,大部份的餐廳都幾乎被大集團壟斷市場,這些由一家人合力經營的小店,在香港已經 “買少見少”🙈。或許這裡的出品不是最好,但吃到的,不只是食物的味道,還有更重要的人情味💞。大概,這就是兔小妹愛上大澳的原因吧。
2016-08-07
$50 (其他)