大紅袍火鍋料理 最近去左有多間分店 @dahongpaohongkong打邊爐🍲食材新鮮♥️真係要推介比大家👍🏻。金屋藏嬌 ~ 必點皇牌湯底 🫶🏻 $228材料豐富✨💯真材實料配上頂級花膠、竹笙、蟲草花、冬瓜、杞子、紅棗等養生食材 😃 湯底入口鮮甜 ~重點‼️用上新鮮嫩雞 🐓~ 鮮熬雞湯 做成金黃色的濃厚湯底✨忍唔住連飲幾碗😆。極級本地手切肥牛🥩 $338 牛味濃香~油脂分布平均~厚薄適中。大蟶子$50/隻 ~肥美厚肉~非常鮮甜~。雙籽鮮蝦雲吞$40 半份 3隻大大粒雲吞~啖啖肉💕蝦肉彈牙。黑柏葉 $88 爽脆柏葉~入口有嚼勁蜂巢豆腐$42吸收哂湯底精華~口感棉軟。竹蓆茅根水$40除左食材新鮮~湯底高質又足料店內座位寛闊~更設有包廂~岩哂一大班朋友來打邊爐🍲聚餐📍太子彌敦道777-781號安寶樓2樓#打邊爐 #火鍋 #牛肉 #滾燙邊爐 #手切靚牛 #hotpot #新鮮食材 #打卡 #相機先食 #火鍋湯底 #火鍋 #火鍋套餐 #foodiehk #hkfoodie #hkrestaurant #好味 #銅鑼灣美食 #like #follow #hkrestaurant #resta
大紅袍火鍋料理

最近去左有多間分店 @dahongpaohongkong
打邊爐🍲食材新鮮♥️真係要推介比大家👍🏻

。金屋藏嬌 ~ 必點皇牌湯底 🫶🏻 $228
材料豐富✨💯真材實料
配上頂級花膠、竹笙、蟲草花、冬瓜、
杞子、紅棗等養生食材 😃 湯底入口鮮甜 ~

重點‼️用上新鮮嫩雞 🐓~ 鮮熬雞湯
做成金黃色的濃厚湯底✨
忍唔住連飲幾碗😆

。極級本地手切肥牛🥩 $338

牛味濃香~油脂分布平均~厚薄適中

。大蟶子$50/隻

~肥美厚肉~非常鮮甜~

。雙籽鮮蝦雲吞$40 半份 3隻

大大粒雲吞~啖啖肉💕蝦肉彈牙

。黑柏葉 $88

爽脆柏葉~入口有嚼勁

蜂巢豆腐$42

吸收哂湯底精華~口感棉軟

。竹蓆茅根水$40

除左食材新鮮~湯底高質又足料
店內座位寛闊~更設有包廂~
岩哂一大班朋友來打邊爐🍲聚餐

📍太子彌敦道777-781號安寶樓2樓

#打邊爐 #火鍋 #牛肉 #滾燙邊爐 #手切靚牛 #hotpot #新鮮食材 #打卡 #相機先食 #火鍋湯底 #火鍋 #火鍋套餐 #foodiehk #hkfoodie #hkrestaurant #好味 #銅鑼灣美食 #like #follow #hkrestaurant #restaurant #美食推薦 #美食日記 #美食 #火鍋控 #牛肉 #肥牛 #火鍋湯底 #likeforlike #drink #foodporn #foodstagram #foodphotograp
  • 金屋藏嬌
2023-05-25 47 瀏覽
香港「女飛魚」何詩蓓在環地中海游泳系列賽中表現出色,以7金1銀之佳績為港爭光,再一次向世界證明「香港運動員唔係臘鴨,亦都唔係垃圾」。談到每當有喜事、或要慶祝生日、升遷等事宜時,「打邊爐」絕對是香港人其中一個最受歡迎的指定動作,大伙兒熱熱鬧鬧的聚在鍋邊,是多麼的快樂啊!位於旺角的「大紅袍火鍋料理」,地理位置非常方便,地方寬敞舒適,呈黃金色的招牌養生湯底「金屋藏嬌」是必點之選,其他配料選擇亦眾多,適合同事、家人或朋友聚會。環境:✨餐廳室內裝潢設計以紅色、黑色佈置為主調,綴以深木色家具、中式傢具、通花屏風及詩詞畫作,富東方氣息。服務:✨當天正值晚市,人流多,職員態度友善有禮,積極收拾及清潔檯面,上菜及用餐時間令人滿意。食物:🥘 金屋藏嬌 ($228)✨本店之皇牌湯底,金色的鍋子便是「金屋」,内裏承載着金黃色的濃郁湯底。✨冬瓜環上放有半隻「嬌」嫩的雞,真材實料!另加入頂級花膠、日日魚、松草花、菇類、竹笙、菜、紅棗、杞子等熬製,鮮甜四溢,滋潤又養生!🐮 頂級安格斯牛頸脊 (大$338)✨賣相驚艷,油花非常漂亮,肉質鮮嫩爽滑又富彈性,牛味濃厚,好吃!🧆 芝士墨魚丸拼芝士蝦丸 ($98)✨將芝士加入

環境:

服務:

食物:
🥘 金屋藏嬌 ($228)

🐮 頂級安格斯牛頸脊 (大$338)

🧆 芝士墨魚丸拼芝士蝦丸 ($98)

✨將芝士加入爽彈的墨魚丸及蝦丸内,香氣及味道得以提升!

🍘 紫菜炸響鈴 ($60)

✨「打邊爐」沒有響鈴總覺得不夠「過癮」,入湯3秒,豆皮吸入濃鮮雞湯,風味十足!

🥟 雙籽鮮蝦雲吞 (半份$40)
✨以蝦肉及豬肉混合調製,味道中規中矩。

🥟 韭菜餃 (半份$40)
✨粒粒飽滿,略帶辛香,不錯吃。

🍥 芝士獅子狗 (半份$34)
✨夾着香滑流心芝士,老少咸宜。

🐷 午餐肉 (半份$24)

✨對筆者來說,午餐肉跟啤酒是缺一不可。

🧉 竹蔗水 (一渣$40)
🍺 藍妹清啤 ($35)

🍵 加多寶 ($19)
🍦 雪糕 (免費)

2023-05-24 231 瀏覽
今日朋友帶我黎到太子既大紅袍打邊爐,佢之前試過荃灣既分店覺得好唔錯,今次黎到太子分店,餐應既空間更大又闊落,而且仲有獨立房間,坐得更加舒服之餘,仲好啱大家庭家族聚會添!✨金屋藏嬌一上湯底就見到有半隻黃澄澄既雞係上面,煮左一排之後店員幫我地剪開隻雞個時,先發現下面仲仲有一磚冬瓜!個湯同平時既花膠雞湯唔同,可能加左冬瓜既關係,鮮甜得黎唔會油膩,反而好清爽!配料仲有竹笙、花膠、菇、蟲草花等,超級足料!✨大紅袍牛王拼盤一碟有齊三種唔同部位既牛肉,牛肉睇得出幾新鮮,顏色非常鮮艷。我最欣賞安格斯牛頸脊,肉質鮮嫩,入口即化。✨珊瑚蚌估唔到都幾大碟。珊瑚牌都好新鮮,用黎打邊爐輕輕咁淥45秒至1分鐘就食得,超級鮮美同埋彈牙!✨手打牛丸&蝦丸呢到有唔少野食都可以揀雙拼,好啱少人又想試多啲野既我地!手打牛丸同蝦丸入面都有一舊芝士粒,打邊爐個時會溶哂,超級香!牛丸咬落好多肉汁,好似食緊濃湯牛丸咁!而蝦丸就超級彈牙,加上蝦既鮮味,令人停唔到口!✨鮮炸響鈴&魚皮響鈴同魚皮都係即叫即炸,上菜個時仲feel到佢熱辣辣。店員提醒我地魚皮要趁熱食,原來同街外個啲真係好唔同,脆之餘,個感覺仲好輕好薄唔會油,一入口就即刻溶唒

✨金屋藏嬌

✨大紅袍牛王拼盤

✨珊瑚蚌

✨手打牛丸&蝦丸

✨鮮炸響鈴&魚皮
響鈴同魚皮都係即叫即炸,上菜個時仲feel到佢熱辣辣。店員提醒我地魚皮要趁熱食,原來同街外個啲真係好唔同,脆之餘,個感覺仲好輕好薄唔會油,一入口就即刻溶唒。而響鈴比街外既大舊,一放入湯就索哂啲汁,超級好食。
大紅袍牛王拼盤
鮮炸響鈴&魚皮
皇帝菜
珊瑚蚌
手打牛丸&蝦丸
小編今日來到太子一間火鍋專門店「大紅袍火鍋料理」✨ 招牌原創湯底「金屋藏嬌」鮮甜滋味席捲舌尖,魅力絕對無法擋🧡火鍋配料每天新鮮供應外,本店亦提供多款火鍋牛肉、生猛海鮮、新鮮刺身、惹味小食等😍裝修富有中國現代風,呈現出古色古香的感覺,搭配柔和暖黃光感到溫暖,座位亦寬敞舒適,適合與家人和好友來共享美味時光🙌🏻必點招牌湯底「金屋藏嬌」🍲金屋是火鍋中金黃色的濃厚湯底🧡而「嬌」就是鍋中的新鮮嫩雞半隻🐔 用銅煲盛載的湯底甘甜鮮美,以豬骨、豬肉及雞骨熬製,再加入頂級花膠、蟲草花、冬瓜、杞子、紅棗等材料於湯底中慢煮,先喝一口原汁原味的滋補湯底,再吃火鍋新鮮配料享用,滿滿的鮮味,滋味無窮,確是令人食指大動😋皇牌「大紅袍牛肉三拼」🐮 包括極級本地手切牛肉、手切封門柳、頂級安格斯牛頸脊三款新鮮牛肉☺️ 「安格斯牛頸脊」油花均勻分布、入鍋輕涮牛肉由紅轉粉紅,溫熱軟嫩、入口即化的肉質,味道一流🐮 「極級本地手切牛肉」細膩光滑的肉質,肉感較少脂肪,牛肉味較突出😋「手切封門柳」色澤鮮紅,橫隔膜的肌肉脂肪比例少,牛肉味最香濃,牛魔王必食之選🙌🏻推介必食火鍋配料:🔸「鬼馬蝦膠」👻 油炸鬼香脆可口,配上鮮味彈牙的蝦膠🦐 放

推介必食火鍋配料:
🔸「鬼馬蝦膠」👻 油炸鬼香脆可口,配上鮮味彈牙的蝦膠🦐 放進鍋內滾煮盡吸湯底味道,仲有蟹籽增加咬口感,吃不停口,夠過癮😋
🔸限量「新鮮豬腳筋」 為每隻豬腳後的筋連肉位置,脂侍應豬腳筋耐煮,先下鍋煮而最後食用,其口感煙靭爽滑,爆滿骨膠原,豬腳筋含蛋白質、骨膠質和鈣、磷、鐵及多種維生素,是營養價值高的滋補品😎
🔸 「蟶子皇」原隻蟶子上碟時已起肉,處理乾淨而且沒沙粒,即滾即食味道鮮甜,肉質飽滿爽甜,海鮮迷必點👍🏼
🔸「招牌餃(黑松露肉蟹餃)」飽滿多汁,內餡充滿蟹肉🦀,搭配豬肉和蝦肉🦐 一口咬出是蟹的鮮美甜味,更增添口感層次,必食之一😍
🔸 「黃喉」口感爽脆彈牙,嫩而不韌,需經過多個工序包括洗、切、去膜,黃喉為豬大動脈血管,一般只有60至70cm長可食用,含豐富蛋白質,😎
🔸 「豬粉腸」直接汆燙不腥,有嚼勁又粉甜,味道不苦,與香辣醬油搭配味道不錯😄
🔸 「四寶丸」夠新鮮,有即打墨魚丸,鯪魚丸、牛肉丸同豬肉丸四款不同口味,大推墨魚丸,彈牙又鮮味🦑

🍽 :金屋藏嬌(湯底);大紅袍牛肉三拼;鬼馬蝦膠;新鮮豬腳筋;蟶子皇;招牌餃(黑松露肉蟹餃);黃喉;豬粉腸;四寶丸
👅好味指數:8.25/10;8.25/10;8.0/10;8.0/10;8.0/10;8.0/10;7.75/10;7.75/10;7.75/10
💰消費:HK$228;HK$368;HK$75;HK$58;HK$50/隻;HK$54;HK$55;HK$58;HK$98
📍 地址:大紅袍火鍋料理 (太子)
太子彌敦道777-781號安寶樓2樓
🈹推介優惠:N/A
2022-12-22 698 瀏覽
三個人食了2千6蚊埋單,雖然點了象拔蚌刺身,但是平均每人約900/位,感覺不算太抵食。但是地方環境很大很不錯,在冬至這個大節日來說,不需要等位便可入座,又沒有限時交枱,算ok了。
2022-12-22
这家有很多特色汤底,比如火焰清酒醉甲锅、黑松露松茸菌汤、牛油麻辣锅等。而我选择的是滋润养生的金屋藏娇汤底。一大锅端上来的时候,我都被这个分量吓到了!原来是藏了一只鸡放在冬瓜盅里面~还有各种配料,比如娃娃菜、花胶、竹笙等。花胶鸡汤太鲜了,连喝三碗不过分👍🏻推荐一下我最爱的top 3~安格斯牛颈脊:肉质真好,入口香滑,看到这个花纹就瞬间心动了!新鲜鹅肠:涮火锅必备,清涮几秒,入口脆脆的,而且鹅肠清理的很干净,吃起来可太放心咯~芝士狮子狗:一口咬下去芝士是会爆浆的,是个让人幸福感爆棚的热量炸弹。店内环境很宽敞,还有大圆桌,很适合聚会。

金屋藏嬌

👍🏻推荐一下我最爱的top 3~
安格斯牛頸脊

新鮮鵝腸

店内环境很宽敞,还有大圆桌,很适合聚会。
安格斯牛頸脊
新鮮鵝腸
2022-09-05 831 瀏覽
已經係第四次帶埋朋友去大紅袍打邊爐!每次打邊爐都唔會令人失望、唔單止可以慢慢坐、更加唔會趕客。可以慢慢同啲Frd 啤啤佢。雖然價錢比一般火鍋店較高、但一分錢一分貨,啲牛每次真係咁高質、每碟都比一般大份,兩個人叫6碟份量都好夠。

2022-07-15
天气炎热总是没什么胃口,但是一提到吃火锅我就来劲了!最近发现一家人气很旺的连锁火锅店,看了一圈食评都赞不绝口,所以就约着小姐妹出发打卡!店内环境很不错,座位超宽敞,中国风装修,服务员也很热情周到!他们家最惊艳的是火锅汤底,超多选择!本来我们想点【金屋藏娇】汤底,无奈太火爆提前卖完!真后悔没早点来啊!于是点了椰子鸡汤底,同样有惊喜到!看到这个奶色汤底我就爱了!汤底好鲜甜,椰香味浓郁,每一口都是精华!我们喝了好几碗才下配料打边炉,感觉好养生!鸡肉也是很嫩滑,不老不柴!♦ 安格斯牛颈脊肉质很新鲜,分量也很大,因为肥瘦相间所以口感很好,烫熟后蘸取调料,整一口下去真的超满足!♦ 黑百叶打边炉最爱之一,烫幾秒立即入口,真的爽脆!牛百叶爱好者必点!♦ 猪颈肉有提前腌制,很入味,烫熟后也是满满的嚼劲,爽口弹牙,有猪颈肉特有的口感!♦ 炸鱼头片也是我最爱的小食之一,蘸上甜辣酱绝配!♦ 西洋菜打边炉必点蔬菜之一,脆嫩多汁,清香爽口,同时又去油解腻!♦ 黄金鱿鱼果然名不虚传!满满的蛋黄包裹着鱿鱼,颜色金黄诱人,咸蛋黄香味浓郁,又炸的好脆,爆赞!♦ 椒盐鸡软骨椒盐香味,闻到就想流口水!鸡软骨焦焦脆脆,满满的胶
天气炎热总是没什么胃口,但是一提到吃火锅我就来劲了!

♦ 安格斯牛颈脊

♦ 黑百叶

♦ 猪颈肉

♦ 炸鱼头片
也是我最爱的小食之一,蘸上甜辣酱绝配!

♦ 西洋菜
打边炉必点蔬菜之一,脆嫩多汁,清香爽口,同时又去油解腻!

♦ 黄金鱿鱼
爆赞!

♦ 椒盐鸡软骨
椒盐香味,闻到就想流口水!鸡软骨焦焦脆脆,满满的胶原蛋白,最适合女生了!

♦ 咸柠七(杯 )
他家的特色饮品!四种选择:咸柠七、咸柠乐、咸柑橘柠梳打、咸柑橘柠西柚。
在其他食店真的不多见!

📍 大红袍火锅料理
(太子店)太子弥敦道777-781号安宝楼2楼

2022-07-20 807 瀏覽
太子呢間要行2層樓梯 梯級算高如果需要答電梯 可以致電職員 會開電梯比您我地6人晚餐 安排靠窗長台位置闊落 而且唔算嘈 暢談好容易無限時 湯底 我地簡左麻辣 拼 椰子雞麻辣唔算太辣椰子雞都甜 但雞略少*留意 加湯只係清湯食物種類多 且新鮮足料 醬料齊當中最欣賞 係-牛 每片都新鮮-鮫類 每粒都好足料 唔會太鹹-鵝腸 夠爽口-豬肝 又大又甜唯一美中不足 店內無室溫水提供侍應提供都係熱水🥲 自己叫凍飲
太子呢間要行2層樓梯 梯級算高

侍應提供都係熱水🥲
自己叫凍飲
2022-07-15
2022-07-16 466 瀏覽
大紅袍火鍋嘢食佢好多次今次第一次嚟太子分店味道都係一樣咁好味維持水準同其他分店嘅味道都唔會差好遠 最鍾意除咗佢有時火鍋之外仲有啲小食椒鹽九肚魚 椒鹽豆腐 非常好味 作為餐前小食等朋友到齊非常不錯嘅選擇 用嚟配啤酒一絕大紅袍食飯嘅價錢雖然唔算好平民係比一般嘅貴但係佢嘅價錢對得住食材 又唔會限時想坐得舒服可以食到關門然後又可以一台人識得開開心心依度係不錯嘅選擇
2021-12-02 1095 瀏覽
The temperature has just dropped so it’s time for HOT POT! There was no elevator in the building so we got some cardio done before the feast. Those stairs (out of breath)!!! There was also an actual gym on the floor below. The flambé sake beef & clamp soup base was fun and IG-able. It went well with any meat because of the sweet sake flavor. Also recommending their signature Gam Uk Cong Giu soup base (half a chicken, fish maw, winter melon, etc.) It was savory and rich. Very sticky also from the

Also recommending their signature Gam Uk Cong Giu soup base (half a chicken, fish maw, winter melon, etc.) It was savory and rich. Very sticky also from the collagen. We drank a few bowls of the soup before dumping in the hot pot ingredients.

頂級安格斯牛頸脊

新鮮肥鵝腸 / 梅菜豬肉丸
  • 梅菜豬肉丸
  • 頂級安格斯牛頸脊
2021-10-02 1359 瀏覽
被介紹來試一試,4位一共消費$17xx元,食材新鮮,特別和牛丸,超味美,唯獨招牌湯底,晚上7點,大約只有一半枱有客人,開始就賣哂,之後再選第二款湯底,又冇,有小小失望。
2021-09-23
2021-08-25 1400 瀏覽
喺香港火鍋關注組睇到有推介今日試到大紅袍 真係名不虛傳先講湯底真係唔錯 話就話麻辣但有少少藥材味令個湯都幾香 細細啖飲係唔錯🙈再講牛肉嗌咗安格斯牛頸脊個口感食完係唔會濟 又唔難咬 又唔溜牛骨隨食得出新鮮唔同平時食嗰種口感唯獨牛胸爽 太細塊 6完上嚟縮晒水 唔夠過癮鴨血都好正 又夠大塊又大份🤤田雞出到嚟仲識郁 果然係叫動感田雞😂😂有好多古靈精怪嘅嘢食 食材新鮮👍🏾價錢以質量來衡量正常價錢會回頭下次試吓其他嘢😉
喺香港火鍋關注組睇到有推介
有好多古靈精怪嘅嘢食 食材新鮮👍🏾
價錢以質量來衡量正常價錢
會回頭下次試吓其他嘢😉
2021-06-26 1621 瀏覽
朋友同我食生日飯,選左呢間,估唔到又真係好好食。我最喜歡食佢d丸類同貴花蚌。值得推介。同埋佢冇時間限制,張枱又大,我地3個人居然可以坐成大張枱,真係好爽。我會同其他朋友再黎。
2020-12-07 1866 瀏覽
✨四個女人拋夫棄子、良朋共聚的一夜✨Jon媽和三個好朋友的每月定時聚會都是火鍋,平均每次都食千幾蚊,試過在Moko冇電,限坐兩小時,非常不過癮。這次選了大紅袍,份量充足,環境舒服,最重要是不限時間,任坐。食材選擇頗多,大部份都新鮮、好吃。湯底鮮味。醬料不用在自助區拿,侍應會把整盆醬料架端過來,感覺比自助衛生。整體價位比大商場的火鍋店便宜一丁點,環境不嘈雜,座位寬敞不侷促。竹蔗水一jar $35好抵食,坐耐啲、飲多round,都唔貴!
✨四個女人拋夫棄子、良朋共聚的一夜✨

食材選擇頗多,大部份都新鮮、好吃。湯底鮮味。