2021-09-12 748 瀏覽
       這幾日天氣好悶熱,肉又食得幾多,都沒有胃口,行商場路過大自然素食看到齋菜都平平的,50HKD有找,就入來試下啦。午市套餐都有近20款可以選擇,望落去好似都有肉,其實都是齋來啲。      選擇困難症發作,最終揀咗B餐鮮雜菌魚腐炆伊麵。不用等好耐,伊麵就來咗。望上去,又真喺幾似街外的炆伊麵。哩份伊麵嘅份量都幾多,配料都唔錯,有魚腐(都是齋),雜菌,青椒同埋蔥,炒得都幾OK,不會過淋,食完真係超飽。今時今日,食齋菜一啲都唔平,50幾仲包埋例湯,食得過!

2021-08-02
2021-09-10 619 瀏覽
本身想去現崇山既茶樓嘆下午茶,但四點會趕人走,於是去試下依間素食。入到去環境唔錯,比較懷舊,客人清一色都係上左年紀既!個菜牌,如果唔講係食素,一啲都唔覺!菜式同一般食肉既一樣,冇寫住係「素肉」,仲有日式壽司,好多款式揀。四個人叫左四款。1. 香酥鴨(千島醬+ 芋頭茸+ 茄子?)好香口嘅芋頭味,但唔會覺熱氣,好有特色,都似食緊肉。2. 芝士薄餅芝士味唔太濃,薄皮香脆,每人兩件都唔怕濟。3. 招牌三色骨已經唔係好記得邊三款,但食落真係似肉😂😂😂明明都係用菇做🤣4. 黑椒猴頭菇扒瀨粉相比之下依款最麻麻,一黎佢個名已經係「素食」,而且勁重黑椒味,唔知係咪想辟走陣菇味,個瀨粉都ok.五點前埋單半價,仲要係佢地主動叫先埋左張單。啲阿姐都有禮貌唔會覺得似催你走。

入到去環境唔錯,比較懷舊,客人清一色都係上左年紀既!

四個人叫左四款。
1. 香酥鴨(千島醬+ 芋頭茸+ 茄子?)
好香口嘅芋頭味,但唔會覺熱氣,好有特色,都似食緊肉。

2. 芝士薄餅
芝士味唔太濃,薄皮香脆,每人兩件都唔怕濟。

3. 招牌三色骨
已經唔係好記得邊三款,但食落真係似肉😂😂😂明明都係用菇做🤣

4. 黑椒猴頭菇扒瀨粉

迷你招牌三色骨
非一般芝士薄餅
  • 香酥鴨
2021-08-06 392 瀏覽
服務超差,我哋企喺門口冇人理我!已經好過份。我哋得幾位老人家,侍應不停老點我地叫半席菜,根本就完全食唔晒,離晒譜!😡😡😡下午茶半價都食咗成千蚊!貴到飛起,完全掠水!又唔係特別好食。最後,要打包10盒攞走,職員只向錢看,不停講食唔晒攞走就得,我永遠唔會再去,已列入黑名單!差差差!!!
超差,我哋企喺門口冇人理我!已經好過份。

2021-08-06
新派素食餐廳🥦🥕🌽🥒🥬有時肉食主義者都想食下素食。畢竟食素對身體都好架😋呢間餐廳本來係傳純嘅素食餐廳,但近年就踏過界,做一啲fusion嘅菜式吸引年輕人去食素😜鰻魚牛油果卷🥑 $48牛油果熟得啱啱好,而鰻魚係用豆乾製成嘅。唔可以話好似鰻魚味,但整體味道清新,作為飯前小食值得一試。因為唔係到到地方都有素嘅壽司食,呢間除咗素壽司,仲有手卷同素刺身🍣想試特別嘅素日本菜都可以試下💚燒汁野菜牛肉卷 $98🍗呢個都係推介之一。牛肉係用豆製成,咬落去有啲似火腿嘅質感,比火腿厚少少。加上燒汁係呢道菜嘅靈魂,食落同金菇肥牛卷真係有幾分相似👍🏻單食就略咸一點,但配飯食就一流!十分推介😻野菌豆腐煲🥘如名,野菌同豆腐嘅小菜煲😂有少少蠔油嘅味,佐飯都okay的野菌湯浸菜🥬食咗幾款小菜,就叫返一個菜清一下。一大班人食都可以叫黎做餸。味道正常😗招牌士多啤梨骨🍓呢個都係推介之一!排骨係用猴頭菇製成,用上蛋漿黎炸,咬落去做到排骨一絲絲嘅口感,配上少少油炸幾味道😎做到肉汁嘅感覺。士多啤梨汁用上果醬調配,而且有少量果肉🍓食落酸酸甜甜😝好開胃!而且份量唔馬虎🤩做小食,小菜都係好推薦💚環境方面,裝修略舊,餐桌和餐椅都算乾淨。但
新派素食餐廳🥦🥕🌽🥒🥬

有時肉食主義者都想食下素食。畢竟食素對身體都好架😋

鰻魚牛油果卷🥑 $48

燒汁野菜牛肉卷 $98🍗

野菌豆腐煲🥘
如名,野菌同豆腐嘅小菜煲😂有少少蠔油嘅味,佐飯都okay的

野菌湯浸菜🥬

招牌士多啤梨骨🍓

環境方面,裝修略舊,餐桌和餐椅都算乾淨。但同其他枱嘅距離較近,比較嘈一啲。同埋服務員較少有追單嘅情況。🥱但總括而言想搵平價嘅新派素食餐廳,呢個都係一個唔錯嘅選擇🤗

人均消費 $100-$200

#大自然素食 #素食餐廳 #香港素食 #現崇山#黃大仙美食#黃大仙素食 #hkfoodieclub
鰻魚牛油果卷🥑
燒汁野菜牛肉卷
野菌湯浸菜🥬
2019-12-27
10 分鐘 (堂食)
鰻魚牛油果卷🥑
2020-11-19 875 瀏覽
今日同同事去黃大仙做嘢,原來現崇山商場有開咗間大自然素食館,同事提議今晚放工去試吓,平時好少食素。見到餐牌有好多新款菜式樣樣都真食,無奈只得兩個人唔會叫得太多😊蜜汁叉燒,食落味道口感似足真叉燒,好淋好入味,好味😋瑤柱金菇炆伊麵,大大碟,熱辣辣,好好味😋好有水準👍🏼飯後當然唔少得甜品,叫咗個即磨腰果露,好滑好香,甜度啱啱好,腰果味重👍🏼雖然疫情,素食館做足預防措施,所以好安心享受一個晚餐😊服務態度👍🏼環境衛生👍🏼價錢合理👍🏼
蜜汁叉燒,食落味道口感似足真叉燒,好淋好入味,好味😋
瑤柱金菇炆伊麵,大大碟,熱辣辣,好好味😋好有水準👍🏼
2020-08-31 1051 瀏覽
My mom craves "Buddhist food" though she's a Christian. So recently, we went to this vegetarian restaurant and I have to say I'm so disappointed.To be honest, I already didn't hold high expectations of the food quality, since I knew the chefs are confined to a limited range of choices for food ingredients. But I don't expect all the food served actually tasted highly similar.eg. This photogenic set of sushi seems nice with this array of vibrant colours, right? In reality, they are mostly just so

eg. This photogenic set of sushi seems nice with this array of vibrant colours, right? In reality, they are mostly just soybean products which taste exactly like tofu skin / bean curd skin, except that they're painted with these fancy artificial colorants.

Worse still, they're so overpriced! We paid more than $150 per head but still I wasn't even full after the whole meal!

I would rather go to the market and buy some fruits and vegetables to stay vegan and healthy!
2020-06-30 1154 瀏覽
同朋友gathering,其中一位提議食齋,都ok喎,唔係一定次次出去都西餐/咖啡店😂我地試咗好多款美食,推薦香檸雞😋😋其次蟹子木瓜沙律、豆腐煲、沙嗲螺肉估唔到有咁多日式刺身/卷物提供,怕伏😂淨係試咗香芒卷,味道正正常常啦水蜜桃黑松露芝士飯😂😂水蜜桃同黑松露完全唔夾
香檸雞
2020-06-18 1176 瀏覽
好耐都無出街食嘢,今次趁放閒日陪兩個長者去到黃大仙食午餐,揀咗入大自然食素,叫咗6樣嘢食,有燒汁蘆筍牛柳卷、香酥花枝圈、陳皮白菊素蛇羹、原盅黃耳素翅燉椰皇(職員推介嘅)、原隻木瓜蟹籽沙律、法式牛油果焗多士。食完後,我哋都覺得份量啱啱好,啲嘢食都幾特別,燒汁蘆筍牛柳卷,食落口感真係好似食緊肉咁,加埋啲燒汁又真係幾好味,而陳皮白菊素蛇羹及黃耳素翅燉椰皇,兩個都好飲,都好多料,一啲都唔似係食素,至於焗多士,我就覺得牛油果唔夠多,食唔到牛油果味,反而原隻木瓜蟹籽沙律抵食又好味。最後埋單$290,走嘅時候,幾位職員嘅態度都好有禮貌,行出店舖去商場洗手間時遇到其中一位職員,竟然都仲同我哋微笑點頭講多謝,店員服務態度真係比我想像中好。
,有燒汁蘆筍牛柳卷
燒汁蘆筍牛柳卷
、香酥花枝圈
香酥花枝圈
、陳皮白菊素蛇羹

陳皮白菊素蛇羹

、原盅黃耳素翅燉椰皇(職員推介嘅)
原盅黃耳素翅燉椰皇

燒汁蘆筍牛柳卷
陳皮白菊素蛇羹
原盅黃耳素翅燉椰皇
2020-01-16 1640 瀏覽
黃大仙店service超差!1.叫咗牛油果多士,叫佢剪開一半,佢放低較剪叫我地自己剪!2.叫咗砂窩雲吞翅,佢放低碗叫我地自己分!3.未食完就上糖水,我地8個人,佢放低3碗糖水就走咗去!4.老人家想買蘿蔔糕,叫咗十世都冇落單!5.糖水係芋頭西米露,一啲甜味都冇!
黃大仙店service超差!
1.叫咗牛油果多士,叫佢剪開一半,佢放低較剪叫我地自己剪!
2.叫咗砂窩雲吞翅,佢放低碗叫我地自己分!
3.未食完就上糖水,我地8個人,佢放低3碗糖水就走咗去!
4.老人家想買蘿蔔糕,叫咗十世都冇落單!
5.糖水係芋頭西米露,一啲甜味都冇!
2020-01-16
2019-11-29 1715 瀏覽
今日家人同一個食齋的親友去食飯,每次必來大自然素食,因為佢的齋整得真係幾似肉,好搞笑,味道都唔錯。每次必點係法式牛油果焗多士,真係超好味,大大件,勁厚的法包上塗滿牛油果,上面再舖滿厚厚的芝士再焗到香脆,真係好難唔好食。每次最少一人一件。其他的齋就不過不失吧,但中式的菜會比西式和日式的好味。平日下午茶時間有半價非常抵食,我儘量都係呢段時間來的。

其他的齋就不過不失吧,但中式的菜會比西式和日式的好味。

平日下午茶時間有半價非常抵食,我儘量都係呢段時間來的。
2019-08-31 1762 瀏覽
素菜午餐喺黃大仙現送生商場一樓,有一間大自然素食,呢個商場近大半年,已經有好多食肆倒閉,呢間大自然素食仍然做得着,都算係一間多客幫襯,而且食物質素屬於好的食店。今日午餐點左乾炒牛河,牛肉當然唔係真牛肉,素菜嘅牛肉都係用麵筋做嘅,加上一啲色素,望落去真係好似牛肉,而且口感煙煙銀銀,咬落都好似牛肉。另外,河粉嘅份量都好多,一個人食晒,真係有啲超飽,下次你應該帶定個盒,打爆拎走食多餐都仲得。河粉炒得好乾爽,唔會太油膩,比一般茶餐廳嘅乾炒牛河,相信健康好多。

2019-08-31
2019-08-12 1335 瀏覽
第一次下午茶時間入座,發現有半價優惠,即刻叫都叫得輕鬆左。出名嘅南瓜飽店員話已經冇賣,未能一試。叫左個湯水餃,湯底較淡口,但仍能細味丁點鮮味,相對湯餃比較鹹。日式三絲炒拉麵則材料比較簡單,不會油膩。 燒汁雜菌焗牛仔肉較多醬及相對較鹹,亦較多三色椒。肉嘅日感較特別,有啲似苣葯,但可以接受的。overall 味道都還可以。以全素餐廳黎講,菜嘅款式好多,士多啤梨骨個啲都幾吸引,但人數太少好難試到咁多,麵食嘅都算大碟。
第一次下午茶時間入座,發現有半價優惠,即刻叫都叫得輕鬆左。

2019-08-03 885 瀏覽
晚飯時段去樓面攞位,去到嘅時候未有職員,所以係門口等咗一陣。當有職員出黎嘅時候,我同佢講想攞一張兩人枱,佢完全無視我嘅存在,然後一直望住佢眼前嘅訂位表,同啱啱到丶已訂位嘅客人對話。我以為佢聽唔清楚,所以我再重複我想攞一張兩人枱。同樣地,佢當聽唔到我講野。之後我行入餐廳再同另外一位職員表示我想攞飛等食飯,佢轉過身同其他同事講,之後就冇下文喇。我企係同樣位置等多咗一陣,咁啱部長準備帶一枱5人入座,我向佢表示我想攞飛。佢都係當睇我唔到就走咗。我都係第一次去餐廳攞位比人無視......如果冇位不如直接話俾我聽,唔使浪費大家時間。

2019-07-29 836 瀏覽
每月定期舉行Family Gathering,自助餐/西餐/打邊爐/放題/BBQ通通食過,爸爸話搞搞新意思,今期要食齋。鄰居介紹哩間,仲俾咗張九折卡,免收加一,慳得一蚊得一蚊。夜晚座無虛席,預早book位保障d🤓餐牌選擇多,擾攘一輪要咗幾個餸:🦆冰梅醬烤鴨🍣三文魚壽司🍤軟殼蟹手卷🍥脆豆腐🥡燉椰皇🥚瑤柱黃耳蛋白翅賣相:👉🏻每件食物擺放整齊,師傅唔會因為忙碌hea擺👉🏻幾可亂真,特別係三文魚壽司相似度99%用料:猴頭菇/蒟蒻/豆腐/蔬果/瓜類,夠天然🥦口感:👉🏻逼真到真假難分(喺咪用肉整架?🧐)👉🏻有咬口,惹味價錢:👉🏻用咗九折卡,抵咗(心理上)🤭👉🏻下午茶仲正,五折純粹個人觀感:四人枱面積細,餐具/茶壺已佔一半空間。目測最盡放三四碟餸,再多就要放埋同一隻碟,有d狼狽😬

餐牌選擇多,擾攘一輪要咗幾個餸:
🦆冰梅醬烤鴨
🍣三文魚壽司
🍤軟殼蟹手卷
🍥脆豆腐
🥡燉椰皇
🥚瑤柱黃耳蛋白翅

賣相:
👉🏻每件食物擺放整齊,師傅唔會因為忙碌hea擺
👉🏻幾可亂真,特別係三文魚壽司相似度99%

用料:猴頭菇/蒟蒻/豆腐/蔬果/瓜類,夠天然🥦

口感:
👉🏻逼真到真假難分(喺咪用肉整架?🧐)
👉🏻有咬口,惹味

價錢:
👉🏻用咗九折卡,抵咗(心理上)🤭
👉🏻下午茶仲正,五折

• 脆豆腐
  • 燉椰皇
2019-07-19 487 瀏覽
我訂了枱,部長要求我們準時才能進入,但裹面是有枱的,到時間差不多時,佢安排了一張四人枱給我們五人,要我們提出比較逼才黑面地換裹面已有位置,我們點了馬拉盞炒雜菜,來了一個味道比較奇怪的炒雜菜時,我們要求可否沖水換清炒,部長係我們背面判評怎麼做得到,但其他樓面同事很好地幫我們換了,其實我們只是要求把我們原本的重炒,也沒有叫換新,很過份嗎?