2024-09-15 171 瀏覽
呢個set$599好多款岩晒開心share有六個芋頭酥 兩個蛋糕杯 一份芋頭吐司四件芋頭卷蛋 四件茶味卷蛋 6粒芋泥波波球卷蛋係獨立包裝 其他嘢都會pack入個盒度再入袋方便拎走可能始終芋泥嘢食唔到咁多 切開細細份 好似好抵食咁同埋有一款係茶味卷蛋中和返 最鍾意伯爵茶/芋泥卷蛋無咁heavy肉鬆蛋糕杯都好出色!芋泥波波諗過沖牛奶飲 應該好正
呢個set$599好多款岩晒開心share
有六個芋頭酥 兩個蛋糕杯 一份芋頭吐司
四件芋頭卷蛋 四件茶味卷蛋 6粒芋泥波波球
卷蛋係獨立包裝 其他嘢都會pack入個盒度再入袋方便拎走
可能始終芋泥嘢食唔到咁多 切開細細份 好似好抵食咁
同埋有一款係茶味卷蛋中和返
最鍾意伯爵茶/芋泥卷蛋無咁heavy
肉鬆蛋糕杯都好出色!
芋泥波波諗過沖牛奶飲 應該好正
2024-02-04 659 瀏覽
芋頭酥 6件$135揀左芋頭、麻薯、蛋黃各2件外面層酥都幾酥脆芋頭嗰個味入面有好大舊芋頭蓉幾香芋頭味 食落又唔算好漏麻糬口味入面都係芋頭蓉包住麻糬多咗啲煙韌嘅口感 都唔錯至於蛋黃味就鹹鹹地咁同芋頭蓉都幾夾呢個芋頭酥都幾靚,包裝都唔錯適合送禮😎
芋頭酥 6件$135

麻糬口味入面都係芋頭蓉包住麻糬
多咗啲煙韌嘅口感 都唔錯

至於蛋黃味就鹹鹹地咁
同芋頭蓉都幾夾

呢個芋頭酥都幾靚,包裝都唔錯
適合送禮😎
2023-05-27 1303 瀏覽
不嬲對芋頭都冇乜興趣,但近排同阿媽傾開計,佢話以前婆婆成日整芋頭俾佢食,自從婆婆走咗之後,都好少食芋頭類既野,咁我諗住哄下佢開心,於是上網搵吓有咩芋頭零食,膽粗粗試咗呢間,訂完去到好快拎得,店主都幾好人,後生有幹勁,專登台灣學藝返黎再創業,買完返歸阿媽見到有驚喜,試完講到好好食咁,又鬆脆又清甜,搞到我都忍唔住試左淡😂,不過真心,本身唔係好食芋頭嘅我,都覺得味道唔錯,下次再幫襯👍🏻💯💪🏻支持本地小店

2023-05-27 954 瀏覽
最近試了朋友推薦:爆漿芋心捲蛋(台灣進口芋泥原材料)呢間係香港芋泥專門店。問返店員,係採用台灣大甲芋頭。買左招牌 - 爆漿芋心捲蛋。爆漿芋心捲蛋 ($135)有別一般的蛋捲, 蛋香味好濃,而且咬口軟到好似海綿咁!食完好想再咬!食到唔停口,哈哈!蛋卷包住芋泥,真係有爆漿口感,除左流心,食落仲有一粒粒既芋泥,層次豐富。
最近試了朋友推薦:爆漿芋心捲蛋
(台灣進口芋泥原材料)

爆漿芋心捲蛋 ($135)

2023-05-24
2023-04-07 1149 瀏覽
抱住期待係一個月前預訂左芋泥卷蛋,今日去拎完打算入粉嶺同朋友一齊食,但係今日上門拎貨既體驗真係激氣到嘔血。我預約左12點半-1點拎,最後2點去到,但係間鋪店員都係啱啱到開鋪,跟著問左我拎電話,check 完話無卷蛋比到我,問我陣間去邊,話送去俾我,我話要入粉嶺,跟著店員問返我粉嶺係邊度? 🙄,我話都比較遠,跟著店員話一係改禮拜一俾我,我話有無搞錯,我提早預訂,特登打算今日同朋友一齊食,最後店員叫我一係退錢,一係就改要芋頭酥,佢話同事無交低我張單所以無安排,話下次再送返卷蛋俾我,我話咁差既服務唔會有下次!安排同服務真係差爆!就算幾好食都唔會再幫襯!
2022-11-09 1543 瀏覽
爆漿芋心蛋捲+芋頭蘇*Time : OCT 2022, Tea Time*Price : $170-HKD*Place : 大頭芋烘焙*Review : 又一次去攻略荔枝角的工廈隱藏美食,這間烘焙店其實都開了一段時間,就walk in碰碰運氣,不過時間太夜,所剩不多,就試這幾款- 爆漿芋心蛋捲 :一攞上手就不得了,比一般蛋捲種,切開一看果然用料十足,滿滿的芋泥又香又濃,口感綿密又滿滿的芋頭香味,同時不會太甜- 芋頭蘇 :其實有幾種味道選擇的,今次試了蛋黃味,同樣用料十足,外皮脆,還是暖的,有聞得到的香味,入面的芋泥混入了咸蛋黃,口感又有所不同,而且也不會搶走芋頭的香味整體是好評,用料十足,賣相好,而且新鮮手功製的,會再來的,試試其他口味

爆漿芋心蛋捲+芋頭蘇

*Time : OCT 2022, Tea Time
*Price : $170-HKD
*Place : 大頭芋烘焙

🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅總分: 4/5 (樸實嘅幸福感!!)推薦俾:鍾意食甜品 又唔鍾意食多cream嘅人 唔追求甜品fancy嘅人🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🔅雪糕感芋泥蛋糕磚 ($80)一攞上手嗰吓 就俾佢個重量嚇親!唔算好大舊但係好聚手老實講 佢個外貌同結構真係好平平無奇 就係蛋糕 芋泥 蛋糕 芋泥 蛋糕但係一食落口又有啲驚艷 芋泥唔會好甜 口感好紮實但蛋糕好有空氣感 夠蓬鬆 用料好紮實所以超有飽足感 四個人食其實都夠!!🔅爆漿芋心蛋捲 ($95) 大推依個!坦白講其實芋泥同蛋糕都係同上用返一樣嘅嘢 但係蛋捲嘅芋泥份量好好多 雙倍滿足!佢都可以選擇加麻薯/蛋黃/杏仁/海苔肉鬆
🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅
總分: 4/5 (樸實嘅幸福感!!)

推薦俾:

🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰
🔅雪糕感芋泥蛋糕磚 ($80)
一攞上手嗰吓 就俾佢個重量嚇親!
唔算好大舊但係好聚手
老實講 佢個外貌同結構真係好平平無奇
就係蛋糕 芋泥 蛋糕 芋泥 蛋糕
但係一食落口又有啲驚艷
芋泥唔會好甜 口感好紮實
但蛋糕好有空氣感 夠蓬鬆
用料好紮實所以超有飽足感
四個人食其實都夠!!

🔅爆漿芋心蛋捲 ($95)
大推依個!
坦白講其實芋泥同蛋糕都係同上用返一樣嘅嘢
但係蛋捲嘅芋泥份量好好多 雙倍滿足!
佢都可以選擇加麻薯/蛋黃/杏仁/海苔肉鬆
2022-09-13 1044 瀏覽
📍大頭芋原本想買芋泥吐司,但係賣曬😭 就買左六件芋頭酥~⚡️芋頭酥 $125@6💜原味試左就咁食同翻熱後食就咁食芋泥味都已經幾濃郁翻熱後更香😋 淡淡都係芋泥好正😍💚麻糬裡面加入軟糯嘅麻糬增加左qq口感😆整體黎講,呢個芋頭酥幾好味,芋泥好足料!🤤
📍大頭芋

原本想買芋泥吐司,但係賣曬😭 就買左六件芋頭酥~

⚡️芋頭酥 $125@6

💜原味
試左就咁食同翻熱後食
就咁食芋泥味都已經幾濃郁
翻熱後更香😋 淡淡都係芋泥好正😍

💚麻糬
裡面加入軟糯嘅麻糬
增加左qq口感😆

整體黎講,呢個芋頭酥幾好味,芋泥好足料!🤤
【召喚芋泥控‼️香港專門店🍴】/////今個月月頭佢哋喺金鐘廊Pop Up Store 擺放左大量芋頭酥、波波球、吐司等等由芋泥做主題嘅產品😻小編以及屋企人身為芋泥控當然唔執輸 快快入手(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)芋泥沿用台灣大甲芋頭 味道天然少甜 小店開咗咁多年仲係咁受歡迎一定有原因👏🏻.👉🏻芋泥蛋卷 ($125)賣相普普通通 味道就幾有驚喜😋一份大約可以分到8件 蛋糕體蛋香味十足 口感濕潤鬆軟 令小編聯想起玉子燒🤣而蛋卷包住滿滿綿密嘅芋泥 每一啖都食到芋泥粒粒 甜度適中 食得多都唔會膩🤤———-📍大頭芋烘焙 (荔枝角)荔枝角永康街29-33號兆威大廈6樓12室
【召喚芋泥控‼️香港專門店🍴】
/////

👉🏻芋泥蛋卷 ($125)
———-
📍大頭芋烘焙 (荔枝角)
荔枝角永康街29-33號兆威大廈6樓12室
2022-08-10
外賣自取
$125 (宵夜)
今次介紹呢間小店其實幾年前已經bookmark咗想試但因為位置比較遠同冇堂食拖拖下不了了之咗🙃今次有去開荔枝角即刻唸起要過去買埋芋泥產品sss🥳記得之前睇過報導 知道店主曾經去台灣拜師學藝小店採用嘅都係台灣最出名嘅大甲檳榔心芋頭💓務求將台灣芋泥糕點嘅原味道帶返嚟今次一試 果然係有認真學藝!******************************💕原味芋頭酥 ($45/2PC) 之前喺台灣都係買禮盒裝多,第一次食到新鮮製作嘅芋頭酥,賣相幾靚,一層接一層,似足台灣嘅芋頭酥,聽台灣朋友講過呢種係好晒功夫嘅一種糕點嚟㗎。芋頭控就緊係要試原味,外皮酥脆鬆化,入口都有芋泥香味,甜度適中,唔會太甜。😋💕蛋黃味芋頭酥 ($45/2PC) 好得意,蛋黃味連個皮都係黃色嘅😜 有驚喜到,色彩繽紛見到都開心啲😝 同樣係包咗芋頭餡,中間夾咗蛋黃,食落口感再豐富啲。唔係芋頭控嘅男朋友鐘意呢個多啲,佢話香啲喎,但我呢啲芋頭控一定投原味一票🙊💕爆漿芋心蛋卷 ($95) 呢個真係不得了❗第一啖咬落去震憾到唔識形容❗因為終於揾得返台灣 #香帥蛋糕 嘅果種味道❗😍😍😍本身就咁睇個包裝,以為得咁細條?點知一拎上手好重 .
今次介紹呢間小店

記得之前睇過報導
知道店主曾經去台灣拜師學藝
小店採用嘅都係台灣最出名嘅大甲檳榔心芋頭💓
務求將台灣芋泥糕點嘅原味道帶返嚟
今次一試 果然係有認真學藝!

💕原味芋頭酥 ($45/2PC)
之前喺台灣都係買禮盒裝多,

💕蛋黃味芋頭酥 ($45/2PC)

💕爆漿芋心蛋卷 ($95)
呢個真係不得了❗
第一啖咬落去
震憾到唔識形容❗
因為終於揾得返台灣 #香帥蛋糕 嘅果種味道❗😍😍😍

本身就咁睇個包裝,以為得咁細條?
點知一拎上手好重 ......
芋泥蛋卷切開時 啲芋頭係多到痴實晒把刀 出手好重🤩
蛋卷好有蛋香味,中間食落仲有少少芋頭粒。芋泥好綿好滑,芋頭味香濃,用大甲檳榔心芋頭製成嘅野,質素果然係有保證😍
2個人食唔晒,第2日拎咗去氣炸鍋焗一焗熱再開心share比朋友試下,又幾好食啵😆 一開爐勁香... 蛋卷邊脆脆的,芋泥翻熱咗再綿啲,暖暖地口感幾正,係另一種風味。
不過個蛋卷拎到返屋企個邊邊有少少壓到變左型🥲
如果可以改善到包裝 keep到造型會更好

小結:
可以喺香港食到咁純正嘅台灣芋泥蛋卷真係好開心😋食完有滿滿嘅幸福感 (冇誇張 相信芋頭控會明)
大推爆漿芋泥蛋卷💓,好足料可以分2-3餐食,但要注意雪藏都只可以擺2日。其實芋頭酥都幾好嘅,但係食完芋泥蛋卷之後,真係冇得比 ... 下次有機會會再想試下其他芋頭產品。
爆漿芋泥蛋卷
爆漿芋泥蛋卷
2022-03-07 836 瀏覽
之前已經試過呢間小店,真係好好味,就算Work from home都要有高質素嘅下午茶😂 近排佢哋IG話.....由於材料成本上漲幅度達40%,以免造成材料浪費,我們決定今天起只接受預訂客人取貨,取消walk in 以及地鐵站交收所以要買嘅話,記住搵佢哋預訂咗先喇!⁣⁣⁣🔴 芋泥蛋捲 (一件$40),蛋糕軟熟又夠濕潤,蛋香味濃,芋泥唔甜而且口感實淨,芋香濃郁,咬落仲有好多芋頭粒。一件真係唔夠食,太好食瞬間就食哂,下次要成條買 😋⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣🔵 芋頭shows (八件$120)⁣,不含防腐劑,輕輕焗熱嚟食更加好味⁣⁣⁣🔴 麻糬,外層鬆脆唔油膩,一層層咁非常分明,芋泥夠多軟綿綿,麻糬又煙韌⁣ 😋⁣🔵 蛋黃,同芋泥比例啱啱好,唔會太大件蛋黃,但如果漏黃就更好嘞⁣⁣🔴 原味即係只有芋泥;另一款係加咗話梅粒嘅話梅味,酸酸哋又有話梅粒咬,好過癮 😋

所以要買嘅話,記住搵佢哋預訂咗先喇!

⁣⁣⁣

麻糬
蛋黃
話梅 & 原味
2022-03-03 652 瀏覽
大頭芋 芋頭酥同事話見呢排IG被大頭芋洗版,就買嚟俾大家試吓👥芋頭饀芋頭內饀偏灰紫泥色,芋泥聞落同食落都無咩味~ 證明真係用天然芋頭蓉制成,而非一般坊間所用的芋頭香精~ 同事們一致認為,原味呢款最大路!話梅饀好輕微話梅味,少少話梅乾,分量少所以酸味配芋泥食落無令人反感蛋黃饀咸蛋黃味道較芋泥突出,感覺似食緊新式月餅麻糬饀麻糬煙煙韌韌配芋泥都ok👩🏼‍💻👨🏻‍💻 總括來講,內饀是飽滿芋泥的中式唐餅~味道普通,4款整體芋頭味好淡,但食得出以天然芋頭製成。外觀上,發現每嚿芋頭酥顏色深淺會有些許不同,非一式一樣,手工製,做散水餅/升職餅都不失為一個有心思選擇~🤔😋俾Like 評分: 5/10_______________大頭芋烘焙 (荔枝角)荔枝角永康街29-33號兆威大廈6樓12室_______________
大頭芋 芋頭酥
同事話見呢排IG被大頭芋洗版,就買嚟俾大家試吓👥

芋頭饀
芋頭內饀偏灰紫泥色,芋泥聞落同食落都無咩味~
證明真係用天然芋頭蓉制成,而非一般坊間所用的芋頭香精~
同事們一致認為,原味呢款最大路!

話梅饀

蛋黃饀
咸蛋黃味道較芋泥突出,感覺似食緊新式月餅

麻糬饀
麻糬煙煙韌韌配芋泥都ok

👩🏼‍💻👨🏻‍💻 總括來講,內饀是飽滿芋泥的中式唐餅~
味道普通,4款整體芋頭味好淡,但食得出以天然芋頭製成。

😋俾Like 評分: 5/10

_______________

大頭芋烘焙 (荔枝角)
荔枝角永康街29-33號兆威大廈6樓12室

_______________
2022-03-01 569 瀏覽
呢間芋頭店主打唔同類型嘅芋頭產品🤫之前喺IG都見到有唔少人介紹過 鍾意食芋頭嘅我就買咗嚟試吓!😬上到去地方比較偏僻🥲搵咗一陣先搵到,工作室嘅環境唔算太乾淨🙈有客人到都唔係即時serve😳 要等陣先岀黎😅買咗佢哋嘅芋泥蛋糕,芋泥食落去偏甜。對於我呢啲唔鍾意食太甜嘅嘢嘅人嚟講,麻麻哋😂可能我喺網上見到佢喺台灣學藝返嚟對佢哋嘅期望有啲高,所以先有失望🤧。btw 希望下次有機會再食 會改善左!☺️
呢間芋頭店主打唔同類型嘅芋頭產品🤫
有客人到都唔係即時serve😳 要等陣先岀黎😅
買咗佢哋嘅芋泥蛋糕,芋泥食落去偏甜。
對於我呢啲唔鍾意食太甜嘅嘢嘅人嚟講,麻麻哋😂

btw 希望下次有機會再食 會改善左!☺️
2022-02-28 423 瀏覽
朋友知我係芋泥控😆於是就推薦左喱間大頭芋俾我😋間野係荔枝角既工廠大廈,距離地鐵站都好近,而且沿途都有好多飲食鋪頭😍去到門口已經聞到好香既芋頭味🤩間鋪頭既選擇有好多😚岩曬芋泥控去😎而且佢d包裝盒仔整得好靚😍拎來做散水餅或者送禮都好大體👍🏻😋原味芋頭酥(两件)$45芋頭酥外形整得好靚,真係成朵花咁😍加上個芋頭酥係即日整既,所以仲好新鮮🥰酥皮唔會太厚,同芋泥餡好夾👍🏻🥪芋頭吐司 $55職員好好人會提我地拎返焗熱會更好食😋焗完之後個吐司會脆d,而且佢既芋泥餡好多😍芋泥唔會太甜岩岩好,食落去啖啖芋泥好正😎
朋友知我係芋泥控😆於是就推薦左喱間大頭芋俾我😋
而且佢d包裝盒仔整得好靚😍拎來做散水餅或者送禮都好大體👍🏻
😋原味芋頭酥(两件)$45
🥪芋頭吐司 $55
2022-02-28 311 瀏覽
一直有看一位居台多年的法國🇫🇷youtuber的短片,他喜愛芋頭的程度甚至誇張得曾經跟在台法國領事甚至台灣總統分享🤣有時看到他的短片也會心癢癢😚想吃用芋頭做的台灣美食,記得荔枝角有一間以台灣🇹🇼大甲芋頭製作甜點的店鋪,即時向店家查詢跟訂購跟家人一同分享芋頭酥 $45(2入) $90(4入)  $125(6入) $160(8入  )先來吃一下店家的🌟招牌:芋頭酥!店家一共售賣4款口味,除了原味,還有話梅、咸蛋黃同麻糬味,不同口味均以不同顏色顯示,色彩豐富🥳之外還容易讓客人區分,粉嫩的顏色賞心悅目,未食也可先打卡📸這之後選了淡紫💜色的原味芋頭酥,外層酥香,酥皮輕巧有層次,入口鬆化又酥脆;內層特別鬆軟,口感更軟綿幼滑,滿滿的芋泥蓉帶點顆粒口感,芋味重帶點🥛奶香,驚喜的是甜度低,非常適合注重健康的🇭🇰香港人!建議在進食前先用焗爐烘熱或以微波爐加熱🔥,口感會變得更不一樣~ 爆漿芋心蛋捲 $95另一款就選了妹妹😍喜愛的芋心蛋捲,店家也準備了多種口味讓客人選擇💁🏻‍♀️跟卷蛋無異樣的外表,以質感柔軟又充滿🥚蛋香的海綿蛋糕,包裹著同樣份量十足的爆漿芋泥,兩者的比例接近1:1!跟芋頭酥同樣微甜的芋泥,口感

先來吃一下店家的🌟招牌:芋頭酥!

爆漿芋心蛋捲 $95
跟芋頭酥同樣微甜的芋泥,口感跟味道吃得出的頗明顯的分別😯,但芋頭味依舊濃郁食落散發陣陣芋頭香,感覺會比較紥實厚身的感覺,兩者🚩旗鼓相當~ 但這個會多加一陣雞蛋的香氣😋

芋心波波球 $55/ 6件入
不時會喝芋頭鮮奶的我,還點了這個🤪有趣的item!
一盒6粒跟魚蛋差不多大小的芋心💟波波球,看起來非常平實,但不要被波波球的外表欺騙,入口同樣帶有香濃的芋香在口中,更因為波波球沒有🙅🏻‍♀️加入其他食材,更加直接吃到不太甜的味道跟軟滑香綿的質感
可以直接放入口中品嚐👅,也推薦大家把波波球加到其他食材當中成為一款飲品🥤或甜品,味道又會變得不一樣啊~

網上看一下資料,發現店家曾經到過台灣拜師學藝,由網店開始累積人氣再到實體店,一直堅持💪🏻以口感綿密的台灣大甲芋頭作為主材料,產品每日新鮮焗製,而且標榜絕不添加防腐劑及色素,保證客人吃得健康😌,可見誠意十足 ,絕對加分💯
店家位於鄰近地鐵站🚉的工廠大廈,集合烘焙及門市的店鋪,環境裝修簡約;連店家所用的logo、包裝用品等同樣以簡約精美見稱,全部可以循環再用♻️絕不浪費
除以上分享過的芋頭美食外,還會提供吐司、貝果🥯,甚或蛋糕🍰也有售,全部都是店家收到訂單後才會新製作,確保食物送到客人手上的還是暖💖啊~  絕對適合買來自己享用或送禮🎁,如果正打算更換工作💼想訂購「散水餅」的朋友也同樣適合!大家可以按需要提早與店家訂購📞
2022-02-16