黎到呢間東南亞餐廳食午餐,湯底、餸同粉都有唔少選擇,可以自己配搭,好似車仔面咁,叫左個冬蔭公海南雞湯檬,跟熱飲,都係$65。黎到個碗同份量都好大,麵量比坊間湯面多好多,同埋雞既份量都好多,有一半都係雞髀、一半就雞胸位,成碗粉味道都唔錯,個湯底落左好多種類蔬菜,湯底濃味得黎有啲蔬菜解膩,整體性價比係好高。
黎到呢間東南亞餐廳食午餐,

冬蔭公海南雞湯檬
冬蔭公海南雞湯檬
2024-03-05 179 瀏覽
我一般不想吃太多,一方面为了減肥,另一方面為了健康,晚上太晚吃飯,睡著時總覺得肚子太脹了。想來想去也只能吃粉面比較好。吃越南或東南亞菜就合適了。朋友吃火車头湯粉,我則吃了傳統的香矛豬扒檬粉。檬粉是我喜歡的面吃,加入魚露,超美味,而且香矛豬扒傳統做法香料味香且撲鼻,豬扒鬆軟皮脆,想起來都想吃。眼前的豬扒已看到肉質不鮮且硬,豬扒亦沒有香矛香氣。噢!魚露景然只有咸味,沒有魚露的鮮魚味,甚麼情況,太難吃下去,太咸了!
想來想去也只能吃粉面比較好。吃越南或東南亞菜就合適了。
2024-01-27 205 瀏覽
星期日難得放假當然係訓到自然醒啦!呢日去上水探朋友,早咗少少到又未食嘢,就喺附近屋邨商場諗住睇吓有咩好食!發現呢間餐廳星期六日都有下午茶餐免加一,五十蚊內已經有好多選擇!由於太餓嘅關係,叫咗個香茅雞扒飯!賣相有驚喜,絕對對得住個價錢!雞扒咬落層皮脆脆地,啲肉亦都唔會乾,另外白飯份量十足,撈埋薑蓉更加好味!側邊仲有少少配菜,酸酸地幾開胃!下午茶餐仲包埋嘢飲添!抵呀!
香茅雞扒飯
香茅雞扒飯
2024-01-14 224 瀏覽
唔明點解可以咁難食下午茶時間,個蒜蓉包非常硬,硬到完全食唔到只食到串燒,個豬扒炸到乾曬燶曬,唯有用蒜蓉撈白飯食左小小飯,杯熱菜蜜仲差。。。。。可以沖到一點味道無,本身叫香茅豬扒飯,後來我對單發現佢落左咖哩豬扒飯,落單錯又話我地指錯食物,我地2個人都確定係講左香茅豬扒,因為有小朋友食,所以一定不會叫咖哩!
唔明點解可以咁難食

牛肉串燒
香茅豬扒飯
熱菜蜜
2024-01-05
2023-09-30 470 瀏覽
結婚後搬走每次回家都係阿媽煮🍚,老公出差沒人陪....緊係返去阿媽到食🤭。點知阿媽打麻雀無買餸今晚唔煮出街食.....😓😓點知🤩有驚喜🤩蝦餅比我影到似吉豬🤣但係好食既👍好脆又彈,唔係一咬淋淋地好似粉咁果D海南🐔係滑既唔係"鞋拾拾''點埋個辣汁😍😍🤩🤩👍👍串燒都好ok喎,無"乾爭爭"😅全晚最正👍👍燒豬頸肉去親九龍城食泰國野必叫.....點知呢間仲好食🤤🤤燒完都仲好juicy,唔係講笑停唔到口蒜蓉大頭🦐🦐呢個都可以既🦐頭有膏....不過在大隻D就好🤭🤭因為D蒜蓉好惹味同媽一人一隻有D唔夠喉🤣🤣阿媽話之前大隻D架😅 第一次寫有D長😅😅但個豬頸肉....真係不得了,下次返阿媽到外賣加餸先🤭🤭
點知阿媽打麻雀無買餸今晚唔煮出街食.....😓😓
點知🤩有驚喜🤩

蝦餅比我影到似吉豬🤣
但係好食既👍好脆又彈,唔係一咬淋淋地好似粉咁果D

海南🐔

海南🐔係滑既唔係"鞋拾拾''
點埋個辣汁😍😍🤩🤩👍👍

串燒都好ok喎,無"乾爭爭"😅

全晚最正👍👍燒豬頸肉

蒜蓉大頭🦐🦐
阿媽話之前大隻D架😅

• 燒豬頸肉
  • 炸蝦餅
  • 海南雞
2023-09-10 268 瀏覽
第一次寫食評 不過我當評語咁寫啦忍唔住要表揚 !平時一直都係食開外賣海南雞飯一直都覺得好好味 😋今日媽媽去再次買外賣都一樣買左個海南雞飯 今次加埋肉骨茶不過可能餐廳太忙執小左野最後我打去餐廳電話裡頭的男士好有禮貌又有承擔呢個態度十分一讚最後當然又吃上美味又滿足既一餐晚餐海南雞飯都一樣好好味以及肉骨茶都係 我媽媽大讚🤭🤭希望餐廳繼續keep住落去不論食物及服務態度💪🏻💪🏻💪🏻相冇影 因為掛住食 🤣
第一次寫食評 不過我當評語咁寫啦
忍唔住要表揚 !

平時一直都係食開外賣海南雞飯

外賣自取
  • 無骨海南雞飯
  • 肉骨茶
2023-08-13 250 瀏覽
入上水探朋友👫發現大頭蝦東南亞餐廳吸引到我入去🤩卡位幾舒服,侍應有招呼反應快1. 棷汁紅豆冰🫘粒粒分明軟硬度適中🤗正嘅成2. 海南雞飯正常味道,不過佢哋既自製酸辣醬汁遇上海南雞成絕配🤣🤣3.我老公叫左個越式牛肉撈檬~佢話超正 我完全感受到🤭因為清碗🥣價錢唔貴嘅好味會再幫襯

1. 棷汁紅豆冰🫘粒粒分明軟硬度適中🤗正嘅成
3.我老公叫左個越式牛肉撈檬~佢話超正
我完全感受到🤭因為清碗🥣
價錢唔貴嘅
好味會再幫襯

2023-05-08 624 瀏覽
Lunch hour喺上水搵食 呢間餐廳新開左幾個月 見佢裝修光猛乾淨同有人排隊 決定同同事試一試 排左幾分鐘就入座越式生牛肉湯粉 $52 / 越式招牌火車頭湯檬 $68兩個湯用同一個湯底,飲落口感同水一樣 除左味精既咸就無其他味,飲得出唔係煲出黎既湯底。生牛肉上枱既時候已經熟晒 而且咬唔開,每一塊都要𡁻好耐先吞到喇沙肥牛湯粉 $55唔知係咪同一個味精湯底 口感同樣係水一樣,多左少少辣味 無任何香料味或者椰香味,用左同生牛肉湯粉同樣既肥牛佢放左部收餐具既車仔喺隔離,我同事聞到有陣味傳過黎 就請店員幫幫手推走佢,店員姐姐都好好人 好有禮貌咁幫手推走左,點知食食下 部車仔又突然被推返放喺我地隔離…*唯一安慰既係熱飲跟餐唔使加錢,同無落錯單

越式生牛肉湯粉 $52 / 越式招牌火車頭湯檬 $68

喇沙肥牛湯粉 $55

*唯一安慰既係熱飲跟餐唔使加錢,同無落錯單

2023-03-30 482 瀏覽
今次食 招牌無骨海南雞飯(油飯) ,泰式無骨豬髀飯招牌無骨海南雞飯(油飯) 4/10油飯同白飯一樣,只係有少少黃色,失望雞份量較少,而且超冰凍,好明顯冰櫃剛剛拎出黎,同埋係有骨的湯就普通,唔難飲泰式無骨豬髀飯 4/10今次切得較薄,顏色較上次淡,味道也比上次淡,失望應該係唔同上次師傅整
今次食 招牌無骨海南雞飯(油飯) ,泰式無骨豬髀飯

招牌無骨海南雞飯(油飯) 4/10
油飯同白飯一樣,只係有少少黃色,失望
雞份量較少,而且超冰凍,好明顯冰櫃剛剛拎出黎,同埋係有骨的
湯就普通,唔難飲

泰式無骨豬髀飯 4/10
今次切得較薄,顏色較上次淡,味道也比上次淡,失望
應該係唔同上次師傅整
招牌無骨海南雞飯(最後食時發現有骨)
變左有骨海南雞飯
2023-03-07 366 瀏覽
見到新開諗住試下,叫左個肥牛喇沙湯底金邊粉點知個湯底竟然咸到嘔,海南雞飯油飯淡而無味,唔知係咪比錯白飯,海南雞就平平無奇,個例湯竟然仲要係係酸既,依間野勁度唔掂,試左一次中左伏,之後唔會再有下次,真係好難食
外賣自取
2023-03-01 344 瀏覽
上水新開左呢間嘢 第一次試黎呢間嘢一定要食豬手飯啖啖肉非常滑溜 滿滿嘅骨膠原午餐仲送埋例湯同飲品超值最緊要係好好食不過又聽朋友講過肉骨茶麻麻但我自己就冇食員工都幾好禮貌但環境衛生方面可以再改善一下
上水新開左呢間嘢 第一次試

員工都幾好禮貌
但環境衛生方面可以再改善一下

• 豬手飯
2023-02-22 278 瀏覽
第一次黎,環境用具全部都很新,感覺上乾淨叫了無骨豬髀飯,香茅豬扒撈檬,鮮蝦芒果米紙卷六件無骨豬髀飯:賣相不錯,味道亦很好。9/10香茅豬扒撈檬:賣相很好,味道普通,份量很少。8/10鮮蝦芒果米紙卷(六件):賣相很好,味道尚可,但6件內其中2件是沒有芒果的,相信下次來的話都不會再叫這個。6.5/10餐廳沒有紙巾提供。扣分員工態度尚可,拿食物來時不出聲及大力放在桌上就走了,有待改善。扣分收餐具的車放在食客旁邊,有點兒嘔心。扣分x2
第一次黎,環境用具全部都很新,感覺上乾淨

叫了無骨豬髀飯,香茅豬扒撈檬,鮮蝦芒果米紙卷六件

無骨豬髀飯:賣相不錯,味道亦很好。9/10
香茅豬扒撈檬:賣相很好,味道普通,份量很少。8/10

餐廳沒有紙巾提供。扣分

收餐具的車放在食客旁邊,有點兒嘔心。扣分x2
香茅豬扒撈檬