2005-06-21
17-6-2005 1300某一日L小姐攪番個小姐lunch,地點在大王東街的天下太平,該日落好鬼大雨兼自己有重感冒,而自己又冇帶電話,剛去到電車路時巧遇大王,他冇帶遮,呢輔真係出門遇著貴人。到達地點之後其他人還未到,侍應奉上清水一杯,殊不知不只是加入了檸檬,應該係類似茉莉花的物體,但自己不肯定係乜,高手當然知係乜東東。佢地既午餐有三款,分別係漢堡包、淡咖喱喬麥麵(希望冇打錯) 及雜菜炒紅米飯。漢堡包裡面有芝士、青瓜、蕃茄、肉類以免治豆替代,味道不錯,側邊伴菜都食唔少;紅米飯側邊有菜汁伴著吃,裡面還有一條條的草菇(應該有其他名稱),係我既favour。但係喬麥麵就太林,唔合格,之後他們還點了各款甜品,當中豆腐芝士蛋糕我應該係最好食,即是病到失去部份味覺,仍然覺好濃味。到了茶啡時間,大家都點了Cappuccino,而且面上都有個天字,如果有下、太及平你話幾好呢?但坐我隔離的L小姐飲mint tea,都聞到陣陣香味。走的時候還落著雨,負責落雨的人去左食飯唔記得閂水喉?所有侍應都係義工性質,當然冇可能有professional 表現,但係他們熱情招待已經搭夠曬。中式的素/齋就食得多,西式的也
所有侍應都係義工性質,當然冇可能有professional 表現,但係他們熱情招待已經搭夠曬。中式的素/齋就食得多,西式的也是第一次試,各位不妨在無肉無濃味的菜式中另覓新天地。
後話:諗唔到這餐是和你們最後一餐,原因在這裡的飲食廣場都講過,我之後既post都係只係記憶番之前食開的地方。我報左的聚會,冇乜意外堅決不會甩底,但就只有睇住你地食啦^.^!現在的情況並不樂觀,睇來以後的聚會再沒有緣份參與。講番lunch,第一次參加麻甩/小姐lunch應該係妹記大排檔,哥次係最多麻甩參與的一次,食得好開心,縱使趕頭趕命及無乜出聲,但係無減後期參與的熱誠。有緣的話(復完機會會相當微),大家一定會在他方再飲飲食食。
本來想打大榮華既post 同埋交功課俾爐爐及大皇,打打下有少少眼濕濕,留番第日打過,各位再見!