2024-07-05 349 瀏覽
今次係第2次食,非常失望☹️首先由點完餐到送到上台,足足等佐有20至30分鐘,茶都飲完一杯,最後忍唔住問職員可否跟一跟單,結果都係等佐一陣先有...其次,食物味道大不如前,可以話難食添😕隻炸蝦係人生食過最霉嘅一隻蝦2粒帶子都係難食,一啲鮮味都無其他配菜更加不值一提...而且以上所講嘅食物全部都唔夠熱,似放佐一陣先送上黎😵‍💫朋友個碟有舊天婦羅仲誇張,炸粉多過啲肉,食完舊炸粉都飽哂啦🫠呢個價錢食咁嘅質素,完全唔值,唔會再有下一次……
今次係第2次食,非常失望☹️
其次,食物味道大不如前,可以話難食添😕
隻炸蝦係人生食過最霉嘅一隻蝦
2粒帶子都係難食,一啲鮮味都無
其他配菜更加不值一提...
而且以上所講嘅食物全部都唔夠熱,似放佐一陣先送上黎😵‍💫
呢個價錢食咁嘅質素,完全唔值,唔會再有下一次……
2024-05-14 461 瀏覽
有野做要去屯門,心血來潮突然好想食天婦羅,所以去左市中心附近連住個商場食天丼。之前多數都係去形點個間。▪︎餐牌▪︎▪︎巨星天丼▪︎$89巨星天丼裡面有 黑虎蝦、青森帆立貝 、魷魚、蟹柳、紫菜 、本菇、四季豆。已經食左天丼好幾年,鍾意佢既天婦羅熱辣辣又唔會好厚粉漿。佢個天婦羅個汁醬都好好味,送飯一流。食飯時間成日見天丼都排長龍等位🤣▪︎餐牌▪︎▪︎餐牌▪︎之前試過甜品同凍檸茶都唔錯,不過今次就無叫到野飲了。

有野做要去屯門,心血來潮突然好想食天婦羅,

▪︎巨星天丼▪︎$89

食飯時間成日見天丼都排長龍等位🤣

▪︎餐牌▪︎

之前試過甜品同凍檸茶都唔錯,
不過今次就無叫到野飲了。

2024-02-28
2024-05-04 256 瀏覽
流心蛋 豚軟骨重 set lunch豬軟骨 炆得入味,軟骨軟淋,肉質都軟淋,有2舊肉有d 鞋口流心蛋 十分滑,唔小心弄破,撈飯同 飯素一齊食,好好味配菜有豆角、菇 都冇草青味,味道淡淡地,唔錯飯量偏少,肚餓/男士 未必夠食麵豉湯 正常味道熱菊花茶 唔係特別出色,正常味道
流心蛋 豚軟骨重 set lunch
豬軟骨 炆得入味,軟骨軟淋,肉質都軟淋,有2舊肉有d 鞋口

流心蛋 十分滑,唔小心弄破,撈飯同 飯素一齊食,好好味

配菜有豆角、菇 都冇草青味,味道淡淡地,唔錯

飯量偏少,肚餓/男士 未必夠食
麵豉湯 正常味道
熱菊花茶 唔係特別出色,正常味道

超級推介穴子海老天丼因為得哩款先至有穴子 , 穴子超大條好吸睛 , 同係其他日式餐廳食到既唔同, 魚油好香, Texture 好juicy 唔會乾身, 好好食而且佢地天婦羅炸漿薄身, 及唔會好油黑虎蝦 •穴子•本菇 •蟹柳茄子• 四季豆•紫菜記得要叫埋甜品和麻糬 , 麻糬texture 似台灣牛奶麻糬 , 好香牛奶味, 配埋花生碎
超級推介

穴子海老天丼

而且佢地天婦羅炸漿薄身, 及唔會好油

黑虎蝦 •穴子•本菇 •蟹柳
茄子• 四季豆•紫菜

2023-08-09 1132 瀏覽
🍤 巨星天丼  $87(黑虎蝦·帆立貝·魷魚·蟹柳·紫菜·本菇·四季豆)炸漿做得夠薄同脆, 魷魚同本菇係有驚喜再加埋秘製醬豉油配珍珠米, 特別好食🍤 天婦羅蕎麥麵 (冷麵) $88(黑虎蝦2隻·蟹柳·茄子·蓮藕·四季豆)依家天氣咁熱食冷麵就最岩, 凍既蕎麥麵沾上D湯汁, 食落透心涼, 另外總有山葵同蔥比你調味~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~📍 天丼Tenya地址:屯門屯隆街3號屯門市廣場2期1樓19號舖※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※
🍤 巨星天丼  $87
(黑虎蝦·帆立貝·魷魚·蟹柳·紫菜·本菇·四季豆)

🍤 天婦羅蕎麥麵 (冷麵) $88
(黑虎蝦2隻·蟹柳·茄子·蓮藕·四季豆)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

📍 天丼Tenya
地址:屯門屯隆街3號屯門市廣場2期1樓19號舖

※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※
  • 天婦羅蕎麥麵(冷麵)
2023-07-07 832 瀏覽
一路都鍾情於天婦羅,就見到屯門有一間專系食天婦羅的餐廳,就帶屋企人試試佢,因為家人都中意食天婦羅😋我地叫就叫左三個餐分別係天婦羅熱鳥冬,天婦羅凍烏冬,巨星天丼天婦羅🍤外脆內軟食落去淡淡都係肉,肉質仲好彈牙,天婦羅蔬菜都好好食,全部炸出黎好新鮮😋
天婦羅熱鳥冬
天婦羅凍烏冬
2023-02-18
天婦羅熱鳥冬
天婦羅凍烏冬
2023-06-30 571 瀏覽
「天丼てんや」的定位屯門市廣場。是走平價天婦羅的「天丼」路線而價格也比日本高水了一點點,一個丼飯差不多接近$100,差不多一碗拉麵的價錢,CP值勉強過得去。天丼てんや的Menu主要是賣天婦羅定食,可是其配搭不只丼飯,也可以配烏冬或蕎麥麵,選擇以連鎖店來講算是豐富。食材方面不算很濃味,或者說有些淡口,都被脆炸香味醃蓋了,算不上出色;但該有的口感還是有的,這方面在虎蝦的爽彈肉質上更能體現。此外它所用的天丼醬油真的頗出色,比起坊間稍甜一點,且還帶鰹魚味,不止淋天婦羅,就是直接送飯我也覺得好食。味噌湯: 所送的味噌湯明顯是沒咩味道,較為淡口。

味噌湯: 所送的味噌湯明顯是
沒咩味道,較為淡口。
2023-04-05 826 瀏覽
平時去屯市,多數係食壽司郎或者拉麵,上星期無意中發現有天丼天婦羅,上次因為落場時間,所以冇緣食。今日終於有機會食喇。11點半去到,岩岩開門,唔駛等位,即刻可以入座。餐牌大約有8款天丼選擇,另外仲有幾款定食。我地一心想食天丼,所以毫不猶豫揀左巨星天丼。有虎蝦,帆立貝,紫菜,菇,魷魚,蟹柳各一,仲有兩條四季豆。店內已張貼告示,天婦羅即叫即炸,所以需要等15-20分鐘。落左單後計,真係剛剛等左20分鐘就到。賣相豐富,初初以為飯會比較少,但食完都好夠飽。不過汁略為少,枱上有天婦羅汁,可以自己添加。各款炸物都好新鮮,特別係虎蝦,口感爽口彈牙,炸漿岩岩好,唔會好厚,完全食到虎蝦鮮味。魷魚就比較遜色,太淋,冇乜特別。如果想食平價天婦羅丼飯,呢間值得推介,$100唔駛就可以食到天婦羅。

2023-04-05
2023-03-26 512 瀏覽
位於杯渡路輕鐵站行幾分鐘路到的餐廳。食物即叫即炸,確實新鮮,略嫌量少,新材普通,雞肉較為鞋口,蝦不大隻,食哂一碗飯,好飽足,食肉獸者得不到滿足感,一試無防,再試就免。仲有提提大家,該餐廳係不收現金!
仲有提提大家,該餐廳係不收現金!
2023-03-06 357 瀏覽
之前已見屯門開咗天丼,今日lunch 的起心肝去試下天丼環境不錯,檯與檯之間空位較多,不會予人焗促之感一坐下,待應便給我端上一杯麥茶用手機QR code 落單, 我點了天婦羅定食烏冬(豚骨白湯)不消幾分鐘, 職員就將定食送上天婦羅賣相不錯,有兩隻黑虎蝦、蟹柳、茄子、蓮藕和四季豆,烏冬份量頗多先試下個湯底,好濃郁的豬骨湯,很鮮甜可口,烏冬既滑身又煙韌。我是一啖烏冬一啖湯,最後只飲剩少少湯底天婦羅味道正常,黑虎蝦都幾大隻,頗有蝦味這頓午餐吃得十分飽足,本來想試下天丼的甜品,但我真的吃不下了,唯有留待下次吧
之前已見屯門開咗天丼,今日lunch 的起心肝去試下

天丼環境不錯,檯與檯之間空位較多,不會予人焗促之感

一坐下,待應便給我端上一杯麥茶

不消幾分鐘, 職員就將定食送上

天婦羅味道正常,黑虎蝦都幾大隻,頗有蝦味

天婦羅定食烏冬(豚骨白湯)
天婦羅定食烏冬(豚骨白湯)
2023-02-28 2044 瀏覽
又係收工去屯門練箭前搵埋老友食晚餐,老友建議話黎呢間天丼食,睇返資料係專食天婦羅既餐廳,仲要係日本過江龍,咁一於黎試下啦。夜晚7點左右黎到唔洗排隊,店面都唔算好細,都有十幾張枱,格局都幾有日本風味,餐牌食物款式唔算話特別多,離唔開都係天婦羅配飯或麵或烏冬,主要都係炸野,桌上會有d調味料,落單用QR code,另外餐廳會免費供應熱麥茶無限添飲,麥茶麥味好濃,我覺得幾香幾好飲。天婦羅蕎麥冷麵先講講麵,麵質地都唔錯幾爽口,跟埋個凍湯加d芥辣好夾,天婦羅有黑虎蝦,蟹柳,蓮藕,茄子同四季豆,天婦羅炸得都算剛剛好,不過上枱時未算係好熱果隻,整體上味道幾唔錯。淺草海老天丼老友揀既,有3隻天婦羅蝦,其他都係蔬菜類,米飯睇落唔似用珍珠米,老友話d天婦羅擺係飯上面搞到d炸物無咁香脆,影響左口感如果分開擺會好d。八爪魚天婦羅另外加份小食,八爪魚都幾粗身,但無乜特別,我覺得普通啦。整體黎講食物質素算是不錯,高質又稱唔上,好多日式餐廳都做到既水準,全部都香口野,不過選擇就真係唔算多,主要食天婦羅,環境方面都幾舒適,店員添茶都算幾密幾勤力,呢方面都唔錯,價錢方面算是中規中矩啦。

淺草海老天丼

淺草海老天丼

八爪魚天婦羅
另外加份小食,八爪魚都幾粗身,但無乜特別,我覺得普通啦。

八爪魚天婦羅

天婦羅蕎麥冷麵
🎀東京過江龍天婦羅專門店 進駐屯門😋🎀🕯️店名* #天丼🕯️🔮地址*屯門屯隆街3號屯門市廣場2期1樓19號舖 🔮🗾分店地區🗾 屯門,元朗,紅磡,將軍澳,青衣💰價錢$198 已加一(2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_屯門剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_天婦羅#pickyme_日本菜➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵店面到店內都十分有日式感覺店外會展示菜式的模型 十分真實 好吸引食慾桌椅採用木製 燈光使用黃燈 增加溫暖感音樂為日式純音樂午餐食既時候都比較多人 有d嘈吵🍽️食物質素🍽️過黎食之前都有睇過好多食評 好多都贊不絕口 同埋話性價比好高😯仲話分量好多 令到我都期望好高 可惜期望越高失望越大😶唔係話難食 但未去到勁好食 有待進步!👀評分💖💖💖🪄巨星天丼 $85上到黎覺得分量偏小 天婦羅睇落好大舊 入面有黑虎蝦,本菇,魷魚,帆立貝,蟹柳,四季豆及紫菜既天婦羅 覺得甘多款蟹柳天婦羅系幾唔錯 食得出唔係平野 好厚實 而且大部分天婦羅皮薄 唔會太油淋淋!但最期待既蝦天婦羅反而覺得炸皮偏厚 食得出唔係同蔬菜一樣就甘包一層薄炸皮 反而系掩
🎀東京過江龍天婦羅專門店 進駐屯門😋🎀

🕯️店名* #天丼🕯️
🔮地址*屯門屯隆街3號屯門市廣場2期1樓19號舖 🔮
🗾分店地區🗾 屯門,元朗,紅磡,將軍澳,青衣
💰價錢$198 已加一(2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

午餐食既時候都比較多人 有d嘈吵

🍽️食物質素🍽️

👀評分💖💖💖
🪄巨星天丼 $85
上到黎覺得分量偏小 天婦羅睇落好大舊 入面有黑虎蝦,本菇,魷魚,帆立貝,蟹柳,四季豆及紫菜既天婦羅 覺得甘多款蟹柳天婦羅系幾唔錯 食得出唔係平野 好厚實 而且大部分天婦羅皮薄 唔會太油淋淋!但最期待既蝦天婦羅反而覺得炸皮偏厚 食得出唔係同蔬菜一樣就甘包一層薄炸皮 反而系掩飾佢蝦既大小😂

👀評分💖💖💖💖
🪄天婦羅蕎麥麵$86
天婦羅有黑虎蝦,茄子,蟹柳及四季豆 .呢一個反而比起飯抵食d尤其系天氣熱果陣 蕎麥麵冰冰涼涼 食落感覺好正😋附上蕎麥麵汁 都唔錯🙈我就無配到蔥及wasabii~但都係同以上一樣 蝦天婦羅都係炸皮小厚😵其餘炸得唔錯 欣賞佢四季豆炸完都唔會太乾身😇

額外加配
忌廉$9

另外值得一提系餐廳本身有無限refill麥茶 個人覺得佢麥茶味道幾濃郁 幾有茶香味 如果本身唔中意飲甜野其實都可以唔洗額外加配野飲(因為價錢都小貴🙊)

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
⚜️整體評級⚜️
🎈味道評分*😋😋😋+0.5
🎈環境質素*🎇🎇🎇🎇
🎈抵食程度*💰💰💰
🎈服務態度*💌💌💌

• 天婦羅蕎麥麵
2022-12-16 536 瀏覽
叫左個66蚊的set ,諗住試下味道 ,炸物都夠脆,份量都大,不過原來要定食set先有得跟天婦羅汁,所以要落醬油(咸咗D),個湯味精多咗小小,飲完會覺得有小小口喝,而我覺得炸物味道、粉漿和以前的定食8 十分相似,呢個價錢,整體不過不失
2022-12-15
2022-11-10 2154 瀏覽
恭喜天丼第5間分店於屯門巿廣場開幕🎊5th Store Grand Opening 🎉🎉📣📣高CP 值 人氣日本連鎖天婦羅🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸香港天丼店同日本店嘅分別係香港有侍應服務的(日本是自助式的),香港裝修亦比較講究,但價錢比日本不是貴好多,平日晚餐時間大概排15分鐘便可進入,店員細心又親切介紹食物,我們於是點了以下幾款食物:❇️巨星天丼+麵豉湯天婦羅有黑虎蝦🦐x 2、蟹柳、魷魚🦑、帆立貝、本菇、四季豆x2、紫菜。分量頗多,炸衣十分薄脆,不油膩,還有珍珠米配上秘製豉油,D餸仲多過飯🤣❇️天婦羅蕎麥麵(冷)黑虎蝦🦐x2、茄子🍆、蓮藕、四季豆x2、蟹柳,蕎麥冷麵掛上芥末及蔥的湯汁,還有配搭天婦羅的蘿蔔蓉及薑蓉汁👍🏻❇️天婦羅烏冬(熱)黑虎蝦🦐x2、茄子、蓮藕、四季豆x2、蟹柳,烏冬配上熱辣辣醬油湯(鹹咗少少),烏冬煙韌好好食😋❇️甲羅天婦羅🦀先用天婦羅紫菜配上蟹膏一齊食,紫菜好脆,蟹膏夠香濃,之後仲有一舊飯,用來撈埋啲蟹膏一齊食,可以嘗試到唔同嘅口味,呢個超抵食$48🥰❇️天婦羅鮑魚以為天婦羅鮑魚會好韌,點知一口咬落非常軟淋,$58抵食👍🏻😍
恭喜天丼第5間分店於屯門巿廣場開幕🎊

5th Store Grand Opening 🎉🎉

📣📣高CP 值 人氣日本連鎖天婦羅

🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸

❇️巨星天丼+麵豉湯

❇️天婦羅蕎麥麵(冷)

❇️天婦羅烏冬(熱)

❇️甲羅天婦羅🦀

❇️天婦羅鮑魚

2022-11-08
  • 甲羅天婦羅
天丼てんや終於黎屯門市廣場插旗啦~😍😍覺得佢地既天婦羅做得幾出色~係香港黎講~性價比真係幾高~👍👍所以一見佢開左~我就忍唔住要去試下啦~🤤▶️日本海盛宴定食配凍蕎麥麵($108)黑虎蝦+磯燒鮑魚+鯛魚+紫菜+秋葵+金茹見到有新野~當然既試下啦~😋😋最特別既係有磯燒鮑魚~😍😍天婦羅鮑魚~我真係第一次食~估佢唔到又唔錯bor~炸過既鮑魚都仲keep得到juicy~又唔會好韌好難咬咁~真係好正呀~👍👍另外~佢仲要以比你揀要飯~蕎麥麵定烏冬添~而麵類仲有冷熱比你揀添架~真係岩哂我哩d唔係成日想食飯既人~😙😙▶️巨星天丼($85)黑虎蝦+帆立貝+魷魚+蟹柳+紫菜+本茹+四季豆哩款天丼~我唸真係唔需要多介紹~menu上已經標明"人氣熱賣"👍👍雖然只售$85~不過都一樣份量十足~黑虎蝦~帆立貝等等都係大大隻架~所以哩丼~性價比真係十分高~😋😋▶️廣島蠔天婦羅($32)薄薄既一層天婦羅粉~炸完裡面隻廣島蠔仲係咁JUICY嫩滑~廣島蠔本身亦都十分鮮甜~比起平時食開既炸蠔~食落感覺更加鮮嫩~🤩▶️八爪魚天婦羅($36)哩個~我覺得超級抵食呀~$36有倆大條八爪魚~厚肉得黎又唔會好韌~大推呀!!!!👍👍▶️凍菊花蜜(
天丼てんや終於黎屯門市廣場插旗啦~😍😍

覺得佢地既天婦羅做得幾出色~
係香港黎講~性價比真係幾高~👍👍
所以一見佢開左~我就忍唔住要去試下啦~🤤
▶️日本海盛宴定食配凍蕎麥麵($108)

黑虎蝦+磯燒鮑魚+鯛魚+紫菜+秋葵+金茹
見到有新野~當然既試下啦~😋😋
最特別既係有磯燒鮑魚~😍😍
天婦羅鮑魚~我真係第一次食~
估佢唔到又唔錯bor~
另外~佢仲要以比你揀要飯~蕎麥麵定烏冬添~
而麵類仲有冷熱比你揀添架~
真係岩哂我哩d唔係成日想食飯既人~😙😙
▶️巨星天丼($85)

黑虎蝦+帆立貝+魷魚+蟹柳+紫菜+本茹+四季豆
雖然只售$85~不過都一樣份量十足~
▶️廣島蠔天婦羅($32)

薄薄既一層天婦羅粉~
炸完裡面隻廣島蠔仲係咁JUICY嫩滑~
廣島蠔本身亦都十分鮮甜~
比起平時食開既炸蠔~食落感覺更加鮮嫩~🤩
▶️八爪魚天婦羅($36)

哩個~我覺得超級抵食呀~
$36有倆大條八爪魚~
厚肉得黎又唔會好韌~大推呀!!!!👍👍
▶️凍菊花蜜($9)

我覺得第一啖飲會有少少甜~
要等佢D冰溶左~就會冇咁甜~岩岩好架啦~☺️☺️
因為我通常都係食到一半/食完先飲~個陣甜度真係岩岩好~
▶️和麻糬($17)

麻糬本身係凍既~不過食落一樣咁軟腍~
而且仲要勁香牛奶味添~
芝麻花生碎本身已經好香啦~
同個麻糬撈埋一齊食真係好夾~有少少似重牛奶味既糖不甩~正呀~😋😋
2022-10-29