2024-12-14
今日約咗個好耐冇見嘅auntie飲茶,佢建議嚟呢度,未入餐廳已經俾出面嘅佈置吸引住,好中國化、勁中國𠪴史feel, 有啲以為自己去咗文化博物館!🤣🤣我一向都覺得獨享一個灌湯餃好奢侈,特別係呢個得獎點心:$128一隻嘅天寶灌湯餃。今日最快上嘅點心就係呢個!一人一隻😂😂👍🏼👍🏼。湯鮮甜,夠哂熱👍🏼,用料上乘(有相為證),真係溫度、味道、速度都整哂。😂經典點心蝦餃同燒賣當然唔少得,熱辣辣、大大隻、好好味。後面籠蝦餃咁濛,係因為啲蒸氣湧上來嘅真實情況。😂唔好睇少呢籠荀尖鮮蝦餃,佢都係得獎點心嚟㗎!今日呢碟柚皮鵝掌蒸排骨,賣相似小菜,味道好,鵝掌唔會太腍,排骨蒸得啱啱好,一咬離骨,最特別係碟底嘅柚皮,懷舊又好味,啲柚皮吸收哂肉嘅汁嘅精華,超好味。😋😋呢碟雖然唔係得獎食品,都好值得一試,不過$228係有啲貴嘅!😅😅。下面呢個睇落好似炸兩嘅點心其實又係餐廳嘅得獎點心:五香脆牛腩腸粉,薄薄嘅腸粉包住脆脆嘅牛腩,認真特別兼好食。👍🏼👍🏼😋😋我見到好多枱人都叫咗一樣黑黑圓㘣包類嘅嘢,Auntie話係竹炭焗叉燒包。睇真啲,外面原來係黑色嘅菠蘿包,入面嘅叉燒,多汁、肉嫩又好味。😋😋呢個糖水係送嘅,餐單上面搵唔
呢個糖水係送嘅,餐單上面搵唔到!😂不過印象中好似係栗子合桃露。既滑溜又唔太甜,仲好夠熱𠻹!😋😋
走嘅時候行到門口先至發現,原來呢度有一幅牆擺滿晒獎狀,其實我估佢哋仲有好多未「曬」出嚟。😂
今日呢個午餐令我覺得原來點心唔係食嚟食去都係嗰啲,呢度啲點心食材正、配搭有心思、溫度夠、味道好、外觀靚。難怪攞咁多獎啦!
P. S. 今餐冇機會睇到張單,不過根據餐牌價錢,同會員有七五折,大概計到人均消費。雖然睇落人均消費都幾高,但係以咁嘅質素都值得嘅!😊