喺天后搵食見到少有嘅新疆菜就決定試吓,餐廳簡約得嚟帶有民族色彩點綴。我哋坐低之後新疆美女仲同我哋介紹下個Menu都幾有禮貌。亦都幾好客仲見到佢同客人傾吓偈碰吓杯飲兩啖🍷據悉依位美女係老闆娘係新疆人店內嘅廚師都係照新疆家庭地道煮法製造。我哋2個人嗌咗 大盤雞、饢炒烤肉 、啫啫鐵板芥蘭🥢大盤雞 我哋嗌左小辣😋 雞煮得啱啱好,肉質幾彈牙,而且仲有手工拉麵條喺底索哂雞汁小小嘅辣帶到鮮味幾唔錯。饢包幾特別,包係成塊都脆卜卜嘅而且面有芝麻配埋孜然惹味嘅羊肉又香又有咬口,口質十足。聽講依個饢包係新疆特產😆第一次試係幾特別~啫啫鐵板芥蘭,芥蘭冇渣唔老身配有蒜粒、蝦乾同肉碎🤤仲有鐵板嘅炸炸聲所以落枱就已經好香噴噴~嘢飲嗌咗 酸奶 諗住中和返又可以解下辣😂最後仲有 紅棗杞子海燕桃膠糖水做結尾清甜得嚟可以中和返個味蕾🥰

我哋2個人嗌咗 大盤雞、饢炒烤肉 、啫啫鐵板芥蘭🥢

嘢飲嗌咗 酸奶 諗住中和返又可以解下辣😂

饢炒烤肉
啫啫鐵板芥蘭
酸奶
饢炒烤肉
酸奶
2024-08-29 122 瀏覽
新疆菜在香港不多食店,不易吃到。鍾意食羊同食辣嘅一定要試下呢間👍🏻店家及員工都是新疆人,提供的都是地道新疆菜,主要提供以羊為主的菜。外賣不绝及差不多座滿~原來都有很多奉場客,很多人喜吃辣的呀!試了手抓羊扒,羊肉餡餅,羊肉餃子,新疆大盤雞,新疆烤羊排,爆炒羊肚及酸奶。除了羊肉餃子無特別外,其它全部都好味道。不過新疆烤羊排少辣都非常辣,一定滿足到喜歡吃辣的客人。原來除了新疆菜外這店還有廣東菜可以order的羊肉有羊味,也辣得有勁道,可惜獨自一人,否則可試多幾款菜式,喜辣喜香口食物的我,只是羊肉串已讓我滿足,炸大腸外酥脆內軟油香重,羊腩麵絕對是地道之作,辣得剛強。
原來除了新疆菜外這店還有廣東菜可以order的
2024-08-25 153 瀏覽
最近有朋友從美國來香港,他想吃一些中式的食物,因此我們選了這間吃新疆菜的餐廳。我們叫了:新疆烤羊扒 4件 $178 這個烤羊扒烤得剛剛好,外皮很脆,灑上特製的調味料,很有新疆的風味。肉質鮮嫩多汁,咬下去的每一口都能感受到羊肉的香氣和特製調料的味道。新疆手工羊肉拌麵 $118這個手工拌麵是新疆師傅親手拉的,麵條煙靭彈牙,配上羊肉和不同顏色的青椒,讓人吃完想再繼續吃!每一口麵條都充滿了羊肉的鮮香和青椒的清爽,令人回味無窮。九轉豬大腸 $78豬大腸炸得很香脆,裏面包着青蔥,好惹味,我和朋友都大讚這一道菜!

新疆烤羊扒 4件 $178

新疆手工羊肉拌麵 $118

九轉豬大腸 $78
午餐
2024-08-17 256 瀏覽
週末找到一家由新疆姑娘主理的新疆菜館來一個全羊宴小店位於天后與炮台山地鐵站之間,裝修簡潔,座位以卡座為主充滿神奇色彩的大美新疆,承載着新疆人的思鄉情結店中菜品如手抓羊肉、新疆大盤雞、饢炒烤肉等,全按家中日常菜式設計,非常正宗全日供應的招牌羊肉米線可選麻辣湯底,奉送熱飲米線餐凍飲加$3!港式味道凍檸樂只須加$10小食新疆涼拌羊肉內有手工涼皮,吃起來口感豐富新疆菜烤羊排肥美嫩滑,非常入味,啖啖羊脂化在口中
週末找到一家由新疆姑娘主理的新疆菜館來一個全羊宴
小店位於天后與炮台山地鐵站之間,裝修簡潔,座位以卡座為主
充滿神奇色彩的大美新疆,承載着新疆人的思鄉情結
全日供應的招牌羊肉米線可選麻辣湯底,奉送熱飲
招牌羊肉米線
米線餐凍飲加$3!港式味道凍檸樂只須加$10

凍檸樂
小食新疆涼拌羊肉內有手工涼皮,吃起來口感豐富
新疆涼拌羊肉
新疆菜烤羊排肥美嫩滑,非常入味,啖啖羊脂化在口中
2024-08-17
午餐
招牌羊肉米線
凍檸樂
新疆涼拌羊肉
2024-08-06 302 瀏覽
饢包肉用番茄等時蔬爆炒燉透的羊肉,澆在中心下凹的芝麻饢裡上桌,酸鮮帶微辣的湯汁浸透麵包,底層濕軟入味,上端卻仍保有酥香,是一饢兩吃的美味,羊肉份量多,燉得很入味。羊肉串烤完食落好焦香惹味,佈滿孜然粉同辣粉,風味十足。羊肉水餃用上羊腩肉及葱做餡,外皮厚薄均勻,肉質香滑嫩稔,味道濃郁鮮美,配醋食會冇咁膩同清新啲感覺。奶啤飲落似乳酸飲品只有0.5%酒精,第一次飲都幾清新。新疆奶茶比起平時飲嘅奶茶奶味重好多。

饢包肉

羊肉串
烤完食落好焦香惹味,佈滿孜然粉同辣粉,風味十足。

羊肉水餃

2024-07-23 324 瀏覽
I patronised this restaurant when it first opened years ago. I recall the proprietress was friendly and helpful. She made customers feel welcomed. Decided to try it again by myself beginning of this year on a Sunday around 12noon. The restaurant was at least 1/2 empty. There was no one to advise or guide me where to sit. I sat at a 'booth' with table for 4. Suddenly a woman, who appeared a cleaner for the restaurany, bluntly told me to sit at a smaller table. A man then appeared from the kitchen and more bluntly and rudely told me to sit elsewhere. Hey! The restaurant was 1/2 empty! Could have asked me to sit at a smaller table in a more civil manner! But for old times' sake, I would have told both of them off and left immediately. The food there? Sorry to say it has gone down the tubes though those who have not had Xinjiang cuisine before might be impressed. Am definitely not going there again!
2024-03-17 954 瀏覽
其實食過好多次 每次都覺得食完好開心好滿足 今次寫食評因為老闆娘做到3月尾就唔做 如果無人頂手就執左佢😢星期六日黎食最好就係先訂位 因為好爆場的!我地通常都7點前到 無咁多人食得會舒服啲!呢度既烤羊扒,羊肉拌麵,大盤雞,炒羊肚尖都好好味 其實呢度仲有廣東菜但我無點過⋯⋯但呢度既凍奶茶係好好飲!呢條街啲食肆好多都做唔住 成日做一排又執左 得呢間野可以做咁耐 天山小館啲羊真係最好食 希望有人頂手都做得番呢個水準🤤🤤🤤🤤🤤後會有期!

烤羊扒
  • 烤羊排
  • 大盤雞
  • 爆炒羊肚
  • 新疆手工拌麵
新彊菜對我來講都幾特別,從來未食過,網上睇新彊旅遊vlog就睇得多。朋友係羊肉高度愛好者,呢間差唔多飯堂咁。我同埋其他兩個朋友都幾怕羊羶味,佢話啲羊唔羶,再加埋新彊獨特嘅香料,食完只會想encore,羶味係咩都唔會記得。老闆娘睇得出係好有異國風嘅新彊人,全晚都好熱情。我朋友成日來食,同老闆都好熟。食物真係幾好食,大量皮牙子(新彊話洋蔥),孜然其實唔係味味菜都有,手抓羊肉就俾咗碟仔孜然自己加,食幾多加幾多,都幾特別。

羊肉餃子
新彊紅燒茄子
手工羊肉湯麵
  • 新疆手工湯麵
2024-02-03 653 瀏覽
羊肉烤餅,炒羊肚,手工餃子很出色。烤羊排非常鮮味,自家制涼皮和酸奶要試。地道新彊美食。很多菜式選有,可以揀大辣或者唔辣。老闆好客,店員服務態度好。羊肉愛好者必試。
羊肉烤餅,炒羊肚,手工餃子很出色。
烤羊排非常鮮味,自家制涼皮和酸奶要試。
地道新彊美食。很多菜式選有,可以揀大辣或者唔辣。
老闆好客,店員服務態度好。
羊肉愛好者必試。
同事想食羊肉, 酸辣味羊肉麵份量多, 羊肉係一舊舊, 唔係一塊塊, 整體好食。 但老闆娘? 態度極差, 叫左碟羊肉串燒, 可以成碟掉落黎, 碟同枱撞埋嘅聲震耳欲聾, 食完即走, 無下次。
2023-11-28 672 瀏覽
超愛羊肉米線或者對唔接受羊騷味嘅人嚟講,呢個唔好味,但京葱同羊肉粒爆炒之後,真係好騷好香,碗羊線食極都重有羊肉粒😋 好啱我胃口另加羊肉串燒,真係一流冬天食完暖笠笠,可以encore
超愛羊肉米線

另加羊肉串燒,真係一流

冬天食完暖笠笠,可以encore
羊肉米線
羊肉米線
2023-07-14 1442 瀏覽
呢間新疆風味餐廳的羊肉真係無得彈,差不多乜嘢羊都比我們食晒。兩個人等一個梗係食住等,於是叫了羊肉串,$22一串,4串起。齊人開飯,第一度餸係手抓羊肉,老闆娘好好人話我地3個人叫3條唔洗一定要叫4條,羊肉好鮮味。呢個係烤羊排,老闆娘話我地都可以叫3件,點知我個friend話呢個超正,叫6件都無問題,結果真係超正,羊排肉夠鮮嫩,烤得夠晒香,結果我地臨尾仲encore多6件,3個人總共食咗12件。涼皮係老闆娘介紹嘅,幾清新。羊肉餡餅就一人一件,佢個餡撈得好味,洋蔥加上羊肉,幾惹味。我地仲試了呢兩款新疆飲品,沙蕀汁同蜜瓜汁,我地都覺得沙蕀汁好飲啲,酸酸地,老闆娘話沙蕀係沙漠中的一種植物。
涼皮係老闆娘介紹嘅,幾清新。
羊肉餡餅就一人一件,佢個餡撈得好味,洋蔥加上羊肉,幾惹味。
八點落座,八點半上齊餸,未到九點已經開始催買單嗎,話要早d收。九點開始每三分鐘過來行一圈,講一次話要早d收。明明未食晒嘅碟都要收,我哋不停制止,非常影響心情。比人態度惡劣嘅講左四五次要早d收之後,終於不耐其煩,9點15分離場。3人點左5个餸,人均消費260,食左唔夠一個鐘,真系離曬譜。明明可以落座果陣講明要9點收,大家自願選擇要唔要繼續系尼間食。比人叫左咁多野,又趕住趕住食晒走人,仲要毫無抱歉之意,兇神惡煞。好少比差評,尼次真系忍唔住。花錢買气受。BLACKLISTps.提一提店家,基本每個盤碟都有爛&缺角非常影響用餐體驗。

好少比差評,尼次真系忍唔住。花錢買气受。
BLACKLIST

2023-04-09 2122 瀏覽
天氣凍,好自然會想起羊肉。當我周圍去搵有沒有地方 lunch 可以食返個羊腩飯之類的午餐時,我在水星街遇見了這一間《天山小館》。從名字已經知道,這是一間主打新疆菜的餐館。在門口的午餐餐牌中,我看見新疆羊肉飯同手抓羊排飯,於是,我分了兩日,一於試晒佢。第一日來,我先試新疆羊肉飯。這是一份香辣多汁的湯羊肉,加了蕃茄、辣椒、洋蔥等等的香口佐料,能中和羊肉的羶味,也令人覺得有一種獨特而又不是猛用孜然粉而得到的塞外口味。羊肉好香,再以湯汁伴入米飯,可真是很好味道。好很凍的一天,我又想起《天山小館》了。這一次,我要了一份似乎是更招牌的手抓羊排飯。原來這飯製作是需時的,羊肉連羊油撈入米飯中,再整碟蒸到滾熱辣才 serve 出來。大大件的羊肉,味道羶香,加上羊油之後,直接令到這一個飯的內外都充滿了羊的羶香味道。喜歡這種羊肉味的朋友,一定會非常之歡喜。吃後,連我都感覺到,我全身都充滿了羊的羶味道,唔知街外人聞唔聞得出呢。跟餐,就是一杯港式奶茶。如果這是大漠的羶油奶茶會是更好的啊。也許,那一種味道香港人未必會接受。這奶茶雖好飲,但我感覺唔係幾 match 呢個餐。喜歡羊的大家,這 "天山" 來的羊小館絕對
喜歡羊的大家,這 "天山" 來的羊小館絕對能令你非常之開心。那天寒冷得很,吃下這兒的羊肉飯之後,頓時感到全身上上下下都充滿暖意。此外,如果你不太習慣這些大漠口味,這餐廳也有不少廣東菜式可以選擇。正所謂羊肉下天山來到廣東,也要吸收一下廣東的飲食文代,做到合外省人及本地香港人的味道。單是這一點,令我覺得這是一間好餐廳。
2023-04-07 1513 瀏覽
喺香港食新疆菜嘅餐廳唔多,鍾意食羊嘅朋友唔會錯過任何一間。天山小館屬茶餐廳格局,除左新疆菜,仲有粵菜和川菜,價錢稍貴。第一次黎就主打食羊:羊肉餃一打($140) - 餃子大小適中,多汁多餡,都有羊味,但$140真係有D貴羊肉串4串($88) - 烤得剛好,不會太乾。羊肉餡餅4件(118) - 餡餅炸得香脆,餡料唔多,但仍保持肉汁。烤羊排4件($178) - 羊排肥美,燒得香口,配上孜然粉好惹味。手抓羊肉4件($258) - 羊肉嫩滑,煮得入味,洋蔥就比較生。限於羊肉本身質素,味道跟大陸吃到的仍有距離。大盤雞半隻($208) - 半隻雞黎講,雞件唔係好多,配料就有薯仔、辣椒、青椒。墊底嘅褲帶麵好煙韌,索晒D汁幾好食。
羊肉餃
羊肉串4串($88) - 烤得剛好,不會太乾。
羊肉餡餅
2023-03-31