❇️ ⭐️【 天 星 雲 南 米 線 】 ⭐️ ❇️⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄據說係「關注組」大推的米線,嚟開旺角就試吓🧡湯底真係好🉐👍🏻 「酸麻辣湯底」勁好食😍🏆楚翹話「要食佢個豬軟骨」,但我冇點,又有藉口下次再嚟😂唯一缺點係臨近晚市高峰時段,阿姐係咁要人搭枱,但其實仲有好多空枱囉😥⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄🍜小鍋米線($34)湯底:🌶️酸麻辣湯底(中辣)選二款餸或以上:🐟脆肉雕魚片(+$15)🐖招牌腩肉(+$12)⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄⋄📍地址:天星雲南米線 (旺角)旺角砵蘭街136號地舖⋄🔥更多同區美食👉🏻 #ccrreami旺角⋄⋄⋄#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #旺角必食 #旺角美食 #天星雲南米線 #米線 #米線關注
❇️ ⭐️【 天 星 雲 南 米 線 】 ⭐️ ❇️

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

據說係「關注組」大推的米線,嚟開旺角就試吓🧡
湯底真係好🉐👍🏻 「酸麻辣湯底」勁好食😍🏆

楚翹話「要食佢個豬軟骨」,但我冇點,又有藉口下次再嚟😂

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

🍜小鍋米線($34)

湯底:
🌶️酸麻辣湯底(中辣)

選二款餸或以上:
🐟脆肉雕魚片(+$15)

🐖招牌腩肉(+$12)

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:天星雲南米線 (旺角)
旺角砵蘭街136號地舖

🔥更多同區美食👉🏻 #ccrreami旺角

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #旺角必食 #旺角美食 #天星雲南米線 #米線 #米線關注組 #小鍋米線
2024-07-15
去到下午2:30pm都仲要排隊,就知道係信心嘅保證。叫左個 酸麻辣金錢肚豬軟骨鯛魚片米線🍜好多餸,好足料👍🏻湯底濃郁,飲完一啖想繼續飲第二啖,3個部分:酸、麻、辣,都協調得幾好。金錢肚入味,唔韌,仲保留左少少🤏🏻彈牙。豬軟骨呢度最出名💯,大大舊但係唔鞋,好鬆軟,中間條筋保留左少少嘅煙韌,食落好過癮😋鯛魚片嫩滑,唔老,唔鞋。整體:好足料,勁多餸,每樣餸都有自己特色,湯底都係一流🤤食完就解釋得到點解出面咁多人排隊都要食👍🏻
去到下午2:30pm都仲要排隊,就知道係信心嘅保證。
叫左個 酸麻辣金錢肚豬軟骨鯛魚片米線🍜
好多餸,好足料👍🏻

金錢肚入味,唔韌,仲保留左少少🤏🏻彈牙。
鯛魚片嫩滑,唔老,唔鞋。

整體:好足料,勁多餸,每樣餸都有自己特色,湯底都係一流🤤
食完就解釋得到點解出面咁多人排隊都要食👍🏻

酸麻辣金錢肚朱軟骨鯛魚片米線
30 分鐘 (堂食)
酸麻辣金錢肚朱軟骨鯛魚片米線
之前已經食過一次,對於佢麻酸辣湯底我係覺得暫時世一,濃得黎唔油,又唔會膩,飲落去超舒服,金沙骨米線真係好正,竟然係會比四大舊!就咁單叫小食都要$50所以叫米線真係超抵,加上金沙骨係熱辣辣咁上台,絕對超級值得食!
2024-09-11 1808 瀏覽
同朋友見到,上網都好多人介紹,諗住試一試,但去到見到下午唔算多人,入去試試,點知令人失望,湯底比較鹹,而且味道普通,所以不明白為什麼仲有那麼多人食🥲🥲,試完呢一次真係無下次了🥲🥲🥲
2024-09-11
10 分鐘 (堂食)
2024-07-27 2701 瀏覽
晏晝出開旺角,想食米線,想試吓連鎖店以外嘅米線店。唔知附近有咩米線店,所以上網問Google大神。 見到束線關注組嘅成員推介呢間米線店,所以就決定試吓佢。店面細細間,午餐時段坐滿左人,似乎真係好受歡迎👏🏻呢度係用Apps點菜,非常方便,可以慢慢諗,好啱有選擇困難症嘅LadyB🤭畢竟呢度湯底同配菜選擇多,有選擇困難都好正常🤗✨LadyB 是日精選✨麻酸辣湯底、中辣、米線、腩肉、墨魚餅麻酸辣湯底味道調得啱啱好,少少麻,唔會太酸,辣味唔會太嗆口。中辣對鍾意挑戰辣味嘅朋友,應該係有刺激感之餘又唔會辣得太辛苦。對於食譚記三小辣嘅朋友嚟講,可能就會太辣啦。麻酸辣三種味道平衡得啱啱好,明白點解呢度咁受歡迎👍🏻🐷腩肉滷水味濃郁,好入味,咸味同甜味配搭得恰如其分,唔怪之得係招牌菜🤗🦑墨魚餅爽口鮮甜。跟湯配菜有芽菜、韭菜、莞茜同腐皮,難得既非常豐富🤭見到對面嘅食客食豬軟骨,睇落豬軟骨好似好正咁下次都會試吓🤭旺角有咁多米線舖,佢都可以突圍而出,就知佢咩料啦🤭

店面細細間,午餐時段坐滿左人,似乎真係好受歡迎👏🏻

✨LadyB 是日精選✨

麻酸辣湯底、中辣、米線、腩肉、墨魚餅

🦑墨魚餅爽口鮮甜。

跟湯配菜有芽菜、韭菜、莞茜同腐皮,難得既非常豐富🤭

見到對面嘅食客食豬軟骨,睇落豬軟骨好似好正咁下次都會試吓🤭

旺角有咁多米線舖,佢都可以突圍而出,就知佢咩料啦🤭
2024-07-13 2278 瀏覽
▪️小窩米線 $34 (酸麻辣湯底)▫️墨魚春卷 $9▫️蘿蔔 $7餐廳好近朗豪坊,就算最近成日落雨都唔怕,可以直接衝過去😂湯底嘅酸麻味道好夠平均,麻辣味好夠香,勝在唔會太油膩,有少少肉碎,芫荽就好足🤩墨魚春卷有好多墨魚粒喺入面,好香口,下次必定會再嗌👍🏻蘿蔔幾夠嫩,味道清甜,最重要係冇渣!下次肚餓啲就會試埋好多人推介嘅豬軟骨🐷✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨♡好味指數 🌕🌕🌕🌗🌑✔︎性價比🌕🌕🌕🌕🌑✔︎環境服務🌕🌕🌑🌑🌑✔︎打卡指數🌕🌕🌑🌑🌑✔︎推介指數🌕🌕🌕🌕🌑✔︎回頭指數 🌕🌕🌕🌕🌑
▪️小窩米線 $34 (酸麻辣湯底)
▫️墨魚春卷 $9
▫️蘿蔔 $7

餐廳好近朗豪坊,就算最近成日落雨都唔怕,可以直接衝過去😂

墨魚春卷有好多墨魚粒喺入面,好香口,下次必定會再嗌👍🏻
蘿蔔幾夠嫩,味道清甜,最重要係冇渣!
下次肚餓啲就會試埋好多人推介嘅豬軟骨🐷

✔︎打卡指數🌕🌕🌑🌑🌑
✔︎推介指數🌕🌕🌕🌕🌑
✔︎回頭指數 🌕🌕🌕🌕🌑

2024-07-07 2046 瀏覽
沙嗲湯 + 豬軟骨龍蝦沙律丸米線沙嗲湯好濃郁好香,叫左微辣。下次會叫得辣啲,應該會更加惹味同香 🌶️豬軟骨煲得好腍,有2大舊,連條筋都炆到好融化唔會爽,補充骨膠原一流 🦴本身對丸麻麻地冇咩期望,但係呢個龍蝦沙律丸意外地好食😋下次再去一定會再嗌豬軟骨!冇得輸!
沙嗲湯 + 豬軟骨龍蝦沙律丸米線

本身對丸麻麻地冇咩期望,但係呢個龍蝦沙律丸意外地好食😋

下次再去一定會再嗌豬軟骨!冇得輸!

沙嗲湯  豬軟骨龍蝦沙律丸米線
沙嗲湯  豬軟骨龍蝦沙律丸米線
一直都聽過呢間好出名嘅米線舖,咁啱今日落雨見到冇人排隊就衝咗入去食。🍜麻酸辣鯛魚片墨魚春卷米線($58)懶得諗嘅我就揀咗配好咗嘅米線,湯底係惹味麻酸辣夠balance嘅雲南米線湯底🍜魚片同墨魚春卷比得好足🐟米線都偏彈牙 而呢個價錢嚟講性價比好夠💰美中不足就係環境衛生有啲迫 有待改善🙂‍↔️如果撞正佢唔使點等位嘅話,有機會會再去食😋評分:⭐️⭐️⭐️.5/5人均消費💰:$50-70📍天星雲南米線 (旺角)旺角砵蘭街136號地舖➡️#hapifriday_旺角 #foodiehk #hkfood #foodphotography #foodblogger #hkigfood #hkig #hkigers #香港美食 #香港美食指南 #香港好去處 #香港美食推介 #香港美食日記 #香港美食地圖 #旺角美食 #旺角 #旺角好去處 #米線關注組

🍜麻酸辣鯛魚片墨魚春卷米線($58)

如果撞正佢唔使點等位嘅話,有機會會再去食😋

評分:⭐️⭐️⭐️.5/5
人均消費💰:$50-70

📍天星雲南米線 (旺角)
旺角砵蘭街136號地舖

➡️#hapifriday_旺角

天星二人套餐 本身餐會跟兩個米線 但係餸嘅錢另計 兩份小食 兩杯嘢飲 所有食物嘅份量都偏多 所以我地嗌咗少米線🍜 兩個人total食咗$186 除返開90幾一個人~米線:腩肉+木耳 麻辣湯底微辣米線 ✨3.6/5首先講下湯底 湯底好麻 上到台離遠已經聞到椒麻味 就算嗌咗微辣都仲係好辣🥵湯底本身有跟啲肉碎 芫荽 芽菜同韭菜 腩肉好食 肥瘦相間 食落層次分明 木耳正正常常 不過不失脆肉鯛魚片+雞肉+蜂巢豆腐 胡椒豬肚湯底米線 ✨3.8/5湯底本身會有啲豬肚絲 味道濃郁 鯛魚片麻麻地 夾落易碎 而且唔係脆魚肉😵‍💫 雞肉好滑身入味 好食過鯛魚片!蜂巢豆腐都係正正常常 冇咩特別小食:涼拌豬耳 ✨3.9/5涼拌豬耳偏辣 份量大份 爽口好食墨魚春捲 ✨3.9/5比想像中出色~會跟埋甜辣醬一齊食更好😋
天星二人套餐

墨魚春捲
腩肉 木耳 麻辣湯底微辣米線
脆肉鯛魚片 雞肉 蜂巢豆腐 胡椒豬肚湯底米線
2024-06-16 1800 瀏覽
旺角人氣足料麻酸湯米線 最鍾意佢哋豬軟骨 簡單記錄一下.呢次叫咗⭐️小窩米線麵底$34 加酸麻辣湯底入邊有芽菜 酸菜 韭菜 少少肉碎湯底好惹味 唔會好油 但肉碎真係少咗啲叫咗⭐️豬軟骨$12 有兩大舊 軟骨位軟到好似啫喱咁‼️想搵再腍過佢 應該都幾難‼️鍾意豬軟骨軟到啫喱咁嘅朋友 可以去試試其他配料都比較足料 唔會好似譚仔咁得兩嚿⭐️招牌腩肉$12 ⭐️金錢肚$12 ⭐️台灣鴨血$10整體評價幾高 會回頭.#天星雲南米線 (旺角)地址:旺角砵蘭街136號地舖.⭐評分:味道:4/5 豬軟骨4.5環境:2.5/5服務:3/5抵食:4/5 米線價錢偏貴 但好食足料
旺角人氣足料麻酸湯米線 最鍾意佢哋豬軟骨 簡單記錄一下
‼️鍾意豬軟骨軟到啫喱咁嘅朋友 可以去試試
其他配料都比較足料 唔會好似譚仔咁得兩嚿
⭐️招牌腩肉$12 ⭐️金錢肚$12 ⭐️台灣鴨血$10
整體評價幾高 會回頭
#天星雲南米線 (旺角)
地址:旺角砵蘭街136號地舖
⭐評分:
味道:4/5 豬軟骨4.5
環境:2.5/5
服務:3/5
抵食:4/5 米線價錢偏貴 但好食足料
2024-06-13 1288 瀏覽
第一次嚟食天星係食酸辣少辣,佢個酸好單調,感覺佢既酸係用左醋嚟佢吊起佢 。唔係好覺係酸菜,如果用酸菜好食好多 。朋友話佢嘅豬軟骨係全港最好食,我本身唔算meat lover, 食米線第一選擇都唔會係豬軟骨 。今次特登叫左豬軟骨嚟食,佢係好入味同淋,連軟骨都入晒味 ,又大份。係好食不過稍嫌調味過重。食多幾啖好膩 。第二次改食麻酸辣少辣,今次食完令我對佢地個湯底改觀 。麻同酸夾埋一齊食得好過癮 。建議大家可以叫蜂巢豆腐,連埋湯汁咁食超級好食。反而今次可能有麻辣,唔係好focus佢個酸 。所以麻酸辣比酸辣嘅湯底好食好多。第三次都係食返麻酸辣,不過今次個麻酸辣變左濃味重口味 。食到一半已經食不下去 。冇第二次一路食一路又麻又酸辣咁過癮 。總括嚟講,佢哋煮湯底嘅質素應該唔係好穩定。同一個湯底兩次食都有差,而且差距都幾遠 。舖頭比較長同窄,坐位來說唔算舒服同寬敞 。好食既酸辣/麻酸辣米線除左老闆娘真係只有老闆娘嗎?

舖頭比較長同窄,坐位來說唔算舒服同寬敞 。

好食既酸辣/麻酸辣米線除左老闆娘真係只有老闆娘嗎?
2024-05-26 1110 瀏覽
自從食過一次之後就不能自拔,豬軟骨煮得又淋又入味,用筷子都夾得開;酸麻辣夠晒惹味,又多配料揀。今日我食豬軟骨大腸萵筍米線,萵筍都煮得好好食,而家餸嘅份量好夠,豬軟骨會有兩大塊一定食得又飽又滿足。之前食過蘿蔔,嚮鈴都好好食,完全令人回味,每個星期都要食。美中不足係堂食唔係坐得咁舒服,所以次次都叫外賣,但可以用link上網早三個字㩒定先去攞,唔駛排咁耐少米線我都係食唔晒,所以男士正常份量應該都會飽肚。

之前食過蘿蔔,嚮鈴都好好食,完全令人回味,每個星期都要食。

少米線我都係食唔晒,所以男士正常份量應該都會飽肚。
2024-05-26
15 分鐘 (外賣自取)
  • 豬軟骨麻辣米線
2024-05-12 1105 瀏覽
呢一間天星雲南米線,係我同事朋友一直吹我食嘅一間米線.作為米線愛好者,我一定要試下佢啦.咁我就同屋企人叫咗個天星二人套餐($128),非常之抵食.小菜就叫咗個麻辣皮蛋,主菜就叫咗個豬扒.而兩個米線嘅送分別叫咗腩肉同埋豬大腸.個米線辣度啱啱好酸酸地辣辣地好開胃.而腩肉同豬大腸本身就鹵過,食落去爽口口感唔錯.再嚟就係個麻辣皮蛋熱個皮蛋就非常之正常不過不失.豬扒就啱啱炸起所以非常之脆.呢一餐整體嚟講非常之抵食,而且味道都唔錯, 值得一試.

而兩個米線嘅送分別叫咗腩肉同埋豬大腸.

2024-05-09 1138 瀏覽
野食淨少少 野飲未飲完 不停收野 問我地仲要唔要。係咁叫我地快啲,話岀面好多人等緊,佢地煮起左啲麵淋哂。佢地自己要提早煮起啲麵,啲麵淋曬唔關我地事,而且隔離仲有好多位。。。食餐飯都要係咁比人催!真係唔會再去!又唔係啲人講到咁好食。。。真係試一次就得🥶🥶🥶🥶🥶🥶🥶🥶💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩🥶🥶🥶🥶🥶🥶🥶🥶🥶🥶🥶🥶🥶🥶🥶

食餐飯都要係咁比人催!真係唔會再去!

又唔係啲人講到咁好食。。。真係試一次就得
2024-04-17 1163 瀏覽
平時都好鍾意食米線🥰🥰🥰🥰🥰今次朋友帶我去食旺角嘅一間米線,行到去附近已經見到好多人排隊,心 入邊已經覺得應該係好食先有咁多人🤣未開始已經有好好嘅期望(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)入到去果然係冇令我嘅期望有落差🤣米線嘅湯底好好味!!佢嘅少少辣唔會好誇張,對於鍾意食辣又食唔到好辣嘅人,呢度嘅湯底好適合你😂👍佢啲餸仲好大碟!炸排骨同金沙骨都好大碟!!最後我係要打包返屋企食先食得晒😹😹😹😹😹😹

入到去果然係冇令我嘅期望有落差🤣