2012-06-30 569 瀏覽
會計上的工作開始忙了,弄得中午也沒有心情出去大吃大喝。事前的一日,打了一個電話給天樂園,沒想到此外賣好店依然健在,連續兩日,夾埋班同事,一起叫這一家外賣回公司食。我們兩天都吃,那當然就集中討論。第一天,我就叫了一個獅子頭飯。今時今日的獅子頭飯同當日的有所不同,多了菜,少了荀,味道比起以前更加的淡口,幸是獅子頭肉依然保持美味,惟是汁不夠味。 改日,因為同事的回鍋肉飯實在是奇香,於是不理是日的回鍋肉是否午市套餐,散叫吧。而這次真正令我發現,這一家天樂園,依然是天樂園。回鍋肉,是我從小就認定的"正宗"上海回鍋肉。辣味帶香,再加上好重手的醬油味,是我們香港人的口味,而且大大片的肉,大大片的椰菜,用了上海的黑醬油來調味,味道偏濃偏咸。而這正正就是我所接觸的假上海味。辣、咸、香,是這一種港式滬小館的拿手好戲。 這次的天樂園,沒有變失樂園,現在的公司夠近,不怕食物凍晒.....加班啱晒。

20 分鐘 (外賣送餐)
(非會員)
2010-08-06 376 瀏覽
真係過份!!!態度唔好之餘~ 不停cut人線好似自己岩哂!!40mins 先送到黎~唔知地址又話我冇講..真係差只係問下送左出去未都要講多幾句鬧下人先安樂究竟聽電話既女士係唔係唔當打電話既人係客?咁樣點留客??以後都唔會幫襯佢!講返個飯, 我點左個蝦仁炒蛋d蛋炒得老, 蝦更加唔洗講, 一定唔會新鮮d飯仲要生米心??唉* 又或者我係比個女士激到一肚火令d野食更難以入口!!
真係過份!!!
態度唔好之餘~ 不停cut人線
好似自己岩哂!!

40mins 先送到黎~
唔知地址又話我冇講..
真係差

只係問下送左出去未
都要講多幾句鬧下人先安樂
究竟聽電話既女士係唔係唔當打電話既人係客?
咁樣點留客??

以後都唔會幫襯佢!

講返個飯, 我點左個蝦仁炒蛋
d蛋炒得老, 蝦更加唔洗講, 一定唔會新鮮
d飯仲要生米心??
唉*
又或者我係比個女士激到一肚火
令d野食更難以入口!!
2010-08-06
40 分鐘 (外賣送餐)
2010-03-24 312 瀏覽
下午3:40同事們要叫外賣,選定目標吃上海菜,環顧所有歺紙亦只得這裏有,反正從未試過,就要了一個擔擔麵加凍飲,$22.00好合理。5份歺20分鍾到達;一打開!只花3分半鍾吃光..........若果...您喜歡吃擔擔麵又自覺未嚐過一碗好吃的話,我用誠意推介您吃一次這裏做的:只一次就令人覺得以往吃的都見得人喎。又好像佛然之間身處內地偏遠山鄉,體驗過貧苦艱辛,回到家後,您亦學會珍惜。一份下午荼歺,可以令人領悟世情,SO GOOD!:
2010-03-23
$22.00 (下午茶)
2009-12-18 261 瀏覽
今日有個朋友生日 所以諗住同d朋友一齊嗌下午茶食下..傾下計咁 見到lee一間d下午茶幾吸引 所以就嗌左成7個下午茶食 之後我地玩玩下 見等左差唔到成個鐘 d下午茶都仲未泥 心諗由天樂里去駱克道都唔係好遠姐 無理由成個鐘都仲未到嫁 咁我就打去問下 跟住就個牙姐就話送緊泥 之後我地就等啦 再過多15mins我地見都仲未黎 所以我就打多次1去 今次係個男人聽 我就話我地叫左外賣 但係等左好耐都未泥 佢就話包緊 跟住我話頭先你又話送左出去既 依家又話包緊 講多幾講 佢竟然cut我線 之後我d fd再打佢 佢話我地幾十個order 咁都要時間整嫁 我地就話我地得7個炸 就算需要時間整 都唔洗成個鐘都未送到泥嫁 佢之後屈我地話我地冇講地址俾佢地聽咁點算 我地話如果你唔知 之前又點可以同到我地講話送緊泥俾我地牙 唔夠我地講又cut我地線 咁我地又再俾多15mins佢啦 點知都仲未泥 我忍唔住就再打佢 佢話小姐你d野食全部都要生整 緊係要耐d嫁啦 我話就算係都唔洗成個中牙 我地等到勁肚餓囉 之後佢地又係超級無禮貌咁同我地講野 唔夠我地講又cut我地線 於是我即刻打番佢係咁鬧佢 話我地係你d客 依家係你唔岩先 仲要係咁cut我地線 我依家同你講 我俾多10mins你 如果你地係10mins內再送唔到泥 就算之後泥到我地都唔會要 之後我就即刻cut番佢線 之後原來佢地係有來電顯示 佢打番泥話我 但係都唔夠我講 又再一次cut我地線 咁大個人都打泥諗住報復 極之無品
我地發誓以後都唔會再叫lee間泥食 明明自己唔岩 但係都仲可以咁無禮貌用d極之惡劣既態度泥同d客傾計 咁重要就係係咁cut我地線 完全唔尊重自己既客 如果佢地唔再改善下d服務態度同野食質素 我都唔知佢地點算 仲有牙d野食泥到仲要係凍哂 d奄列差多少少就出哂水嫁 d野飲又完全無味 好似飲水咁 又冇俾糖我地 過份
依家一諗起就好興喇
2009-12-17
慶祝紀念
生日
2009-06-14 304 瀏覽
灣仔天樂園的外賣單張,可說是區內最有誠意的,飯盒選擇甚多,每日除有五款不同的基本款式外,亦有食友陳真兄推介的上海客飯套餐,胃口不太好的話,午市的生滾粥供應也絕對合脾胃,最重要是惠顧滿一百元,外賣送遞有九折優惠。故此,當早陣子沒帶住家飯盒的時候,我加入了同事的訂飯盒團,簡簡單單一餐晏,也懶得到人山人海的快餐店排大隊。紅燒牛腩飯,絕對是穩穩陣陣的選擇, 牛腩多是半肥瘦的,炆得尚算腍滑,柱侯汁伴飯也不錯的,只是味道略嫌過甜。另一盒是蝦仁炒蛋飯,相對比較失望,蛋因炒得過火而鞋口非常,蝦當然不是新鮮貨,但肉質有點發霉,實在難以接受,白飯上灑上豉油,正應送飯一流,那想到實質一點味道也沒有...總的而言,天樂園的價錢是相當經濟的,唯食物水準飄忽不定,牛腩飯味道不俗,蝦仁炒蛋飯卻叫人倒胃,令我想起同事們在外賣單張上開玩笑的加上一筆,「天」樂園頓變「失」樂園。究竟何時天樂、何時失樂呢?就要碰碰當日的運氣了。

紅燒牛腩飯
蝦仁炒蛋飯
紅燒牛腩飯
2009-06-01 167 瀏覽
今天雖是一個人午飯. 但沒有意欲行出街慢慢找. 外賣單通常麵係由同事保管. 於是便去找, 找一家未食過的. 上海菜既外賣店, 又幾好播. 外賣紙是2月的, 過哂期, 相信除每日套餐外. 其他日常菜牌都不會變吧. 在上海飯類看看, 好快的就決定了一個獅子頭飯. 打電話order, 沒多久, 公司門鈴響起, 我的飯盒只等了15分鐘. 果然快手.急不及待地打開飯盒. 有汁送飯是好事. 佣上小唐業及冬筍, 薑就剔走. 一汁, 一飯, 感覺非常美滿. 肉球, 隻獅子頭好有味道. 亦夠鬆軟. 內裡沒透紅代表是新鮮肉整的. 絕對是有料到既外賣店. 地點在天樂里, 咁遠送過來都可以咁快, 而且仲保持到好熱. 工作忙時返call 既好選擇.