2018-06-05 98 瀏覽
經常出入旺角,唔少餐廳都食過,今日揾到黎位於花園街嘅天機棧扒房,第一次黎食晚餐,又幾滿意喎!$188 Set呢個Set每人$188,有頭盤、拼盤、沙律、主菜、甜品、飲品,真心好抵!生蠔海鮮拼盤(太平洋生蠔x1, 鮮蝦x3,松葉蟹棒x3)呢度係兩人嘅份量,生蠔好新鮮,海水味好重,真係鮮味無窮!頭盤芥末蜜糖薯仔沙律經典凱撒沙律我同朋友點唔同嘅頭盤,就可以試晒兩款!沙律整體來講都新鮮,蜜糖薯仔好好食,幾清新。精選餐湯龍蝦海鮮濃湯主菜炭燒美國西冷扒(8oz, 5成熟)呢度係扒房,又點可以唔食牛扒呢?肉質細嫩,肉味濃,亦保存到肉汁,真心唔錯!主菜炭燒西班牙黑毛豬肉眼扒配蘋果茸黑毛豬都有驚喜,薄切上碟,夠入味,簡簡單單炭燒已經令人好難忘!甜品朱古力心太軟法式焦糖燉糖奉送咖啡,茶或汽水整體來講,呢度地點方便,座位寬敞,坐得舒服,食物又唔錯,絕對值得一試!

$188 Set

生蠔海鮮拼盤
(太平洋生蠔x1, 鮮蝦x3,松葉蟹棒x3)
呢度係兩人嘅份量,生蠔好新鮮,海水味好重,真係鮮味無窮!

頭盤
芥末蜜糖薯仔沙律
經典凱撒沙律

精選餐湯

主菜
炭燒美國西冷扒(8oz, 5成熟)

主菜
炭燒西班牙黑毛豬肉眼扒配蘋果茸

甜品

法式焦糖燉糖

奉送咖啡,茶或汽水

2018-06-01
2018-06-03 729 瀏覽
這天跟朋友到花園街那邊買點東西,買完都有點肚餓了,我們見到有派傳單,天機棧晚餐都是$188/位,有齊沙律、前菜、湯、主食和甜品,這個價錢實在太吸引!我們便上去試下!餐廳好大,燈光帶點昏暗!這個就是Set dinner,各項選擇都好多!我們除了甜品之外,都不點重複的,可以交換試試!香煎法國鵝肝鵝肝煎得外脆內軟,還配了脆口的多士,沾點黑醋可以減少膩感!生蠔海鮮拼盤這個絕對是我個人推介!拼盤有太平洋生蠔、蝦和松葉蟹腳,生蠔好鮮,好大隻,絕對是高質素!蝦都好新鮮!巴黎汁田螺焗薯蓉田螺好香!凱撤沙律芝士粉加沙律醬,酸酸甜甜幾醒胃!龍蝦海鮮濃湯濃濃的龍蝦味!炭燒美國西冷扒我點了5成熟,很重牛味,都幾嫩不會鞋又沒有多餘的筋,煎得幾香!玫瑰岩鹽燒石斑魚柳配原隻南瓜芝士意大利飯這個好像是每日限定來的!石斑魚柳啖啖肉!芝士意大利飯好creamy!朱古力心太軟這個甜度剛好,如果加多球雪糕就好了XD
餐廳好大,燈光帶點昏暗!

這個就是Set dinner,各項選擇都好多!

我們除了甜品之外,都不點重複的,可以交換試試!
香煎法國鵝肝

鵝肝煎得外脆內軟,還配了脆口的多士,沾點黑醋可以減少膩感!

田螺好香!
凱撤沙律

芝士粉加沙律醬,酸酸甜甜幾醒胃!

濃濃的龍蝦味!
炭燒美國西冷扒

玫瑰岩鹽燒石斑魚柳配原隻南瓜芝士意大利飯

這個好像是每日限定來的!石斑魚柳啖啖肉!
芝士意大利飯好creamy!
朱古力心太軟

這個甜度剛好,如果加多球雪糕就好了XD
2018-05-25
2018-06-03 100 瀏覽
天機棧唔係地鋪,都搵咗陣先搵到呢間餐廳,但一上到去,發現餐廳都已經好多人,完全估唔到。須搭lift上餐廳,成層都係餐廳既,所以佔地都幾大,幾寬敞! 而食物價錢非常便宜,難怪吸引咗咁多人黎。頭盤係海鮮: 有蟹柳,蝦同蠔,一向鐘意食高級蟹柳,呢個蟹柳岩曬我食,而蝦肉彈牙,證明好新鮮,而蠔亦不錯,超出期望。食完頭盤,仲有沙律同湯,湯我揀咗雜菜湯,味道一般。而沙律都夠沙律醬,沙律菜爽脆新鮮,都幾好食。Main course叫做西冷牛扒! 牛扒厚薄適中,已188套餐既超值價錢黎講既超出期望,點左medium,食落好有肉汁,肉味都唔錯,整體滿意!最後既甜品揀咗紅豆椰汁奶凍,味道上比較簡單單一,唔會好膩,甜甜地不錯。

2018-05-12
2018-05-29 433 瀏覽
最近都成日好懶唔想煮飯,可能又開始熱啦⋯⋯ 等大少收工後,就出去搵埋佢一齊食飯啦!大少話想試呢間天機棧幾次,但上兩次同朋友過嚟walk in都滿哂,佢哋又唔想等,所以一直都無食到。呢晚就book定位去食啦!上到去剛剛有位,估唔到先七點零已經咁full !我哋懶到死,所以決定就叫set dinner,$188 set都幾吸引呀!頭盤之前有個小食,我就揀咗大蝦,大少就揀咗鵝肝。兩樣都唔錯,尤其隻蝦,熱辣辣,味道都幾好呀!頭盤呢,我揀咗Ceasar Salad而大少就揀咗田螺薯蓉。個沙律我哋極速KO咗,而個田螺就MINI咗少少,所以都好快就食完喇~之後就嚟咗個湯,係龍蝦湯,但味道偏淡,店員一見到我飲幾口後就無飲都立即過嚟問我係咪個湯有咩問題。我覺得啲服務態度真係好好,好貼心 。佢都話要唔要同我轉另一個湯,但因為我都唔係好餓,所以就無轉喇!Main Course方面,我同大少就豬牛各一,可以Share嘛~ 西冷係8安士,我哋叫medium,切開都無失望嘅。而個黑毛豬配蘋果茸都好唔錯,外面煎得好香而內裡都好juicy ,如果多啲蘋果茸就更好!我哋有兩個餐,所以可以三樣甜品揀兩款。當然就揀心太軟同

我哋有兩個餐,所以可以三樣甜品揀兩款。當然就揀心太軟同法式焦糖燉蛋啦,食到咁飽好在甜品唔會太大份,唔怕食唔哂~ 心太軟都係流心㗎!好好味!講真,呢個價錢就有咁多嘢食,服務又真係好週到,唔怪得咁多人幫襯呀~
2018-05-06
5 分鐘 (堂食)
2018-05-28 86 瀏覽
$188由頭盤食到甜品再加飲品見到張poster已經吸引左我入去試下係咪真係咁抵先珍寶生蠔海鮮拼盤/香煎法國鵝肝/巴黎汁扒大蝦 set +自選頭盤(沙律/田螺)+龍蝦濃湯+主菜(扒/意大利飯)+甜品(心太軟/焦糖燉蛋)鵝肝不錯,但多士有點硬田螺都不錯,龍蝦湯不夠濃主菜揀左炭燒美國西冷扒(8oz)炭燒西班牙黑毛豬肉眼扒配蘋果茸西冷扒不錯,有牛味,而且唔韌反而黑毛豬就有點韌心太軟都算幾流心整體呢個價錢算係咁,幾抵食
$188由頭盤食到甜品再加飲品
見到張poster已經吸引左我入去
試下係咪真係咁抵先
鵝肝不錯,但多士有點硬
田螺都不錯,龍蝦湯不夠濃
主菜揀左炭燒美國西冷扒(8oz)
炭燒西班牙黑毛豬肉眼扒配蘋果茸
西冷扒不錯,有牛味,而且唔韌
反而黑毛豬就有點韌
心太軟都算幾流心
整體呢個價錢算係咁,幾抵食
2018-05-25 62 瀏覽
有日約朋友黎這試下呢間咁多人都介紹既扒房,佢地夜晚有set餐俾你order,其實都幾抵,有前菜,頭盆,餐湯,主菜,甜品,飲品,包你夠飽😋😋😋😋首先黎左個田螺焗薯容前菜,細細杯俾你開下胃,又唔會食飽你,份量幾好。朋友就叫左個芥末蜜糖薯仔沙律做前菜,沙律幾fresh,d菜唔會似擺好耐。是日餐湯配餐包,餐湯係龍蝦湯,飲落好重龍蝦味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻另外佢有個頭盆,就叫左呢個海鮮拼盆,d蝦幾鮮味,蠔都不俗。另外果份既頭盆叫左大蝦,呢個等得有點耐,但證明左佢即整,味道唔錯,蝦都幾大隻,肉質鮮嫩👍🏻👍🏻主菜出來了,呢個係炭燒美國西冷扒,咬感好軟身,好juicy,時間掌控得好好,唔會太生亦唔會太熟,基本上唔洗任何汁都已經好好味了👍🏻😋😋😋另外的主菜就係炭燒西班牙黑毛豬肉眼扒拼蘋果茸,豬扒一d都唔乾身,配埋個汁都幾出色,正👍🏻👍🏻最後甜品叫左紅豆椰汁奶凍,一d都唔甜,但好重椰香,好好味。另一款甜品係朱古力心太軟,又係唔會太甜,剛剛好,裡面朱古力漿仲係熱架,食落好窩心😍😍

另外佢有個頭盆,就叫左呢個海鮮拼盆,d蝦幾鮮味,蠔都不俗。

最後甜品叫左紅豆椰汁奶凍,一d都唔甜,但好重椰香,好好味。

2018-05-02
10 分鐘 (堂食)
1K
入口設於旺角煙廠街,蠻隱蔽的,基本上walk in的街客是難以察覺,但電梯門一打開,竟然滿都是食客,有點意想不到。估計大家都是被餐廳的極高性價比所吸引,皇牌主打之選當然是$188的5道菜連飲品的歐陸晚餐,光看價錢,可算是區內最平之作,算是薄利多銷吧。前菜三選一,生蠔海鮮拼盤/ 巴黎汁扒大蝦/ 香煎法國鵝肝多士 - 雖然鵝肝的烹調技術含量不高,皆因是來貨的,放上煎pan煎即可,但我也蠻喜愛吃。鵝肝香滑,入口即溶,而內裡的肉汁澎湃,相當juicy,多士能吸收鵝肝的多餘油份,心理上沒那麽膩。頭盤也是三選一,芥末薯仔沙律/ 凱撒沙律/ 巴黎汁田螺焗薯蓉 - 當然是後者較香口,田螺無渣,味道okay,而薯蓉亦相當惹味。餐湯亦是三選一,龍蝦海鮮湯/ 西蘭花忌廉湯/ 雜菜湯 - 味道一般,沒啥評價。主菜選了美國春雞焗釀黑松露菌汁意大利飯,上菜時上演了一幕火燒春雞,亦滿足了視覺上的享受。以春雞來說,也算多肉,外皮夠香口,醃料夠惹味,好比一般吃的春雞。切開後內有乾坤,滿是松露菌汁意大利飯,非常飽肚。甜品三選一,朱古力心太軟/ 紅豆椰汁奶凍/ 法式焦糖燉蛋,一般餐廳平$50元的,這裡卻成為跟餐的甜品,Mu

甜品三選一,朱古力心太軟/ 紅豆椰汁奶凍/ 法式焦糖燉蛋,一般餐廳平$50元的,這裡卻成為跟餐的甜品,Much Appreciated,儘管質素不是十分高檔,也是可接受的,看其性價比,總對收貨。

最後餐飲可選咖啡茶,熱即磨咖啡夠濃,咖啡味一般,帶微酸,也是能接受的。
2018-05-12
2018-05-21 63 瀏覽
旺角煙廠街街市隔離發現左呢一間好抵食嘅扒房一個set dinner兩百蚊包哂頭盤餐湯望食甜品同野飲可能週末嘅關係入座嘅時候已經有八成滿了可見原來呢間餐廳都幾受歡迎前菜揀咗香煎鵝肝食落好香鵝肝嘅獨有味道而且份量啱啱好唔會漏頭盤就揀咗田螺焗薯蓉田螺肉好有彈性同creamy嘅薯蓉都幾夾餐湯都飲到有龍蝦嘅味道但如果濃d會更好主菜就叫咗五成熟嘅西冷扒牛扒中間仲係粉紅色保留到肉汁食落肉質都幾鮮嫩幾香牛味最後甜品就揀咗心太軟可以做到好流心嘅感覺而且都好香朱古力味咁嘅價錢食到咁嘅質素絕對係超值

旺角煙廠街街市隔離發現左呢一間好抵食嘅扒房

最後甜品就揀咗心太軟
可以做到好流心嘅感覺
而且都好香朱古力味

咁嘅價錢食到咁嘅質素絕對係超值

食西餐唔一定要食得貴,況且成日要出去食晚飯,成日食咁貴,我諗份糧真係好快洗光光,所以抵食既set一定會係受歡迎見到$188包哂前菜、頭盤、主食、甜品,真係要試下,一共點左2個set,每個set點唔同食物同朋友再share第一個Dinner set $188 (包括以下所有食物)前菜:香煎法國鵝肝鵝肝入囗即溶,外脆內軟,多士好脆頭盤:巴黎汁田螺焗薯蓉田螺沒有雪味,薯蓉好幼滑,加埋巴黎汁,好惹味精選餐湯:龍蝦海鮮濃湯佢加$18可以轉酥皮湯,我就冇加。龍蝦味道重,蒜蓉包好脆主菜:美國春雞焗醸黑松露意大利飯侍應會用酒淋上春雞上,然後點火,春雞雞肉好幼嫰,雞肉有陣陣的酒香,雞內的意大利飯好有嚼口同好香,吸收哂雞肉的味道甜品:心太軟朱古力漿好香濃,甜度剛剛好到第二個Dinner Set $188  (包括以下所有食物)前菜:生蠔海鮮拼盤拼盤有太平洋生蠔、鮮蝦三隻及松葉蟹棒三條,生蠔好鮮甜,size仲有手掌咁大,鮮蝦爽口彈牙,蟹棒新鮮 頭盤:經典凱撤沙律沙律好新鮮,醬汁好醒胃精選餐湯:龍蝦海鮮濃湯餐湯就兩個set都係一樣,上面講左就唔再重覆主菜:炭燒西班牙黑毛豬肉眼扒配蘋果蓉豬肉眼扒size大,肉質
,所以抵食既set一定會係受歡迎

第一個Dinner set $188 (包括以下所有食物)
前菜:香煎法國鵝肝
香煎法國鵝肝
鵝肝入囗即溶,外脆內軟,多士好脆

頭盤:巴黎汁田螺焗薯蓉
巴黎汁田螺焗薯蓉
田螺沒有雪味,薯蓉好幼滑,加埋巴黎汁,好惹味

精選餐湯:龍蝦海鮮濃湯

蒜蓉包
佢加$18可以轉酥皮湯,我就冇加。龍蝦味道重,蒜蓉包好脆

主菜:美國春雞焗醸黑松露意大利飯
美國春雞焗醸黑松露意大利飯
侍應會用酒淋上春雞上,然後點火

甜品:心太軟

心太軟
朱古力漿好香濃,甜度剛剛好

前菜:生蠔海鮮拼盤

頭盤:經典凱撤沙律
經典凱撤沙律
沙律好新鮮,醬汁好醒胃

精選餐湯:龍蝦海鮮濃湯
餐湯就兩個set都係一樣,上面講左就唔再重覆

主菜:炭燒西班牙黑毛豬肉眼扒配蘋果蓉

炭燒西班牙黑毛豬肉眼扒配蘋果蓉
豬肉眼扒size大,肉質鮮嫩,肉味重,配埋酸甜蘋果蓉就加倍醒胃

甜品:法式焦糖燉蛋
法式焦糖燉蛋
面頭的焦糖好香脆,燉蛋好滑,蛋味又香

以呢個價錢,每人$200唔洗,但食到法國鵝肝、田螺、生蠔、蝦、西班牙黑毛豬,覺得好抵食
2018-05-16
2018-05-18 329 瀏覽
早前與友人係太子旺角一帶行街, 行完後, 便順便係附近食飯, 最後我地選了天機棧扒房. 由於行完街, 比較肚餓, 我地為了方便, 就直接選了晚餐. 晚餐相當豐, 當中包括小食,頭盤,湯,主菜,甜品和飲品,只需要$188,非常抵食,9點後入座全單仲75折。 小食選了巴黎汁扒大蝦. 蝦肉幾彈牙, 味道調教不錯. 頭盤選了巴黎汁田螺焗薯蓉. 細細一份, 薯蓉幾幼滑, 田螺時間控制剛好. 湯係龍蝦海鮮湯. 對於我來講, 湯最基本要夠熱, 這個湯做到, 唯獨個湯質地偏向稀一點, 杰身一點, 更有口感. 主菜我選了玫瑰岩鹽燒石斑魚柳配原隻南瓜芝士意大利飯. 上枱時已經被佢的賣相所吸引, 因為用上原隻南瓜. 石斑魚柳肉質尚算不錯. 意大利飯軟硬適中, 啱我口味, 而且入口有淡淡的芝士香味, 雙重口感. 甜品選了我最愛的朱古力心太軟. 一切開心太軟, 也見到朱古力流出, 時間控制不錯. 朱古力味尚算濃郁, 甜度適中. 飲品選了熱咖啡. 這一餐相當豐富, 最重要價錢相宜.

由於行完街, 比較肚餓, 我地為了方便, 就直接選了晚餐.

小食選了巴黎汁扒大蝦.

巴黎汁扒大蝦

蝦肉幾彈牙, 味道調教不錯.

頭盤選了巴黎汁田螺焗薯蓉.

細細一份, 薯蓉幾幼滑, 田螺時間控制剛好.

湯係龍蝦海鮮湯.

主菜我選了玫瑰岩鹽燒石斑魚柳配原隻南瓜芝士意大利飯.

玫瑰岩鹽燒石斑魚柳配原隻南瓜芝士意大利飯

上枱時已經被佢的賣相所吸引, 因為用上原隻南瓜.

石斑魚柳肉質尚算不錯.

甜品選了我最愛的朱古力心太軟.

朱古力心太軟

一切開心太軟, 也見到朱古力流出, 時間控制不錯.

朱古力味尚算濃郁, 甜度適中.

飲品選了熱咖啡.

這一餐相當豐富, 最重要價錢相宜.
巴黎汁扒大蝦
2018-05-16 78 瀏覽
因為母親節正日唔得閒,所以提早一日同媽媽慶祝母親節起openrice搵到間平平地既扒房,一早book定位去試下雖然係樓上鋪,但都好多人食所以限用餐時間一個半鐘$188可以有5個course,都真係幾抵食前菜要左生蠔海鮮拼盤,份量都幾多生蠔好大隻,食落都有淡淡海水味頭盤要左田螺焗薯蓉田螺焗得幾香口,薯蓉打得好滑龍蝦海鮮濃湯幾濃郁,唔會好咸主菜要左個8oz西冷扒7成熟剛剛好食落一啲都唔韌,肉質鮮嫩而且牛味好香,好juicy黑毛豬肉眼扒配蘋果蓉黑毛豬燒得幾香,唔會有豬既羶味配蘋果蓉食酸酸甜甜咁,口感幾豐富甜品要左朱古力心太軟同紅豆椰汁奶凍心太軟裡面有流心,但又唔會過甜椰汁奶凍好香好Q,好食最後飲埋杯香濃既咖啡,好滿足
因為母親節正日唔得閒,所以提早一日同媽媽慶祝母親節
雖然係樓上鋪,但都好多人食
所以限用餐時間一個半鐘

$188可以有5個course,都真係幾抵食
前菜要左生蠔海鮮拼盤,份量都幾多
生蠔好大隻,食落都有淡淡海水味

頭盤要左田螺焗薯蓉
田螺焗得幾香口,薯蓉打得好滑

龍蝦海鮮濃湯幾濃郁,唔會好咸

主菜要左個8oz西冷扒
7成熟剛剛好
食落一啲都唔韌,肉質鮮嫩
而且牛味好香,好juicy

黑毛豬肉眼扒配蘋果蓉
黑毛豬燒得幾香,唔會有豬既羶味
配蘋果蓉食酸酸甜甜咁,口感幾豐富

甜品要左朱古力心太軟同紅豆椰汁奶凍
心太軟裡面有流心,但又唔會過甜
椰汁奶凍好香好Q,好食

最後飲埋杯香濃既咖啡,好滿足
2018-05-15 77 瀏覽
原來旺角都仲有超抵食嘅西餐set dinner,加埋一都只係$206.8九點後入座仲可以全單七五折!店員都好快手,首先上左一個巴黎汁扒大蝦+香煎法國鵝肝大蝦非常爽口 🍤,配上鹹鹹地嘅醬汁好開胃鵝肝煎得好香口,好鍾意佢入口即溶的感覺,每款食物都會配上少少沙律菜。另外一個頭盤係巴黎汁田螺焗薯蓉,田螺好爽口,蒜蓉都幾滑,不過一啖就食晒😂上完頭盤就到龍蝦海鮮濃湯,另一個揀咗酥皮龍蝦海鮮濃湯,酥皮焗得好香脆,層酥皮都幾厚;同時有兩塊餐包用作點海鮮濃湯。玫瑰岩鹽燒石斑魚柳配原隻南瓜芝士意大利飯,份量很大,如果沒有其他前菜同埋甜品,我會食得晒;真係大件夾抵食!魚柳軟滑,意大利飯好煙銀,未試過用一個原隻南瓜裝住啲飯!整個南瓜的內部都清得很徹底,表皮都冇穿👍🏻,意大利飯吸收埋芝士汁同埋南瓜汁,味道好好!另外一個主菜係炭燒美國西冷牛扒,分量足夠一個男仔食,叫左5成熟,牛味濃郁,滋味無比!驚喜原來係甜品!叫咗法式焦糖燉蛋,本身以為扒房的甜品都是普普通通,比不上特登去甜品舖,但係呢度的甜品給了我surprise,焦糖很脆,燉蛋少甜,兩者配合起來很match!另外一個甜品係朱古力心太軟,因為食完燉蛋先,心太軟已

九點後入座仲可以全單七五折!

店員都好快手,首先上左一個巴黎汁扒大蝦+香煎法國鵝肝

大蝦非常爽口 🍤,配上鹹鹹地嘅醬汁好開胃

驚喜原來係甜品

另外一個甜品係朱古力心太軟,因為食完燉蛋先,心太軟已經冇咁流心,熱辣辣軟林林,充滿朱古力味,都很不錯!
2018-05-13 294 瀏覽
媽媽呢日放假去完街約左我食晚飯,早已知道佢喜歡一些扒房既地方😊不過估唔到佢會提議呢間位於煙廠街既一間扒房!!見佢興致勃勃咁就一於捨命陪淑女啦😃⋯⋯當晚途中去的時候已離遠見到大大的招牌海報掛在牆上...不怕找不到😇餐廳位於煙廠街的街市門口旁邊,小路則搭電梯一上就到了!一開電梯門,大大店牌掛上!轉去左邊便是餐廳環境紛紛暗暗正正是扒房的情調⋯我和媽媽坐下後,店員不忘送上水💁🏻‍♀餐牌有很多款式可以選擇但是有一個套餐價錢適中亦有齊「餐湯、前菜、頭盤、主菜、甜品、飲品」所以便選擇了它😊可能我們是吃六時多這一段的時間所以餐廳內不是有很多人但是我們愈坐愈耐的時候客人亦漸漸來到!過一會餐湯到了⋯🥣龍蝦海鮮湯配脆多士, 湯的質感不算很厚但又未至於算是稀稀的!中等但飲到龍蝦獨有香味! 配上麵包食嘅話會額外加分✌🏻前菜一份點了蜜糖芥茉薯仔沙律另一份是巴黎汁田螺焗薯蓉,有隻田螺於焗薯蓉上, 味道唔錯嘅但淡了點!🙂但薯蓉很滑頭盤點了巴黎汁扒大蝦巴黎汁!賣相不錯!味道濃濃的有點芝士及咸咸的巴黎汁配隻彈牙大蝦是不錯令一份點了香煎法國鵝肝多士!值得一讚嘅係鵝肝煎得香口,有理冇理膽固醇是吃罷了😙可能份量則好的關係不覺膩
⋯⋯
餐廳位於煙廠街的街市門口旁邊,小路則
搭電梯一上就到了!一開電梯門,大大店牌掛上!
轉去左邊便是餐廳
環境紛紛暗暗正正是扒房的情調⋯

我和媽媽坐下後,店員不忘送上水💁🏻‍♀

過一會餐湯到了⋯🥣
龍蝦海鮮湯配脆多士

蜜糖芥茉薯仔沙律&巴黎汁田螺焗薯蓉,
巴黎汁田螺焗薯蓉

頭盤點了巴黎汁扒大蝦巴黎汁!賣相不錯!
味道濃濃的有點芝士及咸咸的巴黎汁配隻彈牙大蝦是不錯
如果以上兩款頭款唔啱口味嘅話可以選擇生蠔海鮮拼盤🙃
巴黎汁扒大蝦巴黎汁&香煎法國鵝肝

終於黎到最期待嘅主菜👅
我點左玫瑰岩鹽燒石班魚柳配原隻南瓜芝士意大利飯✨原隻南瓜好像似係萬聖節感覺!石班魚柳放於南瓜芝士意大利飯上面,擺盤其實挺美的👍🏻魚柳口感挺讚!皮燒得脆身而肉也幾嫩口呢🤟🏻而佢既意大利飯好勁啊😂整個南瓜滿哂㗎,份量超多的說😙芝士同忌廉滿滿溶入了飯中好惹味☺一路食一路刮南瓜內的南瓜溶很甜很飽!滿足得很🧚🏻‍♀
玫瑰岩鹽燒石班魚柳配原隻南瓜芝士意大利飯

另一客是✨美國炭燒西冷扒(8oz)點了7成熟,但來到切開見到微紅色!切開後依然保持到有肉汁!牛味挺濃的沒點任何汁也食得到牛既鮮味!這點就覺質素不錯!配上伴菜減了點膩的作用👀

作尾聲之制點了餐飲及等待甜品
餐飲熱奶茶!挺滑的但熱點會更好!
熱奶茶

侍應遞上兩隻匙為甜品作準備,選擇了朱古力心太軟及法式焦糖燉蛋🍮
燉蛋頂層有香脆焦糖面, 內裡有滑滑的燉蛋, 甜度剛好,外脆內暖!夠曬誠意!🙆🏻‍♀是出色的甜品!推介
法式焦糖燉蛋

另一個心太軟切開時流出了朱古力漿!熱辣辣上枱味道香噴噴!但食落略微太甜了!減甜會更好!最讚的是外層夠脆吧☺
朱古力心太軟

離開的時候看到原來晚市九點後入座優惠全單仲有75折!可惜我們今次太早了如果唔係真係覺得好抵食😊如果九點後喺旺角搵唔到嘢食可以一試呢😌$188(需加一)是不錯的!
題外話/補充資料: 九點後入座!75折真係抵好多!哈哈
2018-05-07
巴黎汁扒大蝦巴黎汁&香煎法國鵝肝
  • 香煎法國鵝肝多士
2018-05-13 74 瀏覽
好友生日,因友人想在旺角區開餐,於是相約在……天機棧 ,旺角想找環境好一點餐廳,其實都不易 。呢間餐廳樓下環境其實不佳,上到餐廳,環境都係一般 。現在做緊 promotion, $188 dinner set , 叫咗 4 sets , 先講小食 ,叫咗 3 個大蝦 1 個 海鮮拼盤 ,3 個人的大蝦同放於一隻大碟 ,都幾是但 , 蝦是不新鮮 ,味道不知點評論,拼盤都算份量充足,因我不食生野,不知味道如何。頭盤,叫了 4 份田螺焗薯蓉 ,是迷你版 , 味道就一般啦 。餐湯是龍蝦海鮮濃湯 ,味道就如金寶罐頭湯,可能還好味道,正確說應是淡清湯,連一啲海鮮湯料都沒有,其中一個湯加了酥皮,要加 $18 。另外還有 4 小片蒜蓉法飽,味道偏咸 。主菜分別叫了 2 個西冷扒 及 黑毛豬肉眼扒,份量及外觀都正常 ……是友人食 。我就叫了魚柳配原隻南瓜芝士意大利飯,上枱時都幾震撼,因為都幾大份,可惜…… 飯味道都幾冇味,配料只得幾小片菇及有些芝士在飯面,飯份量也很多,石班魚就冇什麼味 甜品叫了 4 個焦糖燉蛋,有 2 個不要焦糖,講真,全個晚餐我覺得已是……最好食。朋友生日,另加上一個心太軟當生日蛋
,都幾是但 , 蝦是不新鮮
,味道不知點評論
,連一啲海鮮湯料都沒有

甜品叫了 4 個焦糖燉蛋,有 2 個不要焦糖,講真,全個晚餐我覺得已是……最好食。朋友生日,另加上一個心太軟當生日蛋糕,做不到流心效果 ,味道預咗好甜, 呢個加 $49 , 就不值
。另外包括 4 個餐飲 。
總括來說,呢餐只係飽食,只有份量,沒有質素 ,以晚餐價錢論,只可接受 , 但如有些要求,應該不是選擇。
2018-05-11
慶祝紀念
生日
2018-05-12 91 瀏覽
Keep partying after the end of this semester!! Tonight four of us hung out in Mong Kok and finally settled down in this lovely place. We started off off 5-course dinner with three types of salad. The one closest to the camera was potato with mustard honey sauce. Well...not much a surprise really, just some typical dressing on some veggies and potatoes. The cherry tomatoes were quite fresh though. We also shared this appetiser- baked escargots with mash potato. The few bits and pieces of escargot
We also shared this appetiser- baked escargots with mash potato. The few bits and pieces of escargots barely have any taste... and down below was just some tiny bit of slightly salted mashed potato.
Given the quality of appetisers, I was actually beyond my expectation that this restaurant could get so packed...
The foie gras set included a piece pan-fried foie gras, which is honestly overcooked that the bottom of baguette was literally burned and even had some bitterness...what a waste of this high-quality foie gras, which was fried to perfection with crisp on the outside and smooth texture inside.
Nothing special about this pan fried king prawn cuz again, it was overcooked. BUT the garlic better sauce stood out with its strong aroma and herb seasoning.
So here's the char grilled US sirloin steak that was about 20cm long. The waiter didn't ask how we wanted it to be cooked. It came out medium rare which was acceptable but I wished we were given a choice.
The crisp on both sides of the steak did give a some hints of how it was freshly char grilled. It was not easy to make such crispy coating while retaining so much juice and flavours at the middle. Simply sensational~
Then we had this baked Spain pork knuckles with mustard honey sauce.
This nicely presented dish did has it own charm. The knuckles was again grilled to perfection but where is the sauce?? What a pity... it could have been much more favourable with some sweetness from the honey mustard sauce. Now without the sauce to keep the meat moist, it dried out within 15 minutes.
Our last main dish was pan fried rose soft grouper fish  fillet with pumpkin and cheese risotto.
This name was attracted enough but its taste somehow let me down. The fillet was not fresh enough so it gave out a little gamey taste...
Risotto normally came with a mouthful of sauce but down below that cheese layer, it was nothing more than Italian rice cooked in an amount cream sauce just enough to give it some Italian favour. The sauce was not bad at all! I just need some more to at least get that smooth and rich texture that a risotto normally offers!

Then we chitchatted all night while sipping these sugary drinks. I literally felt the rush of sugar level in my blood stream. Wow...

A girl's night isn't complete without dessert. What a lovely night~
Special offer:  晚市九點後入座優惠全單75折