2023-05-06
【深水埗區】【天然居】我喺美國過年,返到嚟要飲吓茶先得,我同家慈今次就去咗長沙灣搵我識咗十四年嘅「亞媽」飲茶。佢哋係第一次見面,我都想畀家慈知道就算佢唔喺度,都有好多人好睇住我同埋照顧我,唔一定要結婚先 handle 到件事嘅。亞媽推介 $58 嘅「沙薑豬手」,食落係唔錯,沙薑得嚟豬手味夠香。之後到頂點嘅「必食蝦餃皇」,我又食唔出佢有幾必食,普普通通啦。反而小點嘅「潮州蒸粉果」有驚喜,首先夠熱,其次係食落皮薄餡靚,係幾足料架喎。然後到特點嘅「蟹籽燒賣皇」,都係比較正路嘅好食,冇乜話好特別嘅賣點。到大點嘅「蟲草花鮮竹卷」同特點嘅「鮮蝦腐皮卷」,兩者本身都係有啲似嘅,不過都係熱到辣口同埋都整得幾好食,前者仲有啲蟲草花點綴吓咁。跟住追加咗大點嘅「蜜汁叉燒腸」,比較一般,反而中點嘅「醬皇蒸鳳爪」夠濃味幾好食。最後整個甜品,係中點嘅「薑汁千層糕」,嘩,食落好夠薑味,好正,薑味濃得嚟又唔會話太辣,啱啱好,大家食到讚不絕口啊。我哋係星期五下晝去嘅,大中小點劃一 $20.8,特點 $33.8,頂點 $36.8,茶位就 $12 位。寫到嚟呢度我就盡架喇,因為去到爭畀錢嘅環節就冇我參戰嘅可能性,我都係斟多
我哋係星期五下晝去嘅,大中小點劃一 $20.8,特點 $33.8,頂點 $36.8,茶位就 $12 位。寫到嚟呢度我就盡架喇,因為去到爭畀錢嘅環節就冇我參戰嘅可能性,我都係斟多杯茶畀自己,潤潤喉、浪浪口,咁又完成一餐。。。
(地址:長沙灣元州街296號西岸國際大廈3樓)
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am深水埗區 #長沙灣 #天然居 #天然居海鮮酒家 #samsplace #沙薑豬手 #必食蝦餃皇 #潮州蒸粉果 #蟹籽燒賣皇 #蟲草花鮮竹卷 #鮮蝦腐皮卷 #蜜汁叉燒腸 #醬皇蒸鳳爪 #薑汁千層糕 #1am0931 #1ambackup