2024-09-08 297 瀏覽
一蘭拉麵的特色是可以讓客人根據自己的喜好可以自由選擇拉麵的軟硬湯的濃淡、蔥蒜要加多少辛辣程度等等設計出最適合自己的味道豬骨湯底濃郁而不膩非常的順滑每次都會把整碗湯喝到見底之後就會看到碗底寫了一句:「この一滴が最高の喜びです」意思就是:「喝到最後一滴湯,是對店家來說至上的喜悅」熱騰騰的拉麵入口彈牙,每一口都沾滿湯汁熱度剛好,送進口中幸福感滿滿辣醬絕對是畫龍點睛加辣之後層次更香更豐富加上一蘭特製的赤紅秘製辣粉全部配合起來,真的是天衣無縫店舖的座位也有他們招牌的「獨享隔間」每個食客都有自己的私人空間來專心享用拉麵可以大口大口吃麵、喝湯專心享受美食,不受外界干擾,非常貼心

一蘭拉麵的特色是可以讓客人根據自己的喜好
可以自由選擇拉麵的軟硬
湯的濃淡、蔥蒜要加多少
辛辣程度等等
設計出最適合自己的味道

豬骨湯底濃郁而不膩
非常的順滑
每次都會把整碗湯喝到見底
之後就會看到碗底寫了一句:「この一滴が最高の喜びです」
意思就是:「喝到最後一滴湯,是對店家來說至上的喜悅」

熱騰騰的拉麵入口彈牙,每一口都沾滿湯汁
熱度剛好,送進口中幸福感滿滿

辣醬絕對是畫龍點睛
加辣之後層次更香更豐富

加上一蘭特製的
赤紅秘製辣粉
全部配合起來,真的是天衣無縫

店舖的座位也有他們招牌的「獨享隔間」
每個食客都有自己的私人空間來專心享用拉麵
可以大口大口吃麵、喝湯
專心享受美食,不受外界干擾,非常貼心

2024-08-25 540 瀏覽
如題,這拉麵店的食物質素遠遠不如它的名氣。雖然是專門研發豬骨湯的拉麵店,但他們的豬骨湯拉麵在各個範疇的水平均僅屬一般而已。主要的失望之處是其湯底完全沒有任何特別之處,味道沒有特別濃郁,也沒有任何令人回味之處。他們的秘製辣醬同樣也是沒有任何讓人印象深刻的特點,對整碗拉麵的風味也起不到任何作用,而筆者點的是全份的辣醬,並不是點餐系統預設的半份。總而言之,整碗拉麵很平庸,沒有任何特別,要以比他們便宜20%的價錢找到一碗水平一樣的拉麵不會有難度。

2024-06-29 881 瀏覽
下午時段去店內,也要排隊但很短時間,服務員也指示清晰,餐牌可選點的款式不多,就1種(一蘭的特色-只專注做最好),對有選擇困難的可能是好事,最基本的麵有2片义燒(比較肥美),另加購了配料-主要多4片肉(比較瘦的),還有鹽味半熟蛋(原本咸不咸不知道,反正我是混入湯汁食的,口感還不錯,湯的味道幾好,不是死咸的,好像還帶點花生味,可能選濃湯會試得更清楚,麵比較易腍(建議食快點)環境比較窄小,多單人位,也跟它在日本的餐廳很相似,私隱高但有點迫,整體感覺這裡合適單人間中過拉麵口癮,CP值(收加一服務費)和份量不高,獨立外帶的手信麵可考慮一下
下午時段去店內,也要排隊但很短時間,服務員也指示清晰,

2024-06-28
2024-06-25 855 瀏覽
平時多數都會喺銅鑼灣或者尖沙咀去旺角波鞋街諗住買鞋經過見到應該開咗冇幾耐終於旺角都有得可以食,唔使專登去。銅鑼灣或者尖沙咀。臨走仲買埋盒拉麵返屋企再煮嚟食不過我覺得買返屋企煮都冇坐喺度食咁好食
平時多數都會喺銅鑼灣或者尖沙咀
去旺角波鞋街諗住買鞋經過見到
應該開咗冇幾耐
終於旺角都有得可以食,唔使專登去。銅鑼灣或者尖沙咀。
臨走仲買埋盒拉麵返屋企再煮嚟食
不過我覺得買返屋企煮都冇坐喺度食咁好食
2023-12-26
2024-05-21 1009 瀏覽
今天晚上到了旺角一蘭,下雨關係不用排隊,服務員友善指引坐位及介紹自助水及紙巾的位置,外套衣服像日本一樣可以掛著背後牆上。點餐方法是掃qr code.拉麵很快到了,味道像日本口味的,辣度可以點辣些更好味
2024-05-20
2024-03-17 1126 瀏覽
最近我去了旺角一蘭拉麵店,呢到開左兩個月左右,每日經過都非常多人,咁岩當日一個人經過所以唔使等位,所以緊係一定要試一下!這裡的拉麵湯頭超級濃郁,特別是豚骨湯,熬得剛剛好,喝一口就能感受到滿滿的豬骨風味,還有一絲微甜的味道,唔錯唔錯。而且他們的麵條也是一絕,有一種特別的小麥香氣,吃起來口感細膩彈牙,每一口都令人愛不釋手。配料也非常豐富多樣,不僅有傳統的叉燒和海苔,還可以加點溫泉蛋、玉米等等,隨心所欲地搭配自己喜歡的口味。店內的氛圍也非常溫馨舒適,服務態度親切友善,讓人感覺就像在家裡一樣舒適自在。如果你還沒有試過一蘭拉麵,我絕對推薦你去一趟,絕對不會讓你失望!總的來說,一蘭拉麵給我留下了極為美好的印象,下次我還會再來的!

2024-03-13 704 瀏覽
上次去日本冇時間去食,所以一返到香港就去左旺角一蘭拉麵食。因為係午餐去食,所以基本上一去到就直入,不用等排隊,都係食返例牌啦,另外加左溫泉蛋食,點餐基本用code自己落。水準一直都冇變,讚👍
2024-03-13
2024-03-11 572 瀏覽
旺角開咗間一蘭但係一直都冇為意,今日經過附近終於見到,所以就想去試吓。唔知係咪因為間鋪係近期先開,唔算好多人知道, lunch hour都唔使排隊。我就嗌咗個普通嘅拉麵,再加隻蛋配啤酒。拉麵好快就送到,味道,口感,湯底,基本上都同喺日本食到嘅差唔多,唯一可以批判嘅可能就係個價錢對比日本貴好多,不過呢樣嘢都冇得怨,如果真係想食日本拉麵嘅味道,味你呢間一蘭試都可以滿足到你。不過依家旺角嘅拉麵舖競爭都唔細,希望佢可以做得住。
🔥🍜🐖【 一蘭 • 乾燒拉麵 豚骨湯風味 】🐖🍜🔥⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄「一蘭」最近新出咗「乾燒拉麵 豚骨湯風味」🐷 喺屋企只需動用一個平底鍋,按喜好加入簡單配料拌炒,5分鐘就可以煮出美味拉麵🍜🤩麵條由專業製麵師以小麥粉製成,順滑彈牙🥢 粉末湯包充滿豚骨湯濃郁、醇厚嘅鮮味☺️ 靈魂嘅祕製醬汁使用唐辛子研發而成,香辣刺激,好正🌶️‼️⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄🍜「一蘭 • 乾燒拉麵 豚骨湯風味」🐖(2人份)▪️零售價:$64/包(2入)▪️內容:麵條、粉末湯包、香油、祕製醬汁⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄發售地點:📍尖沙咀店:棉登徑8號地庫 B 舖及 地下入口大堂📍銅鑼灣店:謝斐道440號駱克大廈A座地下F至G舖📍旺角店:洗衣街 88號碧薈地下 B舖⋄⋄⋄#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅
🔥🍜🐖【 一蘭 • 乾燒拉麵 豚骨湯風味 】🐖🍜🔥

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

麵條由專業製麵師以小麥粉製成,順滑彈牙🥢
粉末湯包充滿豚骨湯濃郁、醇厚嘅鮮味☺️
靈魂嘅祕製醬汁使用唐辛子研發而成,香辣刺激,好正🌶️‼️

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

🍜「一蘭 • 乾燒拉麵 豚骨湯風味」🐖(2人份)
▪️零售價:$64/包(2入)
▪️內容:麵條、粉末湯包、香油、祕製醬汁

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

發售地點:
📍尖沙咀店:棉登徑8號地庫 B 舖及 地下入口大堂
📍銅鑼灣店:謝斐道440號駱克大廈A座地下F至G舖
📍旺角店:洗衣街 88號碧薈地下 B舖

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #ccrreami

2024-01-22 621 瀏覽
我最近食咗一蘭拉麵,我可以話味道真係唔差呀!首先,我要講下一蘭拉麵嘅湯底。湯底真係濃郁到爆!佢嘅豚骨湯底好濃厚,有一種深邃嘅豬骨味。每一口湯都可以感受到湯底嘅豐富味道,湯底嘅濃郁度同埋滑順嘅口感,令你一啖接一啖都停唔到口。如果你鍾意濃郁嘅湯底,一蘭拉麵絕對係你嘅首選。一蘭拉麵嘅麵條真係煮得好恰到好處,彈牙又唔會太軟爛。無論你鍾意食硬身啲嘅麵條定係較軟滑嘅口感,都可以滿足你嘅口味。叉燒煮得剛好,肉質鮮嫩多汁;蔥花帶嚟一種清新嘅香氣;好適合配一蘭拉麵。
我最近食咗一蘭拉麵,我可以話味道真係唔差呀!
2024-01-19
2024-01-13 570 瀏覽
好耐冇食過一蘭啦,之前都係喺銅鑼灣店食,估唔到旺角都開咗分店,我自己叫咗天然豚骨拉麵加兩隻半熟鹽味蛋👍🏻,佢嘅豬骨湯底都係一樣有水準,但係由於本人唔係咁鍾意食太濃味嘅湯底,所以湯底方面,我都係選擇咗清淡,感覺會平衡好多。男朋友第一次食一蘭,覺得還可以,因為佢本身唔太鍾意食日本拉麵,原因係好油膩,湯底太濃,食完一蘭就覺得都係有少少濃味,佢試完我果碗湯底,覺得清淡啲嘅口感比較舒服,所以佢表示下次嚟食的話都係會選擇清淡。食完拉麵當然要食一蘭嘅特濃抹茶布甸,我同朋友嚟食,每次都覺得好好食,濃郁嘅抹茶加上厚實棉密嘅布甸,口感不俗😋,不過如果唔係咁鍾意食甜嘢嘅朋友,可能都會好似我男朋友咁覺得麻麻哋,因為佢嘅抹茶焦糖味都幾重,所以唔鍾意重焦糖味嘅朋友可能要小心選擇~環境一如既往舒適,服務態度好,冇乜特別可以挑剔,男朋友今次仲大贊男廁廁所乾淨、舒適、寬敞,最緊要係有三排紙巾供客人使用,表示好貼心。不過如果一欄可以增加多少少款式就好啦,幾年前到而家款式都係不變,雖然味道依然保持水準,但係略嫌唔夠多元化,如果可以隨季節增加不同款式或者小食都唔錯~

2024-01-10
2023-12-26 617 瀏覽
第一次去旺角食一蘭,入到去好細,全部自助形式, QR code落單和網上支付,水自己斟,叫咗碗豚肉拉麵98元,另外+1服務費埋單108,嗰碗拉麵份量少同埋得兩塊細塊嘅豚肉,問咗職員係咪得兩塊,佢答我係!總之唔會有下次
2023-12-03 743 瀏覽
一蘭拉麵無論在日本 或是 香港都會有不少人認識。在日本也曾被認識是最好食的拉麵。星期日中午的旺角,一蘭拉麵門外仍是人頭湧湧,幸好等了約30分鐘左右便有位。其本上一碗拉麵連加一要$108。但只要有app,有朋友在140cm或以下可以免費享用一碗小朋友搵麵,然後再追加$21的一份拉麵,就等於有2碗拉麵的份量,即是$129就有2份搵麵,十分抵食。另外,服務一是值得一讚,店員見我帶著小朋友,就提我可以有小朋友免費,而且詳細介紹我如何在app內登記,值得一讚。若果香港多一點食店做到此服務質素,應該會有更多人留在香港消費。只是提外話,門口有7至8個錶位,見到有不少人是揸車而來,十分方便。
一蘭拉麵無論在日本 或是 香港都會有不少人認識。

2023-12-03
2023-11-25 576 瀏覽
得知一蘭喺旺角開分店,就係以前太興個位,喺星期六下晝5點,趁未多人過來朝聖。好耐無去另外兩間一蘭,唔知係咪都一樣已經轉做電話scan QRcode落單,仲要先付款才有得食。又好耐都冇食過,原來而家一碗麵要98蚊,不過味道依然,當然指定動作喺飲哂啲湯,影個換底😍。叉燒雖然好淋好入味,不過比以前薄咗好多。叫多左個燉煑豚肉燒,呢個68蚊感覺就比較普通。最後叫埋個49蚊嘅特濃抹茶布甸,抹茶味好濃👍最後有一個疑問就係點解要加一😅,單自己電話落,比錢又電話俾,水又自己出去斟,除左帶位同15秒內送麵來(我估係卦)之外,仲提供咗乜嘢服務呢🤣食完影完剛好6點,出面已經有10幾個等位,總算完成新的一蘭朝聖。
叉燒雖然好淋好入味,不過比以前薄咗好多。
叫多左個燉煑豚肉燒,呢個68蚊感覺就比較普通。
最後叫埋個49蚊嘅特濃抹茶布甸,抹茶味好濃👍

2023-11-25
2023-11-20 389 瀏覽
🍜每次到銅鑼灣都要大排長龍,今次去旺角新店,都要排少少。一蘭的天然豚骨湯拉麵🍜,湯底濃厚底,食落有濃郁豬骨味😙,同埋有少少日式高湯的感覺🍲,仲加咗一蘭秘制醬汁🌶️,有少少辣提味又不會太搶湯底。而拉麵份量女仔食啱啱好😝,但男仔食應該唔夠食。薄切叉燒就真係好薄,分量好少,又冇特別的配料🍥,覺得而加咗價就真係唔抵食了~不過有時都會掛住個豚骨湯底又會再去吃過🤭🤭想睇更多美食及餐廳分享,請follow @tastyspell🏰天然豚骨拉麵專門店一蘭📍旺角洗衣街88號碧薈地下B號舖——————————————————————— #tastyspell #foodiehk #hkfoodbloggers#globaleats #foodporn #foorlover #foodholic #foodiehk #hkfoodie #hongkongfoodie#hongkongfoodblogger #igable #igfoodie #hkfood #foodie #followme #852ig#blogger #hkig #hkfood #一蘭#拉麵 #ramen #remanlover #noo
🍜每次到銅鑼灣都要大排長龍,

今次去旺角新店,都要排少少。

一蘭的天然豚骨湯拉麵🍜,

湯底濃厚底,食落有濃郁豬骨味😙,

同埋有少少日式高湯的感覺🍲,

仲加咗一蘭秘制醬汁🌶️,

有少少辣提味又不會太搶湯底。

而拉麵份量女仔食啱啱好😝,

但男仔食應該唔夠食。

薄切叉燒就真係好薄,

分量好少,又冇特別的配料🍥,
覺得而加咗價就真係唔抵食了~

不過有時都會掛住個豚骨湯底又會再去吃過🤭🤭

🏰天然豚骨拉麵專門店一蘭

📍旺角洗衣街88號碧薈地下B號舖

———————————————————————
#blogger #hkig #hkfood #一蘭
#拉麵 #ramen #remanlover #noodleslover
2023-11-18