2018-12-25 6207 瀏覽
是日平安夜同朋友慶聖誕去左天台BBQ,朋友一早book好,佢係太子站附近,但都幾難搵,不過最辛苦係佢係唐樓冇電梯,要行好多層樓梯先上到去天台,所以記住着好行既鞋,同埋行動唔方便人士落訂前記住留意一下。我地原先book左7點,但係因為搵路加上行樓梯,所以到左既時候都已經7點半左右,但係對方計時都係由7點開始計,並冇補返半個鐘,大家都要留心下。就夠鐘前二十分鐘佢會提定問下加唔加鐘,加鐘就係一人一個鐘收50蚊,其實都幾貴,所以我地最後都冇加鐘。佢環境就一般啦,可能因為燒烤環境會灰灰地甘,望落唔係好乾淨,所以佢一開始都會俾果大黑膠袋俾客人包好哂啲袋同外套。食物見佢包好哂,都算衛生,有兩個攞食物點,同一般bbq一樣,都係丸類,腸,雞翼,豬牛雞扒同魷魚鬚等等,要讚下佢自己醃既辣味雞翼好食,不過唔食得辣既人要注意下,因為都幾辣下,但我食得辣,所以覺得好好食。至於果爐都令我地唔太滿意,因為爐太細,加上佢炭放得少,燒左兩個幾鐘加左四五次炭,而且火力唔太夠,食物都熟得慢,仲要計時計得甘足,朋友都覺得燒得唔夠喉。野飲一人包兩罐。整體黎講,服務ok既,叫加炭果啲都快手既。但以食物質素黎講,同埋果爐唔太得既關係

野飲一人包兩罐。

整體黎講,服務ok既,叫加炭果啲都快手既。但以食物質素黎講,同埋果爐唔太得既關係,一人收二百幾近三百,都算唔抵食。不過平安夜難搵場,所以今年就唯有試試。
2018-12-24
聖誕節
2018-09-23 6934 瀏覽
一行11大2細去燒烤。為就大家住不同地區,選擇了太子,都不難搵係酒店對面。文具店隔離。但就要上8層樓,有點吃力。上到天台都幾好風。因為不太多高樓。算不算。今晚都全full.價錢148包飲品2杯。食物方面。基本囧有雞翼。香腸。丸都有。牛扒偏咸。雞翼有辣有不辣。都幾好。丸有4-5款。有鴨胸,有墨魚🦑,豬扒。金菇,粟米。可以自備食物。我們買了海鮮。店主會供應石紙。牛油。蜜糖,我們都買了飲品可以借雪櫃。機本上都唔雖要點帶野。148包3粒鐘。話時每個鐘收30蚊位。算是不過不失
2018-09-22
2017-11-09 10831 瀏覽
除了去朋友屋企天台燒野食外,係第一次來其他天台BBQ, 講真初時抱著好奇既心態上去試, 因為我從未試過市區內既天台燒野食,感覺好正呀。 雖然得腸仔、豬牛排、肉丸、雞冀、秋刀魚外, 可以在附近街市買海鮮帶上去燒! 另外果個有專人開爐, 加炭, 服務好好呀! 下次我會再約其他朋友上來燒野食,因為哩到近地鐵站, 方便唔同地區朋友一齊gathering BBQ
2017-02-26 10455 瀏覽
這間位於鬧市中太子天台BBQ真係另人有點意外,還是第一次去,位置方便,但開餐前要爬好幾層樓梯先到天台,好累。上到去這個天台不算太大,但都放了四五個大火爐,地方乾淨,整齊。當晚只得我地。食物一般,選擇不多;都係一般燒烤肉類,如:雞、豬、牛、魚、香腸、丸類、金針姑,茄子,麵包...等!唔嫌棄還算可以。158 - 3小時任食,每人包2罐飲品。如果有更多想吃的食物、飲品也可以自攜而不另收費。燒烤聚會,呢個場地都都算係唔錯!勝在地點夠方便..!

燒烤聚會,呢個場地都都算係唔錯!勝在地點夠方便..!
2016-10-10 11190 瀏覽
想在市區BBQ, 首先聯想到的大多是位於美孚的兩間燒烤場。可是由於我們太晚預約,兩間燒烤場也一早爆滿了。在openrice 搜尋在鬧市的BBQ ,很快便搜索到這裡。這裡位處太子,交通十分方便。不過由於沒有電梯,行上約7層樓梯確實有點吃力。上到天台之後,發現環境也不錯,很開揚也不擠迫。地方也算乾淨企理。食物方面,一般燒烤食品都有,也算新鮮。蒜蓉雞翼和扒類味道也不錯。丸類茄子粟米金菇也不缺。值得一提的是,如果嫌不夠,可自攜食物飲品的而不另外收費的。醬料就是蜜糖、牛油和蒜蓉醬。簡簡單單,個人認為已足夠。市區BBQ 3小時任吃,連2罐飲品,埋單$158加一,良朋小聚下次可以encore。

醬料就是蜜糖、牛油和蒜蓉醬。簡簡單單,個人認為已足夠。

2016-10-09
  • 蒜蓉雞中翼
2013-12-07 15705 瀏覽
天氣漸涼,係時候BBQ~到郊外燒烤的話,現今社會,大家都忙,要約齊人數係好麻煩的事!難得有這在天台的自助BBQ場~真係方便晒忙碌一族!地點位於太子上海街的唐樓,交通方便,使大家易聚集!上到天台,比想像中多人,而家地方乾淨,食物同飲品都自助式,好自由~燒烤的地方已提供位置比人洗手用,好周到!還有洗手間衛生良好,大家知洗手間係好重要的一環LA~食物方面,有腸,紅腸,芝士腸,2種雞翼,丸類,燒賣,多春魚,牛扒豬扒,鴨腎,面包,金菇,粟米和茄子.食物味道中上,比想像中好,都FILL得快,個爐火起得幾靚.有個網可以用來燒多指魚用.飲品絕對夠凍.蜜糖夠''杰'',好甜,有些地方提供的是稀糖....所以這一點要讚!還有牛油和一些他們自制的蒜蓉醬~個蒜蓉醬好夠味同,用來塗面包同焗金菇真係一流!價錢係$148一位,3小時,提早book位就可,唔洗比訂金,其實真係講個信字,我之前試過其他地方天台BBQ,都要比訂金同$200-$300蚊一位.所以覺得呢間好扺食同服務幾好!3小時係比足的,但由於都幾多人來這裏BBQ,所以一夠鐘,老闆都會提下我地要走了~還有可以自己帶食物同飲品上去~呢一點非常好~唔會迫你花費買
地點位於太子上海街的唐樓,交通方便,使大家易聚集!
食物味道中上,比想像中好,都FILL得快,個爐火起得幾靚.
有個網可以用來燒多指魚用.飲品絕對夠凍.
還有可以自己帶食物同飲品上去~呢一點非常好~唔會迫你花費買佢地啲野飲~
因玩得盡興,所以忘了拍照~
實在這鬧市中的BBQ很值得推介!!

2013-11-29
2013-01-28 11382 瀏覽
2013年1月26日與舊同學叙會在網上睇到有市區天台燒烤,預早已致電訂位,那天(晚上6-9點)每位$138,燒烤食物任食,飲品每位2樽(有汽水、檸檬茶及茶選擇),那裡有專人睇著你爐既火而同你加炭,食物款式係基本燒烤既食物,都好好味雞翼同魷魚真係好好味!唯一美中不足係要行樓梯上天台,但如再有類似活動,這個地方我都會願意再去。

係基本燒烤既食物,都好好味
動,這個地方我都會願意再去。
2046 瀏覽
1983 瀏覽
1995 瀏覽
2013-01-26
  • 魷魚和雞翼
2012-12-26 6686 瀏覽
到了差不多年紀,就沒有想要特別過聖誕節,就一幫朋友約埋去BBQ而已。因為我們裡面有人prefer在city裡面燒烤,就選了這裡。地點不太好找,而且要行8層樓高才到達天台,沒開始就已經累死。這天總共開了3個爐(連我們的在內),我們的位置算是最好的了,可以一覽太子的街景。放食物的地方是公共的,吃完店家會refill,但是食物由於款式不多,店家已經提醒了可以自攜食物。這裡的食物都是大路,譬如鷄翼(有辣跟不辣),豬扒,牛扒,鷄腎,魷魚,腸(熱狗腸,迷你腸跟紅腸),多春魚,秋刀魚,丸(只有牛丸跟墨魚丸),金菇,粟米,茄子。如果想燒其他海鮮或者食物就要自攜了。我們自己就帶了麵包還有棉花糖而已。雖然食物款式不多,但食物醃得還是非常入味,尤其魷魚跟辣鷄翼是我們一致認為最好吃的~至於我自己嘛,就非常愛多春魚。3個小時燒烤,人頭費$168包兩罐飲料。聖誕佳節,能跟一幫朋友過,開開玩笑聊聊天已經是一件美事。食物嘛,就將就將就囉。當然這裡的食物很難跟大型燒烤場比,但如果大家希望可以在city BBQ,這裡也許算是一個過得去的選擇吧。

1986 瀏覽

3個小時燒烤,人頭費$168包兩罐飲料。
2012-12-25
聖誕節
  • 魷魚
2012-10-29 3948 瀏覽
跟男友的朋友聚會加慶祝生日加收紅色炸彈,選了在巿區bbq。未食野先做運動,場地位於七層唐樓的天台。食物任食,包兩罐/枝飲品。我好想燒魚肉燒賣,不過冇,有扒、腸、丸等。味道還可以,只是燒來燒去都是那些,有點單調。在這裏bbq的好處係唔駛自己起爐和加炭,而且bbq完左仲可以有時間下場,比較容易約齊人。

2012-10-27
2011-11-08 3183 瀏覽
一行十五人係市區揾個地方BBQ真係傷腦筋大路如菲律賓會等食物質素普通酒吧任飲任食BBQ價錢又偏貴, 照顧唔到唔飲酒精既朋友做左一大輪資料搜集, 膽粗粗黎試一下呢間位於太子天台既BBQ店, 結果令人喜出望外3小時$138一個人包兩個非酒精飲品加任食普通BBQ食物, 如要非任食海鮮每人加$40, 所有飲品食物歡迎自擕而不另收費地點, 價錢, 條款等都非常合理同滿意, 但唯一令各隊員擔心既只有一個因素 - 唐七樓, 無錯, 即係要咁多位女皇由地下行七層樓梯上去燒野食最後由於都無更好既選擇, go ahead~ 揀$138餐再自備四打啤酒及少量海鮮一如所料, 唐七樓唔係人咁品, 加上如此裝備, 不論男女上到去第一件事都係休息, 抖順條氣先可以慢慢活動個天台大約係千鬆D尺左右, 迫迫地容納到50-60人, 我地一行15人就霸佔左其中一個角落, 不過得一個燒烤爐, 削為迫左D設備就有一部LCD電視位於天台中央位置, 其餘都係枱枱凳凳, 簡陋既設備, 總之就係足夠俾大家BBQ食物方面亦都係D大路既野, 雞中翼腸仔芝士腸豬牛雞扒金菇茄子等等, 味道係可以接受既正常, 其中鱿魚鬚老闆話係親自調味, 有D
一行十五人係市區揾個地方BBQ真係傷腦筋
大路如菲律賓會等食物質素普通
酒吧任飲任食BBQ價錢又偏貴, 照顧唔到唔飲酒精既朋友

食物方面亦都係D大路既野, 雞中翼腸仔芝士腸豬牛雞扒金菇茄子等等, 味道係可以接受既正常, 其中鱿魚鬚老闆話係親自調味, 有D驚喜
(以下係自備既海鮮同調味料, 純粹showoff 一下
此為自來海鮮
自備了多餘的調味料...
老闆見到我地又蒜蓉又蔥花辣絲, 不禁冷冷一笑: "使咩自己帶黎呀, 我地呢度咩都有呀, 下次黎問我拎咪得囉!"
枉我兩條麻甩佬攪哂所有海鮮調味料, 切蔥花都切到手斷....不過下次黎可以輕鬆好多喇
老闆提供的食物, 整體味精唔錯

開始要讚下呢度喇

每一個爐有4個長鉗俾人處理食物, 非常充足
有個夾網俾大家燒鱿魚同埋網燒牛扒, 夠細心
最令人感動既係老闆不請自來, 為我們炮製食物, 其中佢燒既茄子真係一流頂, 原條唔用錫紙燒, 岩岩好燒濃左個皮, 一切開入面D肉非常爆汁
另外老闆亦不時分享每一樣食物落咩調味料點燒最好味, 同時自動奉上所需既調味料, 好鬼殷勤
(不過大家口味唔同, 我地好有主見地唔係每一樣野都跟老闆既意思去做

地點食物環境服務, 絕對令人有再幫襯既意慾, 今時今日咁既服務態度咪岩囉
2011-11-05
此為自來海鮮
自備了多餘的調味料...
  • 鱿魚鬚
  • 燒茄子
2011-10-25 2193 瀏覽
秋意涼涼, 同事話不如攪個BBQ呀~不過我對於我地呢班中環返工嘅人, 一行幾十個, 想放工去燒, 又唔想去太遠...... 燒完之後又可以方便大家搭車返屋企呢? 呢個太子天台BBQ應該係一個不錯的選擇我地一行15人, 收工搭地鐵去到太子站, 行到去維景酒店附近上海街,大約行左10分鐘, 再肓摸摸去到一幢唐樓樓下, 其中之一個同事話" 到啦,就係呢渡" , 但大家都覺得有D奇怪, 門口竟然有一樓一嘅燈箱??!!!!!.....唔係呀...點知另一個同事一睇個街號, 喂, 都唔係697號! 妖...!好在冇行到上去,!而真正地點o係係7仔隔離, 所以大家要小心門號呀 去到都仲有個考驗, 就係要行7層嘅樓梯!!!!!!!!!!嗶!!!未食都經已累死.............終於行到上天台, 大約千多餘尺, 可容納40-50個人.有電視, 當晚分別有兩伙人, 我們一伙18人一堆, 另一伙20-30人一堆, 各佔一邊天台, 都okay~每人包兩個飲品, 而嘢食放面種類唔多, 都係大路食物, 腸仔..豬牛扒...丸... 燒燒下老闆會走過黎幫我地燒, 都幾好~個人認為最好食係燒金姑!總括而說,

秋意涼涼, 同事話不如攪個BBQ呀~

總括而說, 可以係鬧市中找到一個供大伙人bbq嘅地方, 已經不錯了~ 別對食物有太大嘅期望!
2011-10-14
  • 燒金姑
2011-05-13 1895 瀏覽
俗語有伝;「天將降大任於斯人也,必先苦其心智,勞其筋骨,餓其體膚……」,是日大家就走上近七層的樓梯,絕對是勞了大家的筋骨,但究竟是為了什麼大任呢?原來是去BBQ。事緣要跟大學時代的朋友聚會,本來想去新界郊野的地方遠足燒烤的,但最後可能是大家嫌遠吧,最後竟有人找到這一所位於鬧市的天台BBQ,真的令人有點意外。都是廢話少說了,這個天台不算太大,但都放了四五個大火爐,供四班人馬在燒燒燒,此處以任食的形式運作,每人一百二十八元,可任吃大部份最大路的肉類及包兩支飲料,要如之前的食評般吃海鮮嗎?就要每人加多四十元,但詳情如有沒有份量限制,本人就真的不太清楚,因為我們今天是沒有加錢吃海鮮的。在此先讚一讚店家的火爐,確是一個熊熊大火,熱得大家眼及面也很乾,但是此等大火用來燒扒就真的一流,就扒類而言,是夜的選擇都有雞扒、牛扒及豬扒,二者都有吃過,個人認為最好的是雞扒的了,吃起來厚肉而嫩滑,用了黑椒醃真的非常惹味;至於牛扒就真的很韌,簡直有如一塊牛肉乾;而那塊豬扒都可說是不過不失吧,吃起來不韌,但肉質就不夠梅腍,也沒脂香,而且也醃得不太惹味,好像真的只是用了點鹽來醃,吃不出胡椒等惹味的味道。另外都有大路的

每人一百二十八元可任吃大部份大路的肉類
都算有不少的選擇
火爐火力夠猛就有運行了
剪刀是嬴了包的
另外都有大路的腸仔及丸類,店家丸類的選擇非常有限,只有牛丸及墨魚丸,至於吃味都是很一般的成品貨,不要預其彈牙有咬口的墨魚丸,也不可能有爽口有牛香的牛丸了;腸仔分別有紅腸、脆皮腸及最為普遍的豬肉腸,也真的沒什麼好評吧。

店家的雞翼全都是雞中翼,味道分成辣及不辣,大部份的雞翼都挺飽滿,不辣的那一款吃起來有點醬油味,鹹度剛好,不過以個人而言,就真的覺得不夠惹味,所以吃辣的那一隻就真的很能滿足到我,一入口辣度頗勁,雖然對於我而言仍是小兒科,但有朋友已經吃不到這個辣度了,所以大家就要留意一下吧。

另也有特別的肉食,如雞腎及八爪魚鬚,友人說雞腎很爽很嫩,但個人吃的那一塊就真的幾韌,不知是否因為本人貪心選了塊大的之過;另外的八爪魚鬚原來是此店的名物,八爪魚吃起來軟腍中帶咬勁,而又不會太韌,加上辣椒汁惹味的味道,算是是夜比較出色的一款食材了。

另外也有一點不用加錢的海鮮,如多春魚及秋刀魚,吃起來有很輕微的腥味,多春魚吃起來不夠爽口,秋刀魚的魚肉也是不太夠結實,可能真的是一分錢一分貨吧。

肉類就吃得多了,是夜的纖維主要都是只有粟米、茄子及金菇,本人沒有吃過粟米,所以在此就不多談了,至於茄子及金菇,燒的時候都是以錫紙包着放在爐邊燒,友人加了點牛油、蒜蓉及醬油就大功告成,金菇吃起來爽口而不太韌,總算不錯,而茄子就軟腍又吸味,實在都好吃,不過這不是店家的功勞,而是其中一名友人的功勞,皆因由切茄子成塊,再包起它們下調味料,都不是店家而是友人做的。

另外也燒了兩三片麵包,皆因可以快有得吃,何解要吃得那麼快?吃完也只不過是九時!皆因真的是非走不可,因為時間實在有限,此店實行的是兩輪制,三小時一場,我們吃的是六至九,相信九時又有另一批客,可見鬧市BBQ真的有得做。
是在燃燒青春還是什麼?驀地回首:乜還有嗎?
2010-12-26
火爐火力夠猛就有運行了
2010-11-10 1413 瀏覽
地方方便,睇睇地圖,喺地鐵站行5分鐘就到。交通方便。價格ok,因為食海鮮另叫。所以唔會出現野食太多,浪費錢同野食嘅情況。老板好搞笑又好nice。d野食都好ok。老板得閑走過嚟幫你燒下,service真喺幾好。單性高,可以同老板講有咩要求。例如d野食唔好咁鹹,有咩特別要求等。因為老板都喺你book定,差唔多到嗰日先買野。又新鮮又可以俾少少意見。適合唔同口味。最好就喺可以自己帶酒精飲品,樓下就喺7仔。方便不過。最麻煩就喺喺唐樓。。。7層頂樓。。都幾喺野。

地方方便,睇睇地圖,喺地鐵站行5分鐘就到。交通方便。
真喺幾好。

口味。最好就喺可以自己帶酒精飲品,樓下就喺7仔。方便不過。

最麻煩就喺喺唐樓。。。7層頂樓。。都幾喺野。
2010-07-24
$100+ (晚餐)
生日
  • 茄子(必食)
2009-09-07 1312 瀏覽
本來上星期就過來這裡燒烤, 但因為朋友的仔仔不舒服, 取消了. 昨天終於來到這近期鬧得熱哄哄的天台燒烤, 都是朋友約的我只是跟著去, 我們六個人走過樓梯到了天台. 搞了很快便起了爐, 他們一班樓下住戶剛燒完, 我們就用他們的. 我朋友預約了幾次才約到, 後來知道我們之前約過及認識我朋友就ok. 哪天不算很熱, 我們五大一小, 之前訂了四人份的海鮮餐, 有一人不吃海鮮. 我朋友之前來過說款式跟上次有點分別, 少了東西. 每款東西份量不多, 可能只有我們一席人和幾個之前燒完烤在聊天的人. 怕我們吃不完(可怒也....) 肉類: 雞翼, 豬扒, 牛扒, 雞扒, 金沙骨, 尤魚鬚, 三款腸仔, 丸類, 秋刀魚, 小基圍蝦. 還有我朋友之前要求他們弄的: 雞軟骨, 煙肉車尼茄, 肥牛金菇, 鷄肉露荀, 煙肉露筍卷. 蔬菜類: 茄子, 青椒, 金針菇, 菠蘿, 番薯, 磨菇, 粟米 海鮮盆: 老虎蝦(4), 大頭蝦(4), 蚌(5), 鮑魚仔(4), 石班仔(4), 大司奄(2), 奇怪海螺(6),

雞翼: 有辣有唔辣, 辣的頗辣, 要攤凍來吃
牛扒: 黑椒味, 黑椒不夠多
豬扒: 一般, 燒完不是太鞋
雞扒: 一般, 略咸
金沙骨: 無食
尤魚鬚: 幾惹味, ok好食

腸仔丸類 : 不用說了
秋刀魚及小蝦 : 用盬醃過, 一般
雞軟骨 : my 飛弗, 幾香口
煙肉串類 : 不用說了
肥牛金菇 : 味道帶甜, 肥牛不肥
雞肉露荀 : 一般, 可能燒得過火, 鞋啊
蔬菜: 不用多介紹, 茄子是店燒的都幾好味
, 但只燒了一條,
* 另我朋友自己帶了些大蘑菇去燒, 加牛油和少許豉油超正

海鮮盆
老虎蝦, ok, 齊燒有D嘥,早知 開邊加蒜茸應該正D
大頭蝦: 肉不及虎蝦但頭有膏
蚌: 最好味, 加蒜茸燒, 鮮甜

石班仔: 燒不好吃, 後來用鍻紙焗, 很一般, (蒸魚是最好食的)
司奄: 最唔惦, 燒極都唔熟,
螺: 一般, 如果有甜醬可能ok
鮑魚仔: 燒完D肉好實, (點解人哋鐵板燒可以燒得咁好食!?)

負責人問我們有無看新聞. 他說壓力太大, 將來會不對外開放了. 只供朋友聚會. 他說想擾亂公眾秩序. 又說不是為了哪小小錢
. 希望來過的人心裡記得這個太子OASIS, 我朋友還問 (咁下次招不招呼我們), 他還幽了我們一默 (你係咪我朋友吖, 係咪可以嚟我嘅party囉) 大家哈哈大笑.

這裡的食物不過不失, 抵不抵食!? 一般, 環境可以, 但應該不能容納超過五十人, 地點離地鐵不遠. 可以放响爐面燒唔駛用燒烤叉叉住都幾好嘅, 個網都ok嘅, 放心嘅
, 朋友個仔免費都ok嘅.
海鮮盆
  • 雞軟骨
  • 尤魚鬚
  • 茄子
2009-07-29 912 瀏覽
(燒野食, 梗係要配冰凍啤酒) 自從新交通法例不能喝超過兩罐啤酒已很久沒開車去燒烤了, 因為怕被停牌. 本人亦很支持新法例的. 但燒烤幾小時只得兩罐啤酒著實不是味兒. 星期日有朋友約我去燒烤, 我第一反應, 不去了, 又熱又不能喝酒開車, 你們去吧, 後來她告訴我不用開車去, 可以坐地鐵去的, 我想了片刻, 應約赴會吧. 反正坐幾分鐘地鐵的路程. 原來是哪種唐樓天台燒烤, 第一感覺不太討好, 先走七層樓梯對食物也不太期望, 因為本人去燒烤場無數從白石到天水圍不下十數個, 唯大尾篤燒烤王的產品最為滿意, 最少不會每樣食物都是差不多味道. 走完七層樓, 店主第一時間給我倒杯凍水, 我一口喝完才能平伏哪急促的呼吸, 坐在牛角扇旁等朋友的到來. 地方不是很大, 一眼盡覽, 可能怕太擠關係只得五個燒烤爐. 有點像電影六樓后座哪種感覺. 我們一夥差不多九時才開始, 八人圉著爐開始燒. 食物方面我朋友加了錢要海鮮套餐, 有鱔魚, 扇貝, 烏頭, 鲍魚,尤魚, 還有些不知名的螺...大路貨色, 蝦倒是我意料之外的有大有小, 大的是老虎蝦吧!? 其它基本有的都算齊備, 大概ニ+

地方不是很大, 一眼盡覽, 可能怕太擠關係只得五個燒烤爐. 有點像電影六樓后座哪種感覺. 我們一夥差不多九時才開始, 八人圉著爐開始燒. 食物方面我朋友加了錢要海鮮套餐, 有鱔魚, 扇貝, 烏頭, 鲍魚,尤魚, 還有些不知名的螺...大路貨色, 蝦倒是我意料之外的有大有小, 大的是老虎蝦吧!? 其它基本有的都算齊備, 大概ニ+多款沒算清楚. 蔗蝦是我第一次在燒烤場見到的. 我第一樣燒的還是腸仔, 哈哈!! 你們也一樣吧. 雞翼算是我最愛的燒烤食品, 有兩類味, 辣和香茅原味, 味道尚算可以, 本人比較嗜辣所以吃辣的比較多, 其它食物也可以, 也不會全都是同一種味道. 蔗蝦燒出來的味道不及在越南餐廳吃的好味, 但對我來說算是新奇. 蔬菜方面差少許, 燒茄子算是出色一點, 店主教我們怎樣調味, 像深圳式燒茄子. 其它燒釀辣椒, 金菇, 粟米, 蕃薯一般燒烤場都有的. 店主最後幫我們處理吃剩的哪條烏頭魚, 泰式燒法, 有什麼檸檬葉及其它香料, 本人不怎橡喜歡燒焗煮魚所以衹吃了一點反而我內座很欣賞. 價錢裏面只包兩罐飲品, 少了一點, 啤酒還只有一種, 是金威還是獅威忘記了, 喝了兩罐. 我是Calsberg的fans哩. 後來向店主投訴, 他吩咐人幫我夥到樓下買了一打, 十元一罐賣給我們. 算了, 誰叫我們是懶人一族.

跟店主胡吹一番, 他說開此地方只是半公開形式, 只為他一班朋友有個聚頭地方, 方便吸煙的一群邊看球賽, 邊燒烤喝酒. 是喲!! 七月一日開始禁煙, 我不是煙民没注意. 但燒烤完, 哪管一身是什麽煙味還待回家洗過徹底. 店主還算健談, 他問我們食物如何云云, 我也是客客氣氣的回答. 他原來是有客人來才到街市買食材, 每次可能都不是同樣的食物, 一般凍肉當然已存有貨, 但醃肉也儘量即日醃制, 他怕醃得不夠味道所以才要我們評價...也得知他們才開始運作不久, 從前從事過飲食的店主對管理這種燒烤場還是第一次, 所以運作有點亂.

我們差不多一點才離開, 埋單本來$98的任食套餐加了海鮮$40每人$138, 哪嘉士伯店主當新張大贈送給我們. 哈!! 留客的技量哩...

本人結論覺得還算可以, 店主都是有心做好食物的, 應該會有進步的空間. 我想中秋節有可能會再來這裏燒烤. 喝了酒的我坐ニ十多元的士就回到家了. 要是去郊外的燒烤場還得開車去哩, 因為要是回程晚, 坐的士的話... $$$

香港的夏天著實...^^" 燒烤這玩意還是秋天最合時.

2009-07-25