2024-08-14 102 瀏覽
同鄰居出太子剧扒,點知壞冷氣,咁就即刻轉場地。另一個鄰居話有間去食開,咁就去試吓。呢間成日去花墟都會經過,但係一個人就真係冇諗過嚟食。鄰居強烈建議飲洋蔥湯,咁我就嗌咗一個,不過就貪心啲加咗塊酥皮。跟住見到鄰居個洋蔥湯好似水咁,同我期望有少少分別。因為我加咗酥皮,就要等耐少少先至嚟。個酥皮做得幾好夠薄脆,塊皮唔會太厚,唔會食到太飽。不過個洋蔥湯就清咗少少。我就唔知想食咩好,所以就嗌咗個雜扒餐樣樣試d。樣樣都薄薄地,煎得幾脆口。至少唔係嗱得好勁個啲old school牛月豬。最後個芒果布甸,食落去好有細個自己開粉整布甸嘅感覺,而是回憶全部返晒嚟,個黑啡啡底都做得幾好唔太苦,亦都唔酸。可以值得一試。
2024-06-27 301 瀏覽
首先講食物質素,叫了一個肉醬意粉、 咖哩豬扒飯,和芝士蛋糕,三樣都好難食, 如果連一個小朋友都話難食,相信應該係幾難食,唔明白點解普通嘅菜式,都可以整到咁難食!第二,侍應服務質素真係好一般,原本跟餐係有杯免費餐飲,但小朋友點了蘋果汁,原來收正價(即當另外散叫),都算了,但又不解釋比工人姐姐知,還有一杯免費飲品可以點,終於明白點解佢咁多負評了!呢間餐廳已經很多年歷史,但係一直都好多人話唔好食,而家發現原來唔止唔好食,仲覺得佢哋做生意手法,有待檢討檢討!

2024-06-14
  • 沒有
2024-05-19 392 瀏覽
5:30pm 入門口前問清楚話6pm前係有下午茶, 入到去老闆娘過嚟落單, 我話要蘋果批下午茶餐, 佢就話要等好耐喎 ,之後叫我諗清楚先落單 。然後我5:40pm 再搵第二個侍應落單 ,跟住佢同我講話冇下午茶😑 ,要叫晚餐。我話頭先入門口嗰時問清楚個侍應話有下午茶 ,跟住佢問我邊個話,冇呢件事。 今日公眾假期冇下午茶喎。 今時今日咁嘅服務態度 ,唔怪得知生意咁差。之後老闆娘仲話晚餐要按人頭計,每人要叫一個餐😫。 晚餐質素一般 ,不見得有什麼特別, 不會再有下次。

之後老闆娘仲話晚餐要按人頭計,每人要叫一個餐😫。
晚餐質素一般 ,不見得有什麼特別, 不會再有下次。
2024-05-19
下午茶
2024-05-19 323 瀏覽
早兩日再去呢間餐廳食嘢,之前去過幾次都冇問題,嘢食嘅質素都可以嘅,今次四個人去其中一個係三歲小朋友,坐低攞住個餐牌叫嘢食,攞住個餐牌指比嗰個人知話要啲乜嘢,嗰個人話我睇唔到,你讀出嚟,態度已經好差,寫完就擰轉面走咗去,因為小朋友想飲嘢先,就想嗌埋嘢飲,咁唔好彩佢又喺附近,就叫佢,黑口黑面走過嚟,話使乜咁急啊⋯⋯都算啦,然之後佢話你哋四個人唔可以叫三個餐,有人頭低消,佢又冇寫有低消,一個三歲小朋友都有低消,唔知係咪得罪咗佢,去咁多次有個女士同埋後生仔都好有禮貌,係得呢個有啲年紀嘅男人成日黑口黑面,講唔該有尾音嗰種禮貌,可能佢係老闆,所以唔會再幫襯了。

2024-05-01 425 瀏覽
呢間懷舊餐廳都食咗幾次,事關空間大,環境夠靜,服務同食物質素都好。不過唔知係咪換咗廚師抑或佢SICK LEAVE,同之前食嘅感覺好唔同。花旗安格斯西牛扒 (配薯茸田螺+湯+甜品+飲品) $278:五成熟,切開似嘅。可惜,一食落去,肉質煮得過熟,5成熟都好靱,食完成碟牙都軟。有啲失望,味道同質感都唔理想。花旗安格斯牛柳 (配蒜茸青口+湯+甜品+飲品)$298:淋過西冷,但一樣食到牙軟。成碟最好食係薯條,佢係熱辣辣淋身果種。焗薯茸田螺:薯茸好食,好重牛油味同好綿,但田螺無味。蒜茸焗青口:好香嘅蒜茸味,青口還好。
焗薯茸田螺:薯茸好食,好重牛油味同好綿,但田螺無味。
蒜茸焗青口:好香嘅蒜茸味,青口還好。
花旗安格斯西牛扒
花旗安格斯牛柳
焗薯茸田螺
蒜茸焗青口
2024-04-15 314 瀏覽
基本上每一次嚟到太子呢一邊,我都會揀呢間餐廳食飯,不過平時好多時都係午餐,今次過嚟食晚餐,講認真佢嘅味道唔係真係好特別,但係呢度餐廳比我嘅懷舊感覺,同埋呢度嘅服務態度,係其他地方無辦法比到我。希望佢唔好執,一直做落去,一間屬於香港人嘅餐廳。
希望佢唔好執,一直做落去,一間屬於香港人嘅餐廳。
豬鞍
牛柳 + 鵝肝
3色jelly❤️
凍ot (攪攪捧好正)
2024-04-13
豬鞍
牛柳 + 鵝肝
3色jelly❤️
凍ot (攪攪捧好正)
  • 法式洋蔥湯
2024-04-01 336 瀏覽
3人點了3個午餐,食完後問我地食唔食甜品。叫左兩件蛋糕講左3人share食。蛋糕上桌後只見一隻空碟,問佢可否俾多2隻碟,我們分來食。一個唔駛著制服的女士話:載住蛋糕咪有兩隻碟。你留番d 空碟自己用!
你留番d 空碟自己用!
2024-04-01
2024-02-03 520 瀏覽
今日喺太子補完習,同阿仔兩個人去太子餐廳,食物質素同預期中更差,大家樂大快活都好食過佢啊!食物質素先唔講。我12:10落單,12:15有包食,12:18有好似水咁嘅羅宋湯,12:35有主餐,12:50餐飲到,因為阿仔只飲水,所以兩杯凍檸茶都係我飲,只不過放住一杯係佢面前先,當我差唔多飲完我個杯嘅時候12:5x收銀員突然間行去同我仔講,細佬你快啲飲啦喎,我哋要收返張枱,出邊有人排隊呀。嚇到我仔成個彈起諗住準備走,我叫佢坐返低,我未飲完。然後個收銀員拎張單過嚟我枱面,叫我賣咗佢,佢雖然有講唔好意思,但行動上仲係趕緊我走。其實我食咗都冇一個鐘頭,加上個主食你12:35先到,12:5x就趕人走,點可以咁樣!食完1pm我都走。但係呢啲餐廳唔會有下次

食完1pm我都走。

但係呢啲餐廳唔會有下次
2023-11-26 802 瀏覽
午餐食評: 香煎龍脷柳意粉味道幾好,魚柳煎得perfect, 意粉若煮耐些少會比較好,有少少硬;配菜也煮得不夠火喉。茄汁豬扒飯比較差,豬扒及飯有少少硬,不夠火喉!永隆銀行中心入面有間花園餐廳,佢嘅茄汁豬扒飯係一絕,超好味,已經食過幾次,水準一流。7-11 d frozen 嘅盒裝茄汁豬扒飯,以前用白飯,現在改用炒飯底,變咗超差及太硬, 但豬扒超級好食,連老人都食得。
2023-11-24
2023-08-23 1108 瀏覽
令人失望的太子餐廳我們昨天(22/8/2023)前往太子餐廳吃午線。在餐牌上見到蕃茄焗牛脷飯,於是我們對侍應說請把兩個飯改為扁意粉。誰知食物上枱卻是一個牛脷飯而另一個是扁意粉。太太對侍應說弄錯了,我們叫的是兩個扁意粉,侍應於是就把該牛脷飯拿回去。卻在不到1分鐘,穿淺藍色恤衫、戴眼鏡的,估計是老闆娘,卻把該盤飯放回我太太的枱面,說:「你是叫了一個飯及一個扁意粉」。態度十分堅決,說完就走了。看見她的態度,我們當時都呆了。但我太太十分清楚。當時落單是說兩個飯都要改做扁意粉。另外一件事就是該套餐有餐湯及麵包。我在享用麵包時不小心把麵包弄丟了掉到地上,於是我拾回放在枱邊。太太代我叫侍應來問可否更換呢?該女侍應是一位上年紀的女士,戴眼鏡及剪短髮,穿白色為主的T恤。她前來問我,其口氣像是質詢:「阿媽話掉了麵包應該如何」?我回應說:「執返起來吃」。於是她用叉子把那個我放回枱面上的麵包拿走了。不久,她放了一個麵包在我面前,說:「下次再跌就冇啦」。跟着她說講笑啫,笑了一下。雖然她給了一個麵包,但其說話及語氣令我們覺得難受。我現在始在此食評見到不少對太子餐廳的劣評,但仍然發生此事,相信他們不會理會。但穿制服
令人失望的太子餐廳

我現在始在此食評見到不少對太子餐廳的劣評,但仍然發生此事,相信他們不會理會。但穿制服的男、女侍應卻十分有禮,值得讚賞👍👍
2023-08-21 963 瀏覽
去完花墟買花,周圍都係人,唔想行咁遠搵嘢食,近近哋又去咗「太子餐廳」,大大話話呢間餐廳我都食咗10幾年,貪佢地點夠方便,環境又唔會太嘈,永遠都唔使等位,我諗一年總會幫襯三四次左右🤔每次都會叫佢嘅法式洋蔥湯🥣唔係佢特別好飲,而係冇乜西餐廳會有有呢個選擇,今次都唔例外。而主菜今次叫咗三文魚、大蝦意粉,仲有羊架,一如以往,保持一貫水準。雖然佢價錢唔係平,但佢咁多年都保持住一定嘅水準,而且有舊式西餐廳嘅陳設。另外,作為太子嘅老餐廳,佢仲好有心咁喺舖頭入面陳列左舊太子嘅相片同介紹,好有舊情懷🥰

親戚家孩子在這裡丟失了長輩給的紅包,打電話到餐廳後,職員爽快地如實回答,讓家人到餐廳拿回,非常感謝。整體體驗非常良好,服務態度佳,等待食物時間也不算長。下次會再光顧~
2023-07-10 677 瀏覽
真.失望+一肚氣到餐廳時,已經靜到水靜河飛,落單時候已經講咗3份扒餐要跟炒飯,腦細話ok ok 點哂頭咁,唸住no problem 啦 點知嚟嘅時候,三份餐側邊有薯蓉 ,明明嗌咗炒飯,以為係伴碟,於是問班waitress又話唔知又盛....腦細話落錯,話廚房出錯,跟住拎返份扒餐入廚房,心諗個薯蓉細到=3個5毫子咁,咪攞隻碗拎走佢,is it necessary to take the whole plate into the kitchen again?份餐又等得耐,嚟到已經凍哂😊😊嗌左嘅肉眼扒係靭到一個點咁又咸,食完真要係要去醫院洗腎(: 加埋啲waitress收野收唔切,人地d醫汁都未用完就收都收唔切,以為有炸藥😔😬 仲要倒瀉埋我杯凍咖啡,搞到成枱都係🤗 因為同同事食所以埋單$800 態度又差,野食直情係不予置評添啦. 叫腦細俾多少少蒜蓉汁都好似好唔情願咁,咁度縮就咪鬼開門做生意啦.間餐廳d食客已經屈指可數最弊係7點幾,正值繁忙時間. 見佢同名寶石比,差幾條街啦. 奉勸各位大佬,咪鬼幫襯呢間垃圾,食呢間野真係腎虧,仲好意思收人一份$238 肉眼扒未計加一.總括而言,離哂大鋪,伏到爆
真.失望+一肚氣
嗌左嘅肉眼扒係靭到一個點咁又咸,食完真要係要去醫院洗腎(: 加埋啲waitress收野收唔切,人地d醫汁都未用完就收都收唔切,以為有炸藥😔😬 仲要倒瀉埋我杯凍咖啡,搞到成枱都係🤗 因為同同事食所以埋單$800 態度又差,野食直情係不予置評添啦. 叫腦細俾多少少蒜蓉汁都好似好唔情願咁,咁度縮就咪鬼開門做生意啦.間餐廳d食客已經屈指可數最弊係7點幾,正值繁忙時間. 見佢同名寶石比,差幾條街啦. 奉勸各位大佬,咪鬼幫襯呢間垃圾,食呢間野真係腎虧,仲好意思收人一份$238 肉眼扒未計加一.總括而言,離哂大鋪,伏到爆. p.s.嬲到已經冇影到食物嘅相.貴又貴過人,食物質素差過人,服務態度差到不敢相信.咁少人食就知點解啦😬🤗
2023-07-01
2023-04-30 788 瀏覽
📍太子餐廳太子太子道西162號每次去太子揾食,總是走了去隔離的懷舊餐廳。直至聽到朋友提及呢間餐廳才第一次入內光顧,之前都無留意到呢間餐廳添。餐廳座位算寬敞嘅,算是坐得舒適,木製傢俬帶出一點懷舊味道。侍應態度亦友善啊。叫了煎豬扒伴洋蔥汁,整體上肉質算嫩嘅,不錯呢。蒜茸大蝦伴天使麵,大蝦就一般😬。套餐包咗餐湯,一個餐包,甜品同餐茶。我哋甜品分別叫咗啫喱同涼粉。整體來說,食物不過不失啦,香港嘅懷舊餐廳越來越少喇,真係要幫襯多啲,希望所有懷舊餐廳繼續營運落去。😊
📍太子餐廳
太子太子道西162號

叫了煎豬扒伴洋蔥汁,整體上肉質算嫩嘅,不錯呢。

蒜茸大蝦伴天使麵,大蝦就一般😬。

今日行花墟行到肚餓嘅時候見到間餐廳好似幾好味,咁所以就入咗去食,叫咗個白汁龍脷柳意粉同埋肉眼牛扒,個白汁龍脷柳意粉,味道同埋相都幾好食,但係一到咗個肉眼扒之後就完全改變左我食牛扒嘅定義,點解一間餐廳牛扒可以咁難食嘅難食都唔緊要,佢連個汁都非常之難食,都唔明點解可以咁多人去食,價錢又唔係平得去邊仲要貴過去xx餐廳鋸扒,嘢食就唔多講啦,因為真係好難食,侍應嘅服務非常之差叫極人佢哋都好似睇你唔到咁,要叫幾次先應得你一次,成個場成10個侍應個個都好似唔係做緊嘢咁,所以唔會再去呢個餐廳食浪費時間
2023-01-24