2024-07-23 314 瀏覽
超好食嘅牛雜!好軟糯同入味,份量都好大,位置都好易搵,真係超鐘意!剛剛做完gym嚟食一碗牛雜真係超級無敵讚。七點多去嘅時候排咗一陣隊,但總體唔使等太耐。三款醬汁好好食架,每個都試下勁讚😘
牛筋牛肚豆皮
牛筋牛肚豆皮
2024-06-17 320 瀏覽
自問對牛雜喜愛程度不高, 但不抗拒, 印象中沒有正正式式吃過一碗牛雜, 是次來太安樓, 一於光顧人氣店之一的太安樓牛雜。淨食細雜 $55牛雜有細中大三種份量, 為了淺嚐和留有戰鬥力吃其他小食, 只點了一份細的淨牛雜。店員事前會問要不要柚皮, 甜醬, 辣醬和芥末, 我全要了。細雜大概有心腚, 蝴蝶腩, 牛筋, 牛肚, 牛膀, 牛肺, 大腸, 柚皮, 豬皮和蘿蔔等, 食材乾淨, 沒有異味。材質蠻腍身入味, 每款食材均不俗, 唯獨是牛膀不是我杯茶, 牛膀味道相對濃厚, 入口滿是"粉"的感覺, 很不爽。

2024-06-12
  • 淨食細雜$55
大家好!我係好鍾意去旅行既艾文!今次黎到太安樓,我地分別去左魚旦佬、太安樓牛雜、八一蛋包の料理、小老板 。同魚旦佬隔五個舖位就見到呢一條人龍,就係排緊太安樓牛雜!平時艾文冇點食牛雜,喺旅伴既堅持下,我地揀左牛肚、牛筋、蝴蝶腩 (每樣HK$12,總共HK$36)。牛肚平時艾文冇點食,唔係好識比較。食落煙煙韌韌,好咬口味道唔錯。牛筋忟到好淋,又唔會好似啫哩咁,比平時咖哩牛腩入面食到既牛筋好味,唔錯!蝴蝶腩係豬肉黎,由於原材料形狀似蝴蝶,所以叫蝴蝶腩,係連接豬肺葉同豬肚既部位,食落比牛腩鬆軟啲,但又有啲筋膜好咬口,好味!

同魚旦佬隔五個舖位就見到呢一條人龍,就係排緊太安樓牛雜!

牛肚、牛筋、蝴蝶腩

牛肚
牛筋
蝴蝶腩
2024-06-14 157 瀏覽
這店在太安樓的地面,近太康街的入口那邊。經過也會去幫襯,店外常常都排長龍的。差不多每次外賣也點牛肺,牛膀,蝴蝶腩,心腚,柚皮,每份淨食12 元。全部都做得很入味,夠腍,沒有羶味,心牛腚爽口,柚皮炆得夠腍也沒有苦澀味。
這店在太安樓的地面,近太康街的入口那邊。
經過也會去幫襯,店外常常都排長龍的。

全部都做得很入味,夠腍,沒有羶味,
心牛腚爽口,柚皮炆得夠腍也沒有苦澀味。
2024-04-14 221 瀏覽
牛雜煮太軟太爛了,口感為零,80歲阿婆都咬得動的動那種爛。就好似乳豬皮你要脆,牛腩要軟爛一樣,不同食物要有不同口感。沒堂食、沒堂食、沒堂食。麻煩老闆你要不貼張告示說沒堂食。你試一下拿著碗面站著吃,看你能拿多久,站着不是問題,問題是碗麵太燙手。我站在你檔口前面又阻住你,又唔衞生,裡面冷氣機又滴水,阿姐又唔俾!油面、湯汁、辣椒油完美一體,但是牛雜這個出品就打自己招牌了。2點去到無理由咁㗎,莫非是隔夜?!

2024-04-14
2024-04-10 228 瀏覽
今日叫咗碗大牛雜, 只係要咗蝴蝶腩, 大腸, 牛肺, 牛肚四樣嘢, 另外再獨立加多一份蘿蔔, 總共要$75+12=$87回家打開一看, 發現得半碗多啲, 實在太少, 少得可憐!坦白講, 輪牛雜佢嘅味道只係一般般, 而家發覺佢又貴, 且味道只係一般般, 我都唔會再幫襯
回家打開一看, 發現得半碗多啲, 實在太少, 少得可憐

牛雜(大), 另加一份蘿蔔
2024-03-21 223 瀏覽
📍太安樓牛雜掃街小食黎講食牛雜都係其中一個麻甩小食之一今次慕名去到太安樓食牛雜究竟好唔好食呢🧐細牛雜 ($55)如果乜都想試嗌碗細牛雜就咩都試到啦😆太安樓牛雜特色之處在於有好多牛既內臟都食到例如蝴蝶腩、心腚、軟骨連功夫繁複既柚皮都有得食如果係食牛雜款式既呢到絕對滿足到你👍🏻不過d牛雜食落口無想像中咁驚艷牛雜唔算太入味又炆得唔夠淋只能說佢既味道比街邊既牛雜店好少少以$55一碗牛雜黎講性價比唔高如果要特登過黎試未必太值得了🫡
📍太安樓牛雜

掃街小食黎講食牛雜都係其中一個麻甩小食之一
今次慕名去到太安樓食牛雜
究竟好唔好食呢🧐

細牛雜 ($55)
如果乜都想試
嗌碗細牛雜就咩都試到啦😆
太安樓牛雜特色之處在於有好多牛既內臟都食到
例如蝴蝶腩、心腚、軟骨
連功夫繁複既柚皮都有得食
如果要特登過黎試
未必太值得了🫡

• 細牛雜
2024-02-01 319 瀏覽
雖然店舖長期都有人排隊 不過味道好價錢又親民真係值得排一些特別位置 如牛心腚 柚皮真係唔係其他地方容易買到最喜歡叫豬腸會幫我起走晒啲肥膏不過個人就唔喜歡加醬每次都是純加腩汁就已經好夠味所以每次經過我都會買外賣同家人分享食
雖然店舖長期都有人排隊

不過個人就唔喜歡加醬
每次都是純加腩汁就已經好夠味
所以每次經過我都會買外賣同家人分享食
2024-01-24 262 瀏覽
走進店裏,呢家攤檔香氣撲鼻,令人口水直流🤤。試咗佢哋嘅招牌牛雜,真係夠曬晒口啊!牛肚嘅嚼勁竟然咁完美,夠嫩但又保持咗彈性,每啖都飽滿滿嘅肉感。牛腩部分肥瘦相間,咬落去微微嘅油潤感覺喺舌尖舞動,簡直係美味到哭出來👍。牛雜湯底醇厚,絲毫唔會遮掩咗牛肉嘅鮮味。我仲特別欣賞裡面嗰幾粒白蘿蔔,食落去既入味又保持咗蔬菜嘅清甜,真係畀佢個讚👏!每樣食材嘅火候掌握得啱啱好,尤其係牛筋,軟嫩得黎又唔會太爛,同湯汁嘅交融達到咗一個絕妙嘅平衡。難得嘅係,呢度嘅牛雜唔會單單只係靠鹹引出味道,仲係每樣食物裏面嘅原味喺度默默放光。吃到最後,個人感覺好滿足,腸胃都為之一暖。如果你想嚐嚐真正地道嘅港式小食,嚟呢度絕對冇錯!👌

2023-12-31 297 瀏覽
平時聽好多朋友講或者網上媒體報道太安樓好多美食,但一次都未去過,今個周末專登過去朝聖。成個商場都充滿小店,而其中一間比較多人排隊既就係太安樓牛雜,所以就排呢間試下。呢間小店開12-12,不過星期二就休息唔開。本身想叫碗中size牛雜,不過見佢有得自選就揀左自己平時最鐘意食果4款:牛肚、牛筋、牛腩、蘿蔔。牛腩選用蝴蝶腩部位,煮到同牛筋、牛肚一樣咁淋滑,而且個腩汁勁香濃,蘿蔔索哂啲腩汁,已經由配角變埋做主角。雖然排左差唔多25分鐘,但食完就覺得值返哂。

2023-10-03 857 瀏覽
太安樓牛雜真係一個典型嘅麻甩食物!聽到剪牛雜嘅鉸剪聲,就會令好多麻甩有共鳴。呢間牛雜真係由小攤檔到開店,食嘅唔止係味道,而係一段回憶。佢嘅風味唔係咁重,屬於偏淡口嘅牛雜。不過正因為咁,食到嘅就係牛雜本身嘅原汁原味。真係因人而異,食評可以有極端嘅意見!坦白講,我都鍾意濃味同深色啲嘅牛雜,但我都會再去太安樓,因為我食嘅係一段寶貴嘅回憶。總括而言,太安樓牛雜係一個充滿回憶嘅麻甩食物。如果你喜歡牛雜,不妨一試!儘管口味可能有分歧,但呢個牛雜會帶你回到過去嘅美好時光。

2023-09-20 794 瀏覽
第一次黎太安樓食野,未諗到食咩既時候,見到呢間鋪頭面前有吾少人排隊,原來系食牛雜,諗起好奈都冇食牛雜了,就揀左佢試試。這家牛雜份量好足料,滿滿的一碗,價錢亦平,cp值高。可惜味道一般般,唔喺好入味。蘿蔔亦帶苦味😢。估吾到山長水遠黎食野,就中左伏,揀左間麻麻地,失望😔太安樓牛雜西灣河筲箕灣道57-87號太安樓第二街A31B號舖

這家牛雜份量好足料,滿滿的一碗,價錢亦平,cp值高。

可惜味道一般般,唔喺好入味。蘿蔔亦帶苦味😢。

估吾到山長水遠黎食野,就中左伏,揀左間麻麻地,失望😔

太安樓牛雜
西灣河筲箕灣道57-87號太安樓第二街A31B號舖

牛雜

2023-08-19
5 分鐘 (外賣自取)
2023-08-18 656 瀏覽
平時好少食牛雜嘅我今日同朋友嚟到佢話好想食咪陪吓佢食 有大中細揀我哋兩個人叫咗一份中嘅share 份量還好 個人覺得比較乾身唔係成碗汁上 但係牛雜好入味好易咬!唔會腥👍🏻牛筋好好食
2023-08-11 569 瀏覽
🐻太安樓糧食🐻🐮牛雜🐮特別推介一定係柚皮,而家真係冇咩地方會有柚皮食,仲要係好食!牛膀都係推介之一,食得出好新鮮!下次想試埋個牛筋🤤🐻小評語:平時唔多機會去太安樓,印象中每次去都會買佢個牛雜,今次叫左個中牛雜$60,差啲想叫左個大牛雜,都係$70!不過一個人驚食唔曬🙈呢個價錢食到呢個質素,真係好推介!📍 太安樓牛雜 (西灣河)西灣河筲箕灣道57-87號太安樓第二街A31B號舖味道😋:🌕🌕🌕🌕🌗性價比💰:💵💵💵💵回訪度🤤:😋😋😋😋
🐻太安樓糧食🐻

🐮牛雜🐮

🐻小評語:

📍 太安樓牛雜 (西灣河)
西灣河筲箕灣道57-87號太安樓第二街A31B號舖

味道😋:🌕🌕🌕🌕🌗
性價比💰:💵💵💵💵
回訪度🤤:😋😋😋😋
2023-07-19 716 瀏覽
睇過好多blogger 介紹呢間牛雜, 基本上都係好評,大部份都話乾淨足料好味, 所以一於去試下唔想食面, 淨要牛雜,原本諗住叫大($70), 點知見到上個客買細($50)都唔係好細碗, 即刻變陣食個中($60)份量都真係多,店員會問要唔要蘿白,豬皮,柚皮,三樣都係我鍾意既, 當然要, 最後就係要唔要三醬(芥辣,辣,甜醬), 我就要少少芥辣,其他醬都要唔食蒡既我係走蒡既,整體所有部份都好淋,蘿白柚皮豬皮勁入味, 牛腩肉唔會鞋, 腸內係算乾淨, 有樣似係喉既部位(定係軟骨?我都唔知)幾好食, 少少爽脆口太安樓真係個覓食好地方

太安樓真係個覓食好地方