2022-11-20 1785 瀏覽
最近看見將於2022年11月20日後結束的消息, 所以有感而發寫多一篇食評,記錄一下在那裏吃到的拉麵。當天我是在平日下午到那裏吃的, 我早於開店時間大約半小時現便在那裏等,因為我很想吃到店裏的清湯醬油拉麵,之前嚟過數次清湯醬油拉麵也是售罄。當日我是店內的第一位乘客後面也有很多人在那裏排隊,想上不到我坐低後,手快快圈錯了原味濃拉麵。 當然蓋原味濃拉麵也是十分高質,而我因為怕豬肉生的關係,立即把豬肉塞入湯底,因為湯底十分熱,所以很快便令到豬肉變成全熟。之後我便進入了天人交戰,到底應否再叫多一碗清湯醬油拉麵呢?當我吃完原味濃拉麵後,肚還有少少空位, 所以我便叫了,最後證明我的決定是正確的,因為這間小店很快便結業了。清湯醬油拉麵果然是店內最受歡迎的一款拉麵,湯底不只是有醬油的味道,我吃得出裏面應該還有少貝,所以你會食到湯底十分清甜, 而且內裏的醬油味道分有層次,吃得出來了加了很多種醬油來調味,每一啖也有驚喜, 拉麵質地也是一貫的彈牙, 而荀絲也十分清,沒有怪味。 唯一可以彈的是塘心蛋,蛋內有一點蛋腥味。

之後我便進入了天人交戰
,因為這間小店很快便結業了。
清湯醬油拉麵

, 拉麵質地也是一貫的彈牙
2022-10-20
清湯醬油拉麵
朋友係拉麵關注組忠實fans,今次陪佢由黃大仙走到入屯門食拉麵,果然冇令我哋失望!餐廳開12點,但我哋11點20分嚟到已經有3,4位排緊隊,再等多十幾分鐘之後已經排哂長龍,如果想食嘅朋友記得要早至少半個鐘嚟排隊啦~餐廳入面得8個位可以坐,去到12點半嘅時候已經截咗單,真係好誇張!今次叫咗醬油拉麵,麵底偏硬,好啱我胃口湯底都好好飲好鮮甜,咁嘅價錢完全價得再試一次!
今次叫咗醬油拉麵,麵底偏硬,好啱我胃口

湯底都好好飲好鮮甜,咁嘅價錢完全價得再試一次!
2022-10-30
60 分鐘 (堂食)
2022-11-15 520 瀏覽
好日都唔會入一次屯門,因為實在係太遠!今日難得出開去,就試下呢間bookmark左好耐既拉麵小店喇!lunch hour去排左成粒鐘先入到座,仲要拉麵店既設計係外面睇到入面,但味道係幾唔錯,入到我拉麵既top 10!原味濃拉麵 $78首先講一講材料方面,有兩塊好大塊既叉燒,流心蛋,竹筍,真係好抵!叉燒唔算太厚身,但肉質軟嫰多汁,拉麵應該係軟麵,硬度普通。而湯底非常濃郁,但唔會太過結身,飲曬成個湯都冇問題!雖然各方面都唔算好驚喜,但整體嚟講真係幾唔錯,值得再幫襯。另外,可以follow埋拉麵店嘅社交平台,可以睇下果期有咩限定!

原味濃拉麵 $78

2022-11-14 1516 瀏覽
對於屯門奇蹟拉麵,我的感覺是這間拉麵店只限給屯門人享用,味道我認為是合格有餘,不致於在全港有獨特性或標誌性,但此店湯頭勝在口感自然,味道比一般拉麵店的湯頭較淡味。但是由於網絡及博客大力宣傳此店如店名一樣充滿奇蹟,結果就是永遠大排長龍,由於屬於小店,店長一人獨撑而忙得喘不過氣,那又何必過份宣傳?如果是專程前往,很大機會在外面等一小時,現時你若問我是否好店,我會回應說是,但我會補充一句,現時不是好時間去試食。如果你真的要去,去排隊之前先去洗手間,帶備飲用水及不要太餓。我是很注重麵店的氛圍多過食物是否好味,屯門奇蹟拉麵外的環境比較複雜,咖啡館噴出的咖啡味、五金舖揮發的天拿水味、燒肉鋪滲出的滷水味、汽車零件舖發出的金屬聲,加上大廈外圍放置的垃圾車及生果舖旁的垃圾堆,還有不遠處的垃圾站,種種的構成不能令人胃口大開,我認為去奇蹟拉麵最好的時機,是晚市好過午市,週日好過週末,至少人龍較少,部份鋪頭亦已休息。今天是11月11日,我在下午約4時放工,8時才有節目,還有4小時,自己在馬鞍山,突然想起奇蹟拉麵,於是即乘搭屯馬綫前往,過了二十個站又步行了二十分鐘,終於在下午5時半到達奇蹟拉麵,當時我在人龍中排

今天是11月11日,我在下午約4時放工,8時才有節目,還有4小時,自己在馬鞍山,突然想起奇蹟拉麵,於是即乘搭屯馬綫前往,過了二十個站又步行了二十分鐘,終於在下午5時半到達奇蹟拉麵,當時我在人龍中排第五位,到了六時晚市開舖,排第一至第三是認識的,排第四是一個人,奇蹟拉麵鋪面只有三張檯子,最後一張枱就是我坐了,奇蹟拉麵不會讓不認識的人坐在同一張枱,是優點亦是缺點,優點是有自己私人空間,感覺舒服。缺點就是在外面排隊的人會多了時間排隊,另外由於未在黃金時間容納最多客人,盈利被限制,若客人食飽後坐著不動,又看電話螢幕又搽唇膏,那就外面排隊的客人及店長只有乾等這位客人離開。

奇蹟拉麵早前有裝修過,冷氣系統不錯,裝修自成一個特别空間,從複雜的外圍走進舒適的空間,會更加專注碗麵的味道。5位客人3位要烏賊拉麵,1位要濃味辣拉麵,另1位要原味濃湯拉麵,不坐在一枱有一個好處,就算得一個廚師,都可以有充裕時間煮好放好才出品,若遇到大家都是要同一款麵的話,還可以一次過煮,省水省力,客人食麵時廚師有一小段時間小休,另外我要讚師傅揈(fing)煮麵水的力度十足。

烏賊特濃拉麵到,賣相很好,但由於加入烏賊汁同埋冰冷的筍片,再加上室內的冷氣,麵湯溫度只喺一般,中太麵條麵質較軟,份量對男人來說是較少,宜加替玉。叉燒咬感軟薄滑溜但稍欠肉味。半熟蛋蛋白柔軟蛋汁很多。拉麵加上湯頭整體食得舒服,但舒服又並不代表突出,整體我會給良(B),屬於常光顧類別,穩陣又適合自己心水,而並非推介給别人一定要去的那種店。

這裡的烏賊特濃拉麵令我想起豚王的黑王,相比黑王,奇蹟這裡味道舒服自然,烏賊汁只有加了顏色但味道平淡,但黑王在味覺上是創新獨特好味,令人難忘,但已是多年前的回幜。至於奇蹟拉麵原味的清湯及濃湯,感覺都是不錯,都是滑溜入口不太濃。這間奇蹟拉麵,屬於屯門當區的小店,簡簡單單,過份的報導或宣傳會令太多人湧至,店主不勝負荷之餘,人客也在浪費時間。
烏賊濃味拉麵:慢煮叉燒
烏賊濃味拉麵:麵條
烏賊濃味拉麵: 日本溏心蛋
烏賊濃味拉麵:鳥賊濃湯
2022-10-26 709 瀏覽
今早11 點20 分去排隊,排第二,終於12 點入到食拉麵!入面得8個位,係一間小店點左清湯醬油,呢個湯底驚為天人!除左一啲都唔油膩,仲冇一般鰹魚湯底嘅死咸,反而有濃郁鰹魚清甜味!我最後連湯都飲埋!值得再試!

入面得8個位,係一間小店

值得再試!
2022-10-15 1099 瀏覽
奇蹟拉麵是屯門區最有名的拉麵店,這次終於成功去吃奇蹟拉麵,因為之前去了很多次也摸門釘,試過鋪頭關閉兩星期,亦試過鋪頭因材料不足而遲開門, 這次專程在星期日到那裏排隊吃拉麵。當時人不算多, 等了大約半小時便可入座, 拉麵亦非常快到, 大約十分鐘便上桌。本來我是想叫清湯醬油拉麵或限定拉麵的, 但是店員說已經售罄了,沒辦法下只好叫了一個原味濃拉麵,另外加了紫菜。湯底的味十分濃, 但是有一點傑,好像加了一點返生粉入去,令到口感十分膩。 而叉燒則是十分滑, 但是好像有點生, 我和老婆回到家也出現肚痾的情況。 雞蛋則不過不失,味道不錯,反而是麵條方面有驚喜,麵條是幼麵,十分彈牙,應該是我在香港吃過的拉麵中最彈牙的。 而紫菜只需十蚊便有五塊,十分便宜,大家一定要加。我老婆叫的烏賊濃味拉麵, 想不到原來是黑蒜拉麵, 菜名入面的烏賊應該只是形容加了烏賊的黑色汁, 其湯底和我的原味濃拉麵基本相同,但是加了黑蒜,已致令到湯底更加膩。 幸好店舖有提供冰水,所以可以不斷飲水解渴。價錢方面,店舖沒有加一,所以十分便宜,而侍應的服務態度還好,雖然侍應只有一人,所以很忙,但他沒有令人感到被不禮貌對待。而店舖的椅子設計
奇蹟拉麵是屯門區最有名的拉麵店,這次終於成功去吃奇蹟拉麵

烏賊濃味拉麵

我老婆叫的烏賊濃味拉麵, 想不到原來是黑蒜拉麵

價錢方面,店舖沒有加一,所以十分便宜

而店舖的椅子設計上有問題
,我旁邊的男客人起身離開時,因踏到自己椅子中間的鐵支,令椅子成張飛到我的腳
,而男客人也差點仆到,店員立刻上前致歉,被告知男客人張椅子踏到中間的鐵支會很容易反,所以要小心。既然知道椅子設計有問題,他們應該要換了椅子,因為有大意外發生只是遲早的問題

另外,店舖最大的問題是被落地玻璃環繞,食客和排隊等位的人是貼着的,只是隔著一塊透明的玻璃
,已致食客在進食時被排隊的人看着,倍感壓力。當然這也是另類的方法,令食客吃完盡快離開
2022-09-30 751 瀏覽
依間位於屯門拉麵小店,傍晚1740已經有人龍🤔最後排左半個鐘入坐,小店環境唔大有8個座位,枱與枱都有間距都okay~當日入座冷氣機漏水,但兩位店員都好快手處理左~唔錯。本身想試限定拉麵,但未有🥹最後試左原味同清湯,整體都有驚喜,價錢合理,唔洗排隊更佳。1️⃣原味濃拉麵 $78原味濃湯拉麵湯頭十分濃郁,濃稠相對比較高,飲落唔算太鹹幾膠質帶豚骨味,味道不錯,麵條方面粗幼同軟硬度適中,食落口感不錯,掛湯能力一般,叉燒比較薄身,食落好似越式生滾牛肉既感覺,好嫩口👍🏻作為配菜既荀有驚喜,咬落相當爽脆同鮮甜👏🏻比較少食到依啲口感🤔2️⃣清湯醬油拉麵 $75清湯醬油拉麵湯底以醬油為基礎,入口較鹹但可接受~飲多幾啖幾清甜醬油味都幾香,飲完唔會口渴,幾鐘意麵條既軟硬度,唔會淋食落有口感但小麥味唔太出,溏心蛋做得好流心但唔太入味,叉燒都同原味拉麵一樣,望落粉嫩食落有肉香。整體兩款各有特色,個人比較喜歡原味濃拉麵個湯底😉

1️⃣原味濃拉麵 $78

2️⃣清湯醬油拉麵 $75

整體兩款各有特色,個人比較喜歡原味濃拉麵個湯底😉
2022-09-26 2246 瀏覽
之後講下我好少食既湯拉麵係屯門紅橋既奇跡拉麵近呢一年都幾多人提起呢間野應該無咩背景當時我仲一直以為係赤橋個舊舖位原來係記錯左餐廳好似就係兩個後生仔開餐廳好細得幾個位我差唔多一點去到要排四個大約等左十五分鐘餐廳一眼睇晒四人檯加門口兩張二人檯就係咁多餐牌有四款拉麵一款撈麵同一款限定限定既係帆立貝鹽味拉麵不過一點呢個時間已經無晒可能每日只得幾碗檯面有凍水因為排隊時已經落左單所以坐低無落已經有得食原味濃拉麵賣相唔錯好多餐廳既叉燒都整到鞋口麻麻地但呢兩塊慢煮叉燒又大塊又粉嫩仲好好食濃味湯底順口亦好夠味幼麵無乜好講溏心蛋有一整隻不過蛋白未夠熟另外筍無乜味好似就咁只係裝飾咁味道比預期出色呢個麵賣78蚊好抵食唯獨真係舖頭環境一般格離後巷都係污污糟糟同埋出左名就一定要排隊先食到侍應只得一位成日要走出黎跟單又要走番入廚房而廚房係入面就睇唔到整體係比想像中好食同有驚喜既下次可以試下限定撈麵見佢地好似都係用幼麵就無特別想食不過地方就真係比較遠大西北仲要轉輕鐵先去得到有連登仔連泓一都話遠明明就只係黨鐵站外面仲格硬pin出黎置頂真心笑埋右
之後講下我好少食既湯拉麵

明明就只係黨鐵站外面
仲格硬pin出黎置頂
真心笑埋右
2022-04-12
15 分鐘 (堂食)
原味濃拉麵
位於屯門新墟嘅隱世拉麵店,店面好細,只有大約十個座位,週末嘅中午,喺旁邊的小巷子排咗半小時左右。❃ 清湯醬油拉麵❃ 原味濃拉麵因為我怕油膩嘅關係,所以試吓醬油湯底,估唔到非常驚喜,湯頭好香鰹魚味,清湯醬油兩者味道融和,推介。原味濃湯我只係試咗一啖,鐘意佢唔係嗰種濃稠同油膩得誇張嘅湯,湯頭用上雞、豬同海鮮作基底,更有層次。配上偏幼身麵條,清爽有咬口,叉燒好大一片,偏粉紅色,無咩肥膏,食落軟冧!溏心蛋口感軟滑但略嫌唔夠入味,筍爽甜好食!呢間係我食過以嚟最啱口味嘅拉麵,有種難得嘅精緻感。佢間中會有期間限定嘅口味,希望冬天時可以試到鴨湯拉麵❤️

❃ 清湯醬油拉麵

❃ 原味濃拉麵

2022-09-03 853 瀏覽
見好多谷友話呢間好食到天上有地下無襯佢9月停業前趕尾班車揸車直落屯門食嚟到已經要排隊等入店舖面積幾細,坐滿唔知有冇十個位環境同服務等等都ok可以接受order咗濃湯拉麵湯頭聞落非常香不過唔知係咪落重手咗味精,食到好口渴其次係蛋,唔流心之餘食落都唔入味最後到叉燒,食落冇乜口感,似豬肉片,個人覺得有少少偏咸整體嚟講平平無奇,可能一開始太大期望啦價錢嚟講屯門區嚟講可以接受但係要排咁耐隊食一間呢個質素嘅拉麵只能夠話值。。
見好多谷友話呢間好食到天上有地下無
襯佢9月停業前趕尾班車揸車直落屯門食
嚟到已經要排隊等入
店舖面積幾細,坐滿唔知有冇十個位
環境同服務等等都ok可以接受
order咗濃湯拉麵
湯頭聞落非常香
不過唔知係咪落重手咗味精,食到好口渴
其次係蛋,唔流心之餘食落都唔入味
最後到叉燒,食落冇乜口感,似豬肉片,個人覺得有少少偏咸
整體嚟講平平無奇,可能一開始太大期望啦
價錢嚟講屯門區嚟講可以接受
但係要排咁耐隊食一間呢個質素嘅拉麵
只能夠話值。。

𓇢原味濃拉麵 ⑦⑧𓇢清湯醬油拉麵 ⑦⑤𓇢烏賊濃味拉麵 ⑧⑧𓈒𓏸𓐍想要吃一碗好吃的拉麵即使遠征屯門也在所不惜*。٩(ˊᗜˋ*)و而且價錢十分相宜!比市區動輒過百的拉麵有過之而無不及(꒦ິ꒳꒦ີ)【原味濃拉麵】湯底超濃郁厚滑喝起來有種奶油的creamy 感⋆⸜♡⸝‍⋆【清湯醬油拉麵】的湯頭用了日式高湯和昆布煮成的湯底喝起來非常甘甜加上粉嫩的慢煮叉燒 荀和溏心蛋簡潔的配搭卻是不簡單的味道【烏賊濃味拉麵】湯底加了黑蒜 非常溫和的黑蒜味沒有嗆喉的感覺還有慢煮過的豚肉 非常軟嫩可口.ᐟ.ᐟ店內空間不多大約只有三桌最多容納人數也只有四人座位即使有人龍 但是大家也十分體諒 沒有坐太久因此1230到達後 等候大約半小時後便入座畢竟拉麵吃太久變糊就不好吃了通常湯底到下午三四時就售罄了 建議早點到訪
𓇢原味濃拉麵 ⑦⑧
𓇢清湯醬油拉麵 ⑦⑤
𓇢烏賊濃味拉麵 ⑧⑧

𓈒𓏸𓐍

想要吃一碗好吃的拉麵
即使遠征屯門也在所不惜*。٩(ˊᗜˋ*)و
而且價錢十分相宜!
比市區動輒過百的拉麵有過之而無不及(꒦ິ꒳꒦ີ)

【原味濃拉麵】湯底超濃郁厚滑

即使有人龍 但是大家也十分體諒 沒有坐太久
通常湯底到下午三四時就售罄了 建議早點到訪
2022-08-14
2022-08-18 503 瀏覽
屯門小店要搵到佢地都幾難 要俾少少心機系拉麵關注組 佢地醬油拉麵幾值得去試舖頭得4張桌仔 幾個凳仔舖位都幾偏下 真系好小店冒住雨入去食拉麵 未開舖已經有少少人排隊坐低叫翻個醬油拉麵先上到桌面見到個湯底 真系好感動清湯咁清既湯底 但會感覺到湯底系有料到個叉燒粉嫩到滑 帶有小小湯底味個麵系特別少少 所以好彈牙掛湯雞蛋有流心狀態 咬完飲左蛋黃液真系好滿足 好想encore隻蛋再食其實好少舖頭做醬油好食 呢間真系好推薦
屯門小店要搵到佢地都幾難 要俾少少心機

個麵系特別少少 所以好彈牙掛湯
雞蛋有流心狀態 咬完飲左蛋黃液
真系好滿足 好想encore隻蛋再食

其實好少舖頭做醬油好食 呢間真系好推薦
星期日行完屯市就搭車落去景峰排隊食拉麵,因為坐位有限所以都排左大概有30分鐘左右。其實個日7點幾去到,店員同我地講得返3款拉麵:原味濃拉麵、烏賊濃湯拉麵&濃厚辣味拉麵咁我就簡左1️⃣原味濃拉麵;而男友就簡左2️⃣濃厚辣味拉麵🍜1️⃣原味濃拉麵:個湯底都幾濃,拉麵都好彈,叉燒係慢煮叉燒,食落唔會覺得好鞋同唔會好肥膩😀2️⃣濃厚辣味拉麵🍜: 我就試左少少個湯底,個湯底同樣都幾濃,再加左少少芝士粉,不過我男友就覺得個湯太濃,所以都飲唔哂個湯底唯一有少少失望係我隻蛋唔流心,熟得濟,同我男友個隻有好大對比😂😂

2022-08-14
2022-08-05 576 瀏覽
—原來有幾間想食嘅餐廳都喺附近平日1300去到 起碼排咗40分鐘食完過咗2點幾 就已經可以直入🍜原味濃拉麵($78)呢度冇湯底濃度同麵條軟硬度揀飲落有淡淡魚介味 叉燒冇肥膏幾軟腍溏心蛋都半熟流心 但滷得未夠入味配料仲有筍片細蔥不過鋪頭較細 食緊嗰陣凝住人哋望住如同我排緊隊會望入面嘅食客🤣🤣———————————————————奇蹟拉麵 Mirakuru Ramen屯門新墟青桃徑3號安麗大廈地下15-16號舖
原來有幾間想食嘅餐廳都喺附近
平日1300去到 起碼排咗40分鐘
食完過咗2點幾 就已經可以直入
🍜原味濃拉麵($78)
呢度冇湯底濃度同麵條軟硬度揀

———————————————————
奇蹟拉麵 Mirakuru Ramen
屯門新墟青桃徑3號安麗大廈地下15-16號舖
2022-07-31 799 瀏覽
都唔知排嚟做乜,隠 執左之後懷疑大西北已冇好食拉麵,如有心水歡迎告知乜鬼求其都收你8 90蚊聽聞哩間拉麵成日排隊今日晏咗起身食唔到breakfast就過去睇下咩料12點開門假日 11點40去到已經有5個人排緊剛好食到第一輪只招待了4枱客答9已出現人龍,12點已排到行尾湯墨汁的話唔夠濃,冇墨汁香味,偏稀,至怕哩種得個喊味冇墨香嘅墨汁仲無啦啦幫我走咗荀湯是熱的,但不夠熱,一上枱可以一口喝下不燙麵第一啖麵是偏硬(不是彈/煙韌,是偏硬),碗底麵正常蛋流心但唔入味,沒有醬油/味琳味,或者是被沒有墨汁味的湯咸味蓋過,點都好如果冇味汁都蓋得過證明真係唔入味叉燒有燒過,薄切,煙韌,彈,似豬肉片不是肥淋香酥那種叉燒有杯冰水 浪下口就真嘅然後再試個醬油湯清湯醬油個湯好味,鮮甜鰹魚味,淥烏冬一流其他評價一樣
都唔知排嚟做乜,
隠 執左之後懷疑大西北已冇好食拉麵,如有心水歡迎告知
乜鬼求其都收你8 90蚊

聽聞哩間拉麵成日排隊
今日晏咗起身食唔到breakfast就過去睇下咩料
12點開門
假日 11點40去到已經有5個人排緊
剛好食到第一輪只招待了4枱客
答9已出現人龍,12點已排到行尾

墨汁的話唔夠濃,冇墨汁香味,偏稀,
至怕哩種得個喊味冇墨香嘅墨汁
仲無啦啦幫我走咗荀
湯是熱的,但不夠熱,一上枱可以一口喝下不燙

第一啖麵是偏硬(不是彈/煙韌,是偏硬),碗底麵正常

叉燒

有燒過,薄切,煙韌,彈,似豬肉片
不是肥淋香酥那種叉燒

有杯冰水 浪下口就真嘅

醬油清湯

然後再試個醬油湯
清湯醬油個湯好味,鮮甜鰹魚味,淥烏冬一流
其他評價一樣

20 分鐘 (堂食)
午餐