Soho區搵食一向都唔難,間間有特色,不過真係要早啲黎,周圍都好多人。我揀左呢間Holy Eats, 因為想試個慢煮豬。七點半黎到都爆晒喇,等左一陣,吹住微風傾下偈好快就有位喇。⭐Grilled Broccoli $108- 一上檯已經聞到好香嘅烤菜味,加上柑橘乳酪汁同杏仁片,香味口感更上一層樓⭐Mac Daddy n' Cheese $108- 呢個名即時諗起某年喺間連鎖美式餐廳食過嘅焗芝士通心粉!呢個係素食版,即係冇左煙肉,表面焗到好crunchy,啲芝士汁好香,一啖啖滿滿嘅幸福感⭐Blue Swimmer Crab Fettuccine $158- 足料嘅蟹肉闊條麵,本身芝士醬好濃,加左啲乾蕃茄即刻平衡番。蟹肉好多好甜。⭐Baby sickling pig (half KG) $248- 慢煮14小時配上燒菠蘿同埋薄荷菠蘿汁- 烤豬燒到外脆內軟,肉質好嫩滑,慢慢咀嚼仲有好濃郁嘅肉味,點埋薄荷菠蘿汁食更加好味!⭐Ube-Do-Si $98- 睇簡介話佢係港式西多士嘅改版,一上檯真係嘩一聲呀,有好多小珍珠丫,上面仲有啲椰絲,個「西多士」都係夾左花生醬,炸得好香脆。呢個驚喜又好食。

⭐Grilled Broccoli $108

• Mac Daddy n' Cheese
  • Grilled Broccoli
  • Baby sickling pig
2025-01-21 0 瀏覽
1. Crab Cake蟹餅外圍金黃酥脆,裡面有蕃茄同洋蔥,口感豐富又唔會太濕,配埋沙拉醬簡直完美!😋每一啖都令人驚喜,超級好食! 💥評分: 9/102. Beef Tacos成個賣相好靚,真係好精緻!香料味濃郁,口感豐富,一食落去會有驚喜,絕對值得一試! 💥評分: 8.5/103. Grilled NZ Rib-Eye 10oz叫咗5成熟,呢款牛扒煎到剛剛好,鮮嫩滑口又Juicy,加上烤焗蒜頭,味道同口感都好match,估唔到喺Bar嘅牛扒都咁好食🤤💥評分: 9/10💥總性價比: 9/10 👍🏻 餐廳裝修靚,氣氛好chill,食物高質又有特色,強烈推介!👍🏻好適合上班族放工小聚。#好物推薦 #香港美食 #hkfoodie #美食推介 #拍拖推介 #食好西 #美食分享 #foodshare #like4like #follow4follow #香港美食 #給你驚喜 #美食探索 #美食日記 #美食愛好者 #foodlover #隨便影都靚 #夜飲推介

1. Crab Cake

💥評分: 9/10

2. Beef Tacos

💥評分: 8.5/10

3. Grilled NZ Rib-Eye 10oz

💥評分: 9/10

💥總性價比: 9/10

2025-01-16 0 瀏覽
位於中環Holyeats 好易食係主打現代創意料理,風格將歐陸風味與亞洲元素結合做fusion菜,餐廳好適合同朋友去chill 住傾計,結合工業風設計😙個日去好多外國人,平日dinner都好full🫡今次想介紹兩款必試iteams🤩Toasted Bone Marrow配料有Harissa、蒜味麵包糠、香菜與青蔥,呢個烤骨髓係staff 介紹,果然無介紹錯😌絕對值得一試,骨髓烤得啱啱好,外層有少少微焦,入口好濃郁滑潤,而且入口即化,蒜味麵包糠增加了脆口的層次感👍🏻👍🏻Grilled Octopus Leg呢道菜式嘅配料有煙燻辣椒醬同Tzatziki 醬,八爪魚食落有少少外層微焦,口感依然保持柔韌而且超易咬,搭配酸奶黃瓜醬食落好清新,解膩又提升了整體的層次感☺️𝑶𝒗𝒆𝒓𝒂𝒍𝒍 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈: 味道: 𝟴/𝟏𝟎抵食指數: 𝟳/𝟏𝟎環境: 𝟴/𝟏𝟎𝑹𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕: 𝗬𝗲𝘀!😋📍Address📍好易食 中環蘇豪伊利近街23號地舖

Toasted Bone Marrow

Grilled Octopus Leg

📍Address📍
好易食
中環蘇豪伊利近街23號地舖
2025-01-11 89 瀏覽
臨近聖誕真係要食好D今次要為大家介紹既係 - 好易食好易食係位於中環蘇豪伊利近街23號地舖餐廳主打食fusion菜為主裝修上 佢係走型格路線有個霓虹燈係牆個到 成個環境暗暗地好有情調食物個方面 個人大愛佢地個Crab cake佢個crab cake 真係食落啖啖蟹肉而且係炸到外脆內軟 @holyeatshk Location : CentralPrice : $200-$350/p.pEnvironment (10 is chill): 7/10Yummy (10 is delicious): 7/10
臨近聖誕真係要食好D

Location : Central
Price : $200-$350/p.p
Yummy (10 is delicious): 7/10
2025-01-11 55 瀏覽
中環SOHO區一直是特色餐廳的聚集地。Holy Eats是一間提供fusion 料理的酒吧餐廳,環境充滿趣味與復古氛圍,獨特的塗鴉和霓虹燈讓人感到活力四射💫而且每晚都有不同的優惠,真的很划算!❈ 𝐇𝐢𝐠𝐡𝐥𝐢𝐠𝐡𝐭// 來到fusion 餐廳,當然要試試特色菜。點了用蕉葉包裹的黃油雞🐓——Uncle Zack Jerked Chicken,黃油雞滑嫩juicy,特製香料醃製得恰到好處,裡面偶爾還會吃到香蕉蓉,兩者搭配得相當和諧!旁邊還有炸香蕉,酸甜可口,好吃好吃🍌// Medium的牛排生熟度掌握得剛剛好,肉質不韌也不筋,惟獨肉味略顯不足🐄反而搭配的烤蒜卻讓人驚喜!蒜頭質感細膩,讓人有種在吃薯蓉的感覺,真想再來一份🧄// 以中式杯子盛裝的Gin & Juice使用Tanqueray gin和St. Germain接骨木花利口酒,薄荷和小黃瓜的融合讓口感輕盈又清爽!🥒🌿// Holy Water則是以Lubuski gin和Cointreau為基底,加入西瓜汁,清甜中帶著淡淡的西瓜香氣🍉

❈ 𝐇𝐢𝐠𝐡𝐥𝐢𝐠𝐡𝐭

2025-01-10 49 瀏覽
番工你有壓力我有壓力,有時放工飲番杯chill下都幾好,通常我都會去soho嗰邊,有野食又有酒飲。呢間d音樂令成個vibe好好,cocktail選擇都唔少,我叫bartender 發辦左兩杯俾我地,出黎效果完全係我想要嘅效果。另外都試左幾款食物,當日新鮮生蠔做緊優惠,叫左6隻食,雖然細細隻但都好fresh充滿海水味。另外食左Blue Swimmer Crab Fettuccine ($158),蟹肉份量俾得足,闊條麵口感都不錯。Uncle Zack Jerked Chicken ($198)呢款招牌菜要20mins時間預備,出黎效果果然juicy。Ube-Do-Si ($98)呢款fusion西多士好特別,鋪滿珍珠係旁邊,都真係第一次試呀。📍好易食 (中環)中環蘇豪伊利近街23號地舖。#gpigcentral

呢款招牌菜要20mins時間預備,出黎效果果然juicy

Ube-Do-Si ($98)

📍好易食 (中環)
中環蘇豪伊利近街23號地舖

#gpigcentral
2024-12-11
驟眼以為自己去咗墨西哥紅燈區(戴頭盔)呢個形容唔係負面只係餐廳嘅燈光偏紅且暗細望下牆一掛住一幅幅畫作題材包括宗教、日本武士及動物等另一邊小酒吧天花位置亮著「Lets Get fking' Lit」明顯,成個裝潢佈置都好有態度喺咁強烈視覺衝嘅氛圍下用餐出奇到咁chill 餐廳菜色貫徹墨西哥菜特色酸辣甜醬汁取勝燒菜烤箱都唔錯特色鍾意個烤Broccolini炭火香+酸乳酪+harissa辣醬辛香味怡人又清爽另外仲有Hummus!Serve with 慢煮牛舌呢個我可以一個人自私食Angus Ribeye正常發揮At least冇overcook而且肉質唔錯朋友insist要點嘅Mac Daddy n’ Cheese 望住佢食都覺得唔會唔好食因為真係一拉就勁多cheese坐對面都聞到係super cheesy!Red Wine & godfather cocktail澳洲嘅Carbernet sauvignon 口感算幾輕身莓果香配牛扒一流!
驟眼以為自己去咗墨西哥紅燈區
(戴頭盔)呢個形容唔係負面
只係餐廳嘅燈光偏紅且暗
細望下

牆一掛住一幅幅畫作
題材包括宗教、日本武士及動物等
明顯,成個裝潢佈置都好有態度

喺咁強烈視覺衝嘅氛圍下用餐

Angus Ribeye正常發揮
At least冇overcook而且肉質唔錯
望住佢食都覺得唔會唔好食
因為真係一拉就勁多cheese
坐對面都聞到係super cheesy!
Red Wine & godfather cocktail
澳洲嘅Carbernet sauvignon 口感算幾輕身
莓果香配牛扒一流!
2024-12-17 158 瀏覽
餐廳最近轉咗新Menu! 🍝Blue Swimmer Crab Fettuccine 🦀sage brown butter, sun dried tomatoes, chili flakes, chives, parmesan🧀係一個蟹肉闊條麵味道都幾特別 唔係一般嘅芝士而係海鮮的味道啲蟹肉都幾多!🥩Grilled Angus Rib-Eye 10ozcooked at medium rare, fries & roasted garlic牛扒都幾大份 而且煎得幾靚好軟熟 !!仲有焗香左嘅蒜頭 🧄同埋薯條🍞最後叫咗個甜品,叫做Ube-Do-Si原來係香港經典嘅多士, 熱辣辣煎焗出嚟,入邊夾住花生醬🥜然後仲有啲椰絲珍珠配料好飽肚又滿足!跟住嗌咗兩杯嘢飲🍺Honeysuckle Natural Fruit Seltzers我揀咗青檸味 💚就係一款有酒精嘅soda water 幾特別喎 另一杯就叫咗啤酒beer on tap Orion 🍺
餐廳最近轉咗新Menu!

係一個蟹肉闊條麵
味道都幾特別 唔係一般嘅芝士
而係海鮮的味道
啲蟹肉都幾多!

🥩Grilled Angus Rib-Eye 10oz
牛扒都幾大份 而且煎得幾靚
好軟熟 !!
仲有焗香左嘅蒜頭 🧄同埋薯條

🍞最後叫咗個甜品,叫做Ube-Do-Si
原來係香港經典嘅多士, 熱辣辣煎焗出嚟,入邊夾住花生醬🥜
然後仲有啲椰絲珍珠配料
好飽肚又滿足!

跟住嗌咗兩杯嘢飲🍺
我揀咗青檸味 💚
就係一款有酒精嘅soda water
幾特別喎
另一杯就叫咗啤酒beer on tap Orion 🍺

餐廳在地圖的定位跟實際有點出入,要在往前走才能看到,地方不會很大,但人氣挺足的,很多外國人,挺有風味的!Local Tiger Prawns (4pcs) (168元)調味是酸酸辣辣甜甜的,挺惹味的,再加上芫茜來調味,蝦肉口感彈牙!配菜還有醃蘿蔔和番石榴,口感清爽。Holy Fries (128元)顏色和配料都挺豐富的,配上主角大量的芝士和牛肉碎,還有芫茜蛋黃醬,番茄和洋蔥來增加口感和解膩。薯條吃起來外脆內軟,又有芝士香和牛肉香。OX Tongue Macaroni (138元)牛舌燉煮得非常軟嫩和入味,配上芝士味香濃的通心粉,味道挺香的。Baby Suckling Pig (Half kg) (248元)豬件經過慢煮再烤香,表皮非常香脆,但吃起來肥而不膩,口感滑嫩多汁,配上這裡兩款特別醬汁,特別清爽和解膩。紅色的有點像泰式酸辣的感覺。後者用上菠蘿來弄成的口感帶甜香。

Holy Fries (128元)

OX Tongue Macaroni (138元)

2024-12-12
2024-12-16 158 瀏覽
今次嚟到中環SOHO區,平時呢度食嘢都出名貴,但係朋友介紹吓呢度有星期二買一送一嘅牛扒,梗係要試吓啦。一入到去間餐廳,就見到玩味十足嘅紋身長,仲有好多塗鴉元素,霓虹燈等等,風格獨特,菜式方面都係fusion菜,但當然我係朝着牛扒嚟啦。嚟到酒吧餐廳點可以唔試吓啲drinks呢,揀咗一杯Cocktail一杯mocktail, 可以坐響吧枱面前睇住調酒師整,睇得又飲得,前菜揀咗一個Charred Cabbage $98, 呢個情況好有驚喜,用咗紅菜頭乳酪做醬汁,配上辣椒,出奇地夾,食完都想點晒啲汁佢。正餐當然就係Grilled Angus Rib-Eye 10oz $328,3成熟嘅煮法,加$38可以upgrade做凱撒沙律,同埋有焗過嘅蒜頭同埋薯條,薯條唔夠食仲可以添,蒜頭放上牛扒一齊食好滋味,仲有唔同嘅醬汁配搭,好有fusion嘅感覺另外仲揀咗一個Baby suckling pig (half kg) $248,係慢煮14小時嘅乳豬仔,夠晒肥美,側邊仲有啲烤菠蘿響度,同埋配搭薄荷菠蘿醬汁,減低油膩感,特別嘅口味。最後甜品揀咗一個fusion西多士Ube-Do-Si $98, 概念源自於香

最後甜品揀咗一個fusion西多士Ube-Do-Si $98, 概念源自於香港式嘅西多士,入邊有花生醬,出面就有紫薯西米,幾特別嘅配搭

下次如果星期二你記得叫牛l
2024-12-15 148 瀏覽
中環蘇豪收工越夜越熱鬧✨🍹呢一間酒吧餐廳平日都好多free flow set仲有holy hour 價錢都好合理!Yakult matini ($118)Menu寫住如果唔知揀咩就揀呢個🤣即點!果然好好飲,益力多味同埋vodka平衡得唔錯,口感綿密。Honeysuckle Natural Fruit Seltzers ($68)呢罐係果味嘅vodka,幾啱我鍾意甜味嘅女仔飲~酒精濃度4.8%😙Charred Cabbage ($98)燒焦咗嘅椰菜花,再加紅菜頭乳酪醬,但其實辣椒油先係重點,辣味好夠😝Homemade Hummus ($108)我覺得最特別嘅一道小食,印度香料味又有啲洋蔥紅椒嘅味道配鷹嘴豆泥🤪Grilled Angus Rib Eye 10oz🥩 ($328) Default 左熟度,而且醃好咗唔使自己落鹽,但係生熟程度啱啱好~ 粗薯條即炸🍟,見到隔籬幾枱係會單點添!Blue Swimmer Crab Fettuccine($158)藍蟹腳真係第一次食,平時啲蟹肉醃到好鹹,相對呢個味道較清淡,主要係少少牛油配巴馬臣芝士整成嘅意粉,冇cream所以唔會覺得膩平日夜晚呢度係滿

Yakult matini

Yakult matini ($118)

Charred Cabbage ($98)
Homemade Hummus

Homemade Hummus ($108)

Blue Swimmer Crab Fettuccine

平日夜晚呢度係滿座,個個仲企晒喺出面chill drinks 🍷中環果然係一個好有魅力嘅嘢夜繽紛🌈
Charred Cabbage
Yakult matini
Blue Swimmer Crab Fettuccine
Charred Cabbage
中環半山有咩好食?好多人都以為得酒吧飲酒多,其實酒吧都有高質食物,質素絕對拍得住高級餐廳~【好易食Holy Eats】位於中環蘇豪區,每逢星期一、二、三 4pm-7pm「FREE FLOW WINGS & DRINKS」每位$200有2小時all you can eat wings & fries beer, seltzer and gin,另外星期一至三亦有特別精選優惠!我星期三晚去有$20/隻生蠔🦪(minimum 6pcs),大大隻新鮮生蠔海水味濃,送酒一流🥙Cauliflower Taco $118/3pcs面層鋪滿紫洋蔥、第二層炸椰菜花、底層配搭牛油果醬及芝麻醬。用Taco夾住食一咬充滿清新醬汁之後有香脆椰菜花味,健康又好味🐥Chicken Skewers $98/3 sticks雞肉用上小茴香、辣椒片香料燒烤,再灑上燒焦青檸調味,入口香辣微酸,越食越上癮!🦀Blue Swimmer Crab Fettuccine $158Parmesan芝士加上忌廉蟹肉寬面,入口充滿香濃芝士味,再帶出蟹肉鮮味,配料有曬乾蕃茄、香蔥、辣椒片增加層次,推介大家試!🧀Mac Daddy n’ C

🥙Cauliflower Taco $118/3pcs

🐥Chicken Skewers $98/3 sticks

🧀Mac Daddy n’ Cheese $108
用三重芝士醬焗通心粉,面層有大量麵包碎增加口感,攪拌後非常入味,超香濃芝士味,芝士迷一定要試!

🥃your daddy‘s secret $138
Whiskey加入辛辣、木香口感,後續帶有煙熏味,鍾意dry 口感實鍾意

好易食
📍地址:中環蘇豪伊利近街23號地舖
2024-11-27
2 分鐘 (堂食)
  • Cauliflower Taco
  • Blue Swimmer Crab Fettuccine
  • MAC DADDY N’ CHEESE
  • Chicken Skewers
  • your daddy's secret
2024-12-07 221 瀏覽
外國長大嘅朋友難得返香港幾日,當然要搵間啱佢口味嘅餐廳啦。位於中環呢間好易食fusion菜就啱晒。又可以感受下附近蘭桂坊嘅酒吧文化,又可以嘆唔同美食。一入餐廳燈光、環境佈置已經好有氣氛。Fresh Oyster (6pcs)生蠔新鮮,配上白酒輕度抑制生蠔中的腥味,張生我的鮮甜突顯,呢個絕佳配搭,真係令食物更滋味。Daily soup每日新鮮材料自家製靚湯。今日嘅雞湯加入蔬菜一齊煮成,清清地雞亦嫩滑,絕對有家嘅味道,十分用心。Hummus with ox tongue慢煮牛舌非常軟腍,配搭洋蔥鷹嘴豆泥醬,配搭麵包一齊食,豐富同事口感一次過滿足。Toasted Bone Marrow香烤牛骨髓,簡單的鹽和胡椒已經可以提升香味。牛骨髓味道濃郁,略帶少少甜味,質地柔滑,可以好似牛油咁搽喺香左嘅吐司一齊食,特別滋味。Uncle Zack Jerked Chicken用蕉葉包住獨特香料醃製嘅原隻黃油雞,肉質出奇幼嫰,特別好味。仲有炸香蕉,外酥內軟,酸酸甜甜,冇咁油膩。餐廳仲有好多,係happy hour嘅性價比之選。

Fresh Oyster (6pcs)

Daily soup

Hummus with ox tongue

Toasted Bone Marrow

Uncle Zack Jerked Chicken

餐廳仲有好多,係happy hour嘅性價比之選。
2024-12-05 189 瀏覽
成日見啲新一代妹子同外國朋友响附近覓食… 個門面幾好, open rice 口碑又唔錯; 我地做完嘢, 就黎 chill 下先~ 嗯~有驚喜!其實, 真係無諗過, 初頭印象感覺 係傾計飲嘢嘅地方, 出品嘅食物質素, 竟然咁係好嘅!GoogleMap 行咗陣, 我呢個路痴 終於黎到…行錯路傷心仔嘅我一食嘢 就覺得: 無白行一趟 值得黎吖~ 我地食飯早, 所以直接有位; 但見 7點開始就多人了, 跟住直情滿座, 外面都坐埋人了~Orion Pint $80順喉易入口 幾乎唔苦嘅連怕一般啤酒苦嘅我地都好 ok 呀Mocktails $78 入口 係激烈凍檸茶嘅 friend 子Prawn Taco $128呢個頭盤幾好;酸酸地 清新 開胃;見到好多枱都有叫呀~Grilled Angus Ribeye 10oz $328生熟度控制得好 冇血水;牛扒軟林 肉味夠同時肉汁多;切好晒上碟 方便易食~薯條炸得啱啱好 熱辣辣 少少鹽 好味呀我好快就食晒了Baby Suckling Pig 1/2kg $248肉保持到嫩嫩的 唔錯菠蘿片 清新 少少香辣, 但又會令人忍唔住想再食~ 刺激口水分泌 有助解肉膩
成日見啲新一代妹子同外國朋友响附近覓食…

個門面幾好, open rice 口碑又唔錯;
我地做完嘢, 就黎 chill 下先~

嗯~有驚喜!

GoogleMap 行咗陣, 我呢個路痴 終於黎到…
行錯路傷心仔嘅我
一食嘢 就覺得: 無白行一趟 值得黎吖~

我地食飯早, 所以直接有位;
但見 7點開始就多人了, 跟住直情滿座, 外面都坐埋人了~

Orion Pint $80
順喉易入口 幾乎唔苦嘅
連怕一般啤酒苦嘅我地都好 ok 呀

Mocktails $78
入口 係激烈凍檸茶嘅 friend 子

Prawn Taco $128

呢個頭盤幾好;
酸酸地 清新 開胃;
見到好多枱都有叫呀~

生熟度控制得好 冇血水;
牛扒軟林 肉味夠同時肉汁多;
切好晒上碟 方便易食~

薯條炸得啱啱好 熱辣辣 少少鹽 好味呀
我好快就食晒了

Baby Suckling Pig 1/2kg $248

肉保持到嫩嫩的 唔錯

菠蘿片 清新 少少香辣, 但又會令人忍唔住想再食~ 刺激口水分泌 有助解肉膩, 好得意~

2024-12-05 142 瀏覽
餐廳風格帶創意之餘亦具玩味,滿佈塗鴉嘅牆身並掛滿獨特風格嘅壁畫,黑白復古地磚,以及吧頭嘅 霓虹光管,整體型格十足😎。🥢Grilled Broccolini$108估唔到菜都烤到咁有炭香味,配上滑溜酸乳酪、辛辣芳香嘅Harissa辣椒醬以及香脆嘅杏仁片,開胃又特別嘅配搭。🥢Sumac Yellowtail Carpaccio $198酸甜適中嘅醬汁配合魚油豐盈嘅油甘魚,於口腔中爆汁,冇油膩感之餘仲好清爽添。🥢Blue Swimmer Crab Fettuccine $158寬條麵質地Q彈富口感,每條麵都沾滿creamy醬汁,並且充滿蟹肉嘅鮮味。🥢Ube-Do-Si $98參薯西米鋪滿碟上,口感Q彈極像珍珠,但多咗份軟滑質感,並灑上香甜椰絲,而重點嘅千層西多真係超正,四層麵包夾住三層幼滑花生醬,食落唔甜唔膩有驚喜。🍷White WineMezzacorona, pinot grigio $90帶有青蘋果及花香味,清爽易入口。🍷Red WineHesketm twist of fatecarbernet sauvignon $90帶有雜莓嘅香氣,微乾,酸度平衡。

🥢Grilled Broccolini

🥢Ube-Do-Si $98

🍷White Wine
Mezzacorona, pinot grigio $90
帶有青蘋果及花香味,清爽易入口。
🍷Red Wine
Hesketm twist of fate
carbernet sauvignon $90
帶有雜莓嘅香氣,微乾,酸度平衡。