▫️招牌藥膳醉雞煲米線_$55 「有鮮雞湯、新加坡喇沙湯、酸辣湯揀,三款都有基本配菜:芽菜、韮菜、䓤花。小編揀嘅鮮雞湯清得嚟充滿藥材味,唔會過苦之餘亦襯托出雞肉嘅鮮味,仲可以點辣椒豉油轉口味。極建議加$10轉雞脾,舊舊肉都又大件又嫩滑~」 識食:🧡🧡🧡🧡🧡🧡 ▫️車仔麵_$50 (三餸價錢) 「同樣有得自選湯底同麵底,朋友揀嘅喇沙湯底濃郁惹味。配菜方面,鹵水豬耳雖然貴啲但好入味,比一般食到嘅大舊啲同厚啲。牛腩腍得嚟有咬口,又唔會太多脂肪。」 識食:🧡🧡🧡🧡🧡🧡 . 環境:🖤🖤🖤🖤🖤🖤 服務:🧡🧡🧡🖤🖤🖤 抵食:🧡🧡🧡🧡🧡🖤 //鳳鳴居長期都排長龍,如果唔想等咁耐,行過幾步就會見到依間好煮意。環境方面,唔只迫到轉身都冇位,仲有幾隻昆蟲喺空中吊曬絲咁,希望老細改善一下。// . 🍽好煮意 🚪未有IG賬號 📍上水新祥街2號地下E3號 .
▫️招牌藥膳醉雞煲米線_$55
識食:🧡🧡🧡🧡🧡🧡

▫️車仔麵_$50 (三餸價錢)
識食:🧡🧡🧡🧡🧡🧡

🚪未有IG賬號
📍上水新祥街2號地下E3號

2022-07-19
2022-03-26 868 瀏覽
上水呢間可以話係主打雞嘅一間老鋪🤤每次經過鋪頭都聞到藥材嘅香味同每次都full晒仲排晒隊一直都未有機會試🥲因為疫情依家只售外賣🔛今次叫咗招牌藥膳醉雞麵$55 轉出前一丁$4 再加豬紅$8 吾知係咪分湯所以收咗我$70🙊淨叫一碗的話我覺得簡直係超值雞有差吾多8-9件 仲要大大件另外黑色一塊塊我吾記得係叫雲耳定木耳又係大大塊 一啲都冇慳料🤙🏽豬紅有啲失望 冇咩味🙊吾知係咪因為藥膳湯底食完之後成身暖晒🥳🥳好煮意 (上水)上水新祥街2號地下E3號舖
上水呢間可以話係主打雞嘅一間老鋪🤤

又係大大塊 一啲都冇慳料🤙🏽
豬紅有啲失望 冇咩味🙊
吾知係咪因為藥膳湯底
食完之後成身暖晒🥳🥳

好煮意 (上水)
上水新祥街2號地下E3號舖
外賣自取
2022-03-16 461 瀏覽
疫情下好多餐廳都唔做堂食,前幾日行過呢間舖,好耐冇食過,所以幫襯個外賣。我選了鹵水豬大腸,腩肉同魚腐,河粉加底,連外賣盒要$58,我要承認只留意"至少三餸",冇留意個基本底已經要$25,所以侍應大姐講$58,我呆了數秒,但冇所謂,好食就可以。返到公司打開個盒,係塞滿的,不過整體幾失望,最大問題係鹵水豬大腸你只係比幾小粒!?唔係咁矜貴掛~ 其他好普通。幫佢兜的話,唯有話我自己冇加多$2分湯,搞到佢地整得唔好囉。又或者佢專長係藥饍雞,而我冇幫襯囉~

2022-03-14
10 分鐘 (外賣自取)
2022-01-25 421 瀏覽
間中都想食吓藥膳雞🐔,天氣凍又想飽肚暖下身,上水石湖墟內有一間可能係做街坊生意,地膽嚟講應該唔會唔識。招牌動作當然係醉雞🐔同醉豬手🐽,此外仲有車仔麵🍜可供選擇,價錢經濟實惠,又夠飽肚,感覺很滿足☺️———————————————————————————🥢招牌藥膳醉雞米🍜💬藥膳湯底係最重要❗️夠藥材味夠濃郁,配米粉可以更索湯。雞件亦要熬煮足夠時間,唔好太過韌,呢度整體嚟講做得很不錯☺️
———————————————————————————
🥢招牌藥膳醉雞米🍜
2021-12-10 948 瀏覽
全晚爆滿只剩廁所門口兒童枱,最憎坐得屈質質迫夾夾!再次想迫我坐廁所門口迷你枱,忍無可忍我今次懂得反抗!首次被編排到隔離侷促的密室,沒有窗沒有透明玻璃沒有電視沒有裝修,只有密麻麻的枱椅及火爐。每次都由我發版,難得女朋友仔突然有興趣點點菜,非常好﹗兩口子撐枱腳,溫馨愉快簡單食。青島啤酒,再來藥膳雞煲補補身! 沒有日本啤,無選擇唯有大陸啤。指天椒豉油,阿姐們可能真係太忙,剪到指天椒十分大粒,這樣難出味啊!只有椒天椒及豉油提供,沒有生蒜、炸蒜、蔥花,調不出秘製雷式混醬啊!養生藥膳雞煲細,雞件入晒雪仍未完全解凍,有雪味仲有霜黏著,無味大肥勁厚皮帶太多肥膏。冰鮮雞質素明顯一般,幸運地湯底真材實料濃郁美味。某次到訪雞肉竟有陣陣雞甜美,真是難得一見,非讚不可﹗皮脆髀滑胸綿,啖啖肉最可愛。湯極濃紅棗味到最後添點肉味更加好飲。紅棗味強烈特濃,我本身不吃甜的,我喜歡藥材味更多,酒味滾一滾已完全消散。略厭酒味唔夠濃及紅棗味太嗆太甜,另上增量花雕酒先來半杯,滾開熄火浸幾分鐘,酒香醇嫩滑雞登場!頭啖湯厚醇甜美,甘而不澀,尾聲時要再來一碗,必定更有驚喜!酒味太弱要加錢增量,估不到是一大杯滿滿的啊!那麼可以由頭到尾一

湯極濃紅棗味到最後添點肉味更加好飲。紅棗味強烈特濃,我本身不吃甜的,我喜歡藥材味更多,酒味滾一滾已完全消散。略厭酒味唔夠濃及紅棗味太嗆太甜,另上增量花雕酒先來半杯,滾開熄火浸幾分鐘,酒香醇嫩滑雞登場!頭啖湯厚醇甜美,甘而不澀,尾聲時要再來一碗,必定更有驚喜!酒味太弱要加錢增量,估不到是一大杯滿滿的啊!那麼可以由頭到尾一路食一路加,以保清酒香清純。

黑毛豬腩片,脂肪位完全不爽脆,豬甜味偏淡,免免強強。鮮墨魚汁墨魚丸,無得輸無得頂,鮮甜味超卓油潤多汁,充滿彈性滑溜溜。泥鯭,大大條啖啖結實魚肉,魚味鮮甜帶甘香。黃金蟹子丸,多皮彈彈咸咸地十分香口,流心沙律醬蟹子酸酸甜甜,難得我覺得好食啊!

手切安格斯肥牛,有得揀我必選本地肥牛優先!油脂滑滑帶點點甘甜,切得太薄使到口感欠嚼勁,淡淡然的牛甜味不及本地牛呢。牛胸尖,實在太多名稱,到底全部是否同一樣牛呢?牛心鼎?牛胸油?不可以灼太耐,如果脂肪溶掉真係剩返片筋膜。涮一涮十秒內,油香非凡滑嘟嘟靚夾爽!

羊肉片,肉質非常彈,羶味強勁要浸大量辣椒豉油才受得了!食得到羊肉甜味的。韮菜餃,食味像極外購貨,皮硬厚不滑,韮菜餡不夠多不夠多汁甜美。豬紅,有血腥味,可能烚得不夠時間質地死實不嫩滑。豬膶,打醒精神見到轉色即起筷,沾點辣椒豉油甘甜但不爽滑,事前要啤水到無血色才做得到。

魚鰾,不是越大舊就越好食,太巨形似乎腥味較重。約一斤鯇魚已足夠,白色外皮膠膠的,半透明有點腥而略脆。有骨炸魚皮,外觀有點九龍城方榮記影子。淨食對我來說太咸,但非常香脆。浸湯食半脆半滑帶點湯更舒服,當然質素跟潮州粉麵自家出品有段距離。

西洋菜,我完完全全被俘虜,我已溶化了!西洋菜強烈而霸道的菜甜味而跟雞湯融合,啖啖湯都是精華!菜莖爽脆鮮嫩,沒有投訴的機會。水魷,鬚爽脆身滑滑,沒有特別。牛柏葉,不要烚太耐,灼灼縮水即食,爽脆索湯幸福美味!女朋友仔揀飲擇食到出奇,每次必定要食水魷、牛柏葉、粟米,當然無問題,有我在!

脆鯇腩,切得太薄口感欠奉,幸好依然爽甜脆卜卜魚油甘香,不過但女朋友仔覺得草青味重。粟米,脹卜卜的超甜粟,多汁脆脆。手切本地肥牛,不論您如何灼,不論您灼多久,永恆保持純天然特濃甜美牛肉味!全熟嚥韌彈牙有嚼勁,涮一涮嬌嫩動人誘惑,每啖都充滿肉汁,超特上的等級無可取替,軟墊但牛甜味非常淡,整體滿意。

雞子,沒有本地新鮮雞子,退而求其次,雪藏火雞子都頂住先!烚透讓濃濃湯汁完全佔據每粒細胞,爆開使到湯汁更加滲得徹底。半沒點腥味雪味,換來的只有皮脆軟綿甜美的感受,滾埋辣椒豉油不停一粒接一粒掉入口,更是暢快!

美國桶蠔,嬸嬸話是唯一的海鮮食材,已經無再做鮑魚、鮮魚、海蝦、蜆類,真係聽者傷心呢!桶蠔不是越大越好食的,裙邊及帶子位起渣硬韌要吐掉。只吃飽滿的蠔肚,肥美多汁,鮮而不腥十分美麗!

皇帝菜,好耐無見梗係要狠狠地嘴多幾啖!大注大注沾埋大量辣椒豉油燙住嘴仔塞入口,感覺舒服至極一趙爆汁﹗爽嫩皇帝菜已索盡精華十分油潤,加上獨特天然菜甜味,真的停不了地輸送,一定要全部消滅為止。魚腐,份量夠足,皮香嚥韌包著滑魚豆腐餡,湯汁微滲,咸味得宜,不追住食不可啦!

養生藥膳雞湯魚腐出前一丁,添點花雕再煮麵食,甜甜酒醉藥材雞湯底,混上辣椒豉油,黏黏厚厚的湯汁掛在爽滑麵條一氣呵成大啖啜,超特濃好和味呀﹗

辣椒豉油養生藥膳雞湯手打贊岐烏冬,肉味魚味粟米金菇味雞味紅棗龍眼藥材味,百味交差共冶一爐!飲碗湯烚個烏冬烚注菜撈上辣椒豉油,熱騰騰滾燙啜入口,質感嚥韌滑溜烏冬天堂的味道!

鮮蝦滑,等了又等,姍姍來遲,最後一碟終於登場!入晒雪硬硬的,要用我額外的耐性再等一會,直至能免強將她肢解!插入時還聽到烚烚聲,悅耳非常,使我興奮莫明!很艱難才能刮下掉到湯中,形狀不能太有要求。熟透浮面,鬆散食得到蝦仁都還可以,隱若有點鮮味蝦味。
牛胸尖
辣椒豉油養生藥膳雞湯手打贊岐烏冬
魚腐
養生藥膳雞湯魚腐出前一丁
2021-11-13 480 瀏覽
「必食」藥膳醉雞!無得輸!真材實料😍今日終於試到我一直好想食既藥膳雞米線!藥材味濃昱,今酒既湯一流!凍天食一流,補身之餘又保暖!行氣活血!D雞一D都唔係Hea 俾,大份得黎又好味!足料!不過提提大家,唔識飲酒既,食完呢碗,飲哂D湯,真係會醉!對於我黎講就緊係未夠喉,但非常非常好食!只能用3個字形容「好很正」😂😂😂!大家🈶️機會一定要去上水試吓😍😍😍5⭐️是滿分CP值:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️位置:⭐️⭐️⭐️推薦: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️除咗因為間舖係上水有D遠之外(對於九龍人/港島人)其餘我都俾5⭐️必食:藥膳醉雞👍🏻👍🏻👍🏻醉香豬手👍🏻👍🏻👍🏻醉蛋👍🏻👍🏻👍🏻
「必食」藥膳醉雞!無得輸!真材實料😍

不過提提大家,唔識飲酒既,食完呢碗,飲哂D湯,真係會醉!

對於我黎講就緊係未夠喉,但非常非常好食!只能用3個字形容

• 藥膳醉雞米線
  • 醉蛋
  • 酸豬手
2021-10-29 309 瀏覽
係上水粉嶺區居住或者工作的人都知道,上水粉嶺基本上出色的小店係小之又小,呢間小店每次經過都有陣幾香濃的醉雞味,所以今日lunch去試一試。我地一行四人都係清一色叫招牌藥膳醉雞麵,講真,小店都唔好預期座位會太好坐,但呢樣野我都接受到,算係小店風味的一種。碗麵上嚟,我先呷一淡湯,感覺良好,但藥膳冇想像中咁濃,甚至有d食唔出有藥膳,但酒味係幾濃的。因此我覺得係同出面的醉雞藥膳有另一種唔同的食法,我比較欣賞的係豉油,有辣味同唔辣揀。我點左辣味,個豉油味幾正。至於雞肉,幾十蚊的麵,不能太要求,正正常常啦。係上水嚟講,我覺得間鋪都ok的,因為上水難食的鋪比較多
上水有兩間都幾出名醉雞米線,一間係大街,一間係內街。咁自問平時都係食得多係大街果間良心店,今日就黎試下呢間。坐起上黎,menu 黎講都係果幾款招牌湯底米線,有樣野值得讚既係可以加10蚊變雞髀,由於好緊要,要講多次可以轉雞髀。雖然坐得就真係麻麻,但係等待係值得。我想講酒香黎講真係好看,個湯底又唔會有冰糖果種太甜,但係又唔會有酒果陣苦澀味,整體黎講好過大街果間,所以如果我再黎就唔會再食大街果間。整體黎講,雖然無咁好坐,但係湯底真心一流,雖然遠左小小又難搵位,都會再黎❤️❤️❤️

醉雞米線
2021-09-19
午餐
醉雞米線
2021-08-07 333 瀏覽
幾年無食過呢間,再去食,點知令我失望!😔😞米線唔好食,湯底唔濃無咩藥膳味,好似加左水,記得以前既味道依家唔同左味啦,雞無味好硬,價錢加左價,好唔滿足,麵上既韮菜唔熟,草青味,失望😞😒
幾年無食過呢間,再去食,點知令我失望!😔😞

2021-08-01
午餐
2020-11-23 1530 瀏覽
以為要等位,膽粗粗山長水遠入去,竟然剩低最後一張門口二人台,門口冇人等位,證明疫情之下香港人還是堅持抗疫,值得讚賞.🐔半隻雞煲,湯好味,飲咗幾碗🥬🥟 苘蒿、西洋菜餃、竹笙、出前一丁、午餐肉各一碟,手切本地牛兩碟(細),早知叫一碟大既比較划算,肥仔食食下想食一丁,話要多碟肥牛撈丁,好大食,暈~🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️埋單$658!味道都維持到水準,唯一的缺點係除了張台太細、d位之間太逼,仲有埋單的時候,因為我地坐隔離舖位,要返過去另一邊舖比錢,可能間舖太窄佢費事我地行入去,個姐姐已經係門口等我地埋單,冇詳細的List比我地看,只是寫咗個總數,除非之前自己計定條數,否則都唔知有冇計錯,如果改善咗清清楚楚就更好!

🐔半隻雞煲,湯好味,飲咗幾碗
半隻雞

細本地新鮮肥牛

半隻🐔煲
2020-11-22
半隻雞
細本地新鮮肥牛
  • 本地新鮮肥牛
2020-10-06 900 瀏覽
係附近買完野,聞到好香既醉雞味,跟住香味既來源搵到呢間藥膳雞煲堂食既話藥材雞煲湯底係 $45 雞件大份係 $138但我地外賣佢就要收我地 $220 應該係因為外賣 我地既總消費會少左佢幫我將湯底同花雕酒分開尼裝 湯底都有2大碗 未加酒之前湯底都幾甜 反而落左少少酒之後我覺得無咁好食 同埋藥材味唔係好出雞件份量都好多 裝滿成個發泡膠盒塞到塞哂 肉質都好嫩滑我地自己再加菜,烏冬已經好飽  2個人其實食唔哂d雞值得一讚既係佢個豉油 少少蒜味 已經夠帶出食物既香味 平時嗜辣既我無加辣醬都覺得ok總括尼講 個湯底味道唔算好突出 聞落係好香 但食落就有少少失望
堂食既話藥材雞煲湯底係 $45 雞件大份係 $138

佢幫我將湯底同花雕酒分開尼裝 湯底都有2大碗

雞件份量都好多 裝滿成個發泡膠盒塞到塞哂 肉質都好嫩滑
我地自己再加菜,烏冬已經好飽  2個人其實食唔哂d雞
2020-09-27
10 分鐘 (堂食)
2020-07-05 932 瀏覽
大埔有間人氣泰國海南雞飯店,入面除了海南雞飯外,花雕酒醉蝦都係我每一次必食的,老公知道我喜歡食醉醺醺的食物,所以他推介我食這小店的人氣“藥膳醉雞米線”啦😋!今次係我們2夫妻第二次食,二次都係老公買回家同我一齊食,店員會主動把熱湯及米線分碗裝及主動介紹食物👍👍👍!今日我們2夫妻都係食藥膳醉雞米線,因為雞件好多,每次都係有乒乓球咁大件,有8件,所以我們各另配一個配菜就夠,老公配肥牛,我就配牛腩,估唔到今次我地今次的雞件有翼尖、雞翼及雞脾肉,而牛腩係q彈肥瘦平衡的坑腩啊😍!雞件本身已浸到雞骨都入晒味,雞件及牛坑腩浸係熱的醉雞湯入面超正呀!仲有必食係炸骨魚皮,炸到薯片咁脆(唔會係其他店食炸魚皮了)👍😋,連指天椒豉油及蒜油辣椒都係店主自製,勁惹味!我們今日第一次試埋滷水拼盤,有豬肚、豬腸、粉腸及豬耳,入晒濃香滷水味,必食架😍😍😍!
2人藥膳醉雞米線套餐
藥膳醉雞米線(配牛腩)
醉雞有雞味,雞骨入晒湯底味😍
有翼尖、雞翼及6件雞脾肉😋
藥膳湯底
炸骨魚皮😍
炸骨魚皮😍👍
滷水拼盤😍
配牛坑腩
2020-07-05
15 分鐘 (外賣自取)
2人藥膳醉雞米線套餐
藥膳醉雞米線(配牛腩)
醉雞有雞味,雞骨入晒湯底味😍
  • 藥膳醉雞米線
  • 滷水拼盤
  • 炸骨魚皮
2020-01-19 1262 瀏覽
上水石湖墟有2間食醉鳮麵店,我較喜歡好煮意,喜歡它的藥膳味,而另一間是偏甜,可能不是藥膳主打關係。但最近幾次幫襯好煮意,鳮的份量少了一大截,只有4件加一隻鳮翼尖,而且沒有鳮脾肉,吃了4次都是這樣,証明不是偶一為之,以前起碼有6件,部位平均,反而另一間保持水準,6件,部位平均,價錢還要平2元。我們已轉移陣地去另一間了。奉勸好煮意顧客的眼光是雪亮的,快點回復番以往的質素吧!
2019-10-14 1124 瀏覽
輪候時間有問題,6人檯等左個半鐘仲未入得去,很掃興,原因不是冇位,是因為有2人位會不斷放人入去,理論可以永遠冇位。野食一般,藥材湯好飲,冇咩特色了。建議兩人時候去食,佢會卑你打尖入去先。

野食一般,藥材湯好飲,冇咩特色了。

建議兩人時候去食,佢會卑你打尖入去先。

2019-10-01 942 瀏覽
今天放工突然想吃雞煲,記得曾經經過上水見到一間小店專門吃藥膳雞的,所以就過來找找看。到了門口聞到陣陣藥材味,好吸引。小店店面唔大,有兩間房,我同朋友兩個叫咗大份雞($138),個阿姐話大份有差唔多半隻雞,雞切得都幾大件,但無乜雞味,所以要沾醬油先夠味。花雕藥膳湯底($45),湯底勁重花雕酒味,第一啖飲落去好似飲酒一樣,真係怕自己會醉,但藥膳味道就唔夠出,無當歸味,因為湯底只有就味同紅棗甜味,所以放落去煮嘅嘢都唔味,好淡。韭菜餃($32)6隻,皮太厚,咬落去好多粉。青菜都幾新鮮,洗得幾乾淨。總結,價錢唔算貴,不過味道好一般。

總結,價錢唔算貴,不過味道好一般。