2017-05-08 713 瀏覽
這間餐廳因爲名字獨特,所以我一直都想試一試,今日路經此地,在門口看到大大張banner講到「早、午、晚餐$26」,所以我就大膽試一次。我睇到餐牌,有兩個餐係呢個價錢,都還算合理。我選擇了麵餐,因為我其實只想食個快早餐這個便是今次的26蚊餐,我轉了凍飲,所以其實29蚊才算正確。食評:碗米粉真係非常多,我根本食唔曬,但其實碗米粉一點味道都沒有,但個米粉其實係靚米粉,太浪費了。紅腸和肉丁老實說太少了。不過我曾經食過比佢更少的餐廳,所以我都習慣了。服務方面很可愛,好似想令客人覺得大家都好熟一樣,那位姐姐都算主動,但最後佢有個動作,令我對佢扣分了,就是佢問都無問就收走我的米粉。整體來講這間店都算合格。但如果佢可以早餐都有燒味就更好了。
我睇到餐牌,有兩個餐係呢個價錢,都還算合理。
我選擇了麵餐,因為我其實只想食個快早餐
五香肉丁紅腸米粉

整體來講這間店都算合格。但如果佢可以早餐都有燒味就更好了。
2017-05-02
$29 (早餐)
2017-02-12 678 瀏覽
今日星期日,剪完頭髮到附近一間燒味店填肚,上一次試過,覺得不俗,想再食多次,比上次更勝一籌!叫左碟叉燒切雞飯, 切雞入味, 但肉唔多, 普普通通。叉燒真係不得了, 上次師傅比係瘦叉, 味道係好, 不過口感因為係瘦叉關係比較鞋身,今次咁岩切左肥叉比我, 肉身腍, 多汁, 蜜味濃, 好好味!早知叫淨叉飯算總括 價錢雖然偏貴, 要38蚊, 但好味可惜的是當日去係星期日, 本以為像招牌所貼下午茶會有優惠, 原來星期日冇, 大家要留意下。
叉燒切雞飯
早知叫淨叉飯算
總括 價錢雖然偏貴, 要38蚊, 但好味

2017-02-12
叉燒切雞飯
2016-10-11 854 瀏覽
住在附近,本不喜食燒味早排見食評不錯,又話由中環開到嚟西灣河。今晚剛不想煮飯於是試買外賣回家。叉燒燒肉飯雖然7:30點後雙拼只售$28(只限外賣自取)但回來一看未食已大打折扣,燒肉4、5塊全都是肥肉,根本唔食得,叉燒又淡而無味。不如去對面大X家賣仲好。一次就夠永不幫襯 !
叉燒燒肉飯
2015-12-14 2200 瀏覽
突然間好想好想食燒味,縱使每區都有燒臘舖,但是卻又要山長水遠跑到西灣河來,尋找一個燒味飯。來到西灣河,尋找那目標燒味店,不單只是一間燒味店,還有小菜吃,那就是好燒味。除了燒味和小菜外,看看餐牌,喔,原來還有碟頭飯,還有臘腸,猶如一間茶餐廳吧。當然在餐牌上沒有像茶餐廳般的字母或數字餐那麼的多吧,也許主力都是那燒味和好幾款小菜吧。來到的時候,已經是兩時多,故有下午茶,故較正餐便宜。點來雙併飯,叉燒燒肉飯,較單併飯貴兩個大洋,是可接受。先講燒肉,燒肉與皮分離了,並不連在一起,實在有點失望,吃起來皮不是很脆,有點硬,個別還有軟腍,似乎有點失準,但燒肉的味道略為稍稍鹹了一點,但問題不大;至於叉燒,蜜味足夠,還有鬆化的感覺,軟硬適中吧。熱奶茶茶味足夠,香醇及有茶香。淡奶適中,能把茶沖出順滑感覺,是不折不扣的好茶。一碗雙併飯已滿足了在下的食燒味飯的欲望,如有機會再來,還望下次可品嚐她的小菜呢!

2015-11-07
2015-11-18 1529 瀏覽
看到那麼多好評,咁岩經過就試一試34蚊有雙併仲有例湯,其實很不錯。叉燒算是鬆軟,但味道偏淡,沒什麼蜜味,也沒有焦邊。燒肉味道更淡,皮不但不脆更帶硬身,肉不鬆化。整體以這價錢來說平平無奇。
看到那麼多好評,咁岩經過就試一試

34蚊有雙併仲有例湯,其實很不錯。

叉燒算是鬆軟,但味道偏淡,沒什麼蜜味,也沒有焦邊。

燒肉味道更淡,皮不但不脆更帶硬身,肉不鬆化。

整體以這價錢來說平平無奇。
2015-11-07 1095 瀏覽
見到好評如潮的這間燒味餐廳, 我們又來試試! 因為已經受夠了某太興的又貴又一般燒味飯了!門面比一般茶餐廳漂亮, 想必食物也不錯叫了一個雙併燒肉叉燒飯, 那些燒肉的皮是韌的! 似象膠一樣! 好似放左幾日, 然後冇煮過就咁放係飯面左熱佢就算! 仲要非常瘦, 得2層既燒肉真係上世紀先敢拎出黎賣...叉燒又乾又柴皮, 難食到呢...仲要直紋切, 飯又細碗...簡直恐怖, 永無下次了
門面比一般茶餐廳漂亮, 想必食物也不錯

題外話/補充資料: 當日仲見到個伙記係度鬧個客, 完全係小事化大, 真係食到好驚....
2015-10-09 776 瀏覽
最近朋友話西灣河開左間幾特別燒味店見今日放工行開太安樓就去試試啦首先就緊係叫個招牌核蛋叉燒飯先啦原來個核蛋係溫泉蛋~一篤落去個黃就流哂出黎啦D叉燒好肥好林好好味呀!!!D叉燒加上蛋汁食就更加好味呀真係非一般既叉燒飯呀!!!我地再叫左個脆皮腩仔!!!個皮好厚勁脆又好野味!!!正呀!!!之後我地仲叫左個餐!!!主菜係魚香茄子煲!!!個餐跟埋個老火餐湯都係五十幾蚊!!!好抵呀!!!魚香茄子煲好足料!!!上枱熱辣辣出哂煙嫁!!!茄子超大件肉碎又多!!!下次可以同一家人黎豪食!!!叫左個多野都唔洗2百蚊好抵食呀!!!
最近朋友話西灣河開左間幾特別燒味店
見今日放工行開太安樓就去試試啦
首先就緊係叫個招牌核蛋叉燒飯先啦
原來個核蛋係溫泉蛋~一篤落去個黃就流哂出黎啦

D叉燒好肥好林好好味呀!!!D叉燒加上蛋汁食就更加好味呀

真係非一般既叉燒飯呀!!!
脆皮腩仔
魚香茄子煲
餐湯
之後我地仲叫左個餐!!!主菜係魚香茄子煲!!!
個餐跟埋個老火餐湯都係五十幾蚊!!!好抵呀!!!

2015-09-21
脆皮腩仔
每個星期天,我都愛與堂姪到沙灘玩水這個月多到大浪灣踩水因為那裡較多外國人污染情況不太嚴重所以我們都愛到那裡享受陽光與沙灘呢~~~玩完沙沙我們通常都很肚餓發覺大浪灣裡的餐廳普遍偏貴所以這幾次我們都是坐小巴回到筲箕灣的小餐廳除了價錢便宜很多外原來筲箕灣真的有很多美味又便宜的小店值得大家去支持一下~~這天玩完水, 我們來到了位於天悅廣場的好燒味茶記聴同事說這裡的燒味很不錯雖然是走茶餐廳格局但是小炒和客飯都是水準之作!!!所以就來試試~~~我們當然不錯過燒味啦~~點了這個招牌菜 - 核疍叉燒飯~~核疍原來是指半生熟疍以香滑又充滿的雞疍煮成半熟流心狀吃時刺穿它, 讓美味的疍汁流向脆卜卜的青心和叉燒叉燒味道香甜帶微焦的感覺很捧!而且它是半肥廋的一口放進口中, 叉燒的香味四溢沾上半熟疍汁, 更是滋味!由於正值下午茶時間以HKD 33元點了一客乾炒牛河~~~~乾牛河個人覺得炒得比坊間的美味可能是肚子超餓的闗係覺得它特別美味可口!!首先它吃下去不會太油相當乾身香口而且牛肉咬下去很嫩滑醬油亦附在每條河粉內炒得很均勻色, 香, 味俱全!!!!美味!!!!我們亦試上了它的客飯每個小炒只是HKD 55, 就已跟
每個星期天,我都愛與堂姪到沙灘玩水
這個月多到大浪灣踩水
因為那裡較多外國人
污染情況不太嚴重
所以我們都愛到那裡享受陽光與沙灘呢~~~
玩完沙沙我們通常都很肚餓
發覺大浪灣裡的餐廳普遍偏貴
所以這幾次我們都是坐小巴回到筲箕灣的小餐廳
除了價錢便宜很多外
原來筲箕灣真的有很多美味又便宜的小店
值得大家去支持一下~~
這天玩完水, 我們來到了位於天悅廣場的好燒味茶記
聴同事說這裡的燒味很不錯
雖然是走茶餐廳格局
但是小炒和客飯都是水準之作!!!
所以就來試試~~~
我們當然不錯過燒味啦~~
點了這個招牌菜 - 核疍叉燒飯~~
核疍原來是指半生熟疍
以香滑又充滿的雞疍煮成半熟流心狀
吃時刺穿它, 讓美味的疍汁流向脆卜卜的青心和叉燒
叉燒味道香甜
帶微焦的感覺很捧!
而且它是半肥廋的
一口放進口中, 叉燒的香味四溢
沾上半熟疍汁, 更是滋味!
由於正值下午茶時間
以HKD 33元點了一客乾炒牛河~~~~
乾牛河個人覺得炒得比坊間的美味
可能是肚子超餓的闗係
覺得它特別美味可口!!
首先它吃下去不會太油
相當乾身香口
而且牛肉咬下去很嫩滑
醬油亦附在每條河粉內
炒得很均勻
色, 香, 味俱全!!!!
美味!!!!
我們亦試上了它的客飯
每個小炒只是HKD 55, 就已跟例湯/熱飲, 小炒, 白飯呢~~
相當抵吃!!!
先點了XO醬翠瓜炒花枝片
花枝片很爽很彈牙
青瓜香脆入味
再加上惹味的XO 醬
配以新鮮熱辣辣的白飯
真的是全碟清呢~~~
太愛花枝的闗係
亦點了這個西芹腰果炒鮮魷~~~
鮮魷同樣是香脆到不得了!!!
內裡的配料很多
有菇菇西芹腰果
全部都新鮮又脆嫩
再加上惹味可口卻一點都不咸
用來佐飯一樣開胃!
炸漿不會太厚
咬下去很脆很入味
肉比較硬和乾身一點
不過漿汁弄得很好味
酸酸甜甜, 夠鑊氣夠火喉~~~
不錯呢~~
看到粟米魚肚羮只是HKD 48
比很多茶樓的便宜多了
(茶樓我想要HKD 88-98 一客)
平時都不捨得叫
見不用HKD 50 (不用加一) 就來一客吧~~
端上來時份量很多!!
這個是足可以夠3-4人飲用~~~
湯羮不會太厚太薄
入口很對味, 粟米和疍花很香
魚肚亦很多呢~~
每一匙都有脹卜卜的爽爽魚肚
又夠彈又入味
我每次來這裡都要點這個湯
實在是比坊間很多茶樓做得好
而且亦很便宜呢~~
總括來說, 街坊小店真的是卧虎藏龍
有機會要去發掘一下呢~~~
2015-09-12
1 分鐘 (堂食)
2015.09.19【9. 19 女子燒味,好燒味~滋味行TASTY ROAD】下晝入西灣河幫朋友做義工(DESIGN 方面),開工之前自然要醫飽個肚,一出地鐵就見到有間店叫女子燒味,就係覺得得意就入咗去。(其實佢寫嘅係好燒味,係我會錯意,哈哈。)環境似茶餐廳,黑板上寫嘅是日午餐同是日晚餐就係啦。好抵嘅學生餐,不過我哋唔適用,傷心。枱上嘅餐牌就完全係燒味嘢啦。識得食燒味,梗係要做食肉獸啦,所以叫咗脆皮腩仔 (例牌) 、熏蹄(例牌)、紅燒乳鴿。脆皮腩仔,個皮差唔多有兩2mm厚,嘩,勁脆,即使食咗其他嘢再回頭食佢,個脆依然好脆,幾好。熏蹄好正,有酒樓水準,如果有埋海蜇一齊就更好啦。忽然發現冇叫飯,所以好好奇咁叫一個有怪怪名字嘅飯嚟試吓--核蛋叉燒飯核彈定核蛋呢?飯到,謎底就自動解開,原來係一隻温泉蛋,上枱時隻蛋仲震震吓,非常有趣,叉燒顏色同形狀都唔似其他燒味舖,當然要馬上試吓。哦,原來同屋企一樣,用日本蛋,流心程度一流,不過我唔會喺屋企整囉,嘥時間同心機,所以今日食到都幾開心,撈飯一流。叉燒嘅質感同豬頸肉好相似,肥瘦適中,煙煙韌韌,口感唔錯。燒味舖一向都有賣乳鴿,但味道始終唔及沙田果邊好味

環境似茶餐廳,黑板上寫嘅是日午餐同是日晚餐就係啦。
好抵嘅學生餐,不過我哋唔適用,傷心。
枱上嘅餐牌就完全係燒味嘢啦。

熏蹄好正,有酒樓水準,如果有埋海蜇一齊就更好啦。

叉燒嘅質感同豬頸肉好相似,肥瘦適中,煙煙韌韌,口感唔錯。
燒味舖一向都有賣乳鴿,但味道始終唔及沙田果邊好味,餓咗兩個月,見到呢度有,又叫番隻嚟解吓相思之苦,熱辣辣咬落去,皮脆肉嫩,啲油流落去碗飯,別有一番滋味。
飲番杯,當然係凍檸凍啡。

飲飽食醉,腦力開工,設計至上。
2015-09-19
  • 熏蹄
  • 核蛋叉燒飯
  • 脆皮腩仔
  • 紅燒乳鴿
2015-09-14 696 瀏覽
燒味是香港的傳統特色,通街都是,相信很多人都有自己的心水燒味鋪。而我,每次不知要吃什麼,或者到不太熟悉的區,通常選一間燒味鋪,一來安排,出錯機會很微,二來說不定有驚喜呢!是日在西灣河,晚飯鐘點全無目標,回銅鑼灣恐怕處處長龍,隨機搜索到這間好燒味近在咫尺,一試無妨。典型的街坊鋪,窄小也溫馨,不大的廳堂已經有九成滿,是好跡象吧!菜單以燒味為主,還有很多小菜套餐,就適合不修邊幅、不化妝的週末,卻吃得舒服自在。叉燒燒腩雙拼:叉燒全是瘦肉(可能看我是女生吧),少了點肥脂的潤滑和肥美,但肉質松化,蜜度適中,肉味香甜可口。燒腩肥瘦均勻,肉緊實有彈性,只是最上層外皮不夠脆口,比較韌。例牌燒鵝: 肉嫩多汁,啖啖肉很過癮,美中不足的是可以沒有脆皮,而且油了點。蝦醬時菜炒雞柳: 菜心爽脆,加蝦醬調味鹹淡適中,雞肉夠嫩,很適合送飯。
,卻吃得舒服自在。

叉燒燒腩雙拼:叉燒全是瘦肉(可能看我是女生吧
2015-09-05
5 分鐘 (堂食)
話說早前他說他公司附近有家新開的燒味店,又知我喜歡吃叉燒,又說這邊的燒味/晚餐相對便宜,又....(下刪1000字)反正晚餐還是要吃的,那就來這邊吃吃看啦=3=這是位於西灣河的「好燒味」,但我總是把它稱作「女子燒味」XDDD好啦,看看餐牌,嗯,這邊的燒味比想像中要便宜喔~!!還有特惠價,平日吃的都是連鎖超級市場那些,價錢跟這些差不多,但質素跟份量卻不足夠...連我也吃不飽...sosad....所以我很想念以前在觀塘上班的日子,在街市那邊,$10多就有一個大大盒的燒味飯=3=But any肥....言歸正轉啦=3=話說我很愛吃叉燒,他卻愛吃熏蹄,便點個雙拼飯,再加個小菜~雙拼飯─叉燒熏蹄飯 ($34)叉燒偏瘦,肉質帶點粉紅色的,沒想過叉燒也可以做到這種肉質有點嫩滑的效果,加上其味道鹹香,是近年吃過最好味的叉燒啦;平日吃熏蹄,我是不吃皮的,但身旁的他不停跟我說這裡熏蹄的皮很好吃。好吧,那就一試啦,熏蹄的皮是爽口的啦,這是從沒想過的味道~!!!飯的份量剛剛好啦,可以一個人的浪漫,在這邊吃個晚飯,$34就可以讓自己飽飽的過一晚~土魷蒸肉餅 ($55,+8轉套餐跟白飯、例湯/加$轉飲品)這個土

反正晚餐還是要吃的,那就來這邊吃吃看啦=3=

But any肥....言歸正轉啦=3=

話說我很愛吃叉燒,他卻愛吃熏蹄,便點個雙拼飯,再加個小菜~
雙拼飯─叉燒熏蹄飯 ($34)

土魷蒸肉餅 ($55,+8轉套餐跟白飯、例湯/加$轉飲品)

這個土魷蒸肉餅很足料的啦,土魷夠多,肉餅吃落用上偏瘦的豬肉,就是靠適量的調味粉為這個肉餅調味,效果也很不錯的,入口鹹香,令人愛不釋口~

題外話/補充資料: 這邊也蠻多一對對的在吃晚飯,坐著坐著,原來當天很多燒味都已經售罄了,我就好奇之下問問店員...原來是因為太好賣啦,早上滿滿的燒味已被食客掃清光了~丫,明白的,我也在吃,因為這裡的食物的確是不錯的啦~ 其實我建議可以試試這家餐廳的小菜,至少我吃的這個土魷蒸肉餅也是不錯的選擇~
$48.5 (晚餐)
  • 土魷蒸肉餅
  • 叉燒熏蹄飯
2015-09-13 483 瀏覽
這次一行四人終於在西灣河著名的小吃集中地太安樓狂風掃落葉後, 帶着十分滿足的心情閒逛了一會。當中的男士提出應該要吃個正餐的晚飯吧...但其實當時的小食還未完全消化!! 看見地鐵站對面的好燒味小菜 看似不錯, 門口又漫着濃香的叉燒味, 於是我們又開餐了。因為都不算太餓, 本來只打算點三個燒味飯加一碟油菜開心SHARE 便算。坐低後看見其他食客的點的小炒看起來十分美味, 於是就改點兩個燒味飯, 另配兩個小菜, 多一點口味。最快送上來的果然是燒鵝飯, 賣相很不錯!我家的男士覺得幾合味, 差不多吃了大半份燒鵝。我就覺得燒鵝偏瘦, 但肉質尚淋而且夠入味, 不會太鞋口。最重要鵝皮還是脆脆地, 不太油, 不錯。去燒味店又怎會沒有點叉燒呢, 我們這群食肉獸揀了叉燒燒煵飯, 哈哈賣相擺碟沒有燒鵝飯般靚仔, 但叉燒質素都很好, 半肥半瘦, 既不會太乾太柴, 帶有玫瑰露酒香, 配上麥芽糖的甜, 比連鎖燒味店的還好味呢~不過燒腩斬真係得有點麻麻, 皮肉分離, 味道一般啦, 燒腩皮都OK 脆的。不知何解出街食廣東菜就總會想吃生炒排骨。這個菠蘿咕囉肉的份量以$55套餐有飯有餸一點也不算貴, 咕囉肉炸得很好, 不會
最快送上來的果然是燒鵝飯, 賣相很不錯!
燒鵝飯
叉燒燒肉飯
不知何解出街食廣東菜就總會想吃生炒排骨。
菠蘿咕嚕肉
這個菠蘿咕囉肉的份量以$55套餐有飯有餸一點也不算貴, 咕囉肉炸得很好, 不會吃下去一舊粉或全是肥肉。酸甜汁味道也較得適中。雖然是罐頭菠蘿, 但不會是因價就貨用上便宜貨, 有大排檔水準。
但全晚最驚喜的卻是這個魚香茄子豆腐煲。始終是點了太多肉, 怎樣也應該吃點菜BALANCE 一下。
魚香茄子豆腐煲
又香又熱的煲仔菜送上後, 大家都將戰鬥力放在茄子和豆腐上。
我都幾怕出街吃茄子太多油, 但這兒油用得不算多, 還吃到茄子的滑和魚香醬的咸香。這真是十分好送飯!
這兒小菜的份量都幾夠, 而且味道和鑊氣絶對比得上主打晚飯小菜的茶餐廳 , (看到鄰桌的是日飯餐椒鹽豬扒真的很吸引!!) 難怪看到有不少街坊拖男女來吃了。
西灣河果然是有很多美食的地方, 一定要找機會再來。
2015-09-06
5 分鐘 (堂食)
燒鵝飯
魚香茄子豆腐煲
2015-09-11 567 瀏覽
其實小弟都算半個西灣河人原先睇住呢頭燒味飯一年年加最後舊年食到雙拼加凍飲差唔多要50蚊食完之後都好少係西灣河呢頭食燒味講真50蚊燒味飯不如去X 興食(附近真係有)點知到九月頭左右間野終於轉左見到變左間門口寫住叫"女子燒味"既燒味店先返入去試不過最後查下先知原來係"好燒味" XD背後仲有少少故仔,好似話老細Sandy想打破燒味同男性中間既等號,想打埋女性市場可能呢個原因所以特登咁出個店名掛 =P返重點,睇返有咩食先其實都係燒味,不過仲有小菜可以叫原先見到有核蛋叉燒飯(溫泉蛋)想試下不過店員話無,最後要左個叉燒熏蹄飯另外,要多左兩個小菜:薯仔炆軟雞、土魷蒸肉餅 叉燒熏蹄飯($34)唔跟飲品作為燒味鋪,叉燒一定係其中一個靈魂所在(星爺都有教叉燒飯啦)咁呢到叉燒又交到功課色澤紅紅地,食落個肉質夠鬆軟初頭睇落以為係瘦叉但食落都有返少少油脂分佈而且個汁唔會"章"住個叉燒,表現滿意熏蹄都唔算肥,薄薄地一片片但唔係薄到無口感(食過有D 刀功"好"到,淨係食到一塊野既感覺)同埋份量都岩自己個胃,自問唔算大食薯仔炆軟雞($55 + 8蚊配飯同野飲)其實小弟好鍾意呢個小菜薯仔真係炆到爛爛地,但應該係煮過下先
其實小弟都算半個西灣河人
原先睇住呢頭燒味飯一年年加
最後舊年食到雙拼加凍飲差唔多要50蚊
食完之後都好少係西灣河呢頭食燒味
講真50蚊燒味飯不如去X 興食(附近真係有)
點知到九月頭左右間野終於轉左
見到變左間門口寫住叫"女子燒味"既燒味店先返入去試
不過最後查下先知原來係"好燒味" XD
可能呢個原因所以特登咁出個店名掛 =P
返重點,睇返有咩食先
其實都係燒味,不過仲有小菜可以叫
原先見到有核蛋叉燒飯(溫泉蛋)想試下
不過店員話無,最後要左個叉燒熏蹄飯
另外,要多左兩個小菜:薯仔炆軟雞、土魷蒸肉餅
叉燒熏蹄飯($34)唔跟飲品
作為燒味鋪,叉燒一定係其中一個靈魂所在
(星爺都有教叉燒飯啦)
咁呢到叉燒又交到功課
色澤紅紅地,食落個肉質夠鬆軟
初頭睇落以為係瘦叉
但食落都有返少少油脂分佈
而且個汁唔會"章"住個叉燒,表現滿意
熏蹄都唔算肥,薄薄地一片片
但唔係薄到無口感
(食過有D 刀功"好"到,淨係食到一塊野既感覺)
同埋份量都岩自己個胃,自問唔算大食
薯仔炆軟雞($55 + 8蚊配飯同野飲)
其實小弟好鍾意呢個小菜
薯仔真係炆到爛爛地,但應該係煮過下先炆D 薯仔
所以係好香,炆到幾入味,洋蔥都有心一齊炆
唔會食到生洋蔥,有D地方炒幾下就放埋入去
土魷蒸肉餅($55)
蒸得唔錯,肉唔會老身周肉餅都唔會蒸到硬晒
食落唔錯,土魷都未蒸到韌
題外話/補充資料: 基本上價錢公道 食物交到功課,同埋D 小菜幾家常小菜feel
2015-09-04
  • 薯仔炆軟雞
  • 叉燒
2015-09-06 440 瀏覽
放假來太古睇電影,先落西灣河搵食。西灣河除了有太安樓美食外,其實還有不少美食。今天就食尐道地美食-燒味喇,於地鐵站出口對面馬路有間<<好燒味小菜>>。招牌好明顯,很易搵。話明賣燒味,當然門口有掛滿燒味叉燒乳豬的燒味檔及水吧。餐廳擺位都幾闊落,有卡位,圓檯及長檯。付合各食客需求。當然,電視就不能少,可以讓各位電視撈飯。今次點了<<乳豬飯雙拼叉燒>>,乳豬跟飯分開上。白飯夠大碗,油菜當然是最佳拍擋。而乳豬入口爽脆,特別是乳豬皮,脆而不硬,份量不少喔。 因為另外點了一個例牌<<燒腩仔>>的關係,所以跟叉燒一起上。叉燒是蜜汁叉燒,不會太肥,主要是瘦叉,又不會有燶邊,所以吃上口都幾軟腍又帶點鬆化口感。當然如果你要吃肥叉可以要求喔。 而燒腩仔份量可不少。表皮爽脆,肥瘦均勻 , 肥質爽口彈牙又不會太肥膩。以上當然要跟介末及乳豬醬啦。 這裡除了主打燒味,小菜都一樣有很多選擇。點了<<豉汁蒸鯇魚>>來送飯。鯇魚用的是魚腩,加以豆豉及豉油汁,蔥花來蒸等。入口魚質鮮甜嫩滑,蔥花,豉

放假來太古睇電影,先落西灣河搵食。

西灣河除了有太安樓美食外,其實還有不少美食。

招牌好明顯,很易搵。
話明賣燒味,當然門口有掛滿燒味叉燒乳豬的燒味檔及水吧
餐廳擺位都幾闊落,有卡位,圓檯及長檯。付合各食客需求。

當然,電視就不能少,可以讓各位電視撈飯。
而乳豬入口爽脆,特別是乳豬皮,脆而不硬,份量不少喔。
以上當然要跟介末及乳豬醬啦。
這裡除了主打燒味,小菜都一樣有很多選擇。

入口魚質鮮甜嫩滑,蔥花,豉汁配蒸鯇魚令魚味去腥。小小咸,令胃口大開。

不過鯇魚有小小骨,大家要小心食用。
食燒味蒸鯇魚當然要跟凍檸茶,可以走油解渴。而本人就喜歡少甜啦,因為比較健康嘛。
題外話/補充資料: 其實今次是來吃<<核蛋叉燒飯>>可惜今次沒有溫泉蛋,唯有等下一次機會吧。
2015-09-05
午餐
  • 乳豬飯
  • 叉燒
  • 燒腩仔
  • 豉汁蒸鯇魚
2015-09-06 397 瀏覽
平日食飯多是日本菜或西餐為主, 中式小炒較少. 朋友提議今次轉轉口味, 所以就跟朋友去了位於西灣河的好燒味小菜.這裡除了有各款燒味飯外, 仲有小菜. 所以我地點了核蛋义燒飯.另外, 點了幾款小菜, 包括蝦醬時菜炒雞柳, 瑤柱肉碎蒸水蛋和金針雲耳滑雞煲.而且隨小菜奉送白飯和例湯.例湯是青紅蘿白瘦肉湯. 首先試下這裡的燒味飯.义燒燒得好均勻, 又夠瘦, 但是完全不覺得乾身, 而且肉質仲好腍身, 非常好味.蝦醬時菜炒雞柳. 這個份量好大碟, 雞柳幾嫩滑, 但略為唔夠蝦醬味, 所以唔夠惹味.瑤柱肉碎蒸水蛋. 水蛋夠滑身, 但蛋味唔太夠濃郁, 入口有淡淡的蒽花香味, 用來撈飯真係一流.金針雲耳滑雞煲.這個是用煲仔上枱, 不但夠熱辣辣, 而且仲香噴噴添.金針雲耳蒸雞就食得多, 這個煮法我卻較少食.雞幾嫩滑, 也算入味.而金針和雲耳吸收晒醬汁的精華, 所以夠晒味.這些充滿住家風味的菜式, 偶然來食下, 也是不錯的選擇.

這裡除了有各款燒味飯外, 仲有小菜.

所以我地點了核蛋义燒飯.
核蛋义燒飯

而且隨小菜奉送白飯和例湯.

例湯是青紅蘿白瘦肉湯.
首先試下這裡的燒味飯.

蝦醬時菜炒雞柳.
瑤柱肉碎蒸水蛋.
金針雲耳滑雞煲.
金針雲耳滑雞煲
這個是用煲仔上枱, 不但夠熱辣辣, 而且仲香噴噴添.

金針雲耳蒸雞就食得多, 這個煮法我卻較少食.

雞幾嫩滑, 也算入味.
而金針和雲耳吸收晒醬汁的精華, 所以夠晒味.
這些充滿住家風味的菜式, 偶然來食下, 也是不錯的選擇.

金針雲耳滑雞煲