2019-05-13 403 瀏覽
太安樓呢個名我細細個就聽過啦!趁住今日係最後一日既港鐵半價優惠,就專誠去太安樓見下世面啦啦一去到個陣其實有少少失望,因為好多舖頭都冇開(可能紅日既關係),行行下見到有魚肉翅咁就試下啦!間野就叫姊妹美食,舖頭的而且確係由兩位靚靚姊妹花揸fit,真係非常貼切既舖名呀!好!講番個魚肉翅先,魚肉翅最緊要係咩呀?冇錯就係d魚肉!佢地d魚肉冇混鯪魚入去,岩哂唔好鯪魚既我呀D翅味亦都十足十食緊魚翅咁,絕對值得一試再試

D翅味亦都十足十食緊魚翅咁,絕對值得一試再試
魚肉翅
魚肉翅
2018-12-27 483 瀏覽
隨著時代既變遷,各款世界各乎既美食通行,傳統掃街既小食越來越買少見少了。即使o係旺角街頭亦難以食到正宗有魚肉味既「生菜魚肉湯」、「碗仔翅」,真心唔希望呢啲香港既傳統街頭美食消失。幸好西灣河太安樓既地下仲可以食得到正宗有魚肉味既「生菜魚肉湯」,配埋有老闆自家調製既香辣菜甫(必加),真係大快人心,好多年都無食過咁有回憶既「生菜魚肉湯」,佢既魚肉不但爽口彈牙、而且魚肉味濃,好多地方都唔會再食得到,唔會食到一舊舊麵粉咁,真心有誠意。另外,佢既「碗仔翅」亦係必試既小食,呢款平民魚翅真係愈賣愈貴,但要食到足料既亦買少見少,有時候在外吃到偷工減料既碗仔翅,實在令人氣餒。呢度可以食得到香氣濃郁既鮮冬菇、爽脆口感既木耳、加上湯底味濃,湯汁晶瑩剔透仲好食過真既魚翅,所以我都唔鼓勵大家食真既魚翅喇,食「碗仔翅」既口感其實都係一樣唧。如果大家有時間/有朋友黎自海外到港,真心推介呢度既美食,包你食到上晒癮,間中都要番黎义义電架。

2018-12-26
$25 (宵夜)
  • 生菜魚肉湯
  • 碗仔翅
2018-12-26 383 瀏覽
行入太安樓必定看見的小食店,位於中間當眼位置,一眼望去眼花潦亂,因為好多炸物小食,除魷魚鬚,炸肶丶大炸大腸同煎釀三寶外,竟然有炸蝦、炸蟹鉗同炸魚手指,實在有夠多樣化,最後我係比個薯餅吸咗過去,因為太單調,又叫咗9件煎釀三寶嚟食,有豆腐、青椒,魚旦、尖椒同炸雲吞,叫咗佢會幫你返炸返D食物,到手熱辣辣,落醬就自肋形式,都好多款揀,但無茄汁,由於太心急,忘記咗影D食物,都唔算大件。但返炸除咗熱外,其實好多都炸過龍同淋咗,而且好油下,應該無下次
2018-09-02 339 瀏覽
我以前係東區街坊,工作上學都係附近,太安樓就是我放工後醫肚宵夜好地方。姊妹美食以前由一名亞姐經營,今日見到是男人工作,是亞姐放假嗎? 我成日去買炸薯餅、炸薯條、炸牛丸、煙肉包腸仔、炸大腸等等,係店鋪前等一陣,成身就染上油煙味。問題是。。大家從來都唔會介意,我地仲好鍾意食添!泰式皮蛋$16由從前$10已加至$16,味道依舊,厚厚墨魚膠包住皮蛋落油炸,炸起後我偏不愛添泰式辣醬,就是喜歡灑滿椒鹽,既熱氣,又好味!店內愈夜愈往,歷久不衰,它不是特別美味,但我們就是喜歡它的不變。

問題是。。

大家從來都唔會介意,我地仲好鍾意食添!

泰式皮蛋$16

2018-04-04 422 瀏覽
自小時候我已沉迷各式街頭小吃,由甜的砵仔糕,到咸的燒賣魚蛋,全都是我杯茶,但媽媽對我杯茶的態度則全然相反。每次與媽媽經過太安樓,她都希望以九秒九步出大廈,迫不得已要途經各個小食檔時,她又有源源不絕的理由對它們大肆批評。對對對,它們不大衛生,它們用萬萬萬年油,它們沒營養,這些我都清楚明白,但我就是愛啊!是日沒有媽媽在旁,在小食檔要了三串炸物:牛丸、雞塊及墨丸,看在熱騰騰的蒸氣從牛油紙袋內昇起,細意品嚐這用萬年油製作又沒有營養,卻滿有滋味的情懷。
唔知近年係咪真係物價上升得太高份量越黎越少,以前$5好大份,宜家$8/$9少左1/3咁七味粉真係超級好食,自己點樣調教都唔係呢隻味薯條超級香脆,又唔會話食到成手油次次行到過黎係必嗌!!!講真d薯條自己去買包$20唔使,份量同宜家係度買6份有多如果唔係為左d七味粉我喃價格再咁上去,真係食唔起啦
唔知近年係咪真係物價上升得太高
份量越黎越少,以前$5好大份,宜家$8/$9少左1/3咁
七味粉真係超級好食,自己點樣調教都唔係呢隻味

薯條超級香脆,又唔會話食到成手油

次次行到過黎係必嗌!!!
講真d薯條自己去買包$20唔使,份量同宜家係度買6份有多
如果唔係為左d七味粉我喃價格再咁上去,真係食唔起啦
2016-05-13 1008 瀏覽
放工後,突然想吃炸物,去了太安樓搵食。光顧了多年的「姊妹美食」,似乎轉了老闆。熟悉的阿姐不見了,「萬年油鑊」也不見了,換上了兩個電炸爐,食物也井然有序地放在阿膠力製的櫃內,感覺較為衛生。沒有光顧了一段日子,食物價格,明顯上漲了!煎釀多寶$16/7件,要了炸雲吞皮兩件、炸菜肉餃一件、蟹柳一件、茄子釀魚肉一件、紅腸釀魚肉一件,以及炸豆腐一件。最好吃的,乃酥脆香口的炸雲吞皮和菜香味濃的炸菜肉餃;蟹柳和豆腐一般般;釀魚肉入口似膠質,毫無魚味,且難以咀嚼。
2016-05-12
2015-03-05 1000 瀏覽
姊妹美食@太安樓去太安樓掃街感受香港街頭文化美食,魚蛋,燒賣,車仔麵,腸仔,雞脾,咩都有。姊妹美食又好多唔同既野食,你想要炸又得,恰又得,最緊要你有錢。炸燒賣(5.5/10)$9又係即叫即炸,炸到外脆內軟,加埋椒鹽,好正。企係到篤特別有風味。
姊妹美食@太安樓

炸燒賣
炸燒賣(5.5/10)$9

3 分鐘 (外賣自取)
2014-04-02 786 瀏覽
是甘的,以前同個friend成日都好中意食呢間野。最中意佢嘅炸野食,例如魷魚啦@um春單等等啦。以前個皮炸得好脆,再加上d7味粉可以話係我最中意嘅小食。以前打完機一定行過去食。跟住翻完英國放假翻泥食簡直失望到一個點。皮一d都5脆,味道就自然唔得,7味粉又落得吾夠平均,已經吾係吾好食,係好難食。之後試新野炸皮蛋,味道差,皮又吾好食。最慘係食完要即刻搵廁所,搞到我而家係吾會再食。離譜至餘,係無脾氣都有d嬲。吾5中意打劣評,但呢篇真係要打。水準下降到係想叫大家吾好去食👎👎
2010-08-17 301 瀏覽
係附近住,,最好就係係附近買下野食~~就係哩間,,買左串魚旦黎食..平時都係經過,,覺得好香好多人等緊,,第一次行埋去買...串魚旦D醬汁幾好食呀..讚應該係自製GE,,又平又抵,,值得一試架..仲有煎釀3寶都OK呀下次會再去食!!!!因為夠近夠平又好咪..口痕想食野一流
係附近住,,最好就係係附近買下野食~~
就係哩間,,買左串魚旦黎食..
平時都係經過,,覺得好香好多人等緊,,
第一次行埋去買
...串魚旦D醬汁幾好食呀
..讚
應該係自製GE,,又平又抵,,
值得一試架
..仲有煎釀3寶都OK呀