呢間餐廳我已經嚟過好多次,今次特登試吓啲新嘢,果然冇令我失望!首先,招牌菜「姚姚酸菜魚拼金湯跳蛙肚絲」!🐟🐸🥢 酸菜魚嘅湯底依然係咁出色,酸辣醒胃!😋 雖然香港嘅魚同內地嘅魚口感可能略有不同,有少少魚腥味,但係整體嚟講都仲係可以接受嘅範圍,完全唔影響食慾!而金湯跳蛙肚絲,一上枱就已經俾佢個賣相吸引咗!🤩 一大片金黃色嘅湯底,好似一片金色的海洋咁靚!✨ 湯底香濃,辣度適中,又麻又香,超級惹味!🌶️ 除咗田雞同豬肚,仲有萵筍、木耳等配菜,豐富又均衡!跟住叫咗個做緊優惠嘅「半隻片皮鴨」!🦆 $94就有半隻片皮鴨,仲有齊晒所有配菜,甚至乎仲送埋川味鴨架!超抵食!💰 川味鴨架比想像中好食好多,唔會炸得太乾,感覺健康啲,味道亦都幾特別!另外,仲叫咗個「頭抽西生菜」!🥬 份量勁大,炒得好好味,西生菜好香!最後,叫咗杯低糖紫米豆漿,清甜解膩!💜總括嚟講,今次嘅用餐體驗又係一次完美嘅享受!🤤 姚姚酸菜魚嘅食物質素真係好高,而且價錢合理,服務又好!👍 強烈推薦俾大家!#姚姚酸菜魚 #尖沙咀美食 #港威商場 #酸菜魚 #金湯跳蛙 #片皮鴨 #川菜 #香港美食 #香港好味 #食評 #推介 #

首先,招牌菜「姚姚酸菜魚拼金湯跳蛙肚絲」!🐟🐸🥢

最後,叫咗杯低糖紫米豆漿,清甜解膩!💜

#姚姚酸菜魚 #尖沙咀美食 #港威商場 #酸菜魚 #金湯跳蛙 #片皮鴨 #川菜 #香港美食 #香港好味 #食評 #推介 #尖沙咀餐廳 #海港城 #delicious #foodie #hkfood #hkfoodie
2025-01-02
  • 姚姚酸菜魚
  • 北京烤鴨
2024-10-03 1670 瀏覽
無論喺香港定大陸嘅姚姚酸菜魚都已經食過好幾次,今日心血來潮再嚟😂一去到門口店員已經非常熱情招待我哋,啲姐姐特別友善,成個氣氛好好👍自行手機落單,揀咗好耐都冇人催😂幾好~最尾我哋今次冇叫到酸菜魚,因為次次都食,轉下其他嘢~~1.麻辣香鍋之前都試過姚姚嘅麻辣香鍋,無論喺大陸定香港分店都幾好食~今次我哋再encore🤩我地自行加左嫩牛肉、雞翼、花菜、四季豆、土豆5款菜,上到嚟已經大大碟~~超有食慾!嫩牛肉肉質都算嫩滑,而且都幾淋,仲好大片👍雞翼都係比較大隻,原隻雞翼上,而且有勁多隻😂花菜同四季豆配搭香鍋,菜的甜甜地中和咗個辣度❤️土豆係麻辣香鍋中必叫,軟軟糯糯好食🤤2.北京烤鴨(半隻)鴨皮非常香,仲係好脆好新鮮~~皮肉分離,而且鴨油香味好重,隻鴨嘅味道唔錯👍而佢嘅皮連蒸爐蓋上,防止啲皮散熱快,所以食到最尾都係熱~~隨鴨附送麻辣鴨骨(一鴨兩食),原本我哋都唔知有一鴨兩食,等於多咗一樣餸😂鴨骨麻麻辣辣都幾好食~飯後攞嚟做小食,傾吓偈,咬下骨😂😂雖然叫咗兩個餸,但係兩條友已經飽到飛起😂😂又係扶着牆走….有機會下次再嚟試吓其他嘢👍👍👍

1.麻辣香鍋

麻辣香鍋

2.北京烤鴨(半隻)

北京烤鴨

一鴨 兩食

2024-10-03
北京烤鴨
一鴨 兩食
2025-02-19 0 瀏覽
最近想食酸菜魚,特意約仲有去尖沙咀行嘅行街同食姚姚酸菜魚。大品牌品質有保證,仲要係首間米芝蓮酸菜魚專門店,再訪的原因一完是好食。餐廳不時推出新品,今次推出雞煲二食套餐,一定要試下啦。💚一食:菌香雞煲四川主廚的秘製醬料,炒到爆香,有陣陣酒香。洋蔥同紅綠椒的香味令雞肉味道升華。💚二食:雞煲打邊爐包括炸雞皮、雞片、雞雜、雞塊、蔬菜,四層塔擺盤,打卡都靚啲。雞片同雞塊嫩滑,份量充足。💚招牌酸菜魚必吃的招牌菜,每次食都感嘆魚肉又嫩又滑,鮮味十足,連酸菜都好好食。餐廳職員不時會同客人傾談,主動加湯同換碟,感覺友善,好食餐品,食得又舒適開心。

💚一食:菌香雞煲

💚二食:雞煲打邊爐

💚招牌酸菜魚

2025-02-17 0 瀏覽
之前已經食過姚姚既酸菜魚同片皮鴨,本身都想再食,但黎到見到有新野推出,今次就試左個雞煲二食,首先黎個雞煲,唔太辣,又夠惹味,連入面啲配菜都好好味👍🏽👍🏽食到咁上下加湯打邊爐黎左雞皮,雞片,雞雜,都幾好味,仲有埋個疏菜籃,再加埋個擔擔面,擔擔面唔會太杰,又唔好會溜,有啲肉碎加埋少少麻辣味,唔錯😋😋最後甜品叫埋個紅糖糍粑,啲黑糖同糖粉份量岩岩好,唔會太甜,上枱熱辣辣👍🏽👍🏽👍🏽兩個人食,滿足到不得了😅😅
  • 紅糖糯糍粑
2025-02-17 0 瀏覽
自己好鐘意食酸菜魚,平時每星期都會食一次。姚姚酸菜魚都食過幾次,因為覺得佢唔套餐幾抵食,佢有幾款唔同嘅套餐,我今次就食咗佢嘅「滋味共享套餐 」$438(2-3人份)前菜:是日涼菜- (土豆絲)土豆絲幾爽口。少少酸少少辣。好味。小食:川味鴨架小小辣,調味唔錯。試完一件,忍唔住再食。「姚姚酸菜魚(二人份)」:可以揀辣度、做法及調味,我怕太辣。所以揀最少嘅辣。魚肉夠多又夠滑。大大片魚肉👍酸菜夠多。連埋湯一齊又食又飲。微辣做法真係啱晒我。北京烤鴨(半隻)皮脆肉嫩,鴨皮有好香鴨油味,搭配春餅皮和京蔥絲青瓜絲蘿蔔。抵食又好味。
自己好鐘意食酸菜魚,平時每星期都會食一次。

前菜:是日涼菜- (土豆絲)
土豆絲幾爽口。少少酸少少辣。好味。

小食:川味鴨架
小小辣,調味唔錯。試完一件,忍唔住再食。

2025-01-13 248 瀏覽
今日係我第一次去姚姚酸菜魚到幫襯😆所以今次特別點了招牌菜「姚姚酸菜魚拼金湯跳娃肚絲」同埋叫左個麻醬雞絲粉皮和上湯野菌娃娃菜首先,**😆姚姚酸菜魚拼金湯跳娃肚絲**份量十分之足夠,一上碟見到咁大碗都嚇親我😂湯底濃郁,酸味適中,麻味都夠香🤌🏼。而且魚肉鮮嫩、無腥味。金湯中的跳娃肚絲賣相好吸引😆,整體口感層次分明,十分過癮。接下來,**麻醬雞絲粉皮**雞絲鮮嫩配埋粉皮滑順加埋麻醬,讓人感覺清爽又開胃,絕對冇得輸🤤最後,**上湯野菌娃娃菜**娃娃菜鮮嫩,搭配清湯和新鮮的野菌,食落好fresh,清清地,保留了食材的原汁原味,食得好舒服!最後埋單都係500幾 又捧住嗰肚走性價比算高!

首先,**😆姚姚酸菜魚拼金湯跳娃肚絲**

接下來,**麻醬雞絲粉皮**

最後,**上湯野菌娃娃菜**

最後埋單都係500幾 又捧住嗰肚走
性價比算高!
2025-01-08 265 瀏覽
尖沙咀🚇海港城呢間姚姚酸菜魚🐟係2019-2021年連續三年🏆榮獲「中國酸菜魚十大品牌」嘅名牌🥬酸菜魚🐟店,呢度嘅裝修簡約而不失風格☺️,環境乾淨整潔,難怪開張後一直🎉大受歡迎!前菜我點咗🌶️麻麻辣辣口水雞,口水雞啲🐓雞肉好嫩滑,麻辣味道恰到好處👏,每一啖都令人流晒口水🤤。姚姚酸菜魚🐟拼金湯跳蛙🐸同肚絲超級大盤,酸菜魚嘅魚肉鮮嫩,酸辣🌶️味道十分之有層次,而金湯跳蛙同🐖肚絲更加係鮮甜香辣,跳蛙肉爽🐸,豬肚好腍滑,真係食得非常滿足🥰。四川回鍋肉🥓每一口都充滿咗四川料理🌶️嘅獨特風味,五花腩🐷煮得香辣而不油膩,味道層次好豐富😋。

2024-12-17 351 瀏覽
再次到訪呢間酸菜魚店‼️ 上次嚟淨係試咗佢哋嘅麻辣香鍋 今次就嚟試試酸菜魚🐟✿ 姚姚酸菜魚2人份 + 寬粉($288+$38)上枱時用咗小蠟燭座熱住盆酸菜魚 唔驚會凍晒 好貼心🥰酸菜魚使用新鮮鱸魚 魚肉好大塊好嫩滑 完全食唔到有骨 份量仲好多!個湯底好濃郁又夠酸 入口非常惹味😋另外我地仲加咗寬粉 口感超級煙韌彈牙🥢✿ 麻麻辣辣口水雞($98)雞肉香滑啖啖肉 雞皮爽口 而且個麻辣汁都唔會太辣🐥✿ 酸辣土豆絲 ($58)土豆絲好爽脆 酸辣比例啱啱好 十分開胃🥔✿ 白飯($18)白飯大大碗 配埋酸菜魚食一流🍚

✿ 姚姚酸菜魚2人份 + 寬粉($288+$38)
上枱時用咗小蠟燭座熱住盆酸菜魚 唔驚會凍晒 好貼心🥰
個湯底好濃郁又夠酸 入口非常惹味😋
另外我地仲加咗寬粉 口感超級煙韌彈牙🥢

✿ 麻麻辣辣口水雞($98)
雞肉香滑啖啖肉 雞皮爽口 而且個麻辣汁都唔會太辣🐥

✿ 酸辣土豆絲 ($58)
土豆絲好爽脆 酸辣比例啱啱好 十分開胃🥔

✿ 白飯($18)
白飯大大碗 配埋酸菜魚食一流🍚
2024-12-13 348 瀏覽
《姚姚酸菜魚》呢間大陸過江龍,新出左片皮鴨之餘,而家撈埋香港人醉愛嘅雞煲🐔今次我哋唔嗌酸菜魚,嗌雞煲同埋其他小食😋菌香雞煲(半隻)$198雞煲份量好足,聽職員講佢哋全部都係即叫即整😯冇放太多醬料,雞件預先醃製,好入味。睇落應該係炸完再炒,仲有洋蔥🧅鮮筍、辣椒等配料🐓麻麻辣辣口水雞 $98口水雞咸香味十足,醃得好好,仲有大量芝麻,呢個一食就停唔到😋🌶️藤椒無骨鳳爪 $68呢個有醋浸住嘅鳳爪,爽爽哋好有口感,仲食到雞腳根,加埋藤椒油,麻麻辣辣,食到好過癮🤩而且份量都好多,好高性價比👍🏼🍜傳統擔擔拌麵 $68面質有咬口,麻香味好勁,仲有一大堆肉碎攪拌🤤🧋鮮奶紅茶凍 $38如果想又食雞煲又食酸菜魚嘅話可以嗌佢哋嘅《雞抱魚套餐》 ,又有魚又有雞煲🐡加配飲品仲有優惠呀!😍餐廳另收加一服務費📍 尖沙咀廣東道3-27號 海港城港威商場二樓2307號舖
《姚姚酸菜魚》

菌香雞煲(半隻)$198

🐓麻麻辣辣口水雞 $98

🌶️藤椒無骨鳳爪 $68

🍜傳統擔擔拌麵 $68
面質有咬口,麻香味好勁,仲有一大堆肉碎攪拌🤤

🧋鮮奶紅茶凍 $38

餐廳另收加一服務費
📍 尖沙咀廣東道3-27號 海港城港威商場二樓2307號舖
2024-12-06 318 瀏覽
每次到姚姚都是為了米芝蓮認證的酸菜魚,意想不到麻辣香鍋有驚喜以湖水藍色為主調裝修,設有卡位,座位寬敞舒適招牌作「姚姚酸菜魚」嚴選國家認證刺少肉多的新鮮鱸魚酸菜採用正宗水東芥菜,經過廿四天發酵醃製麻辣香鍋配料豐富多樣,可以自由組合!以乾辣椒和花椒大火炒製,融合火鍋、川式乾鍋、香辣菜等川渝風味,麻、辣、鮮、香麻麻辣辣口水雞雞肉嫩滑,雞皮爽口,麻辣好滋味椒麻皮蛋賣相晶瑩剔透,口感滑溜溜,蛋味香濃,十分開胃
以湖水藍色為主調裝修,設有卡位,座位寬敞舒適
招牌作「姚姚酸菜魚」嚴選國家認證刺少肉多的新鮮鱸魚
酸菜採用正宗水東芥菜,經過廿四天發酵醃製
麻辣香鍋
麻麻辣辣口水雞雞肉嫩滑,雞皮爽口,麻辣好滋味
椒麻皮蛋賣相晶瑩剔透,口感滑溜溜,蛋味香濃,十分開胃
椒麻皮蛋
2024-12-04
椒麻皮蛋
2024-12-04 252 瀏覽
位於尖沙咀海港城嘅深圳過江龍「姚姚酸菜魚」 。餐廳以Tiffany blue做主題,環境舒適寬敞,正值天氣凍咗,吃一鍋暖笠笠嘅酸菜魚,非常舒服~~~姚姚酸菜魚 二人份 ($288)一大盤酸菜魚份量好多!魚片非常鮮嫩,魚湯湯底鮮味,加埋酸菜好惹味。鍋底有蠟燭加熱保溫,食到最後一片魚片都係暖笠笠💕大盤花菜 ($98)花菜非常爽口,配搭鮮嫩嘅豬肉片,健康又美味~麻醬雞絲粉皮 ($68)雞絲鮮嫩多汁,粉皮乾滑爽口,同麻醬完美融合。📍 姚姚酸菜魚 (港威商場) (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場2樓2307號舖營業時間: 11:30-21:30

姚姚酸菜魚 二人份 ($288)

大盤花菜 ($98)
花菜非常爽口,配搭鮮嫩嘅豬肉片,健康又美味~

麻醬雞絲粉皮 ($68)
雞絲鮮嫩多汁,粉皮乾滑爽口,同麻醬完美融合。

📍 姚姚酸菜魚 (港威商場) (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場2樓2307號舖
營業時間: 11:30-21:30
2024-11-20 314 瀏覽
尖沙嘴食晚飯,想食正宗川菜🌶️又想便靚正,一定要來小柔今次介紹既姚姚酸菜魚,包你食過翻尋味🤭位於海港城,環境又靚又舒服,唔好以為會好貴,呢度聚餐人均$200-300,已經食得好好👍🏻今次主打食香鍋和小菜,點左麻辣香鍋鍋底,自選配搭小菜:1. 我們點左5 款菜:魷魚🦑蘇,巴掌肥牛,雞翅,蓮藕片,萵筍片,這裡的香鍋味道👅絕對絕👍🏻是必吃之選,份量多也夠3 人吃,口味🈶香又開胃,能吃幾碗飯呢。2. 四川回鍋肉 愛吃肉的還能試試這裡的回鍋肉,跟外頭做的區別很大,就是好吃到不行😋都想看看廚師怎麼做得這麼好吃呢。其實一個香鍋真的可以搞掂一頓飯,所以立刻來甜品:紅豆烏龍冰粉, 吃完辣要吃吃甜,冰粉是必吃,滿滿的搭配也是又好看又好吃呢。另外,這裡有熱茶水供應,也想喝喝豆漿,這款低糖紫米豆漿(熱)也是不錯的選擇喔。
今次主打食香鍋和小菜,點左麻辣香鍋鍋底,自選配搭小菜:
2024-10-31
5 分鐘 (堂食)
  • 四川回鍋肉
  • 麻辣香鍋
2024-11-18 252 瀏覽
係附近行完街 本身想輕輕鬆鬆食一餐點知見好耐冇食姚姚 又有優惠就去幫襯下好彩早 唔使等好耐位🍀姚姚酸菜魚-2人份依然好足料 二人份都好夠食仲有多款配菜 可供選擇🤩索汁配料 當然係首選🤓🍀片皮鴨-半隻 $94咁既價錢真係好抵皮薄包皮 夾上切到薄薄既鴨皮唔會太油膩🙂‍↔️最抵原佢仲係一味兩食仲有調味鴨切件😚味道都唔錯🍀彩虹烏龍冰粉必食推介精緻擺盤 賣相精美可因應自己喜好食😋環境寬敞 坐位舒服Gathering都唔錯👍

係附近行完街 本身想輕輕鬆鬆食一餐

環境寬敞 坐位舒服
Gathering都唔錯👍
  • 姚姚酸菜魚
  • 彩虹烏龍冰粉
今日lunch time去咗海港城嘅姚姚酸菜魚,發現咗個超靚嘅甜品,同大家分享吓今次嘅新驚喜!【爆香驚喜 - 菌香雞】$128一打開個煲蓋已經香氣撲鼻!成煲菌菇香氣同雞肉香完美混合,光係聞已經流晒口水!🤤個煲用料大方,雞肉嫩滑多汁,配上多款新鮮菌菇,每啖都係驚喜!啲菌菇仲要吸晒啲湯汁精華,食落香口彈牙!個底汁一流,配飯一流!💯【皇牌必食 - 北京烤鴨】$188皮脆肉嫩嘅正宗北京烤鴨!個鴨皮香脆無比,仲要油香四溢!啲肉質地軟嫩多汁,完全冇乾柴感!配埋佢哋特製嘅醬汁同蔥絲,捲入薄薄嘅班戟皮度,一啖咬落去層次感十足!😍【打卡甜品 - 彩虹烏龍冰粉】$68呢個甜品真係又靚又好食!賣相超級打卡,層層疊疊嘅配料整齊擺放,成碗彩虹咁靚!🌈每樣配料都有獨特口感:- 提子干 - 香甜有嚼勁- 黑芝麻 - 香濃粒粒有口感- 豆腐花 - 滑溜香甜- 紅豆 - 軟糯香甜- 酸奶 - 清新開胃- 酒釀 - 香甜醉人- 小丸子 - 軟糯有韌性最底層係香甜嘅烏龍冰粉,食落清甜解膩!個個配料都啱啱好,絕對係完美收尾嘅甜品之選!💝

【爆香驚喜 - 菌香雞】$128

- 紅豆 - 軟糯香甜

- 酸奶 - 清新開胃

- 酒釀 - 香甜醉人

- 小丸子 - 軟糯有韌性

今次我和朋友打算到尖沙咀,內地出名過江龍的酸菜魚店「姚姚酸菜魚」,Tiffany blue 做主題,食物的款式有特色,多款佳餚讓一眾嘴饞的食客品嚐。菌香雞煲份量十足,二人分量有半隻雞,雞煲帶香辣在鍋底散發開來,雞肉食落有咬口,辣椒和香料味道剛好,唔會太辣,非常入味。北京烤鴨(半隻)片皮鴨半隻,仲有一隻鴨髀,鴨油好香味,濃郁醇香,外皮香脆,口感彈牙,單單看樣子已經令人唾涎三尺。一鴨兩吃,另一食是炒鴨殼,肉質嫩滑,麻辣感幾好,味蕾上的歡慰。新鮮水果烏龍茶水果茶十分清新,茶味幾香,仲有切細的西瓜粒及菠蘿粒等,滑溜可口,讓人回味無窮。姚姚酸菜魚(尖沙咀)地址:尖沙咀廣東道3-27號 海港城港威商場二樓2307號舖

菌香雞煲

北京烤鴨(半隻)

新鮮水果烏龍茶

姚姚酸菜魚(尖沙咀)