平時食雞蛋仔好少會叫鹹嘅口味,多數食原味或者朱古力,今次試下芝麻肉鬆味,先發覺原來鹹嘅雞蛋仔好好食!📌肉鬆白芝麻 ($29)蛋漿本身已經有甜味,配上肉鬆嘅鹹香,第一啖嘅時候可能會覺得有啲怪,但之後就食到停唔到,鹹甜鹹甜咁唔會食厭,仲要落咗芝麻之後勁香~特別係中間嘅位置,入面勁多肉鬆,好滿足🥰

📌肉鬆白芝麻 ($29)
特別係中間嘅位置,入面勁多肉鬆,好滿足🥰
2021-02-01 409 瀏覽
走在尖沙咀的街頭,看見有賣雞蛋仔的檔口,難免吸引了小人過去,即時買了一底來吃。雞蛋仔有很多味道的選擇,包括有原味、紫薯、伯爵茶等等,應有盡有;本朱古力控很自然地就選了朱古力的。雞蛋仔外層烘得香脆,中心的粉漿糯糯的煙靭好咬,蛋香濃列,味道不會激甜剛好。朱古力烘完之後似溶非溶,不必追求甚麼高級品牌,總之甜甜熱熱的夾著雞蛋仔一同送入口裡,達致甜點的高峰,超級滋味!天寒地凍之時,尤其在寒風中吃一底熱烘烘的雞蛋仔,絕對能一慰凍冰冰的身軀。

朱古力雞蛋仔

朱古力雞蛋仔
2021-01-01 297 瀏覽
我心目中最喜歡的味道就是咖啡味。我試過尖沙咀、銅鑼灣分店的咖啡味雞蛋仔,兩者的口味有些微不同。銅鑼灣的雞蛋仔較似咖啡味,尖沙咀雞蛋仔給偏甜,覺得似朱古力味。為女士獨自在店裡忙碌,等候時間比之前較長,大概需時10至15分鐘。但是雞蛋仔的外脆內軟是值得等待的
我心目中最喜歡的味道就是咖啡味。

咖啡雞蛋仔
咖啡雞蛋仔
2020-12-27 594 瀏覽
星期二晚上我來到「尖沙咀」,準備光顧享用車仔麵餐廳的晚餐之前,先在附近的「加拿分道」光顧港式雞蛋仔小食店「媽咪雞蛋仔」,享用「黃金雞蛋仔」和「咖啡格仔餅」作為下午茶。我發現「尖沙咀」分店「媽咪雞蛋仔」裡面的唯一看店女性店員,需要一人面對大量光顧食店的顧客,需要一手包辦製作「雞蛋仔」、「格仔餅」和收銀,感覺真的很累人。我為免令「加拿分道」「媽咪雞蛋仔」女店員太勞累,所以最後沒有再選購享用手調飲品,只購買享用「黃金雞蛋仔」和「咖啡格仔餅」就足夠了。「尖沙咀」分店「媽咪雞蛋仔」負責看店的女性,雖然要一人同時應酬大量食客跟訂單,需要同時不斷工作,燒製和吹乾不同的新鮮「雞蛋仔」和「格仔餅」食品,間接令實際等候時間被增加。不過漫長的等候,換來「黃金雞蛋仔」裡面的「鹹蛋」實際鹹甜味道未至於是非常濃厚,但是「黃金雞蛋仔」實際製成品的口感,就變得十分香脆,「黃金雞蛋仔」的甜味裡面,略帶少許鹹香味道感覺。至於「加拿分道」「媽咪雞蛋仔」女店員製造出來的新鮮「咖啡格仔餅」,「咖啡格仔餅」的實際味道更加是甜得有點出乎我意料之外,我最初以為重咖啡味的「咖啡格仔餅」,或許會很重「咖啡」苦味。但是「媽咪雞蛋仔」製造的

但是「媽咪雞蛋仔」製造的「咖啡格仔餅」實際味道卻是一點也不苦,反而夾雜了一股有點像「朱古力」的甜味,或者這是因為「媽咪雞蛋仔」女店員為「咖啡格仔餅」加入甜味砂糖、煉奶、吉士醬作為調味料的關係吧。

我原先對「尖沙咀」分店「媽咪雞蛋仔」女店員製造的「咖啡格仔餅」實際製成品味道一直都很擔憂,擔心「咖啡」的苦味會對「咖啡格仔餅」構成不必要的影響,結果「咖啡格仔餅」實際味道令我的擔憂變成多此一舉的事。

不過「咖啡格仔餅」原本的味道裡面,的而且確是擁有頗為強烈的「咖啡」香味和苦味,只不過「媽咪雞蛋仔」女店員為「咖啡格仔餅」後期加入的甜味調味料,結果把「咖啡」苦味「轉變」,變成類似「朱古力」的甜味。

不過既然「朱古力」裡面的「可可鹼」跟「咖啡」裡面的「咖啡因」一樣,都有強烈的提神功效作用,所以「咖啡格仔餅」對我來說不能太晚才享用,下次再早點光顧購買好過。

黃金雞蛋仔

咖啡格仔餅

2020-12-08
30 分鐘 (外賣自取)
黃金雞蛋仔
咖啡格仔餅
2020-12-26 244 瀏覽
夜晚餓餓地又諗唔到食咩, 就諗到食雞蛋仔醫肚呢間雞蛋仔一向口味多款式, 今次就揀左個mix口味香蕉朱古力@$32完全估唔到香蕉同朱古力咁match!! (о´∀`о)係雞蛋仔入面雞蛋仔溶佔個底大部分, 而朱古力就唔係溶, 而朱古力就係朱古力粒, mix埋甜度適中, 暖暖地好食!!
夜晚餓餓地又諗唔到食咩, 就諗到食雞蛋仔醫肚
呢間雞蛋仔一向口味多款式, 今次就揀左個mix口味

香蕉朱古力@$32
完全估唔到香蕉同朱古力咁match!! (о´∀`о)
2020-10-25
10 分鐘 (堂食)
  • 香蕉朱古力雞蛋仔
2020-12-20 111 瀏覽
🧇最愛嘅媽咪雞蛋仔 My all-time favourite Eggette🥰————宇治抹茶紅豆雞蛋仔Matcha Red Bean Eggette HKD 29They have been my favourite eggette store for almost a decade by now. Yes, I have been going since their first shop back in 2011 near Hung Hom Station! For the longest time, I remained committed to always getting their original flavour eggette, but now I have finally branched out and tried a number of their new flavours! Highly recommend chocolate banana, earl grey chocolate and matcha chocolate! 自認係媽咪雞蛋仔嘅忠實粉絲,差唔多
————

They have been my favourite eggette store for almost a decade by now. Yes, I have been going since their first shop back in 2011 near Hung Hom Station! For the longest time, I remained committed to always getting their original flavour eggette, but now I have finally branched out and tried a number of their new flavours! Highly recommend chocolate banana, earl grey chocolate and matcha chocolate! 自認係媽咪雞蛋仔嘅忠實粉絲,差唔多幫襯左10年,當時佢哋第一間店喺紅磡火車站附近,我已經好鍾意佢哋嘅原味雞蛋仔。最近佢哋重新裝修,連招牌同包裝都轉埋,價錢亦都貴咗唔少,不過我想食雞蛋仔都係會喺佢哋度買,而家多咗好多隻味,超推介朱古力香蕉🍌、抹茶朱古力🍫同埋伯爵茶朱古力,食得出好足料,希望佢哋繼續喺紅磡有分店,等我可以繼續幫親🥰

This pic was actually taken by a frd as I have never managed to tkae a nice pic of their eggette as I was always too excited to dig in!

📍媽咪雞蛋仔 (尖沙咀)
👣尖沙咀加拿分道8-12號嘉芬大廈地下
  • 伯爵茶朱古力雞蛋仔
  • 原味雞蛋仔
  • 宇治抹茶朱古力雞蛋仔
  • 香蕉朱古力雞蛋仔
2020-11-30 132 瀏覽
晚上路过时看到不少人在店外等候,他们都是付了钱在等自己的东西。店外挂了几张米芝莲的奖状,这也是他们其中一个卖店。当时店内只有一名员工,收钱、下单和做鸡蛋仔都是一脚踢,但也不需要等候太长时间。价钱跟其他店一样,突然间想吃粟子,就买了一份有机粟子鸡蛋仔。大概5分钟就拿到了,不想在大街上拉低口罩吃东西,就直接拿回家吃。不是每个鸡蛋仔内都有粟子,大概三分之二是包着粟子粒。现在是栗子的季节,咬着含粟子肉的鸡蛋仔味道不错。吃时要趁热,凉了会有点哽颈。

店外挂了几张米芝莲的奖状,这也是他们其中一个卖店。

2020-11-30
5 分鐘 (堂食)
$32 (其他)
2020-11-29 76 瀏覽
食完辣野,就心思思想食甜的!係尖沙咀就諗起想食媽咪雞蛋仔,其實第一次食,之前想食就唔係附近,係附近就唔想食><今次咁好機會,買返底朱古力咖啡味食!一拎上手,熱辣辣,有少少朱古力同咖啡香氣。口感外脆內軟,入面的蛋糕都多,唔係空心,所以雞蛋味都重!佢咖啡味中和左朱古力甜味,所以其實兩種都唔係特別突出,但咖啡一向同朱古力係好朋友,所以都係好夾!

食完辣野,就心思思想食甜的!

係尖沙咀就諗起想食媽咪雞蛋仔,其實第一次食,
之前想食就唔係附近,係附近就唔想食><

今次咁好機會,買返底朱古力咖啡味食!
一拎上手,熱辣辣,有少少朱古力同咖啡香氣。

口感外脆內軟,入面的蛋糕都多,唔係空心,所以雞蛋味都重!
佢咖啡味中和左朱古力甜味,所以其實兩種都唔係特別突出,
但咖啡一向同朱古力係好朋友,所以都係好夾!
2020-11-26
宵夜
因為中午食唔飽                                        所以買個雞蛋仔食                                        中午時段真係唔使同人逼                                          唔使排隊                                        等了幾分鐘我的伯爵茶朱古力雞蛋仔出世啦~~                                                                                超級好味 又脆又熱又香!!少人排隊order係最好味有心機慢慢幫你整
中午時段真係唔使同人逼
唔使排隊

等了幾分鐘
我的伯爵茶朱古力雞蛋仔出世啦~~
伯爵茶朱古力雞蛋仔

超級好味 又脆又熱又香!!

少人排隊
order係最好味
有心機慢慢幫你整
2020-11-08
伯爵茶朱古力雞蛋仔
2020-10-22 153 瀏覽
今日試左個香蕉朱古力味既雞蛋仔!老闆娘(應該係) 其實就特別提醒過我要趁熱食!但我自己又驚有菌會響空氣或者手上面, 所以我就只係食左面頭幾粒雞蛋仔!然後就綁起左個袋啦, 點知出事啦!響街上面食既果幾粒雞蛋仔係外脆內軟同暖既! 雞蛋仔幾重朱古力同香蕉味既!但係因為我綁起左個袋, 然後又行左10分鐘先到office。搞到個雞蛋仔淋鬼左!香蕉味有機會食落酸酸地, 係因為我綁起左個袋, 或者可能熟左既香蕉係咁既味都未定!Sosad! 所以大家記得要趁熱食先好味!
今日試左個香蕉朱古力味既雞蛋仔!
老闆娘(應該係) 其實就特別提醒過我要趁熱食!
然後就綁起左個袋啦, 點知出事啦!

響街上面食既果幾粒雞蛋仔係外脆內軟同暖既!
雞蛋仔幾重朱古力同香蕉味既!
搞到個雞蛋仔淋鬼左!

Sosad! 所以大家記得要趁熱食先好味!
香蕉朱古力雞蛋仔
2020-10-20
10 分鐘 (外賣自取)
lucas其實都好鍾意食雞蛋仔㗎,貪新鮮嘅我成日都會嚟媽咪雞蛋仔度食,因為貪佢成日都有新口味,仲有啲係得佢地先有嘅獨家口味Tim!! 今次呢兩個口味都係我經常都會叫嘅,有呢一個伯爵茶配朱古力雪糕同埋鹹蛋黃雞蛋仔!! 伯爵茶雞蛋仔有好香嘅伯爵茶味,而且食落去仲有清新嘅感覺,加上濃濃嘅朱古力雪糕真係幾夾!!飲品方面跟住佢哋有鮮檸檬系列,有鮮檸檬檸檬茶同檸檬水,真係有好重嘅檸檬鮮味,所以呢杯凍檸茶完全值回票價!

2020-09-26 119 瀏覽
疫情嘅影響下 媽咪雞蛋仔終於唔使排長龍~ 朋友想食幾日 今日終於買咗 伯爵茶朱古力味買完之後姐姐話要盡快食 費事淋咗 唔脆我哋差不多10分鐘後先食 其實都可以嘅 有時食食下間唔中有一粒會食到朱古力 所以真係要盡快食~不是太脆呢個時候唔使排長龍都可以試吓既~
疫情嘅影響下 媽咪雞蛋仔終於唔使排長龍~

朋友想食幾日 今日終於買咗
伯爵茶朱古力味

買完之後姐姐話要盡快食 費事淋咗 唔脆

我哋差不多10分鐘後先食

唔使排長龍都可以試吓既~
2020-07-17 276 瀏覽
今日約左朋友仔但我早收工過朋友 所以去定尖東個邊等佢收工 見仲有少少時間就周圍行下 尖東好多小食店 見到媽咪雞蛋仔即刻比佢吸引左🤣有經典雞蛋仔 港式格仔餅 雪糕雞蛋仔雞蛋仔有好多種味道可以選擇 連麻辣肉鬆 有機粟子 咖啡朱古力 紅豆味......等等特別又創新既口味其實真係好難簡 天氣咁熱想試下雪糕雞蛋仔 不過又約左朋友仔食野 怕太飽啦 所以簡左格仔餅食哈哈 食最簡單基本既野先試到係咪真係好食叫左原味雞蛋仔 但真係冇令人失望呀 不過煉奶同埋花生醬可以再多d就更好
今日約左朋友仔
有經典雞蛋仔 港式格仔餅 雪糕雞蛋仔

哈哈 食最簡單基本既野先試到係咪真係好食

2020-06-04 268 瀏覽
自從踏進左大人嘅世界之後, 好多時已經忘記左兒時👶🏻👧🏻果一鼓衝勁💪🏻, 所追求嘅夢想🏃🏻‍♀️💭, 中意嘅野😍等等……而且隨著人嘅年紀愈大📈所嘗試嘅野就愈嚟愈多, 慢慢就會忘記左一d好微細嘅快樂, 細細個嘅時候可能父母買一包雞蛋仔比自己食已經可以開心一整日, 但大過左之後即使食盡佳餚都可能只有果一刻嘅滿足! 經過媽咪雞蛋仔又諗起細個父母買嘅一底原味雞蛋仔, 令小妹好懷念果一個味道!原味雞蛋仔雞蛋仔烘得色澤均勻, 散發住甜甜嘅蛋香, 外層脆簿, 每粒都完整挻身, 內層軟糯煙韌, 食起上嚟感覺好實在唔會好似食緊空氣一樣亦不過甜👍🏻

原味雞蛋仔
10 分鐘 (堂食)
食過返尋味嘅雞蛋仔!🧇媽咪雞蛋仔不嬲都出名㗎啦不過唔講唔知原來尖沙咀呢間係黃店嚟㗎喎💛所以再飽都要幫一幫襯今日嘅媽咪雞蛋仔可能正正因為冇晒大陸人🤭連隊都唔使排啊伯爵茶朱古力雞蛋仔 $25☕️好鍾意呢度嘅雞蛋仔,外脆內軟🤤香濃嘅伯爵茶味,包住漏心嘅朱古力🍫食咗咁多間雞蛋仔,呢間係我摯愛而味道亦都唔會過甜,仲勁足料👍🏻出到嚟尖沙咀,真係唔可以唔食佢佢仲有好多味道,每次食一款都唔知可以食到幾時啊!如果鍾意食朱古力味嘅,一定要試吓佢個漏心朱古力雞蛋仔呀!
食過返尋味嘅雞蛋仔!🧇
媽咪雞蛋仔不嬲都出名㗎啦
不過唔講唔知原來尖沙咀呢間係黃店嚟㗎喎💛
所以再飽都要幫一幫襯
今日嘅媽咪雞蛋仔可能正正因為冇晒大陸人🤭
連隊都唔使排啊

伯爵茶朱古力雞蛋仔 $25☕️
好鍾意呢度嘅雞蛋仔,外脆內軟🤤
香濃嘅伯爵茶味,包住漏心嘅朱古力🍫
食咗咁多間雞蛋仔,呢間係我摯愛
而味道亦都唔會過甜,仲勁足料👍🏻
出到嚟尖沙咀,真係唔可以唔食佢

佢仲有好多味道,每次食一款都唔知可以食到幾時啊!
如果鍾意食朱古力味嘅,一定要試吓佢個漏心朱古力雞蛋仔呀!
2020-05-25
外賣自取
$12.5 (宵夜)
  • 伯爵茶雞蛋仔