2023-07-25 765 瀏覽
雖然已經幫襯過幾次,本身都覺得唔錯,點知今日叫外賣嘅時候,食食下個牛柏葉入邊竟然有曱甴‼️‼️‼️令人反胃🤮下次絕對唔會幫襯!叫咗佢其他嘅嘢搞到全部都唔敢食😤
下次絕對唔會幫襯!叫咗佢其他嘅嘢搞到全部都唔敢食😤
薑蔥牛柏葉
2023-04-24 625 瀏覽
深宵食店如果深夜餓了在粉嶺這種偏遠地方確實難找食物🤷🏽‍♂️🤷🏻‍♀️呢到很好🤙🏼🤙🏼🤙🏼開24小時想幾時嚟就幾時嚟而且人流不減也是保持滿座又有一堆人在等外賣🦸🏻‍♂️點心都不停的在蒸蒸蒸👏🏼👏🏼👏🏼絕對保持新鮮即整🥳很好吃的點心而且還有麻辣的餸菜可以選擇例如麻辣鳳爪、麻辣牛𦟌或是涼拌青瓜都是必試的餸菜之一😋還有炸物椒鹽魷魚鬚、椒鹽雞軟骨又要另一種不得不叫嘅系列食物😁😁所以阿公同吃寶兩人 總是叫到一枱都係別人想搭枱都係唔可以的根本就係無空間可以呀🤣🤣
深宵食店

點心都不停的在蒸蒸蒸👏🏼👏🏼👏🏼
絕對保持新鮮即整🥳
很好吃的點心

而且還有麻辣的餸菜可以選擇
例如麻辣鳳爪、麻辣牛𦟌或是涼拌青瓜
都是必試的餸菜之一😋

還有炸物
椒鹽魷魚鬚、椒鹽雞軟骨
又要另一種不得不叫嘅系列食物😁😁

所以阿公同吃寶兩人 總是叫到一枱都係
別人想搭枱都係唔可以的
根本就係無空間可以呀🤣🤣
2023-04-23
2023-04-06 754 瀏覽
平時去聯和墟食野,經常路過呢間餐廳,但齋睇個招牌名同設計,直覺話我知應該麻麻地,所以一直都無諗過食佢😅。點知星期六忽然想飲茶,但又想去D非連鎖嘅酒樓,所以揀左媽子美點。星期六下午1點嚟到,人唔多,可以直接入座。餐廳枱布係一次性即用即棄枱布,夠衞生。另外,全部點心上枱果陣都熱辣辣,呢樣好抵讚。秘製小籠包 $23/4隻應該係入貨唔係店家自己包,所以同其他酒樓果D一樣,正正常常。鮮蝦韭菜餃 $23/3粒我見店家寫熱賣,本身幾有期待,但好似有D蒸過龍,麵皮軟淋淋、好易爛,內餡又鬆散,邊食邊跌餡😥。蟹子燒賣皇 $25/4粒內有彈牙蝦仁,豬肉餡好似落左鬆肉粉”那”到好滑,所以食落完全唔痴牙,但我個人比較中意食彈牙有口感嘅豬肉餡😅。煎餃(韭菜豬肉餡) $32/8隻餃子厚度適中,內餡算飽滿,豬肉餡同燒賣差唔多,係我唔太中意嘅滑豬肉。 紅糖芝麻核桃包 $20/3個唔會好甜,而且有粒粒核桃。蝦餃王 $25/4粒餃皮煙韌,蝦仁彈牙,算係比較好嘅點心。薑蔥牛柏葉 $23薑蔥望落雖多,但無論香料定鹹度都偏淡。沙嗲金錢肚 $23唔係平時酒樓嘅沙嗲味,但勝在牛肚多。本身諗住叫腸粉,但見到隔離枱嘅腸粉偏厚,所以無食到

秘製小籠包 $23/4隻

煎韭菜餃

紅糖芝麻核桃包 $20/3個
紅糖芝麻核桃包

紅糖芝麻核桃包

唔會好甜,而且有粒粒核桃。

蝦餃王 $25/4粒

蝦餃皇

餃皮煙韌,蝦仁彈牙,算係比較好嘅點心。

薑蔥牛柏葉 $23
薑蔥牛柏葉

薑蔥望落雖多,但無論香料定鹹度都偏淡。

沙嗲金錢肚 $23
沙爹金錢肚

唔係平時酒樓嘅沙嗲味,但勝在牛肚多。

本身諗住叫腸粉,但見到隔離枱嘅腸粉偏厚,所以無食到。4個人食左8個點心,茶錢每人$4,無加一,可以電子錢包付款。職員熱心又有禮,係一間有人情味嘅餐廳。
2023-04-01
2023-03-20 390 瀏覽
🥢媽子美點​📍新界粉嶺聯和墟和豐街17號地舖​📢只收現金(冇錢隔離有中銀,對面有匯豐)📢呢間開24小時,夜晚想飲茶都得​👉🏻👉🏻menu​圖1️⃣媽子蝦餃王($25)大大隻蝦仁餡,又爽脆,蝦餃皮唔會太厚/太淋,皮薄餡靚​圖2️⃣蟹子燒賣皇($25)好足料,餡多皮薄,又係用大大隻蝦仁,仲要好好味,冇味精,唔會太鹹​圖3️⃣秘製小籠包($23)要讚,夾起唔會穿,同時個皮唔厚,完整成隻放入口,連入面既湯汁一齊食哂,正​圖4️⃣流沙奶黃包($18)送黎唔夠熱,唔流沙,味道正常發揮​(評分:5杯☕️最高分)食物:☕️☕️☕️☕☕第一次五杯🤣環境:☕️☕️(杯碟用熱水洗多次)CP值:☕️☕️☕️☕️☕️(食物好過好多茶樓)服務:☕️☕️☕️☕☕️(姐姐很忙但很nice💕樓面好忙,有個西客坐低等左幾分鐘就鬧姐姐唔以顧客至上🙄)​✨會再幫襯? 會,真心好食過好多茶樓,仲要24小時,幾時想食點心都得
🥢媽子美點

📍新界粉嶺聯和墟和豐街17號地舖

📢只收現金(冇錢隔離有中銀,對面有匯豐)
📢呢間開24小時,夜晚想飲茶都得

👉🏻👉🏻menu

圖1️⃣
媽子蝦餃王($25)

大大隻蝦仁餡,又爽脆,蝦餃皮唔會太厚/太淋,皮薄餡靚

圖2️⃣
蟹子燒賣皇($25)

圖3️⃣
秘製小籠包($23)

圖4️⃣
流沙奶黃包($18)

送黎唔夠熱,唔流沙,味道正常發揮

(評分:5杯☕️最高分)
食物:☕️☕️☕️☕☕第一次五杯🤣
環境:☕️☕️(杯碟用熱水洗多次)
CP值:☕️☕️☕️☕️☕️(食物好過好多茶樓)

✨會再幫襯?
會,真心好食過好多茶樓,仲要24小時,幾時想食點心都得
2023-01-18
2023-02-09 376 瀏覽
深夜做完嘢,好肚餓想喺粉嶺搵個宵夜醫肚,而家普遍啲食肆都收早咗,好似好難搵到地方食宵夜,肚餓都無乜要求,但求有碗粉麵食都好ok。朋友介紹喺聯和墟附近有一間開通宵,揸車過去睇吓先。整條黑漆漆嘅街,一眼就望到呢間燈光火著嘅店,門口亦都見到好多人排隊買外賣,媽子美點主打係飲茶點心,店舖唔大,但呢個時間裏面都坐到9成滿,啱啱得一張枱可以俾我哋坐低,咁夜仲可以食到點心好感動,望到滿場客人夜晚嚟宵夜嘆返一盅兩件都不知幾爽。#古法糯米雞 $28好肚餓,想食啲糯米飯飽肚,所以叫隻糯米雞,嚟到大大隻夠份量,熱辣辣餡料足,有火腿、雞肉、叉燒、冬菇,仲有隻鵪鶉蛋,醬料調味剛剛好唔會太鹹,大啖食幾啖可以即時填補空虛嘅胃,好滿足。#鵪鶉蛋燒賣 $23比出面嘅大粒,唔似係攞貨嘅點心,似係即叫即蒸,咬開燒賣發覺有成4隻蝦,唔係偶然,係粒粒都有幾隻蝦,唔係只得豬肉,好味。#紅燒肥腸麵 $50鹵水大腸無異味,炆得腍滷得入味,份量都多,個麵係拉麵,麵質煙靭,煮得硬度剛好。剔點心紙時係紅燒肥腸麵,落單時店員有問要咩辣,我哋就要小辣啦,嚟到個湯底係麻辣味,好似唔關紅燒事,但整碗麵都好香辣好味。如果客人想飲茶,茶錢每位$4,另

古法糯米雞

#古法糯米雞 $28
鵪鶉蛋燒賣

#鵪鶉蛋燒賣 $23
紅燒肥腸麵

#紅燒肥腸麵 $50

如果客人想飲茶,茶錢每位$4,另外點心紙上都有幾款冷熱飲品同啤酒選擇,如果客人選擇飲品就不用再計茶錢。
#媽子美點
地址:粉嶺和豐街17號地舖
宵夜
鵪鶉蛋燒賣
紅燒肥腸麵
2022-11-08 356 瀏覽
佢哋嘅服務態度已經唔係好好㗎啦。今日去嗰度買一個鳳爪排骨飯同埋叉燒腸,跟住挨到嘅時候我見到有個阿叔衝咗出去攞,咁我就要係佢先嘅點知等咗20分鐘,我男朋友就忍唔住走咗去問點解仲未得嘅?咁啱個阿叔調返轉頭話自己攞錯,之後啲阿姨換都唔換過新嘅俾我哋,俾返阿叔嗰個我哋。真係好唔衛生囉,個餐過咗 20分鐘,都唔知個阿叔有冇食到跟住就對返俾我哋。今次仲要係我第一次去食,我之後都唔會再去嗰度食㗎啦,態度又差做嘢又隨便 ,就算唔係你哋食都可唔可以認真少少?淨係靠口頭嗌,跟住就叫客過嚟攞。連單都冇,點知有冇攞錯餐啊,本身20分鐘前就可以拎返屋企食啦,返到屋企又凍冰冰又唔知,舊飯個阿叔有冇食過,啲阿姨仲要串。嘥晒我啲錢最後拎晒去抌,真係對依間嘢極度失望。
外賣自取
2022-11-07 252 瀏覽
每次經過都好多人排隊,之前試過點心都幾好食, 見到隔離枱食肥腸麵(即係豬腸)賣相幾靚,今次外賣試下先叫左蝦餃同肥腸麵媽子蝦餃王($25)蝦餃一如以往大大粒,佢應該係自家製,入面d蝦夠大隻,好足料,同埋個皮唔會太冧,唔會一夾就散,好食過酒樓個d紅燒肥腸麵($40)呢個好好食,我揀左粗麵,麵質煙韌,豬腸好好食,好冧,冇怪味(有時係其他餐廳會食到怪味🙈),而且份量又多,好抵食,湯底係清湯,但幾好飲(唔似好多味精)

叫左蝦餃同肥腸麵

媽子蝦餃王($25)

紅燒肥腸麵($40)

2022-10-27
  • 紅燒肥腸麵
自從聯和墟育華執咗之後,想搵間好食嘅排骨飯同點心都難。呢間媽子比我嘅印象一向都麻麻,淨係知凌晨肚餓嘅時候,又或者飲完酒嘅時候無論幾夜都一樣可以有熱辣辣嘅排骨飯同點心食,不過印象中都係比較難食,環境都好似比較污糟。今日晏就行過見到好似都幾多人,食完先知原來佢早幾個月前轉咗手。今次食落啲排骨飯同以前完全唔同,排骨醃得好夠味,肉質仲好似幾嫩咁一咬就脫骨。雞扎皮簿,冬菇又大大嚿,豬皮火腿都好足料食落非常滿足。另外呢間點心店仲有提供咖啡奶茶,平時去酒樓食點心都好少會有呢個選擇,咁我當然會試返我嘅至愛凍啡多奶走甜。老實講我其實一啲期望都無,但唔知係咪咖啡豆分別,杯野我可以話比普通嘅茶記岀色好多,真係喜岀望外。呢間點心店價錢唔係最平但我一定會再幫襯,好食唔hea又唔太貴嘅小店真係太難得😚

2022-10-17 154 瀏覽
每次搭小巴經過都見到佢門口有人排隊,應該好好食,但唔想外賣點心,次次都食唔到堂食,今次終於食到,仲要夜晚去食點心,都係第一次。其實間鋪唔算好多座位,有4-5個姐姐做野,但都見到佢地做到冇停手。可能有好多外賣。我地坐低就叫左蟹籽燒賣皇,蝦餃皇,牛栢葉同小籠包。呢間D點心應該廚房即整,因為都等左幾個字先上菜,姐姐一開始有講明小籠包要等15mins蟹籽燒賣皇第一啖已經咬到大大隻蝦,我冇誇張,隻蝦應該係我食過咁多燒賣最大粒個隻。同埋最正係佢冇味精,我同朋友都冇叫到茶,食完又唔洗飲茶消濟,幾好。小籠包普普通通,正常水平,可以讚嘅係佢用錫紙兜蒸,係酒樓食次次一夾就穿皮,D汁就流哂,冇哂D精華,但呢個唔會,可以成隻小籠包原隻食。牛栢葉一開始覺得好普通,但原來夾埋D蔥食會好食好多。但可能姐姐太忙,漏左單,冇落到蝦餃,最後食唔到。但唔緊要,D野食好食蓋過佢嘅不足。(姐姐咁忙態度仲咁nice都要讚)Overall好唔好食? 好食啦會唔會再幫襯?下次黎要食返蝦餃&豬腸麵,見到隔離枱叫左豬腸麵個賣相好吸引。
我地坐低就叫左蟹籽燒賣皇,蝦餃皇,牛栢葉同小籠包。

蟹籽燒賣皇

小籠包

牛栢葉

一開始覺得好普通,但原來夾埋D蔥食會好食好多。

Overall好唔好食?

好食啦

會唔會再幫襯?

下次黎要食返蝦餃&豬腸麵,見到隔離枱叫左豬腸麵個賣相好吸引
2022-10-16
2022-09-18 205 瀏覽
今日粉嶺行完山,順便去聯和墟揾食,但天陰陰響左幾下雷,見到呢間點心店唔多客人,一於入去醫肚啦,店鋪環境唔算闊落加上人手唔夠,但員工都好心服務客人,入到去坐低即叫點心同開埋茶,所有點心係即叫即蒸,15分鐘後點心滾熱辣上枱,點左以下點心:鮮蝦韭菜餃($21)蒸好熱辣辣上枱,個外皮唔算好厚,加上蝦肉和韭菜餡料相當均勻,食到蝦同韭菜嘅味道,食落都幾好味薑蒽牛柏葉($21)牛柏葉份量唔少,都夠味,如果可以再加多d薑蔥會仲惹味流沙奶皇包($17)個包蒸好後都幾軟熟,入面流沙充滿蛋黃同奶皇味,又唔會太甜,唔錯仲有茶芥只係$4同唔使加一,無論乜嘢時段黎飲茶都得

鮮蝦韭菜餃($21)

薑蒽牛柏葉($21)
牛柏葉份量唔少,都夠味,如果可以再加多d薑蔥會仲惹味

流沙奶皇包($17)

仲有茶芥只係$4同唔使加一,無論乜嘢時段黎飲茶都得
薑蒽牛柏葉
薑蒽牛柏葉
流沙奶皇包
⋆⁺₊⋆.媽子美點.黃金流沙煎堆一口咬下芝麻香氣十足,糯米外衣糯軟Q彈,接著馬上嚐到內心的蛋黃流沙,甜而不膩,讓人想一吃再吃( ˃᷄˶˶̫˶˂᷅ )腐皮蝦卷最愛腐皮的我!!吃點心怎能不點腐皮系列呢?蠔什麼鮮竹卷、雞札、腐皮蝦卷總是得點上一種。腐皮脆口、媽子點心厲害的是能把冷凍蝦,也做到脆口彈牙,沒得挑惕♡︎♡︎椒鹽魷魚雖說只是普通油炸,它是用七味粉來替代一般大排檔料理所用的椒鹽粉和蒜蔥。嘗了味道發覺意外新穎有趣,魷魚也新鮮好吃~..⌫ 媽子美點 (粉嶺)粉嶺和豐街17號地舖..#粉嶺咔嚓.

⋆⁺₊⋆
媽子美點
黃金流沙煎堆

腐皮蝦卷

椒鹽魷魚
⌫ 媽子美點 (粉嶺)
粉嶺和豐街17號地舖
#粉嶺咔嚓

2021-12-19 309 瀏覽
驚喜優質點心  -  媽子美點粉嶺聯和墟美食多今日帶住狗狗想揾間pet friendly餐廳可惜揾唔到有戶外位置嘅餐廳行經一間比較local 嘅點心店見店外有兩張細枱就坐低試下蝦餃皮薄餡靚!蝦仁爽口彈牙!鮮蝦腐皮卷 雖然餡料唔多但係腐皮炸得超!級!脆!好味!鳳爪排骨飯麻辣豬耳份量超級大碟可選大、中、小辣我選小辣辣度啱啱好豬耳爽脆仲有青瓜片墊底清下味蕾椒鹽魷魚鬚魷魚鬚條條都肥嘟嘟啖啖肉炸粉剛好包住炸唔會太厚粉完全冇油憶味!!!香口!!!好味!!!24小時營業住附近的宵夜之選
驚喜優質點心  -  媽子美點

見店外有兩張細枱就坐低試下

皮薄餡靚!
蝦仁爽口彈牙!

雖然餡料唔多
但係腐皮炸得超!級!脆!
好味!

我選小辣辣度啱啱好
豬耳爽脆仲有青瓜片墊底清下味蕾

魷魚鬚條條都肥嘟嘟啖啖肉
炸粉剛好包住炸唔會太厚粉
完全冇油憶味!!!
香口!!!
好味!!!

24小時營業
住附近的宵夜之選
2021-12-19
2021-10-20 263 瀏覽
夜媽媽 選擇唔多 食乜好聯和墟得7仔,雲津,麥當當唔想食炸嘢,仲有佢😛急不及待 一打開 秒速就已經冇再幾粒大佬呀~相都未影🤣蝦餃已經咬咗半粒 仲有好幾隻蝦蝦爽 抵食 $22其實係order 生滾魚滑雞粥唔通 魚滑=鯪魚球??粥底無味 要自己加鹽佢唔係粥鋪 所以對佢冇乜期望但都有d失望 因為真係一啲味都冇😆反而d配料幾好食雞唔柴 係滑雞😍香菇滑雞飯 飯底唔錯 粒粒分明就算係冰鮮雞佢都整得好食唔柴 有質素嘅其實佢點心價錢 都適中不過未試過堂食 唔知飲夜茶 使唔使收茶錢
夜媽媽 選擇唔多 食乜好
聯和墟得7仔,雲津,麥當當
唔想食炸嘢,仲有佢😛
急不及待 一打開 秒速就已經冇再幾粒
大佬呀~相都未影🤣

蝦餃已經咬咗半粒 仲有好幾隻蝦
蝦爽 抵食 $22

其實係order 生滾魚滑雞粥
唔通 魚滑=鯪魚球??
粥底無味 要自己加鹽

唔柴 有質素嘅

其實佢點心價錢 都適中
不過未試過堂食 唔知飲夜茶 使唔使收茶錢

2021-10-19
$45 (宵夜)
一向都好喜愛飲茶 貪其坐得舒服又可以坐好久可以閒聊最近得知原來同事們都同樣喜愛飲茶文化於是相約去附近聯和墟搵一下食好西呢間媽子美點前身同樣都是茶居 不過前身是什麼都不礙事望望四周環境 雖然似足大排檔 不過勝在質素不俗加上服務員姨姨照顧周到 殷勤有禮 實在沒有不吃既理由雞扎小時候跟爸媽上酒樓是必點點心之一來來去去都是雞肉魚肚冬菇火腿芋頭之類雖然這碟亦然 不過吃落有種回憶感是想念小時候跟爸媽一起飲茶既味道雞肉蒸得唔過火 仍是軟腍細嫩柔滑最最最精華既腐皮吸盡所以配料既湯汁 更顯得入味好吃蝦餃雖然做唔到半透明 皮薄而軟既感覺不過咬落彈性還是不錯蝦肉爽口彈牙 配合同樣富彈性既餃皮及湯汁同樣美味誘人 算是不錯的說叉燒腸粉同樣地稱唔上皮薄 不過勝在夠熱用上半肥瘦叉燒 貪其有油脂可以令腸粉蒸出來更有滑溜入口是爽滑的 沾上自己喜愛既醬汁別有一番風味豉汁蒸鳳爪其實是用豆豉加上豉油混醬蒸成鳳爪食落油溢味唔算重 肉質香口軟腍 非常滋味流沙奶皇包經典既中式點心 熱騰騰上枱撕開中間還會見到有煙冒出來的外皮鬆軟柔韌 金黃色既奶黃流心 流動既奶黃心細細沙沙鹹蛋黃味超濃郁 味道帶咸香
一向都好喜愛飲茶 貪其坐得舒服又可以坐好久可以閒聊

外皮鬆軟柔韌 金黃色既奶黃流心
流動既奶黃心細細沙沙
鹹蛋黃味超濃郁 味道帶咸香
2020-10-24 961 瀏覽
誤打誤撞又俾小編搵到抵食美食🥟口水雞份量多到一個人一定食唔曬雞好滑即使雞胸都唔鞋口本身已經麻麻辣辣加埋佢地自家製辣油好惹味呢款辣油值得一提好香少麻 點多幾下都仲得🥟重慶酸辣粉可惜酸辣粉就有些少失望雖然價錢好抵但回頭率就bye bye了因為偏酸 即使加左辣油都敵不過酸味而且油同湯好似分開咁🤔同平時嘅有啲出入未夠香🥟秘製小籠包皮雖薄但筷子夾落去都唔散入面湯汁都仲有尚算可以🥟鮮蝦腐皮卷上枱熱辣辣脆卜卜入面都有唔少蝦唔係平時淨係食皮嘅感覺.食完呢餐好滿足價錢同食物質素係好抵CP值高👍🏻
誤打誤撞又俾小編搵到抵食美食
口水雞