📍孖啡 (旺角)旺角彌敦道577號高氏大樓4樓餐廳位於地鐵站附近,高氏大廈裡面,搭𨋢一出就係。環境上枱同枱之間都有空間今日經過呢度就同朋友食兩個lunch set🔻Menu:🔻1. 軟殼蟹黑松露意大利粉✨意大利粉質地彈牙,好掛黑松露忌廉汁,軟殼蟹炸粉略為多,但都算酥脆。☺️🔻2. 香蒜白酒蜆意大利粉✨落足料,有好多白酒蜆,每粒都冇沙!再加上濃濃嘅蒜香味簡直一流。🥰🔻3. 香蕉朱古力咖啡✨我嗌咗少冰少甜,咁樣反而香蕉味更加出🔻4. 薄荷咖啡出面都唔係成日有呢個配搭🔻5. 牛角窩夫伴雪糕(跟餐+$42) ✨雪糕用雲尼拿味,配合香酥嘅牛角窩夫同朱古力醬,正👍🏻總體而言,意粉類係做得出色😁👌🏻
📍孖啡 (旺角)
旺角彌敦道577號高氏大樓4樓

今日經過呢度就同朋友食兩個lunch set
Menu:

1. 軟殼蟹黑松露意大利粉✨

2. 香蒜白酒蜆意大利粉✨

3. 香蕉朱古力咖啡✨

我嗌咗少冰少甜,咁樣反而香蕉味更加出

4. 薄荷咖啡

出面都唔係成日有呢個配搭

5. 牛角窩夫伴雪糕(跟餐+$42) ✨

雪糕用雲尼拿味,配合香酥嘅牛角窩夫同朱古力醬,正👍🏻

總體而言,意粉類係做得出色😁👌🏻
旺角油麻地一帶有好多樓上Cafe,中學時期真係好鍾意去🤣,但香港愈開愈多唔同食肆,呢啲樓上Cafe真係買少見少🥸,呢次聚會就揀咗其中一間,平日晚市人流真係唔多,環境都比較昏暗🤪,座位尚算闊落😁❣️全日早餐 $132全日早餐食材都相當豐富,有沙律、煙三文魚、茄汁豆、香腸、炒蛋、牛角包同薯餅,味道就正常,冇話特別驚艷🤷🏻‍♀️❣️軟殼蟹黑松露意大利粉 $148黑松露味相當濃,意粉都煮得彈牙🤓,可惜當日嘅軟殼蟹唔係咁新鮮,腥味好重🙅🏻‍♀️❣️牛肝菌帆立貝野菌意大利飯 $138菌味好濃郁,意大利飯都軟硬適中,但帆立貝就普普通通,冇咩鮮味🥸❣️鮮茄芝士焗豬扒飯 $114呢個新鮮焗起,豬扒都算大塊,芝士味可以再濃啲🤪❣️黑松露醬薯條 $54呢個都推介,粗薯條新鮮炸起,配上黑松露醬,食唔停口😋❣️凍特濃朱古力 +$7❣️凍薄荷朱古力 +$7❣️熱榛子朱古力 +$7❣️熱熱咸柑橘蜜 +$2跟餐可以配$38嘅餐飲,叫一啲特別嘅嘢飲可以補番差價,佢哋嘅嘢飲都整得幾靚,味道冇話有咩特別🫢🏦是次消費總額 $670(人均消費 $168) 🍴須加一服務費👅好味度:7.5(10分滿分)食物味道就一般,但由於當晚係平日冇咩人,所以

❣️全日早餐 $132

❣️軟殼蟹黑松露意大利粉 $148

❣️牛肝菌帆立貝野菌意大利飯 $138

❣️鮮茄芝士焗豬扒飯 $114
呢個新鮮焗起,豬扒都算大塊,芝士味可以再濃啲🤪

❣️黑松露醬薯條 $54
呢個都推介,粗薯條新鮮炸起,配上黑松露醬,食唔停口😋

❣️凍特濃朱古力 +$7
❣️凍薄荷朱古力 +$7
❣️熱榛子朱古力 +$7
❣️熱熱咸柑橘蜜 +$2

🏦是次消費總額 $670(人均消費 $168)
🍴須加一服務費

👅好味度:7.5(10分滿分)
食物味道就一般,但由於當晚係平日冇咩人,所以都可以用餐多過個半鐘,當Chill吓都唔錯嘅🤣
  • 黑松露薯條
今晚約朋友食飯,最重要可以慢慢坐,揀左位於旺角鬧市的double cafe📍-朋友點左鮮茄芝士焗豬扒飯🍚即叫即焗,唔會出錯😎-我點左全日早餐包括煙三文魚、薯餅、兵加腸、茄汁焗豆、炒蛋、沙律、牛角酥,煙三文魚!🍳最鍾意薯餅脆口,分量夠晒😛-飲品我點左女祭師由玫瑰及士多啤梨梳打調,清新之選🍓朋友點左荔枝紅茶,正常🍹-留意餐廳位於大廈四樓,因大樓只有一部升降機,繁忙時間需要預留額外時間輪候,未算最方便‼️
今晚約朋友食飯,
最重要可以慢慢坐,
揀左位於旺角鬧市的double cafe📍
朋友點左鮮茄芝士焗豬扒飯🍚
即叫即焗,唔會出錯😎
最鍾意薯餅脆口,分量夠晒😛
飲品我點左女祭師由玫瑰及士多啤梨梳打調,
清新之選🍓
朋友點左荔枝紅茶,正常🍹
留意餐廳位於大廈四樓,
因大樓只有一部升降機,
繁忙時間需要預留額外時間輪候,未算最方便‼️
女祭師
荔枝紅茶
2024-07-31
2024-08-24 0 瀏覽
喺鬧市想搵個位置方便,悠閑嘅地方輕鬆聚會,悠閒傾吓,就嚟呢到。牆上玻璃上都貼咗好多剪影,好夢幻。座位好闊落,空間感好夠,乾淨企圖,仲有好多board game俾客人玩,消磨下時間。主打西式及勁多特飲選擇,各式咖啡、果茶、花茶、奶昔、乳酪、塔羅特飲、咖啡系列朱古力系列、奶昔系列、乳酪系列、特飲、花茶系列、紅/綠茶/梳打系列、水果茶系列,總有幾款啱大家胃口。午餐選擇都幾吸引,鮮茄焗豬扒飯的豬扒挺厚身,配上茄味十足的汁醬,配飯食一流。芝士控不要錯過吞拿魚天使麵。面上面鋪了一層金黃色的芝士,切開芝士,有少許煙慢慢冒。天使麵有好多忌廉汁,充滿奶油香而且每口都能食到好多吞拿魚。 All Day有牛角包、煙三文魚、炒蛋、紐倫堡腸、薯餅、沙律、茄汁豆,非常豐富!牛角包鬆軟,炒蛋嫩滑!沙律用上芝麻醬拌上,酸酸地挺開胃! 這裡出餐非常快,點了一會便有。

這裡出餐非常快,點了一會便有。
2024-08-20 318 瀏覽
又係我最鍾意食嘅樓上cafe,無限encore😛今次繼續試啲我冇食過嘅餐點!明太子海蝦意大利粉明太子醬濃郁,仲要有成六隻大海蝦,已經好抵食啦🤭All day breakfast 份量好大,炒蛋嫩滑,薯餅食落同M記差唔多🤣牛角包酥脆鬆軟,中間仲有煙三文魚玫瑰花😍賣相100分,又有飽足感,睇得又食得👍🏻薄荷朱古力薄荷味香濃得嚟完全唔會係牙膏味,我唔鍾意薄荷嘅人都可以接受到🤞🏻朱古力咖啡我鍾意飲甜嘅咖啡,朱古力同咖啡嘅比例適中,唔會有一邊搶咗味

明太子海蝦意大利粉
明太子醬濃郁,仲要有成六隻大海蝦,已經好抵食啦🤭

All day breakfast

薄荷朱古力

朱古力咖啡
我鍾意飲甜嘅咖啡,朱古力同咖啡嘅比例適中,唔會有一邊搶咗味

2024-08-12 361 瀏覽
SET Dinner 1)三文魚烘飽表層微微焦香的麵包夾左幾塊三文魚,營養豐富配上薯條 沙律2)鮮茄焗豬扒飯豬扒肉質鮮嫩,配上香濃芝士焗飯,酸甜的鮮茄汁,形成了層次豐富的口感。飲品方面藍莓乳酪&士多啤梨乳酪都清新爽口,恰好與主菜形成一種清新怡人的搭配。尤其是藍莓乳酪,清新酸甜的滋味。雖然冇得少甜,少冰,但係都係唔會太甜甜品選擇同樣出色心太軟綿密細膩,雪糕清涼爽口,兩者完美融合。餐廳營造左一種輕鬆愉悅既氛圍,適合三五好友聚在一起,暢談閒話家常。提供board game,增添了更多互動和娛樂元素這種結合美食與娛樂的用餐體驗,讓這家餐廳更具特色和吸引力。不僅能滿足食客的味蕾需求,還能從環境和互動等方面,為客人營造出溫馨愉悅的聚會氛圍。
SET Dinner

1)三文魚烘飽

表層微微焦香的麵包
夾左幾塊三文魚,營養豐富

配上薯條 沙律

2)鮮茄焗豬扒飯

飲品方面
雖然冇得少甜,少冰,但係都係唔會太甜

甜品選擇同樣出色
心太軟綿密細膩,雪糕清涼爽口,兩者完美融合。

增添了更多互動和娛樂元素

2024-08-10 339 瀏覽
今日約咗朋友嚟呢間人氣Cafe食飯傾偈,地點非常方便,油麻地站行5分鐘就到。餐廳環境舒適,吊住一盞盞水晶燈,燈光有點昏暗,令人感覺放鬆,係一個適合聚會嘅地方。而且旁邊會有個按鐘,當你需要點菜或者搵服務員嘅時候,可以按鐘,非常方便。食物方面,點set會比較抵,因為每個set會包咗一杯$38飲品,貴咗就補差價。飲品嘅選擇非常多,總有一款啱心水。明太子海蝦意大利粉呢個意粉比想像中好食,明太子味好香濃,口感creamy,再加少少檸檬汁,味道非常豐富。軟殼蟹黑松露意大利粉軟殼蟹好酥香好好食,充滿黑松露嘅獨特香氣,味道香濃。芝士蛋糕芝士蛋糕我覺得似係日式+美式,芝士味濃,口感有點鬆軟。榛子朱古力朱古力都大杯,唔會太甜。士多啤梨乳酪粉白色好夢幻,啱晒打卡

明太子海蝦意大利粉

軟殼蟹黑松露意大利粉
軟殼蟹好酥香好好食,充滿黑松露嘅獨特香氣,味道香濃。

芝士蛋糕
芝士蛋糕我覺得似係日式+美式,芝士味濃,口感有點鬆軟。

榛子朱古力
朱古力都大杯,唔會太甜。

士多啤梨乳酪
粉白色好夢幻,啱晒打卡

2024-08-06
2024-08-06 463 瀏覽
網上睇到依間孖啡好適合同朋友黎聚會,無限時又有唔同款嘅卡牌玩,環境寬敞,有大大小小嘅枱,最多可以坐到8-10人添。Set menu有主食,包一杯$38蚊飲品可以補差額,仲可以追加甜品。香蒜白酒蜆意粉,蜆份量非常多,每一粒都好飽滿鮮甜,白酒味唔會太搶,意粉軟硬適中。煙三文魚意大利烘飽配薯條,入面夾咗三文魚、生菜、蕃茄,口感一流,煙三文魚嘅煙燻味非常香口。而薯條非常香脆,而且好入味。追加咗一份牛角窩夫伴雪糕,牛角窩夫外脆內軟,蛋香味濃。藍莓乳酪,上面有忌廉,好creamy,唔會太甜。荔枝梳打,清新解渴,夏天飲最合適不過。

追加咗一份牛角窩夫伴雪糕,牛角窩夫外脆內軟,蛋香味濃。
藍莓乳酪,上面有忌廉,好creamy,唔會太甜。
荔枝梳打,清新解渴,夏天飲最合適不過。
2024-08-03
2024-07-31 342 瀏覽
鬧市中樓上Cafe 聚會玩board game地點幾方便 裏面間隔設計比較寬敞坐近窗邊 望到繁忙嘅彌敦道 因為提供一個場所,又有遊戲玩所以食物飲品 價錢會相對較高由於嗌嘅食物都多,所以那一個煮食 一個龍蝦湯兩碟雞翼再加一款甜品 兩個人食啱啱好明太子海蝦意粉 $136意粉煮得恰到好處,既有彈牙口感 不會過於軟爛搭配明太子醬汁鹹香濃郁蝦肉去腸去殼 唔使食到遴迍勁多一粒粒勁細粒明太子 真材實料水牛城雞翼 $58味道濃郁 辣度適中 另外食到少少蜜糖味道心太軟with雪糕 $38軟綿綿心太軟內餡 朱古力醬一切開留心出嚟冰火兩重奏 隔離嘅雪糕Mix埋濃郁嘅朱古力醬恰到好處唔建議揀朱古力味雪糕 兩者重疊影響味道配合雲呢拿雪糕最好
鬧市中樓上Cafe 聚會玩board game
地點幾方便 裏面間隔設計比較寬敞
坐近窗邊 望到繁忙嘅彌敦道
因為提供一個場所,又有遊戲玩
所以食物飲品 價錢會相對較高
由於嗌嘅食物都多,所以那一個煮食 一個龍蝦湯
兩碟雞翼再加一款甜品 兩個人食啱啱好

明太子海蝦意粉 $136
意粉煮得恰到好處,既有彈牙口感 不會過於軟爛
搭配明太子醬汁鹹香濃郁

冰火兩重奏 隔離嘅雪糕Mix埋濃郁嘅朱古力醬恰到好處
唔建議揀朱古力味雪糕 兩者重疊影響味道
配合雲呢拿雪糕最好
2024-07-29 333 瀏覽
假日到旺角shopping前,來到這間位於彌敦道的「孖啡」食lunch, 這裏開業多年,一直係受歡迎嘅樓上Cafe,約埋三五知己,可以玩下boardgame,又可以品嚐美食,今天又座無虛席了!假日午餐嘅選擇唔少,性價比又高,可以跟餐加配龍蝦湯或 者甜品,仲有一杯特色餐飲。🌟龍蝦湯龍蝦湯有簡單拉花,味道不錯,而且仲有少少龍蝦肉,跟餐加$28就可以加配,真心抵!🌟吞拿魚天使麵熱辣辣兼且分量十足,有好多吞拿魚肉呢!🌟黑松露野菌意大利飯上枱已經聞到陣陣黑松露香味,意大利飯硬度適中,正合我心意!特飲叫了柑桔紅茶及檸檬梳打,夠凍夠大杯!這裏職員態度友善,值得一讚!

🌟龍蝦湯

🌟吞拿魚天使麵
熱辣辣兼且分量十足,有好多吞拿魚肉呢!

🌟黑松露野菌意大利飯
上枱已經聞到陣陣黑松露香味,意大利飯硬度適中,正合我心意!

特飲叫了柑桔紅茶及檸檬梳打,夠凍夠大杯!
這裏職員態度友善,值得一讚!
2024-07-17 479 瀏覽
返工日嘅Lunch~ 簡簡單單,人流都唔會好多,幾舒適~▪️ 軟殼蟹黑松露意大利粉 ▪️返工日嘅Lunch,簡簡單單,呢度人流都唔會好多,環境幾舒適。軟殼蟹黑松露意大利粉呢道菜,軟殼蟹炸得幾酥脆,蟹肉都算鮮甜。奶油醬汁有啲濃,但唔會太膩,只係黑松露味道唔夠突出。意大利粉煮得啱啱好,有彈性,唔會過硬或者過軟。整體味道唔錯,但可以再豐富啲。如果你鐘意蟹同黑松露嘅話,呢道菜都係一個唔錯嘅選擇▫️ 海鮮意大利粉 ▫️另外呢道海鮮意大利粉,蝦仁同青口都好新鮮,魷魚好彈牙,唔會煮得太老。番茄醬汁酸甜適中,意粉吸晒醬汁嘅味道,好入味。整體嚟講,味道唔錯,清新鮮味,食完感覺幾滿足。呢度嘅環境輕鬆愜意,適合返工日嚟簡單享受一餐,好好休息一下再返工。
返工日嘅Lunch~ 簡簡單單,人流都唔會好多,幾舒適~

▪️ 軟殼蟹黑松露意大利粉 ▪️

▫️ 海鮮意大利粉 ▫️

2024-07-14 520 瀏覽
现在很多餐厅都有限时,不能坐得很久,今天想和几位好朋友到旺角吃晚饭慢慢聊,走到登打士街,就来到这家在高氏大楼4楼的咖啡厅。 这里环境舒适,也有桌游随意游玩,服务也很好。晚餐主要是意粉和意大利饭为主,也有小食和甜品可选择,虽然食物种类不算多,但味道不错,而饮品就各式各类的都有,最特别是塔罗特饮,是餐厅 调配的,可以一试。这里可说一站式歇脚好地方,和朋友一起一边吃,一边玩,一边聊,过了一个非常愉快的晚上。 #pancake #pancakebb #旺角 #香港美食 #香港打卡 #闲聊 #我的美食日记 #桌游 #餐厅推荐 #楼上cafe

2024-07-11 498 瀏覽
旺角旺中帶靜的食肆一定要選擇樓上店,即使你同朋友坐低吹水耐了,店員都吾會催你買單走人。孖啡是一間我去旺角必會會考慮食野地方,原因是近旺角市中心,行完街過去5分鐘左右,地方寬環境裝修舒服,店員服務周到。今晚我同朋友食左以下:薄荷朱古力: 忌廉打得好綿,朱古力粉都足夠,配薄荷雪糕,整體味道吾錯,我見到附近左右都有人order呢款。芒果乳酪: 有較多忌廉,如食吾到咁多可要求減少,芒果味香濃,都幾大杯抵飲。溫泉蛋卡邦尼煙肉意大利粉:上菜時未食食已聞到香濃卡邦尼汁味到,忍吾住第一時間去試,果然無令人失望,卡邦尼汁配煙肉組口,將人既味覺推到最好,要讚既係卡邦尼汁足夠,吾會食食下干左,要夾硬食幾口又要飲野。牛肝菌帆立貝野菌意大利飯:此飯傷量吾多,但係落既材料足夠,淨係帆立貝都落左三隻,而且大大隻,其他材料如摩菇都份量,食落吾會只得飯感覺。環境清幽可以望到彌敦道,望街景食野好味啲。😀總結:值得推薦,食物質素,環境,服務態度都有水準,鄰近地鐵站,方便前往。
今晚我同朋友食左以下:

環境清幽可以望到彌敦道,望街景食野好味啲。😀

2024-07-08
2024-07-11 418 瀏覽
上星期weekend去完TST做facial, 無無聊聊沿住彌敦道行 行到去油麻地覺得攰 上左一間樓上cafe坐下食個lunch 龍蝦湯+$28呢個湯一定要加 大大碟 飲落真係好重龍蝦味 感覺好真材實料 我好快就成碟飲晒 good 龍蝦汁海鮮意大利粉 $94好多料 鮮蝦同魷魚都好好味 好鮮甜 個汁好鮮味 加埋洋蔥等配料 好豐富 very 滿足 藍莓乳酪+$6飲品加錢飲乳酪 飲落好醒神開胃 大大杯 打卡都好靚 朱古力心太軟雪糕+$38最後忍唔住加左個甜品 熱辣辣ge心太軟同雪糕真係perfect match 環境方面 好大好舒適 好適合同朋友坐低chill下 或者好似我咁自己me time食下野睇下書 所以overall都值得推介

龍蝦湯+$28

龍蝦汁海鮮意大利粉 $94

藍莓乳酪+$6

飲品加錢飲乳酪 飲落好醒神開胃 大大杯 打卡都好靚

朱古力心太軟雪糕+$38

2024-07-08 382 瀏覽
孖啡係旺角呢頭都算出名嘅board game cafe,我好耐之前都同朋友去過,今次咁岩係旺角睇戲前要食lunch就再黎左呢到~呢到嘅裝修都同之前差唔多,多卡位,位置闊落好坐👍🏻然後我地係lunch menu揀左兩個意大利粉,都係海鮮野😂龍蝦汁海鮮意大利粉 🦞🍝龍蝦汁海鮮意大利粉真係幾惹味,香濃嘅龍蝦汁撲滿整碟意粉,味道豐富而且好濃郁👍🏻裡面嘅海鮮唔少,有帶子、蝦同埋青口,全部都算新鮮!意粉煮得岩岩好,唔會過硬或者過爛,滿意!軟殼蟹黑松露意大利粉 🦀一上菜見到隻軟殼蟹好大隻 接近有手掌咁大😱黑松露醬嘅香幾吸引,意大利粉都係同樣煮得岩岩好,吸收咗黑松露醬,口感豐富!不過隻蟹就唔算好新鮮,主要係炸得比較脆~咁岩見到隔離枱有人嗌左All day,好大碟好似幾吸引咁,可能下次食All day會更岩自己🤤花茶:薰衣草,茉莉花,檸檬馬鞭草 🌸 見佢menu寫呢款花茶可以改善失眠就試下😂花茶好清新,明顯聞到薰衣草香味,再加上茉莉花嘅清香,唔會太甜,檸檬馬鞭草仲帶有少少酸味,整體上飲落去非常舒爽👍🏻特別鐘意佢係持續有蠟燭燒住加熱,令到個花茶keep住個溫度👍🏻青蘋果梳打 🍏🥤青蘋果梳打係另一款清新嘅

龍蝦汁海鮮意大利粉 🦞🍝

軟殼蟹黑松露意大利粉 🦀

花茶:薰衣草,茉莉花,檸檬馬鞭草 🌸

青蘋果梳打 🍏🥤
青蘋果梳打係另一款清新嘅飲品~特別鐘意梳打水嘅氣泡感再配上青蘋果嘅香味和酸甜,真係好適合呢排咁熱嘅天氣🙈每一啖都帶有青蘋果嘅香味,輕輕鬆鬆解渴👍🏻