朋友講深水埗開咗一間由泰國人主廚嘅泰國菜,聽講好好食,是晚就同朋友嚟試下。大概七點多來到,門口等緊兩枱,同埋幾個人等緊外賣,店員告知大概等15分鐘左右啦。小店只有12個座位,想食好嘢真係需要啲耐心😆⭐菠蘿海鮮炒飯全部餸菜都係即叫即炒,製作需時,第一樣上枱嘅係菠蘿炒飯,賣相都唔錯呀😋菠蘿香甜,腰果香口,入邊仲有啲大蝦、魷魚、三色豆等同炒,炒得乾身唔油膩。⭐燒豬頸肉叫咗一份燒豬頸肉,份量幾大喎,豬頸肉本身有油水,燒起上黎好甘香,點埋個酸酸辣辣嘅秘製醬汁勁好食👍⭐串燒併盤併盤有六串串燒,牛、豬、雞每樣兩串,雞肉軟腍,豬肉肥美,牛肉略乾身,全部大大串,食起上黎有口感,個沙嗲汁好香好好味,讚👍⭐馬拉盞炒芥蘭本身點通菜,但賣曬就轉咗做芥蘭,揀咗馬拉盞炒,辣辣地好惹味,芥蘭爽脆甜,好食。⭐秦式凍奶茶 & ⭐青檸疏打再追加咗泰式凍飲,一杯凍奶茶同一杯青檸梳打,凍奶茶嘅糖水可以自己落,甜度自由控制。朋友點嘅青檸梳打入口實在太有驚喜,超勁酸😂飲多幾啖又可以接受喎。叫埋嘢飲啱啱好過$350,可以儲到印花囉😘

⭐菠蘿海鮮炒飯

⭐燒豬頸肉

⭐串燒併盤

⭐馬拉盞炒芥蘭

⭐秦式凍奶茶 & ⭐青檸疏打

叫埋嘢飲啱啱好過$350,可以儲到印花囉😘
2024-11-28
15 分鐘 (堂食)
1K
2024-11-25 35 瀏覽
天氣開始轉凍,數緊秋冬to-do-list,發覺數漏泰國嘢比起夏天,凍凍地食泰國菜仲有feel,長沙灣呢間街坊泰國餐廳,舖頭細細,除咗堂食,都好多街坊外賣幫襯涼涼地嘅天氣梗係嗌鐵板蠔仔炒蛋,一上檯噴晒蒸氣,金黃炒蛋上有粒粒肥美滿溜蠔仔剁開炒蛋有爽身芽菜墊底,淋上辣醬,惹味非常見老闆娘咁推介炒飯,就嚟個豬頸肉飯,豬頸肉份量好多,塊塊到好爽彈,好有肉香,點辣醬更香炒飯真係好有鑊氣,不全然邪惡,都有大量菜蔬原本想嗌Phad Thai,但又想試吓泰國人整嘅船麵,就嗌牛船河,肉嘅種類同份量都多有牛腩、肥牛、牛丸等等,湯底精華入晒味,每一條河粉都變啡,啖啖香濃佢地嘅串燒都好值得一試,嗌咗沙嗲牛肉同豬肉,牛肉一啲都唔嚡,醃得好香豬肉勁爽口,點沙嗲醬真係好食到上癮燒雞翼大胃都鍾意食,燒全翼超級肥美,啖啖嫩滑入味青檸梳打就飲得多,粉紅色嘅就第一次飲,原來係士多啤梨味,顏色同味道都好泰國,有一大支梳打可以fill,所以唔怕太甜龍眼冰有得少甜,龍眼肉大大嚿,讚
天氣開始轉凍,數緊秋冬to-do-list,發覺數漏泰國嘢

新產品鐵板蠔仔炒蛋

剁開炒蛋有爽身芽菜墊底,淋上辣醬,惹味非常

泰式豬頸肉炒飯

炒飯真係好有鑊氣,不全然邪惡,都有大量菜蔬

遊船河

泰式沙嗲串燒

豬肉勁爽口,點沙嗲醬真係好食到上癮

燒雞翼

燒雞翼大胃都鍾意食,燒全翼超級肥美,啖啖嫩滑入味

泰式粉紅青檸梳打

龍眼冰

龍眼冰有得少甜,龍眼肉大大嚿,讚
2024-11-25
新產品鐵板蠔仔炒蛋
泰式豬頸肉炒飯
遊船河
燒雞翼
泰式粉紅青檸梳打
龍眼冰
2024-11-14 534 瀏覽
住在長沙灣的親友報料,在其住處附近開了一家泰菜小店「孖女廚房泰好味」,雖然,在店內找不到孖女,但廚師、侍應姐姐一眾都是泰國人,菜式自然正宗無懸念,專程走過來一嚐正宗泰味。雖然店子小小,大概坐到十多人而已,但裝修簡潔,卻充滿泰國風情,播着泰文音樂,甚有處身泰國之感。看到滿滿客人,加上不斷有人到來取外賣,就知小店的實力及受歡迎度。翻一翻餐牌,菜式多元化,而且,定價親民,加上泰國廚師主理,自然看高一線。先來一道「泰式柚子沙律」($72),份量滿滿,大片大片的泰國金柚,清甜多汁,大蝦鮮爽富蝦鮮味,搭上腰果、紅蔥絲、炸椰子條,拌上自家秘製醬汁,酸香帶微微辣勁,口感豐富。本來想點客泰式蒸魚,但老闆娘說有款新菜式「泰式生蠔煎蛋」($140),看到牆上的照片甚具睇頭,就立時轉為此菜式。果然童叟無欺,跟照一樣,非常大份,而且,內有很多蠔肉,每一隻也是蠔肉飽滿,濃濃蠔味,炒蛋亦都頗嫩滑,富蛋香,墊底有不少爽口的芽菜,伴上的辣汁十級辣,不要少覷。泰國咖喱一向甚受歡迎,所以,亦都揀了這一客「黃咖哩牛肉」($63)來品嚐。咖喱香氣撲鼻,但味道不太辣,很適合我們;當然配上「泰式薄餅」($39)那一份油酥香很美味,
住在長沙灣的親友報料,在其住處附近開了一家泰菜小店「孖女廚房泰好味」,雖然,在店內找不到孖女,但廚師侍應姐姐一眾都是泰國人,菜式自然正宗無懸念,專程走過來一嚐正宗泰味。
泰式柚子沙律」
泰式生蠔煎蛋」
泰國咖喱一向甚受歡迎,所以,亦都揀了這一客「黃咖哩牛肉」($63)來品嚐。咖喱香氣撲鼻,但味道不太辣,很適合我們;當然配上「泰式薄餅」($39)那一份油酥香很美味,質感柔韌,搭上黃咖喱確有一份疊加效應,食味更上一層樓
,加上咖喱裏面有很多牛肉,嫩滑可口,實在好配搭。
黃咖哩牛肉
黃咖哩牛肉、泰式薄餅
餐牌後頁有很多泰式特飲,我們就選上「泰式奶茶」($23)和「 青檸梳打」($25),前者跟港式奶茶很不同,有茶香之餘,還滲出點點香料味道,而店家更放下整樽糖漿讓客人自由調教甜度;而後者味道非常清爽,搭配濃味的食物十分適合
泰式奶茶、 青檸梳打
真是不要少看店家鋪子小小,除了菜式選擇多,味道有水準之外,加上價錢相宜,份量超十足,性價比實在高
。而兩位泰國姐姐侍應廣東話非常了得,又很有禮貌,態度和善,令到對整體服務的感覺很稱心。
5 分鐘 (堂食)
泰式柚子沙律」
2024-11-23 0 瀏覽
今天晚上 ,我們去到孖女廚房泰好味(深水埗) 享受泰國 菜。餐廳裝修細緻, 牆上貼滿了有關泰國的圖片,充滿了泰國文化色彩。我們點了幾道美味的菜品。首先是冬陰功湯,湯底酸辣,搭配海鮮,香氣四溢。接著是香芒大蝦炒飯,鮮蝦和香芒的搭配讓這道菜風味獨特。然後試了馬拉盞炒芥蘭,口感清脆,搭配馬拉盞醬,價格。還有泰式炸蝦餅,外酥內嫩,搭配酸辣醬。至於飲品方面 ,我們點了龍眼冰和青檸梳打,讓我們在炎熱的天氣中感到清涼。整體用餐體驗非常滿意!

接著是香芒大蝦炒飯,鮮蝦和香芒的搭配讓這道菜風味獨特。

2024-11-07
3 分鐘 (堂食)
  • 冬陰功湯
2024-11-22 0 瀏覽
平時最鐘意去長沙灣食泰國菜又近,質素又同九龍城差唔多重點係平平時食開果間執左新開左間孖女廚房見勁多人買外賣去食泰國菜我地2公婆例牌點一份肉碎煎蛋飯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻肉碎炒得好香,味道偏甜,帶少少辣牛肉沙律👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻牛肉肉味好重,質地軟身沙律醋酸酸甜甜幾開胃泰式生蝦刺身👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻爽口彈牙,辣汁適中,吾會太辣海鮮炒粉絲👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻勁多海鮮,粉絲炒到岩岩乾身有蝦,青口,尤魚好豐富
平時最鐘意去長沙灣食泰國菜
又近,質素又同九龍城差唔多
重點係平

平時食開果間執左
新開左間孖女廚房
見勁多人買外賣

去食泰國菜
我地2公婆例牌點一份肉碎煎蛋飯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
肉碎炒得好香,味道偏甜,帶少少辣

牛肉沙律👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
牛肉肉味好重,質地軟身
沙律醋酸酸甜甜幾開胃

泰式生蝦刺身👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
爽口彈牙,辣汁適中,吾會太辣

海鮮炒粉絲👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
勁多海鮮,粉絲炒到岩岩乾身
有蝦,青口,尤魚
好豐富
近期睇緊人氣烹飪節目,韓國嘅美食真係睇到我哋舔舔脷!但如果節目喺泰國搞,你又會諗起咩菜式呢?由前酒店主廚主理嘅孖女廚房泰好味,就以地道泰菜為賣點,而餐廳選址長沙灣,價錢夠晒親民抵食!泰式辣椒膏炒魷魚千祈唔好俾泰式辣椒膏呢個名嚇親,泰式辣椒膏味道唔算太辣,仲略帶微甜,加上洋蔥同青椒嘅味道加持,令醬汁層次大大提升。重點當然係新鮮嘅魷魚,口感夠晒彈牙又入味。冬陰功海鮮湯呢個細size嘅冬陰功,份量十足,兩至三個人食都會好滿足!冬陰功味道濃郁,酸酸辣辣嘅比例啱啱好,大蝦新鮮彈牙,亦為湯底加添鮮甜味!泰式燒雞燒雞外脆內嫩,火候時間拿捏得非常好,外皮燒到脆卜卜微焦,但肉質仍保持得夠juicy,可見師傅燒烤功夫了得。食嘅時候加上泰式甜酸醬或者辣椒豉油,大大提升味道嘅層次!

泰式辣椒膏炒魷魚

冬陰功海鮮湯

泰式燒雞
2024-11-14
2024-11-20 0 瀏覽
住深水埗的朋友告知我,他家附近有一間頗地道,由泰國人主理的泰國菜小店。就趁今天和男朋友一齊放假去試試。小小的店子有幾張四人枱,晚上7時半已經座無虛席。用的餐具、整體氛圍真的甚有泰國路邊攤的感覺。泰式柚子沙律柚子非常大粒和鮮甜,沒有苦澀味;蝦大大隻且爽口彈牙,酸甜帶點辣的沙律很醒胃。冬蔭功湯(小)冬蔭功湯是吃泰菜的重點!味道非常濃郁且有層次,酸、辣和咸味都平衝得很好。配料亦非常豐富,小碗也有3隻大蝦。串燒惹味不會太乾淨淨;燒雞翼亦不錯,雞皮燒至微微焦香,更滋味。泰式豬肉炒飯炒飯非常有鑊氣,一上枱已經香氣撲鼻。豬頸肉份量慷慨,肥瘦適中,好味。泰式炒金邊粉甜甜的金邊粉加上芽菜、花生碎等配料,簡單卻令人一口接一口地吃。

泰式柚子沙律

冬蔭功湯(小)

泰式豬肉炒飯

泰式炒金邊粉
2024-11-14 130 瀏覽
最近見深水埗有間新開嘅泰國餐廳叫孖女廚房泰好味,仲聽講係前酒店主廚主理😋雖然餐廳空間唔大但都坐得舒服,牆上貼滿菜式實物圖,見到都吸引😍仲有電視睇👍🏻✦ 冬陰功湯金邊粉 $68本身好鍾意金邊粉同冬陰功湯,估唔到可以一次過滿足晒兩個願望😍呢隻金邊粉特別幼身,蝦都幾大隻,絕對足料,最後連湯都飲埋,好惹味😋✦ 泰式炸蝦餅 $75擺盤好靚,仲要新鮮炸起熱辣辣,黃金色外脆內軟,蝦味濃郁唔似其他溝左好多粉去炸,總之超高質好食👍🏻大力推介依款小食!✦ 芒果糯米飯 $49必食既泰式甜品😋食完主食其實已經飽飽地,好在依個甜品唔算太大👍🏻新鮮芒果配椰漿飯,特別之處係飯面鋪咗啲金黃脆脆粒,口感好得意,食完真係大滿足阿🤩✦ 珍多冰 $23椰汁底再加上綠色斑蘭粉條、大樹菠蘿條真係好夾,超大杯好抵飲,仲可以叫少甜少冰添!

✦ 冬陰功湯金邊粉 $68
✦ 泰式炸蝦餅 $75
✦ 芒果糯米飯 $49
✦ 珍多冰 $23
  • 泰式炸蝦餅
  • 冬陰功湯金邊粉
2024-11-11 94 瀏覽
聽聞這店正宗泰國料理,到達一看,果然,全部工作人員都是泰國人。在這條街行,路不長,三間泰國餐廳。只有這間有軟殼蟹。於是就在這。先來個經典的泰國湯— **冬蔭功湯**。這店正宗,味道濃郁,酸辣平衡得宜,香茅和檸檬葉的香氣令人陶醉。香料和海鮮新鮮,整碗湯非常美味。**青咖哩雞肉**青咖哩的香氣撲鼻,燒雞肉嫩入味,搭配青咖喱汁的綿滑口感,讓人一試成主顧。**白飯**是搭配咖哩的完美伴侶。15蚊大大碟。**咖哩炒軟殼蟹**軟殼蟹外脆內嫩,咖哩味道濃厚但不搶味,與蟹肉的鮮甜相得益彰,超正。**泰式炒通菜**炒得恰到好處,保持了通菜的鮮脆,蒜香四溢,口感清新,為整餐增添了不少色彩。最後的一杯珍多冰是完美的解渴選擇,冰涼爽口,甜而不膩,為餐後增添一絲清涼。孖女廚房泰好味提供了一個正宗的泰國美食,每道菜都火喉足夠,超正。

**白飯**是搭配咖哩的完美伴侶。15蚊大大碟。

2024-11-09 117 瀏覽
今天晚上 ,我們去到深水埗元州街孖女廚房泰好味享受泰國菜。餐廳裝修細緻, 牆上貼滿了有關泰菜的圖片,同時又播放著泰國歌曲,充滿了泰國文化色彩。我們點了冬陰功湯79元,湯底酸辣,搭配海鮮,香氣四溢。接著是香芒大蝦炒飯73元,鮮蝦和香芒的搭配,讓這道菜風味獨特。然後試了馬拉盞炒芥蘭55元,口感清脆,搭配馬拉盞醬。還有泰式炸蝦餅75元,外酥內嫩,搭配酸辣醬。至於飲品方面 ,我們點了龍眼冰23元和青檸梳打25元,讓我們在炎熱的天氣中感到清涼。

今天晚上 ,我們去到深水埗元州街孖女廚房泰好味享受泰國菜。
我們點了冬陰功湯79元,湯底酸辣,搭配海鮮,香氣四溢。

2024-11-07
2 分鐘 (堂食)
  • 冬陰功湯
2024-11-08 109 瀏覽
位於深水埗的孖女廚房泰好味,絕對是一個讓人彷彿置身泰國的好地方。餐廳裝修簡潔,卻充滿泰國風情,店員全是泰國人,服務親切友善,讓人感受到濃濃的異國風情。🍽️ 正宗泰式烤魚:這道菜絕對是亮點,魚肉鮮嫩多汁,烤得恰到好處,香氣四溢,每一口都讓人回味無窮。魚皮烤得酥脆,內裡的魚肉則保持了鮮嫩的口感,配上特製的泰式醬汁,味道更加豐富。🥬 泰式炒通菜:通菜炒得翠綠爽口,搭配泰式獨特的調味,簡單卻不失美味。蒜香四溢,通菜的清脆口感與濃郁的調味完美結合,是一道非常開胃的菜式。🍜 泰式雞肉乾炒河:雞肉嫩滑,河粉炒得乾香,口感豐富,讓人一試難忘。每一口都能感受到雞肉的鮮嫩與河粉的彈牙,配上泰式的香料,味道層次分明。🐔 泰式酸辣鳳爪:酸辣適中,鳳爪軟糯入味,是一道非常開胃的小食。鳳爪的酸辣味道恰到好處,既不會過酸也不會過辣,讓人一口接一口停不下來。🥤 泰式奶茶:濃郁的奶香與茶香完美結合,甜而不膩,是餐後的絕佳選擇。奶茶的甜度適中,茶香濃郁,喝上一口,彷彿置身於泰國的街頭。整體來說,孖女廚房泰好味不僅食物美味,環境也讓人感到舒適愉快。無論是與朋友聚餐還是家庭聚會,這裡都是一個不錯的選擇。👍#深水埗美食 #泰國料
#深水埗美食 #泰國料理 #孖女廚房泰好味 #美食推薦 #香港美食 #泰式烤魚 #泰式奶茶 #食評 #美食分享 #香港餐廳 #foodiehk #hkfoodie #instafood #foodreview #泰國風情 #異國美食
2024-11-08 157 瀏覽
陪朋友到深水埗買滑鼠,之後找地方吃飯,在OpenRice搜尋找到附近有間泰國菜餐廳,個名很得意叫孖女廚房泰好味,好奇心之下即管去試下,餐廳雖然面積不大,但能容納約10多人,裝潢佈置充滿泰國色彩,並播着泰文音樂,讓人感覺像置身於泰國。由正宗泰國廚師主理,曾在酒店擔任主廚,所以確保菜式正宗。首先點了我最喜愛的泰式柚子沙律,柚子味道不酸反而帶甜味,搭配紅蔥絲、炸蒜片、腰果伴上秘製醬汁,口感清新,還有新鮮大蝦。黃咖喱雞、雞肉嫩滑,黃咖喱醬汁很濃郁,特別適合用來配薄餅!再來泰式濕炒豬肉河,豬肉炒得軟腍,味道適中,而且帶有鑊氣。泰式炒通菜夠鑊氣之餘,通菜保持嫩口,加了紅椒絲增添辣味,很惹味!最後椰汁冰和青檸梳打,可以幫助緩和辣味,是很好選擇。餐廳還有很多菜式,老闆娘態度很友善,很熱心為我們介紹菜式,聽說串燒很受歡迎,等下次找機會再來吃。
由正宗泰國廚師主理,曾在酒店擔任主廚,所以確保菜式正宗。
黃咖喱雞、雞肉嫩滑,黃咖喱醬汁很濃郁,特別適合用來配薄餅!
再來泰式濕炒豬肉河,豬肉炒得軟腍,味道適中,而且帶有鑊氣。
最後椰汁冰和青檸梳打,可以幫助緩和辣味,是很好選擇。
2024-11-01 193 瀏覽
今日的用餐🍴體驗非常愉快。我們在落車房整完車後,經過一間充滿泰國風情☘️的餐廳,就進店試試。我們點了菠蘿海鮮炒飯,炒飯🍚粒粒分明,菠蘿🍍香甜,青口, 鮮蝦🍤, 魷魚等材料足夠, 份量十足。泰式沙嗲串燒,雞🐔、豬🐽、牛🐮三種肉串各具風味,搭配濃郁的泰式辣醬令人垂涎😋。泰式炒雜菜和炒通菜也不遑多讓,炒得適中,保留了鮮嫩的口感,十分爽口😀。泰式薄餅,外脆內軟,口感獨特。搭配冰凍龍眼水,清涼解渴,特別適合炎熱🥵的天氣。椰子水更是恰到好處,不會過甜。泰國柚子沙律🥗味道清新,酸酸甜甜,完美地為這頓餐畫上圓滿的句號。整體來說,這家小店的菜色口味多樣,店內的姐姐服務也很熱情,真的值得大家支持一下。👍🏻

菠蘿海鮮炒飯

泰式炒通菜