2013-07-27
早前不斷聽人講蝦禾米乳豬, 是日集齊6個大人一試呢個菜式!訂位時已被問要否reserve蝦禾米乳豬, ok, reserve1隻吧! 反正我有6個大人!到步坐下, 看看餐牌, 與各大洒樓差不多, 心想蝦禾米乳豬是主菜, 其他隨便叫幾個小菜就夠, 於是點了薑葱蠔煲, 小炒王, 什菜煲, 還有一碟忘了名字, 大概是"松子魚"菜式一道一道上枱, 沒甚感覺, 不過不失直到主菜上場, 蝦禾米乳豬!按步就班, 先讓大家一看完整的豬, 拍拍照, 然後伙記攞去斬件斬件後上枱, 心知不妙, 豬底的炒飯厚厚漏出, 看上去有兩煲飯的感覺, 足夠1圍12個人食唔理份量, 先食豬, 皮脆肉薄, 呢個簡直係食乳豬的黄金比例, 唔食豬皮的人不要來, 肉薄得來不老, 嫩! 皮下油脂看到, 不像燒臘檔的"乾爭爭"點少少乳豬醬and砂糖食已很滿足, 單是我已食了十多件再來是食炒飯, 飯裏加了芋頭蝦米一齊炒, 非常豐富又惹味, 又食了3碗......大飽之際, 最後的"松子魚"出場, 就是炸脆的魚配上甜酸汁!曾經在外試過"松子魚" 有d上枱時脆魚已被甜酸汁浸腍變腍魚呢度算是做得不錯, 魚肉連魚皮都仲脆, 魚肉質感分明, 配
菜式一道一道上枱, 沒甚感覺, 不過不失
直到主菜上場, 蝦禾米乳豬!按步就班, 先讓大家一看完整的豬, 拍拍照, 然後伙記攞去斬件 斬件後上枱, 心知不妙, 豬底的炒飯厚厚漏出, 看上去有兩煲飯的感覺, 足夠1圍12個人食
皮下油脂看到, 不像燒臘檔的"乾爭爭"
點少少乳豬醬and砂糖食已很滿足, 單是我已食了十多件
大飽之際, 最後的"松子魚"出場, 就是炸脆的魚配上甜酸汁! 曾經在外試過"松子魚" 有d上枱時脆魚已被甜酸汁浸腍變腍魚
呢度算是做得不錯, 魚肉連魚皮都仲脆, 魚肉質感分明, 配上甜酸汁, 好夾!