餐廳: 安南越式牛肉粉X越茶
資訊:

2022-01-24 68 瀏覽
安南越式牛肉粉X越茶 (將軍澳)📍將軍澳欣景路8號新都城中心2期2樓2021-23號舖🤍屋企附近越南菜之選,小編住將軍澳,又多一間餐廳選擇。🤍安南除咗有多款正宗越系地道美食之外,仲會有各類嘅越式名菜。另外更加提供左港式、越式及台式特飲,總有一款啱你口味。👍🏻安南火車頭 $75湯底熬足6-8小時,配料有牛肉、牛柏葉、牛筋,牛肉丸,配上河粉,足料抵食👍🏻越式扎肉湯河粉 $58唔食牛既必選之一,扎肉都係唔錯既選擇👍🏻越式扎肉米紙卷 $48米紙質地黏軟,米紙卷可以有不同的餡料配搭,再配上生菜和甘筍絲,顏色豐富悅目之餘,咬下去更多一份煙煙韌韌,清涼舒暢👍🏻越式滴漏咖啡 $36 杯底放入煉奶、煉乳的使用是越南咖啡最獨特的風味、甜甜的🤍除左河粉好食,午市仲有暖笠笠越式Pho火鍋,會有兩款越南火鍋,其中一款叫「海鮮酸辣湯」湯底,鮮蝦、帶子、魷魚、青口等等,另一款叫牛魔王鍋,安南鮮茄牛腩湯鍋或可選牛骨湯,鍋底已包牛頸脊、牛孖筋、牛柏葉、牛腩片、牛肉丸另外餐廳環境都坐得舒服架
安南越式牛肉粉X越茶 (將軍澳)
📍將軍澳欣景路8號新都城中心2期2樓2021-23號舖

🤍屋企附近越南菜之選,小編住將軍澳,又多一間餐廳選擇。

👍🏻安南火車頭 $75

👍🏻越式扎肉湯河粉 $58
唔食牛既必選之一,扎肉都係唔錯既選擇

👍🏻越式扎肉米紙卷 $48

👍🏻越式滴漏咖啡 $36
杯底放入煉奶、煉乳的使用是越南咖啡最獨特的風味、甜甜的

另外餐廳環境都坐得舒服架

味道:🌟🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟🌟服務:🌟🌟🌟🌟抵食:🌟🌟🌟🌟重點推介🤤👍🏻 越式春卷撈檬(下午茶餐)簡簡單單平民飲食 春卷爆餡 外層炸皮好香口 檬粉配上酸汁 醃蘿蔔絲🥕開胃!🤗👍🏻 越式蒸粉卷 (下午茶餐)三件滿滿餡料嘅粉卷 配埋杯三色冰 越式輕食平民下午茶💕👍🏻 Q彈港式烏龍珍珠奶茶(微糖)🧋無睇錯😂餐廳有港式、越式同台式特飲 烏龍茶味道突出 奶味茶味甜味平衡 👍🏻 全新秋冬越Pho鍋- 牛魔王鍋🐮(牛頸脊/牛孖筋/牛柏葉/牛腩片/牛肉丸)店員話有得揀蕃茄湯🍅或牛骨湯 我哋揀咗蕃茄湯 湯底濃厚 牛肉水準高 仲有蔬菜配料同檬粉 呢個價錢好抵食💰注意事項⚠️- 唔食牛但係又想打邊爐🍲的話 可以試吓佢哋嘅嚐鮮越鍋-西貢海鮮酸辣湯鍋(鮮蝦/扇貝/魷魚/青口/蟹柳)💁🏻‍♀️- 下午茶餐可以跟餐加錢要小食 香草魚餅同香茅豬肉蝦片都唔錯👏🏻- 餐飲都可以加錢升級至唔同特色飲品
味道:🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟🌟
抵食:🌟🌟🌟🌟

重點推介🤤
👍🏻 越式春卷撈檬(下午茶餐)

👍🏻 越式蒸粉卷 (下午茶餐)
三件滿滿餡料嘅粉卷 配埋杯三色冰 越式輕食平民下午茶💕

👍🏻 Q彈港式烏龍珍珠奶茶(微糖)🧋

注意事項⚠️
- 餐飲都可以加錢升級至唔同特色飲品
2022-01-21
下午茶
前排同屋企人黎到屋企附近既越南餐廳😋😋餐廳除左主打多款正宗地道越南美食,仲提供港式、越式同台式特飲~好多選擇!!最近佢地新推出左「秋冬越Pho鍋🔥」,鍾意打邊爐既我當然要黎試試啦❤️❤️🐮牛魔王鍋 $98✨望落好豐富!包括有牛頸脊、牛腩片、牛孖筋、牛柏葉同牛肉丸,仲有生菜、金針菇、檬粉同蘿蔔等~~當中至愛牛頸脊!肉質腍身重牛味,輕輕一淥已食得🤤🤤湯底方面就揀左安南鮮茄牛腩湯🍅,蕃茄味好濃好香甜!另外仲有牛骨湯可以揀~~🍜生牛肉牛丸湯粉 $62✨份量十足!生牛肉同牛丸味道都唔錯😋😋河粉口感滑溜,好掛汁~~湯底好清甜,加少少辣椒更惹味🌶🌶🍤越式炸蝦餅 $62✨炸蝦餅外層微脆,內裡鬆軟~~味道甜甜地,同泰式辣醬係絕配❤️❤️飲品方面,我地揀左越茶既黑糖珍珠鮮奶(+$12)同芝士奶蓋英式伯爵茶(+$20)~~兩杯都大大杯,好抵飲👍🏻👍🏻黑糖珍珠鮮奶入口順滑,黑糖珍珠夠煙韌,奶味重~~芝士奶蓋英式伯爵茶茶底好香!面頭既芝士奶蓋鹹香十足,幾好飲😋😋
前排同屋企人黎到屋企附近既越南餐廳😋😋

🐮牛魔王鍋 $98✨
當中至愛牛頸脊!肉質腍身重牛味,輕輕一淥已食得🤤🤤

🍜生牛肉牛丸湯粉 $62✨
份量十足!生牛肉同牛丸味道都唔錯😋😋
河粉口感滑溜,好掛汁~~
湯底好清甜,加少少辣椒更惹味🌶🌶

🍤越式炸蝦餅 $62✨
炸蝦餅外層微脆,內裡鬆軟~~
味道甜甜地,同泰式辣醬係絕配❤️❤️

兩杯都大大杯,好抵飲👍🏻👍🏻
黑糖珍珠鮮奶入口順滑,黑糖珍珠夠煙韌,奶味重~~
2022-01-12 46 瀏覽
早輪見新都城呢到開左呢間越南野就入來試吓,其實之前喺灣仔都試過,印象中都唔係太好味今次試完,都係覺得冇驚喜,不過上菜速度係快嘅為大家介紹下我食左啲咩~我食完呢次,都唔會再食枱面會有呢幾款汁醬比大家享用~豬頸肉味道可以的, 夠淋~唔會整到乾柴皮春卷無特別,食完唔會想再食個種生牛肉湯粉夠大碗,但唔夠美味,我食淨都多野飲真係好難飲唔夠濃,啲味道好似用水開稀左噤奉勸大家千祈唔好order~我地當日order野食嘅list
今次試完,都係覺得冇驚喜,不過上菜速度係快嘅
為大家介紹下我食左啲咩~
我食完呢次,都唔會再食
枱面會有呢幾款汁醬比大家享用~
豬頸肉味道可以的, 夠淋~唔會整到乾柴皮
春卷無特別,食完唔會想再食個種

生牛肉湯粉夠大碗,但唔夠美味,我食淨都多

野飲真係好難飲
唔夠濃,啲味道好似用水開稀左噤
奉勸大家千祈唔好order~
我地當日order野食嘅list
2022-01-11 39 瀏覽
今晚收工晏咗, 於是近近地在家附近搵食,好耐冇食越南野,一於去#安南,食番個熱辣辣牛肉河先!🍲火車頭湯河粉,加$2可轉番茄🍅汁,個碗好大個😜,裝住豐富嘅食物有牛柏葉、牛肉、牛丸、牛筋同埋牛腩,番茄🍅湯夠熱好濃郁,河粉又夠晒滑😊。咖哩粉絲蝦煲,蝦🦐新鮮而且有8隻,咖哩汁充足,足夠撈勻粉絲,而且份量多,夠晒飽肚。白灼通菜,喜歡佢夠翠綠新鮮。奶蓋烏龍茶加紅豆,奶蓋味香濃茶味清甜,紅豆甜度適中😋!家人點了黑糖煲冬瓜牛乳奶茶🥤,

白灼通菜,喜歡佢夠翠綠新鮮。

奶蓋烏龍茶加紅豆,奶蓋味香濃茶味清甜,紅豆甜度適中😋!

家人點了黑糖煲冬瓜牛乳奶茶🥤,
2022-01-05
2022-01-06 24 瀏覽
✨一個人的午餐😛🍭呢日係將軍澳附近辦完啲事,經過新都城中心見到呢間越南餐廳,環境好似幾好,同埋菜式都有好多選擇,入去試下先🤗🔸安南火車頭 $75越南河粉一人份量!好大碗呀😂嚇咗我一跳,搞到我以為叫錯咗二人份量😹入面有生牛肉、牛坑腩片,牛丸、牛筋同埋牛柏葉,好足料呀!牛坑腩片超好味😋其他都唔錯,而個湯底都幾清甜,河粉都算滑溜同埋好多下,食極都食唔曬😂🔸越式牛油軟殼蟹 $115份量都幾多下,用咗牛油同埋炸蒜粒令到軟殼蟹好惹味😍食落都幾香脆同埋鮮甜,稍嫌油咗少少🔸蜜桃🍑烏龍茶 $13要咗半糖!飲落幾香蜜桃味同埋係清清地嘅烏龍茶底,半糖唔會好甜,好飲😛💁🏼‍♀️呢間越南餐廳除咗菜式好多選擇外,連飲品都超多選擇😛整體食物都幾唔錯,飲品非常抵飲,必飲越茶呀👍🏻餐廳環境都幾舒服㗎😺
✨一個人的午餐😛

🔸安南火車頭 $75

🔸越式牛油軟殼蟹 $115

🔸蜜桃🍑烏龍茶 $13

2022-01-01 36 瀏覽
今日我哋食下午茶餐,叫咗一個安南海鮮炒金邊粉,味道OK,再叫左個法式炸春卷,入邊有芋蓉,味道都可以,另外就加咗兩個小食,一個香茅豬扒,同埋香茅雞翼,香茅雞翼唔夠熱,豬扒就唔錯,$126
2021-12-25 33 瀏覽
聖誕節快樂,聽說安南全新推出秋冬越Pho鍋,特意帶上朋友過來嚐鮮,果然是超級划算又美味。店舖有各類越式名菜,除了多款正宗越系地道美食之外,安南還有港式、越式及台式特飲。將平民飲食加入更多元素,令美饌昇華。 香燒豬頸肉伴濱海 72一試難忘的口感,這次特意介紹給朋友,她也超級喜歡。蔬菜包裹米粉,加上鮮美入味的肉,口味層次豐富有營養。 蒜蓉炒時蔬 58西蘭花特別新鮮,蒜蓉的口感簡直就是一流。很香又入味,愛上蔬菜了。 「越茶飲品」 英式伯爵奶茶 24手搖杯,可以拿著走。 一客牛魔王鍋 (價值HK$98)  鮮茄湯安南鮮茄牛腩湯鍋或可選牛骨湯,鍋底已包:牛頸脊、牛孖筋、牛柏葉、牛腩片、牛肉丸,也有嚐鮮越鍋:西貢海鮮酸辣湯鍋,鍋底已包:鮮蝦、扇貝、魷魚、青口、蟹柳。超級鮮美入味,食物份量很大,可以2個人分享,暖暖冬日美食🎁幸福一整天。

香燒豬頸肉伴濱海 72

蒜蓉炒時蔬 58

「越茶飲品」 英式伯爵奶茶 24
手搖杯,可以拿著走。

一客牛魔王鍋 (價值HK$98)  鮮茄湯

2021-12-24 29 瀏覽
很少去將軍澳寶林區,因為朋友打算搬屋,幫忙收拾後,便到樓下的新都城「安南越式牛肉粉」吃午餐,它是間正宗越式地道美食的餐廳,環境在商場內所以非常衛生光鮮,以綠色為主,很清新, 座位設有不少卡位,十分舒適,店名「安南」原來是越南古稱,餐廳連著一間茶飲水吧「越茶」,提供了很多特色飲品!餐牌選擇很多,包含了各款越南經典地道菜式,主打當然是牛肉湯粉,我便馬上點了生牛肉牛丸湯河,份量很大碗, 口感順滑,可根據個人口味轉成湯檬或金邊粉。生牛河與牛丸配搭出色,生牛肉薄薄的一片十分軟稔,牛丸爽口彈牙有牛味,湯底很清甜,有一些香茅,九層塔香葉味道,再加入伴碟的辣椒粒及青檸,更提鮮!另外點了安南海鮮炒金邊粉同樣出色,上桌已十分香,炒得很有鑊氣,配料十足有蝦,魷魚,芽菜、紅蘿蔔、炒蛋、蟹柳,十分豐富!法式牛油蒜茸雞翼四件,雞翼炸得外皮金黃,鋪上了大量蒜茸粒,咬下去很多肉汁,口感嫩滑,濃郁的牛油香味溢出,真心推介,十分惹味!朋友保持健康想吃菜的關係,白灼時蔬選了通菜,份量大碟,通菜不會過淋或過硬,很爽脆,青翠脆綠!越南滴漏咖啡,朋友的推介,濃郁的越南咖啡風味,店員說加入一點煉奶會更滑更香,看著咖啡一滴一滴地滿成

越南滴漏咖啡,朋友的推介,濃郁的越南咖啡風味,店員說加入一點煉奶會更滑更香,看著咖啡一滴一滴地滿成一杯,十分寫意!咖啡新體驗!

青檸梳打,梳打水氣泡滿滿,青檸味十分清新解膩!

因為太飽的關係,但又很想品嘗「越茶」的茶飲,便外賣了兩杯,分別是人氣的金蘭桂花烏龍及西柚四季春茶!
金蘭桂花烏龍選了走甜,感覺清新,茶底香濃,烏龍不苦澀茶味顯著,桂花味突出而不過甜,茶香及桂花十分好味!
西柚四季春茶,同樣點了走甜,因為想品嚐甘醇的四季春特色「回甘」的茶味,加上微微苦澀的西柚汁帶著獨特的果香味,口感幼滑,入口清新消膩!

整體來說,食物質素不錯,感受得到制作誠意,喜出望外的是茶飲方面十分出色,店員服務有禮,性價比高,我和朋友都很滿意!
2021-12-18
  • 生牛肉牛丸湯河
  • 安南海鮮炒金邊粉
  • 法式牛油蒜茸雞翼
  • 越南滴漏咖啡
建議:牛控可以考慮牛魔王Pho鍋😋 抵食去到#寶琳 覓食,行完新都城二期見到2️⃣樓有間越式餐廳竟然有Pho鍋,越式邊爐真係第一次見😯 門口有得撳飛仔等位,等左陣好快就有得入。店員仲好好甘安排左卡位👍 坐得舒服啲又夠位放火鍋🥘坐底發現原來係上一次係灣仔食越南菜-新竹源越南餐廳🇻🇳 既另一間分店。雖然餐廳名唔同,但又有機會食到濱海啦🤤 (有興趣既可以睇番#fifthfloor_灣仔 )今次試左:▫️安南海鮮炒金邊粉 (HK$68)優惠套餐只到6點🕕 記得入座後就落左單先。整體份量算正常,唔會太油膩/太咸,海鮮除左有啲蟹柳,仲有魷魚🦑同蝦🦐▪️秋冬Pho鍋 牛魔王 (牛骨湯 HK$98)Pho鍋有2️⃣款:牛魔王同海鮮鍋牛鍋既份量超足,配料有好多款👍 包括:牛頸肩、牛腩片、牛孖根、牛柏葉 同牛肉丸🐮 湯底都有得揀:牛骨湯 同鮮茄牛腩湯價錢上算抵食,一啲都唔Hea。配料底仲有一大扎Pho粉,食完超飽😌 留意番火罐既壽命有啲短,大概20分鐘左右,第一次滾左之後記得落左生肉先。如果之後再有需要,可以問店員換第二個火罐🔥 另外,食到尾聲先落Pho粉既話記得要拎定杯水,加啲落湯底,可以淆番淡啲無甘咸。▫️香燒豬頸
建議:牛控可以考慮牛魔王Pho鍋😋 抵食

今次試左:
▫️安南海鮮炒金邊粉 (HK$68)

▪️秋冬Pho鍋 牛魔王 (牛骨湯 HK$98)
Pho鍋有2️⃣款:牛魔王同海鮮鍋

▫️香燒豬頸肉伴濱海 (HK$72)
濱海真心正😆 如果鍾意食泰國既生菜包,記得要一試👍 上次試豬肉串,今次就試豬頸肉🐽 肉量夠多,仲多過啲生菜🥬 記得加埋蒜片包住食👍

▪️Q彈港式烏龍珍珠奶茶+芝士奶蓋 (走糖少冰 跟餐HK$12+HK$6)
▫️是Q彈伯爵珍珠奶茶 (半糖少冰 跟餐HK$12)

係為#奶蓋控 見到有芝士奶蓋一,第一時間叫左杯,🧀質感夠濃郁,飲落左少少芝士粒,但飲落芝士味就無咩。

港式烏龍茶底正常,不過味道同平時既烏龍奶茶差唔多。伯爵茶個杯既茶底比較濃。兩杯既珍珠份量好多,食到一半已經好飽🤣 如果可以自揀配料就更好。

2021-12-19 33 瀏覽
餐廳有各類越式名菜,除了多款正宗越系地道美食之外安南更提供港式、越式及台式特飲。將平民飲食加入更多元素,更迎合香港人的口味餐廳設計輕簡約木系及法式休閒風,除了牆身有越南風景裱畫,特色水吧,同時滲入越南風格,環境舒適食品方面:牛魔王鍋 : 選擇了牛骨湯,湯底濃郁,配料有牛頸脊、牛孖筋、牛柏葉、牛腩片、牛肉丸,再加上新鮮時蔬及檬粉底,用料十足,非常美味蝦膏海鮮炒飯 : 炒飯充滿蝦膏的香味,鑊氣十足,入面有蝦仁,魷魚等海鮮配料,一碟惹味的炒飯春卷伴濱海 : 煎米粉餅加上越式配料再蘸魚露一齊食,酸甜開胃,春卷炸得香脆惹味唔知飲乜好 : 其實係大大杯的日系蜜桃烏龍茶,茶中有桃肉,冰凍清甜又解渴
餐廳有各類越式名菜,除了多款正宗越系地道美食之外

食品方面:

2021-12-10
  • 牛魔王鍋
2021-12-01 207 瀏覽
今天放假,特意過來安南,有各類越式名菜,除了多款正宗越系地道美食之外,安南更提供港式、越式及台式特飲。將平民飲食加入更多元素。「安南」其實為越南的古稱,曾是法國殖民地,匯聚了獨一無二的飲食文化,後來經殖民統治,更孕育了東方、法式糅合獨特情懷的特質和飲食文化香茅牛柳絲伴濱海 68好像只有安南有這道傳統的越南菜,所以每次來都會點,喜歡用生菜抱著米粉和肉絲,這樣的吃法,咬下去滿嘴都是生菜的清香。金邊軟殼蟹米紙卷 58每次都是必點菜式,米紙卷好大一份,要嘴巴夠大,才能一口一個。 馬拉盞炒時蔬 65蔬菜新鮮,炒的香香的,超級下飯黑糖冬瓜 28   黑糖冬瓜奶 28特意叫了兩杯,因為太好喝了,吃完晚飯,拿在手上,簡直就是手搖杯。安南越式牛肉粉X越茶將軍澳欣景路8號新都城中心2期2樓2021-23號舖

香茅牛柳絲伴濱海 68

金邊軟殼蟹米紙卷 58

馬拉盞炒時蔬 65
蔬菜新鮮,炒的香香的,超級下飯

黑糖冬瓜 28   黑糖冬瓜奶 28

安南越式牛肉粉X越茶
將軍澳欣景路8號新都城中心2期2樓2021-23號舖

2021-12-01 327 瀏覽
中學係將軍澳區讀書~所以成日都活躍係坑口寶琳,之前見到新都城有間新茶飲店「越茶」,以為係普通台式飲品,隨後先發現仲有港式、越式特飲。原來係安南越式牛肉粉嘅自家嘅特色水吧。原本飲品定價已經幾平~都係廿中就有交易,但幫襯安南越式牛肉粉再轉飲仲有半價仲抵!~所以一於今晚就拉埋男朋友黎試試。打開餐牌發現都係茶記價錢~普通6 70蚊就有交易啦。加配「越茶」都係12-14蚊!一定要轉特飲!超級抵飲~🐂香茅牛肉米紙卷 $48見餐牌上有畫左廚師推薦嘅公仔就一於試試佢!米紙卷包🉐️好緊實~外皮煙韌好多餡但不會一夾就散,一旁可以自己淋上舖頭提供嘅魚露同越式辣醬搭配,作為小食二人分享絕對很不錯~🦐安南海鮮炒金邊粉 $75男朋友嗌嘅,我只試咗一兩啖但已經食到炒得好有鍋氣!好香!~一上台我就偷咗兩三隻蝦黎食但入面都仲有不少蝦同魷魚!~🍅鮮茄牛腩湯粉 $58仲可以自己轉想要湯檬定金邊粉都唔洗加錢~牛腩份量好足大塊又軟淋仲搭配埋幾舊入曬味嘅番茄🍅同紅蘿蔔🥕~!湯粉份量都好多>3<絕對够飽商場鋪頭仲可以食到60蚊有找嘅粉餐真心抵食!~🧃高山四季春李香青茶 (熱)$12轉凍當然要飲杯暖笠笠嘅嘢飲!大大杯成
中學係將軍澳區讀書~所以成日都活躍係坑口寶琳,
港式、越式特飲。原來係安南越式牛肉粉
嘅自家嘅特色水吧

🐂香茅牛肉米紙卷 $48
見餐牌上有畫左廚師推薦嘅公仔就一於試試佢!
🦐安南海鮮炒金邊粉 $75

🍅鮮茄牛腩湯粉 $58
仲可以自己轉想要湯檬定金邊粉都唔洗加錢~
湯粉份量都好多>3<絕對够飽
商場鋪頭仲可以食到60蚊有找嘅粉餐真心抵食!~

🧃高山四季春李香青茶 (熱)$12
轉凍當然要飲杯暖笠笠嘅嘢飲!
大大杯成700ml都係12蚊,茶香味好足,絕對抵過出邊買嘢飲!~
都係用返「越茶」杯裝,飲唔曬仲可以攞返屋企慢慢嘆!
店員仲好貼心比埋熱飲杯套咁就唔驚辣親啦~~!
兩個人食
一個小食兩個主餐有埋嘢飲,計埋加一先200蚊真心平靚正~
環境舒服仲任坐~絕對推薦!
2021-11-25
  • 高山四季春李香青茶
2021-11-28 37 瀏覽
星期日下午突然間想食越南野,咁就去咗呢安南越式牛肉粉,點咗個越式三寶飯$69,包括扎肉+雞翼+豬扒,雞翼豬扒煎得香脆可口,加$12叫咗伯爵珍珠奶茶🧋,少冰微糖,有淡淡伯爵茶味,珍珠彈牙,埋單$81!😊
2021-11-28
2021-11-25 29 瀏覽
東南亞菜不嬲係我杯茶,耐唔耐就會想食一餐知道安南哩間越南菜餐廳幾出名,就黎試下「安南」原來係越南既古稱,作為法國曾經既殖民地,形成左獨特既飲食文化,所以係越南餐廳入面會出現帶有東方同法國色彩既食物 鮮蝦米紙卷 $48米紙卷入面有蝦、青瓜條、生菜、檬粉同紅蘿蔔絲鮮蝦大隻、厚肉,肉質彈牙。最貼心既係蝦腸都挑埋,可以放心食!青瓜條、生菜新鮮爽脆,增加口感,又做到refresh既效果檬粉份量頗多,米紙卷好大卷。似係小食,但食完都會有飽足感最欣賞米紙韌度十足、有咬口,沾埋魚露酸甜汁一齊食好開胃。味蕾、口感層次都超豐富 越式蒸粉卷(4件) $48粉卷皮呈透明狀,皮薄而不失口感,質地尚算滑身餡料豐富,每樣都切到差唔多大細、好易入口,調味恰到好處。點撈檬既酸甜汁食,味道會更好! 雞絲撈檬 $58份量足料,一個人食曬會超飽檬粉爽彈、易入口;雞絲味道正常、唔會過鞋同米紙卷一樣都有青瓜絲、生菜絲同酸蘿蔔絲清爽脆口,無負擔 咖喱牛腩配法包 $60咖喱香料味重,味道唔算好辣,質地濃稠、唔係偏水既咖喱 牛腩份量好多,起碼有成七、八舊,每舊都頗大。肉質稱唔上軟淋,可能選用部位脂肪較少,食到一絲絲既肉。略嫌牛腩唔夠入

東南亞菜不嬲係我杯茶,耐唔耐就會想食一餐
知道安南哩間越南菜餐廳幾出名,就黎試下

鮮蝦米紙卷 $48
米紙卷入面有蝦、青瓜條、生菜、檬粉同紅蘿蔔絲
青瓜條、生菜新鮮爽脆,增加口感,又做到refresh既效果
檬粉份量頗多,米紙卷好大卷。似係小食,但食完都會有飽足感

越式蒸粉卷(4件) $48
粉卷皮呈透明狀,皮薄而不失口感,質地尚算滑身

雞絲撈檬 $58
份量足料,一個人食曬會超飽
檬粉爽彈、易入口;雞絲味道正常、唔會過鞋
同米紙卷一樣都有青瓜絲、生菜絲同酸蘿蔔絲
清爽脆口,無負擔

咖喱牛腩配法包 $60
咖喱香料味重,味道唔算好辣,質地濃稠、唔係偏水既咖喱

牛腩份量好多,起碼有成七、八舊,每舊都頗大。肉質稱唔上軟淋,可能選用部位脂肪較少,食到一絲絲既肉。略嫌牛腩唔夠入味,反而薯仔煮得綿密、軟淋,沾滿咖喱汁好惹味

身為包控,覺得法包好正!外皮香脆、內裏麵包體煙韌鬆軟,咖喱汁完美依附係麵包氣孔中,十分滿足!

鹹柑桔水(熱) $13
用料大方,超濃郁,酸中帶甜,真係有啲似係東南亞飲桔仔水既味道。飲完更加掛住去旅行既日子

整體而言,餐廳食物份量十足、味道亦唔錯。上菜速度都夠快,而且食物選擇好多,除左地道既越式名菜之外,仲有越式、台式特飲以及港式飲品,可以滿足唔同人既需要,食物種類亦更加多元化
安南性價比高
可以一試