2005-11-04 13 瀏覽
上星期四同亞爸同佢既朋友係呢到食飯,啲食物都唔錯,唯一覺得唔係咁抵係條石斑魚,要成160蚊,但係就幾細條吓同肉質似貴花魚多啲。另外一提係啲到好嘈,亞爸話可能係無假天花既關係,搞到傾計都好困難。
2005-08-17 11 瀏覽
今日放工前同男友11點黎左呢度飲茶,去到得反搭臺位,無所謂啦,12:15前埋單點心一律半價,(原價小點$15,中$18,大$21);我地叫左7個點心:金錢肚,奶黃包,帶子腸,蘿蔔酥餅,菠菜餃,柴魚花生粥,咸茶果.基本上全部都吾錯,特別系蘿蔔酥餅同咸茶果.但服務就吾掂!嚴重人手不足,侍應又吾專業,尤其戴眼鏡果位年青侍應,系度"飛"點心,以為自己系酒吧到做咩!埋單$67,系幾抵既,但上菜速度同服務真系有待改善.

基本上全部都吾錯,特別系蘿蔔酥餅同咸茶果.

埋單$67,系幾抵既,但上菜速度同服務真系有待改善.
2005-07-30 15 瀏覽
嘩!嘩!好像有米派般壯觀,話明十點半才開門做生意,但未夠十點三門外已經座無虛席,認真巴閉!今次是我第一趟到客家好棧飲茶,估不到會有小時候盂蘭節去輪福米的感覺.我們大約等了十五分鐘,終於等到它開門喇,當捲閘緩緩向上升,但尚未捲到一半時,一班'餓鬼'已急不及待,亦不顧儀態地,腑身彎腰穿過捲閘,一窩蜂似的衝向店內,用飄移絕技左轉右拐,各自盤據著有利位置,此時人聲笑聲此起彼落,有誇讚自己霸得好位的,有唉聲嘆氣怨自己走得慢的,不禁令我懷疑香港是否正在發生飢荒!?我們點選了流沙奶皇包,小籠包,蒸帶子腸粉,馬拉糕,皮蛋瘦肉粥和南瓜糕等等...其實,我個人認為都是一般水準,並非特別好吃,而且點心的選擇比傳統酒樓少,人手亦顯得有點不足,所以招呼是有待慢之處,但它勝在有偌大的落地玻璃可盡覽銅鑼灣景緻,完全沒有一般酒樓的侷促感.此外,價錢平亦是它的賣點之一,逢星期一至五中午十二點三前結賬離開,點心一律半價,所以我們食了六七碟點心,埋單都只需五十三元,非常非常抵食!最後我有一個投訴,話說當我翻開茶壺蓋預備叫伙計斟水時,發現蓋底的邊緣積了一圈厚厚的綠綠的污漬,應該是茶葉的沉積物,希望有關當局要多加注意衛生,因為

最後我有一個投訴,話說當我翻開茶壺蓋預備叫伙計斟水時,發現蓋底的邊緣積了一圈厚厚的綠綠的污漬,應該是茶葉的沉積物,希望有關當局要多加注意衛生,因為細菌往往就隱藏在微細的不當眼處!小心!
(非會員)
2005-05-29 13 瀏覽
四個人叫了4樣嘢,埋單$240,相當抵食叫了個烏卒卒茶果,味道不錯,可以一試總括來說食物ok,免加一茶芥相當抵,而且服務態度很好
四個人叫了4樣嘢,埋單$240,相當抵食
叫了個烏卒卒茶果,味道不錯,可以一試
總括來說食物ok,免加一茶芥相當抵,而且服務態度很好
2005-05-06 6 瀏覽
舊年去過都覺得好好食, 今年今個星期二再去多次, 水準仍然無變, 正! 最好味係黃金大花蝦, 用蛋黃煮, 真係好好味! 正!正!正! 雜錦元貝鮑(好似係咁名)都好好味! 正!正!正! 有一味骨髓都好好味! 正!正!正! d壽包都唔錯! 環境亦都唔錯, 不過個廁所就唔掂, 間飯店出面. 下次又再去過, 不過唔會係呢到去廁所.
(非會員)
2005-05-03 6 瀏覽
星期六約班朋友去食下午茶點心,到達時已三點鐘,大概有一半客人。我檯有四人,點知無細檯,俾張十人檯我地。後尾見有細檯,要求佢換,個侍應好似好唔願意。最激氣是點心紙寫了碟叉燒酥,是中點($15),轉個頭有侍應拿一大盤叉燒酥出來,話特價$8。我嬲得滯,即刻取消寫了那碟。
2005-05-02 14 瀏覽
唔好意思,報錯點心價錢。先前個食評的點心價是星期一至五的價目,而星期六、日和公眾假期是每樣加三元,即是小點HKD15、中點HKD18、大點HKD21和特點HKD 24。
今日大佬同母親提早做母親節,所以就來這裡飲茶。貪這裡不用付茶芥,加人等等,哈哈講笑吧。我們早兩日已卜了張八人桌,十一點去到都還有大把桌,不用等。這裡的間隔很迫呀,差不多全部都是背頂背。我們坐在落地玻璃隔離,望出去全是屋頂風景,都咪話呀。之後我們要了十三籠點心,很快就全部送了上桌。這裡的價錢是小點$12、中點$15、大點$18和特點$21。點心叫了,有二碗懷舊碗仔翅(小點,味道好過昨日食的美味翅,起碼d假翅軟身,有雞肉和少少冬菇絲,不過就稀了些和咸些)、脆皮炸雲吞(小點,這個好好味,又熱皮很脆,還有一隻中蝦在裡面)、薯絲蝦棒(小點,味道一般,有少少辣,有幾塊細蝦片和五隻薯絲包著的中蝦仔)、欖仁千層糕(小點,味道一般,不太甜,只有很少欖仁粒)、蒜蓉蒸鮮魷(中點,這個好味,鮮魷爽的,蒜蓉多,所以很夠味)、流汁奶黃包(中點,這個不應叫流汁,因為撕開兩邊後都冇流到汁出來,只見到一大pat奶黃醬,味道一般)、蒜茸蝦春卷(中點,這個又是很脆的,中蝦幾爽,不過就太多蒜茸了,有少少苦味)、客家咸茶粿(中點,白色糯米滋包著類似咸水角的料,個人口味覺得很難食呀)、烏卒卒甜茶粿(中點,黑色糯米滋包著花生芝麻,味道好過之前那個少少哪)、時蔬叉燒腸(中點,味一般,腸粉很滑,但豉油好咸呀)、XO醬炒蘿蔔糕(大點,這個都是一般,味道不及在怡東咖啡室的下午自助餐的好味,料都幾足,細碟了少少)、鮑片珍珠雞(特點,味道過咸,料是足,有一片很薄的罐頭鮑片,很細粒的蛋皇,不叫也吧不值)和一個肇慶裹蒸粽($13很平,只因做推銷節日禮品,味道幾好,有一隻很大的蛋皇,有油的。其它料一般)。如來這裡只為食物和風景就很值得,如想要服務就一定不要來了,這裡服務非常不好,冇人加水和冇人收碗碟,就算叫了都要等。

順帶一提,這裡的廁所重差過公廁,又濕又淋,不去也吧。寧願去隔離時代廣場好過。
ok
2005-04-30 5 瀏覽
六個人點了幾個菜1. 酥皮雞:唔錯,係咸左少少,但係唔多鍾意個酥皮好甜2. 燘骨髓:普通啦,但個人唔好多鍾意食骨髓3. 金沙什菌脆瓜:全晚最好食的菜4. 例湯:都ok啦其他的已經唔記得............不過又唔係好大碟又唔係講到咁平喎
六個人
點了幾個菜
1. 酥皮雞:唔錯,係咸左少少,但係唔多鍾意個酥皮好甜
2. 燘骨髓:普通啦,但個人唔好多鍾意食骨髓
3. 金沙什菌脆瓜:全晚最好食的菜
4. 例湯:都ok啦
其他的已經唔記得............
不過又唔係好大碟
又唔係講到咁平喎
2005-04-19 11 瀏覽
一行八人星期二食晚飯, 因為要等人, 又肚餓, 所以叫住口水雞同貢菜食住先. 口水雞唔錯, 好滑, 貢菜就普通啦. 之後叫餐, 食物味道普通, 賽螃蟹唔得, 蝦醫蒸菜好鹹, 其他0既都已經無乜印像, 所以結論係, 應該都唔會再0黎. 因為朋友遲0黎, 成九點幾先上菜, 食完再傾0下偈, 慢慢已經剩番我地一枱, 有個侍應姐姐仲唔避忌好大聲講野, 表示我地係時候要走, 但我地都無理到, 繼續傾, 結果坐到十一點先走.
2005-04-11 15 瀏覽
常常來依間酒樓既原因,係因為佢既點心好味,價錢平仲有鐘意佢地個裝修,上兩個星期二再來幫襯,下午茶時間都等左差唔多15分鐘,我諗係因為佢減左價關係(全部點心半價),於是我地一行三人,比平時都叫多左點心,排骨依然係最正,其次就係xo 醬羅白糕,最後又叫多了一個姜粒妙飯,清得來都好有味道,埋單總共叫了四點心一炒飯,食唔晒要拎走,加埋免加一免茶芥,真係下午茶首選
2005-04-10 3 瀏覽
10/4/05(日)一行四人午膳,order 套餐加數個點心.套餐菜式較為濃味及咸,味精更為重手,吃後口喝到極點.點心茶果皮厚餡少,退步.
套餐菜式較為濃味及咸,味精更為重手,吃後口喝到極點.
點心茶果皮厚餡少,退步.
2005-02-07 0 瀏覽
OK, the overall ambience is like most Chinese restaurants which is crowced and way too noisy, so it's best when going with a big group. Food is generally very good for the price. But I had a bad impression when they run out of certain dishes (quite often), but sometimes they don't tell you until you ask about it, happened a few times already. But seriously, it is still a good value for the money you pay, it is around $100 per person for a decent meal in Causeway Bay.
2005-01-09 4 瀏覽
週末晚上, 心中只想吃一餐中菜喝一杯紅酒來休息一下, 兩口子相約在酒樓門口, 等了十多分鐘左緊才安排入座, 位置不錯正好是二十一層高的銅鑼灣夜景, 日落時分相信會更迷人; 先點了東江鹽甑雞, 鮑魚煎豆腐, 和咕嚕肉, 可惜咕嚕肉竟已售罄, 有點失望亦只好點了油鹽蔥蒜骨代替.先開了一支朋友介紹的智利赤霞珠Cousion-Macul, 味道不錯酒質香滑, 價廉物美; 再來了東江鹽甑雞, 用瓦煲上的東江雞, 味道一般肉質偏腍但不香滑; 鮑魚煎豆腐, 鮑魚薄片味道不錯, 但煎豆腐卻不滑溜; 油鹽蔥蒜骨有點像炸豬扒加上香蒜, 味道一般但作為下酒之物亦算是不錯; 這次的砵仔飯似乎有尚未全熟, 有點生硬. 整體上有點低於水準, 侍應服務態度有禮貌, 但明顯的人手不足, 價錢合理.晚飯過後, 紅酒亦已去了大半, 帶著微醉和小半支紅酒回家再醉.

2004-12-26 1 瀏覽
25號下午3時許,一行約16人來到。坐房自成一閣,服務員通知將於4時半收爐!!拿拿臨俾多幾張點心紙o黎o丫唔該~~眾人一舉殲滅首輪18碟◎後再連遞3張點心紙,點心多得記不來,不能盡錄:- XO醬蘿蔔糕--- 蘿蔔糕切成方形小件,辣味OK,特別是用一個類似春卷皮炸成的小圓兜盛著糕件,可惜吸滿油不能吃!- 菜心、津白--- 每碟菜上都灑上炸香的蒜粒。- 四色燒賣--- 一籠四粒不同頂蓋的燒賣,有冬菇、帶子.....賣相極為美觀。- 玫瑰紅豆茶果--- 一籠三個的豆沙茶果,不要寄望有玫瑰味!早茶、下午茶免茶芥加一,都幾抵!~
25號下午3時許,一行約16人來到。
坐房自成一閣,服務員通知將於4時半收爐!!
拿拿臨俾多幾張點心紙o黎o丫唔該~~
- 菜心、津白--- 每碟菜上都灑上炸香的蒜粒。
早茶、下午茶免茶芥加一,都幾抵!~