餐廳: 家傳滬曉
資訊:

每次去大埔,朋友問我食乜嘢,我都係話去家傳戶曉。來到6月15日的晚上又同老友敘舊,喜歡去這一間食店,食物可以啦,但貪呢度經理和侍應生服務好,尤其個女經理,晚上很多人等候時,佢都親力親為盡力處理客人入座同要求,當我們安排入座後,她很快為我們開茶和點菜,曾經看見一些無理取鬧的客人,他們都盡力解釋和協助,故此我都喺度寫一寫評論讚賞一下這一間食店的員工,最少本人來過幾次都沒有不愉快的經歷,而且食得很開心。
每次去大埔,朋友問我食乜嘢
,我都係話去家傳戶曉
2023-06-15
15 分鐘 (堂食)
  • 片皮鴨
  • 四寶茶
2023-05-30 573 瀏覽
話說一段時間冇食呢間餐廳印象中冇乜特別為咗屋企人方便再次光顧今次一定有印象舉手示意要一壺水侍應態度不耐煩囂張高姿態問返我(乜嘢呀)🤬🤬🤬🤬自己又唔行近啲聽有客人喺度仲喺度講其他客嘅壞話話啲客真係搞笑直行直過好似覺得自己一定已經有位咁如果有做好帶位招待,問清楚客人有位未客人就唔會需要自己入去揾位or揾人啦都明白到服務行業唔簡單但係要申要話啲客嘅時候,去返休息室,或者保證客人唔會聽到嘅地方先講啦
話說一段時間冇食呢間餐廳
問返我(乜嘢呀)🤬🤬🤬🤬

自己又唔行近啲聽
有客人喺度仲喺度講其他客嘅壞話
話啲客真係搞笑直行直過好似覺得自己一定已經有位咁
如果有做好帶位招待,問清楚客人有位未
客人就唔會需要自己入去揾位or揾人啦
都明白到服務行業唔簡單

2023-05-12 412 瀏覽
今晚和家人提早吃母親節晚飯,見這家上海菜開了很多年也未試過就試下。裡面裝修是又大又寬敞,位置同裝修是坐得舒服的。我們叫了生煎包,雪菜魚羹,樟茶鴨,韮黃炒麵等。全部食物都是熱辣辣的,不過味道一般。雪菜魚羹太咸,唯有叫老人家要吃太多(高鈉)。樟茶鴨幾乾下,附送了片皮鴨的甜醬來點,覺得兩者味道不是很夾。生煎包就夠肉汁不錯。整體埋單三個人要差不多$700,覺得性價比不高。

整體埋單三個人要差不多$700,覺得性價比不高。
2023-04-07 660 瀏覽
第一次黎超級城,諗住食下上海野,係openrice見到呢間,menu見到有個麻醬撈麵,諗住叫黎試下,叫之前問過侍應碟麵係熱定凍,跟住佢窒左一窒,答我「熱」,咁我就叫左。點知佢上菜嗰陣,比左一碗麵,入面有啲雞同青瓜,麻醬另上,已心知不妙,點知全部野都係凍,雖然唔係雪櫃拎出嚟,但都唔會叫做「熱」掛。啲麻醬仲要係超市買到嘅日式麻醬,乜我唔係食緊上海野咩🤔希望侍應哥哥能夠諗清楚先答客人,如果唔清楚可以問下其他職員或廚房,幾秒鐘我等得喎。朋友叫左個上海粗炒(熱嘅),不過贈送眼睫毛一條,肉絲係肉碎,我諗因為係粗炒所以啲肉絲炒碎晒😏。味係正常,但食完成碟油,食完應該可以紓緩便秘💩

麻醬雞絲撈麵
2023-04-07
20 分鐘 (堂食)
2023-03-17 1334 瀏覽
💁‍♀️💁‍♂️ 27/2/2023(Mon), Dinner🍽為食妙妙👱‍♀️同A先生👱‍♂️兩個人繼續喺大埔超級城睇電器同安排裝修事宜,睇到都咁上下又係時候晚飯啦。為食妙妙忽然想食填鴨🦆,好在我地諗到一田樓上既家傳滬曉應該有得食,所以就去咗開餐啦😋。而今晚我地order咗:🔆 捲蔥填鴨孖寶(捲蔥填鴨🦆拼黃金大蝦🦐🦐🦐🦐4隻($460)🔆 捲蔥填鴨🦆填鴨唔係太大隻,片出嚟有兩碟皮加肉。另外再跟埋兩籠餅皮、京蔥絲、青瓜條、山楂條同埋甜麵醬。填鴨上枱時熱焫焫,勝在唔算太肥、皮下面既肥膏唔多,填鴨既皮食落酥化唔油膩,唔會話片出嚟既好似燒鴨皮咁樣。皮連埋肉既部份都算得上肉嫩,唔會乾爭爭或者食到有渣。配合餅皮等配料一齊食,因為店家有提供生楂條,酸酸地咁開胃又消滯,食多幾件都唔怕。最後,為食妙妙👱‍♀️同A先生👱‍♂️兩個人當然食唔晒全隻填鴨,我地打包返屋企第二日再整返熱食都味道不錯。🔆 黃金大蝦🦐🦐🦐🦐四隻大蝦炸得香脆,可以連埋殼食,蝦肉都新鮮彈牙。黃金即係鹹蛋黃份量都唔少,入口鹹香油潤。不過始終都係邪惡既食物,少食多滋味,每人兩隻都好足夠😆😆😆。🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:❤❤

而今晚我地order咗:

🔆 捲蔥填鴨🦆

🔆 黃金大蝦🦐🦐🦐🦐

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:❤❤❤💔(3.5/5)
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:❤❤❤❤(4/5)
👉🏻 服務方面希望店家可以多派人留意一下門口,我地都企咗好一陣先有侍應安排入座
A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 平日既大埔中心揸車🚗都好方便,大埔超級城有多個停車場🅿️,泊位不成問題。唯一要留意想享受商場泊車優惠既話,只有戲院樓上既多層停車場先有;超級城其他停車場只得一小時免費,並唔能夠享受商場既消費泊車優惠。
👉🏻 紅日、假期既話,大埔中心經常塞車,多層停車場🅿️極大機會要轉到上10樓以上先有位,搵位泊車同等𨋢都用上唔少時間。
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2023-02-27
2023-02-16 811 瀏覽
又係一間正嘅上海菜,北京填鴨同埋小籠包係最出名,當時係衝着佢哋嘅京蔥扒鴨🦆,因為都係聽朋友講食口感唔錯,味道酸酸甜甜,而且好嫩口,呢個size都好二至三人份。粗炒亦都係我試過最正嘅,因為可能都係偏向濃味,所以小編幾鍾意。反而雲吞雞🐤湯之前食開南昌嘅和平飯店係超級喜歡,因為甜甜地平時唔鍾意飲湯嘅小編都鍾意飲,但係呢間稍微味精有點重,而且冇乜鮮味,所以都有啲失望😔雞絲粉皮係最驚喜,所以都有佢貴嘅道理,雖然係普通小食,但係佢哋嘅粉皮口感彈牙,好少何會識到呢種質感,煙煙韌韌,而且粉皮拉得好粗,好有口感🤩甜品係豆沙窩餅係必點,做飯後甜品係完美,甜度適中,外皮脆口,豆沙冇理由冇人唔鍾意食啊
半隻京蔥扒鴨
豆沙窩餅
小籠包
雞絲粉皮
2023-01-21 609 瀏覽
早一日詢問,又話吾比落隔夜單,諗住尋日預訂今日拎都吾得。年三十好食飯今日去到,又話吾做外賣,片皮鴨又話已經賣曬,11點半乍,開鋪無耐乍。服務態度差,又吾係想做生意既材料都吾預多啲,連外賣自己來取都話吾做外賣生意,劣評!!!!!
外賣自取
2023-01-16 632 瀏覽
入嚟大埔試咗依家店!食上海菜!好多款式!細細碟可以試好多款!有特色菜!有北京填鴨👍🏻小籠包👍🏻最鍾意甜品!高力豆沙👍🏻豆沙鍋餅👍🏻環境舒適!會再嚟幫襯❤️
2022-10-14 964 瀏覽
這裏的生煎包非常好吃,我們兩個人吃了八個, 底脆皮軟肉餡多汁。另外蔥爆鐵板羊肉, 羊肉味非常濃郁, 與配送的薄餅一起,非常配搭。最後加上楊枝甘露作為結尾,實在一絕。員工態度誠懇真誠, 加水速度亦非常快, 下單上菜的時間亦合宜。總結今餐很滿意。

最後加上楊枝甘露作為結尾,實在一絕。

總結今餐很滿意。
食完後的楊枝甘露
食完後的楊枝甘露
2022-09-12 864 瀏覽
多次致電於分店電話無人接聽一聽電話就係個阿嬸用凶惡態度呼喝客人叫客人自己walk-in 稱無人返工搞到佢好忙👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
多次致電於分店電話無人接聽
一聽電話就係個阿嬸用凶惡態度呼喝客人
叫客人自己walk-in 稱無人返工搞到佢好忙
👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
2022-07-27 1308 瀏覽
今日去完龍尾灘,一家人揀左家傳滬曉食飯慶祝生日 睇到佢哋嘅Menu花多眼亂啊真係北京填鴨Cormfirm 枱時預留的 皮脆鴨肉肉味濃 也不會太油膩皮就略略覺得厚左少少配料都比得大方 而且少吃配料有山揸 去油膩清新口腔上海粗炒粗炒煙韌香濃 不過略感油多了點豉椒炒蟶子 蟶子新鮮 啖啖肉 鮮嫩又多汁椒鹽九肚魚 魚肉好嫩滑 外脆內軟 送啤酒絕配陳年花雕爆河蝦仁 蝦仁入口花雕酒味非常香而且肉質十分爽口 上海百頁炒小棠菜 清新之選 小棠菜不會太咸或者太大很老 百頁滿滿的豆香Overall食物同服務都不錯 期待下次再來試多點🌹

北京填鴨

陳年花雕爆河蝦仁 蝦仁入口花雕酒味非常香
而且肉質十分爽口

Overall食物同服務都不錯 期待下次再來試多點🌹
2022-06-30 871 瀏覽
呢到服務好好,可以安排到心儀位置,食物質素都好,雞𢇃粉皮好食,松子魚都好食,高力豆沙好好食😋,唔太甜又新鮮熱辣辣,超軟焾焾。由於枱與枱之間有充足空間,坐得舒服
2022-06-27 948 瀏覽
長輩鐘意食中菜,帶左佢黎試下呢間上海菜開左甘耐我地都係第一次入去試下叫左個片皮鴨套餐,拼酸甜魚片皮鴨要提早預定,即場係隔離切,份量十足,好厚肉吾會剩係得層皮包埋薄皮啖啖肉好正!酸甜魚味道調教得岩岩好,魚炸得香脆,好開胃!羊肉夠酥!酸菜蜆肉蔬菜鍋,酸酸辣辣好惹味小龍包都吾錯餐廳食物質數吾錯,座位都坐得好舒服好適合一家人來聚餐,價錢又吾太貴!又多個好地方開飯!翻兜指數:**** (五星滿)
長輩鐘意食中菜,帶左佢黎試下呢間上海菜
開左甘耐我地都係第一次入去試下
叫左個片皮鴨套餐,拼酸甜魚
包埋薄皮啖啖肉好正!

酸甜魚味道調教得岩岩好,魚炸得香脆,好開胃!

羊肉夠酥!

酸菜蜆肉蔬菜鍋,酸酸辣辣好惹味

小龍包都吾錯

翻兜指數:**** (五星滿)

2022-06-11 635 瀏覽
今日因要帶住個小豆丁,而媽媽又想食小籠飽,所以特意來到媽咪推介的店舖試下,店外及內侍應有禮,而且跟進食品進度非常好,小籠包真係好好味而且店外侍應見有小朋友,還特意問我地要唔要bb櫈,非常細心,值得讚賞,今餐真是很滿意
2022-06-11
60 分鐘 (堂食)
  • 小籠包
  • 香露醉雞
2022-06-11 518 瀏覽
今天中午去到大埔分店午餐,一行六人,食物都是預期的不過不失,都無令我失望,原本訂位時話一小時三十分用餐時間,但我們食了二個小時,都無叫我哋交還枱。還有今天覺得服務員態度令我十分有好感,一個可愛的服務員,有禮貌,細心,好主動,多謝你的服務