2024-05-05 1164 瀏覽
【油尖旺區】【家家戶戶】我想講尋日紅雨嗰陣我同 1am0889 同 1am0995 呢兩個 post 出現過嘅葉先生一行人喺荒島流浪緊,可謂相當刺激。冒完險就當然要好好食返餐慰勞吓。嚟到尖咀見到呢間傳統韓國家庭裝修嘅韓國家庭式料理,就好有興趣,大家都唔反對就入咗去喇。都幾多款嘅套餐組合配搭,我哋試咗兩款,首先係 $109 嘅「韓式雞肉石頭飯」,佢配碗海帶湯,幾好。而個石頭飯都幾高質,仲整到起到飯焦,港人至愛。另外試埋 $119 嘅「牛肉鍋」,呢份就配「白飯」,不過鍋內嘅年糕成為朋友至愛,食完都仲講緊。呢啲韓國傳統套餐當然仲有配菜,經典前菜泡菜走唔甩,加上韭菜花、韓式辣香腸、辣蘿蔔乾就啱晒,仲有一枝韓國製嘅 Meadows 益力多,當甜品一流。然而,睇佢哋裝修雖然係好似好傳統、好舊式嗰啲木系風格,但環境幾舒適,嘆住正宗韓國美食係享受嘅。。。(地址:尖沙咀金巴利街1B恆港中心地下1號舖)@gagahohohk#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #de

(地址:尖沙咀金巴利街1B恆港中心地下1號舖)

@gagahohohk

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am油尖旺區 #尖沙咀 #尖東 #紅磡 #1am紅館 #家家戶戶 #韓式雞肉石頭飯 #牛肉鍋 #韓國菜 #套餐 #泡菜 #韭菜花 #韓式辣香腸 #辣蘿蔔乾 #益力多 #1am1375 #1ambackup
2024-05-04
#MC帶你去尖沙咀.尖沙咀係韓國菜嘅集中地,分佈無數大大小小嘅韓國餐廳、小食店、雜貨店等,所以有小韓國之稱😜。今次就走入韓國街,食一間極具韓式家庭氛圍嘅韓國餐廳。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖✨ 家家戶戶.餐廳採用簡約設計,柔和色調配以木系餐桌及暖色系瓷磚,充滿韓式家庭氛圍,享受正宗家庭式料理。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🥢 韓式牛肉石頭飯|$109.大大碗、熱辣辣嘅石頭鍋飯!配料十分豐富,有牛肉、芽菜、菠菜絲、生雞蛋。將韓式甜辣醬同配料撈勻一齊食,飯底仲有少少飯焦(鍋巴),香脆可口,口感好豐富😍。而且套餐仲有四款韓式配菜,包括:泡菜、辣豆腐,涼拌海帶芽和韭菜花。同埋一碗海帶湯,整體份量好足料!.🥬 泡菜   - 辣度十足,拌飯一流。🌶 辣豆腐  - 配以韓式辣醬,吃起來清爽又夠味。🌱 涼拌韭菜花- 微辣清爽,解膩開胃🥬 涼拌海帶芽- 口感脆嫩爽口➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🥢 牛肉海鮮辣湯鮮|$119.紅紅辣辣嘅海鮮湯麵,以韓式辣醬作為湯底,配以牛肉、青口、大蝦、魷魚、蜆肉等,加埋韓式刀削麵,超級豐富!濃郁鹹鮮味帶微辣味道,十分惹味!套餐一樣配有前菜,仲有兩隻餃子。.🥟 餃

#MC帶你去尖沙咀

✨ 家家戶戶

🥢 韓式牛肉石頭飯|$109
🥬 泡菜   - 辣度十足,拌飯一流。
🌶 辣豆腐  - 配以韓式辣醬,吃起來清爽又夠味。
🌱 涼拌韭菜花- 微辣清爽,解膩開胃
🥬 涼拌海帶芽- 口感脆嫩爽口

🥢 牛肉海鮮辣湯鮮|$119
🥟 餃子   - 味道濃郁帶微微胡椒辣味,每一淡都是道地韓式風味。
🥬 泡菜   - 經典韓菜嘅下飯菜,辣度十足,拌飯一流。
🥒 韓式黃蘿蔔- 經過醃漬嘅黃蘿蔔,口感清脆,味道偏酸甜,作為開胃菜一流!
2024-04-10
牛肉海鮮辣湯鮮
《韓式家庭料理🇰🇷》———————————————-#家家戶戶 ❤️-平時都好中意去尖沙咀韓國街覓食,小店主打家庭式經營,十分正宗,價錢親民,而且款式都幾多,有多款set提供,性價比幾高💰餐廳裝潢特別,環境舒適,好似置身於傳統韓國家庭當中🏡-🐮 牛肉石鍋飯配料非常豐富, 將牛肉、芽菜、菠菜絲、雞蛋同韓式甜辣醬撈勻埋一齊食~ 飯底仲有少少飯焦,香脆可口,套餐仲跟咗啲前菜凉盤同海帶湯,好有飽足感😍-🐽 泡菜豬肉鍋原鍋上超熱辣辣,香氣撲鼻,豬肉份量好多,肉質嫩滑,泡菜湯非常惹味,酸酸甜甜,絕對係白飯殺手🍚呢個價錢嚟講都算幾抵食🔥 韓國傳統套餐仲送支益力多,好正!-🍌 抵deal 指數:7/10
《韓式家庭料理🇰🇷》
———————————————-
#家家戶戶 ❤️
🐮 牛肉石鍋飯
🐽 泡菜豬肉鍋
🍌 抵deal 指數:7/10
2024-09-12
6天前 0 瀏覽
今晚係尖沙嘴食飯,黎出名多韓國菜食嘅金巴利街,呢間小店感覺係傳統韓國家庭式裝潢。 menu以set為主,另外有d小食可以叫。我叫咗石頭窩牛肉飯,朋友就揀咗海鮮辣湯飯。石頭窩嘅熱氣令牛肉香味四溢,飯吸收咗牛肉汁,口感豐富有層次。而且牛肉份量好多,唔韌,大滿足。朋友嘅海鮮辣湯飯又係另一番風味,湯底鮮辣,海鮮都好多而且新鮮。每個set包四款小菜:泡菜、豆腐、花生同韭菜。最有驚喜係豆腐,滑嫩,帶微微豆瓣醬香。呢度嘅套餐組合豐富多樣,每種搭配都令人驚喜。最後,套餐仲有一支益力多,都幾特別。我覺得味道又好,價格又實惠,店鋪稍微要排隊。

2024-09-13 0 瀏覽
👍🏼抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️😋好食程度:⭐️⭐️⭐️尖沙咀俗稱「韓國街」上云云嘅韓式料理中,搵到一間傳統韓國家庭裝修嘅家庭式料理,見有幾個人排隊,預計應該都有啲人氣。#韓式雞肉石頭飯係一個set dinner 形式,有前菜、紫菜海帶湯,仲有一支好細嘅韓版益力多,伴碟賣相唔錯,加埋韓式辣椒醬伴飯,味道非常味美。同一般石頭鍋飯,佢就比較多蔬菜,雞肉就尚,但可惜無飯蕉食嚕。#泡菜煎餅 比其他韓國餐廳食會較足料同大份,足夠比一家人品嚐,唔係成舊都係麵粉包住,而係食得出有泡菜,而且仲有自家製辣椒油,煎餅本身有少少辣,如果唔覺得辣,可以點少少辣椒油,味道可口。但煎餅偏少少油,所以加埋辣椒油就有少少膩嚕。環境尚可,佢有一張大枱,有啲似係飯堂食食飯感覺
👍🏼抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
😋好食程度:⭐️⭐️⭐️

#韓式雞肉石頭飯

#泡菜煎餅

環境尚可,佢有一張大枱,有啲似係飯堂食食飯感覺
韓式雞肉石頭飯
泡菜煎餅
2024-07-29
泡菜煎餅
係香港都可以食到正宗嘅韓式美食啊!呢間韓式餐廳真係吸引,菜式豐富韓式牛肉拌飯啲牛肉鮮嫩多汁,配埋拌飯,每一口都係滿滿嘅滿足感!再嚟試吓佢哋嘅鮮辣麵,辣味恰到好處,湯汁濃郁,令人回味無窮!唔單止係菜式吸引,餐廳嘅環境亦都好舒適,充滿濃濃嘅韓式風格,令人彷彿置身於韓國美食街頭!最吸引嘅係佢嘅食物性價比好高,食得開心又唔使擔心荷包受壓力店舖資料📍#eatstealthily #靜靜雞食 #香港美食 #美食 #food #hkfoodie #foodiehk #instafoodie #hongkong #topcitybiteshk #hkfood #hkig #foodporn #discoverhongkong #foodlover #hkrestaurant #koreanfood

店舖資料

📍

2024-09-10 0 瀏覽
韓式炒粉絲餐廳有多款韓式熟食揀,呢碟粉絲份量好充足,半透明韓式粉絲口感彈牙易入口,配料都好多元化,有牛肉絲、紅蘿蔔絲、洋蔥、菇菌,調味控制得宜,不會過甜或過鹹,粉絲全然吸收了香甜的韓風醬油,很惹味又充滿韓式的感覺。牛肉石頭鍋飯材料都很多,一上枱熱辣竦,飯量亦比較多,食哂會太飽,將韓式辣醬同蛋撈埋一齊食,想吃到有飯焦的效果,就最好每1-2分鐘就輕拌石窩飯幾下,可以令到飯唔會太濕之餘,飯焦又不會太乾硬仲有飯焦,食落好香口。
韓式炒粉絲

牛肉石頭鍋飯
2024-09-09 0 瀏覽
今日跟🐧🐧 buddy 到訪韓國街,試下依間傳統氣息甚濃嘅韓國菜餐廳❤️ 餐廳內裡裝修充滿韓國傳統家庭嘅特色,環境舒適令人放鬆,令人好似到韓國家庭做客一般,一邊感受風味十足嘅環境,一邊享用地道韓國菜,超級正🌟 餐廳提供多款配搭嘅套餐組合,非常有誠意😍 今次我哋就㨂咗一份韓式牛肉石頭飯,同埋海鮮炸醬撈麵🫶 牛肉石頭飯連原個熱辣辣嘅石鍋上枱,送上時散發著陣陣嘅焦香,超級邪惡誘人🤤 拌飯內含多款經典韓式配菜,包括泡菜、芽菜、雞蛋等等,連辣醬一起攪勻食用,口感滋味豐盈,鹹香帶辣非常過癮😘 海鮮炸醬麵好大碟份量十足👍 麵條彈牙軟硬適中,每條都沾滿濃郁嘅醬汁,非常惹味❤️ 配搭嘅海鮮有蜆肉、蝦仔、魷魚等等,令炸醬麵多添一份鮮美🤩 跟炸醬麵套餐附送兩隻炸韓式餃子,外脆內嫩非常可口🫶❤️

2024-09-06 0 瀏覽
-家家戶戶🍽️-韓式辣豬肉石鍋飯韓式石鍋飯真係基本上唔會難食😂因為佢用個個拌飯醬再加唔同款既蔬菜同肉撈埋食勁香🥹食到中段又可以食到脆卜卜既飯焦!另外跟餐會有海帶湯同韓式小食至愛泡菜😋-牛肉海鮮辣湯麵呢個牛肉湯麵俾想像中辣因為都落左好多辣椒下😂😂但愈食愈過癮😌海鮮都多款有蝦/青口/蜆肉/魷魚👍麵質都唔錯軟硬度適中😌-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 尖沙咀金巴利街1B恆港中心地下1號舖-#foodieluveat#foodieluveat_hk#foodieluveat_尖沙咀#foodieluveat_韓國菜#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #韓國菜 #尖沙咀 #尖沙咀韓國街
家家戶戶🍽️

#foodieluveat
#foodieluveat_hk
#foodieluveat_尖沙咀
#foodieluveat_韓國菜
擁多年歷史的《家家戶戶》又來尖沙咀韓國街食韓餐。☺️💕早在讀書時期已光顧過。價錢相宜,食物質素又不錯。擁有傳統韓國家庭裝潢,讓人恍如置身於韓國家庭中享用正宗韓國美食。午餐時段來訪,有多款套餐組合。牛肉鍋 (套餐價錢$119)上枱還是滾燙的。份量相當大。有大量牛肉、雜菜、洋蔥、粉絲和年糕(食到最後還有很多牛肉)非常讚!牛肉的調味和湯頭帶點甜,非常下飯。套餐包括白飯和多款伴菜。最喜歡伴菜的泡菜😘夠辣😛😛😛還有魚糕片、韮菜和薯仔絲。另外還有各式韓式飲料🥤吃得飽飽地離開😆😆
擁多年歷史的《家家戶戶》

又來尖沙咀韓國街食韓餐。☺️💕
早在讀書時期已光顧過。價錢相宜,食物質素又不錯。
午餐時段來訪,有多款套餐組合。

牛肉鍋 (套餐價錢$119)
上枱還是滾燙的。
牛肉的調味和湯頭帶點甜,非常下飯。
套餐包括白飯和多款伴菜。
最喜歡伴菜的泡菜😘夠辣😛😛😛還有魚糕片、韮菜和薯仔絲。
另外還有各式韓式飲料🥤
吃得飽飽地離開😆😆
呢到行柔和既風格,以紅磚🧱、木系🪵枱凳🪑、暖色瓷磚同埋簡約吊燈💡裝修,感覺幾有韓式屋企🇰🇷🏘️既感覺~ 野食方面有幾多傳統菜式,全部都幾有特色同風味~(5 😍 係滿分,🤩係半分)韓式牛肉石頭飯 🇰🇷🐮🪨🍚 - $109 (好味指數:😍😍😍😍)首先食左韓國🇰🇷經典既石頭窩飯🪨🍚,因為石頭窩可以保温,可以慢慢將鍋邊既飯🍚變成飯焦,會有焦香同埋煙韌既口感~ 料亦都好豐富,有醃好左既碎牛肉🐮,香甜惹味,牛味幾香濃,仲有細嫩既菠菜🥬、軟腍既紅蘿蔔絲🥕、清爽既翠玉瓜粒🥒同爽口既芽菜,撈埋窩蛋🥚同韓式辣醬🇰🇷🌶️就更加香口,甜甜辣辣🌶️咁幾開胃🤤 旁邊仲配左清新既海帶湯🥣可以消濟~牛肉鍋 🐮🍲 - $119 (好味指數:😍😍😍😍)另外仲叫左一個牛肉鍋🐮🍲,一樣咁多料~ 湯底🥣清澈,味道鮮甜,裡面一樣有醃好左既碎牛肉🐮,香甜惹味,牛味幾香濃~ 另外仲有爽口既金菇菜、香口既冬菇片🍄‍🟫、清爽既紅蘿蔔絲🥕,可以夾埋軟腍既粉絲同煙韌既年糕片一齊食,索晒個湯🥣既精華,同埋食完暖笠笠幾舒服😌前菜 (好味指數:😍😍😍😍)兩個餐都配左4個前菜,包括清新爽口既韭菜花🌱、香甜惹味既香腸🥓、酸辣清爽既泡菜🌶️🥬、同酸辣爽口既牛蒡

(5 😍 係滿分,🤩係半分)

牛肉鍋

牛肉鍋 🐮🍲 - $119 (好味指數:😍😍😍😍)

前菜 (好味指數:😍😍😍😍)
兩個餐都配左4個前菜,包括清新爽口既韭菜花🌱、香甜惹味既香腸🥓、酸辣清爽既泡菜🌶️🥬、同酸辣爽口既牛蒡,感覺都唔錯~

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍
牛肉鍋
家家戶戶🇰🇷溫暖的韓國小餐廳又係放工食好西系列😚😚今日同朋友去尖沙咀食飯🧡一間裝修簡簡單單 很地道的小餐廳🇰🇷☺️▪ Seafood Jjajangmyun海鮮炸醬撈$119合 份量好大😝😝內有好多海鮮🫶🏻醬汁香 好夾▪ Spicy Soft Tofu & Pork Soup純豆腐豬肉湯$ 99 好多豆腐 好滑🥰🥰豬肉肥瘦適中😋湯底好夠熱又微微辣😛好開胃🤭兩份餐內有小小益力多😘食物:🌕🌕🌕🌗🌑價錢: 🌕🌕🌕🌗🌑回頭指數 :🌕🌕🌕🌗🌑📍尖沙咀金巴利街1B恆港中心地下1號舖
家家戶戶🇰🇷溫暖的韓國小餐廳

價錢: 🌕🌕🌕🌗🌑
回頭指數 :🌕🌕🌕🌗🌑

📍尖沙咀金巴利街1B恆港中心地下1號舖
2024-08-31 163 瀏覽
今日放工同朋友去尖沙咀韓國街覓食, 朋友帶我經常幫襯的「家家戶戶」,比較親民的韓國家常菜,裝修都有韓國家庭feel。我們各自叫了套餐, menu 都頗多選擇韓式牛肉飯套餐餐牌封面都用牛肉飯、相信頗受歡迎,配了四款前菜(也是韓式料理特式)有泡菜、魚糕、韭菜花、菠菜。牛肉加入雜菜炒好香口,牛肉惹味,配埋傳統紫菜湯,熱辣辣好鮮甜純豆腐海鮮湯正宗會配埋白飯,味道酸酸辣辣,豆腐好滑嫩,海蝦鮮味,加入泡菜、蜆及金菇,材料都頗豐富,總括而言,用餐價錢都頗實惠,也嘗到韓國家庭菜地道特色🏠: 家家戶戶 Gagahoho📍: 尖沙咀金巴利道1B恆港中心地下1號舖

我們各自叫了套餐, menu 都頗多選擇

韓式牛肉飯套餐

純豆腐海鮮湯

🏠: 家家戶戶 Gagahoho
📍: 尖沙咀金巴利道1B恆港中心地下1號舖
2024-08-30 191 瀏覽
Fafafoodblog為食花太郎 家家戶戶@金巴倫道 呢間韓菜家庭式裝條 環境舒服 啱家庭或朋友聚會 餐廳以一set set韓國菜甘點 通常有紫菜湯 前菜有酸辣泡菜 ,芽菜, 腸仔,菠菜等等 醃得好入味 🍴牛肉海鮮辣湯鮮119 蚊🐂個湯底帶d泡菜香 酸辣適中 有青口 蝦牛肉等等個麵好爽口似係韓式烏冬好味🍴韓式雞肉石頭飯109 蚊🐥石頭飯熱辣辣, 生菜 生蛋 彈牙雞肉 同埋酸菜一齊同熱辣辣既白飯撈黎食 因為石頭鍋夠辣 有d飯焦好脆口 多重口感#韓國菜 #石頭飯 #泡菜 #芽菜 #牛肉 #海鮮Score 平均分< 7.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#家家戶戶尖沙咀金巴利街1b恒港中心地下1 號~~~~~~~~~#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog尖沙咀====================
Fafafoodblog為食花太郎 家家戶戶@金巴倫道

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#家家戶戶
尖沙咀金巴利街1b恒港中心地下1 號
~~~~~~~~~
====================
2024-08-30
2024-08-24 250 瀏覽
星期六同老公到尖沙咀家家戶戶食晚餐。餐廳環境舒適,好似係韓國屋企食韓國正宗家常菜甘,menu有好多套餐可以揀。牛肉鍋套餐有四款前菜: 泡菜、魚糕片、蓮藕、韮菜,跟白飯、韓國益力多。韓國益力多飲落冇咁甜,好少機會有得飲。牛肉鍋材料豐富,有好多碎牛肉、粉絲、年糕片、椰菜,越食越鹹香,送飯就最啱,份量多到食極都仲有。海鮮炸醬撈麵炸醬麵前菜有海帶湯、炸粉絲餃子、泡菜、醃蘿蔔。炸醬麵份量都超級多,海鮮主要係細隻嘅蝦同魷魚,食完超級飽肚,重口味人士必揀。
星期六同老公到尖沙咀家家戶戶食晚餐。

牛肉鍋

韓國益力多飲落冇咁甜,好少機會有得飲。

2024-08-24