2012-12-28 416 瀏覽
24/12 和家人渡過了才外去玩。由於,大家在深水步附近,於是決定在這店再食。對上一次應該在六七年前,在澳洲回港渡假來食個一次。我想正式回港後的第一次。台灣三杯魚腩評: 甜味,汁比較重,送飯OK ,7/10 評:芋頭南瓜飯:好好香,素食者ARM 晒,加左甜豉油,好正,南瓜甜上加甜。7/10 評:芋頭銀魚對比芋頭南瓜飯,銀魚不夠香,加左甜豉油, 無味,4/10 評:兩個飯煲底都有焦,起讚,好來都無食D甘令的飯焦!!!! 10/10 送的甜品,都OK!!!*茶錢要另收(好似$12位)
24/12 和家人渡過了才外去玩。

由於,大家在深水步附近,於是決定在這店再食。

對上一次應該在六七年前,在澳洲回港渡假來食個一次。

我想正式回港後的第一次。
評: 甜味,汁比較重,送飯OK ,7/10
芋頭南瓜飯
芋頭銀魚
送的甜品,都OK!!!

*茶錢要另收(好似$12位)
2012-12-24
慶祝紀念
平安夜
芋頭南瓜飯
芋頭銀魚
2012-11-18 156 瀏覽
在團購裡看到這用紫砂盛具的食店,雖說價錢沒有很便宜,和一般茶餐廳價錢差不多,不過紫砂嘛…就當是在街上隨便找一間來吃好了。打去訂位時一說日子阿姐就說訂滿了,待我說了時間才幫我留位,我就知道我那種鬼時間根本不可能爆,你又不是甚麼名店。到達時看到這裡根本沒甚麼人客,莫非是我時運高?這裡的裝修很濃厚的傳統氣息,說白了,其實很內地。那些紫砂盛具的擺設,彷彿就是水…咳唔,參觀團。不過我是明擺著一窮二白的樣子,趕緊吃完去下個景點好了。據知蝦醬價格只會持續上升,就選了蝦醬肉片飯,再加一個制作繁複的豬肺湯,有額外消費就不怕了(謎之道理)。前菜是冰鎮鮑汁蛋,入口的確夠冰,所謂鮑汁自然是那些一支支現成醬汁,味道亦沒滲透到底層,再說這種蛋還是習慣熱食才會有香味。豬肺湯味道跟茶餐廳例湯差不多,味精不多這點不錯,不過這個要額外加錢,總不能給我味精水。在沒有期望下有一片豬肺在裡面,的確有點意外,只是湯不夠熱使得湯不好入口。而主食送上時,的確有著一陣蝦醬味,但看那肉片又不怎麼看到有蝦醬的痕跡,是因為價格上升的緣故嗎?肉片是吃到蝦醬味的,但分配不均,只有一半的肉是有蝦醬味的,幸好豬肉本身亦帶點點酒味不會太淡口,口感亦挺

冰鎮鮑蛋味不入

家常質素欠熱度

而主食送上時,的確有著一陣蝦醬味,但看那肉片又不怎麼看到有蝦醬的痕跡,是因為價格上升的緣故嗎?肉片是吃到蝦醬味的,但分配不均,只有一半的肉是有蝦醬味的,幸好豬肉本身亦帶點點酒味不會太淡口,口感亦挺爽。白飯煮得正常乾身,吸收了紫砂的味道…其實沒有,是盛具散發出味道來,再說紫砂也沒有吸引人吃的味道。

蝦醬失蹤肉片爽

結尾還有一碗腐竹糖水,與湯水一樣也是不夠熱,不過糖水凍吃也沒有那麼怪。腐竹糖水自然腐竹外甚麼料都沒有,或者有那麼一個可能性是本來有雞蛋,但那雞蛋做了前菜。而腐竹也只是隨便的煮煮,如果花功夫煮,是可以煮到不見腐竹,不過也別要求茶餐廳太多,其味正常不太甜就該收貨了。

腐竹不溶極平凡

其實這種食物質素又不是難吃,當成有點噱頭的茶餐廳也不是不行,但這裡實在很像旅行團吃午飯的餐廳,只是沒有順便推銷你產品而已。
2012-09-06 131 瀏覽
團購套餐每位$28 有一個飯, 一個小食, 同一個甜品, 星期六下午差不多三點去食, 店舖很少客人, 店舖沒供應水, 要茶就$6一位生菜味道幾fresh, 滷蛋亦入味, 但不是糖心那隻紫砂盤原味蒸品:蝦乾銀魚仔蒸茄子, 配上一鍋白飯, 沒有豉油, 原本怕飯不夠味, 但原來茄子那邊很重口味, 撈餸落飯食係幾好食, 不過吃太重口味身體吸收太多鈉不太好吧, 而吃到底見到有不少油在底, 怎麼蒸的餸也有這麼多油?北菇滑雞煲仔飯, 整體沒什麼特別, 不特別好食也不難食, 餸比較少, 有豉油可撈入飯糖水是馬蹄露, 不會太甜, 味道剛好這間店的位置頗隔涉, 難怪要做團購, 不過似乎做團購也沒什麼客來, 這裡的服務比較一般, 深水埗吃東西選擇多, 街坊也未必會來光顧
小食是菜和滷水蛋
生菜味道幾fresh, 滷蛋亦入味, 但不是糖心那隻
蝦乾銀魚仔蒸茄子
北菇滑雞煲仔飯
糖水是馬蹄露
糖水是馬蹄露, 不會太甜, 味道剛好

2012-09-01
糖水是馬蹄露
2012-06-27 69 瀏覽
打電話book時店員態度已唔好去到呀姐全程黑面一張枱得一張櫈,要自己搬叫我簽團購張紙淨係得一句:「簽名」廁所頗污糟請呢d會吸引遊客既鋪頭注意,你地係代表住香港嫁
打電話book時店員態度已唔好

去到呀姐全程黑面

一張枱得一張櫈,要自己搬

叫我簽團購張紙淨係得一句:「簽名」

廁所頗污糟

請呢d會吸引遊客既鋪頭注意,你地係代表住香港嫁
2012-06-26
2012-03-01 96 瀏覽
唔係團購都唔知有間咁中國feel 嘅菜館,而且買咗個套餐好抵。因為早到咗,附近又無咩好行,為有坐低等朋友嚟,好彩攞咗枱,因為唔洗一陣就full哂,呢個團購果然真係好多人買。講到個格局好似一間中式茶館,因為有好多紫砂茶壺,D枱枱櫈櫈都用好似中藝賣果D,我諗外國人應該幾喜歡呢到。
2012-02-29
D餐最抵食
茶位@$6, 花生$5
眉豆糖水: 唔太甜,份量細細碗,食飽飯食番碗湯水,啱啱好可以幫助消法
2012-01-19 12 瀏覽
成日經過門口都想入去試下~今日終於入左去食~8點幾去~間野收9點幾..拿拿林入去啦~叫左兩個飯~一碟菜甫炒蛋~花生同茶要比錢~等左3-4個字~等到餓狂食花生之後菜甫炒蛋黎左~食左約啖~個味ok~唔會太咸~想等埋d飯黎送飯食啦~但d飯真係幾耐ga..飯到...餸又涷左啦南瓜艼頭菇粒飯..打開..好小餸..搵圴成碗,只有兩個1毫子size既菇,直情似係錯手放落去咁落是油~撈完一食~飯咁硬既仲好干~我係咁倒是油整返濕佢..倒左唔小是油,味道仲係好淡,如果唔落,係無咩味的,不過佢清清地算啦...間野好近我家,相信會再去食既~希望下次食第款會好食d啦
狂食花生

2012-01-18
2011-09-02 28 瀏覽
團購餐又來了~~~~~~~~雖然地點不是太方便但實在太抵了所以決定買了兩張,$18有一盅飯和糖水加燉湯都只是加$15.超值!!!!在深水埗步行大約十分鐘便到達, 大約六時四十五分. 我訂枱時待應都很有禮貌, 人不多可以不用訂位. 看看這裏的裝修非常有中國色彩, 所有裝飾擺設非常特別. 還有售賣部, 我見有茶壺, 飯煲, 其他食材等等. 店內有很多大大少少的裝飾都是人手造的. 先來一碟青瓜, 但青瓜苦的, 難道不記得磨頭尾部嗎??這碟小食是要收費的$5開放式廚房來看見他們真是即叫即蒸, 這兩煲飯就是我們的. 待應說大約要等半個鐘. 入面一煲煲是燉湯.唯有先飲湯, 面頭的油都頗厚啊~味道不算太重, 沒有味精. 內裏亦有很多湯料. 但比想像中細盅很多.這個味道不錯. 竹絲雞肉質比較硬, 反而瘦肉非常好味鹹鹹的. 油份方便這個湯比較清很適合我.等了約二十多分鐘終於有飯開, 不要看煲那麼大, 內裏只有三碗飯, 不過用料十足, 北菇很厚身有三隻, 非常重香菇味., 雞肉亦有六至七舊, 肉質鮮嫩, 但可惜飯為何那麼濕呢????土魷絕對是上等貨, 因打開飯蓋時濃烈的土魷味直撲鼻子內~~~~~~~~~~
全是人手製造的
店內有很多大大少少的裝飾都是人手造的.
青瓜
先來一碟青瓜, 但青瓜苦的
, 難道不記得磨頭尾部嗎??這碟小食是要收費的$5
. 入面一煲煲是燉湯.
淮杞花膠螺頭燉雞湯
沙參玉竹海底椰燉竹絲雞湯
北菇滑雞飯
土魷肉餅飯
肉餅不會太實, 加上土魷一起吃直頭是一流之作, 這個飯質又不會太濕太稔.
腐竹意米糖水
迷你糖水, 沒有其他選擇只有一款, 腐竹意米第一次食, 原來這個配搭都不錯呢, 甜度適中.
沒有令我嘔心的蟲
食到最後發現有條肥美的蟲我估是在腐竹內洗不清, 但我沒有想過投訴和嘔心. 正等於油菜經常有菜蟲一樣.

總括來說團購價真是超值, 但如果要我原價再來一次我想我不會了, 但份量真的很少, 我本身對飯不太感興趣我竟然可以清了一煲飯, 當然好味可會清光. 但以男士們來說實在是少得可憐了. 再加上燉湯份量太少團購價加$15我都覺得不太值. 但以團購來說我沒有失望已算好好了.
2011-09-01
全是人手製造的
沙參玉竹海底椰燉竹絲雞湯
北菇滑雞飯
土魷肉餅飯
腐竹意米糖水
2011-05-19 27 瀏覽
因為公司喺附近既關係, 所以去咗呢度食飯....得我自己一丁友, 所以都係叫咗一個飯算lu....叫咗個南瓜排骨砂窩飯, 南瓜帶甜而且還有淡淡清香, 又小油喎..啱哂我地呢啲愛健康既女士喔~~~下次去要試下佢啲蒸魚先~~~ ^ ^
因為公司喺附近既關係, 所以去咗呢度食飯....
得我自己一丁友, 所以都係叫咗一個飯算lu....

啱哂我地呢啲愛健康既女士喔~~~

下次去要試下佢啲蒸魚先~~~ ^ ^
2011-01-20
2011-01-31 96 瀏覽
星期日, 讓爸媽放假一下, 我們二人在美孚, 陪我們的寶寶. 難得有一天週末, 我們一家人都在市區, 當然不放過出去逛逛的機會. 中午飯時間到了, 一家三口, 搭巴士來到深水埗, 找這一間我們想試好耐的"煲仔飯"店.入到來, 一個帶點古色的裝修設計, 感覺非常之典雅. 在這兒吃喝, 若是有位老師父, 泡上一壺功夫茶, 兼上講一講茶道. 感覺真是一流. 問一問之下, 原來此店原先不是食肆, 只是一家賣紫砂煲, 紫砂餐具的專門店. 順道, 因利成便, 做埋飲食. 先說茶具, 既然是紫砂店, 最為人知的紫砂器皿, 就是茶具. 沖來的一壺茶, 一壺水, 也用上靚靚的紫砂茶具. 沖出來的菜是否特別有味呢. 相信應該先要看看茶葉靚唔靚. 但有一樣野好好的, 是紫砂壺, 保溫做得好好. 之後是我們點的兩個紫砂飯. 我好肉, 而且時正寒冬, 來一個雙腸飯最好. 食素的一位女士, 就要了一個三式菇飯. BB就喝自帶的奶. 說明是紫砂煲飯, 當然是即叫即煲. 製作是需時的. 落單時, 餐牌上

說明是紫砂煲飯, 當然是即叫即煲. 製作是需時的. 落單時, 餐牌上說例牌煲可以兩個人份量. 問過之後, 說一煲有兩、三碗飯既份量. 但我們兩個, 各人又想食下自己想食既味道. 有多打就包走吧. 決定一人一煲. 兩個煲出來時, 一打開煲蓋, 覺得我們的決定是絕對沒有錯的. 那三碗飯的份量, 是細碗飯的量. 一個人, 一定食得哂.

雙腸飯, 即是臘腸, 膶腸飯. 一向是一個香嘖嘖, 惹味非常的一個煲飯. 臘膶腸, 味道很好, 非常之香口. 但絡嫌切得薄左少少, 而且, 飯香好似差少少. 看一看, 這是賣的是電砂鍋. 這砂鍋, 大概是用電去煲吧, 臘腸香就有, 但飯香欠奉. 感覺上食煲仔飯, 用瓦煲, 明火去煲, 才能說惹味.

三式菇飯, 味道清清地, 清清淡淡的飯, 反而配合到呢一度既主題. 三種菇, 配上一個薄薄的汁. 淡淡地, 菇既味混了醬汁, 反而迫出了菇既香味出來. 最好, 就係香味醬汁混埋入飯內. 不同我的, 只有臘腸有味, 飯冇味.

結賬準備走時, 原來仲有甜品未上. $46一煲飯, 有湯有糖水, 價錢都不算貴. 糖水, 一個渣咋, 一個腐竹糖水. 渣咋, 熱熱辣辣的, 夠哂渣, 夠哂甜. 非常之香甜. 但腐竹糖水, 原來是賣剩貨, 所以唔係幾夠熱, 不過好濃味, 腐竹煲好溶哂, 味道非常之香, 係凍左少少令我覺得有點失色.

地方典雅, 其煲仔飯也算是不錯的, 不過以煲仔飯來說, 始終用瓦煲, 明火去煲, 才能說惹味.
2009-11-03 16 瀏覽
gd food , i like the chinese environment;)those lattern hanging made with red envelope(lai see)women boss 60yr o ,staff say she compete in miss hk in the past ,same time as lee 司棋;P

2009-06-19 5 瀏覽
本去飛鷹吃排的,但見多人又要等,於是轉去第二間食,行過不遠見到這間紫砂鍋店,都幾有特色,於是和朋友入去試吓...................入到去環顧四週,不太多人,奇怪今天星期六,好少食店七八点會咁靜...坐下,阿姐放下花生和茶,花生食落有点益味,茶還可以,但茶杯太深色,對於我要飲淡茶的人來講不太好,因看不到茶色~叫咗兩餸一燉湯試吓.....燉湯已無乜可以選,只淨兩款,於是叫咗個無花果雪蛤燉烏雞,湯到先...飲落好清淡,連湯渣都無晒味...好明顯係用湯渣溝淡咗,一D燉湯應有的鮮味都飲唔出,湯渣都只有幾件~再來一個鼓汁鱔片,但鱔不夠鱔味,好在有個濃汁撘夠,都可以入口~最後係黃金蝦,一來到仲以為佢哋整錯咗,因為好似係炸蝦一類,於是叫阿姐來問吓,佢話黃金蝦係咁啵,...為有試吓先,一食...的確係黃金蝦,但D咸蛋黃汁烯哩哩咁,免強可食到咸蛋黃味,D蝦又因為唔新鮮而被炸到過火,這餸最失敗及和非常不對板及難食最佳還是那樽鼓油....用來点湯渣很夠鮮味,不濃不淡..剛剛好...建議店主:餐館確有特色的,但食物不夠水準,人客只光顧頭一次,而且劣評如潮,長此下去不是辦法的...請加以改善啦
叫咗兩餸一燉湯試吓.....

最好的鼓油
價錢不太大衆化 / 餐牌上的湯只有兩款
2009-06-06
最好的鼓油
2009-01-12 27 瀏覽
姑公情痴煲仔飯﹐ 從添樂園到大家樂﹐ 蛇王芬到鏞記﹐ 通通唔放過。 今試富來﹐ 食評唔多理想。拜日晚七點幾﹐ 鋪面仍然水靜鵝飛﹐ 察覺唔多妥。 紫砂茶壺送上壽眉茶﹐ 濃而不香﹐ 但好過大部份的大餐館。 姑公亦是茶痴。二人一份套餐 $180﹐ 唔平。 包括﹕1) 竹絲雞首烏湯﹐ 淡淡藥味無雞味﹐ 湯渣鞋到無倫﹐ 翻渣再翻渣﹐ 無晒味。2) 海參黃鱔煲仔飯﹐ 細食者 OK。 飯量勉強夠兩人﹐ 但無乜料。 兩嚿海參﹐ 一嚿冧﹐ 一嚿唔冧。 煲仔飯豉油 =/= 隨煲無附送﹐ 奇奇奇﹖﹖﹖3) 最差係蓮藕腩仔煲。 一上檯就知係用萬年 走油 的油炸過。 懶+無料D廚師一定將所有的食物先走油放一邊。 單到時打獻上。 美其名鎖住肉汁﹐ 實則係懶﹐ 貪方便。 食物經萬年走 油炸過﹐ 所有味道都一樣。 講衰D係其臭無倫。 蓮藕冧 BETBET﹐ 腩肉鞋+UN﹐ 成煲送番俾佢﹐ 再交叉多一次。4) 甜品雞旦馬蹄露﹐好食。 馬蹄多又唔太甜﹐ 清清地。 伙記推薦$68 鮑魚一隻﹐ 又幾好食埋單 $275﹐ 門口大大字﹐ 全日免加一。 唔知點解 $180+$68 = $148。 三十蚊去咗邊﹖ 兩位茶+ 一碟甜

拜日晚七點幾﹐ 鋪面仍然水靜鵝飛﹐ 察覺唔多妥。

紫砂茶壺送上壽眉茶﹐ 濃而不香
﹐ 但好過大部份的大餐館。 姑公亦是茶痴。

二人一份套餐 $180﹐ 唔平。 包括﹕

4) 甜品雞旦馬蹄露﹐好食。 馬蹄多又唔太甜﹐ 清清地。

伙記推薦$68 鮑魚一隻﹐ 又幾好食

埋單 $275﹐ 門口大大字﹐ 全日免加一。 唔知點解 $180+$68 = $148。 三十蚊去咗邊﹖ 兩位茶+ 一碟甜南乳肉 = $30﹖ 難怪樓下有幾位食家噪噪恭啦。

地點偏僻﹐ 樓面清雅﹐ 服務普通﹐ 無講得甘差﹐ 有問有答。

一次起﹐ 兩次唔會在嚟挪。
2008-11-11 12 瀏覽
兩個人....食左:蝦飯 - 原本想要蝦蟹飯...可惜是晚冇蟹....飯冇咩特別....好彩可以用蝦上的蒜蓉撈飯....每人可以吃到兩碗仔....$80一煲.....好似唔多值....XO醬茄子炒牛肉 - 一上檯....點解咁多汁既???唔係炒架咩????好彩味道都唔錯.....仲可以用D 汁黎撈飯.....原本仲想叫其他野食...但係好似好大煲咁....怕食唔哂.....所以就咁罷手.....埋單 $152...叫做試過.....
兩個人....食左:
埋單 $152...叫做試過.....
餐具
掛滿手製利是燈籠
水汪汪的XO醬茄子炒牛肉
蝦飯
(非會員)
2008-09-15 12 瀏覽
剛才(15/9/2008)去左呢間食肆食晚飯, 真係食到一肚氣!!!!!!我地俾左信用卡佢, 但好快就發現張單係唔啱數既!!!! 我地就立即截住黎問.細menu(圖一)明明寫住涼拌青瓜係$20, 但佢張單係$25!!! 我地咪立即問佢為何收$25而不是$20, 跟住佢俾左佢地的大menu, 指住係$25. 跟住我話我係睇住張細menu黎叫架嘛, 跟住職員就話咁張大menu係寫$25架嘛, 細menu舊架, 我地係跟menu打單架嘛, 跟住我朋友話, 咁張細menu係咪menu先, 咁你張細menu唔好擺係度呀. 跟住佢地唔出聲, 我地見住收銀姐姐係收銀機個度做野, 咁我以為佢地會減番$5啦, 點知佢碌左卡叫我地簽, 佢特登唔擺番張單係度, 淨係比碌卡個張要簽的收據, 我一望, 個價錢跟本無改過, 我就話, 個價錢都未傾好, 就擅自碌卡, 搞錯呀, 我唔會簽架. 跟住收銀姐姐話張單改唔到價錢架啦, 你地可以向公司投訴架, 我地都好難做架嘛(態度勁晦氣勁差). 跟住我朋友問叫經理黎講, 收銀姐姐就話, 唔係度喎, 跟住我朋友再問, 咁邊個最大呀?? 收銀姐姐話, 無最大喎(勁串). 跟住我

細menu(圖一)明明寫住涼拌青瓜係$20, 但佢張單係$25!!! 我地咪立即問佢為何收$25而不是$20, 跟住佢俾左佢地的大menu, 指住係$25. 跟住我話我係睇住張細menu黎叫架嘛, 跟住職員就話咁張大menu係寫$25架嘛, 細menu舊架, 我地係跟menu打單架嘛, 跟住我朋友話, 咁張細menu係咪menu先, 咁你張細menu唔好擺係度呀. 跟住佢地唔出聲, 我地見住收銀姐姐係收銀機個度做野, 咁我以為佢地會減番$5啦, 點知佢碌左卡叫我地簽, 佢特登唔擺番張單係度, 淨係比碌卡個張要簽的收據, 我一望, 個價錢跟本無改過, 我就話, 個價錢都未傾好, 就擅自碌卡, 搞錯呀, 我唔會簽架. 跟住收銀姐姐話張單改唔到價錢架啦, 你地可以向公司投訴架, 我地都好難做架嘛(態度勁晦氣勁差). 跟住我朋友問叫經理黎講, 收銀姐姐就話, 唔係度喎, 跟住我朋友再問, 咁邊個最大呀?? 收銀姐姐話, 無最大喎(勁串). 跟住我地叫佢俾番張單我地, 我地諗住影相, 影番張單, 跟住收銀姐姐無啦啦又話, 唔使影啦, 張單俾你架(又係勁串)

最終, 我朋友都係簽左張單, 唉......

全場個收銀都係勁串咁同我地講野, 其實個$5我地俾貼士都可以俾左佢啦, 但佢張menu誤導人, 我地同佢講番佢地就咁既態度, 我以後一定唔再去呢間食肆食飯啦!!!!!!
圖一
單據
(非會員)
2008-09-05 11 瀏覽
這家店就在我家附近, 老是經過都覺得挺有特色, 所以昨日便專程去品嚐一下.老實說, 真的平平無奇, 全部都用紫砂煮,所以有些不太入味.我開了壺茶, 並叫了個套歺, 有一湯一飯一餸, 壼茶香濃, 真不錯, 湯是雪梨海底椰, 同樣不錯, 不過不加味精會好d飯是北菇滑雞飯,飯好少,女仔食免強足夠餸是京烤骨,是煮好後,再加汁, 所以肉淋而不入味 如果外國人去, 一定會好NICE, 因為裝修富有中國色, 但對於香港人來說,唔係食裝修, 味道好重要, 價錢又不是大衆化, 而且唔可以好大班人去,所以這個價錢, 真係有好多CHOOSE
我開了壺茶, 並叫了個套歺, 有一湯一飯一餸,
壼茶香濃, 真不錯,
湯是雪梨海底椰, 同樣不錯, 不過不加味精會好d
飯是北菇滑雞飯,飯好少,女仔食免強足夠
餸是京烤骨,是煮好後,再加汁, 所以肉淋而不入味