2024-09-05 8 瀏覽
買左180蚊外賣,走時拿2羮辣椒,要收錢,我問甘堂食要不要收?辣椒就是平時放台上的辣椒,用餐時隨便客人添加的,還特別提醒我多拿就唔系1.2蚊事情,隨便你啦,你有你性格,我有我做法,好生意!
2024-09-05
10 分鐘 (外賣自取)
紀念日
用餐優惠
現金券
2019-05-25 1654 瀏覽
今晚食一間平時很難同朋友去的地方、以前多數叫外賣,但我還是覺得呢間湯飯合我口味,湯底係最重要3餸十 菜 都是36蚊。抵食之選。好味,是真的,我好怕佢結業,因為我是鍾意食呢間味道好食

好食
2019-05-12 748 瀏覽
呢一間湯飯店過往都經過過好多次,因為每次通往大排檔愛文生的路上總會經過每次經過既時候都會諗有機會一定要黎試下..因為本身都好鍾意食湯飯今日咁岩去深水埗,梗係唔可以放過呢個機會啦下午兩點多到達,好像早過了吃飯時間,店內人不算太多,只有數位大叔剛選好座位打算坐下,店內的阿姐便已經叫我們先點三個餸,由於係第一次黎,都有少少比佢殺過措手不及餸是一盒盒擺放在點菜檯上讓你選擇的,你可以看到食材的新鮮程度,有點像在大陸點餸整麻辣燙一樣朋友點了蠔仔(需另加$3)、腐竹同魚腩,佢仲想點多一樣,問完再加一個餸要$8之後就放棄了,最後食完發現無再加餸都係岩既,因為佢湯飯既份量真係好足下而我點了雞柳,金菇,最後一樣實在係諗唔到揀咩,因為佢實在係太多選擇啦,對一個有選擇恐懼症既人黎講實在係痛苦於是我便請阿姐推介,阿姐都好友善介紹我食咸豬骨,佢話係屋企好難煲到呢D骨,而我又見店內好多大叔都食緊就點埋一份啦再之後佢問我o地要菜心定芥菜,我同朋友都叫o左菜芯點完之後佢分配o左兩個號碼牌比我o地等待不得不說佢D餸真心新鮮,尤其係菜芯好鮮甜金菇同菜既份量都好多,有種食到唔想再食既狀況咸豬骨係幾唔錯,佢唔係好多肉果種骨,但
今日咁岩去深水埗,梗係唔可以放過呢個機會啦

再之後佢問我o地要菜心定芥菜,我同朋友都叫o左菜芯
點完之後佢分配o左兩個號碼牌比我o地等待
不得不說佢D餸真心新鮮,尤其係菜芯好鮮甜
金菇同菜既份量都好多,有種食到唔想再食既狀況

咸豬骨係幾唔錯,佢唔係好多肉果種骨,但有得咬下好過隱,不過其實我阿媽本身都會用呢D骨煲湯,所以成件事真係好有媽媽既味道,一碗仲有成四五舊豬骨
雞柳我覺得佢好似都有醃過,所以都好好味
朋友既蠔仔都就好鮮味
重點個湯係好似媽媽屋企滾既菜湯果陣味,真係幾唔錯,好有家既感覺
再加埋佢個豉油再自己加辣椒,岩哂我同朋友兩條咸蟲

店內有兩部電視播住新聞,大叔們同阿姐睇到激動時也會一起討論,大家都好熟悉咁..好親切既感覺

講真$37有咁足料份量而且有家既感覺既湯飯,真心係街坊價
絕對會再返黎試下今次唔記得食既粉腸同其他時令蔬菜
2019-05-11
  • 雞柳
  • 蠔仔
  • 菜芯
2019-05-09 505 瀏覽
雖然有人話湯飯好肥,但湯飯營餐夠!而且湯飯唔會食落去干爭爭,可以有湯飲下都幾好。我叫了招牌鹹骨,魚肉,墨魚加上一碗菜,一碗飯。呢度專做街坊生意,職員都認到雇客,有種家的感覺!我覺得鹹骨,好入味,我最愛食骨,不論魚骨,豬骨,雞骨都鐘意
招牌咸骨
2019-05-09
招牌咸骨
  • 咸骨
2018-02-07 724 瀏覽
只能用佬字嚟形容呢個舖頭因為咁啱瑜珈班放飛機,又咁啱友人係附近番工就不如一齊晚個飯吧友人就介紹呢個湯飯店比最愛食有湯飯嘅我果日真係最寒冷嘅晚上,單位數溫度明顯我哋兩人係第一次嚟食,一坐底就諗住呀姐會落單,原來係要出去揀餸所有餸都放曬出面揀,我叫咗蠔仔(另加三個大洋),咸蛋同排骨呢間嘢認真係健康食肆,一定會有菜底我就叫咗西洋菜啦個湯底勁甜,材料又夠多,蠔仔質素唔錯的確抵食友人叫咗豬骨做餸,非常惹味下次要早d嚟試埋個豬腰
只能用佬字嚟形容呢個舖頭
友人就介紹呢個湯飯店比最愛食有湯飯嘅我
果日真係最寒冷嘅晚上,單位數溫度

所有餸都放曬出面揀,我叫咗蠔仔(另加三個大洋),咸蛋同排骨
呢間嘢認真係健康食肆,一定會有菜底

我就叫咗西洋菜啦
個湯底勁甜,材料又夠多,蠔仔質素唔錯
的確抵食
友人叫咗豬骨做餸,非常惹味
下次要早d嚟試埋個豬腰
2018-02-05 708 瀏覽
在最寒冷☃️的一天,第一次走進這一間飯店,與它的名字其實不太相符,名字好像叫做富喜飯店,因為飯店給我的印象,就好像東江大飯店、德龍大飯店😯等等。原來這一間富喜飯店,因為它自稱是湯飯專家,我一直以為是像泡飯那種湯飯,原來是湯還湯、飯還飯,亦即是你選擇幾款餸,然後用來生滾一個湯,然後給你一大碟飯😆,這樣聽起上來就吸引得多。因為本人其實不算非常熱中於喝湯😪,那麼,如果湯不好喝的話,其實我也可以將餸料拿出來送飯,亦都可以吃完。結果就第一次內進。原來,不是坐著點餐,是先到外邊看看有什麼配料喜歡,然後選擇三款,再加一碗菜,坐下來等候。看見外邊有很多餸料,但是不算非常之喜歡,如果點肥牛、雞肉、豬肉,好像很悶蛋,倒不如點那個阿姐剛剛拿出來的鹹豬骨。點了個涼瓜、豬鹹骨、以及枝竹,然後加選配料西洋菜,之後不久便端來了。後來發現湯底的味道夠濃,辣椒豉油用來點菜已經足夠。鹹骨味道不錯,肉不算太多,但是黏著骨的肉的質感不錯。涼瓜保持原味,苦苦的,很爽脆。這種生滾湯,在大寒冬下,熱燙燙噴着煙的時候,不停挑戰口腔的容忍程度就最好,要不然,冷掉了就更加沒有意思。西洋菜的份量也不少,好像夾極未完,然後那來送飯吧,大大碟飯

點了個
鹹骨味道不錯,肉不算太多,但是黏著骨的肉的質感不錯。

涼瓜保持原味,苦苦的,很爽脆
就最好,要不然,冷掉了就更加沒有意思。

西洋菜的份量也不少,好像夾極未完,然後那來送飯吧,大大碟飯
,因此店內其實吸引非常多男子,大大碟餸,有些再加一大支啤酒,簡直吃到肚滿腸肥。
2016-06-12 750 瀏覽
店名:富喜飯店地點:深水埗荔枝角道334號地下,電話:2708 8008豬皮、苦瓜、蠔仔+芥菜(三肉+菜+白飯=$32(蠔仔+$3元)。)食物的整體評價:很喜歡吃湯飯,真的找對地方了。這裡的湯很清淡,不錯。雖然只做湯飯,但是可供選擇的佐料算多,計有:鮮豬潤、鮮豬心、滑雞柳、龍蝦丸、炸魚片、炆冬菇、鮮蠔仔、鯪魚球、芝士腸、紫菜、肥牛肉、雪耳、鮮豬腰、豆腐、臘腸、鹹蛋。最喜歡的豬腰是最考功夫烹調和切割的,但在這裡可方便地泡湯煮熟就可放進嘴巴,蠔仔弄得很爽甜;芥菜多汁;豬潤切割厚薄適中。環境:比較狹窄,裝修普通,但算是有懷舊的感覺。服 務:合格,點好菜式後坐下,不一會服務員便會端來。衛生:可以。抵食:很抵食。
店名:富喜飯店
地點:深水埗荔枝角道334號地下,電話:2708 8008
食物的整體評價:
環境:比較狹窄,裝修普通,但算是有懷舊的感覺。
服 務:合格,點好菜式後坐下,不一會服務員便會端來。
衛生:可以。
抵食:很抵食。
豬皮、苦瓜、蠔仔+芥菜
2016-06-07
豬皮、苦瓜、蠔仔+芥菜
2014-05-29 839 瀏覽
到鴨寮街購物後找吃晚飯地方, 見這裡窗明几淨, 便入內一試. 人很多, 空位分散, 本來一入去便有位, 可是原來要自己到廚房前點餸, 回頭當然沒有該位了, 惟有不情願地與背包一起擠在柱旁十分逼的位. 該枱是第二近後巷, 最近的那張枱則面積很小, 只夠一人放食物, 卻要坐兩人!為何這樣擠還那麼多人才是關鍵, 一進去便見各人都是一大碗湯內疊了各式的餸, 再加一碟白飯, 其實餐牌還有炒粉麵飯和下午茶的, 當然其時只有前者, 但沒人選. 我選了支竹和雞柳, 正遲疑間侍應建議選咸豬骨, 便同意了. 白菜和例湯是無得揀的. 湯是我最喜歡的, 味精不重. 沒有寫明是什麼, 大概是菜乾豬骨之類. 白菜吸了湯味也不差, 飯也難得的不硬, 可是支竹卻頗硬, 本是我至愛呢, 可惜. 雞柳很滑, 跟湯也配合. 其實餸菜夠兩人吃, 所以店裡也張貼了告示說若二人叫一套餐加白飯, 後者便要收十元, 本來一人叫一套餐加白飯是加三元的.
2014-05-27
2013-06-15 491 瀏覽
喜歡咬野既我,除在吃一些特式食物外,也愛吃一些別人話好吃的地方,但其實我個人都比較麻甩,一般麻甩喜歡吃的如豆腐火腩反涼瓜排骨反番茄牛肉反炒底.........等等,我也喜歡的,那天晚一條友去完鴨記行在個轉,冇乜收獲,行到去荔枝角道,看見間飯店都幾麻甩,所以入去試試看。進入去後,即幾乾淨整潔,牆上寫著生滾湯專門店,又話不含味精品質保證(我心諗含吾含我吾知咩)。$28三肉一菜,一碟飯。好即管試下!叫咸豬骨豬潤雞肉潺菜。一試個湯,好夠熱,咸豬骨夠香,好飲,加上D豬潤味(不過有些鞋)一流。最蠢係叫了雞肉,如叫豆腐或咸蛋更好,又有油指天椒供認。一口熱湯,一口白飯,再加上潺菜點指天椒豉油,即刻有種溫馨的感覺回來,好有家庭FEEL。呢D情況只有我們麻甩最明白。只於含吾含味精,因我叫了咸豬骨,所以很難說,不過有都OK啦,起碼不用飲水解渴。在這情境,不其然諗起媽媽,也腦海中浮起首歌 "ma ma I love you"。那晚用了$28有一個好有麻甩FEEL,又有住家FEEL,又有MAMA FEEL,一飯三FEEL。滿足滿足滿足。

• 生滾湯