餐廳: 富山麵家
資訊:

5天前 0 瀏覽
經常同卡通人物crossover嘅富山麵家 @ramenirohahk趁聖誕節🎄又有新搞作即日起至3月16日就可以嚟尋找PC狗蹤影啦🐶可愛嘅PC狗同拉麵🍜放埋一齊原來係咁match架🤩🤩👧🏻啜哂成碗麵咁濟🤭仲有cute到唔捨得食嘅蝦餃🥟同梳打特飲 🍹邊食🥣邊打卡📸已經好開心原來仲有成set主題精品可以買PC狗fans快啲過嚟朝聖啦🐶🥳富山麵家📍銅鑼灣希雲街7號#sumchibb #hazel #hkkids #hkkidsmodel #parenting #babyblogger #香港bb #親子好去處 #育兒日記

趁聖誕節🎄又有新搞作

2024-12-11
  • 黑醬油拉麵
  • 可爾必思梳打
2024-12-15 0 瀏覽
自費 自己比錢呢間餐廳喺銅鑼灣我覺得環境細細,但係好有人情味 我哋嗌咗佢最新推出嘅系列拉麵一個係奶油拉麵,超級好食又勁多忌廉食完超爆肚配上佢哋嘅炸蝦佢哋嘅蝦真係脆卜卜好好食熱辣辣即叫即整我好鍾意呀同埋呢我哋嗌咗佢嘅沾麵醬油好好食唔會好乾噌噌份量十足食完勁飽肚兩個人鍾意食拉麵嘅朋友一定會好鍾意呢間富有卡通漫畫嘅風采仲有話佢哋呢間有新出嘅蝦餃一籠有三粒勁特別佢哋又有甜品食啲甜品又係好特別,水果忌廉食完真係勁正所以好鍾意
自費 自己比錢

2024-12-12 0 瀏覽
【必嘗系列】PC狗醬油拉麵 - 日本魚蛋PC狗屁股造型超可愛 - 牛筋、日本叉燒完美搭配 - 濃郁湯底,令人回味無窮PC狗牛奶拉麵 - 奶白湯底滑順細膩 - 牛筋、日本叉燒、白草菇 - 口感層次豐富PC狗蝦餃 - 每一顆蝦餃都是PC狗頭像 - 可愛到捨不得下筷 - 鮮美餡料,造型搶眼PC狗特飲 - 巨大PC狗造型棉花糖 - 漂浮於濃郁奶油飲品中 - 視覺與味覺的雙重享受PC狗甜品 - PC狗造型雪糕球 - 芋圓、仙草添加 - 甜點也充滿童趣 PC狗主題拉麵店 - 香港必食打卡熱點!

【必嘗系列】
PC狗醬油拉麵
- 日本魚蛋PC狗屁股造型超可愛
- 牛筋、日本叉燒完美搭配
- 濃郁湯底,令人回味無窮

PC狗牛奶拉麵
- 奶白湯底滑順細膩
- 牛筋、日本叉燒、白草菇
- 口感層次豐富

PC狗蝦餃
- 每一顆蝦餃都是PC狗頭像
- 可愛到捨不得下筷
- 鮮美餡料,造型搶眼

PC狗特飲
- 巨大PC狗造型棉花糖
- 漂浮於濃郁奶油飲品中
- 視覺與味覺的雙重享受

PC狗甜品
- PC狗造型雪糕球
- 芋圓、仙草添加
- 甜點也充滿童趣

PC狗主題拉麵店 - 香港必食打卡熱點!
  • 特製牛奶拉麵
包括所有裝潢,餐具,菜式,精品都係用當期主題而呢一期係富山麵家X Pochacco (Pc狗)聯乘!📣推廣活動係期間限定,過左活動就無架喇~📣🔺[特製牛奶拉麵]🍜湯底濃厚,拉麵硬度適中,淡口味值得一試🔺[特製蝦餃]🦐蝦餃面有公仔,唔係得個樣,食落都ok架☺️🔺[特製黑松露忌廉烏冬]🧆黑松露味好出,不過加上忌廉我個人就覺得有少少腬,配個飲品就無問題😙整體其實都唔錯!仲有其他唔同款嘅小食不能盡錄🍤🔺最後仲有個[特製北海道牛奶芭菲]🍧入面係有啫喱,生果,糖,雪糕球,好豐富,打卡必點!📸不過成間餐廳所有野都好靚,所有野都好值得打卡!🙈📸

包括所有裝潢,餐具,菜式,精品都係用當期主題
而呢一期係富山麵家X Pochacco (Pc狗)聯乘!
📣推廣活動係期間限定,過左活動就無架喇~📣

🔺[特製牛奶拉麵]🍜湯底濃厚,拉麵硬度適中,淡口味值得一試
🔺[特製蝦餃]🦐蝦餃面有公仔,唔係得個樣,食落都ok架☺️
🔺[特製黑松露忌廉烏冬]🧆
仲有其他唔同款嘅小食不能盡錄🍤
🔺最後仲有個[特製北海道牛奶芭菲]🍧
入面係有啫喱,生果,糖,雪糕球,好豐富,打卡必點!

📸不過成間餐廳所有野都好靚,所有野都好值得打卡!🙈📸
2024-12-06
2024-12-10 80 瀏覽
‼️PC狗粉絲注意‼️路經富山麵家原來佢而家做緊PC狗推廣身為PC狗粉絲嘅媽媽梗係要去食吓啦未入去喺門口已經感受到PC狗嘅氣氛佢嘅門面已經有好多PC狗嘅裝飾入到去仲正,成間舖頭小至筷子套、牙籤套都係PC狗我地叫左以PC狗為主題既野食包括特製黑醬油拉麵、特製黑松露忌廉烏冬、特製蝦餃、特製北海道牛奶芭菲、特製啫喱青蘋果梳打同特製椰果可爾必斯梳打啲嘢食一上檯真係好吸睛真係忍唔住瘋狂打卡除咗嘢食之外仲可以買PC狗嘅紀念品包括有珍藏拉麵碗及湯匙、精美掛飾公仔、可摺式購物袋!仲要凡購買一套紀念品,即送Pochacco 精美木製碟,真係好正!今次推廣由即日起到25年3月26日粉絲們真係不要錯過!
‼️PC狗粉絲注意‼️

路經富山麵家
原來佢而家做緊PC狗推廣
身為PC狗粉絲嘅媽媽
梗係要去食吓啦

未入去
喺門口已經感受到PC狗嘅氣氛
佢嘅門面已經有好多PC狗嘅裝飾
入到去仲正,成間舖頭小至筷子套、牙籤套都係PC狗

我地叫左以PC狗為主題既野食包括
啲嘢食一上檯真係好吸睛
真係忍唔住瘋狂打卡

除咗嘢食之外
仲可以買PC狗嘅紀念品

今次推廣由即日起到25年3月26日
粉絲們真係不要錯過!
2024-12-10 393 瀏覽
銅鑼灣呢間拉麵店定期會推出唔同嘅卡通主題,今次嘅主題就輪到PC狗,每款食物造型都好精緻,童年回憶即刻返曬黎。今次仲推出咗限定版珍藏拉麵碗連湯匙、掛飾公仔同埋環保袋購物袋。黑醬油拉麵拉麵配搭日式叉燒、豬軟骨、糖心蛋、海苔、竹笋和PC狗造型魚片。獨家研製嘅黑醬油湯用咗雞骨、豬骨同鮮魚等等熬製,湯頭濃厚鮮甜。特製黑松露忌廉烏冬呢碗忌廉烏冬造型可愛到唔捨得食了!面層鋪滿忌廉,入口順滑帶黑松露香氣,烏冬軟硬適中,仲配搭咗炸雞塊、蟹柳、甜蛋、紫菜、炸秋葵同埋鵪鶉蛋,真係好豐富。特製蝦餃PC狗造型嘅迷你蝦餃放咗係一個小蒸籠入面,好似一隻隻PC狗BB,賣相非常吸引。特製北海道牛奶芭菲芭菲底層係滿滿嘅啫喱,上面係PC狗造型嘅北海道牛奶雪糕,旁邊放滿新鮮生果粒粒、芋圓同埋啫喱糖,口感層次豐富。特製啫喱青蘋果梳打/特製可爾必思梳打梳打味道清新,配搭啫喱增添口感,上面鋪滿厚厚嘅忌廉,仲放咗可愛嘅PC狗棉花糖,冰冰涼涼,解渴一流。

特製黑松露忌廉烏冬

特製蝦餃

特製北海道牛奶芭菲

特製啫喱青蘋果梳打/特製可爾必思梳打
呢間拉麵店真係好有心思,幾個月就轉一次主題,上至舖頭裝飾、環境、餐桌、餐具呢啲細緻位,到每道菜都充滿心思,今次有充滿童年回憶Sanrio大口仔,仲有好得意既周邊商品,有實用嘅餐具、公仔、環保袋!另外讚吓店主好有愛心,當時有客人問可唔可以帶狗仔入嚟,店主非常歡迎,係一間Pet friendly 嘅餐廳!🦮🐕‍🦺🐈特製牛奶拉麵 $98鍾意個湯底,原來加咗牛奶會更濃郁,配埋叉燒、蟹柳、粟米、大口仔魚糕,食到舔舔脷!特製軟殼蟹沾麵(北海道蟹湯熱濃湯)$138下炸得外脆內軟,咬落去都好新鮮,即叫即炸,個沾麵配上熱濃湯好入味,冬天食一流,濃郁得來又唔會太咸,好暖心!特製章丸燒 $48四粒八爪魚丸內都填滿咗墨魚,皮脆內軟,好有啞口感!🍓士多啤梨可爾必思梳打及巨峰梳打 $38@兩款都係好透心涼,絕對係邪惡之選!唯一覺得個大口仔個餅太甜!🍮 特製宇治抹茶白桃布甸 $48布丁好滑,好有層次既一個甜品,食完拉麵已經好飽飽都一定要試吓呢個咁可愛嘅甜品!

特製牛奶拉麵 $98

特製軟殼蟹沾麵(北海道蟹湯熱濃湯)$138

特製章丸燒 $48
四粒八爪魚丸內都填滿咗墨魚,皮脆內軟,好有啞口感!

🍓士多啤梨可爾必思梳打及巨峰梳打 $38@

🍮 特製宇治抹茶白桃布甸 $48

同朋友去銅鑼灣行街,行行下就俾「富山麵家」嘅店面深深吸引住,因為餐廳內裏裝潢、用具,以及一系列嘅新菜式、精品全部都係富山麵家X大口仔嘅聯乘合作推出,不得不說,D菜式好啱打卡之餘,仲都幾好味,真係睇得又食得,推廣活動為期間限定,大家快D捉緊大口仔的尾巴!*此餐廳收取加一服務費。 特製軟殼蟹烏冬沾麵(單點$138),軟殼蟹口感酥脆,內有蟹膏,食落好新鮮;溏心蛋流心效果突出,配料包括有大口仔星形玉子燒、竹筍、海苔;熱北海道花咲蟹濃湯口感濃稠,飲落蟹味濃郁,味道鹹鮮,內有蟹棒;大口仔大口表情造型魚蛋片口感彈牙,食落有鮮味,稻庭烏冬口感煙韌,容易掛湯。特製黑醬油拉麵(單點$98),表面鋪有大口仔主角造型魚蛋片、大口仔星形玉子燒,豬軟骨口感軟腍、食落帶有骨膠原,炆得好入味;日式叉燒肉質肥瘦均勻,食落油脂味道;配料包括有粟米、海苔、京蔥;自家製黑醬油湯底味道甜鹹、帶點黑胡椒味道,飲落不油膩;拉麵口感粗身、軟硬適中。特製章魚燒(單點$48),即叫即製,表面鋪滿大口仔造型魚蛋片、小星星造型玉子燒、木魚花、美乃滋、薄口醬油,一口章魚燒口感外脆內軟,內有章魚粒、椰菜絲,味道正宗。特製宇治抹茶白桃布甸(單點$

*此餐廳收取加一服務費。

特製宇治抹茶白桃布甸(單點$48),表面鋪滿蜜瓜、白桃啫喱,兩款水果味道清甜,宇治抹茶布甸,口感滑溜,食落入口即化,茶味濃厚、帶有回甘。

特製巨峰可爾必思梳打(單點$38),表面鋪滿特製大口仔彩印馬卡龍、鮮忌廉、彩針糖、彩糖珠,鮮忌廉口感綿密,奶味醇厚,巨峰可爾必思梳打味道酸甜。

特製蜜桃可爾必思梳打(單點$38),表面鋪滿特製大口仔彩印馬卡龍、鮮忌廉、彩色星星糖,蜜桃可爾必思梳打味道清甜。
  • 特製章魚燒
  • 特製軟殼蟹烏冬沾麵
  • 黑醬油拉麵
  • 可爾必思梳打
  • 特製黑醬油拉麵
  • 特製宇治抹茶白桃布甸
  • 特製巨峰可爾必思梳打
  • 特製蜜桃可爾必思梳打
【🍜富山麵家|😬回憶的大口仔】由細到大我都好鍾意大口仔!佢性格單純直接、成日笑笑口、開朗又喜歡小動物,感覺很親切!中學嘅時候由文具到書包都係大口仔,勁多回憶!最近銅鑼灣有限定大口仔主題拉麵店🍜我都要去支持下我兒時嘅重要人物!餐廳全部都係大口仔,氣氛十足!..軟殼蟹烏冬沾麵冷烏冬汁酸酸地好清新,烏冬係大口仔造型,勁可愛,食落口都幾清爽,大口仔眼睛係食得嘅魚蛋質地,另外配上一碟軟殼蟹,蟹炸得脆口,仲有半隻蛋和筍絲,幾惹味,味道都幾好。.黑醬油拉麵同普通拉麵差不多,拉麵煮得少少硬身,影完相後食其實剛剛好,配料有星型嘅玉子,多咗少少可愛感覺。.章魚燒黃色星型碟可愛又搶鏡,而章魚燒新鮮熱辣出爐,咬開係有章魚粒粒,可加埋木魚絲一齊食呀。.巨峰可爾必思梳打&蜜桃可爾必思梳打杯頂有粒大口仔馬卡龍和有層厚厚的鮮忌廉,比預計中大杯,味道又唔算太甜。.宇治抹茶白桃布甸賣相好吸引,面頭係白桃粒,味道清甜。內裡一層層抹茶布甸,質地滑而香奶味。.最特別係全店裡裡外外都用晒大口仔設計,客人坐低後有兩個紙杯斟水。
【🍜富山麵家|😬回憶的大口仔】

中學嘅時候由文具到書包都係大口仔,勁多回憶!

餐廳全部都係大口仔,氣氛十足!

軟殼蟹烏冬沾麵

章魚燒

巨峰可爾必思梳打&蜜桃可爾必思梳打

宇治抹茶白桃布甸
賣相好吸引,面頭係白桃粒,味道清甜。
內裡一層層抹茶布甸,質地滑而香奶味。

2024-11-24 168 瀏覽
今日懷住一份童真嘅心,同朋友去咗銅鑼灣富山麵店食拉麵,呢幾個月主題係大口仔。一入到店內,我同朋友係嘩嘩嘩,然後再嘩嘩嘩。。。咁Q嘅咩?無論係地氈,筷子套,牙籤袋通通都係大口仔!驚訝到我擘大咗個口,同大口仔一樣😂😅咁可愛嘅大口仔,唔好俾佢停!無論係拉麵,小食,甜品,飲品,你都會見到大口仔,佢都出現响食物中讓你咬佢一口。先講下拉麵,以為好睇唔好食,錯哂,原來好睇又好食!仲熱辣辣上俾你食!黑醬油拉麵湯底鹹香,調味恰當。叉燒大大塊,仲有可愛星星蛋作點綴!軟殼蟹沾麵蟹濃湯鮮味十足,沾麵口感煙韌夠咬口。章魚燒章魚燒外觀整齊美觀,口味鹹而鮮。巨峰可爾必思梳打蜜桃可爾必思梳打表面滿滿嘅cream打咗好creamy, 仲加咗一粒Macaron,令到杯飲品更有層次, 望落去仲好靚添!宇治抹茶白桃布甸抹茶味算濃厚,加上粒粒嘅白桃,令到個甜品變得清新咗,口感都豐富咗。

咁可愛嘅大口仔,唔好俾佢停!

黑醬油拉麵
湯底鹹香,調味恰當。叉燒大大塊,仲有可愛星星蛋作點綴!

軟殼蟹沾麵
蟹濃湯鮮味十足,沾麵口感煙韌夠咬口。

章魚燒
章魚燒外觀整齊美觀,口味鹹而鮮。

蜜桃可爾必思梳打

宇治抹茶白桃布甸

2024-11-02
計劃咗好一段日子嘅 #大口仔拉麵之旅,呢個週末終於成行🥳餐廳從外到內,都用上以 #大口仔 擺設做裝飾,真係未食都興奮🥳 一場嚟到,梗係要試吓幾款以 #大口仔 做主題嘅麵食😉 坦白講,成枱食物味道唔算太突出,尤其個 #黑醬油拉麵,口味真係咸咗啲😅 反而 #牛奶拉麵 個湯底比較順喉,不過入口始終唔夠熱,有啲煞風景😅 配 #沾麵 嘅濃湯充滿 #蟹油香,淋上麵條一齊入口係幾惹味嘅… 不過認真油膩咗啲囉😅 最令人百思不解嘅係佢哋嘅 #章魚燒,#小秘書 竟然完全搵唔到 #章魚 🐙 嘅原素😅 不過齋用嚟打吓卡都唔錯嘅🤪整體最令人欣嘗嘅係餐廳對食物同餐具造型一絲不苟,每一小處都好精緻,令人不知不覺投入咗小朋友嘅氛圍🤭 至於食物方便… 建議可以喺溫度同味道方面提升吓,成個體驗一定會變得更perfect啫😉📍#富山麵家 (銅鑼灣) 希雲街7號地舖
計劃咗好一段日子嘅 #大口仔拉麵之旅,呢個週末終於成行🥳

📍#富山麵家 (銅鑼灣) 希雲街7號地舖
2024-11-16
2024-11-20 201 瀏覽
為慶祝MINNA NO TABO 40周年🥰富山麵家聯乘大口仔化身慶生主場🎉店裏店外都充滿着大口仔嘅元素🩵🤍裝修精緻可愛😚每個角落都係打卡位😍餐廳仲推出期間限定嘅造型食品 睇得又食得🤤鍾意大口仔嘅你仲可以入手期間限定精品帶返屋企 千祈唔可以錯過啊😆軟殼蟹烏冬沾麵配蟹熱湯 $138烏冬同蟹湯完全係perfect match🦀蟹湯好夠味,烏冬煙韌得黎又掛湯,軟殻蟹炸得好脆~~😻✨大口仔玉子燒原本以為只係係裝飾,會唔好食,點知甜甜地又幾正!特製牛奶拉麵 $98湯底帶牛奶忌廉嘅香氣又唔會太鹹👍彈牙嘅拉麵配上大大塊嘅日式叉燒 肥瘦均勻 仲有蟹柳、大口仔造型嘅魚皮同玉子 成碗麵非常豐富🤤特製章魚燒 $48一共五粒章魚燒,上到黎影咗陣相都仲keep到熱辣辣,外脆內軟!🐙🐙一粒一啖嘅感覺好幸福😆唯一要挑剔嘅係啲章魚粒如果可以再多啲就好了🥹⋯巨峰可爾必思梳打 $38 蜜桃可爾必思梳打 $38🍹真係超級打卡able!!! 巨峰同蜜桃同可爾必思都好夾,飲落好gurrr😙😙🫧宇治抹茶白桃布丁 $48第一次試抹茶同白桃嘅組合,面頭仲有哈蜜瓜粒粒🍵🍑🍈!布丁質地好滑,抹茶味都好夠,同白桃、哈蜜瓜又ok夾啵原來😋💗

軟殼蟹烏冬沾麵配蟹熱湯 $138

宇治抹茶白桃布丁 $48

富山麵家X MINNA NO TABO - 期間限定店💙
舉辦日期:2024年8月19日至11月19日
2024-11-15 264 瀏覽
「富山麵家」聯乘適逢40週年嘅大口仔👦🏻每個角落都係打卡位📸.特製軟殼蟹烏冬沾麵配熱北海道花咲蟹濃湯🥢烏冬沾麵利用魚片,呈現出大口仔樣貌🍥好得意😍配上原隻酥脆軟殼蟹🦀大口仔星星玉子燒、竹筍、蟹柳同溏心蛋🥚湯底嘅花咲蟹味濃郁😋用作沾麵剛剛好👍🏻.特製牛奶拉麵🍜表面有大口仔魚片🐟大口仔星星玉子燒🍳叉燒🐖蟹柳、大蔥、粟米🌽拉麵彈牙😆掛上牛奶湯汁🥛味道鹹甜香濃😌帶淡淡牛奶香🤤.特製章魚燒🐙章魚燒外脆內軟😗加上紫菜、木魚、星星玉子燒同大口仔魚片🐠好滋味😬.特製宇治抹茶白桃布甸🍮布甸口感軟滑😛抹茶味甘甜適中🍵加上香甜白桃同哈蜜瓜🍈增添清新嘅感覺💦仲有大口仔嘅朱古力🍫.特製巨峰可爾必思梳打🍇表面擠上忌廉同彩針糖☁️仲有大口仔曲奇🍪.特製蜜桃可爾必思梳打🍑忌廉上面灑上彩色星星點綴🌈⭐️同樣有大口仔曲奇☺️
  • 特製沾麵
2024-11-14 254 瀏覽
終於到我嚟咗呢間大口仔主題既拉麵🍜店啦啦啦啦~佢哋會兩三個月就會轉一次主題,仲記得上一次食嘅時候係Hello Kitty😍😍今次有期間限定美食😋😋有大口仔樣既軟殼蟹烏冬沾麵,大口仔特製牛奶拉麵,湯底好特別呢🥰小食嗌咗個章魚燒都好yum yum 🤤飲品方面梗係要叫佢哋嗰兩杯大口仔主題嘅巨峰🍇及蜜桃🍑味可爾必思梳打飲品,味道超夾😜😜最後由於甜品係女人第二個位嘅關係🤭🤭我再嗌左個特製宇治抹茶白桃布甸甜品就大滿足啦~🍮🤤🙈仲有仲有得返幾日咋,鍾意大口仔嘅粉絲千祈唔可以錯過啊!!🥰🥰

2024-10-30
5 分鐘 (堂食)
  • 特製牛奶拉麵
📍 今期富山麵家以大口仔作為主題 整間店舖裝修用上搶眼粉藍色作配色😍 由裡到外牆壁上都係大口仔壁畫 好似去咗Sanrio 世界咁! 💟🌀 大口仔牛奶拉麵 印有大口仔星型玉子蛋唔只得個樣 口感都嫩滑有厚度! 配搭叉燒、蟹柳、粟米及大口仔魚片等配料 清新唔會太油膩 用埋限量發售拉麵碗 賣相真係好靚!🌀 軟殼蟹烏冬沾麵 (花蟹湯底) 用烏冬同魚片砌咗個大口仔可愛臉蛋! 🌝 湯底使用北海道花蟹熬製而成 濃湯鮮甜好掛湯 配上酥脆軟殼蟹同半熟蛋 整體配搭比牛奶拉麵更加豐富 ~🌀 大口仔特製章魚燒 每個菜式都有大口仔造型🙌🏼🙌🏼 以小星星玉子點綴 潵上沙律醬及木魚絲 章魚燒係一口size 口感比較輕盈🌀 宇冶抹茶白桃布甸 布甸質地幼滑 幾有抹茶香 食落好似飲緊matcha latte! 星形哈蜜瓜+白桃粒啫哩令口感更加清爽! 🙈🌀 大口仔巨峰可爾必思梳打 & 蜜桃可爾必思梳打 加咗大口仔print macaron同鮮忌廉 賣相好加分🎉 有氣梳打輕易中和拉麵飽滯感 基本係每台必點! 😻📢 呢個期間限定店去到 11月19日就完啦! 仲有大口仔主題精品: 大口仔掛飾/ 環保袋/ 電話座 每款都限量
📍

🌀 大口仔牛奶拉麵

🌀 軟殼蟹烏冬沾麵 (花蟹湯底)

🌀 大口仔特製章魚燒

🌀 宇冶抹茶白桃布甸

🌀 大口仔巨峰可爾必思梳打 & 蜜桃可爾必思梳打

📢 呢個期間限定店去到 11月19日就完啦! 仲有大口仔主題精品: 大口仔掛飾/ 環保袋/ 電話座 每款都限量發售

呢間拉麵店會定期轉主題 唔知下次係邊隻公仔呢
牛奶拉麵