2024-11-22 0 瀏覽
是日放假, 約好朋友在KT飲茶. 剛好今天是十五, 朋友要食素. 反正平日大魚大肉, 今次就跟朋友到這齋鋪了! 麵筋 素叉燒芋頭魚  自己喜歡食芋頭, 所以也喜歡芋頭魚.  金黃色芋頭魚大大件, 外脆內軟. 軟綿綿的芋頭蓉, 單食已經很美味, 配五柳甜酸汁剛好可以解膩.2款素小食  有紅豆的煎堆  蔬菜丸子福建茶粿   看到牆上的海報, 就想要這款茶粿.  擔心花生容是甜的,,  點了眉豆容餡. 青BB面皮煙煙韌韌, 中問帶鹹的眉豆蓉軟綿綿, 眉豆蓉以鹹為主調, 而面皮卻有甜味作中和.    然後來一杯熱茶作完美的句號.
是日放假, 約好朋友在KT飲茶.
剛好今天是十五, 朋友要食素.
反正平日大魚大肉, 今次就跟朋友到這齋鋪了!
麵筋 素叉燒
芋頭魚
自己喜歡食芋頭, 所以也喜歡芋頭魚.
金黃色芋頭魚大大件, 外脆內軟.
軟綿綿的芋頭蓉, 單食已經很美味,
配五柳甜酸汁剛好可以解膩.
2款素小食  有紅豆的煎堆  蔬菜丸子
福建茶粿
看到牆上的海報, 就想要這款茶粿.
擔心花生容是甜的,,  點了眉豆容餡.
青BB面皮煙煙韌韌, 中問帶鹹的眉豆蓉軟綿綿,
眉豆蓉以鹹為主調, 而面皮卻有甜味作中和.

然後來一杯熱茶作完美的句號.
2024-09-23 330 瀏覽
去開觀塘喺個找素Apps搵到附近有一間寶光齋…點知去到原來係一間老式嘅素食店…裏面嘅菜牌都好多種唔同選擇🤗🤗而且勝在價錢平😆😆佢哋仲有啲特價午餐$48一客…我今日揀咗薯仔排骨飯…黍到都真係嚇一嚇湯大大碗,飯大大碗,餸大大碟😂😂😂好欣賞佢哋嘅湯好清熱👏🏻👏🏻👏🏻最緊要夠晒足料🤭🤭🤭雖然味道談不上好好味,但係勝在夠晒人情味因為佢哋裏面差唔多全部都係熟客🤣🤣🤣我見啲侍應姐姐同啲客人非常之熟😁😁😁一間屹立觀塘差不多40年嘅素食店,值得一試👍🏻👍🏻👍🏻
我今日揀咗薯仔排骨飯…黍到都真係嚇一嚇
雖然味道談不上好好味,但係勝在夠晒人情味
2024-08-28 316 瀏覽
年紀慢慢長大,開始鍾意食齋食素 觀塘呢間老字號睇佢裝修就知道 懷舊嘅櫥窗鋪面裝修 懷舊菜式同糕點 社會與進步就顯得呢啲舖頭就係額外矜貴 入正題 我推介~1.白切雞(多薑蓉) 2.羅漢齋飯 3.芋頭魚4.齋燒鴨最懷舊嘅四款菜式,亦都係最好食嘅大家行開行埋可以去試吓 支持吓懷舊小舖
1.白切雞(多薑蓉)
2.羅漢齋飯
3.芋頭魚
4.齋燒鴨
最懷舊嘅四款菜式,亦都係最好食嘅
大家行開行埋可以去試吓 支持吓懷舊小舖

外賣送餐
2024-05-03 582 瀏覽
花生包好好味。花生餡適中不太甜,配合饅頭,可以吃上2個。唔係成日有!另外菜包,饅頭。自家制茶粿,餃子。價錢合理都係$10個。套餐都好抵食,配無添加例湯,日日不同。套餐我平時食「時菜素鴨」,例湯我最鍾意係南瓜湯,好足料,湯係飲唔到有味精既感覺。如果要食重口味,我會點生炒排骨麵,個麵炸得好脆,酸酸甜甜好開胃。但今次最欣賞是這個花生包。👍

花生包
花生包
2023-06-10 1739 瀏覽
每一個侍應都非常親切好好人,好熱情又充滿笑容,食得好開心,感謝似食屋企飯,好溫柔叫咗3樣嘢食,2餸1炒麵食物份量非常足,我地2個人食唔晒3樣嘢食,非常抵食,估計多一個人食先可以食得晒第1樣餸:薑蓉素雞,薑蓉足球,味精非常好食第2樣餸:椒鹽素大蝦,新鮮熱辣辣,非常好食,唔會太咸第3樣:竹笙炒麵加味菜,都好脆又足料3樣嘢食都非常好食坐得舒服,好懷舊好有特色的一間小店冷氣足夠,位置寬敞,價錢合適,食物款式多
叫咗3樣嘢食,2餸1炒麵
第1樣餸:薑蓉素雞,薑蓉足球,味精非常好食
第2樣餸:椒鹽素大蝦,新鮮熱辣辣,非常好食,唔會太咸
第3樣:竹笙炒麵加味菜,都好脆又足料
3樣嘢食都非常好食
坐得舒服,好懷舊好有特色的一間小店
冷氣足夠,位置寬敞,價錢合適,食物款式多
薑蓉白切雞
竹笙炒麵加味菜
支竹炒麵
  • 竹笙炒麵
  • 薑蓉雞
寶光齋的茶粿一直在觀塘區很有名,加上早前在網上見到他們家的『波波球飯碗』午市套餐,熊貓一直都心思思想來吃個飯;但那天的套餐不太對胃,就散叫好了。 🍜 #廈門炒米 - HK$48個人認為,能煮到一個好吃的廈門炒米,就是一間出色的港式餐廳,而這間就...還好。上碟看不出『鑊氣』(是因為我要求少油的緣故嗎?) ,但入口還挺乾身,米粉彈牙+靈魂五柳菜也給得慷慨;只是他們家用的蒟蒻蝦就比較失色無味。🍜 #星洲炒米 - HK$48哎...這不就是廈門炒米的原材料轉了黃薑咖哩粉嗎? 推薦指數 (5分為滿):🐼🐼🐼⁡🌟 茶介,另收加一服務費 份量也足但味道很街坊,而且連加一茶介等,一碟就差不多HK$60了,老實說這個價位可以有很多其他素選擇 😌不過,餐廳附送海參肥貓一隻,以去了喵喵Cafe (un-IGable) 的心態就還好。又說,觀塘區自重建後就一直引入連鎖集團 / 高級食堂以打造出一個高尚社區,這種老街坊餐館如果不多加支持一下,遲早會被時代的洪流吞噬。 📍 #寶光齋素食館 🇭🇰觀塘崇仁街29號地下

🍜 #廈門炒米 - HK$48

🍜 #星洲炒米 - HK$48
哎...這不就是廈門炒米的原材料轉了黃薑咖哩粉嗎?

推薦指數 (5分為滿):🐼🐼🐼⁡

🌟 茶介,另收加一服務費

📍 #寶光齋素食館 🇭🇰
觀塘崇仁街29號地下
廈門炒米
廈門炒米
星洲炒米
2020-12-31 2904 瀏覽
老闆凱哥真有新意,推出齋盆菜,食材多元化、味道好,家人吃得很滿足。以往去別的地方吃齋,吃完總是「飽飽滯滯」,食物停留在肚內好幾小時也消化不了,很不舒服。但我們光顧寶光齋數次了,每次吃完也很滿足,亦沒有油膩感。這樣的價錢(街坊價)吃到高水準的齋菜,我們感到欣慰。慶幸香港還有像寶光齋這樣的良心食店,令市民負擔得起之餘,還能享受食物的樂趣,在新冠疫情下,美味的齋菜帶給大家歡樂,實在感恩!多謝寶光齋!願你們與市民常在!😁😁😁
2019-05-06 4087 瀏覽
寶光齋 - 家庭式經營的素食小店,位於觀塘崇仁街29號(瑞和街街市後面),光顧的大部份似是熟客,店內擺放了不少有關佛理的字畫和佛像,感覺自在舒服,午餐時分,點了特價客飯套餐,合掌瓜魚片,配金銀菜湯,埋單四十八元,真的經濟實惠。合掌瓜清脆多汁,微甜爽口,而且營養值價值高,金銀菜湯鮮甜潤喉,不覺得有味精, 白飯和餸菜都非常足料,很飽的一頓午餐,但沒有吃肉的飽滯肚脹感覺,肚子雖然很飽,但感覺很健康、很滋潤。
特價客飯- 合掌瓜魚片
2019-05-06
2 分鐘 (堂食)
特價客飯- 合掌瓜魚片
2019-02-03 2744 瀏覽
隨着香港這個城市不斷的發展, 一些懷舊甜點基本上都可以形容為絶跡街頭. 其中一種本人多年來的懷舊甜點就是芝麻卷, 今天經過觀塘仍未重建的部份, 很高興可以遇到個甜點, 但可惜味道卻令人比較失望. 芝麻卷賣相實在不是重點, 因為純黑色的芝麻卷您去談賣相真的說不過去. 所以其賣點一定是味道. 這個芝麻卷入口軟身, 多粉, 不彈牙及芝麻味淡. 只是這幾個情況, 您都可以想像到不是味兒. 有吃過其他地方的芝麻卷, 入口清甜, 爽口彈牙及芝麻味香濃. 所以這店的芝麻卷有很大改善空間. 價錢方面價性比相對低, HKD5.5一條都可以說是市場價, 但不算美味, 縱然是市場價亦沒有意思.

2019-01-18
2018-10-28 2429 瀏覽
隨著觀塘區重建,市中心一帶已陸續變新天,但其實在舊區內,仍有不少特色食肆。寶光齋素食館彼鄰放瑞和街街市,附近更是垃圾站,外在環境不算理想。不過,由於店鋪取價便宜,性價比高,足以彌補這些外在缺點。近年素食潮流開始在香港流行,或多或少也可以帶旺這種老店。這次點了素回鍋肉和羅漢齋飯,前者的羡汁酸酸甜甜,以麵根彷肉,再配以耶菜,甚為可口,適合用來佐飯。後者份量充足,用料新鮮而且甚具鑊氣,兩者配合起來,是一個不錯的組合,健康簡單地解決了一餐

回鍋肉
羅漢齋飯
2018-10-27
回鍋肉
羅漢齋飯
2018-04-16 3144 瀏覽
真係大件抵食,可以食得飽,又平。普光齋老闆鄭以超,可謂是「觀塘明哥。他小時在鄉下福建永春,祖父經常建學校,修公路等,是個善人。受祖父影響,他愛做善事,將賺來僅有所得,都拿出行善幫助有困難的人。現時他仍每個星期都派飯給老人家、露宿者等,堅持去做。他也遵循祖父教誨,不取偏財、橫財,錢一定是辛苦賺來的,才可以做善事。所以自他廿多年前接手普光齋後,一直默默耕耘,從苦幹中去賺錢。鄭以超的齋鋪開在瑞和街市後面,位置不易找,找到也要走一條小斜路,且對面是垃圾站,衛生感覺令人不想駐足,地點可說是差強人意。他經營此鋪,生意一直不如理想。觀塘是老區,低下層多,吃齋菜的人多數是老人家,消費力又不高,很多時酒樓一張枱的收入,就是他店鋪一天的總收入,生意可用慘淡來形容。這樣的入不敷支,廚房人手由最初的四人,裁至兩人,夥計也相繼裁走,改為妻子兒女頂上,鄭氏一家全在店裏幫手,胼手胝足。鄭以超為了經營下去,也曾想過很多自救方法,像派傳單、飯劵、一個價錢任食等,但仍是年年虧本,蝕足十年,莫說薪金,好幾次連差餉租金也欠交,驚動政府的執達吏來封鋪。........
真係大件抵食,可以食得飽,又平。

2013-09-19 8225 瀏覽
今天與家人去了觀塘的「寶光齋素食館」食個晚飯,今天是星期天,那時正在6時都已經坐滿不少客人,我們都等了大約15至20分鐘才可入座,後來爸爸點了個4人餐特價套餐$198,只適用卡星期六及日及齋期。4人餐有5款小菜及4個白飯。最後我們點了個粟米豆腐羹、生炒排骨、羅漢上素、麻婆豆腐及茄子枝竹煲。此外我們單點了個雜齋,細份$17而大份$20,我點了大份$20雜錦齋分別甜酸齋及咖哩齋,甜酸齋及咖哩齋都較冰凍, 甜酸齋又晤夠甜酸,而且兩者的齋入口都是比較硬身。粟米豆腐羹好水汪汪好稀,內餡有雜豆、雪耳及豆腐。 生炒排骨用了炸麵筋去製作,炸得較乾身所以都是比較又硬又實,但是甜酸味好足。羅漢上素有冬菇、草菇、麵筋、雲耳、菜心、雪耳、金菇、紅蘿蔔及少量的髮菜。菜心不是好夠腍。 其他配料都幾入味,不過不失。麻婆豆腐真是好少辣,豆腐都幾滑。茄子枝竹煲上枱時香噴噴又熱辣辣,個汁都好滾熱辣,個茄子是炸過,入口會較油膩一點但好夠腍,配料還有一些紅蘿蔔及枝竹。都好入味佐飯一流。 其後發現杯茶內有蒼蠅,衛生方面真是不是太乾淨,而且有點嚇怕。 整體食物的水準真是較差,坐得又迫,香片茶又晤香又晤衛生,食物水準較

甜酸齋又晤夠甜酸,而且兩者的齋入口都是比較硬身。

粟米豆腐羹好水汪汪好稀,內餡有雜豆、雪耳及豆腐。

整體食物的水準真是較差,坐得又迫,香片茶又晤香又晤衛生,食物水準較比之前差咗,好難下次再來食飯的意慾。
生炒排骨
茄子枝竹煲
香片茶
題外話/補充資料: 茶錢每位$3
2013-09-08
20 分鐘 (堂食)
茄子枝竹煲
2013-07-12 4970 瀏覽
今天來到觀塘,順道走去大孖買點什麼,見到隔壁就是寶光齋。本來我現在應該不會放過任何試齋鋪的機會,之不過之前已吃午飯,而且不巧又在下雨,見門口貼著大大張茶粿海報,便好歹也買個茶粿試試。茶粿有紅豆、綠豆眉、花生和眉豆,但只有眉豆是鹹的,所以就買了個眉豆的。店內由一張告示說他們的福建茶粿是用鼠殼草製成的,因此外皮是呈綠色的。拿回家打算跟家人共享,怎知外皮薄薄的黏度很高,好不容易才能切開來。裡面的眉豆茸餡料非常飽滿,也很香口,吃半個已飽了。每一次來觀塘,一邊大興土木,另一邊卻愈發有百廢待舉的感覺,當然重建以後,這些小店何去何從,也許我們都心中有數...

今天來到觀塘,順道走去大孖買點什麼,見到隔壁就是寶光齋。

外賣自取
2013-02-18 2218 瀏覽
十二月下旬‧陰天中式齋真的很少會好吃,但這裡的做得不錯。每天新鮮煮,味道好而非常受歡迎。早上經過,總是人頭湧湧。雜齋是必吃的,不過是日見到有新奇品,就是齋雞。真的做的一隻小雞的樣子,內裡是大豆纖維,味道不算太假。買的時候還熱的,外層脆就特別香口,是好吃的。是有水準的中式齋。
十二月下旬‧陰天

雜齋是必吃的,不過是日見到有新奇品,就是齋雞

是有水準的中式齋。
外賣自取
午餐
用餐優惠
試食活動、團購、信用卡優惠、其他
2013-01-12 2857 瀏覽
今日初一男朋友陪我食斎, 我地講運氣禁無目的地上左架觀塘巴士, 俾我們發現左呢間斎鋪~我男朋友基本係食肉獸, 都讚佢好食, 而且我們未食完就想定下次食邊款, 真係好多野想試, 師傅廚藝勁~首先茶介$3一位(舊普利), 唔錯~叫左個2人套餐, 3送2飯$128(無加一)1. 生抄骨------------->勁脆, 直情有食生抄骨FEEL~2 .豉汁饅魚---------->雖然味道唔似, 但個腐皮+紫菜卷埋, 好特別真係自家製, 豆味好濃~3.薑蓉白切 雞------>勁正~形神俱似~真係無想過, 食斎食得禁驚喜, 現在大間斎鋪都唔多好食, 呢間真係, 正~我們已經計劃下次再食唔知係咪斎鋪, 同我們同桌陌生朋友都好NICE, 仲問我們食唔食, 佢地干抄牛河好香好有鑊氣~忍唔住影埋佢~哈
首先茶介$3一位(舊普利), 唔錯~
叫左個2人套餐, 3送2飯$128(無加一)

3.薑蓉白切 雞------>勁正~形神俱似~

我們已經計劃下次再食

題外話/補充資料: 有D菜+10元, 都抵食~斎老味要訂, 晚上已經賣晒..
3 分鐘 (堂食)
  • 薑蓉白切雞
  • 生抄骨