2018-01-28 5240 瀏覽
而家香港越嚟越多人鍾意食素食 亦都開咗好多西式嘅素食店 但係我就鍾意食中式嘅齋多啲 今日嚟到荃灣呢間齋舖 佢係要自助餐嘅形式 只要你食得落就可以叫 梗係要食傳統嘅素鴨 叉燒 酸甜齋 齋鵝等等 呢度整得好出色 好有傳統嘅味道 好夠味 不過就較為油膩同埋色素比較多 不過耐不面一次唔緊要啦仲有好多好可愛嘅齋 例如呢個酸甜齋帶子 佢係用蒟蒻做 不過口感同個樣都同帶子一樣 超得意埋單一個人都係80蚊唔使 超抵
埋單一個人都係80蚊唔使 超抵
2017-11-21 3147 瀏覽
今日食到一肚氣, 我和兩個長者今日起吃慶祝老人家生日, 天起轉涼, 突然發現冷氣越來越大, 好似開大風扇一樣,老人家好凍, 但發現其他冷氣不開, 只開我們這邊, 我們便告知一個女服務員(穿制服跟其他不同), 這個女士樣子好不滿, 而且用責備語氣問我們為何不多穿多點衣服出來, 我們又外套又帽, 她竟然這樣責怪我們, D冷氣在頭頂不停吹, 我們再說真的好冷, 她才讓我們轉台, 還不停怒視我們我想不到這裡吃素, 卻有這樣不尊重顧客, 特別是長者的服務員我不會再來, 一間不會再來吃的食店我試過打電話向投訴, 仍是這個女士接聽, 她語氣好差, 說這裡沒有阿頭, 也不知道老闆何時會來以後不會再幫襯

我不會再來, 一間不會再來吃的食店
以後不會再幫襯
題外話/補充資料: 其實這裡食物比較油膩,是中肯的
2017-11-21
慶祝紀念
生日
細蚊個陣好鐘意去屋村食齋旅行半天遊... 大個左都好少去齋鋪... 阿哥介紹呢間確係好食... 呢度既姐姐都好好人... 招呼仲好好~ 香荔酥卷超推介好好食... 真係夠「酥」加埋個甜酸汁確係贏曬... 婆仔確係覺得自己都可以消滅到一碟囉 XD 食曬一舊都只會覺得少少油既感覺... 飲番啖茶就無曬油既感覺... 什錦齋好耐無食過一次過滿足曬~ 婆仔都係愛吃酸齋多 D~ 羅漢炒麵確係炒麵脆卜卜... 但汁確實有點多... 覺得有點「漏」... 下次試下其他炒麵先~

什錦齋
好耐無食過一次過滿足曬~ 婆仔都係愛吃酸齋多 D~

羅漢炒麵

羅漢炒麵
2017-10-27 1838 瀏覽
今日嚟荃灣...找素!光顧既係寶蓮素食...一間傳統老牌素食店! 逢星期一至五佢哋晚飯時段 (18:00-22:00) 有任飮任食...價錢都只不過係成人$98 / 小童$72 (加一另計)! 星期六、日、及公眾假期要額外加$10!素菜方面有成80種咁多選擇!飲品有豆漿同橙汁無限量供應!我哋叫咗八、九個菜式...其實已經飽到不得了...想試多幾個菜都冇腹消受!個人覺得佢個四川蝦仁炒帶子、咕嚕肉、同五柳素仙班做得吾錯👍尤其個蝦仁炒帶子😋啲蝦做到好真..而且辣辣地幾好味!傳統素菜以咁既價錢做任食...真係好抵!
傳統素菜以咁既價錢做任食...真係好抵!
紅燒桂花翅
五柳素仙班
炒雜菜
脆皮蜜瓜奶茶
四川蝦仁炒帶子
五柳素仙班
四川蝦仁炒帶子
2017-07-01 1773 瀏覽
素鴨,間間齋舖都有,但唔係間間好食!有啲太硬太乾,有啲太厚太膩,質素比較穩定又深得我歡心嘅,呢間係唯一一間!回歸假期,細妹買咗條素鴨送俾我!$22,平時我唔會買,因為太貴,唔抵食!而且腐皮太油,食太多好肥好滯!但難得細妹一番好意,我就將佢當午餐吧!雖然放涼咗,但仍算香軟,我喜歡佢炸得唔過火,唔會太硬;厚度亦好,唔會太厚,口感唔錯!唯獨今次淡咗少少,我要點甜醬食!有時撞啱新鮮出爐熱辣辣買就最正!齋鴨腎同咖喱齋都好味,大家有興趣可以試吓!

2017-07-01
10 分鐘 (外賣自取)
2017-06-05 1111 瀏覽
去完佛堂,唔食得肉,近近地有間任食齊菜 LUNCH $88 一位任食真係好平因為佢一個菜都要60-70 三個人可以試多幾款咕嚕肉好粉好肥好淋好油普普通通最正常勁油,唔好食得個平字,無樣好食應該唔會再幫親
去完佛堂,唔食得肉,近近地有間任食齊菜
LUNCH $88 一位任食真係好平
勁油,唔好食
得個平字,無樣好食
應該唔會再幫親
2017-05-30 794 瀏覽
端午節的原因,我地外出吃飯。打算㨂間平啲嘅,不過假期期間都預比多啲錢嘅啦。寶蓮燈光充足,環境唔錯,唔似其他我去過嘅素食餐廳,暗得黎啲枱枱凳凳較殘舊。不過,食物方面真心有唔少改進空間。尤其食物賣相方面,例如芋頭魚味道不出眾。蜜瓜奶我略嫌有啲甜,但個個人嘅口味唔一樣,其他人可能覺得岩岩好。不過豆腐真系無得講,除左出面層皮,入邊真系無味囉。呢個價對於任食算平,但完全可以食更好嘅素餐,我諗我唔會去多次。
不過,食物方面真心有唔少改進空間。
尤其食物賣相方面,例如芋頭魚

脆皮蜜瓜奶
桂花翅
2017-05-30
脆皮蜜瓜奶
2017-05-23 598 瀏覽
第一次去就先叫下素點心 現成造好嘅點心 一叫就有 仲要有個無函嘅糯米飽嚟左6件好大件 驚你唔夠飽咁 好貼心...之後個d點心 都係不過不失喇 素食仲有咩花款 仲要係98加1根本無咩可以要求 但係我覺得素菜偏油就唔太得。之後就點小炒,點左兩個湯同4個小炒之後一直等等...等到早早食完嘅點心都落格先上第一款小炒嚟...有豆漿(勁甜)同橙汁叫,叫咗個鐵觀音不過我寧願飲滾水。最後有碗紅豆沙食。3人食左370蚊,計埋茶費,服務費,我覺得叫餸叫好過buffet喇@@* 下次試小菜唔試自助喇....
2017-05-21
2017-05-01 5048 瀏覽
懂得《寶蓮素食》這一家老牌素食店的朋友,都大概知道,好多人來這兒會叫一個任點任食的放題式自助素食餐。而我們一家人,基本上每一次來,連大時大節,齊人開兩圍咁來,都會叫那個任點任食的餐,心理上以為好抵。可是,同一般的日本放題店一樣,第一 round 上齊,第二 round 上少D,第三 round 開始冇晒影......而這一次外婆生日,我們又輪選選中了《寶蓮素食》。不過,經歷過對上的一次不太開心體驗,我們決定叫小菜食飯。 我們吃的小點,同放題自助食的東西一樣。而散點食物的款式也比自肪任點的多,所以來《寶蓮素食》,叫餸食飯的性價比,絕對比較高。在小點,點心方面,我們先要了一份春卷。這是一般在傳統素食店所吃到的煽厚版春卷,內裡有蘿蔔同素肉餡,雖然要凍食,但感覺尚可,作為一人半條的輕食,不錯的。 叉燒酥是凍食炸點中最好食同最吸引的一款。外皮酥香,素叉燒味道又夠香甜。我們點的幾款炸點小食當中,唯一一個我們翻兜完再翻兜的小食,而我們總共叫了6小碟 (以每人半條計咁食)。 炸雲吞也是一個令人非常開心的炸物,加埋個五柳甜酸汁,入口更加之香,更加之惹味。而且,甜酸汁可口開胃,令我們可以吃到更多,而且也可

炸雲吞也是一個令人非常開心的炸物,加埋個五柳甜酸汁,入口更加之香,更加之惹味。而且,甜酸汁可口開胃,令我們可以吃到更多,而且也可以減低熱氣的程度。

另一個小點就是咸水角,外皮香甜,入口軟滑。餡料以蘿蔔為主的,味道不錯。

我們的主食就是炒飯、粉麵加好幾樣的小菜。飯食當中,有一個芝士海鮮焗飯。味道雖是好,忌廉也夠香口,可是,說好的芝士竟然是片裝芝士,感覺有點兒...那個....

咕嚕肉,是一個大人小朋友都喜歡的食品,素食的版本更加可以令習慣茹素的人眼前一亮同味覺一亮,因為入口的第一下口感非常之好,外層香脆,內心軟軟彈牙。用菇製成的素美食,都是很香口的。

葷的翅,基本上唔會再食,但素食的翅,就食幾多都唔怕。我們叫了一大窩紅燒雞絲翅。內有素翅,素雞絲,素扎肉絲,木耳等等。味道同一般酒樓食到的紅燒翅差不多,加點醋,味道更佳。

我們這一圍沒有叫麵,但叫了兩個飯,而其中的一個是福建炒飯。炒底的飯,淋上餸同汁,就是福建炒飯。飯的配料有什菇,有素蟹柳,有素魚蛋。一個有汁的飯,容易入口,當然是人人歡喜啦。

在傳統的素食店,好多人都會叫這一個五柳素鮮班,也就是芋頭魚。外脆,內心的芋泥香口得非常,而且很甜很香。當然,加上五柳甜酸汁就更加之惹味;也用當然,這是芋頭,很飽肚的。

另一個主食,是五柳炸芋卷。一片的芋頭加一片的豆皮,比起芋頭魚更加之香脆可口。同樣,點一點五柳甜酸汁,味道更加之好。

鮮竹紫菜卷,鮮腐竹包著內心的紫菜,是一個需要花小功夫去製作的菜式。經過蒸煮,再打上了一個豉油茨,有豆香,有豉香,也有紫菜的味道,是一個伴飯食的佳品。

吃好主菜,我們點了一些甜品,當中有黃金糕,馬豆糕,水晶包。馬豆糕味道香甜,水晶包包了紅豆蓉,也是非常香甜的一個美點,至於黃金糕,我就沒有食了。

最後的一個甜點,就是即叫即蒸的千層糕。有蛋香,有奶油香,簡單一說,就是香口甜美。

《寶蓮素食》的午市及晚市任食,固然是精彩。不過,大家拋開了任食的界限,正正經經在在《寶蓮素食》叫餸食飯,你會覺得更好。
2017-04-30 576 瀏覽
超值任食回鍋肉太咸後面的涼瓜炒疍夠香五柳仙班硬過化石,紅燒翅可以齋滷味符合預期,齋鴨腎最好食!連同加一及茶介,埋單每人$75無投訴啦!單點一款都要60幾蚊依家有咁多野揀任飲任食都係$75好平喇!
超值任食

回鍋肉,涼瓜煎

回鍋肉太咸

後面的涼瓜炒疍夠香

五柳仙班,  紅燒翅

五柳仙班硬過化石,

紅燒翅可以

齋滷味

齋滷味符合預期,齋鴨腎最好食!

連同加一及茶介,埋單每人$75

無投訴啦!

2017-03-31 799 瀏覽
最近食得太豐富,太多肉類,今晚要食素清清腸胃!!香港好多素食者,所以都開左好多素菜餐廳,呢一間聽一個食素朋友介紹,以平價任食為賣點!!雖然見到不少負評,但為左抵食,就冒險試試!!晚上七點多,餐廳都九成滿,剛好有檯不用等位,坐位比較逼,但可以接受!!我們坐的位置近廚房,聽到些炒菜的鑊氣聲,有種近廚得食的感覺!點左大約十個菜,每碟菜份量不多,所以可以多點不同款菜式嘗試,出菜速度好快,上檯後碟菜好熱,證明是即叫即炒,這一點十分讚!!味道唔咸,不會好油,有茶,有豆漿,有橙汁任飲。問及有咩美食推介,服務員會耐心解答,不會因工作忙而態度差, 加上他們會主動加水,這也值得一讚!! 整體味道,服務我都好滿意,會繼續光顧!!
  • 豉汁五柳魚
2017-02-24 1060 瀏覽
特登出去荃灣行街,想食齋就試吓依一間。見到佢$98有得任食好多款所以試吓。食咗好多野,一啲都唔好食。我明白佢哋$98係真係好抵食。但係最少都要睇得下人。叫咗一個酸辣湯。味道好似用咕嚕肉嗰啲汁。一啲辣味都冇,剩係得個甜。椒鹽豆腐一啲都唔新鮮。其實炸豆腐一啲都唔難,但係唔知點解可以整到咁。加啲椒鹽粉上去就當椒鹽。個酸齋,真係唔知點形容。最後麻辣粉皮,真係好似用返之前叫咗個酸辣湯來煮。賣相超級核突。其實仲叫咗好多餸,不過真係冇心情再數落去。真係唔知點解依間野會有人食。以後都唔會再去。
特登出去荃灣行街,想食齋就試吓依一間。

個酸齋,真係唔知點形容。

其實仲叫咗好多餸,不過真係冇心情再數落去。
真係唔知點解依間野會有人食。以後都唔會再去。

粉皮
2017-02-24
2017-02-17 919 瀏覽
其實這間店,我已經光顧了數次。本人建議大家人多才來會比較好。人少來到其實都唔會食到太多。因為佢可能比一款的份量已經夠飽肚。我覺得這食店只有一款我覺得好食,就係咕嚕肉。這次我選擇在平安夜,因為知道食西餐一定無位,想約朋友慶祝生日,請朋友食一餐。這裡的菜式很大,我們只想淺嘗,但往往大大碟上桌,覺得很浪費,要求了細碟點,佢地話因爲是即叫即製,所以要製作大量,不能勉強。可能因為節日人都比較多,比平日已經多很多,有很多Order都遺留了,我地一直吹,服務員很有禮地叫我們等一下,但我覺得這個問題要改善。今次用餐的質素,明顯低了很多。其實我真係覺得需要改善,下次如果唔係大量朋友一齊來,根本就變得很浪費食物。食物方面好彩還有一個酸甜排骨,如果唔係我真係會比劣評,這個排骨,我每次來都會點選,像真度很高,酸甜度適中,相反,其他的食物就保持唔到,齋鰻魚那些腐竹,根本完全散曬,其他的食物都係完全無賣相。不過其實這間食店都有可取之處,就係用料新鮮,沒有太多味精。還有就是佢唔限時,和朋友可以傾得好盡興。所以如果一班人一齊想搞些新意思,不妨到這裡試試看。
其實這間店,我已經光顧了數次。
本人建議大家人多才來會比較好。
我覺得這食店只有一款我覺得好食,就係咕嚕肉。
今次用餐的質素,明顯低了很多。
所以如果一班人一齊想搞些新意思,不妨到這裡試試看。
2016-12-24
慶祝紀念
生日
2017-01-30 951 瀏覽
晚饭时候经过这里的,想在新年时节清淡肠胃,店前后2部分,到后店时看到厨房,脏乱潮湿,很影响胃口。坐下来后,点菜的人态度像块生铁,想着新年流流就忍了。上菜快,菜品不过不失,3人人均130元,当然单看价格不完整,还要看看点了什么,就是图片加一个青菜。经营斋菜馆的人多存善念,心态平和,我也是修行的人,带着敬畏进去,带着可惜出来。就这些年在香港的消费经历看,香港的服务已经没有微笑了,这个社会处处焦躁,我都建议身边人转到澳门和台北购物,服务和价格比香港更好。

2017-01-30
1 分鐘 (堂食)
  • 不推荐
2017-01-13 3834 瀏覽
每到星期五都會放低2個大女同老公出街覓食,今日想食清淡少少就上黎search下有咩好食,比我搵到寶蓮素食仲要有任食Tim,咁就一於黎試下。黎到時大約7點半,都差不多全滿。一坐低就見到有份餐牌係for任食嘅,是日星期五就98蚊一位大人。餐廳就比較細間,我記得好多年前我細細個時成日跟屋企人到寶蓮食,但記憶中佢以前係一間好大嘅舖黎,可能搬左舖。我聽返老闆講呢度係197x年開到依家,果然歷史悠久。先講返食物:粟米粥:十分好味,因為有香菇粉所以超香菇味,但唯一就唔夠熱。西蘭花炒帶子:上菜時係十分熱,應該係即炒嘅,素帶子係好似蒟蒻咁嘅野整成嘅,雖然唔係話十分似帶子但口感都幾得意,整體炒得幾好味。芋頭魚:我相信依家好少店舖係自家整嘅芋頭魚,我都好想食返好似芋角面咁嘅脆面,所以呢間係現成嘅我都明白,但就都係唔夠熱,只係暖。椒鹽豆腐:剛炸起嘅豆腐十分香口,但唯一係佢嘅椒鹽唔平均,有幾舊完全冇味有幾舊十分咸。齋滷味:食得齋當然要食呢樣,味道同我細細個時食嘅一樣,每款嘅味道都剛剛好。枝竹油𩺬:油𩺬係用冬菇上粉炸香,再用豆豉加枝竹炒香,食落口感又真係幾似油𩺬,但又唔會話太多炸粉,剛剛好,冬菇亦好香。我都食左好
先講返食物:

枝竹油𩺬:油𩺬係用冬菇上粉炸香,再用豆豉加枝竹炒香,食落口感又真係幾似油𩺬,但又唔會話太多炸粉,剛剛好,冬菇亦好香。我都食左好多件。

雜果沙律:其實即係平時係茶餐廳配炸雞脾個種沙律,所以味道都係冇咩特別。

炸蜜瓜奶:細細粒,好香蜜瓜味,好正!但唯一都係唔夠熱。

豆漿:唔太甜,豆味都夠。

每份食物嘅大小剛好,唔會太大碟咁就可以試多幾款。
係食梗嘅期間老闆會間唔中拎一d小點心出黎免費比任食嘅人食,我食左1個鐘左右,佢派左3次,1次係素餃,一次係芋角,一次係海鮮捲,我只食左個素餃,係新鮮蒸好嘅,十分熱辣辣,入面有小唐菜同沙葛,味道不錯,一碟有2隻。
我見到呢度有好多評語話服務態度差,但眼見又唔係話太差,只可以話好多客人但太少樓面,所以佢地都好忙,有幾個都幾好態度嘅。
粟米粥
西蘭花炒帶子