2020-11-16 310 瀏覽
做緊第二份半價既樓上日本餐廳,試試佢既lunch set~ 🦁 特上壽司定食 (10件壽司) $298/第二份半價 = $224餐牌張相同其他食評相都有海膽 但依碟冇有少少失望 😖 可能因為有優惠所以轉左其他魚生。比較出色既有三文魚籽同中拖羅 ,都幾新鮮 油份好夠。另外比較罕見既鬼蝦,比較黏口,不過好飽滿 夠新鮮。其他壽司印象中仲有帆立貝、平目魚、鯖魚同蔥吞拿魚腩卷等等,就正常。師傅介紹時有強調鯖魚比較重味,不過我覺得可以接受~🦁 前菜 沙津 茶碗茶 味噌湯正常 冇特別加分/扣分位-🦁 寿々乃 (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心7樓🦁 人均消費:$250 |推介:❣️❣️❣️🦁 總結:普普通通 食物質素冇太大驚喜既日本菜,比較優勝係個服務 師傅有介紹每件壽司,可能黎食omakaese 會比定食好~
做緊第二份半價既樓上日本餐廳,試試佢既lunch set~

🦁 特上壽司定食 (10件壽司)
$298/第二份半價 = $224
師傅介紹時有強調鯖魚比較重味,不過我覺得可以接受~

🦁 前菜 沙津 茶碗茶 味噌湯
正常 冇特別加分/扣分位

🦁 寿々乃 (銅鑼灣)
🦁 人均消費:$250 |推介:❣️❣️❣️
  • 特上壽司定食
2020-11-16 1050 瀏覽
2020年因受疫情困擾,今年嘅生月活動及東瀛遊計劃都被取消哂得七七八八,小表弟從英國回港辦理簽證手續後好快又要返去升學,唔知幾時再見,所以一得閒即相約小肥表哥一嚐「寿々乃」嘅廚師發辦晚餐,仲話襯返店名中兩個「壽」字,一次過補壽兼預壽,勁有心!步出升降機門,已見和式木造嘅門面閃出金光,眼前一亮。話明係黎食壽司就當然要訂定壽司吧啦!可容納十二人嘅壽司吧由三位師傅掌舵,每組食客都有塊膠板隔開,衛生又合法。吧位除咗包圍住開放式壽司廚房之外,同時亦圍繞著擺放海鮮食材嘅透明玻璃雪櫃,方便師傅展示新鮮魚材嘅真身。店內其餘嘅散座都隔得好開,相信最舒適闊落就係拍牆嘅卡位。埋位即有熱茶飲,不過酒鬼慶生就梗係要飲返兩杯!酒牌共有兩頁之多。店子設下之開瓶費為$200一樽720ml及$500一樽1.8L,每幫襯一枝則可免一枝開瓶費。為怕表弟過份破費,當晚就慢慢地咁飲三得利生啤($88/杯)。晚市共有兩款$1,280/位及$1,580/位嘅「廚師發辦」套餐,均包有季節前菜五點盛、季節清湯、時令刺身、季節和食料理二道、壽司、麵豉湯、精選甜品,兩者分別在於刺身及壽司嘅件數。如果客人有特別要求或食物敏感問題,師傅都會因
,勁有心!
步出升降機門,已見和式木造嘅門面閃出金光,眼前一亮。
話明係黎食壽司就當然要訂定壽司吧啦
店內其餘嘅散座都隔得好開,相信最舒適闊落就係拍牆嘅卡位。
埋位即有熱茶飲,不過酒鬼慶生就梗係要飲返兩杯
!酒牌共有兩頁之多。
三得利生啤
晚市共有兩款$1,280/位及$1,580/位嘅「廚師發辦」套餐,均包有季節前菜五點盛、季節清湯、時令刺身、季節和食料理二道、壽司、麵豉湯、精選甜品,兩者分別在於刺身壽司嘅件數。如果客人有特別要求或食物敏感問題,師傅都會因應個別情況作出調整。第一次幫襯,兩口子就揀咗平啲嗰款,唔夠先追加
厚本餐牌仲有八頁嘅散點項目可選,中英對照,並附有彩圖參考。
吧位嘅桌上有自用餐碟及筷子,另附乾濕紙巾,最別緻就係個櫻花筷子座。
廚師發辦以「季節前菜五點盛」作序,左起順序為軟嫩微辣嘅醬油山葵漬紅蝦、惹味且連殼都吞得嘅脆炸川海老、鮮甜冇榨嘅丹波栗子、酸甜醒胃嘅紅白蘿蔔卷
季節前菜五點盛:醬油山葵漬紅蝦、脆炸川海老、丹波栗子、紅白蘿蔔卷
季節清湯」清澈見底,秋季用節令秋葵、紅蘿蔔及檸檬皮,十分清爽。湯中嘅卷物原來係海鮮腐皮卷,以東寺盛產嘅腐皮包住蟹肉魚肉攪製而成嘅餡心腐皮卷清湯底一樣咁清甜可口。
季節清湯及海鮮腐皮卷
雖然帶住口罩,但細佬早已憑師傅雙矇豬眼認得出佢就係「日曬雨淋」嘅「日」霖師傅,嘻嘻,提起幾年前母親節午聚嘅一啲同賭博有關嘅細節後,佢終於記得XO仔嗰年喺壽司吧與一眾母親狂歡。
大家相認後好自然地飲多兩杯,霖師傅仲送咗啲香口嘅富山灣炸白蝦小食俾二人送酒,認真客氣
富山灣炸白蝦小食
時令刺身五點第一味為松鰈魚薄切,另配碎蔥蘿蔔蓉酸汁松鰈魚以金箔點綴,精美雅致,大方得體。
松鰈魚薄切
師傅展出紅皮嘅松鰈魚先知魚品嘅特徵係下巴嗰兩條鬚鬚,外貌老成持重得好可愛
松鰈魚
喺薄薄嘅松鰈魚捲入紫美嘅紫蘇花DIY紫蘇松鰈魚卷芳香軟潤,點上碎蔥蘿蔔蓉酸汁份外醒胃及醒神。
松鰈魚薄切
接著銀邊白肉嘅天草縞鰺魚刺身爽厚潤甜。
天草縞鰺魚刺身
五款刺身中最有驚喜必數砌到成幅畫咁靚嘅北海道水八爪魚二重奏
北海道水八爪魚二重奏
左邊三片八爪魚肉雪白有光澤,且巧薄爽彈,鮮味非常清麗,輕輕沾上其右旁嘅醬油漬山葵加添辣勁,堅掂!
北海道水八爪魚二重奏
右方嘅吸盤粒粒除咗爽口有彈性之外,仲多咗份脆爆,咬落脆到真係喺口入面卜卜聲咁爆裂
,塗上右邊嘅生磨山葵足以吊出鮮甜,妙哉!
再睇埋水八爪魚粗長澎湃嘅身段更覺震撼
北海道水八爪魚
二重奏後就輪到取自吞拿魚腩不同部位嘅三色拖羅刺身
三色拖羅刺身
紫蘇葉上最粉嫩嘅大拖羅只需輕輕灑上鹽粉,魚油及鮮香即溶喺口;右上方淺粉紅嘅中拖羅柔潤肥美;下方紅色嘅腰位叫「天真」,瘦得黎最有韌度。
三色拖羅刺身
刺身最後嘅帶子質感軟嫩,因已黏上檸檬精華,加少少鹽粉已覺清新香潤,旁邊薄薄嘅裙邊亦巧脆非常。
和食料理第一道鹿兒島A4和牛係成餐飯唯一嘅肉食
,碟上連紫艷嘅蝴蝶草都可以食得落肚。頂多一成熟嘅和牛薄片軟腍中帶點嚼勁,連同蝴蝶草及頂面嘅夏蔥食落口,組合不膩口,芬芳中帶丁點爽脆。
鹿兒島A4和牛
連殼上嘅知內蠔肥嘟嘟、脹卜卜、滑捋捋,閃亮爽厚,肥潤多汁
,冇得彈呀!
知內蠔
壽司環節打響頭炮嘅根子三文魚籽一反傳統地以碗仔上,碗底墊入壽司,面層再舖上三文魚籽,貴客可用匙羮撈埋兩種食材黎食。三文魚籽粒粒晶瑩橙亮,爆出濃烈嘅鮮味及柚子香慢慢滲進味蕾並洋溢鼻腔
,細膩得很!
根子三文魚籽壽司
接棒嘅其餘四款壽司均擺放於光滑修長嘅綠葉上,好有大自然嘅感覺!
爽脆嘅蘿蔔薑片仲要係任添架!
蘿蔔及薑片
橙光閃爍嘅甘目鯛壽司柔韌鮮潤。
甘目鯛壽司
拖羅壽司嘅蛇腹紋理清晰,粉嫩潤澤,幼滑鮮美,滋味無窮
拖羅壽司
秋季尾嘅秋刀魚壽司油脂尤其豐腴,肉質爽彈,魚味鮮濃,當真百吃不厭!
秋刀魚壽司
壓軸嘅北海道馬糞海膽壽司以大大塊烘熱過嘅紫菜包住,皮層暖手香脆,海膽壽司餡心幼嫩滑溜,份量十足!
北海道馬糞海膽壽司
最後追加多件拖羅壽司,再一次把肥蛇摟腰轉進肚裡
,美味程度,應不言而喻!
拖羅壽司
飯後一碗麵豉湯香濃暖胃,更可助分解腸內嘅魚油。
麵豉湯
甜品日本蜜瓜色澤橙潤,超甜又多汁。
日本蜜瓜
銅鑼灣樓上壽司屋「寿々乃」環境光亮企理,師傅幽默好客,廚師發辦晚餐價格合理,用材新鮮,刺身壽司質高味佳,有心食肆值得一試。
2020-11-04
蘿蔔及薑片
甘目鯛壽司
北海道馬糞海膽壽司
2020-11-11 541 瀏覽
環境5分:樓上日本菜餐廳响銅鑼灣崇光旁邊,位置方便,入面D卡位枱夠梳,响壽司吧食Omakase最新鮮同最享受,可以畀五分。衛生5分:燈夠光,壽司廚房同吧位D枱面乾淨企理,D魚生就响面前雪櫃,夠衛生,一樣畀五分。服務5分: 一埋位就有熱茶飲,效率好高。服務員落單,加茶,埋單都十分之爽手,大師傅好專業咁每樣魚生介紹,成條魚响師傅手上面舞嚟舞去,真係大開眼界,服務當然滿分。味道5分:1)     季節前菜拼盤之中最吸引就係剝左殼嘅紅蝦仁,用wasabi吊味食落非常鮮甜新鮮,絕對想再encore。然後隔離有個炸到脆卜卜嘅川海老,連殼都可以食埋。粒丹波栗子非常之甜。正方形件蘿蔔酸酸甜甜好開胃。2)     季節清湯好精緻,打開個蓋發現有舊卷同D秋季蔬菜,卷係用東寺盛產嘅腐皮包,入面嘅蟹肉同魚肉好清好香。半碗嘅清湯就打開咗味蕾,迎接之後嘅魚生壽司。3)     薄薄四片松鰈魚魚生,上面附上金箔,非常高級同新鮮,點酸汁食特別開胃。4)     兩片厚切縞鰺魚魚生,食落非常之爽甜,估唔到生魚肉可以咁爽。5)     日本北海道水八爪魚魚生拼盤當中包括吸盤同埋八爪魚肉,好鮮甜同好特別,見到師傅攞成條八爪
環境5分:
衛生5分:
服務5分:
味道5分:
季節清湯
縞鰺魚魚生
5)     日本北海道水八爪魚魚生拼盤當中包括吸盤同埋八爪魚肉,好鮮甜同好特別,見到師傅攞成條八爪魚鬚出嚟,真係有D震撼,絕對有成米咁長。
日本北海道水八爪魚
日本北海道水八爪魚魚生拼盤
6)     重頭戲拖羅刺身,三片拖羅唔同部位,最好食當然係大拖羅,入口即溶仿似肥豬肉,油脂非常之香,超級好食。
拖羅
拖羅刺身
7)     原隻帶子刺身處理得非常乾淨,帶子裙邊爽甜,帶子肉鮮甜,非常好食。
原隻帶子刺身
8)     和食料理二道有鹿兒島A4和牛同知內蠔,呢兩個配搭非常之好,和牛少少燒一燒,帶出和牛嘅油香同油脂出嚟,食完個口D和牛味仲喺度,非常誇張。
鹿兒島A4和牛
9)     跟住個生蠔,當然新鮮無比,兩個配合一絕。
知內蠔
10) 三文魚子壽司呢個非常特別,真係人生第一次咁樣食,件壽司用隻杯上,下面有飯,上面鋪滿滿滿嘅魚子, 又新鮮又好食。同埋之前師傅成條魚子攞出嚟逐粒處理,非常之有心思。
三文魚子
三文魚子壽司
11) 甘目鯛魚有紅色外皮,隻眼大大地,作壽司食落新鮮鮮甜。
甘目鯛魚
甘目鯛魚壽司
12) 拖羅壽司當然超級肥美,魚油超香。
拖羅壽司
13) 秋刀魚壽司差唔多時限嘅尾聲,遲一兩個月應該冇咁肥美。
秋刀魚壽司
14) 海膽壽司鮮甜,海膽份量充足,大大塊,包埋塊紫菜食冇得輸。
海膽壽司
15) 食完飲返碗熱辣辣嘅麵豉湯非常滿足。
麵豉湯
16) 日本蜜瓜做最後甜品,非常甜。
抵食5分:
Omakase晚餐千零蚊食足成晚,有十多款唔同嘅魚生壽司選擇,師傅即刻同你整,件件超新鮮,絕對超值。
2020-11-09
甘目鯛魚
甘目鯛魚壽司
海膽壽司
2020-11-11 196 瀏覽
前幾天放工後,親愛的來找我吃飯,當然要吃好東西啦😋-這間餐廳主打高級日本料理,很多食材都是從日本運來,食物質素有保證👍🏻對於很掛念日本頂級食材的朋友來說,這裏是不二之選的好地方👍🏻餐廳環境簡約,給人一種很舒適的感覺,在品嘗美食的同時,上班的煩惱早已拋諸腦後😂-1️⃣特上壽司拼盤 $360壽司種類有赤貝、甜蝦、馬糞海膽、金目鯛、魷魚、油甘魚、帶子、拖羅、吞拿魚和比目魚🤩每款都非常新鮮,魚很肥美,貝類鮮甜,每樣得一件,真的不夠喉🤦🏻‍♂️-2️⃣香蔥拖羅海膽丼 $280滿滿的粉紅拖羅蓉蓋滿整個丼飯🤤連蔥粒和鵪鶉蛋黃攪拌後,每啖飯都變得口感滑溜,充滿魚油的味道,非常美味😋馬糞海膽來自北海道,新鮮甘甜,個人覺得不連飯食,更能吃出原汁原味🤤這個丼飯的份量都大,一個人食其實都夠飽😋
前幾天放工後,親愛的來找我吃飯,當然要吃好東西啦😋
1️⃣特上壽司拼盤 $360

2️⃣香蔥拖羅海膽丼 $280

2020-11-09 143 瀏覽
//好耐都無去過旅行,好耐都無聽過日本人溫暖又熱情嘅招待,好耐無食過好好食嘅日本菜,番工辛苦左一個月,突然間想食啲,就約埋👧🏻收工之後食日本菜,希望食完呢餐可以減下壓🙈叫左野菜天婦羅、清酒煮蜆、海鮮太卷同燒油甘魚鮫黎食,野菜天婦羅個粉漿唔厚,厚薄均勻,配上冬菇、蕃薯、茄子、南瓜,樣樣蔬菜都好新鮮🥰海鮮太卷入面包左幾款唔同嘅刺身同埋紫蘇葉,一啖可以滿足幾個願望🤩燒油甘魚鮫燒得好甘香,肉質結實,魚皮燒得好脆🤤最後重點介紹清酒煮蜆,因為啲蜆肉好大隻,而且份量好足夠,連埋個湯一齊飲,大推❤️評分:7.5 / 10

評分:7.5 / 10
2020-10-28 306 瀏覽
近年香港流行既Omakase,就即係廚師發辦的意思,由主廚為你設計當日獨特既餐單,配合時令既新鮮食材。菜式包括:前菜,刺身,握壽司,熱湯,水果。採用多款冬季專屬珍貴漁獲,包括:松鰈魚,縞鰺魚,水八爪魚, 北海道根室海膽,拖羅三重奏,秋刀魚,粒貝。✨重點想講講,北海道根室海膽,入口即溶,再有陣陣甜味,配紫菜脆脆很有特別口感,回味無窮。拖羅三重奏,中呑拿魚腩,最肥嗰個 Toro 脂肪率相當高,師傅建議 wasabi加上海鹽的食法,會帶出魚腩嘅鮮味。🍣坐在板前靜看師傅手握壽司,充滿期待,壽司方面都有老翁魚,鹿兒島嘅平靜魚,帆立貝等。接近尾聲,以日本水果赤肉閃電瓜作結。每位$1,280-$1,580 up,開始前菜五點盛,季節清湯,五款刺身,和食料理二道,五款Nigiri握壽司,麵豉湯,日本時令水果🍈
老公嚷著要吃日本菜,隨即想起朋友曾推介的 Suzuno,加上位置就腳,二話不說就鐵訂枱開餐。Omakase 的壽司枱,光潔亮麗,衛生指數高 👍👍是夜的晚餐 🤭🤭💖💖💖💖💖特上壽司拼盤 $360,由廚師跟據當日食材的質量,隨選十件不同味道壽司,水準有保證!是夜分別是北海度帆立貝、赤貝、鬼蝦、縞蝦、新魷魚、深海池魚、金目鯛、碟魚、中拖羅及壓軸的大拖羅 💖💖大拖羅,人見人愛 💖💖!粉紅色代表著肥美油花夠,口感鬆化 鬼蝦則較少遇到,入口質感較黏,鮮味不缺,加上蝦身夠份量,質素不錯 👍清酒煮蜆 $88,剛剛熟的蜆肉嫩口鮮甜,用上了大隻的活蜆,清酒湯底吸收了蜆肉精華,提鮮味道無難度 😁😁銀鱈魚西京燒 $238,得喜歡西京燒那種惹味的甜,加上雪魚嫩滑的質感,深得我心 🥰🥰野菜天婦羅 $98,貴精不貴多,每件炸物都保持自身的味道,南瓜,茄子,冬菇,蕃薯,青椒各有特式,最喜歡南瓜淡淡的甜味,踏實中帶精緻。茶壼蒸海鮮湯 $88,賣相精緻,是茶杯又是蓋,設計玩味。原味海鮮燙熱燙清甜,淺嚐兩口後再放點青檸汁,即多出另一種味覺享受。

Omakase 的壽司枱,光潔亮麗,衛生指數高 👍👍

是夜的晚餐 🤭🤭💖💖💖💖💖

特上壽司拼盤 $360,由廚師跟據當日食材

大拖羅,人見人愛 💖💖!粉紅色代表著肥美油花夠,口感鬆化

2020-10-15 229 瀏覽
寿々乃 (銅鑼灣).鯛魚油甘魚壽司.鯛魚肉質較實,較有魚味,油甘魚一大片包裹,肥美.香蔥拖羅海膽丼.日本🇯🇵海膽味道鮮甜 配上香蔥吞拿魚粒及鵪鶉蛋,撈勻嚟食完全唔會覺得好漏.蕎麥麵(冷).蕎麥麵非常之爽口,餐廳貼心地上左兩杯醬汁,待我倆可以方便食用,性價比非常好的蕎麥麵! 推薦!.寿々乃 (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心7樓—————————————————————-#hkig#hkigfood#hkfoodie#foodie#food#food#foodstagram#hkfoodlover#hkdaily#foodiehk#foodig#foodlife#hkfood#hkfoodblogger#hkgirl #foodporn #寿々乃#銅鑼灣美食

鯛魚油甘魚壽司
鯛魚肉質較實,較有魚味,油甘魚一大片包裹,肥美

蕎麥麵(冷)
—————————————————————-
寿々乃 (銅鑼灣).⚜️鯛魚油甘魚壽司⚜️.油甘魚充滿油脂香,鯛魚側較為結實,有魚肉香!.⚜️香蔥拖羅海膽丼⚜️.海量嘅拖羅淋上醬油同wasabi,啖啖都有拖羅入口! 不論刺身定係飯嘅份量都好多,海膽入口好鮮好甜(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 毫無苦澀味!.⚜️冷蕎麥麵⚜️.我倆係非常喜歡吃soba,呢個蕎麥麵非常之爽口,入口涼浸浸而且條條分明,個汁佢好貼心咁分咗兩個俾我哋,等我地share食都可以一人一個!.⚜️清酒煮蜆⚜️.煮得熟成度剛剛好,微生,入口有微creamy.寿々乃 (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心7樓—————————————————————-#hkig#hkigfood#hkfoodie#foodie#food#food#foodstagram#hkfoodlover#hkdaily#foodiehk#foodig#foodlife#hkfood#hkfoodblogger#hkgirl #foodporn #寿々乃#銅鑼灣美食

⚜️鯛魚油甘魚壽司⚜️
油甘魚充滿油脂香,鯛魚側較為結實,有魚肉香!

⚜️香蔥拖羅海膽丼⚜️

⚜️冷蕎麥麵⚜️

⚜️清酒煮蜆⚜️
煮得熟成度剛剛好,微生,入口有微creamy
—————————————————————-
在剛過去的週末,同老公去完百貨公司,晚餐便來了附近的寿々乃吃日本菜。環境主要木系裝潢,有不少日式擺設,離遠可望到師傅烹調,我諗如果吃 Omakase 應該感覺幾好,留待下次試吓。香蔥拖羅海膽丼,送你一朵漂亮的玫瑰🌹,其實佢係拖羅砌成㗎,真係好靚,份量亦好足料。拖羅選用了腩部,口感肥美甘香,而且非常新鮮。配上鮮甜海膽,每一口飯好似置身於大海即切即食的感覺!另一個鐵火丼,係吞拿魚蓉海膽,鮮甜的吞拿魚蓉,表面配上了玉子和香蔥,無需加醬油都已經好好味,海膽又是不吝嗇👍🏻,非常滿足。另外麵豉醬燒茄子是廚師推介,香甜麵豉醬同茄子十分之夾,日本茄子🍆口感較為軟腍,比較肥嘟嘟。雜錦天婦羅盛盒,有炸蝦🍤、冬菇、番薯🍠、粉漿很薄身,炸得外脆。茶壺蒸海鮮湯,茶碗蒸見得多,茶壺蒸第一次見,海鮮湯由茶壺傾倒於茶杯,清澈鮮甜,裡邊有魚塊、冬菇。可以在疲憊身心後吃到如此佳餚,真係咩煩惱都無哂啦~

2020-10-08 115 瀏覽
我和朋友原本打算逛逛sogo的特賣場,怎料一早已關門,我們不想白來銅鑼灣,所以在附近找好吃的,買不到東西但吃到美味的也算不枉此行,最後我們去了寿々乃嚐日本菜。朋友每次去日式餐廳吃飯,她都必吃枝豆,這次也不例外。翠綠的枝豆完全沒有調味,味道天然開胃,朋友一豆接著一豆,嘴巴停不下來吸啜,整碗枝豆讓人很舒壓。至於清酒煮蜆則是我必點菜式之一,一整碗滿滿的煮蜆鮮味十足,蜆肉飽滿嫩彈,清酒醇香融入了煮蜆,熱熱的吃真的很暖胃,令原本愛吃清酒煮蜆的我吃得意猶未盡。壽司卷物方面,我們選吃了海鮮太卷,帆立貝壽司及鯛魚壽司。鯛魚壽司相當有嚼勁,魚香顯著,給人驚艷之喜,亦是朋友吃過鯛魚壽司當中最印象深刻的一貫。我大推帆立貝壽司,仔細看帆立貝壽司側面就知道寿々乃用料實在,帆立貝大到可以覆蓋壽司醋飯,且彈牙新鮮甜美。海鮮太卷濃濃的日式風味使人深深著迷,是不容錯過的佳餚。太卷中間盡是時令刺身,光看讓人垂涎三尺,裡頭的紫蘇葉,海鮮,壽司醋飯舌尖交融,太卷味道層次多變。厚厚的玉子燒入口滿滿蛋香,滿溢甜甜的幸福味,好吃。茶漬飯配明太籽素來是我心中的最佳組合,明太籽經炭烤後香噴噴的,再將茶湯倒入飯中,拌入芥末,使茶湯,明太

茶漬飯配明太籽素來是我心中的最佳組合,明太籽經炭烤後香噴噴的,再將茶湯倒入飯中,拌入芥末,使茶湯,明太籽,白飯相互結合,此刻飯粒完美無瑕,溫順暖口,真是大飽足。

2020-10-05 160 瀏覽
老闆平時好識食, 而且特別中意食日本野, 成日食Omakase, 真係羨慕呀!! 適逢今日老細請食飯話當做埋節, 帶左我去佢推介兼食開Omakase既‣寿々乃 Suzuno食好野, 食正野梗係要好好紀錄一下海膽天婦羅 $168天婦羅粉漿超薄兼好幼細, 紫菜經油炸後口感酥脆, 入面係北海道海膽, 用天婦羅既做法竟然都可以keep到入口即溶既口感, 而且鮮甜味一點不減, 咬落去既時候仲feel到海膽爆出黎既感覺有配上天婦羅汁, 不過海膽靚夠甜, 我自己就無點汁, 可以食番食材原味。鹽燒油甘魚鮫 $138油甘魚鮫肉厚肥美, 皮位燒得焦香薄脆, 鮫位肉質嫩滑到不得了, 燒過後迫出魚油, 油脂非常豐富, 入口juicy! 加上青檸汁更fresh又能提鮮, 仲有傳統既酸汁加蘿蔔蓉解熱氣~香蔥拖羅海膽丼 $280滿滿既拖羅蓉, 金黃既海膽一瓣一瓣清晰可見, 加上蔥絲同埋玉子覆蓋住整碗飯。拖羅蓉甘香無比, 口感軟綿綿, 加入鵪鶉蛋黃口感更滑溜, 油脂味道濃香, 而且份量足以拌勻成碗飯北海道海膽質感Creamy, 濃厚又甘甜, 鮮味係口腔中徘徊不散, 回甘好強, 好正鐵火丼 $240用鮮嫩紅色既吞拿魚砌

海膽天婦羅 $168

鹽燒油甘魚鮫 $138

香蔥拖羅海膽丼 $280

鐵火丼 $240
用鮮嫩紅色既吞拿魚砌成一朵大大既玫瑰花, 再加上金箔既鐵火丼, 賣相更加亮麗精緻, 感覺奢華。吞拿魚口感柔軟, 每一啖都係赤身清淡既鮮味, 另外每一片既厚薄同大小都好均勻, 突顯師傅既刀功🔪另外一碗好丼飯, 醋飯亦係好重要既角色! 依度既醋飯做得出色, 口感Q彈, 味道甘甜帶醋香微酸, 整體十分完美

自家製特色甜品 $68
係餐廳自製既奶凍配士多啤梨果醬, 奶凍口感綿滑, 奶香濃郁, 士多啤梨果醬味道天然香甜, 帶有士多啤梨籽增添口感。

特別想提下依度既service, 店員親切有禮, 師傅更加係對每一位客人都好貼心, 未爆場既時候親自到每枱介紹食材同問下對食物滿唔滿意, 之後見師傅忙於招呼食omakase既客人既過程中, 同客人交流親切friendly, 氣氛好好, 覺得佢地對客人好有心同誠意, 值得一讚
今日同拍檔嚟咗食日本嘢你間餐廳係老友推薦食過真係唔錯而且店員嘅服務態度真係超級好叫咗好多嘢食拖羅海膽飯真係好正 全部都好新鮮佢其實好大碗男仔食完一碗都已經好飽好耐冇食過支豆 叫咗嚟食味道不錯呢個係麵豉醬燒茄子啲麵豉甜甜地茄子入口即溶嘅感覺好正啊黑豚肉岩鹽燒 送到上嚟嘅時候已經聞到好香岩鹽燒嘅味道食落去啲肉係好入味呢個係稻庭烏冬 唔好睇落佢好簡單其實啲烏冬真係超級滑 啲湯底又配襯得好好 如果再大碗啲就好啦最後叫咗兩個雪糕做甜品 係綠茶雪糕超級濃郁嘅綠茶味如果你係鍾意食綠茶一定記得要試吓最後兩個人食咗九百幾蚊嘢食質素、店舖環境、職員嘅服務態度全部都好高分~大家可以過嚟試吓㗎
今日同拍檔嚟咗食日本嘢

啲湯底又配襯得好好 如果再大碗啲就好啦

最後叫咗兩個雪糕做甜品 係綠茶雪糕超級濃郁嘅綠茶味
如果你係鍾意食綠茶一定記得要試吓

最後兩個人食咗九百幾蚊
嘢食質素、店舖環境、職員嘅服務態度全部都好高分~
大家可以過嚟試吓㗎
今年的疫情,影響了旅遊業之餘,香港人亦都不能外遊,唯有吃些不同國家的食物,來感受一下旅行的感覺。而香港人的最愛熱點之一,當然是日本,今晚便選擇了一間高級的日本料理。裝修很有日本高級料理氣派,店內除了廚師發板之外,亦還有提供不同類型的日本料理,如置身日本之中。由於疫情影響很多食肆,這間店現在推出了單點七五折,令客人可以享受超值美食。油甘魚刺身$80(兩片)。這裏的油甘魚,採用了比較高檔的鰤魚,魚味十足,爽口味美,比一般的壽司店內的油甘魚,味道更佳。香蔥拖羅海膽丼$280,拖羅加上海膽,兩種不同的鮮味,一濃一淡各有特色。 鹽燒油金魚鮫$138,通常在其他食肆吃到的魚鮫,都是連魚頭部份的,不過這裏的只有魚鮫部份,最美味的魚肉,味道鮮甜,加點酸汁,可以減少油膩感。清酒煮蜆$88,想不到這裏採用了較貴的食材,是來自日本岩手縣的蜆,蜆肉趣卜卜,味道鮮甜味美。油甘魚壽司$38,和刺身的級數一樣,不會令人失望。帆立貝壽司$38,味道稍為遜色一點。

油甘魚刺身$80(兩片)。

油甘魚壽司$38,和刺身的級數一樣,不會令人失望。
帆立貝壽司$38,味道稍為遜色一點。
2020-09-29 863 瀏覽
疫情關係好耐無同朋友食飯 行完銅鑼灣想食刺生 見到呢間近地鐵站方便 環境又幾好就上左嚟食😆比較高級小小既日本餐廳 一入到嚟個裝修感覺好舒服。吧枱既位置係for食omakase,廚師會係面前整餐品,我哋今次單點所以就坐卡坐。刺身我哋嗌左牡丹蝦同海膽,好新鮮海膽無腥味 唔使沾豉油食都好好食。食完之後蝦頭蝦尾幫我哋攞左去炸,食落脆卜卜,蝦頭入邊啲蝦膏炸左之後好香👍🏻 清酒煮蜆呢個我同朋友都覺得好好食,一碗大概有6-7隻,蜆好大粒夠肉同埋完全無沙,鮮味好夠,個清酒底都好飲。汁燒鵝肝飯一碗有2大塊鵝肝 食落唔會好膩,同朋友share一半岩岩好。個醬汁都配番個飯又唔會蓋過鵝肝本身嘅味道😆香蔥拖羅海膽飯拖羅本身已經有蔥係入邊,再配個蛋黃,食落個味道有少少特別,一d都唔腥。海膽同拖羅味道比想像夾,有驚喜,海膽無因為係刺身飯而質素差左,都好鮮甜。同埋個價錢份量性價比都幾高。👍🏻食日本野點少得酒,我同朋友每人叫左一杯。《大吟釀古梅酒》&《柚子檸檬酒》。個人比較鍾意柚子檸檬酒既味道,飲落好清新比較易入口,平時少飲酒既女仔朋友都可以一試。最後師傅有出嚟同我哋打招呼,介紹番餐廳少少資訊同問我哋意見,服務都有意外

清酒煮蜆

汁燒鵝肝飯

香蔥拖羅海膽飯

最後師傅有出嚟同我哋打招呼,介紹番餐廳少少資訊同問我哋意見,服務都有意外驚喜,整體嚟講都推薦可以嚟試一試。
  • 清酒煮蜆