寿司造 (灣仔).唔想煮食嘅日子,間中買個壽司又係一餐(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 今日咁啱過開嚟港島,見到好多人都介紹呢一間壽司🍣 「寿司造」擁有20多年經驗的壽司師傅主理,於日本漁市場刺身日本到港,師傅按時令挑選食材發辦製作刺身盛、壽司盛。.灣仔店限定三款鮮魚熟成壽司,包括藍鰭吞拿魚、島池魚、鰤魚。 我就揀咗中間嘅島池魚一試。.▪️熟成島池魚壽司▪️.呢個簡直係必食推介入口香,半化,魚香味濃郁!熟成更有魚香口感更軟滑.▪️特選壽司12件▪️ .呢個特選壽司12件全部都好新鮮,有三文魚腩,海膽,油甘魚,肥美帶子等等!.▪️四色小卷▪️.呢個大嘅四色小卷入邊有加州卷,牛油果慢煮雞肉卷,辣味三文魚卷以及燒鰻魚卷。一盒有八件每款兩件,除咗呢個之外我哋仲叫咗啲紫菜小卷即係出面平時都好容易食到嘅,細細舊紫菜包住有甜蛋青瓜蟹柳以及蟹子!.📌 寿司造 (灣仔)灣仔莊士敦道112號地下2號舖.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
寿司造 (灣仔)

▪️熟成島池魚壽司▪️

▪️特選壽司12件▪️

▪️四色小卷▪️
一盒有八件每款兩件,
📌 寿司造 (灣仔)
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-01-28 1546 瀏覽
灣仔限定熟成壽司都係日本豐洲市場直送,熟成既魚香更出,口感會比新鮮既軟滑。唔講唔知,原來壽司師傅已經20幾年經驗,會根據季節去挑選不同食材,用來製作刺身同壽司,所謂不時不食。熟成藍鰭吞拿魚 $65/5件本鮪拖羅盛盒好想試!雜錦壽司12件 $68 抵到喊,唔好以為平野冇好野,帆立貝、拖羅蓉軍艦、海鰻、熟蝦、墨魚嗰兩件,仲要係食得出好新鮮😋好欣賞佢既創作卷物,海膽吞拿魚軍艦冇用到傳統既紫菜,而係用咗青瓜簿片去包住壽司飯,脆口得來好清新仲有創作卷物都好吸引!日本松葉蟹似蟹膏卷、昆布北海卷、柚子漁師三味卷,各有特色,配搭出面好少見!再試埋油甘魚刺身,$68/7件,就咁睇都見到色澤均勻而且肥美好滿足️—————————————————寿司造 (灣仔)灣仔莊士敦道112號地下2號舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfoodie #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #lun
灣仔限定熟成壽司都係日本豐洲市場直送,熟成既魚香更出,口感會比新鮮既軟滑。唔講唔知,原來壽司師傅已經20幾年經驗,會根據季節去挑選不同食材,用來製作刺身壽司,所謂不時不食。

熟成藍鰭吞拿魚 $65/5件

好滿足

—————————————————

寿司造 (灣仔)

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfoodie #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #lunch #dinner #foodstagram #picoftheday #hkig #灣仔美食
___

#eathkgirls
#食港女
2022-01-16
5 分鐘 (外賣自取)
之前係沙田見到「寿司造」門口有人龍估唔到今次黎到灣仔都遇到 勁多人排緊隊 咁多fans全因為刺身/壽司選擇多 價錢大眾化唔想煮飯一於今晚食壽司 快靚正解決.寿司造既魚材 係由日本漁市場直送到香港製作既刺身盛、壽司盛夠哂新鮮 岩哂時令壽司師傅有超過廿年經驗灣仔限定有3款鮮魚熟成壽司(藍鰭吞拿魚、島池魚、鰤魚)新創作卷物日本松葉蟹肉蟹膏卷、昆布北海卷、柚子漁師三味卷可惜都早早就賣完了.《黑松露牛油帶子壽司》牛油香是熱食感覺🧈 但配上刺身又是另一種清新黑松露味道濃郁同鮮甜嫩口得帶子好夾.《甜蝦三文魚刺身》兩者都好新鮮甜蝦鮮甜 三文魚肥美.《壽司盛🍣》一盒已經有好多款式 三文魚、鰻魚、帶子、蟹棒、蟹籽、海老、甜蝦大件得黎唔會散修修 .《鮭魚飯團🍙》未試過食飯團裏面塊三文魚可以食極都仲有佢都幾足料👍🏻熟左都咁鮮甜

之前係沙田見到「寿司造」門口有人龍
估唔到今次黎到灣仔都遇到 勁多人排緊隊
咁多fans全因為刺身/壽司選擇多 價錢大眾化
唔想煮飯一於今晚食壽司 快靚正解決
寿司造既魚材 係由日本漁市場直送到香港
製作既刺身盛、壽司盛夠哂新鮮 岩哂時令
壽司師傅有超過廿年經驗
灣仔限定有3款鮮魚熟成壽司(藍鰭吞拿魚、島池魚、鰤魚)
新創作卷物日本松葉蟹肉蟹膏卷、昆布北海卷、柚子漁師三味卷
可惜都早早就賣完了

兩者都好新鮮
甜蝦鮮甜 三文魚肥美

壽司盛🍣》
一盒已經有好多款式
三文魚、鰻魚、帶子、蟹棒、蟹籽、海老、甜蝦
大件得黎唔會散修修

《鮭魚飯團🍙》
未試過食飯團裏面塊三文魚可以食極都仲有
佢都幾足料👍🏻熟左都咁鮮甜
外賣自取
平時食爭鮮食到悶想試新野。呢間外賣壽司店好多人吸引咗我入去,我去既時候已經晚上7點,但不斷見到店員refill唔同既壽司同刺身😍😍佢嘅刺身同埋壽司種類都幾多,款式幾特別!我想講佢價錢唔貴最緊要嘅係刺身竟然係大件又厚身。聽人講佢嘅師傅擁有20年經驗,而且啲與刺身全部都喺日本到港。師傅仲會因應季節簡時令魚做壽司刺身配搭,好似食緊omakase😍我個人鍾意試啲新嘢,見到佢有啲幾特別幾卷物就忍唔住買,柚子漁師三味卷,有賣相真係好特別,一盒四件,仲配左沙拉汁。入面包左吞拿魚,三文魚,鰤魚三款嘅魚類,仲有青瓜同埋蟹子,成個配搭好清新。而且叫得柚子當然要有啦,佢係個面加咗啲柚子,唔好睇佢分量咁少,已經好香柚子味。拖羅壽司盛盒係我最愛最愛嘅拖羅呀,件件顏色都好靚,睇得出佢好新鮮,外賣店都做到色水靚嘅拖羅得唔得架鰻魚飯唔好睇佢細細盒份量真係好多,佢嘅鰻魚真係唔係細細件,大件啖啖肉咁,都係68蚊咁抵!平時就咁買鰻魚都要呢個價 佢有埋飯同埋配菜都係呢個價,正呀佢仲有個湯都係$10咋,但今次我就冇試,留返下次試吓先
平時食爭鮮食到悶想試新野。呢間外賣壽司店好多人吸引咗我入去,我去既時候已經晚上7點,但不斷見到店員refill唔同既壽司刺身😍😍

佢嘅刺身同埋壽司種類都幾多,款式幾特別!

拖羅壽司盛盒

鰻魚飯

佢仲有個湯都係$10咋,但今次我就冇試,留返下次試吓先

2022-01-28 755 瀏覽
位於灣仔的壽司造,是一間價格相宜的壽司外賣店。小店由擁有20多年經驗的壽司師傅主理,每個季節都會挑選時令食材,製作刺身盛和壽司盛。外賣店雖然開店不久,但已經非要受歡迎,當日下班後光顧,店內有大量客人,連拿件壽司都有點困難呀。外賣店有刺身、壽司、丼飯、飯團、冷藏食物等等,種類和款式都有好多,不時有新款式供應,令我的困難症又出現。而灣仔店更有三款新創作卷物,包括: 日本松葉蟹肉蟹膏卷、昆布北海卷和柚子漁師三味卷。鰻魚飯 $68賣相吸引的鰻魚飯,是店內的搶手貨之一。鰻魚裏滿香濃醬汁,魚肉肥美,飯粒香軟,味道不錯。昆布北海卷 $88北海卷用綠色和紅色的昆布包起來,造型精美。面層放有甜蝦、拖羅蓉和三文魚子,味道鮮甜。四色小卷 $28色彩繽紛的四色小卷,有蟹籽、青瓜、玉子、蟹柳,適合小朋友吃呀。本格名物山形牛肉飯團 $16飯團口味多,我選了招牌牛肉飯團,明天做早餐啦~
位於灣仔的壽司
,是一間價格相宜的壽司外賣店。

外賣店有刺身壽司、丼飯、飯團、冷藏食物等等,種類和款式都有好多,不時有新款式供應,令我的困難症又出現。而灣仔店更有三款新創作卷物,包括: 日本松葉蟹肉蟹膏卷、昆布北海卷和柚子漁師三味卷。

鰻魚飯 $68

昆布北海卷 $88

四色小卷 $28

本格名物山形牛肉飯團 $16

飯團口味多,我選了招牌牛肉飯團,明天做早餐啦~
2022-01-21
外賣自取
Grilled salmon don 炙燒三文魚丼 🍱 $68呢個燒三文魚丼面頭鋪滿左三文魚,一邊燒到焦焦地聞落去已經好香😋,食落日本咪有少少酸夠晒正宗,而且價錢又唔貴,成個便當嘅性價比好高呀Kombu and prawn sushi rolls 昆布北海卷🦐 $88昆布卷個賣相超級靚呀✨,綠綠地色又有pattern嘅昆布外皮幾特別,真係第一次見,而上面就有新鮮嘅蝦、帶子同埋吞拿魚茸,個卷入面就有青瓜、蟹柳同埋玉子🍳,成個卷嘅口感層次好豐富!Cucumber rolls 青瓜小卷🥒 $28平時食壽司都鍾意叫青瓜小卷,絕對係健康之選,同時好啱vegetarian同唔適合食魚生刺身嘅小朋友食👍🏻,青瓜夠晒新鮮,成分小卷食完已經好飽肚啦Sea urchin and tuna sushi 🍣 海膽吞拿魚軍艦 🐟 $98海水味好重又入口即溶嘅海膽永遠都係我的最愛🌊,呢款軍艦要求有好多海膽呀,而且同吞拿魚一樣都好新鮮🤤,成個組合好高質又唔太貴,幾值得推介㗎Wagyu rice ball 山形和牛飯團 🥩🍙 $18呢款和牛飯團入面嘅牛肉係用咗日本製造嘅高級牛肉,俾顧客有信心保證,牛肉嘅口感又唔會太煙
Grilled salmon don

Sea urchin and tuna sushi 🍣
海膽吞拿魚軍艦 🐟 $98

Wagyu rice ball
山形和牛飯團 🥩🍙 $18
呢款和牛飯團入面嘅牛肉係用咗日本製造嘅高級牛肉,俾顧客有信心保證,牛肉嘅口感又唔會太煙銀,個飯團$20都唔使,又幾抵食喎

✨寿司造由擁有20多年經驗的壽司師傅主理,於多個日本漁市場刺身日本到港,師傅按時令挑選食材發辦製作刺身盛、壽司盛🤤!灣仔限定三款鮮魚熟成壽司(藍鰭吞拿魚、島池魚、鰤魚):由日本豐洲市場直送,到港進行嚴格熟成處理,熟成後更有魚🐟香口感更軟滑🇯🇵灣仔三款新創作卷物:日本松葉蟹肉蟹膏卷、昆布北海卷及柚子漁師三味卷,味道、創意及打卡並重
外賣壽司店質素大部分都平平庸庸但求方便,早前留意到「寿司造」於沙田好運中心開業,標榜由擁有20多年經驗的壽司師傅主理,不少刺身更由日本漁市場直送到港,一直躍躍欲試。最近發現「寿司造」已經進駐灣仔區開設分店,位置鄰近地鐵站,終於找到機會順道外賣回家品嘗。各式各樣的刺身及壽司盛盒琳琅滿目,除此之外更有皇帝蟹腳、松葉蟹味噌甲羅燒等急凍食材選購。藍鰭吞拿魚、島池魚、鰤魚三款鮮魚熟成壽司及日本松葉蟹肉蟹膏卷、昆布北海卷及柚子漁師三味卷三款創作卷物均為灣仔分店限定,可惜當日只得部分款式有所供應。昆布北海卷 ($88) 於青瓜蟹柳卷上舖滿帆立貝、三文魚籽、甜蝦及吞拿魚蓉,賣相精緻之餘口感豐富。炙燒三文魚壽司 ($58) 共有十件之多絕對物超所值,三文魚腩加上燒汁及沙律醬再經炙燒後更顯油香豐腴。三文魚壽司盛合 ($68) 包括三文魚壽司、炙燒明太子三文魚壽司、三文魚牛油果壽司及三文魚蓉細卷,但三文魚較薄且偏瘦,與炙燒三文魚壽司相比之下顯得普通。炙燒黑松露牛油帶子壽司 ($58) 將牛油抹上帆立貝刺身燒香,黑松露醬馥郁醇厚,但牛油及黑松露兩者均出乎意外地沒有蓋過帆立貝之鮮甜。辛口明太子飯糰 ($16)

最近發現「寿司造」已經進駐灣仔區開設分店,位置鄰近地鐵站,終於找到機會順道外賣回家品嘗。各式各樣的刺身壽司盛盒琳琅滿目,除此之外更有皇帝蟹腳、松葉蟹味噌甲羅燒等急凍食材選購。

藍鰭吞拿魚、島池魚、鰤魚三款鮮魚熟成壽司日本松葉蟹肉蟹膏卷、昆布北海卷及柚子漁師三味卷三款創作卷物均為灣仔分店限定,可惜當日只得部分款式有所供應。

昆布北海卷
昆布北海卷 ($88)青瓜蟹柳卷上舖滿帆立貝、三文魚籽、甜蝦吞拿魚蓉,賣相精緻之餘口感豐富。

炙燒三文魚壽司
炙燒三文魚壽司 ($58) 共有十件之多絕對物超所值,三文魚腩加上燒汁沙律醬再經炙燒後更顯油香豐腴。

三文魚壽司盛合
三文魚壽司盛合 ($68) 包括三文魚壽司、炙燒明太子三文魚壽司、三文魚牛油果壽司三文魚蓉細卷,但三文魚較薄且偏瘦,與炙燒三文魚壽司相比之下顯得普通。

炙燒黑松露牛油帶子壽司
炙燒黑松露牛油帶子壽司 ($58)牛油抹上帆立貝刺身燒香,黑松露醬馥郁醇厚,但牛油及黑松露兩者均出乎意外地沒有蓋過帆立貝之鮮甜。

辛口明太子飯糰、本格名物山形和牛飯糰
辛口明太子飯糰 ($16)本格名物山形和牛飯糰 ($16) 飯粒飽滿分明,另外更有金平牛蒡及芥末章魚兩款選擇。
炙燒黑松露牛油帶子壽司
同事買過幾次外賣壽司set做Lunch,都話壽司幾好食夠新鮮,試完覺得真係都ok高質😋❤️日本松葉蟹肉蟹膏卷 每件都有一大堆松葉蟹肉係面,卷物包住蟹柳同蟹膏,好鮮甜好有蟹味,卷物外圍仲沾住芝麻脆脆,食落更有層次,大推!!🧡雜錦壽司10件 三文魚 灸燒三文魚 帶子 玻璃蝦 三文魚蓉卷 同鰻魚壽司,三文魚色澤一睇就知好新鮮!灸燒三文魚燒到半熟,口感超正!💛雜錦壽司 12件 店員推介今個月限時特價既款式,有三文魚 帶子 熟蝦 魷魚 三文魚蓉同鰻魚,帶子大大片好鮮甜,魷魚爽口,高質抵食~💚山形和牛飯團 個醬汁甜甜地好好味!呢個價錢有和牛食真係好抵!💙秋鮭三文魚飯團 三文魚肉份量都幾多!💜芥末章魚飯團 芥末章魚粒粒,少少攻鼻,味道唔錯~睇介紹原來d 食材都係日本漁市場直送,由做左over 20年既師傅揀食材,再製作唔同款式既刺身/壽司盛~藍鰭吞拿魚、島池魚、鰤魚係灣仔限定,豐洲市場直送,師傅再係香港熟成,下次要試下先得!! 同埋日本松葉蟹肉蟹膏卷, 昆布北海卷,柚子漁師三味卷呢d 創作卷物都係灣仔店先有,下次再試埋另外2款先

雜錦壽司

💙秋鮭三文魚飯團 三文魚肉份量都幾多!
💜芥末章魚飯團 芥末章魚粒粒,少少攻鼻,味道唔錯~

2022-01-23
2022-01-25 81 瀏覽
晚上禁堂食,每天都得想想有甚麼新口味方便買回家吃。見到灣仔地鐵站對面有新開的日式料理外賣店【寿司造】,門面光鮮亮麗,食物選擇豐富,由壽司、刺身、飯糰及丼飯都有,便來嚐嚐。店內食品由擁有20多年經驗的壽司師傅現場即製,食材由多個日本漁市場直送到港,按時令挑選。灣仔店有3款鮮魚熟成壽司及3款新創作卷物限量供應。日本松葉蟹肉蟹膏卷 ($88)是灣仔店三款新創作卷物之一,賣相精緻。卷物用上頂級松葉蟹肉及日本直送的蟹膏及飛魚籽,鮮甜軟滑的蟹肉結合甘香濃郁的蟹膏,加上口感清脆富鹹香的飛魚籽,滋味十足。蒲燒鰻魚飯 ($68)吃前放微波爐番熱2分鐘,就可吃到熱辣辣的鰻魚飯。一客有2件珍寶饅魚,肥美飽滿啖啖肉。日本米飯黏性適中米香濃郁,配上大量蛋絲和漬物,非常豐富。如果鰻魚汁可以再多一些,定更美味。雜錦壽司9件入 ($88)因愛吃花之戀而選這款,一客有三文魚、帆立貝、花之戀、加州卷共9件。三文魚和帆立貝比市面上的外帶壽司新鮮,花之戀以厚身三文魚配上沙律醬及大量蟹籽,滿口軟滑中帶卜卜脆,很有層次感。雜錦壽司8件入($58)一客8件有火灸三文魚、熟蝦、蟹捧、玉子、鰻魚,價錢非常超值。壽司以熟食為主,很適合小
晚上禁堂食,每天都得想想有甚麼新口味方便買回家吃。見到灣仔地鐵站對面有新開的日式料理外賣店【寿司造】,門面光鮮亮麗,食物選擇豐富,由壽司刺身、飯糰及丼飯都有,便來嚐嚐。
日本松葉蟹肉蟹膏卷
日本松葉蟹肉蟹膏卷 ($88)
蒲燒鰻魚飯
蒲燒鰻魚飯 ($68)
雜錦壽司9件入
雜錦壽司9件入 ($88)
雜錦壽司8件入
雜錦壽司8件入($58)
一客8件有火灸三文魚、熟蝦、蟹捧、玉子、鰻魚,價錢非常超值。壽司以熟食為主,很適合小童和長者。
2022-01-13
外賣自取
本身仲諗緊今晚食咩🤨去搭車之前俾我見到依間,日式簡約風既外賣壽司店🍣🥢入到去真係花多眼亂🤩,款款都想食😍~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪昆布北海卷 • 𝟔件 ($88) 依款係❣️灣仔限定❣️既𝟑款創作卷物之𝟏面頭有吞拿魚蓉 • 甜蝦 • 帆立貝 每件既面頭仲加左𝟐粒三文魚籽點綴🧡飯外圍用左塊薄薄既昆布包住🤲🏻入面餡仲有青瓜🥒 • 蟹柳🦀 • 紫菜另外𝟐款限定分別係💁🏻‍♀️日本松葉蟹肉蟹膏卷🦀 • 柚子漁師三味卷🍊. ▪三文魚壽司盛合 ($68)𝟏盒有𝟒種唔同款既三文魚壽司🐟𝟐件就咁三文魚🧡 • 𝟐件表面加埋牛油果🥑𝟐件係炙燒過🔥, 燒過魚油油脂更香🤤𝟒件小卷,面頭有三文魚粒粒🔪總共有𝟏𝟎件,三文魚迷必揀👏🏻😍.▪雜錦壽司 • 𝟏𝟎件 ($78)𝟔種款式💁🏻‍♀️鰻魚 • 熟蝦 • 炙燒三文魚 • 三文魚各有𝟐件帆立貝 • 吞拿魚蓉各𝟏件.▪雜錦壽司 • 12件 ($68)𝟔種款式💁🏻‍♀️青瓜包吞拿魚蓉 • 北寄貝 • 鰻魚 • 帆立貝 • 赤蝦 • 三文魚,各有𝟐件. 總括黎講,𝐂𝐏值真係好高💕樣樣都新鮮🌊壽司🍣面既刺身🐟部份唔係🙅🏻‍♀️薄薄
本身仲諗緊今晚食咩🤨
去搭車之前俾我見到依間,
日式簡約風既外賣壽司店🍣🥢
入到去真係花多眼亂🤩,款款都想食😍
▪昆布北海卷 • 𝟔件 ($88)
依款係❣️灣仔限定❣️既𝟑款創作卷物之𝟏
面頭有吞拿魚蓉 • 甜蝦 • 帆立貝
每件既面頭仲加左𝟐粒三文魚籽點綴🧡
飯外圍用左塊薄薄既昆布包住🤲🏻
昆布北海卷 • 𝟔件
入面餡仲有青瓜🥒 • 蟹柳🦀 • 紫菜
昆布北海卷 • 𝟔件 ($88)
▪三文魚壽司盛合 ($68)
𝟏盒有𝟒種唔同款既三文魚壽司🐟
𝟐件就咁三文魚🧡 • 𝟐件表面加埋牛油果🥑
𝟐件係炙燒過🔥, 燒過魚油油脂更香🤤
𝟒件小卷,面頭有三文魚粒粒🔪
總共有𝟏𝟎件,三文魚迷必揀👏🏻😍
三文魚壽司盛合 ($68)
▪雜錦壽司 • 𝟏𝟎件 ($78)
𝟔種款式💁🏻‍♀️
鰻魚 • 熟蝦 • 炙燒三文魚 • 三文魚各有𝟐件
帆立貝 • 吞拿魚蓉各𝟏件
雜錦壽司 • 𝟏𝟎件 ($78)

▪雜錦壽司 • 12件 ($68)
𝟔種款式💁🏻‍♀️
雜錦壽司 • 12件 ($68)
總括黎講,𝐂𝐏值真係好高💕
樣樣都新鮮🌊
壽司🍣面既刺身🐟部份唔係🙅🏻‍♀️薄薄 • 唔係🙅🏻‍♀️細細舊👍🏻
底既醋飯🍚唔會過酸,飯質又冇過硬😝
💕特別推介💁🏻‍♀️ 灣仔限定❣️昆布北海卷 • 帆立貝 • 吞拿魚蓉 • 赤蝦 • 三文魚
事後上網𝐒𝐞𝐚𝐫𝐜𝐡番先知💻
原來主理既壽司師傅👨🏻‍🍳有廿幾年經驗✨
而且用既食材係由日本🇯🇵漁市場黎香港🇭🇰
師傅👨🏻‍🍳仲會按時令👀揀食材,製作刺身壽司🐟🍣
唔怪得咁高質啦💖
🔺除左壽司🍣,仲有個冰櫃賣急凍海鮮🦀
🔺店舖入面既廚房係透明玻璃👀可以睇到師傅👨🏻‍🍳即場整壽司
🔺豉油 • 𝐖𝐚𝐬𝐚𝐛𝐢 係日本🇯🇵製造,已經放定左入每一盒壽司入面🍱
🔺對正灣仔站🚇出口,好易搵
🔺外賣用紙袋裝🛍,唔係用膠袋,有冇人同我一樣覺得成件事會高檔好多?🤣
2022-01-25 40 瀏覽
最近疫情嚴重,都唔敢周圍去,但咁為食嘅我就周圍搵啲高質嘅美食外賣,我最鍾意就係食日本嘢,喺灣仔見到一間壽司點嘅外賣鋪頭,俾佢嘅門面吸引咗,佢嘅裝修有日本嘅風格,簡約美。入到去鋪頭見到有林林總總嘅壽司🍣,睇到我眼花撩亂。😻😻啲店員同我哋講刺身係由日本魚市場運到黎香港,師傅就會按照時令揀選當造既魚,聽落好高質!最近灣仔呢一間分店有三款限定嘅鮮魚熟成壽司,佢係有日本豐州直接運送到香港,分別有藍鰭吞拿魚、島池魚、鰤魚。熟成嘅壽司係可以令到魚肉更加向後同埋嫩滑。👏🏻👏🏻🎏咁我當然一定要試吓啲期間限定啦,我揀咗一款:柚子漁師三味卷,佢有四件,顏色幾鮮艷奪目,係三款時令魚製作而成,以佢嘅外層就用米紙包住,幾有新意,如果用紫菜包住嘅話外賣就會好容易變軟,用米紙嘅話就可以健康又唔會有變質嘅問題,柚子可以去除油膩感,提升魚嘅鮮味。☺️🍣另外我仲叫咗特選壽司12件同埋雜錦壽司10件,特選壽司就有我鍾意食嘅海膽、吞拿魚、油甘魚、帆立貝等等,選擇種類非常多!鮮味十足🥰🥰雜錦壽司方便我就揀多咗一啲熟嘅壽司,咁就咩口味都可以食晒啦!價錢非常抵,用呢一個價錢食到呢個質素嘅壽司相當唔錯啊!

價錢非常抵,用呢一個價錢食到呢個質素嘅壽司相當唔錯啊!

2022-01-24 37 瀏覽
A new sushi take away place opened in Wanchai called 寿司造 (English name: Sushi Maker). I noticed it as it as it was bright and minimalistic in design. Very differen than the other sushi take away places. They have a preparation area in the back room. They also sell frozen seafood as well as Japanese grocery items. I decided to give them a try and did take away sushi.I got myself a Grilled Eel Rice ($68) as they said it was the special of the day. It was packaged in a sturdy plastic container. A d

I got myself a Grilled Eel Rice ($68) as they said it was the special of the day. It was packaged in a sturdy plastic container. A decent amount of Japanese rice. There was strips of egg on top. But the star was the eel. A very thick cut with no small bones detected. Enough sauce to keep it moist. There was also some burdock and seasoned garlic to hep finish off the rice.

I also added an Assorted Sashimi Platter ($128). You get eight types of seafood including abalone. The seafood was fresh. Some items not often seen in a sashimi platter for this price range so rather good value for money. They had one corner where you can add the soy sauce and wasabi.

Very good sushi take away place. The food was fresh. The place was clean. The service was very nice and courteous. Everything was packed in a sturdy paper bag and they not only included chopsticks but wet tissues which isn't common at all. As it's close enough to home, I'll definitley be back.
2022-01-20
5 分鐘 (外賣自取)
2022-01-24 36 瀏覽
路過見到呢間係灣仔新開既「寿司造」,原來係佢哋第二間分店,佢地沙田都有分店。店鋪係由經驗老道既壽司師傅打理,佢地既刺身食料係由於多個日本漁市場空運到港,所以食材都好新鮮,師傅仲會揀時令食材去製作期間限定既壽司盛同刺身盛。灣仔分店有三款限定既鮮魚熟成壽司:藍鰭吞拿魚、島池魚、鰤魚。食材來自日本豐洲市場,宜送到港,經過嚴格熟成處理,魚肉會更有魚香,口感會仲軟滑。另外仲有三款卷物好啱打卡柚子漁師三味卷、日本松葉蟹肉蟹膏卷、昆布北海卷🌟三文魚腩刺身 $68刺身款式都幾多,今次試咗三文魚腩,有7件,厚切肥美,食材新鮮,價錢亦都唔算貴。🌟雜錦壽司12件入 $68三文魚、帶子、熟蝦、鰻魚、吞拿魚蓉、魷魚各兩件。雜錦壽司有好多款,呢款好抵食,$68已經試到六款,而且味道都唔錯🌟雜錦壽司8件入 $78三文魚同帶子壽司各4件,帶子好大件,又鮮甜。雖然比起12件裝貴啲,但如果淨係想食三文魚同帶子,呢盒都幾啱。🌟昆布北海卷 $88有六件6件,下面係壽司飯包住甜蝦,然後上面放咗帶子、吞拿魚蓉同三文魚籽。一啖就食到四種唔同嘅味道,鮮味十足,雖然比起其他價錢略貴。📍寿司造 (灣仔)灣仔莊士敦道112號地下2號舖

🌟三文魚腩刺身 $68

🌟雜錦壽司12件入 $68

🌟雜錦壽司8件入 $78

🌟昆布北海卷 $88

📍寿司造 (灣仔)
灣仔莊士敦道112號地下2號舖
🥺疫情又嚴重咗,無左晚市,最近外賣都多咗,經過灣仔見到呢間外賣壽司店「寿司造」,被店舖嘅日本建築風格吸引!雖然只係外賣店,但佢地有透明玻璃,可以比食客睇到壽司嘅製作過程~我地買咗300蚊左右已經有四十件壽司連刺身, 相當抵食!😳😳店員介紹佢地壽司係由擁有20多年經驗嘅壽司師傅主理,魚鮮由多個日本漁市場空運直送到港,師傅會按時令挑選食材,發辦製作刺身盛、壽司盛等,連米飯都唔馬虎, 選用日本產嘅「福井越光米」👍🏻👍🏻佢地仲有熟成壽司, 熟成後嘅魚香口感會更軟滑,可惜當日去到已經售罄🥲唯有下次再試~我地先揀咗灣仔店嘅新創作卷物"日本松葉蟹肉蟹膏卷",底下蟹膏卷上鋪滿好多松葉蟹肉,好有鮮味同蟹香,下層蟹膏鮮味都好濃郁,超推介!😍😍👍🏻"炙燒三文魚壽司"超抵, 唔洗$60就有10件咁多😮三文魚唔會好薄切,經炙燒後魚油味更甘香!我地最近食壽司都好鍾意食魚鰭邊,見到佢地有"炙燒明太子蝶魚鰭邊壽司"就叫埋試下,魚鰭邊炙燒後有更濃郁魚脂香,入口化開,加上明太子後勁有淡淡辛香😋另外我地都點咗個"雜錦壽司12件入",當中比較出色嘅有帶子,幾厚身味道甘甜鮮味👍🏻拖羅魚蓉壽司加埋少少蔥花同刺身醬油更帶出拖羅蓉嘅

我地買咗300蚊左右已經有四十件壽司刺身, 相當抵食!😳😳

連米飯都唔馬虎, 選用日本產嘅「福井越光米」👍🏻👍🏻

炙燒明太子蝶魚鰭邊壽司

拖羅魚蓉壽司加埋少少蔥花同刺身醬油更帶出拖羅蓉嘅鮮美~
雜錦壽司

我地仲點咗"油甘魚刺身", 肉質結實爽口, 伴隨魚油香, 都好推介👍🏻👍🏻
油甘魚刺身

🔸日本松葉蟹肉蟹膏卷 ($88/ 6件)
🔹炙燒三文魚壽司 ($58/ 10件)
🔸炙燒明太子蝶魚鰭邊壽司 ($58/ 5件)
🔹雜錦壽司12件入 ($68)
🔸油甘魚刺身 ($68/ 7片)

2022-01-15
炙燒明太子蝶魚鰭邊壽司
油甘魚刺身
2022-01-23 60 瀏覽
灣仔最近開了寿司造,這外賣店的來源也很棒的🙆🏻‍♀️唔好睇少佢,它於多個日本漁市場刺身日本到港👍🏻還會按時令挑選食材發辦製作刺身盛、壽司盛。每天都有新鮮的食材😆灸燒明太子蝶魚鰭邊壽司係當日的職員推介的,平時係街都比較少見,佢的口感都係入口即溶的,味道都好新鮮,再加上明太子就更有鮮味👍🏻🥰灸燒黑松露牛油帶子壽司黑松露和帶子都是我很喜歡的日本食物,它們配合一齊食都好有驚喜,令到整個味道有種升華了的感覺,互相配合,不會搶走對方的味道❤️🤤松葉蟹肉蟹膏卷這款卷物是灣仔三款新創作卷物之一,日本松葉蟹肉蟹卷的味道、創意及打卡並重👍🏻👀口感非常豐富且有層次感,非常推薦!鰻魚飯鰻魚飯的份量也非常多,下午飯只食一個鰻魚飯都絕對夠飽🤪鰻魚汁都足夠,令到整個飯好juicy,吾會好乾,鰻魚肉質都係有彈口的感覺👍🏻👍🏻😍納豆小卷有好多款小卷但我揀左最特別個款,平時係其他壽司店都比較少見,我對納豆的接受程度不高,見有小卷就可以試下😆食完之後我對納豆改觀,都不知不覺食左好多🤤

灸燒明太子蝶魚鰭邊壽司

灸燒黑松露牛油帶子壽司