2024-11-05 0 瀏覽
同奶奶行街,晚餐諗唔到食乜就行入連城廣場睇下,見到小南洋餐廳格局都ok, 企門口個staff又好熱情咁我地就入去試下啦,都無抱有d咩期望。除咗店內冷氣唔夠,有少少熱之外,食物質素同店員服務係遠遠超出我想像☺️☺️☺️我地叫咗晚市套餐,套餐送菜,斑蘭蛋糕同熱飲。個菜唔係普通蠔油生菜俾兩條個d, 而係俾一大碟蒜蓉炒小白菜(起碼有8條),個斑蘭蛋糕亦非常鬆軟好味!!!叫左肉骨茶同埋咖喱煲,兩次上菜嘅時候店員都非常貼心,再次提醒我地個煲好熱,叫我地要小心唔好燙親本人甚少喺openrice 打食評,但見到之前咁多負評話店員態度好惡劣,我完全唔認同,想幫小店平反下,希望之後佢地做得愈黎愈好😄

2024-11-02
2024-09-22 136 瀏覽
非繁忙時間嚟食個下午茶,一入到去叫我隨便坐,當我想坐四人位個短髮呀嬸又叫我一條友坐番二人位,我話我食一陣好快走,結果就比人黑面。好啦咁我順佢意坐二人位,就咁dum低個QR code比我,跟住好快有個二人客入左嚟,即刻叫人坐四人位,話你地兩個人可以坐四人位,比哂說話我聽,又幫佢地落單。而加咩事遮?食個飯都要受個呀嬸氣! 結果間野咁大,我食左半個鐘都閃人啦,啲位咪又係未滿。咁嘅態度做野真係無得頂,完全係趕客。 海南雞飯ok嘅,不過湯吾好飲。受埋氣更加係食吾落!不用再幫襯,我吾鬧佢已經係比哂面
食左佢個下午茶餐 真係中伏到無限!!!!!!😂不能只有我知道!星洲燒雞喇沙 $48米線份量勁少!女仔都可以用五啖內完成🙂‍↔️男仔可能兩啖都食哂😂張相已經係成碗米線夾起哂嘅模樣!真心 我平時食剩都多過呢碗🤣如果佢menu寫d食物係(迷你)條氣都順d🥲🥲餐廳都真係好有良心下🙂‍↔️海南雞滷蛋碗飯 $46本身d雞已經係好少!仲要係雞翼位! 有9成都係骨!雞胸位得一塊肉望到碗飯都覺得自己可憐😂😂😂
食左佢個下午茶餐 真係中伏到無限!!!!!!😂
不能只有我知道!

星洲燒雞喇沙 $48

米線份量勁少!
女仔都可以用五啖內完成🙂‍↔️
男仔可能兩啖都食哂😂
張相已經係成碗米線夾起哂嘅模樣!
真心 我平時食剩都多過呢碗🤣
如果佢menu寫d食物係(迷你)條氣都順d🥲🥲

餐廳都真係好有良心下🙂‍↔️

海南雞滷蛋碗飯 $46

本身d雞已經係好少!
仲要係雞翼位! 有9成都係骨!
雞胸位得一塊肉
望到碗飯都覺得自己可憐😂😂😂
2024-08-18 225 瀏覽
成日黎沙田食嘢近近地去呢個商場到食上次食係下午茶餐,覺得太細份,根本唔飽今次諗住俾多次機會,叫正餐諗住會多啲點知份量都係咁多,但貴$11仲要無嘢飲…咁正餐同下午茶有咩分別?個碗大啲?🥲🥲慎入
成日黎沙田食嘢
近近地去呢個商場到食

上次食係下午茶餐,覺得太細份,根本唔飽

今次諗住俾多次機會,叫正餐諗住會多啲
個碗大啲?🥲🥲
慎入
2024-07-05 274 瀏覽
去連城廣場睇專科, 中午找間餐廳醫肚。見此店中午時間有位又有海南雞飯, 試試。2人叫2個午餐。1)🐷豬軟骨飯個碗仔餸得3舊半豬軟骨, 一大pat 未熱溶既豬膏咁。 顏色已經唔靚, 味道又冇, 仲好難食。2)海南雞飯個碟3色醬汁個碟仔超細, 都唔知點樣點醬好, 唯有倒落碟, 跟本好難用雞去點。雞🐔又唔滑, 又冇雞香味。係個蛋包飯個滑蛋叫做好d.餐茶。 咖啡☕️一般。總評。食物質素好差。 難食,像好hea的快餐廳。服務。 暑期工, 沒什麼服務, 落單, 上碟, ok.
去連城廣場睇專科, 中午找間餐廳醫肚。
見此店中午時間有位又有海南雞飯, 試試。

2人叫2個午餐。
1)🐷豬軟骨飯
個碗仔餸得3舊半豬軟骨, 一大pat 未熱溶既豬膏咁。
顏色已經唔靚, 味道又冇, 仲好難食。

2)海南雞飯

雞🐔又唔滑, 又冇雞香味。

係個蛋包飯個滑蛋叫做好d.

餐茶。 咖啡☕️一般。

總評。
食物質素好差。 難食,像好hea的快餐廳。
服務。 暑期工, 沒什麼服務, 落單, 上碟, ok.
2024-07-01 215 瀏覽
門口個staff見我哋企喺度完全冇理會我哋 ,咁我地入去坐低坐,之後就有人叫我地起番身因為張枱留俾staff食飯。 然後叫野食。放低個餐牌 ,快講左一輪唔知乜嘢餐半價就閃左去,我地完全聽唔到佢講咩,反正諗住快快食完就算,所以冇乜點理會,其實當時無咩客人。嘢食嚟到 ,賣相同餐將圖片唔同嘅🤣個湯係熱 啲餸(燒雞)係凍嘅 🥶 燒雞,皮林,乾,肉身係凍嘅,個雜錦喇沙,魚多,急凍蝦同兩舊雞肉,全部凍嘅,真心難食。賣單,店員依然塊面黑過鬼。結論: 無下次🤣
賣單,店員依然塊面黑過鬼。結論: 無下次🤣
2024-06-28
15 分鐘 (堂食)
差不多兩點入餐廳,七成位置吉左,帶住包包就想兩個人坐得舒服點,挑個四位坐椅。服務員喝令我們要坐細枱。這專業態度值得為他老板贊一下,但作為食客,我就不會再來第二次了。其實以今時今日本地食店都嗌哂救命咁話就執笠,還維持這種服務態度是甚麼原因呢?食店執笠,員工跳槽去另一間食店好容易嗎?我不知道。唯望食店老闆們檢討一下,唔好再話啲人去哂內地消費,令自己執笠,好好正視一下自身問題,不然永遠都是一個解不開的深層次問題。

2024-06-08 167 瀏覽
Lunch 叫咗兩個燒雞蛋包飯,雞件數小,又細件又鞋,又冇味,個飯更加又濕又淋,成世人都未食過一間咁難食的海南雞飯,之後同個女侍應講返,她冇回應又黑面,餐廳冷氣又唔凍,睇返食評原來服務態度差不特止,原來咁多年食物質素和服務態度係完全零改善。唔怪之得咁多香港人北上搵食,就係多得呢啲食店和店員,成日話香港人唔支持本地食店,又唔檢討下自己店舖的質素,多一間這樣食店,一定執得一間得一間,唔會回頭再食,留唔到客😡😡😡😡😡
2024-06-07
晚飯唔想食咁貴,睇咗餐牌後入咗呢間度試。叫咗星洲燒雞飯🐓個餐有海南蔥油飯、蠔油時菜(小棠菜)同埋海南雞湯。燒雞雞皮好冧😳味道可以,油飯無葱架😂同埋都係偏濕偏冧,反而個湯味道不錯。埋單$66無加一,有湯有菜算抵食。
晚飯唔想食咁貴,睇咗餐牌後入咗呢間度試。

埋單$66無加一,有湯有菜算抵食。
2024-03-14 266 瀏覽
南洋咖喱豬頸肉滑蛋飯 $64 🌟🌟🌟🌟🍛咖喱係東南亞叻沙味 微微辣 拌飯食一流🐽豬頸肉切到既厚又大片 燒得香口 肉質彈牙 一啲都唔乾身 係成個飯嘅亮點🍳滑蛋就比較普通 薄薄一層蓋在飯上未到好軟滑creamy 🥦配菜有細細粒嘅番茄🍅青瓜🥒仲有大大嚿軟腍嘅薯仔🥔用QR code 二維碼點餐 但掃描後發現叫唔到門外的 lunch set 午市套餐
南洋咖喱豬頸肉滑蛋飯 $64 🌟🌟🌟🌟

用QR code 二維碼點餐
但掃描後發現叫唔到門外的 lunch set 午市套餐
南洋咖喱豬頸肉滑蛋飯
2024-03-07 222 瀏覽
$48今時今日物價咁貴嘅香港,連麥當勞有時早餐都要$40-$50,茶餐廳有啲甚至要$70 $80(例如永年)。呢間小南洋嘅早餐真係估佢唔到,$42有漢堡扒、火腿粟米通粉、煎蛋、腸仔、茄汁豆、多士同野飲,仲要全部野都幾好食,尤其是係個多士,已經好多年都冇食過茶餐廳早餐嘅多士可以咁脆,加$2仲可以轉㗎央多,超正!佢呢個早餐真係又抵又好食,好出色!!發現咗呢度之後朝朝都去食好正!希望俾多啲人知道呢啲咁抵食有優質嘅舖頭!

發現咗呢度之後朝朝都去食
好正!希望俾多啲人知道呢啲咁抵食有優質嘅舖頭!
2024-02-22 204 瀏覽
餐廳用手機落單📱一打開,下午茶時間四種麵賣剩兩種😅所以叫左星洲燒雞叻沙米粉雞嘅份量好少,而且凍冰冰麵食左兩啖就冇凍檸茶正常但咁樣$50 真係一啲都唔抵,應該冇下次
餐廳用手機落單📱一打開,下午茶時間四種麵賣剩兩種😅所以叫左
星洲燒雞叻沙米粉
雞嘅份量好少,而且凍冰冰
麵食左兩啖就冇
凍檸茶正常
但咁樣$50 真係一啲都唔抵,應該冇下次
2024-02-09 238 瀏覽
其實呢間餐廳都開左好耐,一直都冇特別想食,今次嚟到,諗唔到食乜,連城其他餐廳又都已經試過,就試吓呢間啦。晚飯時間唔洗排隊,入面都半滿。menu都幾多選擇,有飯、咖哩飯、蛋包飯、麵、小食,主菜有海南雞、豬扒雞扒豬頸肉咁。豬頸肉都算幾厚,燒得幾香,幾彈牙好多咖哩汁,唔算太辣牛腩有大概6舊,都係好多汁,薯仔最入味都夠淋夠多汁同蛋先撈到飯牛腩都淋唔係好鞋,有少少筋見佢招牌係海南雞,都叫嚟試吓啦都有7-8舊,都幾滑,不過冇乜味,佢又唔知點解乜醬都冇比我哋,見人哋食海南雞拼其他野嘅話就有醬。喇沙湯幾濃,麵條比較少魚餅,唔係太香香料味

豬頸肉都算幾厚,燒得幾香,幾彈牙
好多咖哩汁,唔算太辣
南洋咖哩豬頸肉滑蛋飯

牛腩有大概6舊,都係好多汁,薯仔最入味都夠淋
夠多汁同蛋先撈到飯
牛腩都淋唔係好鞋,有少少筋
南洋咖哩牛腩滑蛋飯

見佢招牌係海南雞,都叫嚟試吓啦
星洲喇沙海南雞米線

魚餅,唔係太香香料味
2024-01-19
2023-12-08 368 瀏覽
今午又尼到沙田連城廣場揾食,這裏頗為熱鬧,有很多各色各樣的食市,攪到我霎時間有選擇困難症,終於見到有間店舖名為小南洋的餐館,於是就入座一試。海南雞飯套餐(這個套餐包了一碟時菜和湯)$66蠔油時菜可以選擇蠔油另上或走蠔油,我揀了走蠔油。綠悠悠的小棠菜感覺鮮嫩,灼得不太腍也不太生,恰到好處。海南雞湯熱辣辣的雞湯裏滲透著少許肉骨茶味,再加上炸蒜片和葱花,提升了湯的香味,清甜可口,飲落令人心曠神怡。海南葱油飯可選擇少飯、轉白飯、要胸、要翼、走胸、走翼或加$8轉雞脾。適合不同人士的口味。雞皮爽脆,雞肉嫩滑,再點上豉油、薑葱油或酸辣醬汁,更加凸顯了雞肉的鮮味,十分滋味。

海南雞飯套餐(這個套餐包了一碟時菜和湯)$66
蠔油時菜

海南雞湯

海南葱油飯
午餐時間,見到不用等位,就入咗去試吓,點知伏咗🫣午市套餐➡️海南雞叻沙$66揀咗米線,個碗好大啲麵好少;叻沙湯底有少少辣味,椰香味唔算重;海南雞雞皮滑爽,但就無乜雞味。跟餐叫咗杯熱奶茶,落單時無講過會加埋糖入去,因為本人飲奶茶是不加糖,一飲就覺得好甜,問職員時,佢回答全部熱飲都會落埋糖,聽完有啲火😡成日都唔明點解有啲食肆係會咁做法,嫌煩要放糖包比客人?減低成本?其實你要咁做,事先聲明比客人知,咁個客可以自己有選擇,而家搞到成杯熱飲浪費左😕
午餐時間,見到不用等位,就入咗去試吓,點知伏咗🫣
午市套餐➡️海南雞叻沙$66
2023-11-23